View Full Version : Prawo jazdy
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
Chodzi ktoś albo chodził do auto szkoły na GieKSe?? Jak tak to niech napisze kilka słów jak to wygląda itp:zabki: bo właśnie chce się zapisać, tylko nie wiem gdzie:zabki:
RobertSK
08-02-2008, 22:58
Ja nie miałem z nimi kursu i powiem szczerze ze max załuje...brałem u nich kilka godzin dodatkowo i powiem tyle ze są kumaci i max spoko.Co do ceny to chyba tak jak wszedzie ,wiem ze sale wykładowe maja w Spizu:)
Osobiscie ich polecam:)
pozdro
A ile kosztuje kurs na prawko na kat C ? bo nigdzie nie pisze...
1600zł kurs + 30 zł lekarz + 182 zł egzamin
Czas trwania imprezy to okolo 5 miesiecy. 2,5 miesiąca wyklady+jazdy i okolo 2 miesiące oczekiwanie na egzamin.
Mariusz1964
09-02-2008, 07:31
Czas trwania imprezy to okolo 5 miesiecy. 2,5 miesiąca wyklady+jazdy i okolo 2 miesiące oczekiwanie na egzamin.
Mozna to zrobic szybiej i taniej :zabki:
Ja robilem prawko na kat.C w 2003 r ,placilem 1 tys. wszystko trwalo 3 miesiace tylko ze to bylo w Bydgoszczy w wojsku :napinka:
Ile trzeba miec ukonczone lat by moc isc na kat. C ??
Gdzie można zrobić karte motorowerową ??
Mozna to zrobic szybiej i taniej :zabki:
Ja robilem prawko na kat.C w 2003 r ,placilem 1 tys. wszystko trwalo 3 miesiace tylko ze to bylo w Bydgoszczy w wojsku :napinka:
hmm a ja myslalem ze za free prawko w wojsku jest
hanys 85
09-02-2008, 14:54
Ile trzeba miec ukonczone lat by moc isc na kat. C ??
Musisz miec juz kategorie B (ograniczen wiekowych nie ma)
A chodzil ktos na Bukowa na prawko kat C ??
Chodzi ktoś albo chodził do auto szkoły na GieKSe?? Jak tak to niech napisze kilka słów jak to wygląda itp:zabki: bo właśnie chce się zapisać, tylko nie wiem gdzie:zabki:
Ja się zapisałem. Rozmawiałem z tym Panem i powiedział mi tydzień temu, że na stronie GieKSy będzie dodatkowo formularz dla chętnych aby wiedział ilu chce się zapisać, ale do teraz nie ma...
Kurde ja już podchodze 9 raz do prawka i juz mnie to wnerwia bo dobrze jeźdze ale egzaminatorowi coś zawsze nie pasuje. Chyba w łape trzeba dać :zabki:
9 raz do prawka
oo kurde,ja to bym sie chyba zalamal
6ego mam egzamin i mam nadzieje ze zdam za 1wszym razem,jak sie nie uda do bede chcial aby moj instruktor jechal z nami na egzaminie,wole doplacic a miec pewnosc ze wtedy trudniej im uwalic bo nie jestesmy sami....
RobertSK
09-02-2008, 23:15
A chodzil ktos na Bukowa na prawko kat C ??
Wydaje mi sie ze oni nie mieli do tej pory kategorii C...moge sie mylic ale tak cos mi swita:)
pozdro
19lolo64
10-02-2008, 15:05
Elo kaj mozna zdac na karte motorowerowa i jakby to wygladalo ? PZDr :P
Wydaje mi sie ze oni nie mieli do tej pory kategorii C...moge sie mylic ale tak cos mi swita:)
pozdro
nie mylisz sie:)
A nie idzie ktos przypadkiem tam na kat. C ?? Bo chyba sie wybiera
A jak to wyglada z Kat C. ?? najpierw trzeba odbębnic te pierdoły teoretyczne i jazda , czy mozna to i to naraz robic?
chyba najpierw teoria tak jak było z kat. B
teoria idzie bardzo szybko ;)
slyszeliscie cos na temat zmian ktore maja wejsc....(lecz kiedy jeszcze nie wiadomo...)
podobno bardzo mozliwe ze srodki szkoleniowe beda prowadzic egzaminy koncowe i ciekawi mnie czy to pewne info bo taxiarz tak matce mowil,ale z nimi to nie wiadomo czy gadaja prawde;p
pozatym egzamin ma trwac 60min
jezeli nie zgodzisz sie z decyzja,mozesz automatycznie odwolywac sie do wojewody ktory moze zdecydowac kto mial racje ( i w przypadku pozytywnego pozpatrzenia,otrzymuje sie prawko bez ponownego zdawania)<--ma to ograniczyc oblewanie za nic...
zobaczcie sobie ogolne zmiany jakie maja byc:
http://www.prawko.com.pl/content/view/62/2/
ile miesięcy przed 18 można zacząć robić kurs na prawko ? :sportowiec:
jutro mam pierwszą jazde na miescie;] wiec uwazac na zlote punto:lol:
szanujcie prawko... bo łatwo je stracić...
Gierdi o ktorej i z jakiej szkoly to bede pitac albo wskocze na maske :)
szanujcie prawko... bo łatwo je stracić...
Ino nie godej zes je stracił :P
No to od kwietnia zaczynamy kursy na kat. C :D
z Lidera:napinka: miedzy 16:30 a 17:30 ;p
http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jazdy/news/drastyczna-podwyzka-praw-jazdy,1063473 Drastyczna podwyzka praw jazdy.
W Katowicach są plany wprowadzenia Grande Punto i najnowszej Corsy...
Ino nie godej zes je stracił :P
No to od kwietnia zaczynamy kursy na kat. C :D
ja mam dalej :) niewiele brakuje do końca, ale staram się nie przekroczyćlimitu ;)
Chudy NFG
24-02-2008, 18:30
Ja mam pytanie nie w sprawie prawa jazdy a pozwolenia ADR ... ile teraz kosztuje taka przyjemnosc , gdzie najlepiej ja zrobic , ile to trwa .
mart84zaw
24-02-2008, 23:50
Podstawowy 400zł, ok 20godzin
albo 2 weekendy w tym egzamin WORD albo 5 dni w tyg, od 16-20 ZDZ
do 400zł
zdawalnosc 99%
gdzie mozna tanio zdac prawo jazdy kat. B i zeby jeszcze byli jacys spoko instruktorzy??
adr podstawa 400 dodatkowe jak np cysterny jakie ja posiadam musisz dopłacic 450 zł taka sama dopłata do wybuchowych i promieniotwórczych
w czwartek egzamin
ciekawe....
dzis sobie 1h pojezdzilem bo mi zostala i instruktor mowi ze jak nie trafie na cwela to zdam
w piatek jego uczen ponad 60min byl gnojony az nie wytrzymal ;/ wszystkie mozliwosci parkowania itp :/
podobno prze.... trafic na jakies 2 babska co tam sa oraz jakis mlodych lapsow co mysla ze sa bogami i gnoja za nic!!!
ojj mam nadzieje ze wejdzie to co ma wejsc ze egzaminy beda w osrodkach szkoleniowych ...!! wtedy bedzie piekni,bo te #%#$%@% nie beda zarabiac !!!!!! dla mnie ktos taki to jest zero!! bo tylko smiec potrafi uwalac bez podstaw
nie da się uwalić bez podstaw :)
musisz zrobić coś źle, żeby mógł Cię uwalić..
co prawda można się przyczepić do szczegółów, ale jeśli dobrze jeździsz to Cię nie 'uwali' :D
poza tym, przecież masz opcję egzaminu i z kamerą i ze swoim instruktorem (nie wiem czy to jest extra płatne czy też obowiązkowe już, ale wiem, że taka opcja była)
ze swoim inst... 150zl +trzeba jeszcze jemu cos dac
kamera powinna byc wszedzie,ale w codziennosci jest tak ze albo to pic albo jest tak ustawiona ze g. da ;/
nie da sie uwalic bez podstawy?
to powiedz mi czemu ludzie ktorym odebrano prawko np. z 10letnim stazem zdaja 5-6razy ;/;/....
czasami o cos takiego ze rece opadaja np. ktore to swiatla mijania itp.
to jest jedna wielka zorganizowana grupa przestepcza dla mnie ;] dzialaja niby legalnie,bo ciezko cos udowodnic...
popatrz w weekend,dla kogo sa organizowane te egzaminy? ..dla znajomych znajomego...
ludzie z gor przyjezdzaja(szefem jest wlasnie jakis goral) i zdaja bez problemowo.... (info od instruktora mojego)....
on mial ost. paru takich kierowcow,no ze poprostu nie umial ich na czyms nadziac...umieli wszystko,no to na egzaminie ich uwalil
na palcach rak mozna policzyc ile osob zdaje za 1wszym razem
i niby czemu oni teraz tak placza,jak ma wejsc ze egzaminy beda w osrodkach szkolenia?
