View Full Version : Motoryzacja
w motoryzacji nie ma czegoś takiego jak okazja :cham:
wozi sie ktoś Peugeotem 307, najlepiej 1,6hdi 110km ? opinie? mówiłem sobie że nigdy więcej francuza no ale okazja jest:))
Może nie jest zbyt dynamiczny . ale wart polecenia. Klienci z ktorymi rozmawiałem byli z reguły zadowoleni z tego modelu.
Chudy NFG
03-05-2010, 20:33
Simon co mozesz napisac na temat 407 ... mysle nad kombi jaki silnik najlepiej wybrac benzyna/diesel (szukam tak okolice 2006-2008)
Simon co mozesz napisac na temat 407 ... mysle nad kombi jaki silnik najlepiej wybrac benzyna/diesel (szukam tak okolice 2006-2008)
Stary Nash mo taki :hihi:
CichyBob
04-05-2010, 14:34
Mam do kupienia mondeo z 2003 2,0 diesel tylko nie wiem czy 115 czy 130 kM. Okazja na tyle ze cały okres uzytkowania było u mnie w rodzinie , i tylko serwis ASO . Cena 19 tys . Czy wogole warto ? w tym silniku ? Zawsze wyznawałem teorie "3 razy F" na NIE .
Tak się składa, że naprawiałem znajomemu kilka razy taki egzemlarz: P407 2006 rok, 2.0 HDi 136KM, kombi. Tak na szybko kilka uwag: bardzo często zaciera się na tylnej osobno otwieranej względem klapy bagażnika szybie mechanizm obrotu ramienia wycieraczki. Trzeba wymienić na kompletny nowy (wyłącznie oryginalny) w cenie około 450 PLN. Następny temat to tak chwalony przez Nasha dach panoramiczny. Rzeczywiście robi niezłe wrażenie wizualne ale już roleta elektryczna, która go zasłania to jest jakaś parodia. Zestaw naprawczy takiej rolety w ASO to notabene 2400 PLN! Wszystkie sczebelki, zapoinki i prowadnice. Przy odrobinie cierpliwości i umiejętności manualnych udało mi się tą roletę naprawić bez tegoż zestawu. Samochód bardzo nisko zawieszony i do tego ma niski przedni spojler co często skutkuje wyrwaniem przedniego zderzaka z zaczepów. Jeśli chodzi o slinik to przynajmniej w jego przypadku (przebieg 203000 km) nie ma z nim najmniejszego problemu. Jednostki HDi Peugota są trwałe i pracują bardzo dobrze. Zawieszenie również spisuje się nieźle. Problemem bywają dolne sworznie przednich wahaczy. Jest tam nietypowe rozwiązanie - zamiast zwykłej gałki jest zarobione w sworzniu łożysko rolkowe, które lubi się zacierać i głośno trzaskać. Temat drogi (około 250 PLN za sztukę) ale po zrobieniu trwały na dłuższy czas. reszta zawieszenia raczej bez uwag. Przy zakupie tego modelu warto również zwrócić uwagę na poprawność działania układu klimatyzacji. Jest tam zamontowany kompresor z zabudowanym w nim zaworem elektromagnetycznym - ogólnie bardzo awaryjna sprawa. Klima na woilnych obrotach może chłodzić poprawnie natomiast po krótkiej jeździe na wyższych obrotach nie działa. Wówczas do wymiany jest ten zawór (bardzo drogi i ciężko dostępny, w ASO tylko cały kompresor). Tyle mogę powiedzieć o tym samochodzi z własnego warsztatowego doświadczenia. Natomiast z opinii mojego znajomego dodam, że jest zadowolony z użytkowania tego samochodu a eksploatuje go dość intensywnie, posiada go od dwóch lat i zrobił nim około 65000 km. Oczywiście jak w każdym nowoczesnym naszpikowanym elektroniką samochodzie przy zakupie dobrze jest sprawdzić go od strony elektronicznej (tester).
Chudy NFG
04-05-2010, 21:29
Mam do kupienia mondeo z 2003 2,0 diesel tylko nie wiem czy 115 czy 130 kM. Okazja na tyle ze cały okres uzytkowania było u mnie w rodzinie , i tylko serwis ASO . Cena 19 tys . Czy wogole warto ? w tym silniku ? Zawsze wyznawałem teorie "3 razy F" na NIE .
Hmm co do Mondeo jezeli jest sprawdzony to bym go bral ... jakie tam jest wyposazenie ??? Ja posiadam taki egzemplarz ale z roku 2002 tez z silnikiem 2.0 ale benzynka co do diesla to na ten temat moze wypowiedziec sie Pucek. Ogolnie autko wygodne dobrze trzyma sie drogi no i mozna troche pocisnac (ja mam wzmocniona fabrycznie wersje 180 kucow) z tego co wiem to te diesle tez sa w miare dobre ale to tylko opinie slyszane ... Mustafa dzieki za dosc obszerne info w sprawie P 407 ... narazie poszukuje nowego autka i ten model jakos najlepiej mi odpowiada ... chyba ze cena troche spadnie to moze jakiegos Mondeo IV wychacze ale watpie ... a pozatym na brytyjskie drogi to szkoda kupowac drogie autko ... myslalem rowniez nad Passatem ale konkretnie bede myslal za kilka miechow jak bede zmienial fure :hihi:
z 2003 roku to raczej bedzie 130KM, bo 115 byly tylko na poczatku modelu, jako wersja przejsciowa. to bardzo latwo mozna poznac, bo wersje 130 ma naklejke TDCI na klapie bagaznika, a 115 nie ma nic. wersj 115 jedzie, ale tak sobie. wersja 130KM juz sporo lepiej sie sprawuje, a do tego jest bardziej ekonomiczna. w polaczeniu z 6-cio biegowa skrzynia (GHIA), jest to calkiem zwaway diesel
jaka wersja wyposazenia? generalnie jednak za ta cene warto. szczerze mowiac, ja ze swoim mialem sporo klopotow, ale wynikaly one z zaniedbania przez poprzedniego wlasciciela lub ze zwyklego zuzycia. jest jednak dosc prosty w samodzielnej naprawie.
Tylko i wyłącznie silnik 2.0 diesel. 1.6 w ogole nie jezdzi ( nie wiem kto to na rynek wypuścił ) Musiałbyś też w miare możliwości podjechać na serwis sprawdzić poprawność działania sprzęgła , bo z tym czesto sa problemy.
Jeśli chodzi o dach panoramiczny to rzadko sie zdarza , zeby roleta sie popsuła, a tak w gwoli ścisłości to nie ma mozliwosci kupić tego samochodu bez dachu panor.
Jaki jest koszt założenia LPG do Fiata Bravo I albo do Fiata Punto I ??
Orientuję się ktoś ??
Moze ma ktos do sprzedania te samochody z LPG ? :jezor:
Przed zakupem 407 obowiązkowo na komputer rozbudowana diagnostyka dużo ci powie. Szczególnie warto zaiteresować się kondycją filtra fap i poziomem dodatku. Ludzie często pozbywają się tych aut jak juz trzeba się wykosztować na fapa.
Z niewymienionych usterek: często padają czujniki ABS i zawory EGR. Zarówno w 2.0 jak i 1,6 nie przejmować się za bardzo dużym zużyciem oleju. Ogólnie te silniki żrą olej jak głupie 2.0 w benz też.
Jak już kupisz to obowiązkowo zaopatrz się w dwa komplety kół. Oszczędzisz czas i pieniądze. 407 ma alu nieprzelotowe mało który serwis opon ma możliwość wyważenia kół.
uszaty64
08-05-2010, 22:26
gdzie kupie popielnicze audi 80 nowa.?? w Katowicach ??
słyszał ktoś coś o Kii Cerato 2,0crdi, silnik taki jak w Cee'dach pałkernii, w sumie to to samo co Cee'd ino inna buda. Jakieś opinie?
Pavveuek
09-05-2010, 09:58
a coś kupił takiego czy dopiero chcesz kupić ?
uszaty64
09-05-2010, 22:05
gdzie kupie popielnicze audi 80 nowa.?? w Katowicach ??
podbijam
Seicento w benzynie dla baby za 4 tyś, z roku 1999 to chyba dosyć dużo?
Ile mechanik weźmie za linkę sprzęgła i wymianę w Matizie?
jak nie bite to nie. ciekawe jeszcze jaki przebieg :)
ja dałem 4400 za 99r i 95tys km. + włożyłem już w to ciulstwo z 2tys kurwa. :[
właściciel to znajomy, auto czyste, przebiegu nie znam. Co takiego kosztowalo Cie 2 tys?
mam pytanie - czy można parkować na dłużej na tym czerwonym pasie wokół ronda (tego koło spodka) ?
Ile mechanik weźmie za linkę sprzęgła i wymianę w Matizie?
Linke Ci moge zalatwic za 35zł. Wymiana to juz zalezy od warsztatu , ale raczej nie jest to drogi koszt.
Dzięki SIMON autko już zrobione. 100 zł wzięli.
Sir Bobby
10-05-2010, 21:10
Nash ja mam wrazenie ze jak Ty bys kupil funkelnówke, kurwa nie wiem passata, jakiego japończyka czy ki chooj co sie 'nie psuje' to Ciebie by sie to nie tyczylo :cham:
ja np jak wrzuce na kupon Barcelona - Ostatnia druzyna ostatniej ligi to bedzie kurwa x2 ...jedna rada, nie gram ;) kzkgop i bedziesz miec spokoj :radzi:
kzkgop i bedziesz miec spokoj
To jeszcze gorzej, wyobraz sobie ilu ludzi by wtedy wkurwionych chodzilo bo Ikarus nawalil w polowie drogi.
szmajgel
10-05-2010, 21:41
jak sie kupuje szrot to tak potem jest, mam 17 letnie auto i jedyne co w nim zrobilem to wymiana plynow, łazi jak zegarek
mlody_1964
11-05-2010, 21:10
Dokładnie szmajgel, moja 190tka ma 20 lat i jeździ aż miło
wszystko zalezy jak sie trafi :)
uszaty64
11-05-2010, 21:25
jest ktos moze kto ma znizki w interteamie ?? jak cos to PW
Otóż tak, podlutowałem lampe stopu do układu tylnich lamp, wszystko normalnie działa
ale gdy juz chciałem zapalić samochód to pojawił sie problem
auto nie chce zapalić po dłuzszym staniu noc/rano tzn przekrecam kluczyk i nic, i przy dluzszym przytrzymaniu kluczyka w pozycji zapłonu po kilka razy dopiero zapala ( 3 minuty prób) dodaje ze rozruszik i szczoty sa nowe
co się dzieje?czy przy lutowanio mogło byc jakies spiecie?
do tego dodam, że po przylutowaniu i sprawdzeniu światła stopu, przy pierwsze próbie zapłon, wskazówka pojemności baku zwariowała i pokazywala na zmiane raz pełny bak,raz pusty, teraz juz ze wskazówka wszystko w porzadku
pomocy
Auto BMW E36 COMPACT
jest ktos moze kto ma znizki w interteamie ?? jak cos to PW
pw
Sir Bobby
12-05-2010, 00:39
jakieś słuchy Cie doszły nt. tego jak jeżdże czy to efekt jechania za mną na 3 garbach? :cham:
nie dało sie rady skodą wyprzedzić :lol:
ale znowu nie przesadzajmy, jezdze normalnie hehe.
chodziło mi raczej ze masz pecha do samochodow a nie to jak jezdzisz, cieciu malinowy ;)
KrYpToN1
12-05-2010, 02:26
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=97195
jest jakiś określony czas na przerejestrowanie auta sprowadzonego? na tłumaczenia,skarbówki,zmiane blat itd? Widze auta na drogach z datami styczniowymi tych żółtych rejestracji...
Pavveuek
13-05-2010, 16:22
W skarbówce i celnym około tygodnia czasu a potem już z górki ;)
Panowie, gdzie w Katowicach odgrzybię i "nabiję" klimatyzację za rozsądną cenę?
Panowie, gdzie w Katowicach odgrzybię i "nabiję" klimatyzację za rozsądną cenę?
U mnie:zabki: Jak co to PW bo z terminem trochę ciężko.
