View Full Version : Motoryzacja
Jednak dobrze, ze fotoradar bedzie bez punktow karnych.
Powiem szczerze, ze wole 10 fotoradarow w pewnych, niebezpiecznych miejsach, (wczesniej informujace znaki) gdzie wszyscy zwalniaja niz poczajonych psow po krzakach w miejscach gdzie da sie poprostu zarobic, a nie patrza na niebezpieczenstwo...
Flame sam nieraz wyprzedzam prawym pasem.
A co mam zrobić jeśli prawym 300 metrów dlaej dopiero jedzie ciężarówka a na lewym sznurek 20 aut bo kazdy chce wyprzedzić ciężarówkę którą widzi gdzieś tam na horyzoncie. Dodam tylko że ciężarówka jedzie 90 km/h a rzekomo wyprzedzający jadą 92 km/h.
Nieraz większe niebezpieczeństwo sprawiają takie zawalidrogi niż Ci jezdzący slalomem.
Dokladnie, dokladnie. Nie chce mi sie juz pisal o lewostonnych dziadkach...
Slalom to ulubiona czesc jazdy, ale wlasnie w dobrym samochodzie i majac troszke oleju w glowie i rozwagi, a nie w BMW jaka opisywal Flame.
Panowie ja nie piszę o zawali drodze jadącym lewym pasem, bo na takich rzeczywiście innej rady.
Mnie chodzi, że spokojnie tocze się Challengerem jakieś 150 km/h lewym pasem, a prawym ciśnie na maxa Golf i wyprzedza mnie po czym na prawym ma ciężarówkę, więc co przede mnie, ja muszę hampel za mną Passat hampel itd.
A co do fotoradarów mam dokładnie takie samo zdanie jak Junior, zwykła drogówka niech jeździ pilnuje miasta, a nie siedzi w krzakach.
hanys 85
13-02-2009, 16:57
Zdarzylo mi sie juz dwukrotnie ze za pierwszym hamowaniem po rozpoczeciu jazdy hamulec nie chce zlapac, tylko jest "twardy" .
Wykluczam opcje plynu hamulcowego bo nie jest wiekowy i jest na odpowiednim poziomie. Same klocki i szczeki tez nie sa pewno przyczyna.
Konieczny jest warsztat? Co to moze byc?
Auto Uno 11 latek
Wystarczająco... chyba że mamy równać do Rumunów itd. Południowcy jeżdzą specyficznie, ale pewnie.
U nas to co piszę Krzysiu zero pewności i pełno chamsta.
A co do rozwiązań, pokażcie mi kraj gdzie w miasta i aglomeracjach nie ma korków. A z drugiej strony pokażcie mi region naszego pięknego kraju z takimi rozwiązaniami i tyloma inwestycjami drogowymi w trakcie.
byście widzieli co sie dzieje na drogach w Brazylii...
ph1964joh
13-02-2009, 17:19
wroce do wczesniejszego tematu bo juz pewnie wieksza czesc pozmieniala opony
chce kupic opony 195/65/15
jaka marka, kaj, za ile?
na allegro jest Debica Frigo II za 165zł
ogolnie to sie na tym w ogole nie znam.
po ile do takich opon sa felgi? (zwykle, nie alufele)
troche przedstudiowałem temat opon
z tych tanszych to debica frigo 2 maja dobre recenzje, na giełdzie kupisz za ok 150 zł za szt, sawa eskimo b.dobre opony ok 175 zl za szt ,z tych droższych to nokiany ok 200zł za szt,felgi to w sklepie na Burowcu gosciu ma 4 nowki i gadał ze moze je puscic za 110 zł za szt, opłaca sie
hanys 85
13-02-2009, 17:31
Rumunia:szpada:
Spedzilem pare dni na tamtejszych ulicach i nie moge przebolec ze nie mialem tam cyfrowki jakie tam sa drogi i co sie na nich potrafi wyprawiac.
Łataczy w pizdu teraz na drogach, ciekawi mnie te ich łatanie czy maja jakies wytyczne, czy jak, bo na bank nie łatają wszystkiego na danym odcinku z tego co zauważyłem. Chlopaki se pewno szanuja robota:cham:
Tommywie
13-02-2009, 17:44
Zdarzylo mi sie juz dwukrotnie ze za pierwszym hamowaniem po rozpoczeciu jazdy hamulec nie chce zlapac, tylko jest "twardy" .
Wykluczam opcje plynu hamulcowego bo nie jest wiekowy i jest na odpowiednim poziomie. Same klocki i szczeki tez nie sa pewno przyczyna.
Konieczny jest warsztat? Co to moze byc?
Auto Uno 11 latek
moze kwestia przewodow hamulcowych, pompy albo serwa?
Mam do sprzedania 4 szt. opon letnich Matador Elite 2 w rozmiarze 195/65/15 V wyprodukowane w 39 tygodniu 2007 r.Opony sa w stanie idealnym.
Zainteresowanych prosze o wiadomosc na Pw.
moze kwestia przewodow hamulcowych, pompy albo serwa?
raczej na pewno przewody , w drugiej kolejnosci pompa chociaz to malo prawdopodobne
wg mnie wystarczy odpowietrzyć hamulce
jak wyżej, myślę, że po odpowietrzeniu hamulców problem zniknie, albo po prostu zacznij od tego bo to nic nie kosztuje.
Kiedyś padło mi serwo (łada samara) i objawiało się to tym ze pedał hamulca był cały czas twardy, hamowanie było dość utrudnione, dodatkowo gdy samochód stał na luzie naciskając pedał hamulca wariowały wolne obroty (mocny spadek) - serwo było rozszczelnione, a jako że było połączone wężem podciśnieniowym z kolektorem dolotowym dostarczało lewego powietrza, wiec jeśli nie masz takich objawów to serwo powinno być ok.
hanys 85
14-02-2009, 22:18
Dzieki za rady, w poniedzialek sie za to wezme.
gdzie w okolicach Brynowa jest jakis dupny parking kaj mozna tira postawic na koło 24h? nie musi byc strzezony,ale w miare zeby bezpiecznie bylo... koło Shella na Kosciuszki mozna?
mart84zaw
15-02-2009, 09:46
Lotos kolo Zięby-tam się juz ustawiaja na pauzy.
Nie ma bezpiecznego, niestrzezonego parkingu
wg mnie wystarczy odpowietrzyć hamulce
Jak hamulec jest twardy to to raczej nie bedzie kwestia odpowietrzenia. Mogą tyz być zatarte zblocza lub "tłoczki".
Damianos
16-02-2009, 15:06
gdzie w okolicach Brynowa jest jakis dupny parking kaj mozna tira postawic na koło 24h? nie musi byc strzezony,ale w miare zeby bezpiecznie bylo... koło Shella na Kosciuszki mozna?
Mozna. tylko ze i tak muisz uwazac... jak go chcesz zostawic na pastwe losu to mysle ze jest bez ladunku(OCP nie uwzglenia odszkowania jak nie jest auto na parkingu sttezzonym) dobrze zabezpiecz zapas, z paliwem uwazaj, zeby kotly byly srednio pelne, postaw go najlepiej pod monitoringiem..i na wszelki wypadek niech obsluga na niego "kuuknie"..czyli z dwa czteropaki kup im;)
I nie pisze sie TIRa tylko ciagnik siodlowy z naczepa lub samochod z przyczepa :cham: TIR to jest karnet zabezpieczajacy naleznosci celne laduunku :napinka:
Damianos
16-02-2009, 15:26
Jak hamulec jest twardy to to raczej nie bedzie kwestia odpowietrzenia. Mogą tyz być zatarte zblocza lub "tłoczki".
Jak jest twrayd to dobrze, tzn przy naciskaniu reaguje a nie wpada..Jesli bylby mieki to znaczy ze reaguje po wcisnieciu.. w jakims stopniu a to jest nieprawiidlowe..
I wtey lei sie po koleji... poziom/starosc plynu; odpowietrzenie; zapieczenie przod tyl; regulacja szczek w unie
hanys 85
16-02-2009, 19:51
Ojciec pojechal na stacje diagnostyczna. Trzyma lewy przedni hamulec co mnie zdziwilo bo po samej jezdzie jak i przyspieszeniu nie stwierdzilem zadnej takie rzeczy, no ale w sumie warunki na drodze....
dzieki Damianos, mart84zaw :piwo:
taka ciekawostka.. wynajęcie auta w Hiszpanii (w moim przypadku trafilem na miesięcznego Focusa 1,6) kosztuje mniej niż podróżowanie komunikacją miejską.. a widoki na drodze niesamowite :zabki: :czytaj:
Sir Bobby
19-02-2009, 01:39
sprawdzonego i niedrogiego blacharza szukam...?
dzieki Damianos, mart84zaw :piwo:
taka ciekawostka.. wynajęcie auta w Hiszpanii (w moim przypadku trafilem na miesięcznego Focusa 1,6) kosztuje mniej niż podróżowanie komunikacją miejską.. a widoki na drodze niesamowite :zabki: :czytaj:
Nie trzeba do Hiszpanii, wczoraj taki stał na Wojewódzkiej zresztą na SK...
jebać niemieckie kurwy z policji !
50Euro na miejscu mandatu i dziś pismo.. ba nawet dwa pisma po 2miesiącach... kolejne 450Euro do zapłaty.. kurwa
hanys 85
19-02-2009, 18:09
A za co musisz placic kase z tych listow??
