PDA

View Full Version : FC Barcelona - Manchester United

Yaro
26-05-2009, 11:58
Kto według Was zwycięży jutro? FC Barcelona według mnie faworytem tego spotkania, jednak mają poważnie osłabioną obronę przed jutrem (Abidal i Alves za kartki, Marquez kontuzja). W ofensywie najmocniejsze ustawienie z Messi'm, Iniestą, Henry'm i Eto'o na czele. W Manchesterze nie zagra jedynie Fletcher z powodu czerwonej kartki. Jednak zagrają najlepsza defensywą w tej edycji ligi mistrzów, tracąca najmniej bramek (Evra, Vidić, Ferdinand i O'Shea). W Ofensywie na pewno Ronaldo i Rooney będą poważnym zagrożeniem. Zastanawiam się jedynie czy za Fletchera zagra Giggs czy Scholes. Jakie są Wasze typy?

Jaworzno
26-05-2009, 12:17
Faworytem to jest ale MU raczej. Jeśli zagrają skuteczniej niż Chelsea to Barca będzie miała cholernie ciężko. Wiadomo jak z obroną u nich. Ale z drugiej strony jeśli ofensywa Barcelony będzie miała dzień konia to różnie może byc. Ale tak jak mówie, bardziej dawał bym 60-40% na korzyśc MU mimo wszystko. To są ograne i wyrachowane angielskie wygi :)

kosa
26-05-2009, 13:11
Także uważam (i mam nadzieję), że to Manchester wygra. Jest na pewno równiej grający od Barcy. Choć jak Barca będzie w formie, to będzie to wielki mecz.

kaos azul
26-05-2009, 13:22
licze na barce. mu wygralo mistrza anglii ogrywajac zespoly od 8 miejsca w dol,z wielka 3 NIC KOMPLETNIE nie pokazali... w lidze mistrzow troche lepiej,ale jakies te mecze takie nijakie mieli

takze mam nadzieje,ze zasluzenie barca ich rozjedzie

Shellu
26-05-2009, 13:34
Hm... Kosa nie zauważyłem, żeby Barcelona grała nierówno w tym sezonie - nie da się wygrać wszystkich meczów, a MU też zdarzały się wpadki.

Jaworzno
26-05-2009, 13:36
Przy takich finałach to wiadomo, ile ludzi tyle poglądów na dane spotkanie. Będe jutro w Rzymie ale czy na stadionie to chuj wie bo ticketa nie mam a zdobyc graniczy z cudem. Ale licze, że hasło polak potrafi będzie miał jutro potwierdzenie

Mayek
26-05-2009, 13:42
mimo ze serce za Barca to sadze ze faworytem jest ManU. Wszystko zalezy od taktyki. Lubie Manchester, mam do nich sentyment od czasu wygrania z tymi pajacami z munchen :cham:

ozi64
26-05-2009, 15:08
Chciałbym, żeby wygrała Barça wygrała (solidarność z Katalończykami :) )

Ale uważam, że Manchester wygra.

mody18
26-05-2009, 15:17
a ja powiem, ze mi to obojetne, byle by byl grad goli i fantastyczne widowisko.

Łaku
26-05-2009, 15:19
Niewątpliwie spotkają się ze sobą dwie najlepsze drużyny tego sezonu w Europie.
Mój typ to MU.

Baki
26-05-2009, 15:45
BARCA KING :] kajś w barze będzie szpil transmitowany gdzie można sobie oglądnąć mecz ?

Simao
26-05-2009, 16:57
Niewątpliwie spotkają się ze sobą dwie najlepsze drużyny tego sezonu w Europie.
Mój typ to MU.
od dawna nie było takiego finału, gdzie faktycznie 2 najlepiej grające drużyny spotkają się ze sobą. Niestety mam nadzieje, że się myle ale MU zdobędzie tytuł. Przecież ktoś musi zdobyć ten puchar 2 razy z rzędu, a Man utd jest zasłużoną drużyną no i oczywiście Ferguson trener legenda,chociaż sądze, że jak wygrają to zakończy swoją przygodę z piłką (są jakieś plotki w angielskich bulwarówkach?). Aczkolwiek bardzo bym chciał by to Barca wygrała bo to co zrobiła w tym sezonie to się w głowie nie mieści. Tylko wciąż ta obrona, nie do końca gra tak jak powinna no ale pożyjemy zobaczymy

Yildiray
26-05-2009, 22:18
Graja dwie moje ulubione druzyny z tych krajow.Jako ze Barca gra super futbol wolalbym zeby oni wygrali.Bedzie chyba malo bramek,niewykluczone karne,a w nich ManUtd bedzie lepszy.