Witam szukam jakiegoś dobrego i nie drogiego lakiernika samochodowego . Potrzebuje żeby mi pomalował lotkę i progi . Z góry dzięki za pomoc
Pedro1964
14-05-2010, 14:23
ale się dziś wkurwiłem..wyszedłem z roboty wcześniej i chciałem jechać zrobić przegląd, wszystko pięknie ładnie aż do momentu kiedy stanąłem na światłach i to dosłownie :/ pod blokiem normalnie odpaliłem a na światłach silnik zgasł, kumpel który pomagał mi zepchać auto rzucił hasłem pompa paliwowa. jak myślicie czy to właśnie może być pompa paliwowa?jak coś to PW. pozdrawiam
jest jakiś określony czas na przerejestrowanie auta sprowadzonego? na tłumaczenia,skarbówki,zmiane blat itd? Widze auta na drogach z datami styczniowymi tych żółtych rejestracji...
te żółte blachy są tylko na 30 dni
potem jak Cie chycą to mandacik ;)
ale się dziś wkurwiłem..wyszedłem z roboty wcześniej i chciałem jechać zrobić przegląd, wszystko pięknie ładnie aż do momentu kiedy stanąłem na światłach i to dosłownie :/ pod blokiem normalnie odpaliłem a na światłach silnik zgasł, kumpel który pomagał mi zepchać auto rzucił hasłem pompa paliwowa. jak myślicie czy to właśnie może być pompa paliwowa?jak coś to PW. pozdrawiam
samochód Ci zgasł i kolega stwierdzil ze pomopa ? Ciekawe skad taki wniosek... to moze byc dosłownie wszystko. Moze po prostu paliwa Ci brakło:hihi:
Czy ktoś orientuje się w zakresie biznesu wulkanizacyjnego ? Zastanawiam sie nad otwarciem czegoś takiego i potrzebuje pomocy w temacie kupna maszyn (jakie maszyny są niezbędne i jakie firmy), handlu oponami, technik napraw ogumienia itp. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Ciężki do wybicia się biznes, prosty w funkcjonowaniu, dlatego duża konkurencja. Nie pracuję w tym ale mam 2 rady:
jak koleś przyjedzie służbowym na fakture, zaproponuj, że jak przyprowadzi jeszcze 3-4 ludzi od siebie z firmy to jemu prywatne opony zmienisz za darmo.
sporo kosztują (a klienci o tym nie wiedzą) nawet średnio lub bardzo zużyte opony o dużych rozmiarach, drogie jako nowe.
Dla przykładu: koleś zmieniał w 3 letniej Beemce 5 na zimowe, letnie miały 3 sezony więc je zostawił do recyklingu, a te opony poszły 1000 za komplet
ps nie pracuję w tej branży
Czy ktoś orientuje się w zakresie biznesu wulkanizacyjnego ? Zastanawiam sie nad otwarciem czegoś takiego i potrzebuje pomocy w temacie kupna maszyn (jakie maszyny są niezbędne i jakie firmy), handlu oponami, technik napraw ogumienia itp. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Nawet sie w to nie pakuj. Moge Ci duzo na ten temat opowiedziec bo cały ten temat to moja brocha ale to juz na pw wal.
Pedro1964
14-05-2010, 23:15
samochód Ci zgasł i kolega stwierdzil ze pomopa ? Ciekawe skad taki wniosek... to moze byc dosłownie wszystko. Moze po prostu paliwa Ci brakło:hihi:
hehe paliwo było bo ledwo co zalałem. jak zepchaliśmy auto to kolega patrzył na przewody paliwowe i coś tam sprawdzał przy nich i faktycznie pompa słabo tłoczyła paliwo a wręcz w ogóle nie tłoczyła, także powód już znam.
Krist VB
15-05-2010, 08:25
Pompa tłoczy chyba przy zapalonym silniku(na rozruch tylko pluje działke) więc sprawdzanie przy zgaszonym niewiele wyjaśnia. U mnie przynajmniej w PRL-u tak jest ;]
Pedro1964
15-05-2010, 10:55
u mnie w PRL-u tez :) sprawdzaliśmy na odpalonym, ale to jest tak że dało sie odpalić tylko na chwilę, pochodził chwilę i gasł,z resztą za każdym razem próbowałem odpalić i rozrusznik działał ale silnik nie pracował, po 5 minutach znowu próbowałem i odpalało na chwilkę ale przy dodaniu większej ilości gazu po chwili znowu gasł.
Czy ktoś wie gdzie naprawię elektryczne zamykanie szyby w moim Golfiku 3?
Nawet sie w to nie pakuj. Moge Ci duzo na ten temat opowiedziec bo cały ten temat to moja brocha ale to juz na pw wal.
Simon, odbierz PW
Pablo NFG
15-05-2010, 21:58
u mnie w PRL-u tez :) sprawdzaliśmy na odpalonym, ale to jest tak że dało sie odpalić tylko na chwilę, pochodził chwilę i gasł,z resztą za każdym razem próbowałem odpalić i rozrusznik działał ale silnik nie pracował, po 5 minutach znowu próbowałem i odpalało na chwilkę ale przy dodaniu większej ilości gazu po chwili znowu gasł.
A masz u siebie odcięcie zapłonu jako forma zabezpieczenia ? Np. w alarmie...
Pedro1964
16-05-2010, 09:52
nie nie mam odcięcia zapłonu ani nic z takich zabezpieczeń. jutro myślę będę wszystko wiedział i mam nadzieję że za dużo mi tego nie wyjdzie :)
Są gdzies jakies giełdy samochodowe w okolicy ?
Opłaca się jechac?
Wogole sa teraz jakies czy wszystko jest na allegro? :hihi:
jak dla mnie nie opłaca sie jechać, nie opłaca sie kupować auta w Polsce bo kupno dobrego graniczy z cudem :jezor: ale giełdy masz w Mysłowicach, Gliwicach...
btw. Giełda motocyklowa za tydzień w weekend w halach MTK :)
Lars Ulrich
16-05-2010, 23:39
zastanawiam się czasem czy nie lepiej kupić starsze auto i odjebać je na glanc czy nowsze i czekać aż się spierdoli i wjebać później 2 razy tyle, wiecie o co mi chodzi ?
Rulon a co znaczy starsze i nowsze? nowsze 5-o letnie i starsze 10-o letnie ?
Lars Ulrich
17-05-2010, 09:16
a idzcie w chuj
zastanawiam się czasem czy nie lepiej kupić starsze auto i odjebać je na glanc czy nowsze i czekać aż się spierdoli i wjebać później 2 razy tyle, wiecie o co mi chodzi ?
W sumie masz cos racji.
Ja teraz mysle kupic sobie Fiata Bravo 95-98 r. Ale nie wiem czy z gazem kupic czy bez i poźniej załozyc gaz. Nie wiem czy sie opłaca bo za takie Bravo moge dac do 6500PLN.
Renault ma w chuj drogie częsci do samochodów,kumpel miał i sie go pozbył bo jak my sie cos stało to musiał w ciul kasy wydac na to.
Rulon ale ja powaznie pytalem bez zadnych podtekstow i ironii:(
W sumie masz cos racji.
Ja teraz mysle kupic sobie Fiata Bravo 95-98 r. Ale nie wiem czy z gazem kupic czy bez i poźniej załozyc gaz. Nie wiem czy sie opłaca bo za takie Bravo moge dac do 6500PLN.
Renault ma w chuj drogie częsci do samochodów,kumpel miał i sie go pozbył bo jak my sie cos stało to musiał w ciul kasy wydac na to.
jak cos chcesz wiedziec n/t bravo/brava to PW
A orientuje sie ktos mniej więcej ile kosztuje czyszczenie samochodu w srodku? Pranie fotela itp ...
Pytanie od laika :cham:
Jadąc samochodem z górki jedziemy na biegu bez gazu co sie wtedy pierdoli w samochodzie :huh:
http://www.technikajazdy.info/quiz-motoryzacyjny/hamowanie-silnikiem/ tu masz odpowiedz
A orientuje sie ktos mniej więcej ile kosztuje czyszczenie samochodu w srodku? Pranie fotela itp ...
Odkurzanie na stacji benzynowej 2 zł/5 minut. O praniu fotela pierwsze słyszę.
ok. 120-150zł, w bardziej 'eksluzywnych' firmach ceny w zależności od wielkości auta wahają się między 200-500zł.
myśle nad astrą 2 w dislu jakie opinie?? jezdzi ktos?
1,7 nie pokozaczysz, ale dojedziesz taniej i dalej niz "koledzy" z wypasionych beemek z podtlenkiem lpg. mam w domu 2003 rocznik i od nowosci zalewa sie ja paliwem i wymienia klocki itd. Rozrzad to droga zabawa tu niestety jest pasek. lubia padac zarowki konsoli, ale nie traktuje tego jako konkretna awarie. poki co odpukac smiga az milo:)
Czym sie rózni w samochodzie filtr stożkowy od zwykłego?
Ma ktos ?
zapowietrzyłem pompę paliwową w starym dieslu(opel), jak odpowietrzyć?
mlody_1964
18-05-2010, 20:32
Mam do podłączenia wzmacniacz sony xplod 444 watt, mogę go podłączyć pod już istniejącą instalację(np. zapalniczkę) czy ciągnąć przewody prosto od akumulatora?
To raczej kiepski pomysł. Kable doprowadzające napięcie do zapalniczki są dość cienkie. Z reguły bezpiecznik od zapalniczki ma 15A, zakładając że ten wzmacniacz ma faktycznie 400W to potrzebujesz minimum 35A.
Od razu pod akumulator jak coś.
zapowietrzyłem pompę paliwową w starym dieslu(opel), jak odpowietrzyć?
Trzeba popuścic wtryskiwacze tzn. sruby na wtryskiwaczach.
Kręcic tak długo rozrusznikiem aż bedzie wychodzic sama ropa (bez powietrza)
Można również za pomocą odsysarki do oleju lub pompki próżniowej podciągnąć paliwo na przewodzie powrotnym z pompy wtryskowej ale to już musisz zrobić w warsztacie.
Czym sie rózni w samochodzie filtr stożkowy od zwykłego?
Ma ktos ?
Filtr powietrza stożkowy ma w założeniu dostarczać większą objętość powietrza do komory spalania silnika. Filtr stożkowy ma większą powierzchnię przepustową powietrza oraz dzięki swojej budowie nadaje powietrzu dolotowemu/zasysanemu rotację powodując jego lepszy przepływ do silnika. Wymiana filtra na stożkowy stosowana jest jako dodatek przy tuningu elektronicznym lub mechanicznym. Sama w sobie raczej nie przyniesie większych rezultatów. Oczywiście sprawdza się to w przypadku filtrów wysokiej jakości typu K&N (drogich). Jeśli mowa o tanich filtrach z allegro to raczej spełniają one jedynie funkcję estetyczną i nic poza tym.
dzieki, jutro wkleje foto mojego silnika i mi pokażecie kaj te śrubki są :lool:
Lars Ulrich
18-05-2010, 22:38
ALEN chodzi mi mniej więcej o takie coś że przykładowo auto 7-10 letnie nie jest wcale takie tanie a już niemłode mimo wszystko i są auta 10- 14 letnie które są niejednokrotnie o wieeeeele tańsze i tak się zastanawiam właśnie co bardziej się opłaca
to nie tak.
Jak podłączysz z zapalniczki to wzmacniacz, a co za tym muze będziesz mieć jedynie wtedy gdy włączysz zapłon. prosto z aku jak zrobisz to musiałbys sobie robić jakiś dodatkowy wł/wył wzmaka... ogółem utrudniasz sobie życie.
najprosciej jest zrobić to tak jak ja zrobiłem: Z radia wychodzi Ci kabelek REMOTE (+) i go podłączasz do wzmacniacza. wtedy wzmacniacz jest włączony wtedy gdy masz włączone radio.