Za zwłoke?
przy sobie miałem ino 50euro... więc to uznano jako "zaliczkę" :)
MiRO taką gablote widze często czarną na blachach STA
Gdzie kupie tanio lusterko to opla astry ?
Jakis tani diagnostyk w Katowicach?
Dziekuje z góry za odpowiedz.
poszukaj na szrotach i allegro
Damianos
24-02-2009, 12:42
Gdzie kupie tanio lusterko to opla astry ?
Jakis tani diagnostyk w Katowicach?
Dziekuje z góry za odpowiedz.
Na diagnostyce sie nie oszczedza... SPEC kiedys byll na Gorniczej teraz jest chyba na chorzoswkije kolo banku jakos, a drugi tez dobry boczna celanej w lewo od swiatel z francuska przed PLUSem
piszecie o stacji diagnostycznej żeby zrobić przegląd? bo jeśli tak nie nie ma taniego albo drogiego stawka jest chyba stała w każdym narzucona z góry.
Samochód osobowy – 98 zł
Samochód osobowy z instalacją gazową – 161 zł
Samochód osobowy po kolizji drogowej – 94 zł
Samochód osobowy sprowadzony z za granicy – 169 zł
Dodatkowe badanie po usunięciu usterki – 14-36 zł
ja zawsze jeździlem na bogucicką w katowicach i nie było źle. zawsze mi ten facio podpowiedzial co jest z wozem co gnije co nie itd :)
Lars Ulrich
24-02-2009, 15:29
auto do 7 tysięcy nieduże ,silnik tak około 1,2 co polecacie ? czego nie polecacie, dlaczego.
na razie polecono mi corse B :)
auto do 7 tysięcy nieduże ,silnik tak około 1,2 co polecacie ? czego nie polecacie, dlaczego.
na razie polecono mi corse B :)
Mitsubishi Colt, Reno Clio 1, Suzuki Swift moze jakaś mazda albo VW Polo (tylko za duzo chcą za nie).
chyba sobie jaja robisz.. 7koła za Uno? :zabki:
Lars Ulrich
24-02-2009, 16:54
nie rozmywaj miRo :cham:
Tommywie
24-02-2009, 16:54
Colt sie podobno dosc sypie - moze znajdziesz jakiegos civica V?
Rulon, grunt to nie napalc sie na auto. Najlepiej czekac na okazje, bo zawsze takowa jest:)
Corsa B hmmm zalezy, czasami sie trafi i jebje sie jak pojebane.
Mozesz trafic na jakiegos golfa III ale to juz trzeba wytezyc poszukiwania:)
szukaj, a znajdziesz
1. - napisał Pan szanowny Lars że do 7iu a nie za 7em
2. - Uno pojemne "duże" i chyba wiele nie pali
3. - Pan Lars wymagający nie jest, ani nie szuka auta do lansu na gorące 13tki ;p
jak wyglada sprawa ze złomowaniem auta? płaci sie cos? trzeba auto wyrejestrować przed czy po złomowaniu?
Lars peugeot 206 jest do wziecia,,,,,niestety za 8,500 zl :(
206 fest awaryjne auto przestrzegam :P
pytanko co powiecie o Lanosie ? awaryjne auto ? jak z tajlami - tanie ? i ile pali ? dzięki za odpowiedź z góry :]
oj na temat Lanosa moge powiedziec same dobre rzeczy.
Ludziska wysmiewaja te autka, a dla mnie przygoda z lanochem trwala 5 lat. W tym czasie ani jednej!!!!!!!!!! powaznej usterki!!!!!!!!!! rozrzad wymieniony,olej, klocki, tuleje, paliwo.
Smigalem silnikiem 1,5 16v dohc 100 KM - spalanie w granicy 9 litrow, ale z drugiej strony lekko nie mial :P cegla w gaz i jazda :) po 5 latach zaczela go atakowac ruda - szybko wykryte, szybko zrobione i spokoj. Autko bylo zadbane.
Wujkowy lanoch smiga 9 rok - jedna powazna usterka - posypal się rozrzad w trakcie wyprzedzania, w efekcie kapa silnika. Po za tym pokoj, jego silniczek 1,6 105 HP.
Ja to autko oceniam w samych pozytywach, no moze po za spalaniem no i w koncu koreanskie wykonczenia powiedzmy, że nie naleza do najlepszych wizualnie.
generalnie autko ktorym czesto przemieszczaja sie emeryci, cena uzywanych bardzo przystepna no i chyba okazja trafienia niezlej sztuki zdecydowanie wieksza niz np golfiarza.
pytanko co powiecie o Lanosie ? awaryjne auto ? jak z tajlami - tanie ? i ile pali ? dzięki za odpowiedź z góry :]
podobnie jak poprzednik złego słowa nie powiem o Lanim jeżdżę już 3 lata i nie zapeszam jedyna awaria to pompa paliwa, ale to z wiadomej przyczyny - zagazowałem Laniego i początkowo nie zważałem na to ile No PB mam w baku a było za mało.
Jedynym minusem rzucającym się w oczy jest zużycie paliwa , ja śmigam na LPG i też w porównaniu z innymi zużycie jest za duże , wiadomo jak noga będzie bardzo lekka to nie będzie źle,
Wielu jest przeiwników Lanosa ,bo koreańczyk, bo dla dziadka, bo mały ,bo dużo pali -tylko to spalanie jest be a cała reszta hmmm ja śmigałem już kilka razy w cztery osoby nad morze i na Mazury i spokojnie w doborowym towarzystwie się wszędzie dojedzie nawet z górą bagaży(ale nie za dużą górą;-).
Części na szrotach "za grosze" , awaryjność minimalna lub nawet zerowa, komfort jazdy jak się nie jest dryblasem to jest całkiem całkiem, ceny na giełdach dostępne.
Minusy:
-zużycie paliwa,
-ogólnie dla wielu za mały bagażnik (w hatbacku)
-głośna praca przez tandetne uszczelki w drzwiach, można to wyeliminować montując uszczelki z nuby
- wszędzie tani plastik ale do tego przyzwycaiły nas wszystkie koncerny
Plusy
-tani przy kupnie
- tani w eksploatacji(nawet pomimo spalania)
-tajle za grosze
-jak się dba to bezawaryjny
Ja polecam
przy okazji zanim kupisz cokolwiek najpierw zarejestruj się na forum tego wozu-Warto!
Podobnie jak poprzednik jeżdżę 1,5 16V 100KM najtańszy i najbardziej ekonomiczny jest 1,4 8V przez wielu uznawany za Laniego dla Kapelusza ale jeśli chcesz mieć ekonomię musisz coś poświęcić,
jak wyglada sprawa ze złomowaniem auta? płaci sie cos? trzeba auto wyrejestrować przed czy po złomowaniu?
Normalnie idzie zadzwonić już na złomowisko i przyjadą po auto kase jakąś zostawią i chyba sprawy papierkowe tyz na miejscu. Poszukać na necie ofert.
Rulon, grunt to nie napalc sie na auto. Najlepiej czekac na okazje, bo zawsze takowa jest:)
Corsa B hmmm zalezy, czasami sie trafi i jebje sie jak pojebane.
Mozesz trafic na jakiegos golfa III ale to juz trzeba wytezyc poszukiwania:)
szukaj, a znajdziesz
Ja mam Corse B 1,0 obniżoną z zawieszeniem gwintowanym, i jedyne jej awarie które mnie dotkneły przejechałem już 10000 km to hamulec ręczny (koszt naprawy 60 zł), peszel tłumika (koszt naprawy 60 zł) oraz naprawa blacharki niestety auto lubi rdzewieć wokół tylnej wycieraczki, ogólnie auto polecam choć brakuje mu mocy
Damianos
25-02-2009, 13:21
piszecie o stacji diagnostycznej żeby zrobić przegląd? bo jeśli tak nie nie ma taniego albo drogiego stawka jest chyba stała w każdym narzucona z góry.
Samochód osobowy – 98 zł
Samochód osobowy z instalacją gazową – 161 zł
Samochód osobowy po kolizji drogowej – 94 zł
Samochód osobowy sprowadzony z za granicy – 169 zł
Dodatkowe badanie po usunięciu usterki – 14-36 zł
ja zawsze jeździlem na bogucicką w katowicach i nie było źle. zawsze mi ten facio podpowiedzial co jest z wozem co gnije co nie itd :)
Artis...wyraznie pytal o diagnoste a nie o badania techniczne.... Wiem ze moze dla Ciebie to bez roznicy , ale zapewnim Cie ze jest :cham:
Lars Ulrich
25-02-2009, 16:15
właśnie słyszałem że te corsy 1.0 są słabe i że lepiej jak coś z większym silnikiem, a co sądzicie o takim Peugeot 206 ? ktoś miał do czynienia ? sam nie wiem, seiczento już są za 5000 dobre egzemplarze,sam nie wiem co dobre,jak sie nie ma kasy to sie jest przeostrożnym kurza melodia ..
Tommywie
25-02-2009, 17:09
hmm kumpel ostatnio kupil 206 za 11800 w dobrym stanie, z klima itd, ale do 7 tysi to bym sie w to nie pchal... seiciak 1.1 - calkiem fajne autko, zrywne, baaaardzo ekonomiczne :) albo, tak jak juz pisalem, civic V gen
Krist VB
25-02-2009, 17:24
Lars bier Swift-a bez godki. Nawet za 2koła kupisz
Peugeot 206 ładne auto i naprawde zrywne ale duzo awaryjne i za dobre cza tyz zapłacić swoje. Pierwsze 206 po przejechaniu 60tys miały tylnie belki do wyciepania.
