PDA

View Full Version : Kosowo

Blejz
17-02-2008, 14:41
ciekawe czy z powodu Kosowa wybuchnie nowa wojna ?

zachecam do dyskusji

Zby$iu
17-02-2008, 14:45
Kosovo je Srpsko ;]

Padrino
17-02-2008, 14:52
Popieram, poronione pomysły w dodatku sprzeczne z prawem.

marcin GieKSa
17-02-2008, 15:05
no dokladnie nie wiem po co wogole nam jest potrzebne kolejne niepodlege panstwo.......pomijam fakt ze tam nie ma ani przemyslu ani gospodarki,nie ma nic...bezrobocie siega 60 % , analfabetyzm 20%....panstwa Europejskie beda musiały utrzymywać ten sztuczny twór....jak chca miec Albańce niepodległość niech wypierdalaja do Albanii.....niestety ale tutaj wychodzi polityka USA i innych panstw zachodnich zeby tylko zagrac Rosji na nosie ...i pokazac kto jest silniejszy...ale niestety po czesci równiez my bedziemy sie musieli skladac na pomoc dla Kosova...NIE dla takich pomyslów..
natomiast co do pytania Blejza..wojna moze z tego nie wybuchnie(to juz nie era Milosevicia)a i Serbia bedzie miala wiecej do stracenia niz zyskania poprzez taki konflikt..

klaus
17-02-2008, 15:20
W sumie to już dawno wojny nie było. Każdy ma swoje interesy. I właśnie taki incydent może być początkiem większej zadymy na naszym kontynencie. Oby nie

Gumi$
17-02-2008, 15:43
Przywódca serbskiej Cerkwi prawosławnej uważa, że Serbia powinna zmobilizować armię, uznać Kosowo za “terytorium okupowane” i je odzyskać.

Szefa sztabu generalnego generała Zdravko Ponosza zadeklarował, że armia nie będzie bronić Kosowa. Biskup Artemije uznał to za hańbę. Dodał także, że Serbia powinna kupić najnowocześniejszą broń od Rosji i innych państw oraz zaapelować do Rosji o przysłanie ochotników.

Zaznaczył, że Kosowo “było i zawsze będzie serbskie”, a spodziewana lada chwila proklamacja jego niepodległości to “stan czasowej okupacji”.

Kiedy wreszcie Europa obudzi się i zareaguje na tworzenie kolejnego garnizonowego państwa, na usługach USA?

Dodajmy także, że Kosowo już teraz jest siedzibą wielu organizacji mafijnych i centrum ich działań w Europie.

za: nowaeuropa.wordpress.com

Flame
17-02-2008, 19:19
Kosowo zawsze serbskie...tyle w temacie

Blejz myślę, że jakieś działania mogą być, bo Serbiowie tego tak łatwo nie odpuszczą.
Dodatkowo, mało się mówi o ruchach w Czarnogórze gdzie żyje około 40% Serbów (w tym bośniackich), którzy niechcą się pogodzić z proklamowaną niepodległością i domagają się przyłączenia części Czarnogóry z powrotem do Serbii(rejon Bijelo Polje)

marcin GieKSa
18-02-2008, 00:33
druga rzecz..WSTYD mi jest za Polske..za to ze tak slepo popiera to co postanowia "politycy" U.E i USA....kurwa czy my nie mamy wlasnego zdania...czy naprawde rzadza nami tacy idioci ktorzy popieraja ten polityczny Bandytyzm???pytam sie kurwa ile jeszcze Usa bedzie sie wpierdalala w wewnetrzne sprawy niepodleglych panstw w Europie....
Europa kiedys zaplaci za ta skandaliczna decyzje predzej czy pozniej...

PePe
18-02-2008, 11:10
kiedys kajs czytołek rozmowa z jakims serbskim dziadkiym jakis kibic chyba z nim godol to pedziol ze kiedys polska byla ok teraz zachowuje sie jak kurwa

Mayek
18-02-2008, 11:49
mi tez jest wstyd za Polske ale to z innego powodu :lol:
mamy wlasne zdanie ... czemu te wlasne musi byc takie jak twoje?
gdyby tam nie bylo pewnej mniejszosci narodowej czy narodu to by nikt nie proklamowal wolnego Kosova. z dupy sie to nie wzielo. Czekam na Baskow i Katalonie a potem kto wie :)

marcin GieKSa
18-02-2008, 12:26
jak brudasom z Albanii nie pasował Serbski " dyktat" to mogli zawsze wyjechac do Albanii........przypominam Albance maja juz swoje panstwo....wiec takie porownywanie z dupy wziete...Mayek czulem ze predzej czy pozniej sie wypowiesz na ten temat i nawet mozna bylo sie domyslec Twojego zdania....
ja jestem PRZECIW tworzeniu takich panstw nie jako " na siłe" zeby cos komus udowodnic....rozumiem bardzo szeroko pojeta autonomia to tak ale nie niepodleglosc...i dotyczy to kazdego takiego przypadku....z Baskami , Katalonczykami , Kurdami itd.

mariuszeeek
18-02-2008, 16:35
tylko że jest różnica między Baskami . oni tam mieli swoje terytorium a w Kosowie to są ludzie "przyjezdni" tak choćby w Niemczech Turcy zaczęli się domagać swoich praw do swojej ziemi abo *****y w Słowacji .

Mayek
18-02-2008, 16:52
sytuacja na balkanach jest bardzo skomplikowana. oceniac to jednoznacznie ciezko nawet historykowi a co dopiero komus kto nie szanuje ruchow narodowosciowych

marcin GieKSa
18-02-2008, 17:09
Mayek ocena jest jednoznaczna NIE , NIE , NIE dla Kosova jednym i podstawowym argumentem jest to ze w swietle obowiazujacego prawa ta decyzja jest BEZPRAWNA i tyle juz pomijam ze Kosovo to rdzenie Serbska ziemia....jakby Serbia rzadzil Milosevic to by z tymi brudasami szybko zrobil porzadek....
jebac USA i panstwa ktore sie na to zgodzily.........

Mayek
18-02-2008, 17:26
milo uslyszec racjonalny nie przepelniony nienawiscia glos.
nie wiem jaka to jest rdzennie serbska ziemia bo w miedzy czasie tam byla Jugoslawia. Wczesniej pewnie Austro-Węgry.
pewnie tak samo jak Śląsk to rdzennie Polska ziemia.
nie oceniam Niepodleglego Kosova jednoznacznie ale nie moge sie pogodzic z jednoznaczna negacja ich niepodleglosci.
jak jebac USA to wyrzuc komputer, wszak to wynalazek amerykanski :lol:

marcin GieKSa
18-02-2008, 17:58
nienawiscią?? chyba bezsilnoscia ktora mnie ogarnia jak patrze na poczynania tych panstw ktore niby sa dla Nas " wzorem"...Mayek jak moj wczesniejszy post nie jest dla Ciebie merytoryczny to ja nie mam pytan...
Śląsk nie jest rdzennie Polski a jaki???ja wiem niektorzy by chcieli tu zeby Niemcy byly..........

PePe
18-02-2008, 18:02
marcin i mayek troszka sie zapyndzocie,marcinku poczytej historia ślonska i mayek niech troszka obezno sie z historiom kosowa ,bo narazie panowie hałasujecie,pozdro ciuliki

Blejz
18-02-2008, 21:45
nasi politycy po raz kolejny zachowuja sie jak pizdy

unia europejska to najbardziej zbrodnicza organizacja od czasow

III rzeszy i zsrr

niepodleglosci kosova mozna przyrownac do rozbiorow Polski ;/

Foxu
19-02-2008, 00:01
"Historia ludów zamieszkujących Kosowo przed XI wiekiem n.e. jest niejasna. W Metochii znajdują się grobowce pochodzące zarówno z epoki brązu, jak i żelaza. Wraz z napływem ludów indoeuropejskich na kontynent, w Kosowie pojawili się Ilirowie i Trakowie. Kosowo stanowiło również część Imperium Rzymskiego.

Kosowscy Albańczycy wskazują na starożytny lud Ilirów jako swoich przodków, jednak kwestia ta nie została ostatecznie rozstrzygnięta. Inna wersja zakłada, że Albańczycy są potomkami Traków lub ludów pasterskich, wymieszanych z mieszkańcami Imperium Rzymskiego. Historycy serbscy sądzą, że Albańczycy, podobnie jak Serbowie, przybyli z Kaukazu. Struktura języka albańskiego zdaje się wskazywać na wiele wcześniejszą obecność tego ludu na Bałkanach.