Wyjście remote z radia służy do podłączania podzespołów o niskim poborze prądu. Na tym wyjściu albo nie ma osobnego zabezpieczenia prądowego albo jest takie jak na wejściu do radia czyli może maksymalnie 15A. Na wzmacniacz o wysokiej mocy nominalnej (nie muzycznej!) potrzeba zabezpieczenia conajmniej 30A i takiegoż samego odpowiedniego przewodu (średnicy). Najlepiej zatem podłączyć bezpośrednio do akumulatora lub magistrali prądowej na skrzynce bezpiecznikowo-przekaźnikowej. Wzmacniacz i tak będzie załączony tylko wtedy kiedy będzie do niego dochodził sygnał na wejściu LINE-IN (w tej chwili już chyba wszystkie wzmacniacze mają takie włączenie) a przy wyłączonym radioodtwarzaczu będzie się znajdował w trybie STANDBY. Możliwe też, że wzmacniacz ma drugi przewód zasilający wzbudzający go do pracy, który właśnie można podłączyć do wyjścia REMOTE z radia.
RENAULT COUPE Z GAZEM 2.0 96r
Co myslicie o tym samochodzie? Słyszalem ze są drogie czesci to Renault,Ale nie wiem jak to jest.
Zastanawiam sie nad kupnem Własnie Renault Megane 2.0 z gazem a nad Fiatem Bravo 1.6 z gazem
Co polecicie? Ma ktos Meganke ? Jak z czesciami do tego sprzęta?
Stracznie sie te coupejki pierdola. Musiałbys miec szczescie zeby trafic dobrze , w co watpie bo skoro samochod jest zagazowany to pewnie swoje km juz ma przejechane
A co z intalacją gazową po 10 latach jesli sie skonczy ważnosc butli, co sie z tym robi ??
Wojtek1964
19-05-2010, 18:13
Fura do sprzedania
ROVER 416Sihttp://www.pajacyk.pl
ROK PRODUKCJI; 1996
POJEMNOŚĆ; 1600 (113KM)http://www.pajacyk.pl
http://www.pajacyk.plhttp://www.pajacyk.pl
KOLOR; SELEDYNOWYhttp://www.pajacyk.pl
PRZEBIEG; 220 000km (oryginalny)http://www.pajacyk.pl
WYPOSAŻENIE; KLIMA, CENTRAL ZAMEK, 4X EL SZYBY, ABS, WSPOMAGANIE, PODŁOKIETNIK, HAK,http://www.pajacyk.pl
POCHODZENIE; KRAJOWY, 2 WŁAŚCICIEL ( 1 WLASCICIELEM BYŁ ZNAJOMY)http://www.pajacyk.pl
CENA ; 4500złhttp://www.pajacyk.pl
dzieki, jutro wkleje foto mojego silnika i mi pokażecie kaj te śrubki są :lool:
dobra, kaj są te śrubki, kaj w ogóle jest pompa paliwowa?
http://img6.imageshack.us/img6/248/opelkadett.jpg (http://img6.imageshack.us/i/opelkadett.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
RENAULT COUPE Z GAZEM 2.0 96r
Co myslicie o tym samochodzie? Słyszalem ze są drogie czesci to Renault,Ale nie wiem jak to jest.
Zastanawiam sie nad kupnem Własnie Renault Megane 2.0 z gazem a nad Fiatem Bravo 1.6 z gazem
Co polecicie? Ma ktos Meganke ? Jak z czesciami do tego sprzęta?
mialem meganke coupe 1,6 z gazem, 96r.. z początku podjara i wszystko ekstra, po 2 miesiącach sie zaczęła dupić i włożyłem drugie tyle co za nią dałem za naprawy, potem puściłem po kosztach bo sie ciągle coś pierdoliło. Poza tym Renówki źle współgrają z gazem. Nie polecam...
Jak rozszyfrować nr VIN ??? chodzi o Peugeota 307 HDI
nr VIN VF33E9HZC83466490 pytałem na forum Pegeota ale cisza od dawna jakby ktoś mógł pomóc ...
Chudy NFG
19-05-2010, 19:19
Mial ktos stycznosc z Seatem Ibiza rok 1998 ... 1.4 SXE ... bo wlasnie taka kupilem malzonce na ebayu :)
dobra, kaj są te śrubki, kaj w ogóle jest pompa paliwowa?
http://img6.imageshack.us/img6/248/opelkadett.jpg (http://img6.imageshack.us/i/opelkadett.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Musisz znajsc miejsce wielkosc pięsci moze troszke wieksze,no i tam wychodza z tego miejsca 4 rurki i dochodzą w 4 miejsca na całej długosci silnika. Tam są nakręcane na wtryskiwacze i musisz te sruby popuscic tak poł obrotu.
Na tym zdjęciu moze i widac,ale słabo,wyglada to jak swiece zaplonowe w silniku benzynowym.
Na zdj. najprawdopodobniej są te cienki przewody metalowe ponizej tej miedzianej-pomaranczowej rurki co idzie wzdłuż silnika.
Powodzenia :)
nr VIN VF33E9HZC83466490 pytałem na forum Pegeota ale cisza od dawna jakby ktoś mógł pomóc ...
Model 307
Nr APV/PR (obsługa posprzedażna/część zamienna) 09962 89 1 1113
Data Początku Gwarancji 17.05.2004
Numer seryjny silnika 10 JB06 0001344
Numer seryjny skrzyni biegów 20 DM61 7008321
NRE e2*2001/116*0287*00
Informacje ogólne
RODZAJ PRODUKTU POJAZD SPECJALNY
ZNAK HANDLOWY/TYP ELEMENTU PEUGEOT
LINIA PRODUKTU 307
TYP NADWOZIA KOMBI 5DRZW
WYKOŃCZENIE XS
SILNIK DIESEL TURBO DV6TED4 FAP
PRZENIESIENIE NAPĘDU SKRZYNIA MECHA 5
RODZAJ FARBY LAKIER METALICZNY DWUWARSTWOWY
KOLOR NADWOZIA LAKIER ZIELEŃ OURANOS
TYP TAPICERKI WEWNĘTRZNEJ SPLOT PŁOCIENNY PALASSARI + EKFA "MU"
KOLOR OKŁADSZIN "FX"
SKRZYNIA BIEGÓW (CHARAKTERYSTYKA) SKRZYNIA MECHA BE4 L
SILNIK (TYP) EV/DV
MONOGRAM DODATKOWY, INNE BEZ MONOGRAMU DODATKOWEGO
MONOGRAM HDI
SILNIK DIESEL TURBO DV6TED4 FAP
CZUJNIK WODY FILTRA PALIWA Z CZUJNIKIEM WODY W FILTRZE OLEJU NAPĘD
BLOK SILNIKA (MATERIAŁ) OBUDOWA CYLINDRÓW ALUMINIOWA
PALIWO OLEJ NAPĘDOWY
USUWANIE ZANIECZYSZCZEŃ (SILNIK) NORMA EMISJI SPALIN EURO 4(SILNIK)
SILNIK (TYP) EV/DV
KATALIZATOR KATALIZATOR 2-SKŁAD FILTRY IMPR PLATYNA
CHŁODZENIE OLEJU WYMIENNIK WODA/OLEJ SILNIKOWY
PODGRZANIE OBIEGU GAZU OBUDOWY BEZ PODGRZEWANIA OBIEGU GAZU
AUTODIAGNOSTYKA EOBD AUTODIAGNOST. "EOBD" BEZ PRZYSPIESZOMIERZA
SYSTEM ANTYZANIECZYSZCZENIOWY RECYRKULACJA SPALIN "EGR"
TECHNIKA USUWANIA ZANIECZYSZCZEŃ POJAZDU TECHN. OCZYSZ SPALIN POJAZD EURO 4
FILTR CZĄSTEK (FAP) FILTR PRZECIWPYŁOWY
WENTYLATOR 1 WENTYLATOR 2 PRĘDKOŚCI 130W NAGRZ.
ODZYSK OPARÓW BENZYNY BEZ POCHŁANIANIA OPARÓW PALIWA
WARIANT SKOJARZONY WTRYSK SYSTEM WTRYSKU BOSCH
Skrzynia biegów, Napęd
PRZENIESIENIE NAPĘDU SKRZYNIA MECHA 5
SKRZYNIA BIEGÓW (CHARAKTERYSTYKA) SKRZYNIA MECHA BE4 L
PRZEKŁADNIA PRZEŁOŻENIE CP 19 X 72
KOŁO STYLIZOWANE KOŁO ALUM ARIANE 5 ROZM 16 CALI
UKŁAD RÓŻNICOWY (OBUDOWA) MECHANIZM RÓŻNICOWY 84
OGUMIENIE (WYMIARY, TYP) OPONY 205/55 R16 V NIEWZMOCNIONE
KOŁA ZAMONTOWANE KOŁO 6 I ½ CALA
KOŁO (TYP) MONTAŻ KOŁA ZE STOP LEK
SKRZYNIA BIEGÓW (TYP) SKRZYNIA MECHA BE4T
Zawieszenie, Układ kierowniczy, Hamulce
ABS ABS
STABILIZATOR POPRZECZNY TYLNY DRĄŻEK STAB. TYLNY O ŚREDN. 27
PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA WSPOMAGANIE UKŁADU KIEROW ZMIENNE
STABILIZATOR PRZEDNI DRĄŻEK STABILIZATORA TYL ŚRED 23
HAMULEC TYP TARCZE PRZED WENTYLOWANE/TARCZE TYL
ZAWIESZENIE ZAW NORMALNE
DYNAMICZNA KONTROLA STABILNOŚCI Z SYSTEMEM ESP
WARIANT SKOJARZONY HAMULCE ESP BOSCH 8 0
Nadwozie, Wyposażenie
HAK HOLOWNICZY BEZ HAKA HOLOWNICZEGO
SYGNAŁ DŹWIĘKOWY KLAKSON DOSTROJONY
ANTENA ANTENA W DACHU KRÓTKA
ZDOBIENIA BOCZNE (WYGLĄD) LISTWY OCHRONNE BOCZNE BARWIONE
ZDOBIENIA BOCZNE (WYMIARY) LISTWY OCHRONNE BOCZNE
KOŁPAK (STYL) OZDOBNY KOŁPAK APOLLO
ŚWIATŁA COFANIA Z 1 ŚWIATŁEM COFANIA
OSŁONA DODATKOWA (POD SILNIKIEM) BEZ DODATKOWEJ DOLNEJ OSŁONY SILNIKA
SZCZELNOŚĆ AERODYNAMICZNA BEZ USZCZEL. PRZ. POKRYWY
FUNKCJA DODATKOWA LUSTERKA WSTECZNEGO ZEW. LUSTERKO ZEWN SKŁADANE RĘCZNIE
OZDOBNA KOŃCÓWKA RURY WYDECHOWEJ BEZ WYKOŃCZ OZDOB RURY WYDECH
WYCIERACZKA PRZEDNIA WYCIERACZKA PRZED BEZ CZUJNIKA OPADÓW
WYCIERACZKA TYLNA WYCIERACZKA TYL
WYCIERACZKA REFLEKTORA WYCIERACZKA REFLEKTORA
PRZEPUSTNICA PRZEDNIEGO PASA BEZ ZAŚLEPKI W PASIE PRZEDNIM
SZYBA DACHU BEZ SZYBY W DACHU
ZDERZAKI ZDERZAKI PRZ/TYL STANDARD KOL NADWOZIA
OSŁONA PRZECIWBŁOTNA (CHLAPACZ) Z CHLAPACZAMI TYL
REFLEKTOR PRZECIWMGIELNY REFLEKTORY PRZECIWMGIELNE
LUSTERKO ZEWNĘTRZNE KIEROWCY LUSTERKO ZEWN KIER STER ELE
LUSTERKO ZEWNĘTRZNE PASAŻERA LUST. WSTECZ. ZEWN. PASAŻERA STER. ELEKTR.