Jeżeli chodzi o awaryjność to Swift albo nissan Mikra (pierwsza kanciata>>nawet ładna) super autka.
Sam powoli mysle nad zakupem czegos do +/- 5tys. Zastanawiam sie nad Punto I, jakies opinie?
właśnie słyszałem że te corsy 1.0 są słabe i że lepiej jak coś z większym silnikiem, a co sądzicie o takim Peugeot 206 ? ktoś miał do czynienia ? sam nie wiem, seiczento już są za 5000 dobre egzemplarze,sam nie wiem co dobre,jak sie nie ma kasy to sie jest przeostrożnym kurza melodia ..
Citroen Saxo 1.1, polecam!
Tylko szukaj z wspomaganiem, bo mialem bez i troszke ciezko sie manewrowalo przy parkowaniu, ale palil 5l, dobrze sie zbieral i przez rok bezawaryjny. Zrobilem nim 25000km.
Lars Ulrich
25-02-2009, 21:40
a takie coś ?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7796785
Jak na takie auto to troche za duzo pali a i awarie tyz często bywają(zalezy jak sie tyrafi) to już te Citroen Saxo 1.1 byłby lepszy.
uwazajcie na bordowa Vectre sedan na katowickich blachac na A4 miedzy Katowicami a Gliwicami :)
Mikołów-Gliwice dziś znowu czarna Vectra kasowała.
uwazajcie na bordowa Vectre sedan na katowickich blachac na A4 miedzy Katowicami a Gliwicami :)
Na tej trasie też kursuje czarna Vectra.
Tommywie
25-02-2009, 23:23
ostatnio bylem pod KWP na lompy to widzialem kilka tych ich autek z najdrozszymi nagraniami swiata :P
Lars bierz peugeota jak trafisz na utrzymanego , ale z silnikiem 1.4.
ojciec moj ma juz 8 latka a jedyna rzecza co w nim wymienia to kola na zime i olej raz do roku.spalanie tez male z 6-7 litrow.wiec polecam
kumpel ma 206 - mowi, ze popelnil straszny blad (w perspektywie czasu, bo ma go od nowosci)
inny kumpel ma Codobe - ponad 200k przebiegu. na go kilka miechow, ale nie narzeka. zrobil swiateczna trase UK - PL - UK bez klopotow
Swift i Lanos - osobiscie bym nie kupil z pewnych wzgledow, ale raczej solidne samochody (jezeli byly zadbane przez wlascicieli)
206 nigdy, ujek kupił nówke z silniekiem 1,4 auto częściej stoi niż jeździ, Ibiza po 200 tyś km zaczyna się sypać kumpel w ciągu miesiąca po przekroczeniu 210 tyś km robił remont silnika, wymiana sprzęgła i skrzyni biegów, pisze o Ibizie 2 generacji z silnikiem 1,6
206 nigdy, ujek kupił nówke z silniekiem 1,4 auto częściej stoi niż jeździ, Ibiza po 200 tyś km zaczyna się sypać kumpel w ciągu miesiąca po przekroczeniu 210 tyś km robił remont silnika, wymiana sprzęgła i skrzyni biegów, pisze o Ibizie 2 generacji z silnikiem 1,6
to samo mój kumpel kupił młodego 206 i już belke musiał robić tlumik sie urwał, więc musiał spawać, siadł alternator i przez to auto dalej nie pojechało i jeszcze pare spraw drobniejszych. nie polecam 206
Damianos
26-02-2009, 12:05
Lars bierz peugeota jak trafisz na utrzymanego , ale z silnikiem 1.4.
ojciec moj ma juz 8 latka a jedyna rzecza co w nim wymienia to kola na zime i olej raz do roku.spalanie tez male z 6-7 litrow.wiec polecam
Olej wymienia dlatego raz do roku bo tak mowi gwarancja..raz do roku lub po przejechaniu 15 000 km, niestey tego drugiego parametru Twoj ojciec jeszcze nie przekoczyl:rotfl:
Wogole nie wiem po co on kola zmienia ...jak jego trasa to jest z jednego konca parkingu na drugi
Auto 8 lat a przejechane 10 000 km:szok:
Damianos
26-02-2009, 12:06
1. - napisał Pan szanowny Lars że do 7iu a nie za 7em
2. - Uno pojemne "duże" i chyba wiele nie pali
3. - Pan Lars wymagający nie jest, ani nie szuka auta do lansu na gorące 13tki ;p
Mam Matiza...w cenie sie powiniens zmiescic;) spelnia wszystkie Twoje wymagania :cham:
Nie żebym sie wymądrzał :zabki:
206 to szajs i to żadna nowina - francuskie i tyle
Tylko tak naprawdę można trafić na dobrą sztukę i będzie wszystko super
Jakiś czas temu (lata ) najlepszymi samochodami były fury za naszej zachodniej granicy - lata temu sie to zmieniło ale ludzie dalej tak myślą, a czasy Merca 180 w ropie i 800 tys przejechane bez większych kłopotów juz dawno minęły!!!
A i francuzy robią te swoje gówienka 107 i c1 z silnikami Toyoty wiec wszystko teraz jest możliwe
Ale uno to bym mimo wszystko nie kupił
Olej wymienia dlatego raz do roku bo tak mowi gwarancja..raz do roku lub po przejechaniu 15 000 km, niestey tego drugiego parametru Twoj ojciec jeszcze nie przekoczyl:rotfl:
Wogole nie wiem po co on kola zmienia ...jak jego trasa to jest z jednego konca parkingu na drugi
Auto 8 lat a przejechane 10 000 km:szok:
tosz to nówka:hihi:
Mom sąsiada, też ma Fabke, ale ... sie zdziwił ze ja już po 4 latach ponad 60 tys miałem przejechane a on też po tylu ino 7 tys heheheheee.
Kosciół, wnuki ...
Mam Matiza...w cenie sie powiniens zmiescic;) spelnia wszystkie Twoje wymagania :cham:
na chuj mu taki drugi w rodzinie :cham:
Damianos
26-02-2009, 13:53
na chuj mu taki drugi w rodzinie :cham:
Ino ze to jest TOP wypasiona wersja z ABS;2xAIR BAG;wspomaganie i el.szyby..takie to jakby kuzyn z Hameryki :cham:
Lars Ulrich
26-02-2009, 14:24
a Fiesta panowie ? ok 1998 rok ?
Ogólnie fiesta nie jest taka zła tylko części toszke kosztują do forda. Troche blache chyta. Kumpel miał diesla i jakoś to pyrkało. Ja i tak postawiłbym na japończyka :)
CichyBob
26-02-2009, 15:32
tylko części toszke kosztują do fordaa ja sadze ze cenowo czesci do fiesty sa przyzwoite
ford ch**a wort a fiat jego brat :) :P
Lars Ulrich
26-02-2009, 22:33
super,fajnie a teraz co polecasz ?
Wiciowiec
26-02-2009, 22:55
A Tico Ci już zbrzydło? Ja swoim 8 lat jeździłem...:zabki:
kup se honde civic albo reno clio i bedzie git.
Lars Ulrich
26-02-2009, 23:11
Wiciu po prostu sie boję,czuje lekki dyskomfort że musze specjalnie ustawiać noge żeby zahamować, a jakby coś nagle wyskoczyło to juz nie mowie,nie chce stwarzać zagrożenia na drodze
ja na Forda nie narzekam. jak wiesz, jest troche inny niz Fiesta, ale zasada powinna byc ta sama. szczerze mowiac, kupilbym Forda raz jeszcze.
i spytaj na forum o samochod...ilu uzytkownikow tyle zdan:)
Rulon podejrzewam, że teraz jesteś "głupszy" i bardziej skołowany aniżeli zanim zapytałeś na forum:P
Każde leciwe używane auto to szajs, w który trzeba włożyć kupę szmalcu żeby się toczyło, ot cała prawda. Mało kto sprzedaje dobre auto tylko dla tego, że mu się znudziło. Popatrzcie Corolli we wszystkich rocznikach na allegro do sprzedania 1382 sztuki, golfów 7271, pasków 7317......
a pierdolisz Fiaty bardzo dopbre samochody sam sie nie bawem przesiąde do Fiata
tak z ciekawosci czym ty jezdzisz ?
golf 3 zza zachodniej granicy a moze 'nasze' deawoo ;}
oo nie trafiłeś, Golfa nie kupiłbym wogóle, jeżdże Swiftem ! Polecam auto bo wogóle sie nie psuje, a do 5 tyś możńa spokojnie kupić tylko trzeba uważać na rdze..... Moge tez polecić Micre albo Toyote Starlet <-- mistrz bezawaryjności ponoć, tu możesz poczytać opinie o autach www.autocentrum.pl
zresztą kumpel ma Swifta z 99r. I też sobie chwali :] Japończyki najlepsze
Krist VB
27-02-2009, 10:33
No to Rulonie, mosz już dwie opinie o Swifcie. Jo by kupił. jakbym mioł za co :cham:
a pierdolisz Fiaty bardzo dopbre samochody sam sie nie bawem przesiąde do Fiata
Fiaty dobre, ale te najnowsze; od czasu zmiany projektanta (Grande, Bravo itd) :jezor: te stare do dupy, nigdy nie kupie uzywanego Fiata...