bo skoncza sie lapowki,przekrety,znajomosci...bo naprawde bedzie latwo zdac
ludzie wyjezdzaja zagranice aby robic prawko,bo latwiej!! co jest juz naprawde porazka:/
nie dosc ze sie czeka tyle,powiedzmy ze zawalisz sobie cos sam np. teorie i kij i znowu ponad miesiac baa dwa czekasz ;/
chore!!!!! ja gdybym chaji tam nie zrobil to bym na 29 kwietnia mial egzamin dopiero :/
mam nadzieje ze trafie na jakiegos milego dziadka,bo takich jest niby 3 i z rana maja dobry humor.
moim marzeniem jest zdac za 1wszym razem :P:P:P aby pokazac ze sie da heh ;]
a co do przyczepiania sie szczegolow...
z tego co nawet pisze w czasie egzaminu mozna zadac 2 sposobow parkowania (wiecej sie nie praktykuje),no a jednak....egzaminator juz nie mial sie do czego dowalic to typkowi kazal robic wszystko
i tylem i przodem i zawracanie na 3,wszystko by udupic az mu sie udalo ;/ kto widzial aby egzamin trwal 60min ponad,on sie mial odwolywac ale czy to cos mu da,tylko sobie w papierach zawali bo te gnidy to notuja:/
wiadome ze sa osoby ktore nie jezdza idealnie,co mozna sie przyczepic,ale sa tez tacy co jezdza powiedzmy od 15-16roku zycia i jezdza naprawde swietnie,przychodzac na szkolenia likwidowane maja tylko glupie nawyki jak trzymanie kierownicy,ciezka noga i trzymanie sie przepisow...a to na kilku 1wszych lekcjach mozna juz wyuczyc.
Chorosz pierdolisz aż głowa mała.
Pytasz czemu ludzie z dużym stażem zdają po 5-6 razy. Bo nie znają przepisów ! Sama jazda też najlepsza nie jest, bo przez te kila lat nabrali złych nawyków.
Jakby potrafili wszystko to by zdali bez problemu. Problem polega na tym, że ludzie nie potrafią się przyznać do swoich błędów i wymyślają rózne bajeczki na swoje usprawiedliwienie i potem je rozpowiadają i tak krążą plotki.
Ja osobiście to bym oblewał jak leci, bo to co się dzieje na drogach i jak ci ludzie jeżdżą to jest tragedia. Nie widze powodu dla którego zdawanie miałoby być łatwiejsze, bo przecież jazda samochodem to nie jest zabawa dla debili.
Jeśli chodzi o parkowanie tyłem, przodem i inne takie to kierowca powinien to umieć, dlatego o co ci chodzi z tym "egzaminator juz nie mial sie do czego dowalic to typkowi kazal robic wszystko i tylem i przodem i zawracanie na 3" ?
Sam widziałem kilka razy jak kobiety prosiły inne osoby, by wyjechały jej z parkingu, bo ona nie potrafi cofać w tą strone.
Facundo tylko czasem jest tak, ze dobrze jezdzisz, najedziesz na linie, zatrzymasz sie na czerwonym za daleko o 20cm itp. i egzaminator Cie obleje.
Fakt, ze sa osoby, ktore nie powinny dostac prawo jazdy, bo jezdza tragicznie, zreszta tak jak wspomniales widac to u nas na drogach.
Moja dziewczyna zdala za 1 razem, a jezdzi tylko znanymi drogami, poprostu sie boi jezdzic nowymi rogami, w dodatku jak wiekszosc kobiet ma bardzo slaba topografie :)
Czy takie osoby powinny dostac prawojazdy?
fucando ..porobie pkt. bo bedzie latwiej a wiec:
1.pisalem ze oblewaja osoby ktore znaja sie i na przepisach oraz na jezdzie !! i to potwierdzaja instruktorzy(a instruktor przeciez nie powie ci ze dobrze jezdzisz,jak jezdzic nie umiesz)....ja znacznie wczesniej przed koncem 30 mialem juz wypisane ze ukonczylem,aby sobie wczesniej kolejke zajac....
Znam osobiscie kilka/nascie osob co nie zdalo a jezdza lepiej niz nie jeden z kilku/nasto letnim stazem ...
znam tez takich co maja prawko a on np. znaku nie widzi !! (doslownie...koles jest slepy i poprostu stwarza nebezpieczenstwo,raz z nim jechalem i poprostu po 5min chcialem wysiasc....)
2.jak ludzie sie nie potrafia przyznac?....czyli co uwazasz ze kazdy mysli ze jest najlepszy itp,g... prawda
samokrytyka jest i to naprawde duza,widac zniesmaczenie np. u osob ktore zle wykonaja np. banalny luk
3.tak oblewal jak leci...a wtedy nic tylko w lape i nakrecanie korupcji i znajomosci...zobaczymy o ile wejdzie to w zycie egzaminowanie w osrodkach szkoleniowych .... zobaczysz o ile % wzrosnie zdawalnosc!!i tu nie chodzi o brak znajomosci przepisow LECZ O LUDZKA GLUPOTE I SZPAN ,,MALOLATOW'' ktorzy posiadaja miesiac prawko i mysla ze sa rajdowcami!!!!bo predkosc jest powodem wiekszosci wypadkow wsrod mlodych!! potem alkohol ...a to nie ma nic wspolnego ze znajomoscia przepisow lecz z czysta glupota.
4.hmm takie rzeczy powinny byc wyuczone na szkoleniu(parkowanie) a tylko jakis 1,2 przyklady na egzaminie (np. wjazd tylem do koperty)dla wiekszosci poprostu zgroza bo strach ze sie w cos przywali...to powinno byc obowiazkowe ale powtarzanie jednej czynnosci np. 2 razy jest juz glupota i proba na znalezienie jakiegos haka.
tez znam takie osoby co wola przejechac pol katowic niz zaparkowac np. wlasnie w kopercie badz tylem...
PS
kazdy dobrze wie,spytaj sie kazdego instruktora ze EGZAMINY to jedno wielkie zlodziejstwo i oszustwo...wiadome ze czasami puszcza kogos za 1wszym razem BO MUSZA...jakby to wygladalo np. jakby na miesiac u egzaminatora nikt nie zdal za 1wszym razem jak ma 5-6dziennie NIE MOZLIWE BY TO BYLO
ludzie ktorzy jezdzic nie potrafia,a prawo jazdy potrzebuja nie martw sie i tak zalatwia w ten czy inny sposob,a na tym wszystkim cierpia ci co umieja jezdzic a sa gnojeci przez smiecia co mysli ze jest bogiem
takie jest moje zdanie i go nie zmienie bo widze jaka sie sytuacja,tymbardziej po tym jak mi instruktorzy powiedzieli jakie przekrety z tych egzaminatorow sa
na caly osrodek w k-ce podobno tylko 3 egzaminatorow nie udupia za ,,nic''
Junior bo na linie nie mozna najechac i to jest w przepisach,wiec tego sie trzeba trzymac,a co do sygnalizatora,wyraznie jest pokazane na znakach ,,na jezdni'' gdzie sie trzeba zatrzymac i o te 20cm watpie nawet jakbys stanal przed mialby jakis problem(chociaz jak mowilem te #%@$@# uwalic za wszystko potrafia)...:/
Trzeba zmienić system egzaminowania, by nie dopuszczać do sytuacji, w których udupiają za nic, ale też wyeliminować zdawanie osób, które na to kompletnie nie zasługują.
Kumpel na 40 minut egzaminu 30 przesiedział w samochodzi czekając na egzaminatora, którego zawiózł do domu, bo tego sraczka chyciła. Zdał bez kłopotu i praktycznie bez jazdy. Był też przypadek, że kumpel jeździł 12 minut i zdał, a innego po 50 minutowej jeździe oblał na samym końcu w dyskusyjnej sytuacji.
Jednak po 5 minutach jazdy po mieście przynajmniej kilku osobom odebrałbym prawko.
2.jak ludzie sie nie potrafia przyznac?....czyli co uwazasz ze kazdy mysli ze jest najlepszy itp,g... prawda
samokrytyka jest i to naprawde duza,widac zniesmaczenie np. u osob ktore zle wykonaja np. banalny luk
Tutaj mnie źle zrozumiałeś. Ludzie bardzo często nie potrafią się przyznać do porażki przed znajomymi jak i przed samym sobą i dlatego wymyślają różnego typu historyjki na swoje usprawiedliwienie. Normalne ludzkie zachowanie, gdzie zamiast szukać błędów w samym sobie szukamy ich we wszystkim innym byle tylko usprawiedliwić własne niepowodzenia.
stara ekipa
04-03-2008, 13:46
Moja dziewczyna zdala za 1 razem, a jezdzi tylko znanymi drogami, poprostu sie boi jezdzic nowymi rogami, w dodatku jak wiekszosc kobiet ma bardzo slaba topografie :)
Junior to już wiesz co mosz kupić dziewczynie na dzień kobiet ... GPS :hihi:
,,
Jednak po 5 minutach jazdy po mieście przynajmniej kilku osobom odebrałbym prawko.''
no ja tez,sam fakt ze nie zdolaja jeszcze wyjechac na droge a juz wracaja do osrodka ...chodzi o wyjazd przez stacje i egzaminator mowi prosze skrecic kierowac sie na muchowiec to ci skrecaja w lewo ... o_O albo np. prosze jechac na krakow i zamiast normalnie skrecic w lewo to ci chca jechac na wprost(bo latwiej,i na rondku przy lompy zawrocic)....
sa asy do ktorych nie mam pytan i wogole jakim cudem przejejezdzili te 30h
ale taki anty talent to 1/100
Czy takie osoby powinny dostac prawojazdy?