KOŁO ZAPASOWE KOŁO BLACHA STALOWA + OPONA STAND
OSPRZĘT ZEWNĘTRZNY KLAM ZEW+LIST OZD POKR TYL+LUS KOL NADW
SPRYSKIWACZ SZYBY PRZEDNIEJ PODNOŚNIK SZYBY TYLNEJ
DACH OTWIERANY DACH SZTYWNY
MASKOWNICE ZDERZAKÓW PAS OCHR ZDERZAKA BARWIONY
SZYBA (WYGLĄD) PRZYCIEMNIONA
SZYBA TYLNEGO BOCZNEGO OKNA (RODZAJ) SZYBA BOCZ TYL STAŁA
SZYBA (TYP) PRZEDNIA SZYBA NIE AKUSTYCZNA
Wyposażenie wnętrza
TYP TAPICERKI WEWNĘTRZNEJ SPLOT PŁOCIENNY PALASSARI + EKFA "MU"
ALARM ANTYWŁAMANIOWY BEZ ALARMU ANTYKRADZIEŻOWEGO
ZAGŁÓWEK TYLNY ZAGŁÓWEK TYLNY REGULOWANY
ZAGŁÓWEK PRZEDNI ZAGÓWEK PRZED ODCHYLANY
SIEDZENIE TYLNE KANAPA DZIELONA SKŁADANA
SIEDZENIE DODATKOWE BEZ DODATK KANAPY
PODŁOKIETNIK SIEDZENIA TYLNEGO BEZ TYLNEGO PODŁOKIETNIKA
LISTWA PODŁOGI PRZESTRZENI ŁADUNKOWEJ Z LISTWĄ W PODŁODZE PRZESTRZ BAGAŻ
ZASŁONA BAGAŻNIKA Z POKRYWĄ PRZESTRZENI BAGAŻOWEJ
PAS BEZPIECZEŃSTWA TYLNY PAS BEZP TYL 3 ZWIJACZE 3DRZW
PAS BEZPIECZEŃSTWA PRZEDNI PAS PIROTECHNICZNY Z ALARMEM
KLIMAT (TEMP. ZEWNĘTRZNA) KRAJE O ZIMNYM KLIMACIE
STOPNIOWANIE BIEGÓW PODZIAŁKA W KM/H
OPAKOWANIE RADIA ZASIL ANTENY ODBIOR GŁOŚ PRZ/TYL TWEETER
STRONA KIEROWNICY (STANOWISKO KIEROWCY) KIEROWNICA PO LEWEJ
OGRZEWANIE DODATKOWE OGRZEWANIE DODATKOWE AUTOMATYCZNE
WYPOSAŻENIE TABLICY ROZDZIELCZEJ DESKA ROZ STAND + KONS PRZED ALU SREBRNA
ZMIANY OKŁADZIN, WYPOSAŻENIE WEWNĘTRZNE OKŁADZINA WYPOSAŻENIA WNĘTRZA STANDARD
GŁOŚNIK 4 GŁOŚ PRZED (2 TW + 2 PRZED) + 2 GŁ TYL
STEROWANIE AUTORADIA ZDALNE STER RADIOODTWARZ BEZ FUNKCJI CD
IZOLACJA (ZASŁONY, BOCZNE OSŁONY P-SŁONECZNE, SZYBERDACH) BEZ ŻALUZJI TYL
NADSTAWKA SIEDZENIA PRZEDNIEGO PASAŻERA BEZ PODWYŻSZENIA PO STRONIE PASAŻERA
REGULACJA SIEDZISKA PRZEDNIEGO KIEROWCY BEZ ELEM WSPOR LĘDŹW I BOCZ FOTEL KIE
REGULACJA SIEDZISKA PRZEDNIEGO PASAŻERA BEZ ELEM WSPOR LĘDŹW I BOCZ FOTEL PAS
WYWINIECIE SIEDZENIA PRZEDNIEGO KIEROWCY BEZ SKŁADANEGO FOTELA KIER
WYWINIECIE SIEDZENIA PRZEDNIEGO PASAŻERA BEZ SKŁADANEGO FOTELA PRZED PAS
PODŁOKIETNIK SIEDZISKA PRZEDNIEGO MONTAŻ BEZ PODŁOKIETNIKA PRZED
WSKAŹNIK TEMPERATURY ZEWNĘTRZNEJ WSKAŹNIK TEMPERATURY ZEWNĘTRZNEJ
ODTWARZACZ PŁYT KOMPAKTOWYCH BEZ INSTALACJI DO MONT ODTWARZACZA CD
SKRZYNKA (PUDŁO) NA CZĘŚCI/NARZĘDZIA ZE SCHOWKIEM
SYSTEM NAWIGACJI BEZ SYSTEMU NAWIGACJI
PODNOŚNIK SZYBY TYLNEJ PODNOŚ SZYBY TYL STER RĘCZNE
PODNOŚNIK SZYBY PRZEDNIEJ KIEROWCY PODNOŚ SZYBY PRZED KIER STER SEKWENC
PODNOŚNIK SZYBY PRZEDNIEJ PASAŻERA PODNOŚ SZYBY PRZED PASAŻ STER SEKWENC
WYŚWIETLACZ WYŚWIETLACZ (RADIO+ZEGAR+ I LUB T>,CD)
LUSTERKO PODRĘCZNE PASAŻERA LUSTER KIER Z OSŁO+PAS BEZ OSŁO BEZ OŚW
WSKAŹNIK OLEJU CZUJNIK POZIOMU OLEJU
MONTAŻ ZAGŁÓWKA TYLNEGO MONTAŻ 3 ZAGŁÓWKÓW TYL
MATA GRZEJNA FOTEL PODGRZEWANY
PODUSZKA POWIETRZNA BOCZNA PRZEDNIA PODUSZKA POW BOCZNA TUŁOWIA + KURTYNA
PODUSZKA POWIETRZNA PASAŻERA PODUSZKA POW PASAŻERA
ELEKTRYCZNY PODNOŚNIK SZYBY (DZIAŁANIE) FUNKCJA ZAPOBIEG PRZYC STR KIEROW+PASAŻ
KOMPUTER POKŁADOWY Z KOMPUTEREM POKŁADOWYM
PAKIET WYPOSAŻENIA BEZ ZESTAWU WYPOSAŻENIA DODATKOWEGO
LUSTERKO WSTECZNE ZEW. (PODGRZEWANE) LUSTERKO ZEWN OGRZEWANE
BLOKADA PODUSZKI POWIETRZNEJ RĘCZNE WYŁĄCZENIE PODUSZKI POWIETRZNEJ
ZABEZPIECZENIE MIEJSC PRZEDNICH BEZ OSŁONY PRZEDNIEGO STANOWISKA
SZUFLADA (STANOWISKO KIEROWCY) BEZ SCHOWKA W KONSOLI PRZED DACHU
ODBIORNIK RADIOWY SYST. AUDIO KASETA RDS "RB3"
CHŁODZENIE KLIMATYZACJI CHŁODZENIE AUTOMATYCZNE
REGULATOR SZYBKOŚCI BEZ REGULACJI PRĘDKOŚCI
NADSTAWKA SIEDZENIA PRZEDNIEGO (KIEROWCY) PODWYŻSZ SIEDZ KIEROWCY REG RÓWNOLEGŁA
WEWNĘTRZNE LUSTERKO WSTECZNE LUSTERKO WEWN DZIEŃ-NOC
PODUSZKA POWIETRZNA KIEROWCY PODUSZKA POW KIEROWCY
SCHOWEK, PRZESTRZEŃ ŁADUNKOWA Z SIATKĄ W BAGAŻNIKU
WYKRYWANIE PRZESZKODY BEZ CZUJNIKA PRZEPŁYWU
DOSTOSOWANIE WYKŁADZINY GAŁKA DŹWIGNI BIEG WKŁ CHROM
DYWANIK NA WYKŁADZINIE BEZ WYKŁADZINY WYKAŃCZAJĄCEJ
WZMACNIACZ KOREKTORA BEZ AMPLITUNERA
STEROWANIE RYGLOWANIEM ZAMEK ZWYKŁA BLOKADA
SZYBA TYLNEGO BOCZNEGO OKNA (RODZAJ) SZYBA BOCZ TYL STAŁA
SZYBA (TYP) PRZEDNIA SZYBA NIE AKUSTYCZNA
KIEROWNICA KIER ZAMSZ 3 RAMIONA
WENTYLATOR 1 WENTYLATOR 2 PRĘDKOŚCI 130W NAGRZ.
PODUSZKA POWIETRZNA KOLAN KIEROWCY BEZ PODUSZKI POW NÓG KIEROWCY
Elektryka
ALTERNATOR ALTERNATOR KLASA 15
SYGNAŁ DŹWIĘKOWY KLAKSON DOSTROJONY
AKUMULATOR AKUMULATOR L2 400
ROZRUSZNIK ROZRUSZNIK KLASA 5
OŚWIETLENIE SPECJALNE BEZ OŚWIETLENIA SPECJAL
ŚWIATŁA COFANIA Z 1 ŚWIATŁEM COFANIA
FUNKCJA DODATKOWA LUSTERKA WSTECZNEGO ZEW. LUSTERKO ZEWN SKŁADANE RĘCZNIE
MULTIPLEKSAŻ MONTAŻ ZMULTIPLEKS. CAN VAN
REFLEKTOR PRZECIWMGIELNY REFLEKTORY PRZECIWMGIELNE
Marki wyposażenia
WARIANT SKOJARZONY HAMULCE ESP BOSCH 8 0
WARIANT SKOJARZONY WTRYSK SYSTEM WTRYSKU BOSCH
Inne
KRYTERIUM ZMIENNOŚCI, KLIENCI, KONCEPCJA BASE
ATMOSFERA ATMOSFERA NORMALNA
STRONA KIEROWNICY (STANOWISKO KIEROWCY) KIEROWNICA PO LEWEJ
GNIAZDO GŁOŚNIKOWO-SŁUCHAWKOWE RADIA BEZ GNIAZDA AKCESORIÓW
OD STRONY JEZDNI RUCH PRAWOSTRONNY
ZDERZENIA BOCZNE DRZWI NIE WZMOCNIONE
ZESTAWY KLUCZY 1 KLU PLIP WYS CZ + 1 KLU GŁÓW
PRZYSTOSOWANIA KRAJOWE BEZ ADAPT. PAYS
WYPOSAŻENIE BEZPIECZEŃSTWA BEZ WYPOSAŻENIA BEZPIECZEŃSTWA
TOCZENIE SIĘ SZEROKIEJ DROGI
OSPRZĘT ZEWNĘTRZNY KLAM ZEW+LIST OZD POKR TYL+LUS KOL NADW
KONTROLA PRĘDKOŚCI BEZ KONTROLI PRĘDKOŚCI
MODUŁ ZARZĄDZAJĄCY BSI LIGHT COM 2000
Mustafa czeka na ciebie czteripak dobrego piwka....markę wybierz sam.....dzięki
KrYpToN1
20-05-2010, 05:11
Pytanie do osób , które znają się trochę na radiach cb możecie mi powiedzieć , które radio lepsze Alan 102 czy 109 :>?? nie chce nic innego prócz tych 2 modeli :). Na droższe mnie nie stać a wiem ze Alan ma dobre opinie i President ale to już wyższa półka
co cie interesuje ?
Krypton: Alan 109, mam od pół roku, śmiga aż miło:) Presidenta jeszcze sie nie dorobiłem, ale wszystko w swoim czasie :jezor:
Krypton wez pod uwage jeszcze yosana i omege, sam jezdzze z omega i jestem bardzo zadowolony. antena sirio ml lub as100 jesli wolisz krotsza i smiga ino wicher. Osobiscie nie mam przekonania do preziow.
michal_91
20-05-2010, 15:12
Mam do sprzedania samochód. FORD KUGA z roku 2008, silnik: 2.0 diesel, przebieg 32 500 km, kolor biały(metaliczny). Wyposażenie to full opcja, min. kamera cofania, felgi 18'', panoramiczny dach, skórzana tapicerka i wiele innych. Cena: 75 900zł, jeśli szukacie samochodu zapraszam na PW. Dodam tylko, że auto jest w świetnym stanie.
co cie interesuje ?
Dzięki Simon,Mustafa wszystko już mi podał......
Ponawiam
Czy ktoś wie gdzie naprawię elektryczne zamykanie szyby w moim Golfiku 3?
Ale razem z częściami
Przelicz sobie inwestycje w gaz.