Rulon,bierz kogoś na wyprawe życia i cioraj po auto na Zachód :zabki: pierwsze Corsy, które mi wpadły w oko:
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=bpmplldbdrtq
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vfej4ptnwsl1
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vfbivsqt4pov
Ja miałem punto i nigdy więcej nie kupie fiata bo to chujstwo jakich mało. Kuzyn ma swifta i oprócz wymiany oleju nie robi przy nim kompletnie nic. Polecam z czystym sumieniem. A...dodam ze pali mu 6 l. gazu
Ja miałem punto i nigdy więcej nie kupie fiata bo to chujstwo jakich mało.
Mozesz rozwinac?
Ja za jakis czas bede chcial cos kupic do max. 5tys. i wlasnie zastanawiam sie najbardziej nad punto...
Ludzie narzekaja na Fiaty,ale nie ma reguly.Moj stary 13 lat temu kupil nowa Siene i ma ja do dzisiaj.Zadnej powaznej usterki,teraz dopiero ma problemy z gazem,ale to nie wina samochodu.
Dla kontrastu napisze,ze znajomy ojca kupil sobie BMW 3 letnie za gruba kase,nie chce przeginac,ale cos w okolicach 100.000.Auto naprawde wypasione,tyle tylko,ze gosciu pojezdzil nia pare miesiecy i cos mu siadlo w silniku,nie znam szczegolow.W kazdym badz razie silnik do wymiany,jaka cena sie nie orientuje,ale gosciu sie zalamal jak ja uslyszal.
Nie ma reguly na zadne auto,wiadomo,ze Fiat moze byc bardziej awaryjny od BMW,ale z drugiej strony nie jest znowu tak zle jak wszyscy opisuja.
Sir Bobby
28-02-2009, 12:40
Rulon moge opierdolic Ci po taniosci corsine ze wspomaganiem, el szybami, silniczek 1,4... pali nie wiecej jak 7-8 litrow przy ciezkiej nodze, dobry rocznik - 98...
ino kontaktuj sie kolo wtorku bo jeszcze nie zdazyli mi jej wyklepac... :cham:
KurczaK90
28-02-2009, 13:26
Gdzie w okolicy można za rozsądną kasę przyciemnić szyby?
Początkowo chciałem sam się za to zabrać za pomocąfolii, ale z tego co się dowiedziałem łatwo można spierdzielić całą robotę (głównie chodzi o pęcherzyki) i zdecydowałem się na fachowe przyciemnianie.
Interesuje mnie przyciemnienie tylko tylniej szyby w 206.
Wiecie może ile mniej więcej taka usługa bedzie kosztować?
Sir Bobby
28-02-2009, 13:30
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=przyciemnianie+szyb+katowice&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=0&oq=
KurczaK90
28-02-2009, 13:44
Już przeglądałem kilka ofert.
Głównie chodzi mi o sprawdzone zakłady przez Was.
Słyszałem, że gdzieś w Rudzie Śl robią dość tanio, ale potrzebuje konkrety.
polecam faceta w Czeladzi, nie pamiętam nazwy zakładu ale znajduje sie on na ulicy piaskowej, przyciemnił mi 3 tylnie szyby+ pasek na prżód za 330 zł mysle że cena nie aż taka wygorowana, dawał oczywiście swoją folie i bardzo ładnie przyciemnione
KurczaK ja przyciemniałem w Jaworznie
http://autofan.info/
rewelacyjnie koleś robi,w 100% mogę polecić
ph1964joh
01-03-2009, 07:37
Ja miałem punto i nigdy więcej nie kupie fiata bo to chujstwo jakich mało. Kuzyn ma swifta i oprócz wymiany oleju nie robi przy nim kompletnie nic. Polecam z czystym sumieniem. A...dodam ze pali mu 6 l. gazu
nie jest to reguła
ja mam punto juz 11 lat i ani razu sie nie popsuł, tylko lałem paliwo i jezdzilem, wiadomo biezace wymiany jak wymiana klockow paskow filtrow olejow itd, zlego slowa na punto nie powiem
Znajomy ma dwa Punciaki: 97 i 2004 i bardzo sobie chwali, nawet tego starszego nie chyta rdza (!? naocznie stwierdzone ). Oba benzyniaki.
KurczaK ja przyciemniałem w Jaworznie
http://autofan.info/
rewelacyjnie koleś robi,w 100% mogę polecić
Potwierdzam w 100% Koleś wie czym sie zajmuje pełen profesjonalizm. Ja za całe auto przód plus tył i pasek na szyba 3 lata temu dawalem 430 zł. Polecam.
Lars Ulrich
01-03-2009, 10:09
co sądzicie ?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7934018
aha cena :hihi: nie bardzo
co sądzicie ?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7934018
aha cena :hihi: nie bardzo
Wiesz auto garażowane,jak go będziesz trzymał pod chmurką szybciej ci mogą wyskoczyć niespodzianki,w postaci rdzy.Sam tak mam...Ale autko wygląda fajnie.
KurczaK90
01-03-2009, 11:12
CHOROSZ i Virus dzięki za konkrety <piwo>
RobertSK
01-03-2009, 15:49
Chopy powiedzcie mi trzeba jakis papier co by poruszac sie skuterkiem ??Maszyna o mocy 2,2kw i pojemnosci 50cc trzeba cos miec czy nie??kiedys chyba nie ale teraz to nie mam pojecia czy cos sie pozmienialo w przepisach??
O takiej malej pojemnosci to chyba nie trzeba??
pozdro
Dowod osobisty.
/ karta motorowerowa
jak masz 18 nie potrzebujesz ani karty motorowerowej ani rowerowej
i to jest kurwa paranoja... osoby nie mające pojęcia o przepisach zapierdzielają na drogach... kupujesz replike ścigacza np. Aprilia rs50 podkręcona na 100/125cm, prędkość max. koło 160km/h i jeździsz bez prawka :lajkonik: ...
ktoś pisał dużo o kupnie Swifta, dziś do mnie na stacje podjechał bardzo ciekawy,cena koło 10tys zł.
http://i41.tinypic.com/fml35c.jpg
http://i44.tinypic.com/oh0qz6.jpg
jeden z plusów pracy na stacji... widok aut :zabki: dziś też np. nowy Merc s600 AMG... ja pierdole, skąd ludzie mają taką kase...
Szpic: najtańsza z wszystkich BP w mieście :D
MiRO tylko czemu benzyna u Ciebie taka droga :)
Panowie Gdzie zakładają centralne w miarę dobrze i jaki czas oczekiwania i koszta z własnym pilotem czyli tylko montaż
jest taki mały warsztat elektoniki pojazdowej w Bytomiu - Suchej Górze na Strzelców Bytomskich, tanio szybko i solidnie
zobacz na burowcu w pobliżu ul. Hallera z tego co wiem jest tam również dobry warsztat
Sir Bobby
03-03-2009, 09:41
http://allegro.pl/item572122476_kolpak_suzuki_m_15_stan_idealny.html
Mamy na forum jakiegos elektryka samochodowego?
Oczywiscie z Katowic badz okolic.
RobertSK
03-03-2009, 17:50
A co bys potrzebował zrobic??
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7953621
michal_91
03-03-2009, 22:03
http://www.youtube.com/watch?v=HTt4F0xNqGg&feature=related Test zderzeniowy Golfa II, zgina się jak karton.
RobertSK
04-03-2009, 20:39
Junior poszło PW mam nadzieje ze doszło.
pozdro
Prawda to, ze w Niemczech nie wolno uzywac nawigacji z baza radarow. A jesli sie ma to trzeba wylaczyc ta opcje.
Chudy NFG
07-03-2009, 15:09
Prawda to, ze w Niemczech nie wolno uzywac nawigacji z baza radarow. A jesli sie ma to trzeba wylaczyc ta opcje.
Pierwszy raz o takim czyms slysze ... ostatnio z autostrady sciagnela mnie policja i do niczego sie nie czepial (nawigacje mialem) wiec moze to jakas plotka :)
w Szwajcarii na pewno nie wolno miec takiej nawigacji, ale wydaje mi sie, ze nawigatory dla zakazanych krajow po prostu tych danych nie posiadaja. mialem to ladnie rozpisane gdzies przy moim nawigatorze, ale nie potafie tego znalezc
http://www.theaa.com/motoring_advice/overseas/index.html
na tej stronce to wyczytalem. Jak tam klikniesz w "some countries" i potem wybierzesz Germany to tam wlasnie gdzies pod koniec to jest napisane.
Sprawdzilem tez Szwajcarie teraz i to samo pisze.
Moze ktos z Niemiec moglby sie wypowiedziec.
Może ktoś polecić jakiś zakład który zajmuje się piaskowaniem ?
Nie chodzi o felgi a o inne elementy stalowe - wahacze, zaciski hamulcowe, aczkolwiek mogą też być zakłady co piaskują felgi bo może inne rzeczy też by zrobili.
Interesowałyby mnie okolice Katowic i miast ościennych ( Mysłowice, Zabrze, Chorzów, Świony, Bytom, Gliwice itp )
Może być na PW
Damianos
07-03-2009, 17:08
Starzy kierowcy TIRow i starzy Spedytorzy dali by wam w łeb za nawigacje(Chudy masz w łeb :cham:)..Zaden porzadny szofer nie uzywa nawigacji, jedyna rzecz to atlas i CB... W malych miejsocwosciach ,dziurach itepe..jest to urzadzenia zawodne..vide..gosc co wjechal miesiac temu do stawu na Swionach...