Jak najbardziej. Jedziesz na impreze z laska i juz masz transport do domu. Skoro jezdzi tymi drogami ktore zna to do domu Cie zawiezie :zabki:
Tematy mi sie pomyliły, ja tam zdałam za 5 razem, a jeździć mogę wszędzie i sie nie boje. Mam tylko problemy z kierunkami w sensie prawo lewo
za 3:40min egzamin xD
nadupiam caly czas te testy i albo 0 albo 4 bledy lol;/
rozkladam sie na tych gdzie moze byc wiecej niz 1 dobra w szczegolnosci w sprawie ,,tych swiatel mijania,drogowych''kiedy sie jakie zalacza i gdzie,przy postoju,holowaniu itp.;/;/;/;/;/;/;/
MichalS78
06-03-2008, 07:34
Mam tylko problemy z kierunkami w sensie prawo lewo
Czyli, jak zdecydowana większość kobiet. Z drugiej strony zawsz można jechać w "lewo" lub w "to drugie lewo".:czytaj:
i chuj ujebalem
jeszcze bym zrozumial na drodze ale na luku !!!
ja pierdole ale porazka:/
z jednej strony moja glupota ze nie rozgladalem sie dokladnie tylko gapilem sie na niego(bo stal przy slupku,a wiec tak jakby pomoc) lecz przez to stanei zaslonil mi pacholem od mojego pasa a stal przy 2gim i jeb ciul dup wjechalem i pozamiatane:/
za 1wszym razem na luku odrazu dobrze wjezdzalem a tu jeb ;/
chociaz przyznac musze tez ze stres byl a tak sie smialem z tych co sie boja,sam mialem nogi z waty ;/;/
uwalic w miejscu w ktorym nie widzialem mozliwosci by udupic UDUPILEM ehhhh
przeciez kula w leb i tyle :/
rozumiem jakbym gdzies na trasie cos zle zrobil albo cos...ale nie na placu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! debil idiota !!! :/
P.S
wie ktos moze czy moge sobie wykupic 2 egzaminy ? tzn np. jeden na 11ego a drugi na 12ego od razu ?
czyli jednak ludzie oblewają nie z winy egzaminatora..
i potrafią się do tego przyznać ;)
wydaje mi się, że nie możesz kupić dwóch egzaminów; zresztą po co?
poćwicz więcej, uwierz w siebie i zdaj następnym razem..
bez sensu jest myślenie, że się od razu nie zda..
to po co iść w ogóle na taki egzamin..
CHOROSZ, przykro, że nie zdałeś, zdasz za kolejnym razem.
Chcę Ci jednak zakomunikować, że czytając Twojego posta stwierdzam, iż pisałem lepiej i czytelniej od Ciebie w wieku 9 lat. Wiem to, bo czytałem dzisiaj pocztówki i listy, które przysyłałem z kolonii będąc w takim właśnie wieku. Pozdrawiam :)
wiem wiem,sam to wiem
lecz dopiero teraz mi @#$!@$ przeszla na samego siebie....za kretynski blad
jak co to niech ktos tamto usunie ;]
wiem wiem,sam to wiem
lecz dopiero teraz mi @#$!@$[I] przeszla na samego siebie....za kretynski blad
jak co to niech ktos tamto usunie ;]
co?
post z 9:10 ;] 1wszy na 6str
Chorosz - jest taka opcja jak edytuj :) (jeśli nie masz usuń)
Co by nie rozmywać - pyt. związane poniekąd z tematem -
gdzie można w K-cach lub okolicach zrobić kurs na instruktora prawa jazdy i ile kosztuje
(oprócz ZDZ w Kato) ?
RobertSK
07-03-2008, 14:10
Łee czym tu sie martwic:))Ja objebałem juz dwa egzaminy i co lepsze....oba na łuku:)))
Ale cóz nie przejmuje sie bo nie ma czym...i tak sobie obiecuje ze następnym razem do egzaminu podejde bez stresu:)
pozdro
Jedna rada dla wszystkich zdających - na spokojnie sobie ustawcie wszystko w aucie przed jazdą. Lusterka, fotel, wszystko i choćbyście to robili 10 minut to naprawdę warto. Egzaminator musi poczekać, a potem jak już będziecie jechać to dużo lepiej jest być spokojnym w dobrze ustawionym fotelu niż się miotać, bo się o tym zapomniało ;)
robert tylko problem dla mnie polega na tym ze na jazdach ani razu zle nie zrobilem luku ;/ stres +frajerstwo egzaminatora dalo sie we znaki
a co do ustawiania itp to myslalem ze mu jebne zaraz bo ciagle kazal szybciej szybciej ze inni czekaja i mnie wkurwial powoli,wiec nie wyobrazam sobie jazdy z nim po miescie
robert tylko problem dla mnie polega na tym ze na jazdach ani razu zle nie zrobilem luku ;/ stres +frajerstwo egzaminatora dalo sie we znaki
a co do ustawiania itp to myslalem ze mu jebne zaraz bo ciagle kazal szybciej szybciej ze inni czekaja i mnie wkurwial powoli,wiec nie wyobrazam sobie jazdy z nim po miescie
Nie stresuj się instruktorem tylko rób wszystko tak szybko jak uważasz za stosowne-nie ma w regulaminie czasu wykonania manewrów.A jesli nie poskutkuje to wybierz się z jakimiś dwoma kumplami i niech staną koło gościa i głośno powiedzą ,że jeśli tylko pierdnie o czasie trwania egzaminu to nie będzie zbyt szczęśliwy.
PS biedni instruktorzy ,którym się pomyliło i "testują " swoich kursantów pod moim blokiem na parkingu:)
No prosze Cię, nie mów mi, że egzaminator wskoczył Ci do samochodu i bawił się kierownicą w czasie twojej jazdy, bo inaczej nie widze tego w jaki sposób miałby Ci przeszkodzić w przejechaniu łuku.
sprytnie zaslonil mi slupek a nie zwrocilem na to uwagi bo widzialem go w lusterku...lecz z pasa juz 2giego ... i wjechalem w swoj ,,tzn dotknolem'' no ale to juz bylo po egzm. co jest logiczne
gdybym moze zwrocil bardziej uwage na to to bym nie zdupil,fakt faktem moja wina lecz niepotrzebne gapilem sie na niego gdzie stoi
RobertSK
07-03-2008, 21:03
Chorosz gdybym nie umiał robic łuku to bym nawet nie szedł na egzamin.Na jazdach lajtowo wszystko wychodzi a egzamin to stres, z którym przyznam, ja sobie nie umie poradzic.I Tyle. wiem ze ja sam se dwa egzaminy zajebałem chociaz za pierwszym razem miałem tak, ze wiedziałem ze nie wyjade i ledwo ledwo tykłem lini...poprosiłem zeby mi jeszcze raz podjechała(bo mam takie prawo)ale powiedziała mi (kobitka) ze juz po egzaminie bo najechałem na linie...no i tyle:)
trudno pomęcze sie i zdam:) nie mam zamiaru na nikogo tego zwalac bo wiem ze jak bym miał wszystko super opanowane to bym im mógł na koniec z satysfakcją srodkowy palec pokazac a i tak by mnie nie oblali:)
Jedyne czego mi szkoda to pieniedzy....
pozdro
Ogólnie Prawko w Polsce to jedno wielkie badziewie.Długie meczace kusry i stresujace i mało zdawalne egzaminy.ale moze to trohe lepiej bo nie kazdy moze miec prawko .Mam kumpla który zdawał 28 razy.Zdał bo egzaminator wygladał na nieco "poimprezowego" . Nie powiem ze kolega jest Asem w jezdzie ale ja nie zauwazałem jakis błedów w jego jeżdzie. Chłopak zdał kupił sobie BMW na kóre odkładał odkad zaczał pracowac. Na poczatku jedził spokojnie zgodnie z przepisami ale po 2-3 tygodnaich gdy poczuł adrenalaine i konie pod maska zaczął szalec.Po 4 tygodniach nie miał juz prawka.Dwa razy po 10 i 13 pkt. I patrzac tak na jego przykład zastanawiam sie czy zamiast "zielonego listka" na szybie nie powinno sie nakazac młodym kierowca jezdzic przez pewnei czas z ograniczneniami KM.nie sobie posmiga z rok maluchem lub seicentem i nabierze doswiadczenia a potem dopiero lepsza fure.
