PDA

View Full Version : Piłka Ręczna - GKS Katowice?

Rolmops
31-01-2010, 19:01
Piłka ręczna podobała mi się już od dawna, ale tak naprawdę człowiek na co dzień się tym sportem nie interesuje. Wiadomo teraz trwają mistrzostwa Europy, a raczej dzisiaj się już kończą, ale człowiek się na oglądał i od razu mu coś do głowy przychodzi. Dlaczego w Katowicach nie ma Piłki ręcznej pod nazwą GKS KATOWICE? Czy było by to w ogóle możliwe? Gdzie mogły by się odbywać mecze? Czy w ogóle było by zainteresowanie tym pięknym sportem w naszym mieście?
Zapraszam do luźnej dyskusji na ten temat..

Mayek
31-01-2010, 19:06
jak nie ma kasy na fusbal to nie ma co myslec o sekcji, kasa z miasta nie wystarczy, nie ma za bardzo sali (awf ewentualnie ale miasto by musialo placic za korzystanie). Jedyna szansa to rozpoczecie szkolenia mlodziezy pod szyldem GKS Katowice

Pavveuek
31-01-2010, 19:10
Dlaczego niema ... bo kasy na to nię będzie, Katowice to miasto Wielkich wydarzeń bez wielkich sportowych wrażeń :(

Do puki podejscie magistratu do sportu sie nie zmieni to dalej będzie bida

A szkoda bo to bardzo fajny sport na ktory sie patrzy z wielką radoscią

Do dzisiaj pamietam mecz z Norwegami chyba to byly mistrzostwa swiata kiedy w ostatnich sekundach przy stanie 30-30 norwedzy zdejmuja bramkarza maja pilke i ją traca. rzut przez całe boisko i jest gol i szał u mnie w domu myslałem ze wyskozce przez okno z radosci :D

ziomek
31-01-2010, 19:14
Piłka ręczna ok, ale z czego ? bo kasy brak

a uszaty pewnie ani grosza nie sypnie...

JohnyManhattan
31-01-2010, 19:15
A boczna sala w Spodku?

Rolmops
31-01-2010, 19:15
Wiadomo że tym mogło by się zająć nowo powstałe stowarzyszenie, a nazwa i herb była by użyczona tak jak ma hokej. Hale z tego co wiem to od 1 lutego zaczynają remontować na Kolejarzu Katowice i może ewentualnie tam? W końcu to ośrodek Mosiu.. A kasa? Hm.. Może jakaś dotacja z miasta by wystarczyła na początek.

Mayek
31-01-2010, 19:18
ja jestem chetny na granie ale trzeba znalezc pelnowymiarowa hale. Zaloz osobny temat
boczna hala spodka jest za mala. Hala Kolejorza tez. Zeby trenowac na serio musi byc pelnowymiarowa hala bo inaczej to nie ma sensu

Chrmik
31-01-2010, 19:20
Mały OT.

Chopy a może byśmy zagrali w ręczną kiedyś??
Byliby chętni?

jo jest za :)

Rolmops
31-01-2010, 19:22
To gdzie taka hala jest pełno wymiarowa? Pewnie w Szopienicach tak?

Chrmik
31-01-2010, 19:35
Awf

whyduck
31-01-2010, 20:02
swietny pomysl

whyduck
31-01-2010, 20:15
http://www.mos.katowice.pl/

tutaj byla sekcja pilki recznej z paderewy

zxc_zxc
31-01-2010, 20:18
Jakby coś takiego istniało na najwyższym szczeblu (ekstraliga p ręcznej) to wiadomo, że byłoby zajebiści*. Mecze pewnie mogłyby być rozgrywane na AWF-ie.

Ale bądźmy szczerzy, w Katowicach? Piłkarski Górnik MK właśnie jest na skraju upadku, prawdopodobnie nie przystąpi do rozgrywek. HC GKS nie potrafi awansować do ekstraligi, mimo, że organizacyjnie wszystko jest już chyba ok, Naprzód ledwo się utrzymał i aktualnie niby gra, ale jednak każdy wie, że majstra to oni nie zrobią i generalnie wegetują, futsalowa Nova już myśli jak i gdzie stąd uciec, o piłkarskim GKS-ie już nawet nie wspominam bo każdy wie jak jest. To miasto jest ANTY SPORTOWE. Same dotacje z UM nie wystarczą, w UM musiałby siedzieć pasjonat sportu.