Jakos nie wierze temu urzadzeniu...
Chudy NFG
07-03-2009, 17:21
Starzy kierowcy TIRow i starzy Spedytorzy dali by wam w łeb za nawigacje(Chudy masz w łeb :cham:)..Zaden porzadny szofer nie uzywa nawigacji, jedyna rzecz to atlas i CB... W malych miejsocwosciach ,dziurach itepe..jest to urzadzenia zawodne..vide..gosc co wjechal miesiac temu do stawu na Swionach...
Jakos nie wierze temu urzadzeniu...
Tylko zauwaz jedno ze prawie w kazdym z TIRow jezdzacych po Europie kierowcy korzystaja z nawigacji ... tak ze nie mow ze tylko atlas i CB ... obie te rzeczy powinny sie rowniez znajdowac w wyposazeniu TIRa . A tak pozatym to z nawigacji trzeba umiec korzystac i przedewszystkim myslec jak sie ja ma !!! I nie wierzyc bezgranicznie w to co ona sobie tam gada :)
Wiesz jak jezdzilem w PL to tez nie korzystalem z nawigacji ... wtedy to urzadzonko kosztowalo majatek ... teraz jest to taki drozszy atlas :) A tak pozatym jak jezdzisz TIRem to przewaznie adresy zaladunkow i rozladunkow powielaja sie :)
co do wcześniejszej dyskusji także polecam SAXO
jest do sprzedania VW GOLF VI, wyjechał z Polskiego salonu 5 miesięcy temu. 2.0 TDI. Nie stuknięty, śmieszny przebieg..bez wad ukrytych. Wszystkie bajery typu xenony itp. Kolor czarny. Cena 65 tys.
szmajgel
07-03-2009, 18:24
dojdzie do tego ze niektórzy bez nawigacji babie w łóżku nie będą umieli trafić
jak po raz pierwszy w zyciu zabierasz sie do trasy UK - Polska, to taka nawigacja to jest prawdziwe zbawienie. szczegolnie, jezeli zatrzymujesz sie gdzies po drodze (ja mialem przystanek w srodku Berlina). trase do roboty znam lepiej, niz dowolna nawigacja, wiec na codzien nie uzywam.
19CHUDY64
07-03-2009, 22:08
Kilka pytan mam bo znudzony juz jestem moim bolidem i strasznie mnie ciagnie do motorow chcialbym kupic jakiegos scigacza... i mam takie pytanie czy dam rade oczywiscie prawka na to nie mam za bajtla jezdzilem na motorynce ale to bylo wieki temu... jak nie dam to co radzcie:P bo musza miec cos takiego ale prawka mi sie robic nie chce...:P i co kupic kasa w sumie roli nie gra ale bez przesady;p thx za kazda podpowiedz
Sprzedam opony wraz z felgami . Felgi maja kilka miesiecy . Rozmiar felg 15 rozstaw srub 4x100 i opon R15 165/65. Mozna zobaczyc na zywo jakby ktos chcial .
Fotki :
http://i44.tinypic.com/o7kqar.jpg
http://i42.tinypic.com/1989pi.jpg
http://i44.tinypic.com/11mardc.jpg
http://i43.tinypic.com/nnuwd3.jpg
Pisac na gg i maila - 8859263 lub tomek250@autograf.pl
Kilka pytan mam bo znudzony juz jestem moim bolidem i strasznie mnie ciagnie do motorow chcialbym kupic jakiegos scigacza... i mam takie pytanie czy dam rade oczywiscie prawka na to nie mam za bajtla jezdzilem na motorynce ale to bylo wieki temu... jak nie dam to co radzcie:P bo musza miec cos takiego ale prawka mi sie robic nie chce...:P i co kupic kasa w sumie roli nie gra ale bez przesady;p thx za kazda podpowiedz
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1169999 najlepszy sportowy turystyk :lajkonik:
przy obecnym stanie dróg i nieumiejętności patrzenia kierowców samochodów w lusterka sam fakt kupna motoru to niezły poziom adrenaliny :alcoholic: Kumpel w ostatni ciepły weekend wyciągnął maszyne z garażu i zakończył trase na poboczu w krzakach, bo jakiś driver czuł sie sam na drodze i trudno było spojrzeć w lusterko..... :dead:
..tos doradzil koledze co nigdy na motorze nie jezdzil.
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1152093
a tak powaznie moze lepiej na poczatek do nauki to http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1151494
BTW mialem 2 pacjentow jeden kupił gs`ke 500 do nauki - nauczyl sie na tyle ze jak wsiadl na suzi gsxr 600 to watrobe sami wycieli a nogi sie pozrastaly po paru miesiacach ( dalej smiga na motorze 1000 rr) a drugi typ pierwszy raz w zyciu siadl na bandyte kolegi odkrecil manetke i do dzis odwiedzaja go na oait.
Na motor trza miec rozum i umiejetnosci.
na motor trza miec rozum i umiejetnosci.
amen
jak po raz pierwszy w zyciu zabierasz sie do trasy UK - Polska, to taka nawigacja to jest prawdziwe zbawienie. szczegolnie, jezeli zatrzymujesz sie gdzies po drodze (ja mialem przystanek w srodku Berlina). trase do roboty znam lepiej, niz dowolna nawigacja, wiec na codzien nie uzywam.
Czesto sie zdaza, ze bez navi, znajac droge dojedzie sie szybciej (zwlaszcza w miescie), bo zna sie skroty i miejsca gdzie sa korki (nawet funkcja traffic nie zawsze pomaga). Na dluzsza, nieznana trase to jest cos pieknego. Jak wszystko, trzeba uzywac z glowa
w 100-tysiecznym miescie ten traffic nie ma zbytniego zastosowania. na autostradzie w sumie tez, choc w okolicach Dortmundu dzieki temu ominalem spory korek (zeby za kilka godzin wpasc w nastepny, nie do ominiecia)
nawigator moze sie przez to pogubic i odmowic wspolpracy. mi sie to zdazylo w centrum Berlina. wniebowziety bylem z tego powodu ;)
Ktos z emigrantow chetny na nowy numer rejestracyjny do samochodu? W piatek sprawdzilem, ze numer G13KSA jest do wziecia za jedyne 390 funtow :faja:
Chudy NFG
08-03-2009, 21:32
Ktos z emigrantow chetny na nowy numer rejestracyjny do samochodu? W piatek sprawdzilem, ze numer G13KSA jest do wziecia za jedyne 390 funtow :faja:
Na jakiej stronie to sprawdzales ???
Jest kajs myjnia, ktora myje auto w srodku? Chodzi mi o "pranie" tapicerki i ogolnie wszystkie "przyciski", tak aby ladnie to wyczyscili, wydmuchali kurz, chodzi o to zeby kazda szczelinke wymyli...
I jaka cena?
http://www.dvlaregistrations.co.uk/home
pod Tesco w SCC. coś koło 200 z praniem tapicerki.
W Bomie na Krakowskiej: chyba koło 160 zeta.
Kurwa odkurzacz do łapy, szmata i jedziesz z koksem prożnioku
Pranie to troszke wyzsza polka :cham:
No wiem cos o tym. Tzn chuja wiem :lol2:
Szukaj dalej, bo pod tesco jest w chuuuuj drogo. Choćby w siemcach na młodych jest znacznie taniej, choć dokładnych cen prania nie znam.
"pranie" a "pranie" to kolosalna różnica - jak w moim aucie porzygali mi kanape z tylu i podjechalem na myjnie z "praniem" tapicerki to za leb sie zlapalem jak widzialem co oni robia, szczotka pasta kubek ciepla woda kurwa, zlapali za kible i recznie szmatami "prali" kurwa chcieli zedrzec za to 160 zl. Jak prawdziwe pranie to tylko karcher.
Dopytaj na myjce jak piora i czym piora.
ile trwa legalizacja tablic?
Bo nie wiem na ile się nastawiać.
i jak rejestruję auto, to ile muszę czekać na nowy dowód rejestracyjny? W międzyczasie wydają jakiś tymczasowy żeby można było jeździć?
Robią jakieś problemy z nitowanymi tablicami?
Dzisiaj byłem w urzędzie i chciałem dopisać się jako współwłaściciel. A tu wałek. Bo babka gada, że ojciec jest zarejestrowany kajś indziej, a ma na stary adres jeszcze dowód rejestracyjny. I chuj. Trza na nowo pisać darowizną i nici ze zniżek na ubezpieczenie. A tak w ogóle to jakie jest najlepsze? Tylko chciałbym takie, że jakby coś się stanie to żeby przyjechali i nie robili żadnych problemów.
http://www.youtube.com/watch?v=tfF95PjAG4Q
Wesoły kierowca tira :D
ja go dobrze rozumiem, trza się zrelaksować :D
http://www.youtube.com/watch?v=tfF95PjAG4Q
Wesoły kierowca tira :D
standardowe wybryki po kilkunastej godzinie za kółkiem :P moj kumpel do tego otwiera jeszcze szybe, wystawia łeb za okno i zaczyna wrzeszczeć ile może :D
tanie OC ? Jaki firmy polecacie itd?
ph1964joh
10-03-2009, 17:43
zapaliła mi sie kontrolka poduszki powietrznej, co to moze oznaczać?