Serbowie pojawili się w Kosowie w późnym VI lub wczesnym VII wieku n.e., jednak już w II wieku n.e. Klaudiusz Ptolemeusz pisał o ludzie Serboi zamieszkującym północny Kaukaz. Historycy albańscy utrzymują, że w VI wieku n.e. przodkowie Albańczyków zostali zepchnięci przez wkraczające na Bałkany ludy słowiańskie na południe, w rejon dzisiejszej Albanii."

Oczywiscie widać że kazdy ma swoj punkt widzenia. Moim zdaniem jeśli na 120 (czy coś takiego) posłów w ich palramencie tylko 11 jest serbami (w tym 10 miejsc maja zapisane bez wyborów) to jakoś dziwne wydają mi się wasze sprzeciwy. Plus patrz notka hitoryczna (historia to nie 100 lat wstecz, a odnosze wrażenie, ze niektórzy tak własnie to postrzegaja).

Blejz
19-02-2008, 18:39
Foxu na pewno notka z wikipedii wiarygodnym zrodlem historycznym

tu artykul z kola naukowego slawistow naszego uniwerka z 2005 roku

http://www.kns.us.edu.pl/artykuly/rozne/026.html

tu jeszcze Przeglad Prawosławny

http://www.pporthodoxia.com.pl/artykul.php?id=1081

http://www.kapitalizm.org/?action=show_article&art_id=2207

Foxu
21-02-2008, 13:57
Tylko że ta notka jest napisana na podstawie jakiejś innej publikacji. Mniejsza o to, bo tak jak napisałem kazda strona uważa swoją wersje historii za prawdziwą. Dlatego wydaje mi się że Przegląd Prawosławny też nie bedzie do końca obiektywny.

Ale jak odniesiesz się to składu ich parlamentu. Moim zdaniem to chyba serbowie nie głosuja przeciwko swoim posłom. A jedno miejsce ponad przyznane im 10 miejsc odgórnie mówi samo za siebie.

whyduck
21-02-2008, 15:25

III rzeszy i zsrr

popieram słowo w słowo

eurosceptykiem nigdy nie byłem, wręcz przeciwnie

ale z biegiem czasu widzę w jakim kierunku to wszystko idzie

widzę jak "świetnie" się żyję ludziom, którym narzucono z góry Euro

i szczerze mówiąc, najszerzej mi oczy otworzyła właśnie sprawa Kosova

i stanowisko naszych polityków

kurwa co za hipokryci, przeciez zdecydowana większość z nich wie, że to normalna grabież ziemi jest, a jednak popierają..

straszne to jest

Blejz
21-02-2008, 18:42
Foxu kwestia jest taka Serbowie tam wszystko wybudowali etc

wszystko co tam jest jest ich dzielem

Albanczycy sa tam ludnoscia naplywowa nawet jesli byli tam 1000 lat temu stracili te ziemie

i to Serbowie stworzyli tam cala "cywilizacje" albanczycy ktorzy sa tam dzis to emigranci z albanii

ktorzy zaczeli tworzyc wiekszosc

turkow tez nie bylo w niemczych 50 lat temu teraz sa , w niejednym rejonie dzilelnicy etc stanowia 90 %

czy to znaczy ze moga sie odlaczyc od niemiec ?

whyduck
21-02-2008, 19:15
http://pl.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc&NR=1

macie kurwa

swoją niepodległość i wolne kosovo

na filmiku 2004 i albańscy mieszkańcy kosova (muzułmanie), którzy niszczą zabytkowy kościół z czasów Bizancjum

http://pl.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc&NR=1

w tą samą noc spłoneły 34 inne kościoły

jebane skurwysyny

najbardziej śmieszy postawa usa

mogą zrobić cokolwiek chcą (tortury, podsłuchy, areszty itp.) z człowiekiem pod pretekstem "wojny z terrorem"

a na drugim biegunie popierają "premiera kosova" Agima Ceku (premier Kosowa) który nalezy Wyzwoleńczej Armii Kosowa - grupy, ktora do teraz francja uznaje jako grupe terrorystyczna

Blejz
21-02-2008, 19:31
UCK to sie nazywalo

btw ciekawe czy to element New World Order .....

mario
21-02-2008, 19:39
na filmiku 2004 i albańscy mieszkańcy kosova (muzułmanie), którzy niszczą zabytkowy kościół z czasów Bizancjum

Akurat każda ze stron ma sporo na sumieniu i nie ryzykowałbym dzielenia na ofiary i oprawców...

Goose
21-02-2008, 19:40
Ciekawe czy UE poparła by gdyby od jakiegoś Państwa członkowskiego odłączył się jakiś region (np. w Hiszpanii)...zapewne wtedy trąbili by o połamaniu prawa międzynarodowego. Dla mnie jest to naprawdę dziwna sytuacja, która prowadzi chyba tylko do jednego...rozlewu krwi.

mariuszeeek
21-02-2008, 20:54
Kosovo je Srbija!

http://pl.youtube.com/watch?v=F1n32mSWaEY

Żaba-Bogucice
21-02-2008, 21:43
mi tez jest wstyd za Polske ale to z innego powodu :lol:
mamy wlasne zdanie ... czemu te wlasne musi byc takie jak twoje?
gdyby tam nie bylo pewnej mniejszosci narodowej czy narodu to by nikt nie proklamowal wolnego Kosova. z dupy sie to nie wzielo. Czekam na Baskow i Katalonie a potem kto wie :)

nie porownuj baskonii,katalonii do kosowa ,bo jak w przypadku katalonczykow czy basków w kosowie niema kosowianczykow kosowian tylko sa jebane albony majace swoj kraj-albanie....
taka roznica miedzy tymi przytoczonymi regionami

marcin GieKSa
21-02-2008, 22:28
http://wiadomosci.onet.pl/1697111,12,item.html
dobrze im tak..niech kurwa Serbowie zrobia z nimi porzadek....

Fanatyk'1964
21-02-2008, 22:30
Dziś mówi sie że tylko Serbowie są odpowiedzialny za zbrodni w Kosowie. Szkoda że nie mówi sie o Albańczykach z byłej Wyzwoleńczej Armia Kosowa - UCK (Usztria Climritare e Kosoves).UCK antyserbska organizacja zbrojna, która m.in.w 1996r.zaatakowała wówczas pięć obozów uciekinierów serbskich z Krainy. W następnym roku jej dziełem były ataki także na serbskich cywilów i Albańczyków oskarżanych o kolaborację z Serbami. Do końca 1997 roku zostało zamordowanych 50 osób.W winniku ich ataków w maju 1997 roku Serbowie przystąpili do ofensywy.Faktem jest ze akcje serbskich siły zbrojnych przeciwko kosowskim Albańczykom były brutalne i destrukcyjne, lecz musimy pamiętać że były konsekwencją działania terrorystów z UCK !!! Nawet obecność sił KFOR nie zapobiegła również atakom na ludność cywilną przez oficjalnie rozbrojoną UCK, która w rzeczywistości zachowała swój arsenał i sprawowała rzeczywistą kontrolę nad prowincją. W konsekwencji ponad 270 tysięcy Serbów oraz 80 tysięcy Czarnogórców, Romów, Muzułmanów, Goranców, Turków i innych nie-Albańczyków zostało wyrzuconych z Kosowa. Oprócz wyrzucania ludności niealbańskiej Albańczycy rozpoczęli niszczenie wszelkich śladów, liczącej 1500 lat obecności Serbów w Kosowie.

>>>>>Kosovo je Srpsko <<<<<

Paweł
21-02-2008, 22:57
Serbia jest kandydatem do UE.. nie zdziwie sie jak tak dalej bedzie ze wypna sie na ta cała Unię,
w sumie Unia ma ich w dupie, to oni ich tez powinny mieć ja w dupie

KOSOVO TO SERBIA

stara ekipa
21-02-2008, 23:08

III rzeszy i zsrr

Widzę że powoli rozumiecie politykę UE , z jednej strony dobrobyt ale czyim kosztem i dla kogo ... piczku mater :sportowiec:
Zawsze byłem przeciwnikiem UE w polskim wydaniu , po prostu nas na to nie stać , my jesteśmy tylko rynkiem zbytu dla bogatych krajów UE , tanim rynkiem pracy i płacy oraz idealnym miejscem między zachodem a wschodem , najgorsze jest jednak przed nami "wspólna europa" ma na celu wymieszanie ludności , kultury i religii , niech jeszcze wejdzie do tego tworu Turcja i mamy za kilkanaście lat fanatyczną WOJNE RELIGIJNą , muzułmanie kontra garstka chrześcijan w której nie mamy żadnych szans ...