Gaz masz kajs za 1500zł
Paliwa pali Ci teraz pewnie ze 6l/100km = 28,8zł
Gazu pewnie z 10l/100km = 20zł
Zaoszczedzisz 9zł na 100km. Czyli 1500/9zł, czyli po ok 16000km Ci sie dopiero zrowna roznica paliwa przy zainstalowaniu gazu.
gazu bierze 8 litrów, a PB pali 6,5 - 7
Ten Sajtek bierze 7l paliwa? :szok:
A gazu na poczatku wezmie te 8, potem bedzie pewnie bral ok 10l.
gazu bierze 8 litrów, a PB pali 6,5 - 7
lekką noge masz jak widze :P
Powiem ci że 10 lat silnik to nie dożo widze czesto jak jade po ojca do robotyże na warsztacie stoją auta owiele starsze i ludzie dalej zakładają, nawet do TICO!!! I cinkiego ale to sie juz wytnie.
druga sprawa jak chcesz zakładac gaz to nie byle badziew bo oszczędzanie nigdy nie wychodzi na dobre, niewiem jak jezdzi sejtek czy na jednopunkcie, czy dualpoint czy listwie ale warto podjechać do dobrego gazownika i porozmawiać o dobrym gazie.
Nastepna kwestia to silnik do założenia gazu misi chodzić jak igła!! Bez falowan przepuszczania na obwodach.
Jest dużo kwesti do przemyslenia w tej sprawie ale najlepiej poradzić sie dobrego gazownika a oszczednośc 10 zł na 100km to jest aż smieszne troche ale zależy tez jak dla kogo ja bym sie nie podjoł tego.
noi twoj seitek demonem szybkosci nie jest i koni nawalone tez niema, ja mam Omega 20. 16V i mam w niej gaz żre mi go 13/14L i czuje znaczny spadek mocy na gazie na benzynie auto jest dynamiczniejsze w przyspieszeniu i lepiej wkreca sie na obroty gaz zamula silnik.
ktos ma adres stronki/forum na ktorym szlo sprawdzic auto. Jego przeszlosc. Byly tam fotki auta przed i po blacharce i ogloszenia. Nie wiem czy Cysiu czasem tego nie dawal. Ktos poratuje?
Chudy NFG
21-05-2010, 21:23
ktos ma adres stronki/forum na ktorym szlo sprawdzic auto. Jego przeszlosc. Byly tam fotki auta przed i po blacharce i ogloszenia. Nie wiem czy Cysiu czasem tego nie dawal. Ktos poratuje?
A co wymieniasz swoja Astre ??? Ile porzera ten twoj samochodzic ... bo chodzi mi po glowie 1.7 diselek ale w kombiku :hihi:
Moja Astra jeszcze dlugo mi bedzie sluzyc. Pali z moich obliczen to max 6,3l/100km po miescie. Najmniej co mi wyszlo to 5,5l/100km. tyle ze moje cykle (od tankowanie do tankowania) to zazwyczaj mieszana jazda (trasa/miasto) Jak miasto wychodzi tak z 70-80% cyklu to tez wyzszy pomiar. Wiekszosc po trasie to ten nizszy.
Zaluje ze nie patrzalem jakie mialem spalanie jak jechalem do Polski, ale jak odemnie do Francji zajechalem na jednym baku to pewnie calkiem dobre, moze nawet ponizej tych 5,5.
Jednym slowem polecam Astre, calkiem przyjemne auto w dieslu. Wiadomo, nie do wyscigow, ale z punktu A do B dojedziesz bardzo tanio. I jak dobrze pocisne to moje 1,3 zostawi 1,6 w benzynie z tylu bez problemu :) Jedyna awaria jaka mialem (juz ponad 40tys nia przejechalem) to alternator padl, ale szczesliwie przy kupnie wzialem dodatkowa gwarancje i sie obylo bez kosztow. Bez zalatwiania, odstawilem (odholowalem) auto do salonu, powiedzialem co mi koles z AA powiedzial. i na nastepny dzien odebralem kluczyki. Naprawde czasem jestem zaskoczony obsluga klienta tutaj.
Brat szuka auta, wlasciwie juz znalazl i mu poradzilem zeby sprawdzil na tej stronce tylko adresu nie pamietam. CHce jutro jechac go ogladac, ale jak przeczytalem ogloszenie to oczywiscie, bezwypadkowy, zadbany, po prostu igla. Zbyt cukierkowo te ogloszenie brzmi :)
Foxu jaka astra sie wozisz, jakie ceny sa Astr w UK oplacalo by sie sprowadzic do Polski od was jakas 2 lub 3 ?
Mam możliwośc załatwienia nowych felg Ronala w dobrej cenie.
Gdyby ktoś był zainteresowany to kontakt na PW. :czytaj:
mi mniej gazu łyka niż pb95 :hihi:
ja mam rocznik 1993 a instalacja montowana byla w 2005 i jest dobrze :zabki:
Chudy NFG
22-05-2010, 20:33
Foxu jaka astra sie wozisz, jakie ceny sa Astr w UK oplacalo by sie sprowadzic do Polski od was jakas 2 lub 3 ?
Nie wiem jak z przekladka ile to wychodzi ... ale ja ogladalem Astre w kombiku 1.7 diesel przejechane miala 98 tys mil czyli okolo 160 tys km ... i wyceniona byla na 4970 funtow ... rocznik maj 2007
Moja 1,3 diesel 2007 rok. Ja dalem za moja 7000 ale to juz prawie poltora roku temu. Czy ja wiem czy sie oplaci? Jak chcesz poogladac ceny aktualne na wyspach to http://www.autotrader.co.uk/. Kiedys wypatrzylem kilka ciekawych modeli. Na przyklad Hummer H3 2007 rok za 15 tys funtow. Takiego chyba warto sprowadzic :)
Jest jakiś warsztat samochodzowy koło Katowic w niedziela czynny ?
Dzieki chłopaki widze ze naprawde musialbym trafic na okazje by oplacalo sie przywiesc auto z wysp:) Bo bardzo podobne juz ceny sa wszedzie.
Chudy NFG
23-05-2010, 10:41
Dzieki chłopaki widze ze naprawde musialbym trafic na okazje by oplacalo sie przywiesc auto z wysp:) Bo bardzo podobne juz ceny sa wszedzie.
Jak autko chcesz sprowadzac do PL to oplaca sie ogladac aukcje ... tzn auta z tzw kategoria ... czasami mozna dopasc auto w naprawde zajebistym stanie za mala kase ostatnio znajomy kupil P407 SW w pelnej wersji diesel 2.0 2009 rok ... za 1800 funtow ... jedyna rzecz jaka tam byla nie tak to gosc wjechal w slupek tylem i do zrobienia byla klapa bagaznika z zderzak.
SuchyTZN
23-05-2010, 21:27
Ktoś posiada może peugeota 306 ? Jak się sprawuje?
w przyszłym miesiącu szykuje mi się może duży wydatek na swoje autko... a mianowicie szukam kogoś kto po pierwsze zajmie się korozją w mojej Skodzinie:) jak ktoś ma mały warsztat to chętnie moge zrobić to sam pod okiem kogoś kumatego, bo sam bez pomocy pewnie to spierdole:] rdza niestety wygląda tak:
http://i47.tinypic.com/2hn6fwl.jpg
http://i47.tinypic.com/2hyhwf9.jpg
forum Skody radzi: "Takie oznaki korozji trzeba oczyscic z rdzy otłuscic pomalowac podkładem a nastepne pomalowac na konkretny kolor."
po drugie szukam kogoś kto 'wzmocmi' mi radio w aucie, podobno to kwestia okablowania i podłączenia anteny, wcale nie musi być wzmacniacza;> krew mnie już zalewa bo nawet RMFka mi nie odbiera bez zakłóceń, a najlepiej odbierającą stacją nie licząc rydzyk.fm jest Karolina 91,2fm, za którą mój gust nie przepada...
po trzecie auto mi się dusi po odpaleniu, ledwo reaguje na gaz... Podobno to kwestia wymiany filtra paliwa i regulacji, zobaczymy...
Kto pomoże niech da znać :zabki:
pozdrawiam MiRO :piwo:
no te, jak robiłem foty to nawet sie Dżunior zatrzymał i podziwiał :cham: może będzie chciał się wymienić :huh: :zabki:
Gdzie kupie folie do szyb? Najlepiej okolice Brynowa, Ochojca, Ligoty, Mikołowa.
musze sie pozbyc samochodu(Ford Escort) po stluczce, gdzie najlepiej uderzyc, zeby zaoferowali jakas sensowna kase? jais skup czy cos, auto na chodzie, silnik zdrowy tylko przod zbity, moze ma ktos kogos znajomego kto zajmuje sie skupem rozbitych aut? bo nie widzi mi sie zezlomowania go, gdzie dostane jakies marne grosze.
tak troche off topic
Flame, a Ty robote straciłeś/zmieniłeś, że coraz niżej upadasz??:huh:
Zacząłeś od potężnego amerykańca z silnikiem 5,7 Hemi, następnie może nie zszedłeś niżej ale było to jednak Audi, no ale teraz to już w ogóle Skodą się bujasz :cham:
no i jeszcze a propo tej Skody, silnik po jakimś dłubaniu ? bo pierwszy raz widze taką moc w tym aucie.
tak troche off topic
Flame, a Ty robote straciłeś/zmieniłeś, że coraz niżej upadasz??
Zacząłeś od potężnego amerykańca z silnikiem 5,7 Hemi, następnie może nie zszedłeś niżej ale było to jednak Audi, no ale teraz to już w ogóle Skodą się bujasz
hej Simao, mam się całkiem dobrze, więc nie nazwałbym tego upadkiem.
5,7 Hemi miałem okazję sprzedać w dobrej cenie więc się pozbyłem. Audi podobnie.
Co do Skody to z przyjemnością jeździ się autem które objeżdża 90% Audi, BMW itp. Wersja fajna elegance z bajerami, więc niczego nie brakuje.
Poza tym obecnie mam inne priorytety finansowe, a nie auta.
no i jeszcze a propo tej Skody, silnik po jakimś dłubaniu ? bo pierwszy raz widze taką moc w tym aucie.
Na razie nie, odebrałem z salonu pojechałem na hamownie i wyszedł fajny prezent od fabryki. Mam już prawie gotowy napisany nowy soft na 210KM.
uszaty64
25-05-2010, 17:48
jaki skuter polecacie w miare tani ?? sprawny
hej Simao, mam się całkiem dobrze, więc nie nazwałbym tego upadkiem.
5,7 Hemi miałem okazję sprzedać w dobrej cenie więc się pozbyłem. Audi podobnie.
Co do Skody to z przyjemnością jeździ się autem które objeżdża 90% Audi, BMW itp. Wersja fajna elegance z bajerami, więc niczego nie brakuje.
Poza tym obecnie mam inne priorytety finansowe, a nie auta.
Na razie nie, odebrałem z salonu pojechałem na hamownie i wyszedł fajny prezent od fabryki. Mam już prawie gotowy napisany nowy soft na 210KM.
oczywiście potraktuj tą wiadomość z przymróżeniem oka :piwo:
muszę zaspawać tłumik, szczelina na wysokości deski rozdzielczej. podobno do zrobienia samym spawem, wiecie gdzie to mogę zrobić i jaki powinien być koszt?
jaki skuter polecacie w miare tani ?? sprawny
Nie ma takiego.
Ja mam Futonga, złamał mi sie na początku dwa razy,jebał sie co chwile, ale teraz popierdalam nim i zrobiłem nim 13tyś. Ale poprostu trafiłem na dobry silnik chyba,bo te usterki byly drobne.Nie tykaj sie skuterów. No chyba ze firmowych ale one sa drogie. Kolega kupil nowego Rometa to zrobił nim 800 km i po nim już jest.
To nawet na złom sie nie nadaje bo to przeciez sam plastik jest.
ph1964joh
25-05-2010, 22:42
muszę zaspawać tłumik, szczelina na wysokości deski rozdzielczej. podobno do zrobienia samym spawem, wiecie gdzie to mogę zrobić i jaki powinien być koszt?
na Giszowcu ul.Górniczego Stanu ,to ta koło kościoła,na domkach,typ ma warsztat,zajmuje sie typowo spawaniem tłumików,pospawa ci dobrze i tanio,nie raz tam byłem wiec moge polecić
uwaga na tajniacką Vectre ktora przeniosla sie z okolic Gliwic do centrum Katowic... http://i48.tinypic.com/24x464y.jpg
Toczmek89
26-05-2010, 15:20
kuzwa kupilem pare dni temu ibize z 95r i juz problem. ze skrzyni biegow jak jest na luzie i na wyzszych obrotach dziwny odglos, jakby cos latalo tam. Slyszalny dopiero po rozgrzaniu. Na 2 i 3 biegu tez cos tak jakby skrzeczy czasem.. wie ktos moze czy to moze byc wina oleju i wystarczy dolac ? jutro bede mial klucz i sprawdze ale tak chce zeby ktos mnie pocieszyl ze to olej i nie trzeba bedzie wymieniac skrzyni:cham:
moze Mustafa, wiesz ?