Ile wystarczy by zrobić z hokejowej GieKSy potęgę? Z 1,5 miliona - co to jest za suma dla takiego miasta jak Katowice, jak oni za miliard budują jakieś pierdoły typu narodowa orkiestra czy teatr baletu - pomijając już fakt, że nikt tam nie będzie chodził.

Jeszcze raz, w tym mieście - mieście nie do życia - nie ma na to szans. Prędzej mi kaktus na ręce wyrośnie, niż udam się na mecz katowickiego klubu w ekstraklasie koszykarskiej/siatkarskiej/piłki ręcznej.

Rolmops
31-01-2010, 20:36
No tak, nie powiem że nie masz racji, ale siedząc w domu i nie próbując nic zrobić, nigdy do tego nie dojdzie że na ekstralige będziemy mogli my albo nasze dzieci pójść!

Krzyś
31-01-2010, 21:04
ja jestem chetny na granie ale trzeba znalezc pelnowymiarowa hale. Zaloz osobny temat
boczna hala spodka jest za mala. Hala Kolejorza tez. Zeby trenowac na serio musi byc pelnowymiarowa hala bo inaczej to nie ma sensu

za mała?
tam grała siata kobiet w pierwszej lidze i to z powodzeniami!
Sa trybuny, zaplecze, fajne szatnie (te ostatnie po remoncie).

Mayek
31-01-2010, 21:40
siata ma male boisko, do recznej potrzebny jest pelny wymiar (ten co do futsalu)

Krzyś
31-01-2010, 21:49
siata ma male boisko, do recznej potrzebny jest pelny wymiar (ten co do futsalu)

ale boisko chyab jest i do recznej ... chyba, bo są i linie i bramki.

Mayek
31-01-2010, 22:04
nie, te boisko jest za male. Linie zwykle sa tak robione ze jest wyrysowane kolo ktore przylega do linii bocznej, nie ma zatem miejsca dla skrzydlowych, poza tym boisko jest za krotkie

gniotek1102
31-01-2010, 22:21
Hala Kolejarza jest zdecydowanie za mała :)

MisiekWNC
31-01-2010, 22:26
Klub wielofunkcyjny, to coś wspaniałego. Prawda jest taka, że taka hala powinna być zrobiona wraz z nowym stadionem, na B1.

Rolmops
31-01-2010, 22:29
Prawda jest taka, że taka hala powinna być zrobiona wraz z nowym stadionem, na B1.
To by była bajka ale na bank nie dojdzie do tego! A na AWF są trybuny?

JohnyManhattan
31-01-2010, 22:33
Sa sa, cos rozmiarow Myslowickiej hali, na ktorej byl turniej.

http://img.wiadomosci24.pl/g2/dc/91/cc/7416_1159262080_c0d9_p.jpeg

Jesli mowimy o tej nowej.

Rolmops
31-01-2010, 22:35
Sa sa, cos rozmiarow Myslowickiej hali, na ktorej byl turniej. Na poczatek by wystarczyła. Hehe.. A to jest hala Mosiru? Czy AWF?

krzyzak
01-02-2010, 12:23
Na początek hala Kolejarza, czy AWF by wystarczyła. Ale na stworzenie profesjonalnej, grającej w najwyższej klasie rozgrywkowej drużyny potrzebna by była hala minimum na
2 - 3 tysiące widzów. Tylko duża widownia zapewniłaby zainteresowanie sponsorów, jeśli w tym naszym asportowym mieście w ogóle jakieś firmy byłyby zainteresowane. Niestety wieloletni brak zainteresowania ze strony włodarzy miasta problemami klubów sportowych, brak promocji, finansowego wsparcia, tzw. lobbingu spowodował, iż katowickie firmy, przedsiębiorstwa nie są zainteresowanie promocją poprzez sport. A biorąc pod uwagę fakt, że na liście 500 największych firm w Polsce, bodajże kilkanaście ma siedzibę w Katowicach, nie mówiąc o średnich i mniejszych podmiotach, moim zdaniem stać nas byłoby nie tylko na silną balę i hokej, ale także na mocną drużynę w innych prestiżowych dyscyplinach zespołowych - jak właśnie piłka ręczna, siatkówka czy koszykówka. A tak w ramach ciekawostki, Katowice w latach 50 i 60 miały bardzo silne drużyny w piłce ręcznej - Sparta Katowice - kilka tytułów mistrza Polski, AZS AWF Katowice - tytuły mistrza Polski zarówno kobiet jak i mężczyzn. pzdr