Wiciowiec
21-02-2008, 23:20
Przydałoby się oddolne pospolite ruszenie i akcja zbierania podpisów pod listem do władz, aby nie uznawały niepodległości Kosova...ale znowu nasz piękny kraj będzie w dupe wchodził amerykańcom i uzna tą satelitę za "wolny i suwerenny kraj".
Kosovo je Srbija!!!

kosa
21-02-2008, 23:34
Teraz w sobotę o 12:00 na rynku jest jakaś manifestacja.

whyduck
21-02-2008, 23:45
UCK to sie nazywalo

btw ciekawe czy to element New World Order .....

:)

Zeitgeist widzę zaliczony...

Akurat każda ze stron ma sporo na sumieniu i nie ryzykowałbym dzielenia na ofiary i oprawców...

to proszę pokaż mi filmy z Serbami, którzy masowo malą meczety brudasów...serio, bo ja jakoś nie mogę się doszukać

nawet pierdoleni amerykanie w Iraku nie mają prawa wejść do meczetu, nawet gdy sam Chemiczny Ali tam się zabarykaduje

whyduck
22-02-2008, 00:10

prosze panie mądralo

http://www.kosovo.net/pogrom.html

mapka oraz zdjęcia z zbrodnii albanskich muzumlanow na terenie kosova

serbowie maja swoje zza uszami, ale w porownaniu do tego co im wyrządza ta albańska pierdolona dzicz to i tak są bardzo, bardzo cierpliwi

swego czasu siedzialem przy wodce z Grekiem, Serbem, Chorwatem, Rumunem, i parką z Holandii..wszyscy zgodnie stwierdzili, ze Albania oraz Turasy to największa zakała teraźniejszej Europy..prawda jest taka, gdyby bylo ogolnoeuropejskie sprawiedliwe referendum w sprawie kosova, to sądzę, że za niepodległością było by mniej jak 10% ludzi..nawet lacznie z kebabami z niemiec

Foxu
22-02-2008, 00:17
A więc tylko tyle dodam:

Blejz, na Śląsku dużo wybudowali Niemcy, czy to znaczy że Ślask ma być niemiecki? Jeszcze kilka lat temu do Wrocławia śmigałeś autostradą wybudowana za czasów Hitlera.

Druga rzecz. Mario ma 100% racji. Obie strony dołozyły swoja cegiełke do tej sytuacji i ja nie podejmowałbym się roztrzygania kto ma racje w tym sporze. Więc gratuluje wam nieomylności i pewności siebie w tej kwestii.

Florek
22-02-2008, 00:32
A więc tylko tyle dodam:

Blejz, na Śląsku dużo wybudowali Niemcy, czy to znaczy że Ślask ma być niemiecki? Jeszcze kilka lat temu do Wrocławia śmigałeś autostradą wybudowana za czasów Hitlera.

Co innego kto co wybudował, Niemcy (oraz Czesi) byli i budowali na Śląsku zanim powstało Państwo Polskie,praktycznie od czasu jak cokowliek zaczeło sie budowac wiec mieli ładnych pare lat na murarstwo. Co za tym idzie pozostawili ogromne dzidzictwo kulturowe o czym sporo osob zdaje sie zapominać bądz nie wspomina bo tak wygodniej. Co innego jednak gdyby na Śląsk przyjechali masowo mieszkańcy Burkiny-Faso, stali sie wiekszoscia i proklamowali nowe państwo. Nieprawdaz ?

whyduck
22-02-2008, 00:36
jedyne co można zarzucić Serbom, to przeciąganie tematu

zbyt wiele czasu pozwalali sobie pluć pod nogi na własnym podwórku

mieli wystarczająco czasu i mozliwosci, zeby zakonczyc sprawę raz na zawszę

szkoda, ze obudzili się dopiero teraz

ale w 100 % jestem przekonany, że zrobią co trzeba

to zbyt charakterny naród, żeby odpuścić

kosowska flaga nigdy nie będzie wisieć na pograniczu dłużej jak 15 minut

Foxu
22-02-2008, 00:40
Florek, czemu z Burkina-Faso? Z tego co słyszałem to zamieszanie w Kosowie jest pomiedzy Serbami a Albańczykami, a oba te kraje granicza z Kosowem. Chyba Ci nie wyszło porównanie.

Florek
22-02-2008, 00:43
Kraj jest obojętny, to ze grainczą ze sobą nie zmienia faktu ze Albańczycy sa w Kosowie elementem kulturowo obcym, tak jak Burkina Faso dla Śląska. Po prostu tam przyjechali. Pewnie dlatego ze było najblizej.
A dlaczego Burkina- Faso ? Nie wiem, zawsze bawiła mnie ta nazwa ;)

Fanatyk'1964
22-02-2008, 03:01
Takie małe info - w sobotę o 12:00 ma miejsce wiec poparcia dla integracji Serbii na katowickim rynku!!! Chętnych - serdecznie ZAPRASZAM!!!!

Junior
22-02-2008, 09:56
Hhehehe najlepsze w Polakach jest to, ze zawsze uwazaja, ze maja racje i chuj... Skad Wy mozecie wiedziec co dla tych ludzi jest dobre? Czytaja akrtykuly w internecie, prasie?

Sa ludzie ktorzy tam byli, przezyli kilka lat tam?

Janusz
22-02-2008, 11:16
Czyli np. astronomia jako nauka nie istnieje, bo żaden człowiek nie był na Marsie?

Shellu
22-02-2008, 11:51
Tylko, że właśnie astronomia to nauka czyli nazwijmy to "rzecz" oparta na dowodach naukowych.

A opinie na temat Kosowa wynikają w większości z przesłanek medialnych, a media z prawdą często mają niewiele wspólnego.

Co do samego Kosowa, nie wypowiadam się, bo za mało wiem na ten temat.

Mayek
22-02-2008, 12:13
inne kraje pewnie to maja w dupie a tutaj na forum ludzi by walczyli z albanczykami o serbskie kosowo :lol:
skoro w Kosowie byl parlament i uchwalil niepodleglosc to wszystko sie odbywa legalnie.
pokazanie 1 filmiku nic nie zmienia. Serbowie nie mordowali ludzi?
jak juz pisalem, ocena stosunkow na Balkanach jest bardzo ciezka... co jednak nie przeszkadza tym parunastu osobom w tym temacie wypowiadac sie jednoznacznie.
Kosovo jest tak serbskie jak Ślonsk polski!

czacha
22-02-2008, 12:22
Kosovo jest tak serbskie jak Ślonsk polski!

:lol: co za bełkot. Ta sytuacj w ogóle nie ma zadnej analogi do Śląska, wg mnie można by ją nawet jako przeciwieństwo traktować. Mam nadzieję, że prowokowałeś Mayek...

Janusz
22-02-2008, 12:27
Nie ma różnicy pomiędzy budowaniem opinii w oparciu o informacje przekazywane przez satelity w odniesieniu do wszechświata, a budowaniem opinii w oparciu o informacje przekazywane przez media w odniesieniu do Kosowa. W obu przypadkach przekaz jest w pewnym stopniu zafałszowany, w 1 z powodów ograniczeń technicznych, w 2 z powodów ograniczeń percepcji człowieka, który zdaje relacje.

Mnie jakoś cieszy, że ludzie nie są bierni i potrafią dokonać selekcji informacji, na podstawie których budują opinie. W dzisiejszym świecie to podstawa, a polska szkła tego nie uczy.

Shellu
22-02-2008, 13:01
Ładnie to nazwałeś "selekcja" : )

Ja bym raczej to przeformułował na "wybiórczość".

Na pewno ograniczenia techniczne, o których piszesz mają miejsce, jednak o ile można to porównać, to uważam, że ograniczenia percepcyjne człowieka są wiele większe (te to dopiero są niezbadane). Mimo wszystko pozyskiwanie wiedzy za pomocą nauki jest bardziej wiarygodne niż wyrabianie opinii na temat kilku relacji telewizyjnych.

Generalnie uważam, że większość osób powtarza to co mówią znajomi i telewizja, a tylko nieliczni znają historię, okoliczności itd. i mają jakąkolwiek podstawę do dyskusji.