Lars Ulrich
26-05-2010, 15:24
przecież tata zrobi :cham: ale auto igła,wszystko zrobione, bym Cię musiał pierdolnąć ..
Tommywie
26-05-2010, 15:29
Fajne 2 aukcje jednego auta :D
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1041020619
http://moto.allegro.pl/item1049534437_nissan_primera_2_2_dci_2002_rok_ful l_opcja_17.html
szmajgel
26-05-2010, 15:42
Na 2 i 3 biegu tez cos tak jakby skrzeczy
podtlenek azotu :cham:
Tommywie
26-05-2010, 15:51
Jak sadzicie, co najlepiej kupic w okolicach 20 000zł z rocznika 2002-2003 w dieslu?
moze jakis sedan -> Opel Vectra C, Ford Mondeo, Mazda 626, VW Bora, Citroen C5, Nissan Primera?
czy moze jakis hatchback -> VW Polo, Honda Civic, Toyota Corolla, Audi A3, Seat Leon?
Moze jeszcze cos zupelnie innego? Zalezaloby mi na 5-drzwiowym, ekonomicznym, w miare zrywnym, malo awaryjnym i godnym polecenia :) w sumie przez wiekszosc czasu jezdze sam lub z dziewczyna, ale czasem tez woze rodzicow, dziadkow, znajomych itp...
Interceptor
26-05-2010, 15:54
Może coś takiego ?? Tylko że to benzyna http://moto.allegro.pl/item1041272255_passat_salon_polska_86_600_km_ideal _bezwypadkow.html
Tommywie
26-05-2010, 16:01
to nie jest ani diesel, ani rocznik 2002-2003, wiec nie bardzo
Toczmek89
26-05-2010, 16:22
przecież tata zrobi :cham: ale auto igła,wszystko zrobione, bym Cię musiał pierdolnąć ..
no tata zrobi :cham: wstawi nowa bo zapewne sie nie oplaca naprawiac :cham:
Jak sadzicie, co najlepiej kupic w okolicach 20 000zł z rocznika 2002-2003 w dieslu?
moze jakis sedan -> Opel Vectra C, Ford Mondeo, Mazda 626, VW Bora, Citroen C5, Nissan Primera?
czy moze jakis hatchback -> VW Polo, Honda Civic, Toyota Corolla, Audi A3, Seat Leon?
Moze jeszcze cos zupelnie innego? Zalezaloby mi na 5-drzwiowym, ekonomicznym, w miare zrywnym, malo awaryjnym i godnym polecenia :) w sumie przez wiekszosc czasu jezdze sam lub z dziewczyna, ale czasem tez woze rodzicow, dziadkow, znajomych itp...
co do nadwozia to sam musisz zdecydować....
jeżeli chodzi o mało awaryjne to C5 i Mondeo odpada: w tym pierwszym elektryka, w tym drugim diesel'e się sypią...
części do mazdy i audi są drogie... vw ciężko znaleźć bez przejść....
Na Twoim miejscu szukał bym coś z Hondy albo Toyoty...
Tommywie
26-05-2010, 18:24
wiec w sumie jeszcze nie powiedziales nic zlego o leonie, vectrze i primerze :)
wydaje mi sie, ze najwieksze szanse maja Polo, Vectra i Leon wlasnie, ale mysle nad alternatywami
kuzwa kupilem pare dni temu ibize z 95r i juz problem. ze skrzyni biegow jak jest na luzie i na wyzszych obrotach dziwny odglos, jakby cos latalo tam. Slyszalny dopiero po rozgrzaniu. Na 2 i 3 biegu tez cos tak jakby skrzeczy czasem.. wie ktos moze czy to moze byc wina oleju i wystarczy dolac ? jutro bede mial klucz i sprawdze ale tak chce zeby ktos mnie pocieszyl ze to olej i nie trzeba bedzie wymieniac skrzyni:cham:
moze Mustafa, wiesz ?
Niestety nie jestem specjalistą w skrzyniach biegów. Z małego doswiadczenia mogę jedynie powiedzieć, że przy tym roczniku pojazdu (1995) jeśli okaże się, że trzeba rozbierać skrzynię to nie będzie to opłacalne i lepiej szukać używki. Spróbuj jeszcze na wolnych obrotach wcisnąć pedał sprzęgła i posłuchaj czy odgłos jest taki sam. Często zdarza się, że grzechocze łożysko oporowe sprzęgła i błędnie jest to uznawane za odgłos ze skrzyni biegów.
Tommywie jak za 20tys kupic dobrą Vectre C to stawiam Ci 4pack :zabki: sam zjeździłem z 10 takich "okazji" i powiem Ci ze ponizej 24tys. zł nie warto ruszać dupy zeby poogladac nawet... chyba że szukasz benzyny,bo ja mówie o dieselku :jezor:
jeżeli chodzi o mało awaryjne to C5 i Mondeo odpada: w tym pierwszym elektryka, w tym drugim diesel'e się sypią...
co sie sypie, zebym mojemu powiedzial, ze tez ma tak robic
ok, sprzeglo bylo do wymiany, ale bylo to robione w ramach wzywania wlascicieli przez Forda, wiecv kto nie zrobil tego, sam sobie winien
TDCi w Mondeo to jest swietny silnik, a w kombi jest mega przestronny i wygodny
Primera to tez dobra opcja - kumpel z roboty ma 8 lat i tylko benzyne leje (ostatnio rowniez olej, ale auto ma 200tys mil przejechane)
Tommywie
26-05-2010, 21:56
Tommywie jak za 20tys kupic dobrą Vectre C to stawiam Ci 4pack sam zjeździłem z 10 takich "okazji" i powiem Ci ze ponizej 24tys. zł nie warto ruszać dupy zeby poogladac nawet... chyba że szukasz benzyny,bo ja mówie o dieselku
powiedzialem za ok 20 000 ;] wiec moze i nawet za 25 :D skads sie skombinuje najwyzej jakies 5 kola :P
uwaga na tajniacką Vectre ktora przeniosla sie z okolic Gliwic do centrum Katowic... http://i48.tinypic.com/24x464y.jpg
Na rejestracje w ogóle nie ma co patrzeć na A4 śmigają tajniaki Vectrą na blachach z Suwałk :huh: ( dla niezorientowanych początek tablicy BS)
A teraz policja zakupiła Alfa Romeo 159, więc też trzeba będzie uważać.
co sie sypie, zebym mojemu powiedzial, ze tez ma tak robic
ok, sprzeglo bylo do wymiany, ale bylo to robione w ramach wzywania wlascicieli przez Forda, wiecv kto nie zrobil tego, sam sobie winien
TDCi w Mondeo to jest swietny silnik, a w kombi jest mega przestronny i wygodny
Primera to tez dobra opcja - kumpel z roboty ma 8 lat i tylko benzyne leje (ostatnio rowniez olej, ale auto ma 200tys mil przejechane)
patrz z globalnego punktu widzenia, a nie jednostkowego... wtryski się sypią jak stare budownictwo...
Toczmek89
27-05-2010, 01:02
Niestety nie jestem specjalistą w skrzyniach biegów. Z małego doswiadczenia mogę jedynie powiedzieć, że przy tym roczniku pojazdu (1995) jeśli okaże się, że trzeba rozbierać skrzynię to nie będzie to opłacalne i lepiej szukać używki. Spróbuj jeszcze na wolnych obrotach wcisnąć pedał sprzęgła i posłuchaj czy odgłos jest taki sam. Często zdarza się, że grzechocze łożysko oporowe sprzęgła i błędnie jest to uznawane za odgłos ze skrzyni biegów.
skrzynia tam jest uzywka z golfa gti rok temu montowana, pierwsze co moj ojciec gadal ze wlasnie to lozysko oporowe, ale stwierdzil: za pieknie by bylo jakby tylko to...:cham:
patrz z globalnego punktu widzenia, a nie jednostkowego... wtryski się sypią jak stare budownictwo...
no wlasnie pierwsze slysze. tutaj jest to dosc popularne auto i jakos nie slyszalem, zeby ktos mial ten problem. podobnie w Transitach (te same diesle mozna w nich znalezc). jakby sie wtryski sypaly, to chyba by nie byl najpopularniejszym vanem?
Sajpress
30-05-2010, 19:45
Ktoś bodajże tutaj wkleił link do strony gdzie były opisy samochodów wystawionych na allegro z komentarzami o ich stanach faktycznych. Ktoś oglądnął dany samochód a następnie dał komentarz do danej aukcji na tejże stronie; że dany samochód to grat a właściciel piszę że stan idealny itp.
Pamięta ktoś ten adres?
np. bezwypadkowe.net
Wlasnie chcialem odpisac, ze ta stronka, ale ona nie dziala. Tylko mi czy wszyscy tak maja?
ProfiAutoShow 2010
http://www.foto.gieksiarze.pl/albums/uploads/katowice/profi_auto_2010/gks_0041.jpg
http://www.foto.gieksiarze.pl/albums/uploads/katowice/profi_auto_2010/gks_0044.jpg
http://www.foto.gieksiarze.pl/albums/uploads/katowice/profi_auto_2010/gks_0051.jpg
http://www.foto.gieksiarze.pl/albums/uploads/katowice/profi_auto_2010/gks_0022.jpg
więcej na http://www.katowice.gieksiarze.pl/
Ja mam pytanie do znawców lub posiadaczy jednego cudeńka, Co sadzicie o Nissanie Primera 2003 rok ?
Ile wytrzyma silnik samochodu benzynowego bo ja nie mam pojecia.
Opłaca sie kupic samochod o przebiegu 220tyś. ? No i powiedzmy ze z LPG
Jak myslicie,lepiej kupic hmm z cofniętym licznikiem np 150tys czy z pewnym licznikiem np 220tyś. ??
Jak myslicie,lepiej kupic hmm z cofniętym licznikiem np 150tys czy z pewnym licznikiem np 220tyś. ??
:rotfl:
Zapomnialem o przegladzie. Mam go do dzis, ja jutro pojade to bedzie bez problemu?
Lars Ulrich
31-05-2010, 18:35
byle Cie nie jebli po drodze
jak mozna kupic auto na gaz z 220tys ktory na bank był jeszcze cofniety...
z tego co ja slysząłem, to silniki z gazem po 300tys są do wyjebania....
220 ale nie cofnięty tylko oryginalny przebieg.
A chuj,nie wiem jak to napisac,nie rozumiecie mnie a zaraz wyjde na debila :hihi:
sebiusz87
01-06-2010, 12:16
Witam, czy po wymianie gumy na przegubie trzeba ustawic zbieznosc??
ja jestem zwolennikiem teorii, która głosi, że po każdym grzebaniu w zawieszeniu zbieżność powinno się ustawić
Damianos
02-06-2010, 06:54
Witam, czy po wymianie gumy na przegubie trzeba ustawic zbieznosc??
Nie...
sebiusz87
02-06-2010, 08:55
dzieki
gdzie tanio kupie i zamontuje amory do felicjii ?
na Oblatów koło kościoła masz sklep "Skoda" tam kupisz tanio, a kaj tanio zamontujesz to nie wiem. Pozdrawiam użytkownika Felicii :zabki:
Clio II w silniku 1,4 16V 98 KM ktoś posiada(ł) - jakieś opinie?
Jest juz decyzja ws. Kluczborka!
JEDZIEMY!
Mozecie sie zapisywac u swojego przedstawiciela dzielnicy.
Koszt wyjazdu 40zł
(przejazd + bilet)
Clio II w silniku 1,4 16V 98 KM ktoś posiada(ł) - jakieś opinie?