Jaworzno
27-05-2009, 01:31
http://i43.tinypic.com/1zl6vyq.jpg

Tymczasem uciekam do kraju makaroniarzy. Pozdro!

damiann37
27-05-2009, 08:34
Manchester United wygra według mnie lepiej grają

.grs
27-05-2009, 08:41
Oba zespoły grają dobrą piłkę, i myślę, że remis byłby tu najsprawiedliwszy a losy meczu powinny rozstrzygnąć rzuty karne...

mos
27-05-2009, 09:29
Wygra mój ulubiony klub czyli Man United, ale łatwo na pewno nie bedzie.
Spotykają się aktualnie dwa najlepsze kluby w Europie, najlepsza obrona z najlepszym atakiem.

Bebcio
27-05-2009, 09:44
Najlepsze kluby na świecie.Ale jednak jestem gotów zaryzykować że Barca wygra :)

edward
27-05-2009, 09:59
chcialbym zeby wygrala BARCA a nie manchester z cycatym rooneyem

Yaro
27-05-2009, 10:06
chcialbym zeby wygrala BARCA a nie manchester z cycatym rooneyem

Któremu wczoraj ukradli buty :cham:

As Manchesteru United Wayne Rooney nie ma szczęśliwej miny. Buty, w których miał zagrać w dzisiejszym meczu, zostały skradzione.

W klubie z Manchesteru trwają teraz gorączkowe poszukiwania zastępczej pary obuwia przed dzisiejszym starciem z Barceloną w finale Ligi Mistrzów.

Firma Nike na rzymski finał przygotowała dla Rooneya specjalne buty T90 laser. Jednak angielski gwiazdor ich nie założy bo... zostały skradzione. Złodziej przejął przesyłkę, zanim dotarła do właściwego adresata.

Wayne chciał wypróbować buty już na wczorajszym treningu, ale był zmuszony do założenia starej pary obuwia.

- Odbiór butów był pokwitowany na lotnisku i miał być dostarczony do hotelu, gdzie mieliśmy odebrać przesyłkę - mówi osoba z klubu. - Ktoś musiał znać wartość tych butów, może to był jakiś fan Barcelony...Chcielibyśmy dostać złodzieja w swoje ręce.

Rooney miał zagrać dziś w pięknych żółtych butach, przygotowanych specjalnie dla niego, specjalnie na finał.

Jestem pewien, że widowisko będzie w stylu AC Milan-FC Liverpool. Posypią się bramki, będzie dramaturgia i zażarta walka.

Bebcio
27-05-2009, 10:18
Hahah oczywiście zwalają na kibiców jak zawsze... :D

Yaro
27-05-2009, 11:09
Jak ktoś lubi statystyki itp. to zapraszam do czytania:

Manchester United stoi przed szansą wygrania Ligi Mistrzów po raz drugi z rzędu. W dotychczasowej historii nikt nie potrafił tego dokonać. Jeśli Czerwone Diabły chcą zapisać się na kartach historii muszą pokonać FC Barcelonę.

- Szansa drużyny Manchesteru United, nikt, proszę państwa, teraz nie siedzi na tym stadionie, począwszy od kibiców Manchesteru...goooool, koniec, Manchester mistrzem klubowym, ależ końcówka, niebywała, nieprawdopodobna, kto by to wyreżyserował, tak jak ten spektakl się potoczył, sam Hitchcock by tego nie zrobił. A Niemcy upokorzeni płaczą, coś niebywałego, przegrać mecz, który mieli wygrany, w dwie minuty - relacjonował triumf "Czerwonych Diabłów" nad Bayernem Monachium w 1999 roku Dariusz Szpakowski.

Jutrzejszy mecz na pewno ma pewne powiązania z finałem Ligi Mistrzów z 1999 roku. Tamto spotkanie było rozgrywane na stadionie Barcelony, która jest teraz rywalem Manchesteru United. Przed dziesięciu laty, podobnie jak teraz, Manchester miał już na koncie dwa krajowe trofea. W finale zabrakło kluczowych zawodników pauzujących za kartki. Teraz nie zagra Fletcher, oby to był dobry omen. Swoje przesłania ma też Barcelona, ale o nich mówić nie będziemy.