Tommywie
10-03-2009, 18:05
allianz
wybierz się do Championa na PAderewe tam Ci za darmo wyliczą składki w dowolnym zakładzie ubezpieczeń, możesz oczywiscie powiedziec ze chcesz najtansze i też takie Ci zaproponują..
ja mam w Alllianz, wyszlo mi wlasnie najtaniej:)
Błąd poduszki powietrznej, w tym momencie poduchy jeśli masz nie działają. Trzeba znaleźć przyczynę zaświecenia się kontrolki a póżniej skasować błąd. Jakie auto ? Jak Opel to może pomogę...
Ja mam jedno auto w HDI a drugie w CU Direct, wszystko zależy jak długo się ma prawko, ile zniżek do tej pory jaka pojemność auta ?
Renault? Prawdopodobnie za mocno przesuwales siedzenie i "naruszyles" bezpiecznik :P w serwisie moga to wylaczyc ale nie ma paniki, poduszka funkcjonuje normalnie :)
u mojego starego to sie swieci od 2 lat i nie ma to wpływu na funkcjonowanie samochodu.
czasem sie wyłącza jak sie przesunie siedzenie, więc możesz sie pobawić :)
Ja mam jedno auto w HDI a drugie w CU Direct, wszystko zależy jak długo się ma prawko, ile zniżek do tej pory jaka pojemność auta ?
Prawko 4 miechy, opel, 1,4 pojemnosci. 0 znizek.
SilesianCorps
10-03-2009, 21:45
liczy sie wiek, ponizej 25 lat jest (chyba)130% ja mam 27 (100%) ale dopiero teraz mam auto na siebie bez wspolnika i dalem 1000 zl pojemnosc 1,4 (oczywiscie mowie o OC)
ph1964joh
10-03-2009, 22:12
to to jest własnie opel astra 2
w momencie jak sie zapalila to poduchy powiedzialy "papa"
Tommywie
11-03-2009, 00:12
liczy sie wiek, ponizej 25 lat jest (chyba)130% ja mam 27 (100%) ale dopiero teraz mam auto na siebie bez wspolnika i dalem 1000 zl pojemnosc 1,4 (oczywiscie mowie o OC)
w allianz nie licza zwyzek
Prawko 4 miechy, opel, 1,4 pojemnosci. 0 znizek.
To niestety będzie cięzko znaleźć coś taniego bo będą wzwyżki za krótki olres posiadania PJ, do tego brak zniżek mam nadzieje że chociaż kierowca > 25 lat. Mimo to spróbuj zwłaszcza w ubezpieczalnich typu CU Direct, AXA, HDI i Allianz jak ktoś pisał. Warta również sprawdzenia w takim wypadku może być poczta. Zawsze na stronach internetowych możesz powypełniać formularze i sami będą dzwonić.
Pozdro
Oczywiście że są ...
ja tam dzwonilem do kilku i najtaniej wyliczyli mi w PZU
Tommywie
11-03-2009, 11:43
Cytat:
Napisał Tommywie Zobacz post
Oczywiście że są ...
mam w allianz i mi nie liczyli, wiec nie wiem czy tak oczywiscie
pojde najlepiej do tego biura na Paderewie niech licza wszystkie i zobaczymy gdzie bedzie najtaniej. o Rezultatach poinforumuje:)
http://www.motogen.pl/aktualnosci/wydarzeniaeventyimprezy/silesia-motor-bike-expo-2009-targi-motocyklowe-w-sosnowcu,art34.html jak ktos zainteresowany zapraszamy.
Krist VB
16-03-2009, 08:12
Najtaniej mi wyszło w PZU . Na starcie 5 % zniżki za kontynuacje bo żółw był ubezpieczony w pzu. Najdziwniejsze było, że babka poradziła mi zaznaczyć, że nie mam prawka (miałem zdane, nie odebrane) bo gdybym wpisał, że mom od tego roku, dostałbym zwyżke. Pojebane. W Link4 wyliczyli mi najdrozej na świecie. 1600 za malacza.
Jeszce jedno. M. - jak kupiłeś dopiero tą astre i nie dostałeś przy umowie, ze zgadzasz sie zeby zbywca wypowiedział umowe, a oc jeszcze jest ważne na nazwisko zbywcy- możesz śmiało jeździć na jego oc i skontaktuj sie z firmą ,w której on ubezpieczał. Przekalkulują ci tylko składke i może taniej cie wyjdzie. Możesz też olać sprawe i firma sama sie z Tobą skontaktuje (zbywca MUSI do miesiaca zgłosić, ze ci fure sprzedał) tylko, że zrobią to 3 dni przed końcem OC i bedziesz mioł małe pole manewru przy ew wyborze innego
Panowie mam taką nawigacje przywiezioną ze Stanów (brak mapy Europy/Polski)
Magellan maestro 4000
jak i co tam (jaka mapa?) wgrać, by chodziło :)
na forum gps 24 znalazlem takie info. jak juz odblokujesz winde to mozesz ladowac jaka tylko chcesz mape i go am tom tom jeden chuj.
itproject1
Wysłany: 2008-02-13, 08:37 Odblokowanie widows w Magellan
Witajcie.
Jeśli ktoś ma problemy z odblokowaniem Windows CE lub Windows Mobile może dać mi znać.
Jeśli chodzi o Magellany, udało mi się z: Magellan maestro 3050, 3100, 4000
Od wielu lat jestem fanatykiem systemów GPS, jeśli chodzi o sprawy serwisowe śmiało można pisać z chęcią pomogę.
Oblokowałem i naprawiłem wiele modeli "egzotycznych" i nie tylko
Poniżej podaję dane kontaktowe:
GG: 7748950
mail: e-ego@e-ego.com.pl
[ Dodano: 2008-02-13, 08:39 ]
Witajcie.
Jeśli ktoś ma problemy z odblokowaniem Windows CE lub Windows Mobile może dać mi znać.
Jeśli chodzi o Magellany, udało mi się z: Magellan maestro 3050, 3100, 4000
Od wielu lat jestem fanatykiem systemów GPS, jeśli chodzi o sprawy serwisowe śmiało można pisać z chęcią pomogę.
Oblokowałem i naprawiłem wiele modeli "egzotycznych" i nie tylko
Poniżej podaję dane kontaktowe:
GG: 7748950
mail: e-ego@e-ego.com.pl
dzięki, zagadam do niego :piwo:
Lambo gallardo do sprzedania 6400000 Kc :) nówka z salonu :zabki:
Biorę, pieniądze jutro przyniesie kościelny.
dobre i tanie opony do corsy (letnie)
zestawienie koło siebie słow "dobre" i " tanio" rzadko się sprawdza:(
jeśli ktoś zatrzaśnie sobie kluczyki w aucie :
http://www.mafiablog.net/hoe-een-auto-stelen-in-een-paar-seconden/
Hmm, ciekawe pomysły :) Jednak działają pewnie tylko na poszczególne modele... Np. pilot od telewizora ...
dobre i tanie opony do corsy (letnie)
ja smigam na letnich 195/50/R15 Dębica Furio
http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=131772&rodzaj=1
jesli masz 14 to polecam
http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=131763&rodzaj=1
ta sama opony na których ja śmigam ale mniejszy rozmiar
ale w Corsie w standarcie sa 13 u mnie tak było to polecam tańszy model Dębicy
http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=131725&rodzaj=1
moje auto to Corsa B z 1999 roku :P
http://motoryzacja.interia.pl/news/straszny-wypadek-w-stolicy,1277239 konkretny wypadek :szok:
zestawienie koło siebie słow "dobre" i " tanio" rzadko się sprawdza:(
jeśli ktoś zatrzaśnie sobie kluczyki w aucie :
http://www.mafiablog.net/hoe-een-auto-stelen-in-een-paar-seconden/
motyw z przepychaczem nie dziala
a reszta krecona w sposob taki, ze poza kadrem stoi ktos z pilotem i poprostu otwiera auto
Szkielet
19-03-2009, 13:30
http://www.allegro.pl/item576832485_wyjatkowa_ibiza_1_4_16v_100km_climat ronic.html
Mam zamiar dzwonić w sprawie tej fury, jeździ ktoś podobnym cackiem:zabki:
wracajac do ubezpieczenia, ostatnio mnie olsnilo jak wybieralem sobie ubezpieczenie, toyota corolka z 2003r. 30% znizek na OC i AC, cena agenta 2380, cena w link4 1192 zl, az mnie zatkalo jak to zobaczylem.....
co sądzicie o tym samochodzie. Kolega chce sobie sprawić te "cudo" ale dla mnie jest za dużo podpadu w tym przypadku:
http://www.allegro.pl/item582259178_bmw_e36_318_is_coupe_skory_alufelgi_ 17_bbs_gaz.html
co sądzicie o tym samochodzie. Kolega chce sobie sprawić te "cudo" ale dla mnie jest za dużo podpadu w tym przypadku:
http://www.allegro.pl/item582259178_bmw_e36_318_is_coupe_skory_alufelgi_ 17_bbs_gaz.html
podpadu?dlaczego?mam ten sam model tyle że w sedanie, nie narzekam, sprawuje sie bardzo dobrze, jedyne co wymieniłem to wszystkie płyny i filtry, wsiadać i jechac, chociaz wiadomo ze w kazdym modelu moze trafic sie feler jakis, nie dam sobie głowy uciąć ale ta z Twojego linka wydaję mi się że była po "dzwonie"
moje auto to Corsa B z 1999 roku :P
dzięki :)
a auto takie samo z tego samego roku (na 13)
znalezienie e36 coupe w dobrym stanie graniczy z cudem:/
właśnie o komentarze typu "po dzwonie" mi chodziło. Wydaje mi się, że lampy z przodu były zmieniane (prawy migacz?). Na dodatek może się czepiam ale wydaje mi się, że jest dość duża szpara między maską, a błotnikiem. Przebieg mały jak na auto w tym wieku. Kolejna podpaduwa to wymiana foteli i "nówka" kierownica. Mam wrażenie, że auto ma spokojnie z 300 tyś,a nie wymienione 180. Ja mu odradzam ale może się myle i jestem przewrażliwiony.
lechu_85
20-03-2009, 00:16
Odnośnie tej oferty (w sumie większości ofert samochodów używanych), zawsze zastanawiam się po co ktoś robi wymianę jakichkolwiek elementów przed samą sprzedażą. Przecież i tak to nie podniesie wartości sprzedawanego samochodu...