PS. W radiu ESKA od poniedziałku do wygrania KURS PRAWA JAZDY od 6.00 do 9.00 leci program Jajecznica ala Dworak. Wystarczy wysłac sms o tresci JAJECZNICA na 7195 i odpowiedziec(jesli oddzwonia) na dwa pytania zwiazane z programe TV "Top Gear"(chyba tak sie to pisze) dzwonia w okolicach godziny 8.00 w tym tygodnu były GPS do wygrania i pytanai były łatwe..Wiec jesli ktos ma szczescie to mzoe zaryzykowac:)
RobertSK
12-03-2008, 16:46
Ciepnijcie ktos numerem do naszej autoszkoły na Bukowej:)
pozdro
kubaczek
12-03-2008, 17:04
jak na egzamin idziesz z lajtowym podejsciem i pewien siebie to lajtowo zdasz;):D trzeba byc cfany w aucie a nie cipa;p;d
prawko od nas, nr tel 513043423
Tommywie
13-03-2008, 00:47
sprytnie zaslonil mi slupek a nie zwrocilem na to uwagi bo widzialem go w lusterku...lecz z pasa juz 2giego ... i wjechalem w swoj ,,tzn dotknolem'' no ale to juz bylo po egzm. co jest logiczne
gdybym moze zwrocil bardziej uwage na to to bym nie zdupil,fakt faktem moja wina lecz niepotrzebne gapilem sie na niego gdzie stoi
no nie moge! jeszcze chwile wczesniej wyzywal sam siebie za glupote i prosty blad, a teraz juz frajerstwo egzaminatora ktory mu 'sprytnie' zaslonil slupek...
w waszej dyskusji co do uczciwosci egzaminatorow macie obaj troche racji - z jednej strony na pewno czesto oblewaja ludzi za pierdoly, bo na tym robia kase, a z drugiej w zyciu nie chcialbym, zeby znowu wprowadzili zdawanie w osrodku, bo to by w ogole byl juz cyrk na kolkach! Do Chorosza - sam widzisz, ze mimo, ze ktos jezdzi dobrze na jazdach, to to, ze oblal nie musi oznaczac nieuczciwosci egzaminatora tylko przychodzi stres, zrobi sie blad i tyle... a kazdemu sie moze blad zdarzyc... ja chociaz za pierwszym razem nie zdalem to nie moge powiedziec nic na faceta, bo byl bardzo sympatyczny i zawalilem bo na bodajze Kosciuszki nie zauwazylem ze sie skonczyla jednokierunkowa :/ a za drugim razem facet przez wiekszosc trasy wpatrywal sie w jakies kartki i mnie nie stresowal, wiec tez nie moge nic powiedziec... Co najlepsze na jazdach mialem 30 h na puncie i na egzaminie trafila mi sie corsa :) ale jak drugi raz zdawalem to modlilem sie, zeby byla corsa i mialem szczescie :)
a'propos zdawania prawka slyszalem jedna anegdotke:
babka zaraz po egzaminie miala isc na urodziny... poszla na egzamin z koperta, ktora miala w kurtce... kurtke polozyla z tylu... jada jada, zrobila tam jakies bledy, ale egzaminator nic i na koniec mowi 'dziekuje, zdala pani' i siegnal za fotel i wzial ta koperte z jej kurtki... a w tej kopercie, jak sie pewnie domyslacie, byla kartka urodzinowa :D
jak dobrze mi wiadomo w jazdach egzaminacyjnych są kamery, i nad skrzynią biegów w okolicach radia jest monitor LCD... więc kurde w nim widać wszystko, przód tył... więc z cofaniem powinien być najmniejszy problem :>
kubaczek
13-03-2008, 09:43
w nie wszystkich samochodach egzaminacyjnych masz zamontowany ekran a niektorcyh sa same kamery ja przynajmniej tak miałem
Tommywie
13-03-2008, 11:56
w corsie jest monitor w tej 'zaslonce' pod sufitem :)
kubaczek
13-03-2008, 11:57
mozliwe nie widziałem.... a mialem corse
http://wiadomosci.**********/Wiadomosci/1,80269,5021146.html
dobre :lol: juz jest wysoka liczba motocyklistow nie posiadajacych prawa jazdy wiec ciekawie bedzie jak to wprowadza :fly:
Baudolino
14-03-2008, 13:24
pół biedy jak sie zabijają sami, gorzej jak krzywdzą innych...
czy ktoś z Was, stresował sie troche przed egzaminem wewnętrznym? czy tylko ja tak mam :szok:
czy ktoś z Was, stresował sie troche przed egzaminem wewnętrznym? czy tylko ja tak mam :szok:
Tylko Ty tak masz....:rogacz:
wewnetrznym ? loool ja mialem wtedy 6 bledow haaa dali mi ksiazke przepisalem 1 blad xD i przepuscili
a na normalnym mialem 1 :D a nie bylem wlasnie 2 pytan pewny..i to 2 co do tych swiatel mijania i drogowych ;/ z tym zawsze przeje...
hihihi wewnętrzny -smiech na sali -instruktor sobie drzemnął i jechałem gdzie chciałem a ,że młody i głupi jeszcze byłem to przez czerwone światła śmigałem(oczywście widząc ,że nie ma innych wozów w okolicy)
to 2 co do tych swiatel mijania i drogowych ;/ z tym zawsze przeje...
a potem będziesz ich używać w nieodpowiednim miejscu i czasie (albo nie używać) i będziesz powodować zagrożenie..
znajomość przepisów to podstawa..
inna sprawa to stosowanie się do nich (do niektórych) :zabki:
nie no wiem kiedy je uzywac tylko mi sie poprostu ja je nazywam swiatla oraz dlugie :P a nie mijania,drogowe ;] i z tym mialem problem zeby zapamietac :P
ale juz zapamietalem xD chyba :P
N!o tO sOoOpEr ^-^ xD (: :P
RobertSK
18-03-2008, 22:10
Panowie dzis nareszcie zdałem egzam na prawko i teraz pytanie:)
Nie wiem ile ida te dokumenty do urzedu komunikacji , bedą na dniach czy moge se darowac chodzenie tam i isc dopiero po swiętach grubo??
pozdro
Grubo. Kolo miesiaca bedziesz czekal.
Ja miałem po 3-4 dniach, ale może się nie znam.
niech mi ktoś wytłumaczy jak wygląda sprawa ze strzałką zieloną podczas świecenia światła czerwonego na skrzyżowaniu stajemy (jak na stopie) czy zwalniamy jak na "ustąp pierwszeństwa"?
stajemy tak jak na stopie, upewniamy się czy możemy jechać... jeśli jest pusto to jedziemy, jeśli nie to czekamy;)
zadawał ktos z was na Tychach prawko ? ja tam chodze do budy znam te miasto na pamiec i juz 2 egzaminy oblalem bo tak sie spodobało egzaminatorowi...
mariuszeeek
20-03-2008, 23:53
Robert czekasz aż z Worda pójdą dokumenty z racji świąt może to nastąpić w przyszły piątek więc za 2 tygodnie możesz iść popłacić wyrobienie prawka czyli około 3 tygodni i będziesz już mógł jeździć
Piter_Jaw
24-03-2008, 17:33
http://www.nauka-jazdy.go3.pl/kontakt.html polecacie?
Zrobilbym prawko w klubie, ale pojawia sie problem dojazdow z pracy itd itd a tu mam w centrum i plac na paderewie.. Jakies opinie ?
Piter, polecamy ;)
sam tam chodziłem jak robiłem prawko.. w porządku ludzie tam pracują..
zresztą już sporo osób tam poleciłem i wszyscy byli zadowoleni :)
ps. możesz pozdrowić p.Asię jak tam będziesz :zabki:
Slimowski
24-03-2008, 21:05
Moje pytanie nie do końca o prawku ale powiedzmy że poboczny.
Najprawdopodobniej "chycił" mnie foto radar. Jechałem samochodem od przyszłej teściowej. Czy mam jakieś ewentualne szanse na wymiganie sie?
I jeszcze czysto techniczne pytanie odnośnie foto radaru. Nie widziałem żadnego błysku flesza z tego foto radaru, czy nasze polskie w ogóle mają flesz? Bo w angielskich to przy foceniu była lampa błyskowa i przynajmniej wiadomo było czy się zostało chyconym ;)
Moje pytanie nie do końca o prawku ale powiedzmy że poboczny.
Najprawdopodobniej "chycił" mnie foto radar. Jechałem samochodem od przyszłej teściowej. Czy mam jakieś ewentualne szanse na wymiganie sie?
I jeszcze czysto techniczne pytanie odnośnie foto radaru. Nie widziałem żadnego błysku flesza z tego foto radaru, czy nasze polskie w ogóle mają flesz? Bo w angielskich to przy foceniu była lampa błyskowa i przynajmniej wiadomo było czy się zostało chyconym ;)
maja flesz. Mandat przyjdzie na wlasciciela auta, a to czy przyszla tesciowa poda Ciebie jako sprawce wykroczenia to zalezy od niej. Zalezy tez jak dobrze bedziesz widoczny na zdjeciu. Jesli nie blyslo nic i sam mowisz, ze nie jestes pewny czy Cie "chycil" to mysle, ze nie masz sie czym przejmowac. Wiele fotoradarow tylko straszy; stoja puste skrzynki...
Mojego brata 2lata temu w wakacje zlapal fotoradar i nic nie przyszlo do dzis...
ma ktos stronke www od naszej autoszkoly na GieKSie ?