MALek
22-02-2008, 13:09
Mayek - mi chyba antypatii do ruchów- narodowo wyzwoleńczych nie zarzucisz, mimo to ja mam podobne zdanie jak większość wypowiadających się w tym temacie
Kosowo jest Serbskie !
Twoje porównania do Śląska są jak najbardziej chybione, taki się składa że Polacy na Śląsku jak i Albańczycy w Kosowie są ludnością napływową. Tak się składa że jeszcze 20 lat temu to Serbowie byli większością w Kosowie, tyle że wojna w Jugosławii, terror UCK, i okupacja Kosowa sprawiły że wielu spośród nich te tereny opuściło. Znaczna cześć Serbów ostatnie wybory zresztą zbojkotowała i to dlatego Albańczycy wygrali je tak znaczącą większością... ale czy 5-6 lat temu SLD i 2 Lata temu PiS którzy wtedy Byli siłą rządząca w Polsce mogli robić co chcieli ? Czy Gdyby któraś z tych partii rozwiązała parlament i wprowadziła dyktaturę było by to zgodne z prawem ? W końcu mieli większość! ...(wiem porównanie nie do końca trafione ale za to obrazowo przedstawia istotę problemu)
Kolejną sprawą jest Historia tych ziem nie licząc czasów archaicznych gdy jakieś tam ludy zasiedlały po kolejni te ziemie, to od zawsze były one Serbskie, ba to nie Vojvodina, Nisz , czy Belgrad są kolebką państwa Serbskiego a waśnie Kosowo.
Zwolennicy niepodległości Kosowa mówią że skoro zamieszkuje je ludność Albańska... Czy całe ? Nie Zachodnia i Północna cześć tej prowincji to wciąż ziemie zamieszkiwane przez większość Serbską ! Tego już nikt nie bierze pod uwagę, mówi się o wolności dla mieszkańców Wsodnio- Połódniowego Kosowa którzy chcą niezależności od Belgradu, całkowicie zapominając o Serbach... czy to jest istota demokracji ?
Poza tym czym państwo Kosowskie ma być ? Bez przemysłu, infrastruktury z zacofanym rolnictwem i 60% bezrobociem ? Ma być niepodległym państwem ? A może pierwszym krokiem do utworzenia Wielkiej Albanii ? Albo Satelickim wasalem USA które miast męczyć się z negocjacjami z "mocniejszymi" państwami europy będzie tu mogła stawiać swoje tarcze antyrakietowe, i bazy wojskowe ? Przecież one dadzą mieszkańcom prace... Czyim kosztem... to już zostaje przemilczane...

Kosowo na zawsze Serbskie !

MALek
22-02-2008, 13:13
Generalnie uważam, że większość osób powtarza to co mówią znajomi i telewizja, a tylko nieliczni znają historię, okoliczności itd. i mają jakąkolwiek podstawę do dyskusji.

Z kilkoma znajomymi już na ten temat się posprzeczałem...
A telewija... heh jakoś wszelkie stacje z TVN na czele wypowiadają się w tonie nieprzychylnym Serbom.. .

Fuhrer
22-02-2008, 14:11
ocena stosunkow na Balkanach jest bardzo ciezka...

Zgadzam się z Maykiem, że sytuacja jest ciężka żeby nie powiedziec ,,nierozwiązalna". W jakimś stopniu rozumiem racje kosowskich Albańczyków. Co z tego że Kosowo jest kolebką serbskiej państwowości skoro Serbów jest tam mniej niż 10%. Załóżmy, że (hipotetycznie) kiedyś będzie sytuacja,że nie będzie tam ani jednego Serba, ale to ,,zawsze" będzie ,,musiała" byc Serbia (?). W takim razie Grecy mogliby zarządac od Turcji zwrotu Konstantynopola, który przez wiele wieków był stolicą świata hellenistycznego. Spójrzmy zresztą na naszą historię. Wilno (i cała tzw. Litwa Środkowa) to była historyczna stolica Litwy, tyle że prawie wogóle nie było tam Litwinów. Wg danych z 1936 r. było tam 2% Litwinów,2% Niemców, 6% Rosjan a reszta to Polacy i Żydzi (głównie zresztą Żydzi spolonizowanii). Podejrzewam, że gdyby Wilno dalej było polskie nikt na tym forum nie postulowałby oddania go Litwinom,tylko dlatego że to ,,kolebka ich państwowości". Oczywiście ten przykład z Wileńszczyzną jest trochę naciągany, bo związki Wilna z polską państwowością miały kilkuwiekową tradycję, natomiast albańskie Kosowo to absolutne nowum w europejskiej polityce, no ale sprawa jest mocno dyskusyjna. Jest jednak również druga strona tego medalu. Oto równe 70 lat po traktacie w Monachium, następuje rozbiór części terytorium suwerennego europejskiego kraju, w imię ochrony intetresów dominujących na danym terytorium mniejszości narodowych. Podobnie jak w Monachium nikt się nie pyta ,,rozbieranego" kraju o zgodę. Przerażająca jest w tym wszystkim niesamowita hipokryzja państw Zachodnich. Dlaczego prawa do ,,samostanowienia" nie mają Kurdowie? A co z Zadniestrzem? Co z Osetią Południową i Abchazją? A co z Baskami? Kraj Basków ma nawet większe podstawy do domagania się niepodległości niż kosowscy Albańczycy. Przecież Baskowie mieszkają tam gdzie mieszkają od ,,zawsze" a na ich terytorium istniało historyczne Królestwo Nawarry. Czy oni też zostaną uznani przez USA i UE? A prawie 2 mln. Węgrów w Siedmiogrodzie? Nie dośc, że stanowią w Siedmiogrodzie większośc to na dodatek tzw. Rumuński Siedmiogród istnieje zaledwie 80 lat, a Węgrzy są tam od 1000 lat i przez kilka wieków mieli już swoje państwo. Co zresztą z samymi Serbami. Jakoś nikt nie uznał serbskich enklaw na terenie Chorwacji za samodzielne państwo, nikt nawet nie protestował gdy spacyfikowała je Chorwacka armia. A czy Serbowie z Bośni będą mogli się oddzielic? W końcu stanowią tam ok. 50% populacji (zamieszkując zwarty obszar). Czy też usłyszą to co usłyszeli już wcześniej, że nie można zniszczyc integralności terytorialnej Bośni i Hercegowiny (skądinąd dziwacznego tworu politycznego). To wszystko jest kompletnie bezsensu.

P.S.Ciekawe czy jak Arabowie z przedmieśc Paryża ogłoszą ,,niepodległośc" to Francja to uzna.

czacha
22-02-2008, 14:41
P.S.Ciekawe czy jak Arabowie z przedmieśc Paryża ogłoszą ,,niepodległośc" to Francja to uzna.

No i pieknie to Fuhrer przestawił. A ostatnie zdanie najciekawsze. Cała sprawa wg mnie bierze sie z tego, ze Zachód traktuje panstwa wschodniej Europy jako jedna bezkształtna mase, społeczne odczucie jest takie, że jesteśmy jako wschodnia Europa jednakowi i w ogóle nas nie rozrózniają w większośći. Dlatego wykrojenie części takiej Serbi nie robi tam żadnego wrażenia- co innego gdyby wykroić coś z Hiszpanii,czy Francji. Tylko dziwi,że polski rząd tak ochoczo zgadza się na taką wizję postrzegania naszej części Europy.

Blejz
22-02-2008, 14:49
Mayek widze ze jestes autorytetem i znawca prawa miedzynarodowego

"parlament kosowski" to nawet moze sobie moze uchwalic ze nie sa w europie

tylko na marsie i co tez bedzie prawda???

to tak samo jak np radni powiatu łekołowy uchwalą sobie ze sa 52 stanem USA

i wprowadzaja wizy dla Polakow

Blejz
22-02-2008, 14:56
MALek ja jestem Polakiem i nie jestem ludnością napływową

myśle że działacze POW na śląsku w latach I wojny światowej też nie byli ludnością napływową

takie osoby jak Korfanty czy Miarka które wybitnie propagowały opcję POLSKĄ

na Śląsku też nie były napływowe ale oczywiście mogę się mylić

Mayek
22-02-2008, 15:02
Blejz, w ktorym miejscu napsialem ze jestem znawca tematu. napisalem tylko ze glupota jest jednoznacza ocena sytuacji w takim rejonie jak Balkany

"MALek ja jestem Polakiem i nie jestem ludnością napływową "

to juz tylko swobodna interpretacja. Obywatele USA tez moga powiedziec ze nie sa ludnoscia naplywowa

Facundo
22-02-2008, 15:11
Dla Polskich władz obecnie najważniejszą przyczyną do uznania suwerenności Kosowa jest uznanie tegoż tworu przez USA, Niemcy, Francje, Anglie co dla mnie jest największym debilizmem.