Tutaj:
2 miesiące temu zostały zmienione amortyzatory oraz klocki z tyłu, 2 tygodnie temu gumy w zawieszeniu
A ten model BMW (z całym szacunkiem dla normalnych jego posiadaczy) kojarzy mi się z chłopakami spod sosnowieckich miejscowości (SBE, SD), lansujących się co piątek lub sobotę pod WW lub Spiżem.
gdzie w Katowicach można szybko i bezboleśnie zrobić badania techniczne?
propozycje mogą być na PW.
http://www.joemonster.org/art/11135/Kup_Audi_niespodzianke_dostaniesz_gratis
ponawiam swoja prosbe, pomozecie mi z tym ubezpieczeniem w link4?
Damianos
20-03-2009, 16:17
ponawiam swoja prosbe, pomozecie mi z tym ubezpieczeniem w link4?
Zadzown kolego do tego LINK 4 i niech CI wiliczy, bo wartosci podane na kalultorze na stroeni potrafia sie sporo roznic..
Ja zrezygnowalem z PZU na korzysc CU, zaplacilem 600 pln mnie za oc+ac, dodatkow majac ubezpieczenie osobne na szyby(ze nei trace znizek a ac jak mi sie cos stanie, a korzystalem likwidacja niemal od reki szkody) i pakiet asitance wziolem pelny i zaplacilem niecale 1900 pln, a w PZU wycineili mi to na 2550.. Dodatkowo za szkode w CU odliczja jedynie raz 10 % ..
Musisz podzownic.. sam orientowalem sie u kilku ubepieczycieli..
CU raczje solidna firma
www.hipermarketfinansowy.pl
Stronka na ktorej mozesz/mozecie sie z orientowac i porownc, lecz bardziej traktowac jako informacyjna niz konkretna..
dzieki za tego linka, dzwonilem do nich i wyszlo mi tak samo, to co myslisz ze mozna u nich wziasc ubezpieczenie?
do sprzedania mam nowe 2 felgi stalowe 13 rozklad srub 4x98!! kupilem do punta ale male sie okazaly, z cena zobaczymy jak sie dogadamy
lukasz1985
26-03-2009, 14:12
Nie orientuje sie ktos ile kosztuje przekladka Vectry C z versji angielskiej i gdzie to mozna zrobic??? z gory dzieki za odpowiedz
poszukej gdiześ na ajzach vectry c zrowalonym tyłem i przekładke zrób z niej bo tak z reguły robią
Daihatsu Charade CS 1.0 benzyna 1992r.
http://infobot.pl/r/19of
Damianos
29-03-2009, 17:00
Daihatsu Charade CS 1.0 benzyna 1992r.
Problem bedziesz mial z czesciami i zaminnikami ..nawet jakas pierdola..unieruchomi Ci auto na miesiac .. filtr; klocki..nawet jaka sruba
To moja subiektywna opinia....
Ale ja chce sprzedać. To moje auto. Wszyscy gadają ze do japonców nie ma części faktycznie możne i nie ma ich tyle co do innych ale nie ma tak źle. Dawców troche jest na złomach w intercarsie tez można co nieco dostać. A tak wogóle to przez dwa lata ani razu mi sie nie zepsuł.
Drogowka zakupila nowe wunderwaffe przeciwko piratom.
Jest jeden problem. Te radady w samochodach z wlaczona klimatyzacja zawyzaja wynik o jakies 30-50 kmh :)
a zreszta co bede pisal :
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/radar-ktory-mocno-klamie,1282851
polecam film.
Odkąd kierowcy stali się zwierzyną łowną ekologów, jazda samochodem staje się coraz bardziej uciążliwa.
Ministerstwo Ochrony Środowiska ogłosiło niedawno, że w resorcie dobiegają końca prace nad wyeliminowaniem z centrów miast największych trucicieli i samochodów-dewastatorów.
Projekt wzorowany jest na rozwiązaniu, które od kilku miesięcy z powodzeniem sprawdza się w Niemczech. Zgodnie z założeniami nowych przepisów do centrum dużych miast będą mogły wjechać jedynie pojazdy z tzw. "ekologiczną przepustką", a w metropoliach obowiązywać będą strefy środowiskowe.
czytaj dalej
* Starym autem już nie wjedziesz!
Każdy, kto w przyszłości chce bez ograniczeń poruszać się swoim samochodem w całych Niemczech - również w miastach z wytyczonymi strefami środowiskowymi - musi mieć samochód o niskiej emisji substancji szkodliwych oraz tzw. plakietkę mikropyłu. więcej »
Podobnie, jak u naszych zachodnich sąsiadów do wjazdu do konkretnej strefy upoważniać będzie stosowna plakietka (naklejana od środka, w prawym górnym rogu przedniej szyby). By ją otrzymać właściciel auta będzie się musiał udać do stacji kontroli pojazdów, gdzie uprawniony diagnosta zakwalifikuje pojazd do jednej z "grup środowiskowych". W zależności od poziomu emisji spalin samochodom przyznawane będą plakietki zielone, żółte i czerwone, które uprawniać mają do wjazdu w konkretną strefę.
Starym autem nie wjedziesz do centrum
Certyfikat taki obowiązywać będzie przez okres 12 miesięcy, koszt badania wynosić ma ok. 450 zł. Niestety, podobnie jak w Niemczech, niektóre auta w ogóle nie będą miały wstępu do ścisłego centrum. Dotyczy to samochodów benzynowych zarejestrowanych po raz pierwszy przed 1.01.1993 r. oraz pojazdów z napędem wysokoprężnym bez filtra cząstek stałych, zarejestrowanych po raz pierwszy przed 31.12.1996. Nowsze diesle, które nie posiadają filtra cząstek stałych, będą mogły poruszać się jedynie w obrębie stref czerwonej i żółtej.
Chęć udziału w pilotażowym programie wyraziły tonące w korkach: Kielce, Kraków, Szczecin i Warszawa, w których to miastach przepisy te mają obowiązywać już od 1 maja. Jeśli przyczynią się do rozładowania korków i zmniejszenia degradacji powietrza w centrach, w pozostałych miastach wojewódzkich wejdą w życie 1 stycznia 2010
pierdolony prima aprilis, wkurwia czlowieka te marne redaktorzyny........
śmiej się, ale spójrz chociaż na Berlin :)
e no stary Berlin to Berlin....btw moja sasiadka ma dupe jak Berlin!!!!!!!!!
pod maska w czasie odpalania swieci mi sie fioletowa dioda. co to zonacza co z tym robić? Opel Astra 1 .
Polecam serwis samochdów SAAB w katowicach, w którym pracuję. Konkurencyjne ceny w stosunku do ASO. Pytania i kontakt na gg.
http://allegro.pl/item597195842_renault_laguna_kombi_1_6_16v_bezwypa dkowa.html
http://moto.allegro.pl/item592998465_renault_laguna_1_9_dti_klimatronik_s uper_stan.html
http://moto.allegro.pl/item597249686_ford_mondeo_1_8_tdi_super_stan_zarej strowany.html
Co powiecie na te propozycje?
sasiad jezdzi lalka w benzynie i......sprzedac nie umie.
90 KM w Mondeo to troche mało
http://allegro.pl/item597195842_renault_laguna_kombi_1_6_16v_bezwypa dkowa.html
http://moto.allegro.pl/item592998465_renault_laguna_1_9_dti_klimatronik_s uper_stan.html
http://moto.allegro.pl/item597249686_ford_mondeo_1_8_tdi_super_stan_zarej strowany.html
Co powiecie na te propozycje?
Jezdzilem i tym i tym. Z tym ze Laguna w nowszej budzie 1,8 benzyna. Samochod bardzo wygodny, dobry na trase. Mankamenty to spalanie: ponizej 9 litrow nie schodzil i parkowanie: ciezko ja gdziec wpasowac pod supermarketem czy w miescie. Jak by nie to ze musialem pomyslec o spalaniu (musze jezdzic dosc troche w robocie) to dalej bym nia jezdzil. Jesli samochod zadbany i z pewnego zrodla to polecam. Tyle ze pomysl o nowszym bo w 2001 weszla nowa wersja. Cos w tym ogloszeniu mi nie pasuje z tym liftingiem.