MiRO dzieki
nie ma takiej, ważne informacje są podawane na stronie głównej...
No i prawko zdane ; )
za pierwszym razem ^^
farciarz:jezor: ja mam jeszcze 8godz. do wyjeżdżenia...
a miałeś "przyjaznego" egzaminatora?
Długo teraz trza czekać na egzamin? Wiem ze to zalezy od szcześcia, ale tak średnio.:zabki:
RobertSK
09-04-2008, 22:33
2 miechy....
kaj prawko na motor, za ile i jak to szybko idzie zrobic?
2 miechy ? na pewno nie w k-ce
kumpel byl wczoraj i dostal pod koniec lipca ...
sporo osob jedzie zdawac do zywca/tychow/sosnowca...podobno latwiej i szybciej
w zywcu sie czeka ok 3tyg
ja jak teraz nie zdam to chce w tychach sprobowac bo znam je jako tako,ale najpierw musze sie isc zapisac...tzn w piatek ide
bylem 2 razy ale jak widzialem ta kolejke to mnie @#%@% bral i wracalem
2 miechy ? na pewno nie w k-ce
kumpel byl wczoraj i dostal pod koniec lipca ...
Bredzisz :cham:
Kumpel w zeszly piatek oblal i nastepny termin mogl miec 7 maja. Ale chcial pozniej to dostal 10 czerwiec :)
Wiec ten koniec lipca to chyba byla zemsta kobiety z okienka :rotfl:
to gratulacje, bo ja się już męczę niemało
A w ogóle to gdzie jest najłatwiej zdać? Tzn. Gdzie są inne ośrodki egzaminowania w pobliżu?
RobertSK
10-04-2008, 11:58
Myśle ze jak sie prawka nie kupi to nikaj nie ma łatwiej...Tychy, Katowice, sosnowiec(tfu) to wszystko jeden chuj moim zdaniem.
Ja czekałem około dwóch miechów na kolejny egzamin i mysle ze teraz tez tak jest.
Chorosz z ciekawosci spytam....który raz bedziesz zdawał??
pozdro
teraz dopiero 2 bedzie
a co do latwiej trudniej/spytajcie sie instuktorow (jesli sa spoko) powiedza jak jest itp. ja nawet sie dowiedzialem na jakich uwazac i ze raczej pewne mam oblanie.
najwieksza zdawalnosc jest podobno na tychach,a natomiast w zywcu najmniejsza kolejka
jeszcze Dąbrowa gornicza i Jastrzebie zdroj :)
niektorzy zawracaja na ciaglej i mowia ze egzaminator h** ich oblal
Z relacji znajomych !! i własnego doświadczenia:
Katowice- długo sie czeka to fakt ale jedno z nalepszych zdawalnosci w naszym kraju !!
Tychy - Podobnie jak Katowice aczkolwiek jest kilku instruktorowk ktorzy oblewaja :P 3 kumpli z klasy trafilo na tego samego i wszyscy dostali to sam tzn wymuszenie pierszenstwa
Dąbrowa Górnicza - wiele niesprawnych samochodow średnia zdawalnośc oczekiwanie troszke krócej jak powyzsze miaasta
Jastrzebie - 1 miesiac czekania zamienia sie w 3 miesiace za 1 razem zdaje 2 na 10 <wow> cos jest nie tak
Jakby nie bylo egzaminatorzy sie przemieszczaja po Word-ach .
Naszczescie ja juz mam to za soba pozdro !!
Piter_Jaw
10-04-2008, 17:55
No to przyszla i kolej na mnie:) Zapisalem sie dzisiaj do OSK Nauka Jazdy na placu Andrzeja. http://www.nauka-jazdy.go3.pl/ Pani bardzo mila, ale zdziwilo mnie wnetrze tego budynku, tam jest jeden komputer? :szok: :)
Z relacji znajomych !! i własnego doświadczenia:
Katowice- długo sie czeka to fakt ale jedno z nalepszych zdawalnosci w naszym kraju !!
ja slyszalem, ze u nas zdawalnosc za 1razem to 30%, jesli to jedna z lepszych w Polsce to :szok:
Naszczescie ja juz mam to za soba pozdro !!
dokladnie :zabki:
sporo osob jedzie zdawac do zywca/tychow/sosnowca...podobno latwiej i szybciej
w zywcu sie czeka ok 3tyg
A to interesujące bo w żywcu nie ma ośrodka egzaminacyjnego :lol2:
Mam tam kilku kumpli i jakoś wszyscy zdawali w Bielsku bo mieli najbliżej :)
P.S. Jak już sie ma kat. B i chce sie potem robić A to znowu trzeba robić kurs teoretyczny? Tzn robi sie taki sam kurs jak osoby które jeszcze nie mają żadnego prawka czy jest jakaś skrótowa droga ?
wlasnei chyba nie ma drogi skrotowej co mnie nerwuje. bo bym chcial sie dzisiaj zapisac dzien poczytac przepisy dot tylko i wylacznie motoru i na nastepny dzien robic jazdy, pewnie kajs sie tak da ale trzeba se to zalatwic
Piter_Jaw
11-04-2008, 19:41
No to przyszla i kolej na mnie:) Zapisalem sie dzisiaj do OSK Nauka Jazdy na placu Andrzeja. http://www.nauka-jazdy.go3.pl/ Pani bardzo mila, ale zdziwilo mnie wnetrze tego budynku, tam jest jeden komputer? :szok: :)
podbijam, bo temat zaraz ucieknie na dalsze podstrony...
Gdzie w sieci znajdę zbiór wszystkich znaków, przepisów i innych rzeczy które trzeba umieć na teorie? Tylko żeby wszystko było kompletne w jednym miejscu.
http://www.naukajazdy.pl/
[/QUOTE]P.S. Jak już sie ma kat. B i chce sie potem robić A to znowu trzeba robić kurs teoretyczny? Tzn robi sie taki sam kurs jak osoby które jeszcze nie mają żadnego prawka czy jest jakaś skrótowa droga ?[/QUOTE]
Oficjalnie to trzeba robić teorie, niepamiętam ile 10 albo 20 godz.
Ale to kwestia dogadania się z ośrodkiem, bo jak masz to B to po co zaś chodzić na teorie.
Ty im idziesz na ręke, oni Tobie i wsiadasz odrazu na moto.
19Tauzen64
16-04-2008, 14:18
Wczoraj zdałem prawko za 1 razem:) Kaj moge sprawdzić na necie kiedy mam do odbioru prawko?
www.kierowca.pwpw.pl
najpierw musisz wszystko poplacic potem czekasz 2 tydnie na prawko i koniec.
Nie rob tak jak nie ktorzy ze czekaja na prawko i mysla ze moga zaplacic przy odbiorze pozdro
Tommywie
16-04-2008, 22:10
ja placilem przy odbiorze... najlepiej zadzwon do urzedy komunikacji i sie spytaj jak masz zrobic
płatności zależą od miasta, np. w Siemianowicach płaci się przy odbiorzę a w Tarnowskich Górach przed wydaniem
www.prawojazdy.com.pl/zestaw1B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw2B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw3B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw4B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw5B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw6B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw7B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw8B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw9B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw10B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw11B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw12B.jar
www.prawojazdy.com.pl/zestaw13B.jar
13 zestawów pytań na prawko na komórkę ... te są bodajże na nokie 6300 i temu podobne ;d
może się komuś przyda ;]
a tutaj tan na rozluźnienie ;p
http://chomikuj.pl/Loud/filmiki/nauka+jazdy.mp4
http://chomikuj.pl/Loud/filmiki/Blondynka+za+kierownic*c4*85.mp4
Mam jeszcze pytanie, ile się czeka na termin egzaminu teorii i praktyki w waszych miastach, chodzi mi o miasta w pobliżu Katowic bo szukam jak najkrótszych terminów oczekiwania.
Na teorie w Katowicach do 2 tygodni to juz maksimum.
co do praktyki to zalezy jak trafisz. Mozesz trafic na 2 tygodnie czy miesiac, a rownie dobrze mozesz na 2 miesiace
hmm a jak to jest (jakie kosztA) aby mogl jechac ze mna moj instruktor ... ? bo wiem ze jest taka opcja
i czy da sie zrobic tak aby miec punto a nie to @$!@$@ corse ?
hmm a jak to jest (jakie kosztA) aby mogl jechac ze mna moj instruktor ... ? bo wiem ze jest taka opcja
i czy da sie zrobic tak aby miec punto a nie to @$!@$@ corse ?
też o tym marzę...