Blejz
22-02-2008, 15:16
wobec tego Mayek jaki jest wg Ciebie wyznacznik nie bycia ludnoscia naplywowa??

moze stworzysz na wzor III rzeszy jakis urzad i bedziesz weryfikowal

kto moze powiedziec ze jest slazakiem a kto nie ?

whyduck
22-02-2008, 15:17

sprytnie, ale mądrze powiedziane..

http://img261.imageshack.us/img261/2182/map3th1.th.jpg (http://img261.imageshack.us/my.php?image=map3th1.jpg)

jak ci panie historyku z Łągiewnicków filmik nie wystarcza to jak mi wytłumaczysz mapke powyżej ? i zaznaczone na niej wspaniałe czyny twoich braci z Albanii, za których byś w ogień wskoczył

Mayek
22-02-2008, 15:59
ja ja braci z Albanii :lol: analogiczne moge powiedizec ze ty wskoczylbys w ogien za serbskich mordercow
to ze ktos podwaza zdanie 1 strony nie znacyz ze miluje druga, ciezko to zrozumiec?
taka osoba jak Radko Mladic mowi ci to cos? chyba ze musze jakas mapke wkleic?
Albanczycy mordowali... reszta nie :)

MALek
22-02-2008, 16:23
MALek ja jestem Polakiem i nie jestem ludnością napływową

myśle że działacze POW na śląsku w latach I wojny światowej też nie byli ludnością napływową

takie osoby jak Korfanty czy Miarka które wybitnie propagowały opcję POLSKĄ

na Śląsku też nie były napływowe ale oczywiście mogę się mylić

Jasne nie zaprzeczam że ludność polska stanowiła duży odsetek ówczesnych mieszkańców Śląska... ale chyba oczywistym jest że po II Wojnie Światowej na Śląsk przybyła ogromna liczba ludności z tym regionem wcześniej niezwiązanej.
Ale nie rozwlekajmy tego tematu ten temat jest o Kosowie...

Kosowo na zawsze Serbskie !

Foxu
22-02-2008, 21:13
Jak juz pisałem, ja nie staje po żadnej ze stron, tylko dociekam na jakiej podstawie część z was jednoznacznie określiło kto ma racje, a kto nie. Więc Don wkleiłes mapke, wszystko fajnie, ale co powiedsz na to że Serbowie 2 dni temu splądrowali ambasade USA, rabowali sklepy (m.in. zdemolowali McDonalda). Pewnie jak by im sie w ręce trafił jakiś Albańczyk nie pogardziliby i teraz mozna by mu tylko dół kopać. Nikt w tym rejonie nie jest święty.

Niestety ludzie tam są jednymi z najgłupszych na świecie (tyczy się to obu stron), bo jak można zabijac sie tylko dlatego że sąsiad jest muzłomaninem czy prawosławnym czy jeszcze jakimś innym.

whyduck
22-02-2008, 21:21
zdemolowali McDonalda - straszne :szok: mam nadzieję, że dostali po mandacie

a tak na poważnie, to nie porównuj spalenia pierdolonej ambasady usa do ludobójstwa

wyobraź sobie, że mieszkasz w M3 i wpierdalam Ci się z kolegami analfabetami do domu i zajmuję jeden pokój, a wszystkie Twoje rzeczy systematycznie wypierdalam za okno

po 5 latach oznajmiam, że pokój jest mój, i że jak chcesz przez niego przejść to mi musisz zapłacić

Tobię się to nie podoba, a ja Ci mówię, że mam to w dupie bo większość sąsiadów z bloku mnie popiera, w dodatku jeden z nich chce sobie wyjebać baze wojskową na Twoim łóżku

smacznie ?

---

Foxu
22-02-2008, 21:38
Tylko kto powiedział ze "mieszkanie" nalezy do Serbów? Obie strony przedstawiają swoje racje, co do historii. Ja się nie podeme roztrzygnąć kto ma racje. Może to było tak że to "inteligentni" koledzy sobie przebili w ścianie drzwi i stwierdzili ze od teraz czyjes "mieszkanie" bedzie ich pokojem.

Cała historia Bałkanów nie jest tak jednoznaczna jak wam się wydaje. Moge zrozumieć kogoś kto kilka lub kilkanaście lat studiuje historie Bałkanów, ze ma wyrobione jakies zdanie na ten temat, po przeczytaniu setek ksiązek i publikacji na ten temat.

PS. MCDonald napewno nie należał do rządu USA, więc wyobraź sobie, że prowadzisz sobie interes żeby mieć z czego żyć, a przychodzi banda debili i wszystko niszczy bo prowadzisz to pod szyldem firmy X która jest utożsamiana z krajem Y. Smacznie :) ?

karol
23-02-2008, 01:27
Jaga w Łodzi na meczu z ŁKS:
http://www.jagiellonia.net/galeria/albums/2007_2008_EKSTRAKLASA/runda_wiosenna/mecze/22-02-2008_LKS-Jagiellonia/b/img_2693a.jpg

Korona również prezentuje podobny transparent na meczu z Wisłą.

whyduck
23-02-2008, 02:56
Generalnie na większości stadionów będą takie transparenty.

Lech, Legia 100 %

katowicer
23-02-2008, 08:28
chyba gdzieś zatraciło się hasełko Polityka precz ze stadionów.

Blejz
23-02-2008, 09:34
katowicer kibice zawsze byli jednoznacznie utozsamianie politycznie ;d

PePe
23-02-2008, 14:18
temat trudny ale od tego jest forum ,sytuacja wielce nieciekawa bo ruchy separtystyczne rozpoczna sie w innych rejonach świata,jednakże wielki bład aby Kosowo miało niepodległość

whyduck
23-02-2008, 15:21
chyba gdzieś zatraciło się hasełko Polityka precz ze stadionów.

jak to sie ma do twojego avatara?

Mayek
23-02-2008, 17:21
a co ma avatar do polityki stadionowej?

Blejz
23-02-2008, 17:34
1FCK pewnie tez nie ma nic wspolnego z polityka

Mayek
23-02-2008, 18:25
ale 1FCK utworzony zostal w celach politycznych i nikt sie z tym nie kryl. utworzono go po to zeby rozszerzyc dzialalnosc proślonską. pewnie to nawet kajs w statucie czy innym dokumencie jest zapisane. natomiast robienie transa na stadionie ze Kosovo jest serbskie to nawet jest nie tyle polityka co bardziej smieszna sytuacja gdzie ludzie nie majacy o tym pojecia mieszaja sie w zlozony problem

Junior
23-02-2008, 18:36
ale 1FCK utworzony zostal w celach politycznych i nikt sie z tym nie kryl. utworzono go po to zeby rozszerzyc dzialalnosc proślonską.

Hahahahahhahahahah

whyduck
23-02-2008, 19:28
1fc to pro-chorzowska banda pajaców, która prędzej czy później będzie gryzła trawę

nie chce juz wyjezdzac poza temat, ale polityka powinna byc na stadionach

przykladem tego jest np. sytuacja w Serbii

zdecydowana wiekszosc osob, ktore aktywnie uczestniczą w obecnych demonstracjach a co za tym idzie bronią interesu kraju to kibice Partizana, Zvezdy i innych serbskich klubów

jest to w pewnym sensie forma zabezpieczenia interesu kraju, na wypadek jakich chorych ruchów politycznych

kto by przepędził gejów w poznaniu, gdyby nie było polityki na stadionach ?

Blejz
23-02-2008, 19:50
i w krakowie

Shellu
23-02-2008, 21:51
A ja dodam, że na meczu w Belgradzie 2 tysiące pajaców krzyczało "Kosowo, Kosowo" tylko po to, żeby sprowokować kilkudziesięcioosobową grupkę Serbów, która pojawiła się na meczu.

Dziś 90% ludzi, którzy to krzyczeli ma pewnie opsiy "Kosowo zawsze serbskie" itd.

Żenada na maxa, jedna z największych jakie w życiu widziałem.

whyduck
23-02-2008, 22:08
nie od dziś wiadomo, ze 70 % kibiców reprezentacji to pajace

obudziłeś się przed chwilą ? :)

Blejz
23-02-2008, 23:49
tak było w belgradzie ale ....

wiadomo jak jest na meczach i przewaznie wiekszosc przyspiewek jest po to by

rywala najnormalniej w swiecie wkurwic

tam byla to odpowiedz na glupkowate - frajerskie zachowanie czesci serbskich fanow

m.in napinki w stylu rzucanie sniezkami czy pokazywanie genitaliow

zreszta nikt wtedy nie myslal ze dojdzie do takiej paranoi jaka jest teraz

ayer
24-02-2008, 00:35
ale 1FCK utworzony zostal w celach politycznych i nikt sie z tym nie kryl. utworzono go po to zeby rozszerzyc dzialalnosc proślonską.

Jaką??? proślaską???

heheh nawet mnie to rozśmieszyło ... staram sie nie wpisywać w jakieś polityczne tematy, ale tutaj przy Twoim wpisie Mayek można dostać bulu brzucha ze śmiechu.. :rotfl:

prośląski 1FC, :rotfl: , który ma z tamtym proniemieckim 1.FC tyle wspólnego co ja z Chinami.

Twór ten powstał tylko w celach propagandowych i z racji nie spełnionych ambicji kilku osób...

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Nie no.... dobry tekst... "szerzyć prośląskość".. :rotfl::rotfl:

Mayek
24-02-2008, 00:58
w celach jakiej propagandy? moim zdaniem propagandy proślonskiej. zostal reaktywowany przez RAŚ wiec jaka moze byc inna propoganda niz proślonska? moze chodzi ci o propagande pro Ruch?
innej opcji tutaj nie widze.
co do niespelnionej ambicji to dalej pozostanie ona niespelniona

whyduck
24-02-2008, 01:34
to straszne

może nasz klub blokuje twoje ambicje ?

zastanów się dobrze, czy aby się nie spełnisz bardziej w innym towarzystwie

rosja
24-02-2008, 08:31
Jednak wrócę do Kosowa .Zacznijmy od tego jakim sposobem albańczycy sie tam znaleźli, otóż w XV w . Serbskie tereny zostały podbite przez imperium osmańskie .Jakiś Austryjacki Margrabia nie pamiętam jak sie nazywał zapragnoł odbić to terytorium ochoczo przyłączali sie do niego serbowie , chociaż walczyli po obu stronach .Margrabia przegrał tę wojną i ogromna rzesza serbów zmuszona była do ucieczki razem z nim .Albańczycy korzystając z z tego że ogromna część terenów Kosoa jest pusta i opuszczona przesiedlili się tam i od tamtej pory tam są dziś stanowią 90 % ludności Kosova .Nie zapominajmy o tym że Kosovo jest dalej częściąSerbii , a Albańczycy według mnie bezprawnie zrobili referendum w samym Kosovie , nie można dopuszczać do takiej samowoli bo może to byćprzyczyną wielu konfliktów .Tak czy siak KosoVo było jest i bęzie Serbskie !!!!!!

Mayek
24-02-2008, 10:10
ayer: "i z racji niespełnionych ambicji kilku osób... "
jo: "co do niespelnionej ambicji to dalej pozostanie ona niespelniona"
(chodzi o osoby ktore zakladaly 1FCK, ten klub nie osiagnie sukcesu stad ta ambicja nie zostanei spelniona)

wiec cos ci sie chyba powalilo ze napisales to:

to straszne
może nasz klub blokuje twoje ambicje ?
zastanów się dobrze, czy aby się nie spełnisz bardziej w innym towarzystwie

Studi
24-02-2008, 17:49
http://obronserbie.lpr.pl/

JACA
24-02-2008, 19:54
Mayek jak widze jak demagogia Gorzelika "wyprała" Ci mózg to wogole nie dziwi mnie, ze nie rozumiesz co zrobiono Serbom zabierając im Kosovo. Jak wyrzucisz na chwile ze swojej pamiecy "nauki" gorzelika to zrozumienie problemu bałkanskiego dosłownei zajmie Ci 2 minuty.

Mayek
24-02-2008, 20:27
Twoj problem polega na tym ze przyjmujesz za fakt to ze wszyscy opcji proślonskiej "dowiedzieli" sie wszystkiego tego co sadza na temat sprawy ślonskiej od Gorzelika. Ja nawet nei wiem co on glosi. Zreszta mimo wszystko lepiej identyfikowac sprawe Ślonska z Baskami i Katalonia niz z Kosovem bo albance maja juz swoje panstwo

Fanatyk'1964
24-02-2008, 20:58
Panowie co Kosowo ma wspólnego z autonomia Górnego Slonska ? Przeca zresztą w Kosowie nie ma nowego narodu, a kosowscy Albańczycy maja już swoje państwo !!! Łączenie tych dwóch spraw osobiście dla mnie jest wielka pomyłka i lepiej żeby niektóre osoby na ten temat sie nie wypowiadały !!!

"Niy ma drugiyj takiyj ziymi, by my byli szczynśliwszymi - Poza jednym naszym krajym, poza Ślonskiym, naszym rajym"

stara ekipa
25-02-2008, 12:38
Tak czy siak KosoVo było jest i bęzie Serbskie !!!!!!
Premier Tusk podjął decyzję ws. Kosowa - Polska wyśle polityczną misję?

Polska nie wyklucza wysłania do Serbii "politycznej misji" - powiedział premier Donald Tusk. Celem tej misji - podkreślił szef rządu - miałoby być utrzymanie "perspektywy europejskiej dla Serbii".
Tusk podkreślił w TVN24, że w niedługim czasie w Serbii powinien pojawić się przedstawiciel polskiego rządu, który będzie starał się pokazać, że "Serbia ma nie tylko obrońców poza Unią Europejską, ale, że także w samej UE są państwa, w tym tak duże jak Polska, które chętnie wspomogą Serbię, jeśli ta będzie zainteresowana taką europejską perspektywą".

Tusk: wszyscy mają wątpliwości

- Nie należy krzywdzić Serbów. Uważam, że to co się stało, bez naszego udziału, trudno stało się, ale dziś potrzeba poświęcić Serbom więcej troski i uwagi - przekonywał premier.

Tusk zapowiedział też, że we wtorek zaproponuje Radzie Ministrów przyjęcie uchwały w sprawie uznania niepodległości Kosowa (ta dotychczasowa prowincja Serbii proklamowała niepodległość przed tygodniem).

Premier przyznał, że ma jednak wątpliwości w tej sprawie. - W kwestii Kosowa wszyscy mają wątpliwości, może Amerykanie sprawiają wrażenie, że tych możliwości są pozbawieni - powiedział.

Według niego, w sytuacji konfliktu wokół Kosowa "z punktu widzenia polskich interesów drugorzędne jest co się dzieje w samym Kosowie", a ważniejsze jest to, co "dzieje się wokół Kosowa". Jak podkreślił, "Polska jest krajem Zachodu i czasami musimy zdawać przykre dla nas egzaminy, także w tej kwestii".

"Polska nie zostawi sojuszników w trudnej sytuacji"

Wcześniej w Polskim Radiu, w "Sygnałach Dnia" Tusk przekonywał, że w sytuacji, gdy ok. 20 krajów UE, w tym kraje nadbałtyckie uznało lub zapowiada uznanie niepodległości Kosowa, Polska nie może pozostawić w tej trudnej sytuacji swoich naturalnych, zachodnich sojuszników.

- To jest taki moment, w którym, uważam, Polska powinna dać świadectwo: tak jest, jesteśmy razem - podkreślił premier.

Tusk: strategia wobec Kosowa nietrafna

Według niego, strategia, głównie amerykańska, dotycząca Kosowa "zapoczątkowana lata temu" nie była trafna.

Jak mówił, "w dającej się przewidzieć perspektywie" Serbia powinna być pełnoprawnym członkiem UE. - Ale też rozumiem, że jeżeli z jednej strony Rosja i Chiny szukają swojej gry politycznej w Europie, a z drugiej strony Unia Europejska i Stany Zjednoczone grają swoją grę, to nie ma wątpliwości, gdzie jest miejsce Polski - powiedział Tusk w wywiadzie dla "Sygnałów Dnia".
================================================== ================================================== =====================================
Czyli wychodzi na to ze Serbowie niby mają rację , jednak Polska kieruje się dobrem Unii Europejskiej ... jak kurwa

Mayek
25-02-2008, 17:57
no tak ale czlonkowstwo w Unii polega na takim "byciu kurwa" jak to nazwales, sa inne drogi ale dla interesow Polski bycie sprzecznym z Unia w sprawie nas dotyczacej jest nieoplacalne
Tusk ma raczej zwiazane rece bo realizuje konkretna polityke proeuropejska i mimo to ze przemycil zdanie ze ma watpliowsci to jednak stanowisko jest jasne.

Fanatyk'1964
25-02-2008, 18:44
Stary co ty piszesz ?!!! Tusk ma raczej zwiazane rece bo realizuje konkretna politykę proeuropejska ? Tusk raczej wchodzi w dupa tym złodzieja z Brukseli jak cała jego POkurwiona partia!!! Jesli tak wyglada konkretna politykę proeuropejska , nie mam pytań !!!! A jeśli chodzi o nasze członkostwo w Unii, które polega na "byciu kurwa", pokaż mi inny kraj w UE który zachowuje sie jak kurwa !!!!! ... może Niemcy lub Francja !!!???
Bliżej mi do braci Serbów niż do Albańskich brudasów !!!!

Mayek
25-02-2008, 18:59
jednak zauwazam ze forum kibicowskie to nie jest dobre miejsce do gadania o polityce skoro niektorzy nie maja pojecia co to znacyz polityka proeuropejska
otoz np to ze prowadzimy handel z krajami takimi jak niemcy francja hiszpania a z serbia to pewnie obrot nawet promil nie wynosi wiec co jest wazne? realizowanie wspolnej polityki i ksztaltowanie wzajemnych pozytywnych relacji czy na chama byc w opozycji o taka z punktu widzenia interesow narodowych (ze tez kuzwa musze to tlumaczyc dupnym polskim patriotom!) pierdole.
a jak twoim zdaniem wygladac ma polityka europejska? jest jeszcze alternatywa zblizenia sie do Rosji ale na dluzsza mete nie widze w tym sensu. Niemcy i Francja sie nie musza zachowywac jak kurwa bo wyzej stoja od Polski. Zreszta tutaj zachowanie jak kurwa to tylko przenosnia bo pewnie wszystkie kraje beda za wolnym kosovem. nie bedzie moze hiszpania ktora czy bedize czy nie to nic jej sie nie "stanie"
w swojej historii Polacy mieli wielkie mniemanie o sobie i zle na tym wyszli chociaz niejednokrotnie nie musieli sie tluc ze wszystkimi na okolo o pierdoly z punktu widzenia polityki dlugofalowej. Jak chcesz sie dac pociac za Serbie to prosze bardzo. Oni pewnie maja twoj kraj w dupie :)

Fanatyk'1964
25-02-2008, 20:42
Tak na prawdę PO nie prowadzi żadnej polityki proeuropejskiej, chodź pan Tusk wiele o niej mówi. W sumie politycy PO dożo mówią o cudach !!!! Z tego co wiem przed wyborami pan Tusk mówił o autonomii, co z tego mamy wielkie nic !!!! Tacy ludzie jak ty teraz mówią że Niemcy i Francja sie nie muszą zachowywać jak kurwa bo wyżej stoją od Polski. No a tak ładnie mówi sie w TVN i w G.W że w UE wszystkie kraje są równe :) Ja równieżmam pytanie !!! Dlaczego uważasz że wszystkie kraje będą za wolnym kosovem ? A jaki interes ma Polska w uznaniu Kosova ? Moim zdaniem uznanie Kosowa jest nie tylko bezprawne z punktu widzenia prawa międzynarodowego, ale niemoralne. Uznanie tego pseudo kraju, UE uznaje państwo terrorystów i morderców !!!!

Blejz
25-02-2008, 21:00
przez takie zachowania jak panistw UE najpierw 123 lata bylismy pod rozbiorami

a potem przez 45 pod sowiecka okupacja

Florek
25-02-2008, 21:02
jako ze smiesza mnie gadki o polityce zawierające znikomą część merytoryki a od chuja i jeszcze troche emocji to z Fanatykiem na temat Polskiej sceny politycznej polemizował nie będe.
Jedno pytanko do Mayka:
bo pewnie wszystkie kraje beda za wolnym kosovem.
Co masz na myśli pisząc "wolne Kosovo" ? Wydaje mi sie ze w tym przypadku miedzy słowem "niepodległe" a "wolne" jest jednak przepaść.

Mayek
25-02-2008, 22:51
racja, chodzi mi o Niepodlegle.. uleglem retoryce mediow jak widac piszac Wolne ;)
w kwesti tego dlaczego pisze ze wiekszosc krajow uzna, pisze to dlatego ze tak slyszalem w tv. Nie wiem czy w tvn czy innym to nie wazne, wazne jest to ze agencje prasowe przekazaly stanowiska wiekszosci rzadow panstw europejskich ktore sa za.
pojde w slad Florka i nie bede polemizowal z ludzmi ktorzy kieruja sie emocjami a do tego jada po GW oraz tvn.... jeszcze troche to sie na zydow przerzuci, taka dyskusja nie ma sensu
haslo ze sie mowi w tvn ze kraje se rowne ma byc smieszne?
zalozenie rownosci nie bedize nigdy polegac na tym ze malta ma taki sam glos jak niemcy. rownosc OBYWATELI w kwestii glosowania. Niemcow jest chyba z 90 mln (razem z turkami :lol:) a polakow 40 mln to nie sadzisz ze byloby to niesprawiedliwe gdyby te kraje mialy taka sama waznosc glosow?

Fanatyk'1964
26-02-2008, 01:21
No właśnie ulegasz retoryce mediów :) Moim zdaniem hasło które tak często słyszymy w różnych mediach ze kraje UE se równe, jest o tyle śmieszne ze brzmi aż ironicznie. Przeca każdy wie że U.N rządzą m.in Niemcy,Francja a z takimi krajami jak Litwa czy Słowacja nikt sie nie liczy ( i nie będzie sie liczył ). Piszesz ze niemów jest 90 mln a polaków ino 40 mln i ze byłoby to niesprawiedliwe gdyby Polska miały taka sama ważność głosów. Wiec mi powiedz kaj jest ta równość w UE ? Piszesz ze nie będziesz polemizował z ludźmi którzy kierują sie emocjami, a mi sie wydaje ze brakuje ci argumentów i tyle !!! Pozdrawiam !!!

Jaworzno
26-02-2008, 08:51
Kosovo Je Srpsko! Stop brudasom z Kosowa, ktorzy na wspol z UE i im podobnym gownem niszcza nasza kulture europejska. I nie mam tutaj na mysli bynajmniej np. Francji ktora kultury nie ma wlasnie przez dawanie takim brudasom praw i przywilejow, a co dopiero Niepodleglosc. Wiesz Mayek co to znaczy to slowo? Czasem mam wrazenie ze Ty jakis kurwa wyalienowany jestes i dziadek Twoj, moze komunista wpajal Ci chujowiny do glowy od malego i przejeles te poglady. Tylko nie obrazaj sie na dziadka komuniste jak Tusk, wszak to Twoj brat... Bez odbioru.

Mayek
26-02-2008, 09:54
Wiesz Mayek co to znaczy to slowo? Czasem mam wrazenie ze Ty jakis kurwa wyalienowany jestes i dziadek Twoj, moze komunista wpajal Ci chujowiny do glowy od malego i przejeles te poglady. Tylko nie obrazaj sie na dziadka komuniste jak Tusk, wszak to Twoj brat... Bez odbioru.

a to dobre ze mowisz to akurat mnie. Nie wiem czy wiesz ale glownym zalozeniem kominuzmu bylo zrownanie wszystkich ludzi, likwidowanie podzialow. Przyjazn śląsko-dąbrowska :lol2: itd. zwalczano jezyk ślonski, wpajano idee wartosci narodu polskiego
a ty mi mowisz ze ja mam komunistyczne myslenie. twoj avatar jest nieadekwatny do twoich pogladow

Facundo
26-02-2008, 12:50
Cała partia Prawych i Sprawiedliwych to jeden wielki paradoks.

Wracając do tematu - rząd uznał niepodległość Kosova...

Florek
26-02-2008, 13:35
Wiec mi powiedz kaj jest ta równość w UE ?
Nie spodziewałem sie ze bede bronił Mayka :hihi:

Czysta logika. Rownosc obywateli. Inaczek kazdy obywatel jest rowny. Tak ?
Nie oznacza to ze Niemiec ma wazniejszy glos niz Polak czy Słowak czy Litwin. Mają taki sam.
Ino ze Niemcow, Francuzów jest wiecej. Chyba logiczne ze we wspolnoscie mają wiecej do powiedzenia ?

Jaworzno
26-02-2008, 14:16
Konunizm wpajal zasady narodu Polskiego, wg Ciebie... Lepiej nie pisz juz nic.

czacha
26-02-2008, 14:19
Jak wg Ciebie komuna w Polsce nie byla powiazana z nacjonalizmem to Ty juz lepiej nic nie pisz...

Co to ma k..a wspolnego z tematem. Szkoda ze nasz rzad dał ciała jako pierwszy z krajow słowiańskich, trzeba było poczekać i jeśli już nie mamy wyjścia to ogłosić najpoźniej jak się da.

królik
26-02-2008, 14:49
Komunizm to utopijna idea niema sensu rozmawiać o tym scieRwie .
a co do Polski ... ewidentnie działają na czyjąś korzyść. ale niema się na ten temat co rozwodzić bo to wszystko chodzi napewno o pieniądze.

Fuhrer
26-02-2008, 19:58
Szkoda ze nasz rzad dał ciała jako pierwszy z krajow słowiańskich, trzeba było poczekać i jeśli już nie mamy wyjścia to ogłosić najpoźniej jak się da.

No właśnie już zupełnie nie rozumiem tego pośpiechu. Po co się teraz deklarować. Trzeba było siedzieć cicho i czekać na rozwój wypadków. Bzdura.

Fanatyk'1964
26-02-2008, 21:08
Florek twoje logiczne myślenie mnie przeraża !!! O czym ty piszesz ? O równość obywateli !!! Faktem jest że w parlamencie UE każdy kraj ma swoja liczbę przedstawicieli,z tym ze np.Niemcy maja ich więcej niż polscy a polscy więcej niż słowaccy .... i gdzie jest ta wasza równość w UE :) Inny przykład rolnik Francuski dostaje więcej dotacji z UE niż np. polski .... i znów kaj ta wasza równość w UE !!!! przykładów jest wiele, wiec nie pisz mi tu tych waszych jebanych sloganów prounijnych o równość obywateli wspólnej polityce itp... Wracając do tematu dziś rząd PO uznał niepodległość Kosova... ciekawe czy autonomie Górnego Ślonska tyz uznają ?

Mayek
26-02-2008, 21:21
Florek napisał:
Czysta logika. Rownosc obywateli. Inaczek kazdy obywatel jest rowny. Tak ?
Nie oznacza to ze Niemiec ma wazniejszy glos niz Polak czy Słowak czy Litwin. Mają taki sam.
Ino ze Niemcow, Francuzów jest wiecej. Chyba logiczne ze we wspolnoscie mają wiecej do powiedzenia ?

TU MASZ ODPOWIEDZ!

a co ma byc taka rownosc ze 1 kraj to 1 glos? i co jak wtedy cie malta przeglosuje?
w polsce prawdziwych rolnikow jest moze 1000, reszta to wsioki z 1ha pola

Facundo
26-02-2008, 21:33
Florek twoje logiczne myślenie mnie przeraża !!! O czym ty piszesz ? O równość obywateli !!! Faktem jest że w parlamencie UE każdy kraj ma swoja liczbę przedstawicieli,z tym ze np.Niemcy maja ich więcej niż polscy a polscy więcej niż słowaccy .... i gdzie jest ta wasza równość w UE :) Inny przykład rolnik Francuski dostaje więcej dotacji z UE niż np. polski .... i znów kaj ta wasza równość w UE !!!! przykładów jest wiele, wiec nie pisz mi tu tych waszych jebanych sloganów prounijnych o równość obywateli wspólnej polityce itp... Wracając do tematu dziś rząd PO uznał niepodległość Kosova... ciekawe czy autonomie Górnego Ślonska tyz uznają ?

Mnie przeraża twoje nielogiczne myślenie.

Czytaj uważnie, równość polega na tym, że głos Polaka, Niemca, Francuza jest tak samo ważny. To, że Francuzi, Niemcy i inni mają więcej głosów od Polaków jest jak najbardziej normalne. Zobacz ile pieniędzy do kasy Unii Europejskiej wkładają dane kraje, a ile Polska.
To tak gdybym ja z tobą założył spółke, w którą ty włożyłeś 90%, a ja 10% i mamy mieć dokładnie takie same prawa w zarządzaniu funduszami.

Fanatyk'1964
26-02-2008, 22:06
Pierwsza sprawa ten temat jest o Kosowie, a po drugie mi nie musisz pisać co to jest równość !!!! W waszej UE jej nie widzę !!!! . Dlatego myślę żeby zakończyć temat UE i tyle !!!

JACA
26-02-2008, 22:10
Kolejny durnowaty wg mnie pseudoartykulik Rafala Steca o kibicach z wątkiem Kosowa.

Dlaczego ligowi kibice są wrogami niepodległego Kosowa ???

Wiecie już pewnie, że na kilku pierwszoligowych stadionach wisiały w weekend transparenty z hasłami „Kosovo je Srbija” i im pokrewnymi, wspierającymi sprzeciw Serbów wobec powstania nowego państwa na Bałkanach. Sam jestem nieprzejednanym wrogiem epatowania polityką na stadionach, ale tego tematu tym razem nie ruszam, choć wściekam się, że władze piłkarskie znów skłamały - jesienią obiecały nowe przepisy, zmuszające kibiców do oddawania do akceptacji transparentów, które zamierzają wywiesić na trybunach. I znów się z reformami spóźniają. To jednak, powtarzam, temat odrębny, na osobną notkę. Czy raczej - obfitą gazetową publicystykę.

Teraz intryguje mnie, dlaczego trybuny podjęły akurat ten problem. I dlaczego wstawiają się akurat za Serbią? Tu znów zastrzeżenie: nie chcę wdawać się w polemikę polityczno-historyczną i przekonywać kogokolwiek do mojego poglądu w sprawie, nie będę nawet zdradzał tego poglądu. Wiem tylko, że ligowe trybuny nie żyją na co dzień sprawami międzynarodowymi. Ani nie współczują walczącym o niepodległość Czeczenom, ani nie popierają postawy Rosjan, którzy tej niepodległości nie chcą. Ani nie bywają sprzymierzeńcami marzących o niezależności Basków, ani nie zachwalają chroniących intergralności kraju władz Hiszpanii.

Aż tu nagle wyskoczyli z tym Kosowem. Wyskoczyli w dodatku jednomyślnie, zupełnie jakby się skrzyknęli i zorganizowali.

Podział w Europie jest jasny. Serbię wspierają, nie po raz pierwszy w historii, Rosjanie, którzy pragną zachować geopolityczne wpływy w regionie, oraz ich sojusznicy. Wspierają ją też - lub przynajmniej rozumieją jej postawę, ewentualnie zachowują wstrzemięźliwość w sądach - państwa same borykające się z marzącymi o niepodległości separatystami, a zatem obawiające się groźnych dla ich przyszłości precedensów. Dla moich wątpliwości wynika z tego wszystkiego niewiele. Bywalcy pierwszoligowych stadionów mieliby być prorosyjscy? Niby dlaczego? Mieliby obawiać się, że i Polsce grozi rozbicie? Jeszcze większy absurd. Skoro na Czadoblogu nie przeczytałem jeszcze manifestu dającego intelektualno-historyczny fundament dla apelu o oderwanie od reszty kraju Śląska, to chyba nic nam nie grozi ;) Co więcej, poparcia dla Serbii nie sposób uzasadnić nawet przekonaniami lewicowymi bądź prawicowymi, różnicę poglądów w tej sprawie - czysto politycznej - wyznacza dalece bardziej kręta granica.

Jest jeszcze jedno możliwe wyjaśnienie: trybuny mogą chcieć wyrazić solidarność z serbskimi piłkarzami, którzy biegają po naszych boiskach. Wtedy powinniśmy się cieszyć, że w jednej drużynie nie grają oni z Kosowarami (jedynego pozyskał zimą ŁKS). A sama akcja miałaby podłoże nieco infantylne, nie poparte wnikliwą analizą skomplikowanej materii spraw międzynarodowych, o którą zresztą - przyznaję szczerze - kibiców nie podejrzewam.

Skąd to nagłe polityczne przebudzenie? Czy kibice mają - i spróbują wyrazić - swoje zdanie również w sprawie Czeczenii lub Kurdystanu?

Blejz
26-02-2008, 22:17
stec to kretyn jakich malo - zwolennik opcji angielskiej na trybunach mapety wpierdalajace hamburgery

chipsy albo frytki z cola - bez spiewu bez zabawy bez flag bez opraw bez fanatyzmu

zastanawiam sie jak dlugo kibice w wwa beda go znosic kiedy przeleje sie czara goryczy

i spuszcza mu wpierdol /po tekstach jakie wypisywal o kibicach L w/s konfliktu z iti myslalem

ze juz wtedy/

Blejz
16-03-2008, 10:36
http://www.niebiescy.pl/album/ruch_widzew_03_01/duze/14.jpg ciekawostka

gdyby glupota mogla latac Slaski wczoraj odlecialby gdzies hen hen

GieKSiorz87
16-03-2008, 10:58
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"