Mondeo jezdzilem od kumpla. Tez ma w 1,8 tyle ze w dieslu. Rocznik cos kolo 97 ma. Nie wiem ile to ma koni ale silnik calkiem dobry. Zawalidroga nie bedziesz. Kumpel mowi ze pali mu to ok 8 litrow.
wie ktos może, gdzie można szybko i tanio naprawić ALFĘ?
oddałem do ASO, ale jak mi zrobili kosztorys, to mnie z laćków wyrwało...
http://www.lista.e-sieci.pl/place53060,Perfect,Service,Auto,Port.html
tam się w Alficach specjalizują :)
serwisowaliśmy służbowe u nich to było wszystko ok, jak z kasą nie wiem :)
oki, to inne pytanie:
oddawał ktoś auto na zlom?
jaka jest procedura, ile za to płacą, itp...?
Alfy nie oplaca sie naprawiac? :hihi:
Poszukej na necie. Teraz to już przyjadą ci po auto (kumpel tak złomował), zapłacą, podpiszesz odpowiednie papiery i potem chyba ino do urzędu. Chyba tak to tyraz idzie pozałatwiać.
Też tak chcialem zrobic zadzwonilem no i za auto warte ok. 1500-2000 zł proponowali mi mniej niz 100 zł. Wolałbym uciąć dach i zasypać ziemią i zrobić se kwietnik na placu...
Gdzie mogę dostać pilota takiego jak ten na dole ?
http://i40.tinypic.com/2pyu98p.jpg
Na allegro jest wlasnie ta jedyna aukcja, ale każą licytować i czekać do końca.
niekumaty
03-04-2009, 13:05
no własnie chyba nie...
moze lepiej bedzie sie pobawic i na czesci posprzedawac ? :lajkonik:
no może i tak, tylko jak juz posprzedaję trochę części, to co zrobię z resztą, która mi zostanie?
bo na zlom to zdaje sie trzeba w całości oddawać, nie?
nie musisz w całości z tego co wiem. Ale musisz wyrejestrować auto. Na złomnicy i tak spiszą twoje dane. Spytej sie panów złomiarzy :)
lechu_85
03-04-2009, 16:42
Wczoraj byłem na przeglądzie i nie mam już wolnych miejsc na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym na przyszły rok.
Pytanie brzmi: gdzie się udać (Wydział Komunikacji?) i ile będzie to kosztowało? Dodam, że auto jest jeszcze na starych, czarnych blatach.
pewnie każą Ci wymienić blachy od razu na nowe...
no może i tak, tylko jak juz posprzedaję trochę części, to co zrobię z resztą, która mi zostanie?
bo na zlom to zdaje sie trzeba w całości oddawać, nie?
Kiedyś było tak, że musisz mieć element z numerem nadwozia (nic więcej). Nie wiem jak jest teraz ale zapewne bardzo podobnie, a więc możesz sprzedać niemal wszystko, ale najlepiej byłoby zapytać się "u źródła".
Swoją drogą jaka Alfa?
Ja na swoją 145 raczej nie narzekałem, poza spalaniem...
156 SportWagon 2.5 V6 24V... :faja:
Na gieldzie samochodowej w Gliwicach.W soboty i niedziele.
Tommywie
04-04-2009, 10:03
zapytaj w Auto Magic na Gliwickiej - wydaje mi sie ze mieli tam takiego pilota
mial ktos doczynienia z Deawoo Nexia 1.5?
co mozna o tym aucie powiedziec?
Tommywie, Sinner podziękował.
Przejeżdżałem koło tej giełdy i nie wpadłem na to by tam podjechać.
Do sklepu zadzwonie jutro.
SPRZEDAM!!
Dla GieKSiarzy za 1300 zł puszcze!
19Tauzen64
06-04-2009, 09:28
Czy mógłby ktoś opisać całą procedure jak kupuje auto od kogoś? Chodzi mi o urzędy głównie
jak kupujesz od osoby fizycznej, to z umową idziesz do Wydziału Komunikacji po blachy.
potem ubezpieczasz auto.
następnie do Urzedu Skarbowego zapłacić 2% podatku.
jak kupujesz od firmy, tzn. dostajesz fakturę, to odpada ostatni punkt, czyli podatek.
najpierw skarbówka, potem WK...
Auto z klimą. Wady i zalety:
-
-
-
-
-
????????
Wady:
Wieksze spalanie
Latwo o przeziebienie
Zalety:
Zimno :)))
Wieksze spalanie
O ile? Duzo?
Latwo o przeziebienie
Pfffff. Pija actimel :foch:
seicento 1.1 jako pierwsze auto, jest to dobry wybor? takie auto jest chyba ekonomiczne, nie ?
najpierw skarbówka, potem WK...
co kto lubi :)
ja zawsze do skarbówki chodzę na końcu, masz na to przecież 14 dni, więc ja najpierw rejestruję auto.
jako 1 auto jest dobre pod warunkiem ze nie masz 195cm :)
potrzebuje 4 opony 165/70. moga byc nienajnowsze wazne zeby byly letnie (potrzebuje je doslownie na pol roku bo zmieniam auto)
ma ktos?
jako 1 auto jest dobre pod warunkiem ze nie masz 195cm :)
prawie 190 :]
no ale jak ze spalaniem?
O ile? Duzo?
U mnie ok 0,5l/100km
http://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/seicento/
nie mam seicento
co kto lubi :)
ja zawsze do skarbówki chodzę na końcu, masz na to przecież 14 dni, więc ja najpierw rejestruję auto.
Nie zarejestrujesz fury bez kwitka z US. Chyba ze sie teraz cos zmienilo.
no co Ty...
w ciągu ostatniego roku 2 razy kupowałem auto i z samą umową kupna-sprzedaży szedłem prosto do WK. tam mi rejestrowali auto, dawali blachy i tymczasowy dowód.
dopiero potem, w wolnej chwili, dreptałem do US zapłacić te nieszczęsne 2% podatku.
nawet przy odbieraniu właściwego dowodu rejestracyjnego nikt mnie nie pytał o podatek, jedynie trzeba bylo pokazać ubezpieczenie OC.
auto z odpalona klima bardziej muli
odczujesz to przy silnikach np 1.6 i ruszaniu pod gorke
potem takie auto latwiej sprzedasz
- z tym, że jak ktoś o klime nie dbał to trudno potem pozbyć się tych wszystkich grzybów i bakterii, a smród niczym z szambowozu...
- Donald, ja mialem tak jak Kris, babka w okienku wyraznie mowila ze mam przyjsc po rejestracje z oplaconymi tablicami, znaczkami i skarbowka, a po odbiór stałego dowodu - przyjsc z OC.
- Seicento/Uno jak najbardziej na pierwsze auto, byle nie Tico.. :)
- Już w weekend mialem o tym napisac, jednak nie znalazlem czasu.. :
Dziewietnastolatek zabił 24-latka.
Policjanci z Jastrzębia Zdroju wyjaśniają okoliczności wypadku drogowego, jaki miał miejsce 4 kwietnia, w którym śmierć poniósł 24-letni motocyklista. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że 19-latek kierujący fordem focusem, podczas zmiany pasa ruchu, zajechał drogę prawidłowo jadącemu motocyklowi marki Yamaha. W wyniku tego manewru, 24-letni motocyklista zjechał na chodnik, uderzył w betonowy kosz na śmieci i kiosk. Mężczyzna zginął na miejscu.
http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/l/w/Smierc_motocyklu_3242098.jpg
Koledzy, a jak to jest z autami zakupionymi, ktorych wartosc katalogowa jest < 1000 zł ?
Tylko mi się wydaje, czy tu już skarbówkę omijam szerokim łukiem.
Koledzy, a jak to jest z autami zakupionymi, ktorych wartosc katalogowa jest < 1000 zł ?
Tylko mi się wydaje, czy tu już skarbówkę omijam szerokim łukiem.
Jesli dobrze pamietam to masz racje. Pamietam ze jak przepisywalem Malacza z brata na siebie to mimo ze byl wart ok 1500zl babka w WK powiedziala mi zebym napisal np 900zl to nie bede musial latac do US i placic characz.
Policjanci z Jastrzębia Zdroju wyjaśniają okoliczności wypadku drogowego, jaki miał miejsce 4 kwietnia, w którym śmierć poniósł 24-letni motocyklista. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że 19-latek kierujący fordem focusem, podczas zmiany pasa ruchu, zajechał drogę prawidłowo jadącemu motocyklowi marki Yamaha. W wyniku tego manewru, 24-letni motocyklista zjechał na chodnik, uderzył w betonowy kosz na śmieci i kiosk. Mężczyzna zginął na miejscu.
Ach Ci kierowcy -PUSZEK- "PATRZ W LUSTERKA SPRAWDZ DWA RAZY MOTOCYKLE SA WSZEDZIE!!!"
Jutro pogrzeb w Jastrzębiu :(
W sobote w Szopienicach też był wypadek, chopak leży w szpitalu.
"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..."
Zapach psa w samochodzie? JAK SIĘ POZBYĆ??
_Bartos_
07-04-2009, 19:51
Zapach psa w samochodzie? JAK SIĘ POZBYĆ??
Kupic kota :) a tak na powaznie to wyprac tapicerke ( albo samemu w sloneczny dzien albo dac do profesjonalnego czyszczenia koszt ok 100-150zł ) ewentualnie dobrze odkurzyć auto i jakis zapach zastosowac, moze pomoze :)
Maras najlepiej wyprac tapicerke cala :)
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.