Moi rodzice takowy posiadali. Bardzo dobrze sie sprawoje ten silnik w tym aucie. Nie pali tez za wiele. Rodzice nigdy nie mieli problemu z tym autem, ino lac benzyne i jezdzic. Ale moze tylko taki egzeplarz sie trafil, bo raczej o Renaultach opinia jest zgola inna.
kolezanka miala, rowniez calkiem bezawaryjnie sie sprawowal. jedynie problemy z elektryka od czasu do czasu (nie pamietam co, ale chyba bezpieczniki)
no właśnie czytam po necie i często pada hasło elektryka..
niektórzy też wspominali o poduszkach pod silnikiem :huh:
no ja właśnie ogólnie o 'francuzach' za dużo dobrych opinii nie słyszałem.. ale może to tylko stereotypy n/t franc. aut..
no właśnie czytam po necie i często pada hasło elektryka..
niezbyt czesto. w dodatku byly to dosc proste do naprawy rzeczy
no ja właśnie ogólnie o 'francuzach' za dużo dobrych opinii nie słyszałem.. ale może to tylko stereotypy n/t franc. aut..
tak się gada o francuskich, ale ja przez 4 lata miałem służbowego Peugot'a (żadnej usterki) a kobita jeździ teraz Citroen'em i też sobie chwali
właśnie a propos poduszek silnika, jeśli poszła jedna wymieniac od razu wszystkie?
Toczmek89
03-06-2010, 10:13
wie ktos kaj wyreguluje gaz w aucie i za ile mniej wiecej ?
becks0203
03-06-2010, 10:18
Witam i mam pytanie do Was podobno kiedys bylo juz takie zapytanie o wykrecenie swiecy bez sciagania głowicy poniewaz w mojej astrze 3 swiece zarowe mam wymienione a jedna jest ukrecona a jedyna mozlowosc to podobno scianiecie głowicy:/a koszt to ok.1000zl .Wiec jesli macie jakies namiary na mechanika kto zrobi to bez ściagania to bym był wdzieczny pozdrawiam Becks
auto nie przeszlo mi przeglodu bo mam przednie reflektory porysowane zmatowiale i zolte ze starosci slonca i myjni
idzie to jakos zrobic? czy sa gdzies jakies warsztaty co mo to spoleruja albo wyszlifuja?
pozdr
ktoś wie, gdzie można tanio wynająć jakieś porządne auto?
potrzebuję od jutra rano do poniedziałku rano.
a może ktoś z Was ma coś tanio do pożyczenia? :jezor:
lechu_85
03-06-2010, 17:46
ktoś wie, gdzie można tanio wynająć jakieś porządne auto?
potrzebuję od jutra rano do poniedziałku rano.
a może ktoś z Was ma coś tanio do pożyczenia? :jezor:
http://panek.eu
http://www.joka.com.pl
tylko nie wiem czy ich ceny spełniają Twoje kryterium "tanio"
Dardzicie mi auto do 25 000zl hatchback moze byc 3/5 drzwiowy, diesel i nie starszy niz 3 lata. Nie bede pisac ze bezawaryjne bo to logiczne, to mi do glowy przychodzi:
-Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
-Opel Corsa 1.3 CDTI
-Volkswagen Polo 1.4/1.9 TDI
-Seat Ibiza 1.4/1.9 TDI
ojciec chce auto zmienic i ma problem.
tak w granicach 45-50 tys max. najlepiej rocznik 2005 i mlodszy.
ma byc pakowny, duzy.
jakis dzip albo kombi.
jak tak patrze to chyba najlepsze w tych cenach to są:
Nissan Navara,
BMW serii 5 kombi
Mercedes C cośtam kombi.
musi sie w nim duzo miescic generalnie.
mozecie cos polecic?
Co wybrać z trzech modeli które mnie interesują Vectra B, Polo IV czy Golf IV, no i czy w dieslu czy na gaz
http://panek.eu
http://www.joka.com.pl
tylko nie wiem czy ich ceny spełniają Twoje kryterium "tanio"
ja, jest ok.
wynająłem w Panku.
Witam i mam pytanie do Was podobno kiedys bylo juz takie zapytanie o wykrecenie swiecy bez sciagania głowicy poniewaz w mojej astrze 3 swiece zarowe mam wymienione a jedna jest ukrecona a jedyna mozlowosc to podobno scianiecie głowicy:/a koszt to ok.1000zl .Wiec jesli macie jakies namiary na mechanika kto zrobi to bez ściagania to bym był wdzieczny pozdrawiam Becks
To właśnie ja się kiedyś borykałem z tym problemem w Oplu Vectra.
Sprawę możesz załatwić z gościem z Mikołowa- tel. 508 125 749
Koszt z tego co pamiętam 400-500 zł.
czym i jak potraktować zarysowany lakier żeby za ileś czasu nie wdała się w to miejsce rdza ?
becks0203
04-06-2010, 19:08
To właśnie ja się kiedyś borykałem z tym problemem w Oplu Vectra.
Sprawę możesz załatwić z gościem z Mikołowa- tel. 508 125 749
Koszt z tego co pamiętam 400-500 zł.
dzieki zumo napewno zadzwonie do goscia pozdro
http://allegro.pl/item1065390940_zarowka_h3_55w_homologacja_h3_100w_ 12v_wyprzed.html
mialem takie 100W w halogenach, musze kupic nowe. kupic 55W czy 100W. koles w feuvercie mowi ze 55... poradzi ktos?:P
19CHUDY64
04-06-2010, 19:46
Jaka paste doradzicie by pokryc delikatne rysy na aucie ???Jak sie spisuja "kredki" ktore mozna kupic w sklepach???
Jak delikatne rysy to spróbuj pastą Tempo. Jest lekkościerna, koszt niewielki około 8-9 zł.
Jak delikatne rysy to spróbuj pastą Tempo. Jest lekkościerna, koszt niewielki około 8-9 zł.
Dużo zależy od rodzaju powłoki lakierniczej. Jeśli jest to akryl to dobrze używać pasty lekkościernej ale gdy jest to baza i klar to lepiej przlecieć to pastą ścierną typu Farecla 3G.
był ktoś osobiście w niemieckich komisach szukać/kupować auto? ...opłaca się?
Tommywie
04-06-2010, 23:25
tak, u turka najlepiej ;) a teraz chyba 80% komisow w niemczech to turasy prowadza
był ktoś osobiście w niemieckich komisach szukać/kupować auto? ...opłaca się?
byłem spontanicznie na początku maja, jechałem po konkretne auto z komisu, póki co zadowolony... :jezor:
Jaka paste doradzicie by pokryc delikatne rysy na aucie ???Jak sie spisuja "kredki" ktore mozna kupic w sklepach???
Ja mam kredki.
Chujostwo jakich mało! z kredkami daj sobie spokoj, NIC nie pomaga.
auto nie przeszlo mi przegladu bo mam przednie reflektory porysowane zmatowiale i zolte ze starosci slonca i myjni
idzie to jakos zrobic? czy sa gdzies jakies warsztaty co mi to spoleruja albo wyszlifuja?
pozdr
ponawiam pytanie
ja tu robilem swoj ksenon jak nowka.
http://www.regeneracja-reflektorow.pl/
Chopy jak to jest - np.kupuje auto, które ma ważne OC do listopada.
I jeśli chce auto przerejestrować na siebie, to OC tez muszę nowe kupować?
ps. kto tu był mechanikiem? :zabki:
Kiedyś było tak ze miałeś chyba 30dni ważne to OC(ale dokładnie nie wiem)
Teraz jest tak że to TY decydujesz o tym czy zostawiasz sobie ubezpieczenie z kupionego auta. Jeśli zostawiasz ubezpieczyciel sprawdza czy czegoś nie musisz dopłacić (np ktoś miał 60% zniżek, a ty masz tylko 10%) oczywiście nie licza ci tego z całego okresu ubezpieczenia tylko ten czas który pozostał do końca trwania ubezpieczenia
ma ktos moze lampy przednie do punto 1 na zbyciu ?
Ktos tu ostatnio podawal dane auta na podstawie VINu. Mam VIN i potrzebuje znac jak najwiecej szczegolow na temat auta. Kto pomoze?
NeeMeezus
09-06-2010, 19:15
panowie jakies auto do 5000 zł co byście polecili ?? Najlepiej z gazem.
Volkswagen
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/dekoder-vin/
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/kody-wyposazenia/
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/dekoder-vin/
jak znasz j.ros. -> http://www.vw-club.ru/vw/vin/
dzieki Cysiu, Z nowych rzeczy dowiedzialem sie ze auto wyprodukowane w Niemczech. Ktos tu kiedys wkleil taki opis na 2 strony A4 z VINu i o taki mi chodzi, a z tych stron (nawet z rosyjska sobie dalem rade - Google Chrom przetlumaczyl na ludzki :hihi: ) to tylko sie dowiedzialem to co juz wiem, jaki samochod, rok, model itp. A mi chodzi o dokladny opis. Mam okazje kupic po atrakcyjnej cenie i chce sie upewnic ze nie jest to duplikat. Jak sie dowim co ma w aucie byc, kompletne wyposazenie to jak cos sie nie bedzie zgadzac to zrobie w tyl zwrot. Narazie z mojego sledztwa sie dowiedzialem ze sie zgadza numer rejestracyjny z autem, kolor tez sie zgadza. Zorganizowalem sobie tez numer VIN nie widzac na oczy auta i nie gadajac ze sprzedajacym (magia :hihi:)
Z numeru VIN podawał komuś bodajże Mustafa. Ale to kista piwa się należy pewnie :)
Jak sie bedzie zgadzalo wszystko to, to akurat nie bedzie problem. Mustafa jesli mozesz mi odkodowac VIN to odezwij sie na PW
Panowie miałby ktoś do pochytania katalizator do Opla Corsy B?
z jakiej firmy polecacie klocki + tarcze?
Myślałem nad klockami ferodo tylko jakie tarcze do tego? brembo podobno hałasują.
przeszukaj temat, bo pytałem o to samo i Mustafa wymienił kilka ciekawych propozycji firm.
Foxu, dawaj ten VIN na PW to coś wymyślimy.
Foxu jeszcze nie zapisal sie do SK. Poczekaj 2 tygodnie i mu odpisz :foch:
Sir Bobby
12-06-2010, 20:33
Marcin a na kiego chuja Ci katalizator powiedz Ty mi?
wytnij to co masz, wsadz rurke i gitara...
zamienniki nawet sa jak na czesci do corsy w chooj drogie, a potrzebne to jest jak kurwa, jebane wuwuzele na stadionach
bardzo dobrego znawce aut potrzebuje, który pojechałbym ze mną oglądnąć parę sztuk przed zakupem.
Ile kosztuja klocki+tarcze do golfa 2? Da sie to wymienic samemu?
pewnie Byku że się da i nie jest to az tak skomplikowana sprawa a klocki kwestia firmy itd. Poszukaj ale za 70zł komplet klockow juz kupisz gorzej z tarczami bo drozsze sa.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1067735758
Zapraszam do aukcji
Ile na giełdzie (Gliwice/Mysłowice) może kosztować licznik (z obrotomierzem) do Opla Astry F ?
orientuje się ktoś?
Na allegro chodzą po +-100 (z przesyłką), więc nie wiem, czy sprawdzać na giełdzie..
Gdzie dostanę tanio przekładnie kierowniczą do Golf 3 1,9 TDI rocznik 97?!
Hilfe :(
Toczmek89
17-06-2010, 00:13
wie ktos moze czy to cos daje ?
http://moto.allegro.pl/item1069343905_magnetyzery_toledo_cordoba_ibiza_le on_alhambra.html
czy tylko pic na wode, fotomontaz ?
mlody_1964
17-06-2010, 01:06
Pic na wodę, spójrz na te rewolucyjne zalety, jakby to rzeczywiście coś miało dawać to już producent wyposażył by samochód w taki magnetyzer.
http://www.tvn24.pl/2347654,28385,0,0,1,wideo.html 100-130km/h pod prąd na A4...
Panowie potrzebuje porady, znajomy chce kupić Toyote Corolle rocznik 98 (lub 2000), w silniku 1.3 lub 1.6 (nie wiem który silnik do którego roku), przejechane 80 tyś mil.