Myślę, że po krótkim wstępie warto już zająć się sprawami meczowymi. Po kilkutygodniowej przerwie spowodowanej kontuzją do gry powinien powrócić Rio Ferdinand, który wraz z Nemanją Vidicem stworzy duet środkowych obrońców United. - Już normalnie trenuję z drużyną. Wszystko jest w porządku - przekonywał Anglik. Dobre wieści dotarły także do kibiców Barcelony, bowiem od poniedziałku z drużyną trenują Adres Iniesta oraz Thierry Henry.

Henry, który już raz grał w finale Ligi Mistrzów, w 2006 roku w barwach Arsenalu przeciwko Barcelonie, kontuzji doznał w ligowym starciu z Realem Madryt, wygranym przez Katalończyków 6-2. Iniesta urazu nabawił się w meczu z Villarreal. - Ogólne wrażenie jest dobre, mając tych piłkarzy, wiemy, że możemy tego dokonać - mówił wyraźnie zadowolony Xavi Hernandez.

FC Barcelona ma już ka koncie mistrzostwo i puchar Hiszpanii i w razie zwycięstwa w Lidze Mistrzów Pep Guardiola będzie pierwszym trenerem, który z Blaugraną sięgnie po Potrójną Koronę. Spotkanie poprowadzi szwajcarski arbiter Massimo Busacca.

Mimo powrotu do zdrowia występ Rio Ferdinanda w finałowym starciu nie jest pewny, bowiem Anglik po raz ostatni zagrał w półfinałowym meczu z Arsenalem na Emirates Stadium. W razie niedesygnowania Ferdinanda do gry na boisku zobaczymy Jonny'ego Evansa, który w tym sezonie spisywał się bardzo dobrze.

- Jestem pewny siebie przed meczem, ponieważ codziennie trenuję z takimi zawodnikami jak Rooney, Ronaldo czy Tevez. Dzięki temu zebrał wiele niezbędnego doświadczenia - powiedział Patrice Evra.

Kadra Manchesteru United: Van der Sar, Kuszczak, O'Shea, Rafael, Neville, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Nani, Ronaldo, Scholes, Anderson, Carrick, Giggs, Park, Rooney, Tevez, Berbatov, Welbeck, Macheda.

Kadra FC Barcelony: Valdés, Pinto, Jorquera, Cáceres, Piqué, Puyol, Sylvinho, Sánchez, Xavi, Iniesta, Keita, Hleb, Yaya Touré, Busquets, Guðjohnsen, Eto'o, Messi, Bojan, Henry, Pedro.

Fakty meczowe

Będzie to już dziesiąte starcie pomiędzy tymi dwoma ekipami w europejskich pucharach. Dotąd trzykrotnie grą był Manchester United, dwa razy zwyciężała Barcelona, a cztery potyczki zostały nierozstrzygnięte.

Oba zespoły spotkały się już w finale europejskiego pucharu. Miał to miejsce w 1991 roku, w rozgrywkach o Puchar Zdobywców Pucharów, wygrał wówczas klub z Anglii 2-1. Obie bramki dla United strzelił Mark Hughes, a honor Katalończyków uratował Roland Koeman.

Po raz pierwszy obie drużyny w Lidze Mistrzów spotkały się w 1994 roku. Wówczas górą była Barcelona, która w dwumeczu wygrała 6-2. Do następnego starcia doszło w 1998 roku, jeszcze w fazie grupowej. Zarówno na Old Trafford jak i na Nou Camp mecze zakończyły się rezultatem 3-3.

Co słychać w Barcelonie?

To będzie już 16 finał europejskiego pucharu (wyłączając Superpuchar Europy) dla hiszpańskiego klubu. Jak na razie, Barca dziewięć z nich wygrała. Barca po raz szósty zagra w finale Ligi/Pucharu Mistrzów. Obecnie na koncie ma dwa tryumfy.

Od czasu finałowego starcia z Arsenalem w 2006 roku mistrzowie Hiszpanii osiem razy mierzyli się z angielską ekipą. Zwyciężyli zaledwie raz. Trzy razy w ciągu ostatnich czterech lat Barcę z Ligi Mistrzów eliminowała angielska drużyna, w tym Manchester United w roku 2008.