Mayek
01-02-2010, 12:58
bez cisnienia bedzie do 20, jak wyjdziemy to bedzie walka:)
na razie to w ogole nei mowimy o 2-3 tys tylko o szkoleniu mlodziezy, kto ma niby teraz grac? Posciagac zawodnikow? Bez sensu, na to kasy na pewno nie ma. Trzeba wyszkolic ludzi, ktorzy beda walczyli za Giekse

anetoshi
01-02-2010, 15:05
kto ma niby teraz grac? Posciagac zawodnikow? Myślę że chętnych wśród młodzieży by nie brakowało ;) ze strony chłopaków jak i dziewcząt...

Prawda jest taka, że taka hala powinna być zrobiona wraz z nowym stadionem, na B1. ahh marzenie ;)

Mayek
01-02-2010, 15:18
Cytat:
Napisał Mayek Zobacz post
kto ma niby teraz grac? Posciagac zawodnikow?
Myślę że chętnych wśród młodzieży by nie brakowało ;) ze strony chłopaków jak i dziewcząt..
baby do garow :cham:

chodzi mi o to ze nie dalo by rady zrobic teraz druzyny, ktora by grala w jakiejs wyzszej lidze wiec trybuny sa niepotrzebne. Zrobienie pilki recznej w Katowicach to kwestia przynajmniej 7-10 lat

anetoshi
01-02-2010, 15:29
A ja myślę że szkółka dla młodzieży dla Katowic to nie jest problem ;)
Wystarczą chęci ;)

Baby są na targu,
zrobić dwie selekcje młodzieżowe dziewcząt i chłopaków ;)
myśle że nie potrzeba 10 lat by coś stworzyć...
każdy wie że, nie odrazu są sukcesy, wysoka liga ale zacząć można...
Tymbardziej teraz, gdy można liczyć na boom ;p
(choć po występach w Chorwacji żadnego ''szału'' nie było)

Mayek
01-02-2010, 15:40
z toba sie nie da powaznie gadac bo nie rozumiesz tekstu pisanego.
Zrobic sekcje to kwestia 7 dni. 10 lat zajmuje dojscie do przyzwoitego 2 ligowego poziomu

A ja myślę że szkółka dla młodzieży dla Katowic to nie jest problem ;)
taaaaa, powiedz to wladcy kostuchny :lol:

Baby są na targu
jak tam akurat pojda to moga byc i na targu :cham:

anetoshi
01-02-2010, 15:44
z toba sie nie da powaznie gadac bo nie rozumiesz tekstu pisanego.
Zrobic sekcje to kwestia 7 dni. 10 lat zajmuje dojscie do przyzwoitego 2 ligowego poziomuno przecież napisałam że nie odrazu są sukcesy ale przecież kiedyś trzeba zacząć bo przez takie gadanie ,,za 10 lat może'' i odkładanie, nigdy nic się niezmieni

taaaaa, powiedz to wladcy kostuchny
spróbować można, lepiej być odesłanym z kwitkiem niż po latach mówić ''czemu nie spróbowaliśmy'' ;)

Mayek
01-02-2010, 15:49
Zrobienie pilki recznej w Katowicach to kwestia przynajmniej 7-10 lat
czy dla ciebie to co napisalem = temu co ty napisalas? takie gadanie ,,za 10 lat może''

zrobienie pilki recznej=zbudowanie druzyny grajacej w wysokiej klasie rozgrywkowej, z kibicami, sponsorem i dobra szkołka.

tys jest z innej planety chyba. Ten temat i ten o francji to potwierdza

anetoshi
01-02-2010, 15:54
zrobienie pilki recznej=zbudowanie druzyny grajacej w wysokiej klasie rozgrywkowej, z kibicami, sponsorem i dobra szkołka.
No to jest oczywiste że na dobrym poziomie z sukcesami drużyne buduje się latami ale co to ma do tego by już teraz zainteresować młodzież tym sportem?
Dla mnie w Katowicach mogła by być nawet cały czas amatorska drużyna, być może z czasem by się przerodziło w coś ''konkretnego''

wilku
01-02-2010, 17:16
ja, ino kto na ta amatorska drużyne kase da

Now
01-02-2010, 17:22
przy okazji mały spam, GKS Katowice to także hokej!

http://images48.fotosik.pl/255/ae3e6b7cb77902b9.jpg