Mamy jechać oglądać je w sobotę, na co zwracać uwage w tych modelach i w ogóle będę wdzięczny za wszelakie informacje o tym modelu.
wie ktos moze czy to cos daje ?
http://moto.allegro.pl/item1069343905_magnetyzery_toledo_cordoba_ibiza_le on_alhambra.html
czy tylko pic na wode, fotomontaz ?
Jeden wielki pic na wodę - lepiej dbaj o odpowiednie ciśnienie w oponach to zaoszczędzisz na paliwie o wiele więcej niż na takich gównianych usprawnieniach.
Ostatnio widziałem program Galileo (chyba tv4), w którym porównywane były tego typu cuda ... więcej niż magnetyzery dawała ... jazda na boso :P
Toczmek89
18-06-2010, 00:33
Jeden wielki pic na wodę - lepiej dbaj o odpowiednie ciśnienie w oponach to zaoszczędzisz na paliwie o wiele więcej niż na takich gównianych usprawnieniach.
Ostatnio widziałem program Galileo (chyba tv4), w którym porównywane były tego typu cuda ... więcej niż magnetyzery dawała ... jazda na boso :P
tak wogole, to ile najlepiej miec barow w oponach ? :cham:
tak wogole, to ile najlepiej miec barow w oponach ? :cham:
Ciśnienie w oponach zależy od modelu auta, wielkości felgi, profilu opony, prędkości jazdy, rodzaju silnika. Nie da się powiedzieć ogólnie jakie ciśnienie ma być w oponie, rozbieżności sięgają nawet 1,2 Bara.
Panowie potrzebuje porady, znajomy chce kupić Toyote Corolle rocznik 98 (lub 2000), w silniku 1.3 lub 1.6 (nie wiem który silnik do którego roku), przejechane 80 tyś mil.
Mamy jechać oglądać je w sobotę, na co zwracać uwage w tych modelach i w ogóle będę wdzięczny za wszelakie informacje o tym modelu.
podbijam..
Jesli niedawno kupiłem samochód z ubezpieczeniem OC waznym i opłaconym przez byłego właściciela do kwietnia 2011 i po przerejestrowaniu na siebie skontaktowałem sie z ubezpieczycielem, żeby dokonać zmian w polisie(właściciel, nr rej.) to normalne jest, że muszę też zapłacić składkę? chodzi o liberty direct
zależy to od kilku czynników :
1. Jeżeli sprzedajacy zastrzegł sobie w umowie kupna , ze nie mozesz jezdzic na jego OC to musisz oplacic skladke od daty zawarcia umowy a on dostaje zwrot kosztów polisy od swojego ubezpieczyciela
2. Jezeli takiego zapisu nie było w umowie , to jezdzisz na jego ubezpieczeniu do końca jego ważności z pod warubnkiem że - zmienisz dane w ubezpieczeniu na swoje oraz dopłacisz różnice w składce jeżeli masz niższe zniżki niz poprzedni właściciel. W drugą strone to nie działa tzn. jezeli masz wieksze znizki to ubezpieczyciel nie wypłaci ci różnicy
Panowie kupiłem sobie furke i z tego co wiem to mam 2 tygodnie na wizyte w urzedzie skarbowym + potem wydzial komunikacji.
Opisze mi ktos ten proces ? Z czym tam trzeba isc, ile trzeba placic i takie tam..
(jeśli oczywiście Ty musisz płacić)
US -> wypełniasz PCC3 - http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/2007_pl/interaktywne/pcc_3.pdf
(wzór : http://g.wieszjak.pl/p/pity2007/PCC-3_zakup_auta.pdf )
2% od kupna
idziesz do US, bierzesz kasę ze sobą (może wpłacić w Kasie US), pani na stanowisku daje pokwitowanie i tyle
pamiętaj, żeby wziąć umowę kupna auta
WK - idziesz, pobierasz wnioski,wypełniasz, czekasz w chuj czasu, składasz wnioski (musisz mieć umowę, Karte Pojazdu jak jest)
czekasz jakieś 3 tyg, w między czasie wpłacasz na konto WK kasę za rejest. (chyba 180,50zł), potem smigasz z tym znow do WK, bierzesz wszystkie papiery, ktore babka Ci dala wczesniej + tablice i dostajesz nowe blacy + tymcz.dowod rej.
po miesiacu przedstawiasz OC i dostajesz twardy dowód
Dzieki za info, chyba sie obsram z tymi oplatami na koniec.
Co do WK to nie ma moze jakis druczków w necie? Koniecznie trzeba je pobrac i wypelnic na miejscu ?
ogolem myslalem, ze szybciej to trwa, nadzieja matka glupich:huh:
http://bip.um.katowice.pl/index.php?s=16&r=&id=1101
wniosek: http://bip.um.katowice.pl/dokumenty/2009/2/23/1235380502.pdf
ph1964joh
22-06-2010, 23:47
zna sie ktoś tu na motorach, potrzebowałbym pomocy?może być pw
Toczmek89
22-06-2010, 23:48
wie ktos kaj mi pospawaja tłumik i ile to mniej wiecej kosztuje i ile to mniej wiecej trwa ?
wie ktos kaj mi pospawaja tłumik i ile to mniej wiecej kosztuje i ile to mniej wiecej trwa ?
Na dębowej 50 (DĄB) - masz porządny zakład zajmujący się zakładaniem wydechów.
Nie mam pojęcia ile to kosztuje ani ile trwa, ale od kilku osób usłyszałem że robią to bardzo porządnie więc na pewno będziesz zadowolony...
Nr tel: 32 254 53 86
Jest jakaś szans żeby kupić Astre II albo Golfa IV tak za 10tyś?
Wiadomo żeby był w dobrym stanie, a nie jakiś hebel :zabki:
Wiadomo żeby był w dobrym stanie, a nie jakiś hebel
Już sobie odpowiedziałeś :jezor:
Ewentualnie, może, może udałoby Ci się znaleźć w benzynie, ze słabym wyposażeniem i rocznik 99
Astrę na pewno prędzej, niż golfa, to fakt ;)
_Bartos_
24-06-2010, 15:36
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13805335
ktos sie kiedys oferowal, ze ma do zalatwienia tansze czesci samochodowe, czy mi sie zdawalo?:)
Dzisiaj myslalem ze mnie rozniesie. Jechalem do domu zwykla droga, po jednym pasie w kadym kierunku i ciezarowka ktora sobie pyka z predkoscia 35-40mph. Za nia sznur aut. Nie mam pretesji do kierowcy ciezarowki, bo widocznie tak musi jechac. Ale tepe strzaly za nim zamiast wyprzedzac to sie wleka za nim. A ze ja bylem jakos 7-8 w kolejce to nie dam rady wyprzedzic takiego kordonu za jednym razem, a debile skutecznie uniemozliwialy zrobienie tego na raty, jadac prawie zdezak w zdezak. Jakie tu cipy jezdza to sie czasem w glowie nie miesci. I tak sie wloklem przez 30-40 km i lecialy wszystki mozliwe przeklenstwa. Musialem sie wyzalic.
Chudy jest to prawda ze ciezarowka moze sie poruszac z predkoscia max 40mph na takiej drodze. Bo widzialem taka naklejke na jednej z takich wokacych sie.
Simon, KozaBGC
Byku fure ześ se kupił? :cham:
Ja, ino ze musze wymienic hamulce zeby mi przeglad podbili.
Chudy NFG
25-06-2010, 16:42
Dzisiaj myslalem ze mnie rozniesie. Jechalem do domu zwykla droga, po jednym pasie w kadym kierunku i ciezarowka ktora sobie pyka z predkoscia 35-40mph. Za nia sznur aut. Nie mam pretesji do kierowcy ciezarowki, bo widocznie tak musi jechac. Ale tepe strzaly za nim zamiast wyprzedzac to sie wleka za nim. A ze ja bylem jakos 7-8 w kolejce to nie dam rady wyprzedzic takiego kordonu za jednym razem, a debile skutecznie uniemozliwialy zrobienie tego na raty, jadac prawie zdezak w zdezak. Jakie tu cipy jezdza to sie czasem w glowie nie miesci. I tak sie wloklem przez 30-40 km i lecialy wszystki mozliwe przeklenstwa. Musialem sie wyzalic.
Chudy jest to prawda ze ciezarowka moze sie poruszac z predkoscia max 40mph na takiej drodze. Bo widzialem taka naklejke na jednej z takich wokacych sie.
Tak na takiej drodze mozesz jechac max 40 mph ... bo jak napatoczy sie jakis z kamera to masz 3 punkty ... sprawdzone :(
Tak na takiej drodze mozesz jechac max 40 mph ... bo jak napatoczy sie jakis z kamera to masz 3 punkty ... sprawdzone :(
To piracisz powiadasz?:hihi: A zawsze sie zastanawialem jak to dziala. Stoi taki fotoradar i jest ustawiony na powiedzmy 10% wiecej to jak on rozpozna ze to jest osobowka czy nie. Chyba ze mowisz o mobilnych, to rozumie.
A z ograniczeniem do 40mph to troche chyba przesadzaja, zamiast ludzi uczyc jezdzic to zaniedlugo cofna sie do poczatkow i bedzie kolo przed autem lecial z megafonem i sie darl UWAGA AUTO JEDZIE.
Chudy NFG
25-06-2010, 19:30
To piracisz powiadasz?:hihi: A zawsze sie zastanawialem jak to dziala. Stoi taki fotoradar i jest ustawiony na powiedzmy 10% wiecej to jak on rozpozna ze to jest osobowka czy nie. Chyba ze mowisz o mobilnych, to rozumie.
A z ograniczeniem do 40mph to troche chyba przesadzaja, zamiast ludzi uczyc jezdzic to zaniedlugo cofna sie do poczatkow i bedzie kolo przed autem lecial z megafonem i sie darl UWAGA AUTO JEDZIE.
Zlapal mnie mobilny ... mialem 47 na 40 :( wtedy pracowalem w starej firmie ... teraz to jade na takiej drodze 37 bo placa za godziny :) zwykly cie nie zlapie wiec mozna smialo 52 pomykac na 50
To bede wiedzial ze jak koles sie wlecze to ma placone za godziny :hihi:
A teraz pytanko. Ktos mi moze powiedziec +/- ile by kosztowala czesc do Toyoty Picnic (?) w dieslu. Rocznik cos kolo '90. Chodzi o taki pojemnik w ksztalcie kuli na wode do choldnicy. Wody nie leje sie bezposrednio do chlodnicy, a do tej "kuli" ktora jest mniejwiecej na srodku chlodnicy od strony silnika. Wielkosc ok 20-25cm srednicy. Tutaj chca za cos takiego 300 funtow, a wydaje mi sie ze to duzo za duzo.
PS. Zbornik wyrownawczy to sie chyba nazywa
Chudy NFG
25-06-2010, 20:02
PS. Zbornik wyrownawczy to sie chyba nazywa
Poszukaj po szrotach tam u was ... koszt kolo 20 funtow a jak nie to ebay :)
ale to nie do mnie ino znajomy mechanik potrzebuje, a nie chce dac 300 za nowy. Musi to byc raczej nowka, bo klientowi nie wcisnie urzywki ze szrotu
używki :jezor:
koleś i tak by się pewnie nie skapnął :cham:
w felicij nie działa 1 i 2 bieg wycieraczek, wie ktoś co może być przyczyną ? to samochód mojej dziewczyny wiec bezpieczenstwo jazdy ważne. Proszę o poradę
ja tu znalazłem pomoc :jezor: http://www.skodafelicia.pl/
3krotne wyciąganie skrzyni z transita.. oby po raz ostatni :lol2: jebac sprzeglo na 100%
Panowie Simon Mustafa. Na dniach bede potrzebowal kupic kompletny rozrząd do Opla Astry F wraz z Pompą wody itd. Macie moze pochytac to jakos taniej ? Jakies hurtowanie itd. Z gory dzięki za odpowiedz.
Jeszcze jedna sprawa potrzebny blacharz lakiernik ktory zajolby sie malowaniem nadkola w Astrze F oraz drzwiami. Jezeli ma ktos taniego i w miare kumatego lakiernika dajcie znac dzieki
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.