Tommywie
18-04-2008, 14:51
chyba nie wiecie o czym mowicie... 2 razy zdawalem na corsie po 30 h na puncie i jakbym mial wybrac to jeszcze raz bym zdawal na corsie
corsa a punto
to tak jak
maluch a mercedes
(przynajmniej wedlug mnie) (chociaz wiekszosc z tego co wiem tez tak uwaza ;] ) tym autem da sie jezdzic,ale dziwnie a ja z racji ze jezdzilem nia tylko 2h nie przypadla mi do gustu.
dzisiaj poszedlem sie zapisac...egzamin na 25ego czerwca i jeszcze nie mozna sie zapisac na 2 egzaminy od razu :/ chaja nic nie dala.... przeciez to jest chore ...a to ze zdam np. za 1wszym to rozumiem ze za ten 2gi mi nie oddadza lecz przynajmniej jak obleje nie mam kolejnego za 2miesiace tylko np. za tydzien i jest wypas ;/ a ta baba mi gada ze nie mozna ..(bo?) bo nie o_O (o jakims tam blokowaniu terminow mowila) jak blokowanie terminu ? skoro place za to tak jakby za kolejny egzamin w formie zabezpieczenia sie
zna ktos przypadki podania tego do sadu ? bo z tego co wiem egzamin musi sie odbyc w ciagu 31dni,jesli sie nie wywiazuja mozna ich podac...lecz co mi to da?
*Piotrko*
18-04-2008, 16:48
A ja mam pytanie, może i było zadawane wcześniej ale musiałbym przeglądać 13 stron :|
- Ile przed 18 można zapisać sie na kurs ?
piszcie mi na pw kaj moga kupic prawko z wpisem do rejstru ;d;d;d bo na wakacje chcialbym to miec.
zna ktos przypadki podania tego do sadu ? bo z tego co wiem egzamin musi sie odbyc w ciagu 31dni,jesli sie nie wywiazuja mozna ich podac...lecz co mi to da?
jak ja o to zapytałam, to pani w okienku poinformowała mnie, że mają pozwolenie od marszałka na wyznaczenie późniejszego terminu..
Chorosz ale marudzisz ....
Ja mialem corse i zdalem za 1 razem.
Inna sprawa ze auta tam sa zjechane. w moim troche "zle" dzialalo sprzeglo .....
nie marudze tylko stwierdzam fakty ;]
ciekawe jakby byl wybor corsa czy punto ile osob by na corse poszlo ;];];] zapewne nieliczni
ale to teraz malo istotne
najwiekszy problem to kuzwa czas oczekiwania :/:/;/
a co do tego Marszalka to ciekawi mnie od kiedy/czy wogole oni moga zmieniac prawo/przepisy ? hmm
lipa ze sie na tym nie znam zbytnio ;] ale ciekawi mnie na jakich zasadach on tak moze...kto wytlumaczy? ;]
wlasnie pierwszy raz widzialem Fiata Grande Punto na jeździe egzaminacyjnej. :jezor: ciekawe kiedy będą dostępne te najnowsze Corsy..
Z tego co wiem, to w naszym ośrodku w Katowicach wszystkie samochody wymieniane są na te Grande Punto. Teraz już nie będzie stresu jaki samochód dostaniesz :P Będą tylko te
19Tauzen64
21-04-2008, 21:26
Czemu nie moge czekać aż będzie prawko a potem zapłacic? Co to za róznica?
Agressiva64
21-04-2008, 21:29
piszcie mi na pw kaj moga kupic prawko z wpisem do rejstru ;d;d;d bo na wakacje chcialbym to miec.
A nie lepiej ci zdac bez kupowania ? Jak kupisz to na drodze nie bedziesz wiedzial co masz robic a potem sie cuda zdarzaja przez takich driverów
nie marudze tylko stwierdzam fakty ;]
ciekawe jakby byl wybor corsa czy punto ile osob by na corse poszlo ;];];] zapewne nieliczni
ale to teraz malo istotne
najwiekszy problem to kuzwa czas oczekiwania :/:/;/
a co do tego Marszalka to ciekawi mnie od kiedy/czy wogole oni moga zmieniac prawo/przepisy ? hmm
lipa ze sie na tym nie znam zbytnio ;] ale ciekawi mnie na jakich zasadach on tak moze...kto wytlumaczy? ;]
najnowsze corsy widziałem na jazdach egzaminacyjnych w Bytomiu
jakim busem dojade z dworca do wordu?
0,50,600 i 51 ale ono jedzie dluzsza trasa.
NeeMeezus
14-05-2008, 22:31
Mam pytanie bo w WORDZIE w katowicach są juz same Grande Punto ! Miał juz ktos moze na nim egzamin ? Jak się jeździ i wogóle jakies porady bo mam jutro egzamin a nigdy tym gównem nie jeździłem i niewiem nic na jego temat!! POMOCY!!
mariuszeeek
14-05-2008, 22:35
Auto to auto dasz rade. dużo się nie różni trocha większy jest
Grande w sumie niczym sie nie różni od zwykłego Punta. Dasz rade :zabki:
p.s ile sie teraz czeka na egzamin?
NeeMeezus
14-05-2008, 22:39
Ale mam nadzieje że się dużo nie różni ! Jeszcze wczoraj jeździłem z kumplem Corsą ale dopiero wieczorem sie dowiedziałem ze są tylko Grande :/ Więc mam nadzieje ze coś tam wymoce ! :D Ale dzięki za odp !! Ja czekałem 2 miesiące zapisiwałem sie chyba 14 marca a mam na jutro tzn 15 maja !! ale niewiem jak teraz
rozstaw osi jest ten sam wiec na luku nie bedzie robic roznicy ;)
Grande w sumie niczym sie nie różni od zwykłego Punta. Dasz rade :zabki:
p.s ile sie teraz czeka na egzamin?
Ja wczoraj byłem i dostałem termin na 4sierpnia :szok:
No to ciekawe na kiedy ja dostane jak pójde jutro :szok:
z tymi terminami roznie jest ja zapisywalem sie dzien po oblaniu i mam na 15go czerwca(poltora miesiaca czekania), moj instruktor zapisywal kursantow 2 dni pozniej i terminy mial juz jakos w ostatnie dni czerwca, chyba kazdy dzien zwloki sie liczy. a co do punto to stare jak i nowe to ciulstwa :kac:
co do dodatkowych jazd przed egazminem w Waszych osrodkach jak z cenami?
u mnie 45zl kuzwa:foch:
u mnie godzina kosztuje 35 zł, dobrze ze wprowadzili te Grande Punto bo nie chciałabym trafić na Corse.
jest jakas znaczna róznica w jezdzie punto , corsa czy grande punto ? Czy jeden kij ?
mariuszeeek
15-05-2008, 15:14
już na zwykłe punto i corse nie trafisz na egzaminie więc się nie bój różnica to głównie biegi i panel ze światłami no i wielkość pojazdu
RobertSK
15-05-2008, 15:14
To zalezy od tego jak auto jest "wyjezdzone"...jak ja jezdziłem na jazdach to miałem jedno fajne punto i jedną fajną corse....tymi autami mi sie dobrze jezdziło innymi juz gorzej i nie wazne czy było to punto czy corsa....
na ezgaminie bedziesz miał grande punto...nowe autka wiec chodza ok...jedyne co jest kipeskie to uczenie sie tych swiateł....jak kazde auto układ swiateł ma inny....
NeeMeezus
15-05-2008, 20:37
Według mnie światła proste do nauki na grande ! Lepsze niz w corsie albo zwykłym punto ! Światła i pod maską wszystko OK mi poszło dzisiaj ale na łuku coś mi sie w "dupie przewróciło" i chciałem na łuku zjechac do "boxu" z łuku obok !! PORAŻKA TOTALNA !
matik_gm3
15-05-2008, 21:37
coś mi sie w "dupie przewróciło" i chciałem na łuku zjechac do "boxu" z łuku obok !! PORAŻKA TOTALNA !
Tutaj muszę wtrącić swoje 3 słowa.Nic ci się nie przewróciło pierwszy mój egz oblałem w ten sam sposób.Oba pasy są bardzo blisko siebie i to jest wielką przeszkodą ponieważ słupki są jeden przy drugim.Jadąc do przodu nie ma problemu bo patrzymy przez przednią szybę na wprost i obie strony ale jak cofamy ,patrzymy w prawą stronę gdzie widać słupki z naszego łuku i tego obok.Morał z tego taki ,że jazda tym drugim łukiem nie stwarza takiego problemu !!!! Dla osoby w stresie ,nie znającej problemu ,porażka dlatego pamiętajcie o tym!!
NeeMeezus
15-05-2008, 21:44
Dokładnie !! Za pierwszym razem jak zdawałem to jechałem tym łukiem blizej krawędzi i bez problemu ! A teraz to kompletna porazka była ! Najbardziej mi zal tych terminów! Chociaz juz mysle zeby isc na tychy moze troszke krócej ale zawsze ! Dzisiaj nawet o tym w wiadomosciach mówili ze z innych miast do tychów przyjezdzają bo są szybciej terminy ! Orientuje się ktos moze ile się czeka na tychach ?
ja jak jechalem na luku nie mialem problemu z patrzeniem czy to moje slupki czy toru obok ; )
chociaz ja slyszalem o takich co prawie skasowali samochod na luku
NeeMeezus
15-05-2008, 22:08
Ja sie tylko zorientowałem ze popatrzałem nie na te słupki to juz Chu* ! Luz, ręczny, i dziękuje :D:D:D
matik_gm3
15-05-2008, 22:09
Łatwo się mówi jak się już ma prawko.Jak ja zdałem to też nie miałem problemu nawet zrobiłem 2 razy łuk bo za pierwszym mało dynamicznie niby.Jednak różnica była taka ,że pierwszy egz oblałem na tych słupkach i wiedziałem na czym się skupić żeby nie popełnić tego samego błędu później.
Ja tez robilem luk 2 razy.
gosc cos pieprzyl ze na luku nie wolno sie spojrzec nawet raz w lusterko i dlatego kazal powtorzyc
zdziwilo mnie to bo na kursie akurat mnie uczyli aby sie spojrzec w lusterko....
a za 2 razem luk to juz poszedlem na zywiol ; )
Tommywie
15-05-2008, 23:21
Ja tam nie mialem zadnego problemu z lukiem... wystarczy sie troche skupic i nie wiem jak mozna pomylic 'tory'
moj kumpel oblal tak samo.. pomylil tory i wjechal do sąsiedniego :szok: a myslalem ze on jest wybitnym talentem... :zabki:
matik_gm3
16-05-2008, 07:48
Z czasem się jeszcze bardziej zdziwisz bo w taki sam sposób więcej osób nie zdaje.Nawet instruktorzy o tym wiedzą i jeżeli jest się na jazdach w pobliżu worda niektórzy każą podjechać pod word i wspominają o tym czyli nie są to jakieś sporadyczne przypadki.
chociaz ja slyszalem o takich co prawie skasowali samochod na luku
Był tak przypadek byłem na egzaminie kumpla i dwie laski rozbily "eLki" na łuku :D Ogólnie dobre akcję są na łuku można się pośmiać
A ja mam pytanie z innej beczki:
Jak robiłem prawko to po badaniach dostałem terminowe, bo wzrok nienajlepszy... Termin upływa niebawem i co teraz mam zrobić? Zgłosić się do jakiegoś lekarza na badania? Gdzie? Ile to kosztuje? I co potem?
http://www.youtube.com/watch?v=IAFEfNUAmnw&feature=related
Ja sie najbardziej tego obawiam:lol:
4sierpien egzamin;/
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/prawo-jazdy-od-21-czy-16-lat,1115965,324 prawko od 16 lub 21 lat ?
predzej bedzie od 16 niz od 21
A kurwa kombinuja ze az zal.... dobrze jest jak jest 18lat! 16 to za malo a 21 to za duzo! Nie wyobrazam sobie te dzieci Silesi (z SCC) po 16 lat co maja, zapierdalajacych maluchami po śląsku, tak samo jak nie wyobrazam sobie bym musial czekac jeszcze 3 lata na prawko!
Od 21 i chuj :cham:
Serio, sam widze po sobie, ze jednak prawko powinni dawac od 21 lat albo jakies psychotesty robic... Hmmm wtedy to bym i do 40tki nie dostal :cham:
w jakim ośrodku można najtaniej kupić dodatkowe jazdy (B) ?
Krist VB
19-06-2008, 19:57
513 043 423
PZMOT najlepszy osrodek
501 438 041 najlepszy instruktor (P.Bolek)
jak ktoś pójdzie się zapisywać na egzamin to niech napisze na kiedy mu dała bo w czwartek dawali na 3 września
najlepsze jest to ze nie mozna juz(albo od wrzesnia) brac pelnego pakietu teoria i od razu praktyka;/
tylko najpierw dostaniesz termin na teorie jak zdasz idziesz na termin na praktyke..kuzwa i to ma niby usprawnic wszystko :/ porazka
czyli na teorie czekamy miesiac i jak sie zapiszemy na praktyke czekamy kolejny PIEKNIE :/:/
jak ktoś pujdzie się zapisywać na egzamin to niech napisze na kiedy mu dała bo w czwartek dawali na 3 września
No kurwa bez przesady.
najlepsze jest to ze nie mozna juz(albo od wrzesnia) brac pelnego pakietu teoria i od razu praktyka;/
tylko najpierw dostaniesz termin na teorie jak zdasz idziesz na termin na praktyke..kuzwa i to ma niby usprawnic wszystko :/ porazka
czyli na teorie czekamy miesiac i jak sie zapiszemy na praktyke czekamy kolejny PIEKNIE :/:/
zacytuje tu jakiegos użytkownika z forum
"zadaj sobie pytanie w jakim kraju mieszkasz"
ja mam termin na 4sierpnia, ale ogólnie w tym WORDzie jest wszystko pojebane;|
Od 21 i chuj :cham:
Serio, sam widze po sobie, ze jednak prawko powinni dawac od 21 lat albo jakies psychotesty robic... Hmmm wtedy to bym i do 40tki nie dostal :cham:
tez to zauważyliśmy! :cham::cham:
BOBO swego czasu nawet ostro odczuł :lajkonik::rotfl:
Mi sie wydaje ze takie rozbicie egzaminu przyspieszy czas oczekiwania na egzamin.
Teraz zakładając ze na 5 osob 2 niezdają teorii to daje mu 2 godziny opierdalania sie, gdy w tym czasie mógłby egzaminowac.
ja mam termin na 8 sierpnia, a byłam sie zapisać w środe jak dobrze pamiętam.
Tak jak pisze murarz, to jest zrobione aby skrócić czas oczekiwania.
a ja przeniosłam papiery do Ostrołęki i dzwoniąc do nich 17.06 we wtorek dostałam termin na 26.06 w ten czwartek...
dzis egZamin;/
ale jakos na zdanie nie licze ;/
wczoraj sobie wziolem godz. dla pewnosci ale punto zwyklym bo grande nie mieli no i niby nie ma opcji abym nie zdal,no chyba ze stres...ktory faktycznie jest :/ i jego sie obawiam
no ale coz ...zobaczymy
jak np mam 18 we wrzesniu to kiedy moge sie zapisać na prawko ?
3 miesiące przed, czyli już możesz
3 miesiące przed, czyli już możesz
a to nie jest tak ze jazdy mozesz zaczac 3 miesiace przed 18-stka? a samo prawko troche wczesniej ?
nie. 3 miesiace wczesniej mozesz rozpoczac kurs.
ale wiekszosc przymyka oko na to.
zdałemmmm
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wzorowo :D
kto zna numer konta na ktore trzeba wplacic te 7dych za prawko ?
Dolicz sobie do tego 11 zł podatku o ile się nie myle, czyli razem 81 zł. Najlepiej to jechac do wydziału komunikacji u nich to zapłacić.
podobno nie mozna... ?
trzeba wplacic na konto... :/
tak mi egzaminator powiedzial :/
http://www.um.katowice.pl/pl/index.php?option=content&task=view&id=2955
41105000995631020000000006 opłata za prawo jazdy
jebany wydzial komunikacji...oni tam nawet telefonu nie maja ku... ,,nie ma takiego numeru o_O''
RobertSK
26-06-2008, 14:44
Najpierw sie czeka na jakies tam dokumenty z wordu...dojdą po kilku dniach i wtedy mozna IŚĆ opłacic prawko...niby 7 dyszek ale wychodzi ogolnie 81 zł...Na zadne konto nie trza wpłacac mozna isc samemu.
No chyba ze cos sie zmieniło no ale ja na początku roku wpłacałem osobiscie i bez zadnych problemów:)
pozdro
czas oczekiwania?
kumpel mowi ze mial po 8dniach roboczych do odebrania ;o ;o
ale jakos w to nie lykam,bo mi sie zdawalo ze ok miecha sie czeka ?
:lajkonik:http://pl.youtube.com/watch?v=Y4pA3U5kDxg Nauka jazdy
dziwne te terminy mają w WORDZIE w Bytomiu - dziś się zapisałem i termin mi przyznano na 24 lipiec :-/ gdy się zapytałem czy są dalsze terminy to dopiero we wrześniu i tylko teoria.
Co do mnie, za kółkiem nie bylem od co najmniej pół roku, i wątpię żebym wszystko przypomniał w te 20 dni... no cóż, trzeba podołać zadaniu, trzymajcie kciuki
aha, jeszcze co, ma ktoś życznąć płytę z najnowszymi testami na prawko??
czas oczekiwania?
kumpel mowi ze mial po 8dniach roboczych do odebrania ;o ;o
ale jakos w to nie lykam,bo mi sie zdawalo ze ok miecha sie czeka ?
Kumpel ma racje :-)
dziwne te terminy mają w WORDZIE w Bytomiu - dziś się zapisałem i termin mi przyznano na 24 lipiec :-/ gdy się zapytałem czy są dalsze terminy to dopiero we wrześniu i tylko teoria.
Co do mnie, za kółkiem nie bylem od co najmniej pół roku, i wątpię żebym wszystko przypomniał w te 20 dni... no cóż, trzeba podołać zadaniu, trzymajcie kciuki
aha, jeszcze co, ma ktoś życznąć płytę z najnowszymi testami na prawko??
Po prostu ktoś pewnie zrezygnował i CI się udało wcisnąć na jego miejsce.
A teraz wprowadzają nowe zasady we wszystkich WORDach. Najpierw będzie trzeba zdać teorię a dopiero po jej zaliczeniu będzie można ustalać termin egzaminu praktycznego. Ma to na celu skrócenie czasu oczekiwania na egzamin ale co z tego wyjdzie to się dopiero okaże. Wiem że w Dąbrowie już to wprowadzili a w Katowicach wisi kartka informująca o tym że mają taki zamiar.
Po prostu ktoś pewnie zrezygnował i CI się udało wcisnąć na jego miejsce.
A teraz wprowadzają nowe zasady we wszystkich WORDach. Najpierw będzie trzeba zdać teorię a dopiero po jej zaliczeniu będzie można ustalać termin egzaminu praktycznego. Ma to na celu skrócenie czasu oczekiwania na egzamin ale co z tego wyjdzie to się dopiero okaże. Wiem że w Dąbrowie już to wprowadzili a w Katowicach wisi kartka informująca o tym że mają taki zamiar.
Czyli powrót do przeszłości tak było rok temu jak ja zdawałem teoria czas oczekiwania tydzień praktyka miesiąc
Krzychu_1988
04-07-2008, 09:20
Cholera:P w Środe mam pierwsze jazdy ciekawe co rozwale:cham::cham:
Macie jakieś rady dla amatora xD:foch:
Sir Bobby
04-07-2008, 09:23
sluchaj instrukotra i nie spinaj sie ze nie wychodzi, ot i cala tajemnica ;)
(2008-07-07) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
wiecie moze ile sie czeka gdy juz przyjeto wniosek.... ?? ile od tego czasu czekaliscie?
czy znacie jakieś samochody do 550 kg????
http://autocentrum.allegro.pl/show_item.php?item=370946496
http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=7850
CHOROSZ ja czekalem 6 dni,
troche cierpliwosci bo po tekscie "(2008-07-07) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne." pojawi sie nastepny ktory juz bedzie znacznie milszy -> PRAWOJAZDY do odbioru :)
heh tylko mnie tu juz nosi ;]
a szkoda robic sobie lipe kilka dni przed zeby jezdzic...
wczesniej sie jakos tak o tym nie myslalo ;] teraz po prostu sie nie chce wsiadac za kolko :D
poczekam...mam nadzieje ze do 16ego bedzie ;]
poczekam...mam nadzieje ze do 16ego bedzie ;]
Spokojnie.Będzie na pewno :)
(2008-07-09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
No I Git :]
domin17_91
09-07-2008, 20:24
Siema :] orientuje sie ktos co z ta ustawa, ze prawko kat B bedzie mozna zdawac dopiero od 21 lat? bo mnie cholera trafi jezeli ten przepis wejdzie np od nowego roku :(
to sa tylko sugestie
ale to na pewno nie wejdzie w zycie ;]
wiec nie masz co sie obawiac
predzej zmniejsza niz zwieksza
domin17_91
09-07-2008, 20:58
;uhhh :D to sie ciesze :) dzieki.
http://wiadomosci.onet.pl/1787667,11,grozil_smiercia_egzaminatorowi,item.htm l Groził śmiercią egzaminatorowi
gdzie są dobre ceny na kat A ? muszę zdawać teorię jesli mam już B ?
Zapisałem sie na egzamin, kobita w okienku zapisała mnie tylko na teorie, a praktyka miesiąc po teorii ma być, zapłaciłem w kasie za całość (teoria + praktyka) i mam tylko jedną kartkę z całej tej imprezy, zaświadczenie na egzamin teoretyczny kat. B
Nie powinienem dostać jeszcze jakiegoś rachunku albo czegoś że zapłaciłem już całość? nie chce mieć potem jakichś problemów że niby nie zapłaciłem.
jak to jest z prawkiem na A są już te ograniczenia wiekowe? i C+E dalej od 21 roku życia to jest?
jak to jest z prawkiem na A są już te ograniczenia wiekowe? i C+E dalej od 21 roku życia to jest?
Obie kategorie od 18 lat.
Zapisałem sie na egzamin, kobita w okienku zapisała mnie tylko na teorie, a praktyka miesiąc po teorii ma być, zapłaciłem w kasie za całość (teoria + praktyka) i mam tylko jedną kartkę z całej tej imprezy, zaświadczenie na egzamin teoretyczny kat. B
Nie powinienem dostać jeszcze jakiegoś rachunku albo czegoś że zapłaciłem już całość? nie chce mieć potem jakichś problemów że niby nie zapłaciłem.
oni mają Twoje dane w komputerze + że zaplaciles za teorie i praktyke
ok dzięki ;)
tak tylko pomyślałem bo w sumie nie mam żadnego rachunku wpłaty.
Jaworzno
12-07-2008, 10:28
Takie szybkie pytanko bo nie jestem w temacie. Chce isc na prawko na osobowki. Gdzie najlepiej isc i w jakich kosztach to sie zamknie?
praktycznie w kazdej szkole jazdy to okolo 1200zł obecnie.
Dobrze isc tam gdzie sie bedzie zdawac egzamin(Katowice, Dąbrowa, Bytom) zeby lepiej poznac miasto gdzie sie bedzie zdawac
robił ktos prawko C? ja dzis zaczynam kurs w "Klisiu", na razie nie planuje płacić, więc wszelkie propozycje mile widziane:) ZDZ i plac andrzeja odpada.
znacie jakiś ośrodek szkolenia w Katowicach z przystępnymi cenami na kat A ?
hanys 85
13-07-2008, 14:31
robił ktos prawko C? ja dzis zaczynam kurs w "Klisiu", na razie nie planuje płacić, więc wszelkie propozycje mile widziane:) ZDZ i plac andrzeja odpada.
Na PW mozesz mi zadac wszelkie pytania bo robilem tam wszystkie swoje prawka:zabki:
Salvator
14-07-2008, 03:41
http://www.powiatolawa.finn.pl/res/serwisy/bip-olawa/komunikaty/_001_005_004_002_9921.jpg
mam pytanie co sie wpisuje na samej gorze ? w miejscu NAZWA ORGANU WYDAJACEGO ?
nazwe firmy w ktorej odbywalem kurs ? czy jak ?
jesli jestes z Katowic to Urzad Miasta Katowice Francuska 70(?) numeru nie jestem pewien
wspiujesz urzad miasta w ktorym mieszkasz
MasarroTZN
20-07-2008, 04:32
Zapisywał się ktoś ostatnio na egzamin??? Jakie terminy już są???
Zapisywałem sie jakos tydzien temu to chciała mi dac termin 4 sierpien.. Nie mogłem wtedy i mam 12. Mówimy oczywiście tylko o teorii bo teraz już trzeba osobno zdawac teorie i osobno praktyke.
Zapisywałem sie po zdanej teori 17.07 i mam na 16 wrzesnia termin jazd...
od wrzesnia dopiero jest najpierw teoria potem praktyka.... (przed wejsciem tak pisze)...
a co do terminow....
to 4tyg temu juz byly na polowe wrzesnia :/
wiec Antubis musiales miec farta (wolne miejsce)
zle mówisz CHOROSZ. Juz zapisy sa rozbite czyli musisz zdac teorie by zapisac sie na jazdy... nie którzy mówia iz ten sposób jest krótszy...
no bo jest krotszy.(przynajmniej w teori)
jaki jest minimalny wiek wymagany do rozpoczecia kursu?
Szpiechu
20-07-2008, 17:18
jaki jest minimalny wiek wymagany do rozpoczecia kursu?
Trzy miesiące przed 18stka
Trzy miesiące przed 18stka
dzięki!:piwo:
zalezy jaka kategoria ; )
upoważnienie jest potrzebne do zapisania danej osoby. Czy do zapłacenia za nią też ?
a ktore kategorie maja inne wymogi wiekowe?
Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:
1. 16 lat - dla kategorii A1, B1 lub T
2. 18 lat - dla kategorii A lub B (od 1 czerwca 2002 r., poprzednio było 17 lat, a w latach 70. nawet 16 lat)
3. 18 lat - dla kategorii B+E, C, C+E, C1 lub C1+E,
4. 21 lat - dla kategorii D, D+E, D1 lub D1+E
Przy placeniu jest potrzebny pesel zdajacego, upowaznienie tylko przy zapisie
Dzisiaj zdana teoria :)
Na praktyke czeka sie krocej niz na teorie (praktyka 11 sierpnia) takie rzeczy tylko w Katowicach
domin17_91
23-07-2008, 11:45
nooo, teraz sie modl o jakiegos dobrego egzaminatora :P bo jak Ci dadza jakiegos hu** to za byle co Cie udupi : ]
Powiedzcie mi jak mam prawko na moto A ,a nie mam na puszke B, jak by mnie ewentualnie skontrolowali ci co zawsze to czy mial bym po prawku na moto A, czy dostal bym tylko mandat i jakiej wysokosci mniej wiecej.Pozdro.
mandat
Ty 500 zl za jazde bez uprawnien oraz 500 zl wlasciciel pojazdu.
z tego co pamietam ;)
19siwy64
24-07-2008, 18:37
chyba ze wlasciciel pojazdu powie ze ci tego auta nie dawal ino powie np ojciec ze mu wzioles te auto :)
ale co jest w takim przypadku to nie wiem
http://slask.naszemiasto.pl/wydarzenia/879779.html Tutaj cos o egzaminatorach.
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.