Barcelona jest niepokonana w Lidze Mistrzów od sześciu spotkań, aczkolwiek dwa ostatnie zakończyły się remisem. Jeżeli strzeli jutro choć jedną bramkę, będzie to 850 gol Katalończyków w Europie (włączając Superpuchar Europy). Barcelonie brakuje trzech bramek do osiągnięcia wyniku 300 w Pucharze/Lidze Mistrzów.

Jeżeli Barca przegra będzie to jej setna porażka w Europie (wliczając Superpuchar Europy). Może być pierwszą hiszpańską drużyną, która sięgnie po Potrójną Koronę.

Co słychać w Manchesterze?

Manchester zagra w swoim piątym europejskim pucharze (wyłączając Superpuchar Europy). Jak dotąd ze wszystkich finałowych starć United wychodziło zwycięsko.

Czerwone Diabły są pierwszym klubem od czasów Valencii (2000 i 01), który zagra w dwóch finałach z rzędu. Anglicy mogą być za to pierwszą ekipą, która obroni trofeum.

Pięć z ostatnich sześciu starć Manchesteru United z hiszpańskimi drużynami kończyło się bezbramkowo. Wyjątkiem był rewanżowy półfinał Ligi Mistrzów, właśnie z Barceloną, gdy Manchester wygrał 1-0 po bramce Scholesa.

Klub z Old Trafford jest niepokonany w Lidze Mistrzów od 25 spotkań, co jest rekordem tych rozgrywek.

Manchester United jest jedynym klubem, który nie zaznał porażki w dwóch sezonach Ligi Mistrzów (1998/99 oraz 2007/08). W tym sezonie podopieczni Fergusona mogą tej sztuki dokonać po raz trzeci.

Mistrzom Anglii brakuje pięciu bramek do osiągnięcia pułapu 500 bramek w Europie (wyłączając Superpuchar Europy).

Manchester może być pierwszym angielskim klubem, który sięgnie po Poczwórną Koronę. Drużyna ma już na koncie mistrzostwo Anglii, Puchar Ligi Angielskiej oraz Klubowe Mistrzostwo Świata.

Kluczowi piłkarze

Lionel Messi z ośmioma bramkami na koncie jest najlepszym strzelcem obecnej edycji Ligi Mistrzów. Zainteresować może fakt, że Argentyńczyk dotąd, w 10 swoich potyczkach z Anglikami, ani razu nie trafił do siatki.

Jeżeli w spotkaniu zagra Anders Iniesta będzie to jego 50 występ w Lidze Mistrzów. Swój debiut zaliczył 29 października 2002 roku w wygranym 1-0 spotkaniu z Club Brugge.

Dani Alves oraz Eric Abidal nie zagrają w finale z powodu zawieszenia. Po przymusowej absencji do gry wraca za to Carles Puyol.

Środkowy obrońca Barcelony - Gerard Pique - swoją profesjonalną przygodę z piłką rozpoczął w Manchesterze United.

Edwin van der Sar zagra w finale już po raz czwarty w karierze. Tylko siedmiu innych piłkarzy dostąpiło wcześniej tego zaszczytu. Holender będzie także trzecim najstarszym zawodnikiem w finale tych rozgrywek. Starsi byli jedynie Dino Zoff oraz Paolo Maldini.

Van der Sar, Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville oraz. Wes Brown. Jak dotychczas udało się to dziesięciu zawodnikom.

Cristiano Ronaldo strzelił w fazie pucharowej już cztery bramki, tego samego dokonali Thierry Henry oraz Didier Drogba. Ronaldo nie strzelił jeszcze bramki hiszpańskiej drużynie, a w wystąpił w sześciu takich spotkaniach. Co więcej, w meczu z Barceloną zmarnował rzut karny.

Wayne Rooney jest jedynym zawodnikiem Manchesteru United, który zagrał we wszystkich, dwunastu, spotkaniach obecnej edycji Ligi Mistrzów.

Z powodu czerwonej kartki otrzymanej w meczu z Arsenalem z Barceloną nie zagra Darren Fletcher.

Inne fakty

Sir Alex Ferguson może być dopiero drugim menedżerem, po Bobie Paisley'u, który Puchar/Ligę Mistrzów wygra po raz trzeci w karierze.

Szkot ma także szansę na wyrównanie rekordu Giovanni'ego Trapattoni'ego, który ma na koncie pięć europejskich pucharów.

Doświadczony Szkot, mając na koncie 33 trofea, jest najbardziej utytułowany menedżerem w historii brytyjskiego futbolu.

