PDA

View Full Version : Przepisy Piłkarskie!!!!

robertgacmanga
11-03-2008, 08:33
Witam mam pytanie zwiazane z przepisami!!! Moze mi ktoś odpowiedzieć i poprzeć to jakimś dowodem typu: wyciag z przepisów?? A pytanie jest takie!!
Podczas wykonywania rzutu wolnego,kto okresla czy gramy na gwizdek czy nie???
1.Zawodnik informuje sedziego że chce grać po gwizdku??
2.Sędzia decyduje i informuje zawodnika o grze po gwizdku??
3.To czy gra jest na gwizdek czy nie,decyduje rodzaj wykonywanego rzutu wolnego??

Ps: Jezeli jest ktos kompetentny i moze mi udzielic odpowiedzi popartej jakims cytatem albo wyciagiem z Przepisów o grze w piłke,to byłbym bardzo wdzieczny.

kosa
11-03-2008, 08:48
Artykuł 13 - Rzut Wolny

5. Wykonanie rzutu wolnego nie wymaga sygnału gwizdka sędziego, chyba że sędzia zarządzi inaczej.
8. Po zarządzeniu rzutu wolnego, sędzia powinien wskazać miejsce przewinienia, aby stworzyć warunki do szybkiego wznowienia gry. Sędzia nie powinien z własnej inicjatywy zarządzać ustawienia muru, ale winien pozwolić, aby piłka została wprowadzona do gry tak szybko, jak to tylko możliwe chyba, że zawodnik drużyny wykonującej rzut wolny domaga się od sędziego wyegzekwowania odległości 9,15 m przeciwników do piłki. Zachowanie zawodników drużyny wykonującej rzut wolny.

Czyli skracając -> to czy gramy na gwizdek zależne jest od tego czy atakujący chcą np. odsunięcia muru lub chcą zagrać szybką piłkę. Na gwizdek wolne gra się także po ukaraniu gracza kartką niezależnie od tego, jak szybko chce grać atak.

Jak się pomyliłem niech Vito poprawi.

Artis
11-03-2008, 08:50
Kosa masz nowe te przepisy?
Bo teraz sie zmieniło od tego sezonu chyba. że zawodnik decyduje czy gra na gwizdek czy nie tak jak w Futsalu.

EDIT: Jednak chyba nie mam racji :D P

kosa
11-03-2008, 08:53
No przecież moje wyjaśnienia, to właśnie decyzja należąca do atakującego. Przepisy nie wiem czy nowe, podpierałem się tymi z pzpn.pl bo moje mi ktoś zakosił :kij: Swoją drogą fajnie jakby mi je ktoś zwrócił już ;-)

blazej
11-03-2008, 10:53
skoro jest taki temat to zadam pytanie ktore mnie od dawna nurtuje.

Mianowicie sytuacja dziala sie naserio ale to byla 2 liga hiszpanska i niewiele rozumialem z gadania na TVE

druzyna atakuje pod bramke polecial bramkarz... przeciwnik przejmuje i robi kontre gosciu strzelil z polowy boiska a przed bramka pilke lecaca do bramki wykopuje porzadkowy i co wtedy??

swoja droga jesli chodzi o przepisy to dla mnie najglupsze przepis to wykonywanie "5" po kiego grzyba to jeszcze istnieje.Rozumiem te pole ktore chroni bramkarza ale poco je wykopywac.

dodo
11-03-2008, 11:12
Kosa ma racje, gra sie na gwizdek jezeli sedzia chce upomniec zawodnika kartka ..a jak nie to decyzja nalezy do atakujacego to on prosi o odsuniecie muru i tylko wtedy gramy na gwizdek

dodo
11-03-2008, 11:15
skoro jest taki temat to zadam pytanie ktore mnie od dawna nurtuje.

Mianowicie sytuacja dziala sie naserio ale to byla 2 liga hiszpanska i niewiele rozumialem z gadania na TVE

druzyna atakuje pod bramke polecial bramkarz... przeciwnik przejmuje i robi kontre gosciu strzelil z polowy boiska a przed bramka pilke lecaca do bramki wykopuje porzadkowy i co wtedy??

swoja droga jesli chodzi o przepisy to dla mnie najglupsze przepis to wykonywanie "5" po kiego grzyba to jeszcze istnieje.Rozumiem te pole ktore chroni bramkarza ale poco je wykopywac.

tu jest ingerencja osob trzecich na pewno gra zostanie przerwana i wydaje mi sie ze bedzie rzut sedziowski z miejsca gdzie ten porzadkowy wykopnal pilke

..tak mi sie wydaje..na pewno wynik moze byc zweryfikowany przez komisje dyscyplin za nie dopilnowanie czegostam ale na boisku tak bym gwizdnal

Vito
11-03-2008, 11:18
Artykuł 13 - Rzut Wolny

5. Wykonanie rzutu wolnego nie wymaga sygnału gwizdka sędziego, chyba że sędzia zarządzi inaczej.
8. Po zarządzeniu rzutu wolnego, sędzia powinien wskazać miejsce przewinienia, aby stworzyć warunki do szybkiego wznowienia gry. Sędzia nie powinien z własnej inicjatywy zarządzać ustawienia muru, ale winien pozwolić, aby piłka została wprowadzona do gry tak szybko, jak to tylko możliwe chyba, że zawodnik drużyny wykonującej rzut wolny domaga się od sędziego wyegzekwowania odległości 9,15 m przeciwników do piłki. Zachowanie zawodników drużyny wykonującej rzut wolny.

Czyli skracając -> to czy gramy na gwizdek zależne jest od tego czy atakujący chcą np. odsunięcia muru lub chcą zagrać szybką piłkę. Na gwizdek wolne gra się także po ukaraniu gracza kartką niezależnie od tego, jak szybko chce grać atak.

Jak się pomyliłem niech Vito poprawi.

dobrze prawisz

nauki nie poszły w las :lol2:

Kris
11-03-2008, 16:54
A Ciebie kiedy zoboczymy na arenie miedzynarodowej?? Juz teraz na Ełro czy w 2012?? :hihi: