PDA

View Full Version : Motoryzacja

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

sid
15-08-2008, 22:41
proszę o poważne odpowiedzi, jestem laikiem, a kto pyta nie błądzi. Czy da się zrobić zrobić jednocześnie prawo jazdy kat. A i B. W sensie, że jedne wykłady, tylko egzaminy osobno? I może ktoś się orientuje jak jest cenowo? np. http://www.osksilesia.com.pl/ czy zapłacę 2100 czy np. lekarza opłaca się tylko raz? co do tego to w poniedziałek pójdę wypytać, ale może ktoś się orientuje ;) i odnośnie samego sprzętu. Opłaca się ściągać motor z Niemiec? czy raczej poszukać coś w Polsce? jest może coś takiego jak "salon używanych motorów" i to samo do auta... ściągać czy raczej w Polsce poszukać? z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

CHOROSZ
15-08-2008, 22:50
wedlug mnie...
kurs na motor/auto w tym samym okresie??-mi sie wydaje ze nie ma najmniejszego problemu...
co do badania to chyba jednorazowo

a co do sprowadzania to musisz miec pewna osobe co ci sprowadzi fure/motor jesli taka masz to lepiej sprowadzic

Interceptor
15-08-2008, 22:54
proszę o poważne odpowiedzi, jestem laikiem, a kto pyta nie błądzi. Czy da się zrobić zrobić jednocześnie prawo jazdy kat. A i B. W sensie, że jedne wykłady, tylko egzaminy osobno? I może ktoś się orientuje jak jest cenowo? np. http://www.osksilesia.com.pl/ czy zapłacę 2100 czy np. lekarza opłaca się tylko raz? co do tego to w poniedziałek pójdę wypytać, ale może ktoś się orientuje ;) i odnośnie samego sprzętu. Opłaca się ściągać motor z Niemiec? czy raczej poszukać coś w Polsce? jest może coś takiego jak "salon używanych motorów" i to samo do auta... ściągać czy raczej w Polsce poszukać? z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Jeżeli chodzi o ściąganie samochodow z zagranicy to zalezy kogo do tego "zatrudnisz" i to sie tyczy takze motocykli . Wezniesz jakiegos kolesia ktory ci pochyta auto "z dupy" byle by tylko na tobie zarobil i dokladnie tak samo jest z motorami . W polsce jest w cholere duzo aut uzywanych tanich i dobrych ale trzeba sie porozgladac bo o jakies niespodzianki tez u nas nie trudno . Najlepiej jakbys mial jakiegos dobrego znajomego mechanika ktory pojedzie z toba obejrzec samochod czy motor i wyrazi o nim opinie a ty sam zdecydujesz czy bierzesz czy nie . Co sie tyczy prawka to nie wydaje mi sie zebys jednoczesnie mogl zaliczac wyklady na A i B chyba ze np. na 15 masz wyklady na A a na 18 na B :zabki: a lekarza z tego co wiem oplacasz za kazdym razem podejmujac sie kursu na wybrana przez ciebie kategorie w moim przypadku tak wlasnie bylo .

sid
15-08-2008, 23:03
Najlepiej jakbys mial jakiegos dobrego znajomego mechanika ktory pojedzie z toba obejrzec samochod czy motor
i tu jest ten problem... :/ każdy to mi to mówi, a niestety takich znajomości nie mam za bardzo...

ps. i jeszcze to pytanie: "jest może coś takiego jak "salon używanych motorów"" bo troszkę by to ułatwiło sprawę...

Interceptor
15-08-2008, 23:14
i tu jest ten problem... :/ każdy to mi to mówi, a niestety takich znajomości nie mam za bardzo...

ps. i jeszcze to pytanie: "jest może coś takiego jak "salon używanych motorów"" bo troszkę by to ułatwiło sprawę...

Jeszcze niestety nie mialem okazji spotkac sie z takim salonem ale w salonach z samochodami niekiedy tez sa motory a mozesz wybrac sie tez np. na gielde do Mysłowic lub Gliwic .

Mayek
15-08-2008, 23:36
motory z niemiec sa dobre bo maja dobre drogi ale to bys musial szukac u nich ogloszen po niemiecku. znajac zycie to polscy sprzedawcy kupuja jak leci w potem wciskaja kit. Co do uzywanych nie mam zaufania. Jako 1 motor to se mozna kupic cos takiego z allegro po mozliwie dokladnej analizie a pozniej najlepiej kupic nowke bo 80% motorow przed 2000 rokiem mialo jakis szlif

Szpic
18-08-2008, 15:00
Znajomy widzial db9 na katowickich blachach jak jechal pod prad na wezle murckowska :)
Maserratii bardzo czesto mozna spotkac w okolicy petli na brynowie.
A takiego mustanga widzialem w TG jechal jakis starszy gosc :)

Antek
18-08-2008, 15:08
Wie ktos gdzie w k-ce lub okolicach skupują stare samochody? Czasem wetkną za wycieraczke kartke z numerem telefonu wiec jakby ktos mial to niech zapoda.

Z góry dzieki

Pablo NFG
18-08-2008, 17:28
W sobotę na parkingu przy Altusie około 0:20 widziałem Audi R8 na blatach SK z blondi za kierownicą...

Ta fura jest piękna :)

Bob
18-08-2008, 18:20
Zna może ktoś warsztat gdzie wymienią mi tylnią szybe w civicu i nie zedrą za wiele, zwłaszcza że po ostatnich wyczynach pogody niektórzy troche podkręcili sobie ceny.

wnc
18-08-2008, 21:12
swego czasu wymienialem na sciegiennego (na przeciw tesco) - maja tam jakosciowo bardzo dobre szyby "pilkington" montowane seryjnie w wiekszosci aut... szybko, sprawnie i za normalna cene.

Tommywie
18-08-2008, 21:26
normalne ceny to byly przed gradem... dzisiaj sobie kupilem szybe oryginalna, uzywana, za 180 + 50 za dowoz pod dom... niestety ceny wymiany poszly ostro w gore

sid
18-08-2008, 22:11
da się jedne wykłady :) a co lepsze jeden egzamin tylko 6 pytań dodatkowych o motorach :) jutro idę się zapisać, a potem już tylko sprzęt... marzy mi się Yamaha R1... i BMW E36 to auto ma prawdziwą dusze :)

MiRO
18-08-2008, 22:23
marzy mi się Yamaha R1...
no jaaaa... :piwo:

coby nie rozmywać.. Konretny wypadek dziś koło OBi, jakiś dziadek 80lat w Seicento chyba wymusił... i wszysto jasne:/ badania lekarskie co roku powyżej 60lat powinni wprowadzić :napinka:

Mayek
18-08-2008, 23:21
jak juz o tym wspomniales, to ja dostalem na 10 lat. mam zajebisty wzrok i ogolnie wszystko ok
moja babcia i dziadek maja pod 70 lat i maja bezterminowo.
dobrze ze dziadek jest na tyle rozwazna osoba ze nie jezdzi po zmroku bo mowi ze wtedy bardzo slabo widzi. a ile jest takich osob co to pierdola i jezdza do samego konca az nie beda wiedzieli maski swojego auta albo az dostana zawalu w aucie. chore przepisy

MiRO
18-08-2008, 23:36
na szczescie juz chyba nie ma czegos takiego jak BEZTERMINOWE? albo od przyszlego roku nie bedzie? a ci co mają takowe, będą musieli je uaktualnić do jakiegoś tam roku. tak cos slyszalem:>

edit. http://************/1,79078,5286221,Egzaminy_na_prawo_jazdy___zmiany__ Koniec_dokumentow.html

Mayek
18-08-2008, 23:59
od kiedy te przepisy wchodza bo nie doczytalem (albo nie pisze w tekscie?)
trza bylo robic w te wakacje prawko na motor to by juz ten czas lecial mimo tego ze nie mam motoru :lol:
smieszne sa takie prawa ktorych nie mozna udowodnic. moge zrobic prawko, polozyc je na polce i po 2 latach kupic Hayabuse:]
w motorach jest fajne to ze za 30 tys mamy zajebisty motor 1000cm3. Za 80 mozemy kupic motor dla bogaczy czyli MV Augusta (górna polka)
górna polka wsrod samochodow to Rolls-Royce Phantom za okolo 350 tys $ :]

Kris
19-08-2008, 16:34
mam zajebisty wzrok i ogolnie wszystko ok
Z tym "ogolnie" to bym sie klocil :cham:

Mayek
19-08-2008, 16:35
off topic, bana mu :)
to jest ino projekt ustawy wiec zanim go uchwala to 2 lata mina

Antek
21-08-2008, 18:27
Jak wygląda cena rejestracji samochodu sprowadzonego? Tzn chodzi mi o wszystkie opłaty na granicy, w urzędzie komunikacyjnym i co tam jeszcze może być?

Junior
21-08-2008, 22:04
Mosz

http://www.auto-swiat.pl/artykuly,artykul/Procedury_rejestracji_auta_krok_po_kroku,Artykul-17075,Procedury_rejestracji_auta_krok_po_kroku/

Tukker
22-08-2008, 17:14
Jechałem za TIRem i spadł kamyczek, który uszkodził mi lekko przednią szybę. Wie ktoś gdzie najtaniej podklejają takie niewielkie uszkodzenia zabezpieczające przed dalszymi pęknięciami?

Flame
22-08-2008, 17:23
W sobotę na parkingu przy Altusie około 0:20 widziałem Audi R8 na blatach SK z blondi za kierownicą...

Ta fura jest piękna :)

To zdaje się żonę Klimka widziałeś...

CHOROSZ
22-08-2008, 20:47
wedlug mnie jedno rozwiazanie.....kierowcy tirow jezdzic tylko w nocy albo niech maja robione jakies badania psychiatryczne bo to przechodzi ludzkie pojecie...

dzis wracam sobie z Ostrowca... jestem na trasie z Kielc do Wolbromia (jakies 2km przeD)... (jak ktos jezdzi wie jaka ta droga jest....dziura na dziurze i dosyc waska...)
jechaly przede mna 2 tiry i za mna z 8-9tej samej firmy....
no i sobie urzadzili jakies wyscigi debile.... ten przede mna wyprzedzil tego 1wszego udalo mu sie...(fartem,na zakrecie:|) a nastp. juz nie mial tyle szczescia idiota zaczyna mnie wyprzedzac +tego tira no i nie wyszlo... przypie... lusterkiem w niego i co najlepsze...lusterko leci prosto mi na szybe auta ...dobrze ze kuzwa nic nie jechalo z tamtej strony bo zjechalem na bok i udalo sie ominac ten kawal plastiku co by zapewne ladnie rozwalil szybe/maske

tak sa normalni tirowcy ale tez sa ciule co mysla ze jada sportowym szybkim autem i debila wszystko wolno:/

ale to nic...jak ktos mial dzisiaj gazete wyborcza widzial wypadek przy zjezdzie na Kielce.... (no ja akurat go widzialem chwile po tym zdarzeniu)...to co ten koles zrobil to do teraz tego nie kumam....z tego co zauwazylem/wyczytalem tir stal na poboczu a koles wjechal pod niego od lewej strony....tak jakby cos przed nim zachamowalo on skrecil gwaltownie w prawo i pod tira :/ niestety 1 osoba powyzej 50lat zginela :/...ale widok naprawde nie ciekawy (auto bez dachu i calego przodu)

lukas81
23-08-2008, 21:09
http://www.katowice.gieksiarze.pl/

fotogaleria z festynu na Muchowcu: http://www.foto.gieksiarze.pl/thumbnails.php?album=219

CHOROSZ
23-08-2008, 21:15
cos slabo chyba rozreklamowana impreza...
dopiero dzisiaj w tv sie o tym dowiedzialem ,,regionalnej''
jutro tez to jest??

ludzi chyba nie zbyt duzo?

Szpic
23-08-2008, 23:45
duzo ludzi nawet :)

Tylko dzis.

sid
25-08-2008, 22:53
powie mi ktoś co to za bmw na tym linku? http://pl.youtube.com/watch?v=rrMmkzLCADc&feature=related z góry dzięki

michal_91
25-08-2008, 22:59
BMW E34 (seria 5) one były produkowane w latach 88-96

Flame
26-08-2008, 10:27
Rzęch niemożliwy... :cham:

michal_91
26-08-2008, 10:56
gangsterski wóz:huh:

a jaka cena, kupować i jeździć:cham:

sid
26-08-2008, 11:20
Rzęch niemożliwy... :cham:

to co polecasz jako 1-sze auto :) z "charakterem" i przede wszystkim z 'dupą' nie jakieś matiz'y, punta, itd i w miarę przystępnej cenie bo się składa że nie mam stałego zarobku bo dopiero 18 :) a że maturalna to ciężko pogodzić z pracą... . Okropnie mi się podoba BMW E36

Flame
26-08-2008, 12:34
Ten Twój "rzęch z charakterem" będzie częściej stał w warsztacie niż jeździł, co jak nie masz stałego zarobku tym bardziej powinno determinować do kupna Seicento, albo Matiza.

Prawda jest taka, że auto powyżej 10 lat to rzecz do której się tylko i wyłącznie dokłada, kwestią zasadniczą jest tylko czy od razu po kupnie czy rok pojeździsz.

Takie BMW przeszło już 1 Niemca, 3 Turków i 3 Polaków, a w silniku z BMW ma tylko logo zazwyczaj.

Co do aut z charakterem...to bierz byka za rogi :cham:

borys
26-08-2008, 21:05
ja polecam na pierwsze auto Corse, tanie niezawodne i przyjemne autko

Aldaris
26-08-2008, 21:53
ja mam Vectre z 93roku i nie narzekam :)
wystarczające :) bo pojemne, nie zamula i póki co mało mnie kosztuje :)

Grześ
26-08-2008, 23:42

ja też nie narzekam :cham:
zawsze jest gdy jej potrzebuje :lol2:

:piwo::faja:

Damianos
27-08-2008, 09:35
wedlug mnie jedno rozwiazanie.....kierowcy tirow jezdzic tylko w nocy albo niech maja robione jakies badania psychiatryczne bo to przechodzi ludzkie pojecie...

Oczywiscie zartowales?? ..

Mayek
27-08-2008, 13:47
a czemu zartowal?
teraz np glupota jest to ze autokary wycieczkowe jezdza w dzien
powinien byc obowiazek nocnej jazdy
mniejszy ruch a gadanie ze kierowca zasnie jest tak samo prawdopobne jak to ze w lato w upale dostanie do glowy od slonca i zaslabnie

Aldaris
27-08-2008, 15:06
w TIRze przy czołówce z osobówką czuje się pewniej...
tylko jazda w nocy... błąd... kolejne !ograniczenia! szybkości .. do 60km/h ?

Seba
27-08-2008, 19:43
wystarczające :) bo pojemne, nie zamula i póki co mało mnie kosztuje :)

również mam vectre tyle że 2.0 w benzynie :/ niestety przez pewne sprawy w życiu póki co 2 litry w benzynie to nie na moją kieszeń przez pewien czas...
jednak zakupiłem sobie 2 tygodnie temu Corsę Sport i póki co też nie narzekam i mogę z całą pewnością polecić :)

Aldaris
27-08-2008, 20:06
również mam vectre tyle że 2.0 w benzynie :/ niestety przez pewne sprawy w życiu póki co 2 litry w benzynie to nie na moją kieszeń przez pewien czas...
jednak zakupiłem sobie 2 tygodnie temu Corsę Sport i póki co też nie narzekam i mogę z całą pewnością polecić :)

2.0 daje rade, no nie powiem stacje CPN mnie lubią bo spali spali swoje :)

Flame
27-08-2008, 21:55
http://images28.fotosik.pl/165/ebee4ad1ac39b7d2med.jpg

żywiec
27-08-2008, 22:56
nowa zabawka Pietrzaka

Flame
27-08-2008, 22:59
Raczej nie...

mart84zaw
27-08-2008, 23:17
Wypowiadacie się a g...o macie pojęcie
Ile razy jeden z drugim z Was jechał na noc?
Nawet człowiek wypoczety ma kryzys, niektorzy o 2, niektorzy o 4 a niektorzy o 6.
W nocy sie spi i wypoczywa, a na dluzsza mete jazda noca bez stresu jest niemozliwa.
Kierowca TIRa ma obowiazkowe przerwy, dzieki czemu odpoczywa i jest w stanie przespać 8 godzin i jakos to idzie.
Pozdro lewopasmowcy

szmajgel
28-08-2008, 00:04
te Porsche Pietrzaka jest teraz na sprzedaż, pięknie wyje, często go można spotkać na centrum

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2932740

Pablo NFG
28-08-2008, 00:13
te Porsche Pietrzaka jest teraz na sprzedaż, pięknie wyje, często go można spotkać na centrum

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2932740

Już wolałbym dołożyć i kupić tego Mesia: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4547720

Flame
28-08-2008, 08:19
Auto ze zdjęcia, które wkleiłem to nie jest auto Pietrzaka. Wkleiłem to, bo kiedyś ktoś gadał że w Katowicach nie jeżdzą porządne fury.

W ogóle to jakie teraz widać auta na Śląsku (szczególnie Katowice, Rybnik) rzuca na kolana...

A tak jeszcze jedno po kiego grzyba Pietrzakowi takich samochód skoro w dwa lata przejechał nim 3 300 km

borys
28-08-2008, 08:31
Bardzuej na północ tez takie widać wczoraj w przez Tarnowskie Góry jechał nowy Mustang blachy STA

michal_91
28-08-2008, 09:06
Auto ze zdjęcia, które wkleiłem to nie jest auto Pietrzaka. Wkleiłem to, bo kiedyś ktoś gadał że w Katowicach nie jeżdzą porządne fury.

W ogóle to jakie teraz widać auta na Śląsku (szczególnie Katowice, Rybnik) rzuca na kolana...

A tak jeszcze jedno po kiego grzyba Pietrzakowi takich samochód skoro w dwa lata przejechał nim 3 300 km

A znasz kogoś kto przejechał takim autem wiecej niż tyle? To nie są auta do normalnej jazdy... mówił o tym np. Kuzaj

Flame
28-08-2008, 09:54
Pewnie, że znam choćby w Niemczech wiele tych aut jest sprzedawanych z przebiegiem rzędu 50 tyś i więcej.

A Kuzaj, który ma auto użyczone nie jest wyrocznią, a ostatnio mam takie wrażenie jakiekolwiek rajdy, czy nawet rzeczy związane z normalnym ruchem drogowym, a ekspertem jest Kuzaj. Widać Hołowczyc przebrzmiał już...

szmajgel
28-08-2008, 09:54
http://www.autokrata.pl/ogien/4264/spotkanie_wlascicieli_porsche_w_warszawie

na tym fiilmiku jego porsche wystepuje chyba w roli gownej

michal_91
28-08-2008, 12:35
Pewnie, że znam choćby w Niemczech wiele tych aut jest sprzedawanych z przebiegiem rzędu 50 tyś i więcej.

A Kuzaj, który ma auto użyczone nie jest wyrocznią, a ostatnio mam takie wrażenie jakiekolwiek rajdy, czy nawet rzeczy związane z normalnym ruchem drogowym, a ekspertem jest Kuzaj. Widać Hołowczyc przebrzmiał już...

Te auta z definicji nie sa przeznaczone do "normalnej" jazdy. Kuzaj prowadzi Dream cars oraz jest inwestorem w innych firmach związanych z samochodami do tego Kuzaj to kierowca rajdowy... to wszystko troche znaczy. Przynajmniej dla mnie

Do tego Clarkson w Top Gear stwierdził dokładnie to samo. Clarkson to jest "wyrocznia" w sprawie samochodów

Mayek
28-08-2008, 12:49
Clarkson to jest stronniczy ciul. Dla niego liczy sie Ford GT
widzialem jak robil test SUVów. Wybral 3 auta, jakiego Land Rovera, hummera i Cadillaca Escalade'a. Porgram trwal 6 minut. 2,5 bylo o Land Roverze, 2,5 o h2 a Cadillaca wdupil do dziury i powiedzial ze te auto to huj a nie terenowka Idiota. Dobrze wiemy ze 90% ludzi z tych 3 aut wybralaby Escalade'a chyba ze ktos lubi jezdzic po gownie.
Bardziej stronniczego chopa nie znam a ludzie sie jaraja ze sie zna na autach. Nie spodoba mu sie klamka i gada ze auto jest do dupy.

tutaj filmik. na koncu Escalade
http://pl.youtube.com/watch?v=06jmReDezek

Damianos
28-08-2008, 12:51
a czemu zartowal?
teraz np glupota jest to ze autokary wycieczkowe jezdza w dzien
powinien byc obowiazek nocnej jazdy
mniejszy ruch a gadanie ze kierowca zasnie jest tak samo prawdopobne jak to ze w lato w upale dostanie do glowy od slonca i zaslabnie

Poczytaj przepisy odniosnie kierowania autobusami i samochodami o DMC wtedy pogadamy..Taka sama rada do Aldarisa odnonie tych 60 km na godzine...:huh:
Jakby byl projekt o znienieiu ograniczen predkosci dla TIRow i autokarow (tej smiesznej 89 km/h) pierwszy sie pod tym podpisuje obiema rekami....

Damianos
28-08-2008, 13:11
Wypowiadacie się a g...o macie pojęcie
Ile razy jeden z drugim z Was jechał na noc?
Nawet człowiek wypoczety ma kryzys, niektorzy o 2, niektorzy o 4 a niektorzy o 6.
W nocy sie spi i wypoczywa, a na dluzsza mete jazda noca bez stresu jest niemozliwa.
Kierowca TIRa ma obowiazkowe przerwy, dzieki czemu odpoczywa i jest w stanie przespać 8 godzin i jakos to idzie.
Pozdro lewopasmowcy
Uzupelniajac wypowiedz kolegi codziennie po 9 godzinach jazdy ( po 4,5 godzinach musi nastapic 45 minut przerwy) obowiazkowe 11 godizn odpoczynku, co 6 takich okresow obowiazkowe 24 godizny odpoczynku; co dwa tygodnie obowiakowe 45 godizn odpoczynku.
Te 9 godzin jazdy + 45 minut przerwy + 11 goidzn odpoczynku musi sie "zamknac" w 24 godzinach, jesli nie skracasz czas jazdy

Mayek
28-08-2008, 13:11
jakby Tiry w Polsce mogly cisnac wiecej niz 90 to by bylo wiecej wypadkow. Nie jestem za taka teoria w stosunku do samochodow osobowych ale mamy takie drogi ze lepiej jest jak jest. co innego na autobanie tam bym dal normalnie 130 z tym ze trzeba miec na uwadze ze jak tir bedzie mial zachamowac ze 130 do zera to mu to zajmie pol kilometra a ile juz bylo takich przypadkow ze tir nie zatrzymal sie przed korkiem i powstal karambol (nie tylko w pl rowniez w europie)

Damianos
28-08-2008, 13:26
jakby Tiry w Polsce mogly cisnac wiecej niz 90 to by bylo wiecej wypadkow. Nie jestem za taka teoria w stosunku do samochodow osobowych ale mamy takie drogi ze lepiej jest jak jest. co innego na autobanie tam bym dal normalnie 130 z tym ze trzeba miec na uwadze ze jak tir bedzie mial zachamowac ze 130 do zera to mu to zajmie pol kilometra a ile juz bylo takich przypadkow ze tir nie zatrzymal sie przed korkiem i powstal karambol (nie tylko w pl rowniez w europie)

Tak tyle ze jak masz teren zabudowany to logiczne ze dotycz wszyskich...
Chodzi o normalne trasy, i o zniesienie tego daremnego ograniczenia....

Mayek
28-08-2008, 14:18
w polsce nie ma normalnych tras. czy normalna trasa to 2 pasy kazdy w inna strone, las, 4 zakrety na odcinku kilometra, brak pobocza itd?
wiekszosc drog w pl tak wyglada

michal_91
28-08-2008, 16:07
Clarkson to jest stronniczy ciul. Dla niego liczy sie Ford GT
widzialem jak robil test SUVów. Wybral 3 auta, jakiego Land Rovera, hummera i Cadillaca Escalade'a. Porgram trwal 6 minut. 2,5 bylo o Land Roverze, 2,5 o h2 a Cadillaca wdupil do dziury i powiedzial ze te auto to huj a nie terenowka Idiota. Dobrze wiemy ze 90% ludzi z tych 3 aut wybralaby Escalade'a chyba ze ktos lubi jezdzic po gownie.
Bardziej stronniczego chopa nie znam a ludzie sie jaraja ze sie zna na autach. Nie spodoba mu sie klamka i gada ze auto jest do dupy.

tutaj filmik. na koncu Escalade
http://pl.youtube.com/watch?v=06jmReDezek

Zajebiście juz go rozgryzłeś... co z tego, że jego program jest okrzykniety najlepszym na świecie z motoryzacyjnych! Nic również nie znaczy to, że całe życie się tym zajmuje. Ja nie widze, że jest stronniczy. Jeżeli bardzo mu się podoba Ford GT 40 to czy to pokazuje jego stronniczość? No chyba nie. Nie musisz się z nim zgadzać ale nie gadaj głupot

CHOROSZ
28-08-2008, 16:21
blacharz potrzebny
ale taki dobry...co to na ciepło wyciąga ...ze lakier nie odchodzi

PILNEEEE
adres !! www !! kontakt !!

/nie daje tego w temacie szukam/pomoc z racji iż większe prawdopodobieństwo jest ze tutaj mi ktoś odpisze ponieważ temat dla fanów motoryzacji ;]

Gumis
28-08-2008, 16:55
Mayek, idąc twoim tokiem myślenia Clarkson podczas tego testu jechał trzema samochodami naraz.

Twoim zdaniem Escalade to terenówka ? Chyba krowa z ogromnym silnikiem i automatem na 22calowych felgach, którą ujeżdżają czarnoskórzy raperzy z kilkoma łańcuchami na szyi :)

Dobrze wiemy ze 90% ludzi z tych 3 aut wybralaby Escalade'a chyba ze ktos lubi jezdzic po gownie.
W takim razie na chuj mi terenówka (którą moim zdaniem CE nie jest), którą nie wjade nawet w lekki teren.

Flame
28-08-2008, 17:56
Gumis przesadzasz z Escalade'm , Land Rover to nie jest, ale w terenie sobie i tak radzi trzy razy lepiej niż Q7 czy X5.

A co do Clarksona to całe życie się zajmuje błaznowaniem i jeżeli ktoś na podstawie programu rozrywkowego ocenia samochody to nie mam pytań.

Volt
28-08-2008, 18:34
Jedyną słuszną terenówką jest Patrol :]

alen59
28-08-2008, 20:13
Volt tu sie musze zgodzic stary Patrol gr, stara gelenda mercedesa no i defender...reszta to zlom...

michal_91
28-08-2008, 20:39
Gumis przesadzasz z Escalade'm , Land Rover to nie jest, ale w terenie sobie i tak radzi trzy razy lepiej niż Q7 czy X5.

A co do Clarksona to całe życie się zajmuje błaznowaniem i jeżeli ktoś na podstawie programu rozrywkowego ocenia samochody to nie mam pytań.

Flame jak narazie wszyscy się nie znają a na podstawie Top Gear nie ma co oceniać aut... piszesz jakbys tylko Ty się znał na samochodach.

Nie twierdze, że X5 i Q7 lepiej sie zachowuja w terenie ale mam pytanie. Na jakiej podstawie to oceniłeś? Może usłyszałeś to w Top Gear lub innym programie motoryzacyjnym?

Flame
28-08-2008, 21:34
Po pierwsze to oglądam programy motoryzacyjne tylko profesjonalne, a nie rozrywkowe jak Latający Cyrk Jeremy Clarksona...

Po drugie czytam niemieckie i polskie(niestety w większości to przedruki) czasopisma motoryzacyjne.

Po trzecie jako, że jak powszechnie wiadomo mam z autami dość dużo do czynienia, to i sporo się od różnych handlarzy i mechaników nasłuchałem.

Po czwarte (co wynika z trzeciego) miałem okazje prowadzić każdy z wymienionych pojazdów, poza Escalade'm, aczkolwiek sądzę że nie ma wielkiej różnicy od Lincolna Navigatora.

michal_91
28-08-2008, 22:02
Widziałem już wiele programów motoryzacyjnych ale sposób przedstawienia samochodów oraz porównania ich w Top Gear jest najciekawszy. A wiedza z zakresu motoryzacji Clarksona nie jest zła. Takie moje zdanie

Mayek
28-08-2008, 22:48
po prostu chodzi mi o to ze jest stronniczy bo klasyfikuje Escalade'a miedzy typowe terenowki w bloto. Sam to przyznales a mi wlasnie o to chodzilo. Mogl tam Audi q7 dac i powiedizec ze sobie w terenie nie poradzi. SUV a 4x4 to co innego

Janusz
29-08-2008, 00:20
Widziałem już wiele programów motoryzacyjnych ale sposób przedstawienia samochodów oraz porównania ich w Top Gear jest najciekawszy.
To fakt. Tak samo jeśli z jednej strony postawisz Balcerowicza a z drugiej Leppera, to sposób mówienia Leppera o polityce fiskalnej uznasz za ciekawszy.

"Top Gear" to nie jest program motoryzacyjny. To raczej program rozrywkowy, w którym samochody pełnią funkcję rekwizytów. Równie dobrze mogliby testować ogórki. Można obejrzeć w ramach relaksu, ale trudno wyrabiać sobie na jego podstawie opinię.

Volt
29-08-2008, 03:23
Volt tu sie musze zgodzic stary Patrol gr, stara gelenda mercedesa no i defender...reszta to zlom...

jak już wymieniamy stare to dorzucem tu stare Pajero

Ross
31-08-2008, 11:43
Chylac czola przed znawcami motoryzacji na tym forum (taa Flame, Toba tez ;P ) chcialbym sie z blagalna prosba zwrocic o rade. Szykuje sie powoli na kupno samochodu. Po odstawieniu niesmiertelnego Seia sklaniam sie ku czemus nieco wiekszemu, ale tylko o stopien ;) Szukam juz od jakiegos czasu roznych opcji i zakladajac ze mam jakies powiedzmy 15-16 tys. poki co w glowie mam takie:

- Civic rocznik 99 3drzwiowy 1.4 90KM
- Almera r.2000 2.2 110KM (nie mam przekonania do diesla)
- Stilo 2002 (rozne opcje silnikowe, ale np-Taki (http://moto.allegro.pl/item420339397_stilo_1_2_16v_3d_6_biegow.html)

Najbardziej Civic mi pasuje w sumie, acz ostatnio wrzucili mi do glowy te Stilo jako "zawsze to 3 lata nowsze auto, mniejsze ryzyko".... blablabla..
Do tego dochodza mi jeszcze rozne przewijajace sie dzikie pomysly, typu pozostanie przy tej wielkosci i ekonomicznie kupic Lupo, czy Polowke upolowac. Panowie blagam, pomozcie, co o tym sadzicie, czego sie wystrzegac i na co zwrocic uwage; a moze macie jeszcze co innego, co mogloby mnie zainteresowac? Z gory mowie, ze nie chce duzego samochodu i musi miec klime, abs, wspomaganie i el.szyby. Cena moze lekko wachlowac.

Z gory wielkie dzieki za pomoc, pozdro!

ps. wlasnie dotarlem do tego - ranking (http://www.autocentrum.pl/adac/rankingi_awaryjnosci_klasa_nizsza_srednia.html) - to jakby chyba troche odstawia te Stilo, nie?

CHOROSZ
31-08-2008, 20:46
a golf 4 np. 1.4 ? albo 1.9tdi ... golf ma ta przewage ze ich sporo (zreszta tak jak civic) i o czesci jak cos z 2 reki/zamienniki nie problem ...
poza tym golf sie prezentuje bardzo fajnie...i ma to co chcesz
http://allegro.pl/item421649280_golf_iv_1900_tdi_110km_z_niemiec.htm l
(pomimo ze masz uprzedzenie do disla...ja tez,ale jezdzilem clio i golfem w dislu i naprawde ok)

jesli szukasz civic zapraszam na forum hondy-slask
czesto tam sprzedaja auta i to sprawdzone poniewaz (forumowicze sie dobrze znaja)...
do niedawna bylem tam aktywny...lecz sprzedalem swoja civic i zagladam tam jak mam jakis problem
http://www.honda.slask.pl/forum/index.php

za ta cene kupisz tez w dobrym stanie Fokusa np. 99r albo ibize 99-00,clio 00-01

masz pelno aut za ta kase z tym co wymagasz...
ja osobiscie najbardziej bym myslal nad 3
civic
clio
golf

Flame
01-09-2008, 09:11
Tak szczególnie Clio i Golf :dead:

Damianos
01-09-2008, 10:33

:rotfl: no o tym samym pomyslalem Clio 300 000 przebiegu Golf 400 000 przebiegu ;)

Za te kase Stilo.. nawet ten 80 konny 6 biegowy nie jest zly...Chyba ze jezdzisz duzo na dalekich trasach to 1,2 troszke slabawy moze byc..wtedy na dieselkiem Stilo pomysl

CHOROSZ
01-09-2008, 11:09
jak zes taki ekspert to moze sie wypowiedz co ...

http://otomoto.pl/renault-clio-1-5-dci-klimatyzacja-vat1-2004-C5156352.html <--- tak clio 600 000 przebiegu :lol2:... zall

http://otomoto.pl/renault-clio-1-5-dci-klimatyzacja-vat1-2004-C6147265.html <--2004r lecz ponad 100 przebiegu...

http://otomoto.pl/renault-clio-ratyzamiklimagazzarejsalpolska-C4727954.html <--2003 ok. 90tys

trzeba sie liczyc z tym ze autem sie jezdzi a nie stoi... poza tym na zyczenie to ci cofnie licznik na 50tys i co ...zadowolony bedziesz wtedy ? /wiekszosc dobrze wie ze cofanie to teraz praktycznie podstawa jak sie kupuje od jakiegos sprzedawcy ...

Stilo ma ten problem ze pomimo iz to fiat czesci do niego do tanich nie naleza a jego bezawaryjnosc pozostawia wiele do zyczenia (niby pierdoly ale ... tez nie mozna sie spodziewac idealu skoro auto uzywane)
a jesli juz Stilo to 115konne lecz juz nie za te pieniadze (to juz ok 20tys)

MiRO
01-09-2008, 11:13
Ross, a moze Megane,a nie Clio?

wiem, to juz nudne :cham: pdk

Tommywie
01-09-2008, 11:39
Najbardziej Civic mi pasuje w sumie, acz ostatnio wrzucili mi do glowy te Stilo jako "zawsze to 3 lata nowsze auto, mniejsze ryzyko".... blablabla..

mysle ze nawet starsza o 5 lat Honda bedzie pewniejsza od Fiata...

a golf 4 np. 1.4 ? albo 1.9tdi ...

Chorosz po tobie, jako wlascicielu Hondy, nie spodziewalem sie tego :sportowiec:

:hihi:

Flame
01-09-2008, 13:06
Co Wy macie z tymi Renaultami... :szok: (super usterkowe) a Golfy z zegarami cofanymi przez kolejnyc właścicieli...

Kuźwa dopiero teraz przeczytałem, że to o Ciebie Ross chodzi, trzeba się spotkać to obgadamy... :cham:

Mayek
01-09-2008, 13:15
a tam Flame super usterkowe nie zgodze sie, ojciec jezdzi ok, kumpel ma 2 renaulty i jezdza. szczegolnie duzo kasy z nie nie pakuje a zeby cos sie spektakularnie zdupilo to sie jeszcze nie zdarzylo
moim zdaniem megane jezeli chodzi o cena/jakosc to jedno z lepszych aut

MiRO
01-09-2008, 13:17
najlepsze z francuskich aut :napinka:

adas92
01-09-2008, 14:10
Moze i jest lepsze ale wyprodukowane w Francji a tam praktycznie wszystko jest produkowane tandetnie...

Ross
01-09-2008, 14:23
No, Golfy trudno raczej dorwac niewyzylowane. Jesli chodzi o France'owate autka, to nie e e. Mam bardzo zle doswiadczenia ze wzgledu na cene czesci wobec ich awaryjnosci. Przyznam, ze zaluje bardzo, bo to sliczne auta.. ale to ma byc samochod, nie obrazek; rownie dobrze moglbym chciec Alfe 147 ..

Flame, no koniecznie, jak tylko znajdziesz chwile.;)

Chorosz, dzieki za te forum, rzeczywiscie w pytke.

whyduck
02-09-2008, 01:39
kumpel kupił Pegeouta z salonu jakiś czas temu

2 tygodnie po końcu okresu gwarancji padł cały silnik, 5000 zł naprawa.

chłopak chuchał na auto i dmuchał cały czas, żadnego zyłowania.

tak odnosnie żabojadów i ich aut

CHOROSZ
02-09-2008, 06:19
w kazdej marce mozesz trafic na felerne auto...
np. mercedes? w ktorym nie dalo sie wylaczyc tempomatu na autostradzie....
albo passat b6 w ktorym padly hamulce (2 razy!!) w tym raz uderzenie w bande,a 2gi w czlowieka(na szczescie nic sie nie stalo)...i dopiero po interwencji w TVN TURBO i sadzie Kulczyk Tradex zaczeli czukac ugody chociaz i tak nie na takich warunkach jakie chcial koles (mianowicie chcial zwrotu pieniedzy za nowe auto z racji iz sie bal juz do niego wsiasc)...

Wiec jak widac w kazdym,nawet w super markach mozna sie napotkac na problemy...wkoncu to tylko maszyna i doskonala jak na razie nie bedzie

koles z Peugeota mial pecha ze juz po tym okresie gwarancji...

Szkielet
02-09-2008, 13:06
A że sie tak spytam o Seata Ibize np.http://moto.allegro.pl/item423803961_seat_ibiza_1_9_tdi_110km_2001r.html

Planuje zmianę auta i właśnie na takie...

Tommywie
02-09-2008, 13:07
Hej! Ostatnio w czasie targowiska stalem na zakazie i jak wrocilem po pol godziny to za wycieraczka znalazlem druczek wzywajacy do stawienia sie w komendzie strazy... Olalem sprawe, a dzisiaj przyszedl polecony z wezwaniem - co zrobic? Isc czy olac sprawe? jest jakas sciagalnosc tego? i jak cos to ile mnie to bedzie kosztowac?

Flame
02-09-2008, 15:33
A że sie tak spytam o Seata Ibize np.http://moto.allegro.pl/item423803961_seat_ibiza_1_9_tdi_110km_2001r.html

Planuje zmianę auta i właśnie na takie...

To auto z fotek z pewnością przejechało więcej niż zostało napisane w ogłoszeniu.

Tommywie, wcześniej czy później Ci ściągną.

MiRO
02-09-2008, 17:06
To auto z fotek z pewnością przejechało więcej niż zostało napisane w ogłoszeniu.
po czym wnosisz?

Bugi
02-09-2008, 18:03
Chłopaki a co myślicie o Renault Laguna II??tak 2002 rocznik??

pekas
03-09-2008, 00:30
po czym wnosisz?
no właśnie Flame. Ja ma identyczna ibi i ma nakulane 135500, więc ??

Flame
03-09-2008, 10:13
pekas, ja nie mówie ile Ty masz tylko o aucie które zostało zaprezentowane na zdjęciu.

Żadna tajemnica, wiem kto je sprzedaje i opis raczej mnie rozbawia:)

pekas
03-09-2008, 10:25
pekas, ja nie mówie ile Ty masz tylko o aucie które zostało zaprezentowane na zdjęciu.

Żadna tajemnica, wiem kto je sprzedaje i opis raczej mnie rozbawia:)

A no chyba że tak :)

Flame
03-09-2008, 10:29
A inna rzecz, że znajomy z Samaru ostatnio mi powiedział, że używane diesle sprowadzone do Polski generalnie mają w 70% przypadków cofany licznik, więc trzeba bardzo uważać.

MiRO
03-09-2008, 10:40
chyba nie tylko diesle :lol: ;)

Flame
03-09-2008, 12:59
Nie tylko, ale z badań Samaru wynika, że 70% diesli ma cofane, a w przypadku benzyn około 25% to duża różnica. Zresztą nic dziwnego, diesle to często auta wykorzystywane w pracy, które przejeżdzają ogromne ilości kilometrów. Ostatnio pod Saarbrucken trafiłem na Astrę Kombi ze stycznia 2007 z przebiegiem ponad 250 tyś km, ale Serbowie go już skręcili na 110 tys :lol:

Tommywie
04-09-2008, 11:27
to panowie co z tym mandatem od strazy? isc tam dzisiaj? jak isc to co mowic?

Mayek
04-09-2008, 12:14
policja ma 250zł od zlapania pijanego kierowcy takze juz wiem czemu zawsze maja takie zawiedzione pyski jak mam 0.00
nie ma to jak sluzenie panstwu bla bla, zamiast sie cieszyc ze nei jestem najebany to sie smuca ze nei zarobia i jeszcze mi sie tlumacza tym ze maja male pensje a za ta kase co dostana jako premie mozna isc na kurwy, co za kraj :lol:
oraz to ze jakbym pracowal w policji to od 10 juz bym sie wkurwiaj i kombinowal jak tutaj wiecej zarobic
rowniez bardzo etyczne jest insynuowanie jakoby 4 chopa w aucie powodowalo ze sie czasami flaszeczka znajdzie

Misa
04-09-2008, 20:30
Do sprzedania Fiat Punto, powypadkowy, silnik w całości. Wiecej szczegolow na PW

MiRO
04-09-2008, 22:52
dzis zauwazylem jak na glownej trasie z Bytomia do Chorzowa straz miejska wystawia fotoradar. Wyglada on jak doslownie "strach na wróble" :lol: wystaje ponad krzaki i jak widziałem cyka co chwile... :/

Mayek
04-09-2008, 22:59
w ktorym miejscu dokladnie? stały czy tymczasowy?

CHOROSZ
04-09-2008, 23:04
na tej trasie to chyba tylko na wiadukcie w chorzowie jest foto...tak to myslalem ze trasa w 100% czysta...

MiRO
04-09-2008, 23:05
tymczasowy... za światłami dla przejścia dla pieszych jadąc od Bytomia. Koło 50metrów za znakiem KONTROLA RADAROWA.

Chorosz, jest foto a nie ma znaku ostrzegawczego :kurwa: też sie dziś kapłem, ale z daleka go widać an szczescie

Mayek
04-09-2008, 23:07
a jak jest znak to ok to zawsze zwalniam, no to jest w sumei czysta trasa chyba ze stana sobie kolo cpnu za krzyzowa albo ustawia radar za przystankiem kolo carefourra

Sinner
04-09-2008, 23:29
Mozecie polecic jakiegos sedana,ew. kombi z 2000 i wyzej do 20.000 zl?

Co ciekawego do tej ceny dostane?

alen59
05-09-2008, 00:16
vectre

Damianos
05-09-2008, 08:06

Polnez Atu Plus lub Polonez Kombi Plus...i jeszcze Ci reszta zostanie :rotfl::cham:

Ps.Takis drobny zart przy piatku;)

Damianos
05-09-2008, 08:07
Teraz jzu na powaznie szukam jakiegos elektyka samochodoego lub dobrego i taniego warsztau elektrycznego -samochodowego

borys
05-09-2008, 09:51

Mazda 626

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5873327

Sinner
05-09-2008, 10:22
Ta Vectra mi blizsza od Mazdy.

Nie szukam grata ze sportowym zacieciem:)

Chce poprostu cos duzego,rodzinnego.Starzeje sie:)

Damianos
05-09-2008, 10:32
Ta Vectra mi blizsza od Mazdy.

Nie szukam grata ze sportowym zacieciem:)

Chce poprostu cos duzego,rodzinnego.Starzeje sie:)

To Polonez jak w morde strzelil...:cham:

Sinner
05-09-2008, 10:37
http://allegro.pl/item424804660_szampanski_opel_vectra_b_1_6_16v_gaz _klima.html

Co Wy na cos w ten desen?

Warto,nie warto?

Ja jestem strasznym laikiem dlatego poradzcie cos.

Damianos,masz chyba zle wspomnienia z Poldkami skoro zyczysz ich komus innemu:)

Kurde,kiedy nadejda czasy,ze czlowiek wejdzie do salonu i bez glowienia sie kupi nowiutkiego Merca full opcja? :

Krzychu_1988
05-09-2008, 10:48
Jak ja bym miał podejmować decyzje to nie brał bym go :

auto ma 7 lat 246tyś przejechane czyli średnio 35tyś na rok
strasznie nie lubie "błyszczących" silników, zawsze coś mi sie wydaje że ktos tam kopał w nim.

no ale wiesz to moje zdanie :)
co do samej Vectry to przez całe moje prakty do warsztatu ani jedna nie trafiła.

Sinner jak wejdziesz z bronią to odrazu sie dogadacie :))

MiRO
05-09-2008, 10:50
Sinner, Vectra albo http://moto.allegro.pl/18974_p12_2001.html?id=18974&shops=&hide_categories_form=0&motoad=0&state=0&city=&view=gtext&order=t&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=19000&price_to=22000&change_view=Poka%C5%BC&a_text_i%5B1%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B1%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B5%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B5%5D%5B1%5D=&a_enum%5B12%5D=all&a_enum%5B13%5D=all&a_text_i%5B14%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B14%5D%5B1%5D=&a_enum%5B15%5D=all&a_enum%5B16%5D=all&a_enum%5B178%5D=all&a_enum%5B199%5D=all sam sie nad Primerą kiedyś zastanawiałem, w sumie mało o niej wiem, ale zaraz pewnie Flame skomentuje :P ewentualnie jeszcze Mondeo mozna brac pod uwage w tej cenie, ale to kontrowersyjna oferta. Ja tak to widze:)

Damianos
05-09-2008, 10:58
Sinner to w kwesti zartu..chyba zes si enie obrazil..Co do Poldka akurat ma dobre wspomnienia

Co do tego Opla..z tym gazem to ostroznie, skad jest sprowadzany ?? B?NL? zebys nie mial problemu z zarejestrowniem ze wzgledu na instalacje gazowa..

DML
05-09-2008, 11:16
mozecie polecic jakiegos sedana,ew. Kombi z 2000 i wyzej do 20.000 zl?

octavia

Sinner
05-09-2008, 11:35
Damianos,a czemu mialbym sie obrazic:)?A ta Vectra jest z Belgii akurat.

Krzychu,nie stac przynajmniej narazie mnie na to by kupic auto nowsze,ale faktycznie przebieg jest duzy.To auto z allegro podalem jako przyklad,niekonicznie o te mi chodzilo.
Zreszta regularnie przegrzebuje caly ten serwis,nie dorwalem jednak zadnej perelki poki co.

Mondeo jezdzilem w Holandii,fakt faktem spore,ale wedlug mnie to jedyna jego zaleta.
Te,ktorym smigalem mialo 11 lat i poszedl w nim jeden z wtryskow paliwa(diesel).Wymiana kosztowala okolo 1000 zl,regeneracja(co jest ryzykiem,bo i tak juz nigdy nie bedzie to sprawne)kosztowała 300 zl.
Moze zle trafilem,ale to odrzucilo mnie od tego auta.

A co do Skody to mam strasznie glupie myslenie,ale ten samochod zawsze mnie od siebie odpychal.Nigdy nie mialem z nim stycznosci,ale jestem dziwnie uprzedzony.

Ten Nissan tez mi jakos nie podchodzi.Pewnie Skoda i Nissan to calkiem dobre auta,ale nie potrafia mnie przekonac.

W Nissanie chodzi o to,ze zegary nie sa za kierownica:)Glupie to,ale takie drobnostki draznia mnie na tyle,ze nie zdecydowalbym sie na to auto pewnie.

CHOROSZ
05-09-2008, 14:41
AKUZA JESSE J.
ALBA KAOTIK
AVENUE KMC
BACCARAT KMC XD
BAZO LEXANI
BONETTI LIMITED
CABO MAZZI
C. NEEPER MKW
DRIV M. METAL
DUB NICHE
DVINCI OASIS
E-FORGED PANTHER
ENZO PLAYER
FERRETTI SAVINI
FOOSE TIS
GINO ZINIK
GIOVANNA ZYOXX
HELO

ktora z tych firm ma najlepsze felgi ?

interesuje mnie opinia np. o BACCARAT WHEELS

MiRO
05-09-2008, 16:57
enzo polecam. Sam szukałem felg po zimie i te były w najlepszej cenie jednocześnie najlepiej wyglądając:)

Sinner widze ze masz wymagania pod względem estetyki:) ale to ma byc samochod, nie obrazek; rownie dobrze moglbym chciec Alfe 147 ..

Sinner
05-09-2008, 21:23
Jest pare marek do ktorych mam uprzedzenie pod jakims wzgledem,a jesli juz cos mi spasuje to musi w kazdym calu.

Cudow sie nie spodziewam,ten Nissan fajne auto,ale naprawde wkurwialbym sie na te zegary,nie na swoim miejscu:)

Spieszyc z zakupem sie nie spiesze,wole poczekac,a cos trafic co mi spasuje.

Tommywie
05-09-2008, 23:15
mysle, ze tak ci sie tylko wydaje i jakby ci auto spasowalo, to bys na to przestal zwracac uwage :)

alen59
06-09-2008, 00:33
jak Vectra to tylko benzyna, sam popierdalam dieslem i czesc z formuowiczow pewnie pamieta moje przygody z dth..........

Flame
06-09-2008, 12:03
alen, a przestrzegałem przed dieslem w Oplach... :foch:

Chudy NFG
06-09-2008, 12:04
Nie tylko ty :)

alen59
06-09-2008, 12:42
Flame zdecydowanie musze przyznac Ci racje. Na szczescie teraz po wymianie motora i wymianie wiekszosci "akcesoriów" silnika na nowe popierdziela jak wicher i nawet "obłoczka" z rury nie wydymi:):) Fakt faktem naprawa byla gruba, dzieki Bogu mam to juz za soba i mam nadizeje bedzie spokoj na dluzej.

Dbac o turbinke i pompe nie jezdzic na rezerwie i nie tankowac byle gowna - to najprostsza recepta na kazdego diesla powyzej 2000 roku produkcji. Stare 20 letnie fiesty i mercedesy pojada i na oleju po frytkach;)

MiRO
06-09-2008, 19:56
W zwiazku z tym, ze od kilku dni robie kilkaset km dziennie, zacząłem myslec o tym gdzie najlepiej tankowac i zbierać punkty? Gdzie to najbardziej sie oplaca, są najlepsze nagrody? Kasa za paliwo nie gra duzej roli, ale wiadomo ze moze lepiej zeby to nie byla najdrozsza stacja, bo szef moze sie skapnąć :hihi: do tej pory zbieralem pkt na Lotosie, ale mają bardzo małą game nagród:/

hanys 85
06-09-2008, 20:40
Zalezy w co chcesz trafiac? Same gadzety jesli Cie interesuja to najlepiej wejdz na wszystkie stacje wez gazetki z nagrodami i se zobacz co bys chcial i mniej wiecej czy warto jest zbierac tyla pkt na to.
Na Orlenie za 9900 pkt mozesz se nalac do swojego autka paliwo za 50zl.
Nie wiele ale jak tankujesz dziennie np za 200zl to pozytek z tego jest

mart84zaw
06-09-2008, 23:30
Lotos i BP

Na Shellu tankuje i od pol roku nie nazbierałem na czajnik bezprzewodowy LOL

Kilkaset dziennie, to chyba do Warszawy i z powrotem stala trasa:)

Mayek
07-09-2008, 00:00
a nie lepiej placic mniej za paliwo tankujac na Neste?
te nagrody to jest pic na wode

mart84zaw
07-09-2008, 00:02
Niektórzy potrzebuja FV :)

MiRO
07-09-2008, 04:47
Kilkaset dziennie, to chyba do Warszawy i z powrotem stala trasa:)tj. mniej wiecej stala trasa Katowice-Chorzów-Bytom-Zabrze-Gliwice-Pyskowice + runda po kazdym miescie wokół 2 razy:)

a nie lepiej placic mniej za paliwo tankujac na Neste?
te nagrody to jest pic na wodejesli nie zalezy Ci na kasie to nie tankujesz na Neste............ :)

Niektórzy potrzebuja FV :)dokładnie, to jest podstawa, inaczej wiadomo jakie wałki mozna byłoby robić;P

BP albo Orlen, mysle ze najlepsza opcja.

Gumis
07-09-2008, 10:44
Mój ojciec głównie zbiera pkt na BP i Orlenie, tam imo są najlepsze nagrody.

Mayek
07-09-2008, 13:11
znaczy ze co ze macie auto sluzbowe i rozliczane paliwo i tankujecie niezaleznie od ceny tam kaj najlepsze nagrody ja?:)

mart84zaw
07-09-2008, 22:32
wez jeszcze pod uwage,ze tankujesz w razie potrzeby, a neste nie jest jednak
zbyt powszechna.
Wiec tankujesz gdzie popadnie szefowi to wisi, a Ty mozesz sie skupic na konktretnej stacji zeby miec jakies profity.
Ja np tankuje tylko na bP, shellu i lotosie, bo na tych stacjach mam juz konkretne ilosci punktow

MiRO
07-09-2008, 23:44
poza tym Neste sie pierdoli :cham: http://rochum.wrzuta.pl/audio/l7RMx2KcTU/stacja_neste_i_zdenerwowany_klient

Seba
10-09-2008, 07:40
chopy powiedzcie mi jakie dokumenty sa potrzebne do rejestracji pojazdu, czy trzeba cos wczesniej oplacac zeby potem w okienku nie stracic miejsca?bo stoje od 6 dzisiaj i jestem dopiero 30 w kolejce ;/ jak biore wspolwasciciela to musi byc ze mna w urzedzie?rejestracje sciagac odrazu?

MiRO
10-09-2008, 10:25
Wspolwlasciciel musi byc z Tobą, chyba ze masz jego pisemne upowaznienie do zalatwienia tej sprawy.
Rejestracji nie sciagasz od razu, tylko wtedy kiedy bedziesz umówiony do odbnioru nowych.
Dokumenty: dowod rejestracyjny/przeglad, dokument potwierdzający tożsamość, OC, umowe kupa sprzedazy SPISANĄ NA SIEBIE I WSPÓŁWŁAŚCICIELA, oplacone na poczcie znaczki i koszty nowych rejestracji (wniosek o to dostajesz za pierwszym razem przy okienku informacji) i to chyba wszystko.
Generalnie i tak 2 razy bedziesz stał w tej kolejce, w katowickim wydziale komunikacji jest patologia :dead:

borys
11-09-2008, 08:25
Może ktoś coś powiedzieć o Renault Megane roczniki 1998-2001 z silnikiem 1,6??? Jak to auto się sprawuje, jak wygląda mecanika i blacharka

Mayek
11-09-2008, 08:45
mam takie auto i fest polecam. juz wielokrotnie mowilem ze auto z tego rocznika to jest mistrzostwo jezeli idzie o stosunek cena/jakosc

MiRO
11-09-2008, 10:26
dokładnie, ja też sie powtórze, że takie posiadam (tylko 1,9Dci) i jestem bardzo zadowolony.

matthew
12-09-2008, 05:08
gdzie w Katowicach wymienia mi tanio przednia szybe w Cinquecento ? jaki bylby ew. koszt?

CHOROSZ
12-09-2008, 10:49
pl.wolnosci (brama/za kioskiem ruchu)
znajomy otworzyl warsztat sobie
gadalem z nim
powiedzial ze nie ma problemu....
tylko sie pytal czy masz juz szybe czy trzeba kupic.... ?

masz namiary:
tel-501824658 Marcin

Najlepszej zadzwon i sie z nim ustaw bo nie zawsze jest

CHOROSZ
16-09-2008, 18:06
205/55 R16 94H WR G2 XL

94H co to oznacza??
bo taka sama opona ma np. oznaczenia 94h 94v 91t 91h ....

VIRUS
16-09-2008, 19:40
205/55 R16 94H WR G2 XL

94H co to oznacza??
bo taka sama opona ma np. oznaczenia 94h 94v 91t 91h ....

O ile się nie myle to index prędkości to 94H a więc musisz znaleźć odpowiednie znaczenie a będziesz wiedział z jaką V-max będziesz mógł śmigać na tych oponkach.

Krzychu_1988
16-09-2008, 20:49
http://www.opony.com.pl/encyklopedia/encyklopedia.asp?ID=1

tu masz wszystko

miałęm te wszystkie oznaczenia na spr z Budowy Poj . pojebane to :foch:

_Bartos_
17-09-2008, 22:53
Jakie radyjko samochodowe cd/mp3( najlepiej alpine) polecacie w cenie do 500zł (oczywoscie oferty z neta typu allegro) ?

lechu_85
18-09-2008, 20:35
Ile może kosztować wymiana silnika i turbosprężarki (sama robocizna) w vw passacie 1,9 TDI (rocznik 98)?

alen59
18-09-2008, 22:32
jak motor jest rozkrecony i trza go skrecac to...w chuj, jak jest tylko do wsadzenia to mniejszy chuj ale tez w chuj, ja za wymiane turbiny ( samo jej wykrecenie i wkrecenie) placilem 300.

Flame
19-09-2008, 14:14
Do sprzedania jest samochód Ford Mustang w wersji amerykańskiej.

ROCZNIK: 2005
SILNIK: 4.0 litra V6 benzyna
MOC: 220KM
PRZEBIEG: 45000 km (28000 mil)
DRZWI: 3
KOLOR: zielony metalik
PRZEKŁADNIA: automat

Jest to full opcja, więc nie ma sensu wymieniać tego co ma w sobie. Na dzisiaj samochód jest już w Polsce.

Cena to 58,5 tys. zł (cena obejmuje wszystkie opłaty skarbowe i celne, oraz transport). Nie zawiera przeróbek świateł i migaczy. (możemy pomóc przy tej usłudze również), wtedy cena auta wzrasta tym razem promocyjnie tylko o 1,5 tys zł ( w sumie 60 tys. zł)

http://images48.fotosik.pl/12/64254b674a186246.jpg (www.fotosik.pl)

http://images25.fotosik.pl/275/2a08da44335abc32.jpg (www.fotosik.pl)

http://images33.fotosik.pl/370/107bb9f82c6cbfc7.jpg (www.fotosik.pl)

http://images42.fotosik.pl/12/37d9b67657692966.jpg (www.fotosik.pl)

CHOROSZ
19-09-2008, 16:00
jaki jest koszt wymiany filtra oraz oleju w skrzyni ?
/nie wiem czy ma to znaczenie ale automat to jest

Tommywie
19-09-2008, 23:42
eeeh Flame... czarny z manualna skrzynia - moje marzenie ;( mozna sie chociaz na jazde probna zalapac? chyba bym sie dziennie spuszczal na dzwiek tego pieknego klangu ;(

i tak dodatkowo:
fajna bryczka wczoraj pod silesia city center

http://img382.imageshack.us/img382/9058/zdjcie122pn3.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/8584/zdjcie123kp5.jpg

ciekawe czyja to?

i jeszcze dzisiaj widzialem jadacego od Altusa... Aston Martin DB9 - moje chyba najwieksze marzenie motoryzacyjne... eeeeh....

majk
20-09-2008, 00:20
ten Aston dzien w dzien po Brynowskiej sie buja, rano i po poludniu, ktos pewnie z poludniowych dzielnic sobie dojezdza.autko jest WYJEBANE W KOSMOS! :)
czesto tez widze ostatnio Audi r8, mmmm, cudo:)

Tommywie
20-09-2008, 01:11
Ten Aston byl na rejestracji SMI - czyli ktos z Mikolowa dojezdza... a R8 widzialem w niemczech na zywo... tez sie fajnie prezentuje :-) ale nie bez powodu DB9 zostal wybrany autem z najlepszym tylkiem :D on jest jak Keyra Agustina na drodze :D

Flame
20-09-2008, 08:05
DB9 z tego co wiem to najprawdopodbniej jeździ pewien były prezes jednego z byłych komunistycznych molochów(obecnie ledwo zipie) , który swego czasu aktywnie wspierał chorzowski Ruch.

Damianos
20-09-2008, 08:41
jaki jest koszt wymiany filtra oraz oleju w skrzyni ?
/nie wiem czy ma to znaczenie ale automat to jest

Nie napisals jakie auto..ale Rozumie ze chodzi Ci o filtr oleju i ojel do silnika i osobno olej do skrzyni..Ma znaczenie automat bo wtedy masz (powinienes miec) dwa oleje jeden do skrzyni drugi do automatu

Koszty to zalezy od oleju, tanie oleje sa w hurtowni na Murckach, do silnia wiekszosc z beczki

krzich
20-09-2008, 09:51
co jestem przy 3stawach to widze pomaranczowe Lambo

Flame
20-09-2008, 11:16
Do sprzedania jest samochód Infiniti G 35 w wersji amerykańskiej.

ROCZNIK: 2004
SILNIK: 3.6 litra V6 benzyna
MOC: 306KM
PRZEBIEG: 105000 km (65000 mil)
DRZWI: 3
KOLOR: biały metalik
PRZEKŁADNIA: automat

Jest to full opcja, więc nie ma sensu wymieniać tego co ma w sobie. Na dzisiaj samochód jest już w Polsce.

Cena to 79 tys. zł (cena obejmuje wszystkie opłaty skarbowe i celne, oraz transport). Nie zawiera przeróbek świateł i migaczy. (możemy pomóc przy tej usłudze również), wtedy cena auta wzrasta tym razem promocyjnie tylko o 1 tys zł ( w sumie 80 tys. zł)

http://images27.fotosik.pl/276/197ce242362f7d68.jpg (www.fotosik.pl)

http://images31.fotosik.pl/365/7432c32bda242427.jpg (www.fotosik.pl)

http://images39.fotosik.pl/12/e5df4ba419084779.jpg (www.fotosik.pl)

http://images49.fotosik.pl/12/817401276467f54f.jpg (www.fotosik.pl)

http://images49.fotosik.pl/12/75e2f30f84afe4a9.jpg (www.fotosik.pl)

MiRO
20-09-2008, 12:28
a jak sie zdupi to części do tego gdzieś kupie? :hihi: 3,6 automat, 306km, nie mam pytań...... :fly:

Sinner
20-09-2008, 23:19
Flame,szukasz tutaj kupca czy napinasz sie przed nami czym jezdzisz chociaz chwile w przeciwienstwie do nas :)?

Szpic
21-09-2008, 09:44
a jak sie zdupi to części do tego gdzieś kupie? :hihi: 3,6 automat, 306km, nie mam pytań...... :fly:
Infinity chyba teraz wchodzi na nasz rynek :)
zawsze mozes zczesci sprowadzac

żywiec
21-09-2008, 10:33
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4574295

CHOROSZ
21-09-2008, 10:40
nie ma to jak autoryzowany serwis VW (NOMA)...
dzwonie do nich w sprawie wymiany oleju w skrzyni to ten mi na to ze oleju w skrzyni sie nie wymienia w tym modelu o_O

rece opadaja :/ kto tam pracuje

Flame
21-09-2008, 19:20
Flame,szukasz tutaj kupca czy napinasz sie przed nami czym jezdzisz chociaz chwile w przeciwienstwie do nas :)?

Dobre :cham:

Już mi się tu trafiło sprzedać auto, więc jestem czujny... Poza tym im więcej ludzi wie tym lepiej.

WueR
22-09-2008, 19:24
Mam pytanie następujące: czy są może na forum użytkownicy Chevroleta Lacetti? Mam doradzić rodzicom w kupnie samochodu i dzisiaj szczerze mówiąc sprzedawca w salonie Chevroleta kompletnie zamieszał nam w głowie. Wycenił Lacetti w wersji elite (silnik 1,4 16V, ABS, poduszki dla kierowcy i pasażera + boczne, klima manualna, elektryczne szyby przód+tył, lusterska i zderzaki w kolorze nadwozia, elektryczne szyby przód + tył, radio cd mp3 z 6 głosnikami i inne bajery ) na 40.100 zł (oczywiście po zniżkach i super promocjach) Gdzie tutaj jest haczyk? :> Oczywiście oprócz tego, że Chevrolet to stare Daewoo (o ile się nie mylę). Jakby ktoś użytkował Chevroleta lub miał jakiekolwiek pojęcie to proszę o opinie :) może Flame mi coś podpowie?

Junior
22-09-2008, 23:13
Mam pytanie następujące: czy są może na forum użytkownicy Chevroleta Lacetti? Mam doradzić rodzicom w kupnie samochodu i dzisiaj szczerze mówiąc sprzedawca w salonie Chevroleta kompletnie zamieszał nam w głowie. Wycenił Lacetti w wersji elite (silnik 1,4 16V, ABS, poduszki dla kierowcy i pasażera + boczne, klima manualna, elektryczne szyby przód+tył, lusterska i zderzaki w kolorze nadwozia, elektryczne szyby przód + tył, radio cd mp3 z 6 głosnikami i inne bajery ) na 40.100 zł (oczywiście po zniżkach i super promocjach) Gdzie tutaj jest haczyk? :> Oczywiście oprócz tego, że Chevrolet to stare Daewoo (o ile się nie mylę). Jakby ktoś użytkował Chevroleta lub miał jakiekolwiek pojęcie to proszę o opinie :) może Flame mi coś podpowie?

Haczyk jest jeden, ale ooooogroooomnyyyyyy - Chevrolet :)

Aldaris
22-09-2008, 23:15

tata ma Aveo i sąsiad.. póki co jeździ, kumpel kupił Lacetti Sport czy jakoś tak i do dziś się tym podnieca :)

pejot
23-09-2008, 00:17
http://moto.onet.pl/1508542,2217,artykul.html ładnie ich pojebało...

Flame
23-09-2008, 11:04
Chevrolet nie ma już nic wspólnego Daewoo, kompletnie inne podzespoły. Jedyne co je łączy to to, że parę lat temu GM kupił Daewoo. Nowe auto, trzy lata gwarancji, takie wyposażenie w takiej cenie, nawet bym się nie zastanawiał...

WueR
23-09-2008, 12:11
dzieki Panowie :)

Damianos
23-09-2008, 15:39
nie ma to jak autoryzowany serwis VW (NOMA)...
dzwonie do nich w sprawie wymiany oleju w skrzyni to ten mi na to ze oleju w skrzyni sie nie wymienia w tym modelu o_O

rece opadaja :/ kto tam pracuje

Wczesci modeli nie wymieniasz i powiedzili CI dobrze....zadales pytanie wczesniej ogolnikowe... generlaeni pisze zeby tylko uzupelniac olej, ale rozumie ze kupiles auto dla siebie z jakims przebiegiem i dla pewnosci chcesz go wymienic....
Tak samoo ja plyny chlodzace G 12 w grupie VW teoretycznie nie wymieniasz, ale kosztowalo mnie to 20 pln i pol godziny robooty...i jestem pewny ze wiem co tam mam

CHOROSZ
23-09-2008, 20:49
auto jest ogolnie firmowe/lecz do uzytku wlasnego tak to mozna nazwac... i ja jestem odpowiedzialny za jego stan techniczny ;]
auto z przebiegiem 7tys mil (po 2miesiacach ma juz przejechane 11tys) no i od pewnego czasu slyszalem cykanie zaworkow ... zaniepokoilo mnie to wiec dalem auto aby kumpel sprawdzil,okazalo sie ze malo oleju bylo...lecz po dolaniu po jakis 3-4dniach znowu ten sam problem/dlatego w tym tyg bedzie wymieniany calkowicie caly olej +filtr

i z tego co ja sie orientuje to wiem ze w skrzyni sie tez wymienia/dlatego chcialem wiedziec jaki koszt itp...
znajomy mowil ze to koszt grubo powyzej 500zl (oleje,filtr,robocizna) ...z kolei (z racji iz mam problem z recznym umawialem sie do NOMY...i tak z ciekawosci sie zapytalem jaki koszt,powiedzial facet ze w tym modelu ,,wedlug niego'' sie nie wymienia :/ to mu powiedzialem zeby wlasnie do 3pazdziernika jak bd mial wizyte sie dowiedzial...
ogolnikowo caly koszt podobno 500zl rowne za wymiane...
zobaczymy 3ego

R1
24-09-2008, 21:08
poszukuje do kupienia ROVER 200 rocznik 96-00 w hatchbacku jak ktos ma taki do pochytania to prosze o kontakt,a jak juz ktos taki ma to co o takim modelu sadzicie z gory dzieki, pozdrawiam.

borys
25-09-2008, 09:06
może ktoś coś powiedzieć o Saabie 9-3 z silnikiem 2.2 TiD roczniki 1998-2000???

mart84zaw
25-09-2008, 19:57
Prowadzi się doskonale, wygląda super, wygoda-rewelacja, awaryjnosc:, chyba kwestia egzemplarza, w znanym mi nic sie nie dzieje.
Wiadomo,ze to nie dla fanów Golfa moze napisz miedzy czym wybierasz

SI1964
25-09-2008, 23:33
używa ktoś z was ESCORTA ? interesuje mnie rocznik 95-00 jakiem acie zdanie na temat tego autka, generalnie zależy mi na bezawaryjności

pejot
25-09-2008, 23:54
z 1995 mam kombika, to juz ten nowy model. zaczyna sie powoli pierdolić, tu jedna szyba elektycznie otwierana czasami nie działa... tu problem z dmuchawa(ale to sa drobne usterki) i do tego ojciec narzeka na sprzegło odkąd nim jeżdżę:D ale jak na auto z tego roku to i tak chyba dobrze, wiekszych problemów z nim nie ma... czesci sa tanie, bardzo łatwo dostepne, a z książka SAM NAPRAWIAM- do tego modelu oczywisce rozwiążesz wszystkie mniej poważne usterki.
dobre wyposażenie za małą cene, strasznie staniały te fury. mysle ze jakznajdziesz escorta w dobrym stanie to bedzie to udany zakup... aaa, 1,6 16 V dość dużo mi pali

SI1964
26-09-2008, 00:00
ok dzięki ! narazie sie orientuje w temacie

inger
26-09-2008, 12:23
Znacie moze jakies warsztaty na Slasku, ktore zamieniaja uklad kierowniczy z angielskiego na nasz? Dodatkowo takie, ktore daja gwarancje zarejestrowania auta?
Chodzi o Audi A6 z 99 roku.

Sinner
26-09-2008, 20:33
Kupiles juz to auto?Jesli jeszcze nie to zrobisz jak uwazasz,ale wedlug mnie bylby to blad.

Mialem okazje kupic Vectre C na full wypasie,wlacznie z pierdolami typu czujniki parkowania przod i tyl,rocznik 2005,za jedyne 19.000 zl.Przelozenie ukl.kierowniczego mialo kosztowac 6.000 zl,ale gosciu powiedzial,ze juz nigdy to auto nie bedzie tak sprawne jak zmontowane w orginale choc czesci nie mialy byc uzywane.Na chlopski rozum powiedzial,ze bedzie sie pierdolic co jakis czas,a wiec dodatkowe koszta,stracony czas,a w najgorszym wypadku jak Ci sie popsuje gdzies w drodze to mozesz to przeplacic zdrowiem lub zyciem.

Jesli zle pisze to niech mnie ktos naprostuje,ale slowa tego mechanika wyleczyly mnie z"anglikow".

inger
27-09-2008, 10:26
Tak mam to auto.
Jedna z opcji jest taka zeby przyjechac tu nim i sprzedac.
Druga zeby przyjechac, przelozyc uklad kierowniczy i sprzedac.
I ostatnia zeby przelozyc uklad kierowniczy i zostawic sobie.

Co bys radzil?

Sinner
27-09-2008, 11:56
Przyjechac i sprzedac.

Mysle,ze gdybys przerobil auto i sprzedal to kupujacy jesli by mu sie cos pieprzylo moglby miec pretensje do Ciebie,a tak zrobi sobie na wlasna odpowiedzialnosc.

Klienta pewnie znajdziesz,sporo"anglikow"jezdzi teraz po Polsce,a ludzie w niewiedzy chca przerabiac.

Przynajmniej ja bym tak zrobil,decyzja nalezy do Ciebie.

inger
27-09-2008, 14:31
do Polski wracam dopiero za pół roku wiec mam jeszcze troche czasu i pewnie wszystko sie jeszcze zmieni... Tak czy inaczej, mozesz mi podac nr do tego gostka, z ktorym o tym rozmawiales...
Pozdro!

_Bartos_
27-09-2008, 14:58
Poszukuje jakiegos w miare taniego elektryka samochodowego ( przestala mi dzialac przednia szyba w nubirze II ) oraz mam pytanie wczoraj zapalila mi sie kontrolka ABSu lecz po ok 2-3minutach zgasila sie i jak narazie sie nie zapala co to moze byc ?

pekas
27-09-2008, 15:23
Poszukuje jakiegos w miare taniego elektryka samochodowego ( przestala mi dzialac przednia szyba w nubirze II ) oraz mam pytanie wczoraj zapalila mi sie kontrolka ABSu lecz po ok 2-3minutach zgasila sie i jak narazie sie nie zapala co to moze byc ?

Co do szyby to zacznij od przycisku sterowania tą szybą. Ja swój rozebrałem i okazało sie ze były zaśniedziałe styki. przeczysciłem to w 2 min. i szyba działa. Elektryk pewnie wziałby za to przynajmniej z 5 dych ( o ile byłby uczciwy). Co do ABS-u to wydaje mi sie ze po prostu masz gzies lużny kabel przy czujniku abs-u przy którymś z kół i przy wjechaniu w jakąś dziure nie było tam styku. Poloecam to sprawdzic bo mnie sie tez tak okresowo swieciło, aż w końcu czujnik chuj strzelił i abs zaczął świecić ciągle :)

Matuś
27-09-2008, 22:22
Katowice - Lotnisko Muchowiec 28 września 2008r.
http://www.autopiknik.com.pl/

Flame
29-09-2008, 12:18
Co do "anglika" i pytań, niech wszyscy sobie wypowiedź Sinnera przeczytają...

R1
29-09-2008, 20:55
wszystkich zapalencow zapraszamy na motocross,www.moto.sosnowiec.pl

mario
30-09-2008, 21:44
Panowie mały pojedynek:

Mazda 323f '02 vs. Focus '04

Obydwa w dieslu, przy tym samym wyposażeniu cenowo wychodzą podobnie. Byłbym wdzięczny za wszystkie za i przeciw.

Flame
01-10-2008, 10:45
Zależy od przebiegów...

poza tym na 99% Focus...

RobertSK
02-10-2008, 00:43
http://www.motoallegro.pl/item449118845_fiat_bravo_1_9_td_cena_4500_zl_do_ne gocjaci.html

Np. taki fiat bravo...warto sie takimi interesowac czy nie?

Jezdził/kezdzi ktos takim samochodem??

pozdro

borys
02-10-2008, 07:40
U mnie w rodzinie jest fiat brava więc jest to praktycznie i teoretycznie to samo. Auto od nowości w rodzinie (auto ojca) przez 8 lat eksploatacji ani razu nie zawiódł, silnik 1,2 jest godny polecenia 82 KM zapewniają dobre osiągi a zarazem jest bardzo oszczędny spalanie w mieście ok 6-7 litrów. Za niewygórowaną cene można mieć dobrze wyposażony samochód. Jedyną wadą samochodu jest dość szybko korodujący wydech.

Baton
03-10-2008, 16:00
Mam pytanie

Jaka pojemosc baku ma Opel Zafira rocznik 2005 Diesel 2.2

Ma ktos dojscia do tanszej ropy ale pewnej ??

Tibor
03-10-2008, 16:04
Mam pytanie

Jaka pojemosc baku ma Opel Zafira rocznik 2005 Diesel 2.2

Ma ktos dojscia do tanszej ropy ale pewnej ??

zagadaj do kepistola
pozdro

piotrek1964
03-10-2008, 18:25
Poszukuje dobrego ale niezbyt drogiego blacharza-lakiernika na terenie Katowic.

MiRO
05-10-2008, 00:34
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6494764 ktoś powie mi cos więcej o dokładnie tej wersji, o tym aucie? Volvo S40 roczniki 2002-2004 1,9diesel SPORT i takie wyposażenie.

ph1964joh
05-10-2008, 17:36
moze mi ktos opisac krok po kroku jak zarejestrowac samochod sprowadzony z Niemiec ?

SI1964
06-10-2008, 00:51
http://bezwypadkowe.net/showthread.php?tid=2916

żywiec
06-10-2008, 22:25
Dobra panocki opinie bym wasze poczytał !!!
Potrzebuje zakupić mały samochodzik ( co by grosze palił ;))) )
C1
Aygo
107 to chyba to samo co C1 (ale moze sie mylę --nie wiem )
Chyba sie zdecyduje na Aygo ale wszyscy w robocie i znajomi mi wciskają TO francuskie i tak sie lekko zastanawiam
Wiec słucham :)

majk
06-10-2008, 23:26
moja mama sie wozi aygo - bardzo polecam, maly (i tak wiekszy od C1), ale w sumie nie bylo sytuacji zeby cos nie weszlo. no i przez ponad 3 lata urzytkowania ani jednej awarii :)

ph1964joh
07-10-2008, 07:07
http://bezwypadkowe.net/showthread.php?tid=2916

dzieki za linka i jeszcze pytanie gdzie najtaniej wykupic OC?

SI1964
07-10-2008, 09:00
chyba w HDI najtaniej wychodzi

Picapao
07-10-2008, 09:32
Dobra panocki opinie bym wasze poczytał !!!
Potrzebuje zakupić mały samochodzik ( co by grosze palił ;))) )
C1
Aygo
107 to chyba to samo co C1 (ale moze sie mylę --nie wiem )
Chyba sie zdecyduje na Aygo ale wszyscy w robocie i znajomi mi wciskają TO francuskie i tak sie lekko zastanawiam
Wiec słucham :)

http://img523.imageshack.us/img523/8775/citroenc1200401vp8.jpg (http://imageshack.us)
http://img523.imageshack.us/img523/citroenc1200401vp8.jpg/1/w320.png (http://g.imageshack.us/img523/citroenc1200401vp8.jpg/1/)

http://img523.imageshack.us/img523/5982/peugeot107200401si0.jpg (http://imageshack.us)
http://img523.imageshack.us/img523/peugeot107200401si0.jpg/1/w320.png (http://g.imageshack.us/img523/peugeot107200401si0.jpg/1/)

http://img410.imageshack.us/img410/1677/toyotaaygo200401hy2.jpg (http://imageshack.us)
http://img410.imageshack.us/img410/toyotaaygo200401hy2.jpg/1/w320.png (http://g.imageshack.us/img410/toyotaaygo200401hy2.jpg/1/)

"Umowa zawarta między koncernem PSA, a Toyotą to małżeństwo z rozsądku. Owocem tego "romansu" są trojaczki: Toyota Aygo, 107 i C1. Produkowane w czeskim Kolinie mają zmotoryzować Europę Wschodnią.".....
http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=155

Deku
07-10-2008, 10:31
sprawdź PZM TU S.A 032-207-29-47 Pani Ewa Banek. Bardzo kompetentna i miła osoba. Mi tam wyliczyli bardzo tanio OC i AC (taniej niż HDI). Ze szkodami tez nie miałem problemu bardzo szybko i sprawnie. Pozdrawiam

Ameba
07-10-2008, 10:42
Te auta sie prawie niczym nie różnią:szok: Dopiero teraz to zauważyłam, ta toyota jeszcze najmniej podobna do reszty.

Junior
07-10-2008, 20:11
Ktora?

Kris
07-10-2008, 22:43
Kuuurwa. Moje marzenie. Jeszcze powiedz ze czorno?

MiRO
07-10-2008, 23:03
pojechał sie pobawić w videoradar i nie odpisze :hihi: OPC..150km.. ja chce wygrac w totka!!:):)

Wiciowiec
09-10-2008, 12:19
Ja mam z kolei probelm z wyborem. Chcę kupić Diesla, używka do 35-40 tys zł (niezajechana) - taką,którą powożę się jeszcze 4-5 lat (najlepiej bezawaryjnie-ale awaria może się zdarzyć w każdym aucie). Teściu namawia mnie na Mercedesa, ale to odpada. Interesują mnie głównie Hatchbacki (marzylem o terenówce, ale pali to trochę a ja i tak jeżdzę głównie po mieście i na trasie Bielsko-Katowice-Bielsko). Jak do tej pory w oko wpadł mi Nissan Primera (P12) silnik 1.9 albo 2.2 Czy ktoś z Was mógłby mi coś doradzić? Albo rzucić jakąś nową, nierozważaną przeze mnie marką. Z góry dzięki
Pozdrawiam
Wiciu

Gumis
09-10-2008, 15:25
Również szukam diesla do ok 25-30tys. (hatchback). Co polecacie?

cysiu
09-10-2008, 16:05
Gdzie w Kato/lub w okolicach można zakupić takie kostki, co można zawiesić na np. lusterko do auta?

Drugie pytanie, ma ktoś znajomego w dojczach albo innym kraju europejskim, gdzie są ładne Audiczki A3 :)

Kris
09-10-2008, 16:33
Kris dokłądnie tak czorny metalic :)

Kris to kiedy chcesz zrobić jazda próbno??

Przy najblizszej okazji :)
Bedziesz teraz na meczu? :P

cysiu
09-10-2008, 16:44
to ja też podłącze się pod jazdę próbną :fly:

mart84zaw
09-10-2008, 16:49
J polecam mondeo/Focusa, sam kupowałem teraz,co prawda nieco droższe,ale inne opcje odrzuciłem, Mondeo to rewelacja, najlepsze,ze przy 150km/h spalanie dalej wynosi ok. 6L!

Kris
09-10-2008, 17:29
Ty sie przejdziesz Favoritka a jo Vectrą. Ino sie nie zabij :P

MiRO
09-10-2008, 17:54
Civic i Corolla w małych jednostkach benzynowych, lepsze od diesli;>

to ja też podłącze się pod jazdę próbną :fly:

1.Kris
2.Cysiu
3.MiRO
4. ...

:lajkonik:

Tukker
09-10-2008, 21:06
Na co się patrzy w rozmiarach opon? Chodzi mi o to że na wiosne bede musial zakupic komplet letnich opon z felgami do Corsy B i chcialem sie rozeznac w jakiej cenie chodza nienajgorsze(ale nie wypaśne, po prostu takie na ktorych troche pojezdze a tez jako tako wygladaja) opony z aluminiowymi felgami.

borys
09-10-2008, 22:55
Na co się patrzy w rozmiarach opon? Chodzi mi o to że na wiosne bede musial zakupic komplet letnich opon z felgami do Corsy B i chcialem sie rozeznac w jakiej cenie chodza nienajgorsze(ale nie wypaśne, po prostu takie na ktorych troche pojezdze a tez jako tako wygladaja) opony z aluminiowymi felgami.

Ja mam w Corsie B opony Dębica Furio 195/50 R15 idealny rozmiar do tego auta polecam i są w miare tanie, a jakieś fajne 15 za małą cene napewno znajdziesz

Damianos
10-10-2008, 09:36
Ja mam w Corsie B opony Dębica Furio 195/50 R15 idealny rozmiar do tego auta polecam i są w miare tanie, a jakieś fajne 15 za małą cene napewno znajdziesz

:szok: Ze co?? 195 r 15?? W instrukcji czy w ksiazce Oplowskiej masz zalecanie rozmiary felg i opon przez producenta.. Tak z głwoy mysle ze bedzie to 175 r 13 ew 175/185 r 14, najbardziej odpowiednie do tego autka

Johan
10-10-2008, 10:23
Spokojnie ''pietnastki'' może mieć w Corsie
A idealny wymiar to 175/ 65/ 15

DML
10-10-2008, 12:46
ile max moze byc warta Fabia Sedan Classic Plus 1.4 TDI z 2006, przebieg 131 tys. lub 139 tys. (auto firmowe) ?

borys
11-10-2008, 08:39
:szok: Ze co?? 195 r 15?? W instrukcji czy w ksiazce Oplowskiej masz zalecanie rozmiary felg i opon przez producenta.. Tak z głwoy mysle ze bedzie to 175 r 13 ew 175/185 r 14, najbardziej odpowiednie do tego autka

nawet przy gwintowanym zawieszeniu się mieszczą (ba nawet 16 można mieć ale to już zalecane do wersji GSi by nie zmulic auta) i nie mulą strasznie auta a, wyglądają ślicznie choć 195/45 R15 wygląda lepiej ale opona dużo droższa

Damianos
11-10-2008, 10:00
ile max moze byc warta Fabia Sedan Classic Plus 1.4 TDI z 2006, przebieg 131 tys. lub 139 tys. (auto firmowe) ?

Daruj sobie kolego auto firmowe...

uzi
11-10-2008, 12:37
chce kupic opony 15 letnie do audi a4 jakie byscie polecili za rozsądną cene :}

Mx
11-10-2008, 12:41
15 letnie ? , czy 15-stki , letnie ?

uzi
11-10-2008, 12:42

Jest taki kawał: Jakim autem da sie wjechać na 30 cm. krawężnik???? odp:Firmowym!! nie polecam firmowych samochodów.

uzi
11-10-2008, 12:43
15 letnie ? , czy 15-stki , letnie ?

15 cal:foch:

RobertSK
11-10-2008, 13:20
http://www.motoallegro.pl/item457283010_ford_escort_1998_zarejestrowany.html

Prosze o opinie:)

pozdro

michal_91
11-10-2008, 13:29
http://www.motoallegro.pl/item457283010_ford_escort_1998_zarejestrowany.html

Prosze o opinie:)

pozdro

Specjalnie się nie znam ale nie wierze, że ma tak mały przebieg...

RobertSK
11-10-2008, 13:33
Mi chodzi o opinie o tym modelu...nie o konkretnym samochodzie:) ten podałem dla przykładu...

pozdro

Antek
11-10-2008, 16:00
Dziwne w escortach jest to ze mają one liczniki tylko na 5 cyfr... tak więc masz np 89000 a tak naprawde może on mieć 289000:huh: nie wiem czy w każdym tak jest ale w kilku widziałem.

A tak w ogóle to sam szukam jakiegoś auta tak do 6tyś. Od razu mówie ze odpada CC i Tico. Co polecacie tak od 94/95r? może być oczywiście nowszy:jezor:

Gumis
11-10-2008, 16:41

Civic i Corolla w małych jednostkach benzynowych, lepsze od diesli;>

Benzyna odpada, koniecznie diesel. Więc pytanie nadal aktualne.

Flame
11-10-2008, 18:15
A czemu to benzyna odpada, moim zdaniem Miro Ci bardzo dobrze doradza.

MiRO
11-10-2008, 19:07
do sprzedania Fiat Uno 900, 2000r. , przebieg 34500km , prawie nowe auto;) cena 4500zł BEZ NEGOCJACJI, link do ogłoszenia podam chętnym na PW, gg.

Gumis
11-10-2008, 20:28
Niestety nie dla mnie to auto i nie ja wybieram, więc jeśli możecie polecić coś z gamy dieslów to bardzo prosze.

Baton
11-10-2008, 21:38
Do jakiegos znawcy aut !!

Disel 1,7 - 2.0 max
Wydajny nie drogi w utrzymaniu
Cena do 32000 zł !!
Rok min 2005
Kombi lub Wan

ph1964joh
12-10-2008, 08:34
znacie jakis sklep z częsciami dla opla?

thomy
12-10-2008, 15:02
OPEL M-R opalińskiego 3 -boczna kłodnickiej jedziesz od kościuszki na kłodnicka mijasz po prawej starą myjnie i zaraz w lewo taka mała uliczka,mają wszystko do opli,dobre ceny,mechaniory tam kupują.

szmajgel
12-10-2008, 22:37
Seat Ibiza 2000-2003 diesel, jakies opinie??

Baton
12-10-2008, 22:52
Opel Astra III 2006 Disel 1,7 CDTI jakies opinie panowie ?? Bo jestem blisko kupna.

MiRO
13-10-2008, 00:05
Baton, masz pewnie prawie nowe auto na oku, więc jesli wszystko OK to bym sie nie zastanawiał. Nie słyszałem złego słowa o CDTi..

Sprowadzał ktoś kiedyś auto z Hiszpanii? wie cos na ten temat? opłaca sie? itd.:)

.

mart84zaw
13-10-2008, 00:54
Te Escorty, w tych rocznikach,to złom, jakby to powiedziec, cena adekwatna do jakosci.
Pokazany na zdjeciu ma jakies 400tys przebiegu,ja mialem 290 i mialem stan jak nowy w srodku...:)

CHOROSZ
13-10-2008, 16:54
czipowanie silnika....
niech ktos mi powie ogolnie jakie sa + i -
ale nie chce z neta aby ktos cos napisal...
tylko moze ma/albo ktos z jego znajomych /badz jechal autem przed i po czipie...

Simao
13-10-2008, 16:57
chorosz wszystko zależy jakie auto etc. Z tego co pamiętam Flame kiedyś oferował coś takiego w zaprzyjaźnionej firmie. Ale tak jak pisze zagadaj sobie do niego,a jeśli jego oferta by Cię nie interesowała to w Katowicach na Dąbrówce jest taki warsztat i z tego co słyszałem całkiem nieźli są.

pekas
13-10-2008, 16:59
Chorosz a masz turbinę w aucie ?

CHOROSZ
13-10-2008, 17:02
z tymi na dąbrówce jestem ustawiony w przyszłym tygodniu bo muszą jakieś pomiary porobić

a auto to 2.0tfsi

Flame
13-10-2008, 17:29
CHOROSZ w benzynie nie warte zachodu, a jak masz na gwarancji to też ryzyko utraty(małe, bo małe ale zawsze)
Jaką moc silnika masz?

Junior
13-10-2008, 17:35
Ja wlasnie sie tym ostatnio interesowalem, bo juz zanotowalem "spadki mocy" :cham:

Flame, z moim autem jakby to wygladalo?

Mar1964ciN
13-10-2008, 17:48
Zna ktoś jakiegoś elektryka samochodowego do Fiata ?

pekas
13-10-2008, 17:50
moim zdaniem warte zachodu jak najbardziej. moc i moment podniosą Ci o jakies 30 % ale najwazniejsze jest to ze bedziesz miał ustawione mapy wtrysków tak zeby auto osiagało jak najlepsze wartosci mocy i momentu przy danych obrotach. W tym silniku co Ty masz, a podejrzewam ze to 200 kucy to bedziesz miał taki odpierdol ze zastanowiłbym sie na Twoim miejscu na zmiane tarcz hamulcowych na wieksze :). Ja miałem okazje powiozic dupe leonem 1.9 TDI w serii 150 kucy a zczipowanym na 192, wrazenie zajebiste :) Swoja drogą to ciekawe ile Ci powiedzieli za virusa do tego Twojego ? Mnie do TDI 1500 zł

Flame
13-10-2008, 18:05
pekas odpisujesz Juniorowi czy CHOROSZOWI?

Co do chipowania są wady i zalety...

Junior jaką moc masz?