Ferguson ma na koncie, 11 tytułów Premier League, pięć FA, 3 Puchary Ligi, dwa zwycięstwa w Lidze Mistrzów, Klubowe Mistrzostwo Świata, Superpuchar Europy, Puchar Zdobywców Pucharów, Puchar Kontynentalny oraz osiem Tarcz Dobroczynności/Wspólnoty.

Menedżer FC Barcelony - Pep Guardiola - jest ósmym menedżerem, który w swoim pierwszym sezonie awansował do finału.

Hiszpan może być trzecim najmłodszym menedżerem, który wygra Puchar/Ligę Mistrzów.

Były kapitan Barcelony może być ósmym człowiekiem, który sięgnie po to trofeum jako piłkarz i trener. Tego czynu z Barceloną dokonali już Johan Cruijff oraz Frank Rijkaard (jako zawodnik w Milanie).

Bebcio
27-05-2009, 11:21
Statystyki nie grają i to dobrze :) więc wszystko rozegra się na boisku :) Visca el Barca :)

Shellu
27-05-2009, 11:29
Tak jak już było nieraz napisane - dwie najlepsze drużyny w tym sezonie.

MU nie gra tak efektownie jak Barca, ale taktycznie są poukładani genialnie. Jak pokazał dwumecz z Chelsea, taktyką można zneutralizować nawet tak piękną grę jak Barcelony.

Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że MU schowa się za podwójną gardą tak jak Chelsea (choć potrafili przy tym skontrować).

Obyśmy mieli otwarte widowisko, ale często finały zawodzą.

Kompletnie nie da się wytypować zwycięzcy - totalne 50/50. Myślę jednak, że im dłużej nie będzie padała bramka, będzie to korzystne dla MU - wydaje mi się, że mają nieco mocniejsze nerwy niż Barca.

I nie zapominajmy, że jak Barca przegra, to wiele osób powie, że zawaliła cały sezon, bo miała zdobyć 3 trofea. Większa presja jest na Barcy.

Bens1986
27-05-2009, 11:52
Jedno jest pewne obojętnie kto wygra Cristiano Ronaldo bedzie płakał:dead:

Sinner
27-05-2009, 11:55
Jedno jest pewne obojętnie kto wygra Cristiano Ronaldo bedzie płakał:dead:

Hahahaha :lol2:

Final to szachy.Skonczy sie w karnych lub 1-0 dla Barcy po jakiejs super akcji.

Tak czy siak Visca el Barca i szkoda mi tylko Van der Sara.

Runner
27-05-2009, 12:14
Uważam, że finał jednak będzie dla MU. Taktycznie są nie do przebicia, a Barca jednak będzie nieco osłabiona. Ale tez bym wolał obejrzeć piękny mecz z dużą ilością bramek i dramaturgią, taki thriller:)

Może ktoś polecić knajpę w centrum, gdzie by była meczowa atmosfera?

Pozdr

Now
27-05-2009, 17:47
Licze, że to Barca zgarnie dziś trzecią korone w sezonie (jak i 3 raz puchar Mistrzów)

KRIS_BEMA
27-05-2009, 18:16
http://www.youtube.com/watch?v=5ACKKcfAeA0

United Rulez!!!! I tyle. Zmiecie dziś tych "geniuszy".
A tak poważnie to może się okazać, że jeżeli żadna ze stron nie strzeli bramki na początku spotkania to będziemy oglądać piłkarskie szachy, a może nawet dogrywkę i karne.

GieKSiarz(BGW)
27-05-2009, 18:35
Ja licze na Barce może nie zbyt im teraz szło ale napewno beda chcieli to spodkanie wygać
III runda eliminacji:
Wisła Kraków (d) 4:0 (Eto'o 2, Xavi, Henry)
Wisła Kraków (w) 0:1

Faza grupowa:
Sporting Lizbona (d) 3:1 (Marquez, Eto'o, Xavi)
Szachtar Donieck (w) 1:2 (Messi 2)
Basel (w) 5:0 (Messi, Busquets, Krkic 2, Xavi)
Basel (d) 1:1 (Messi)
Sporting Lizbona (w) 5:2 (Henry, Pique, Messi, samobójcza, Krkic)
Szachtar Donieck (d) 2:3 (Sylvinho, Busquets

Faza pucharowa:
Olympique Lyon (w) 1:1 (Henry)
Olympique Lyon (d) 5:2 (Henry 2, Messi, Eto'o, Keita)
Bayern Monachium (d) 4:0 (Messi 2, Eto'o, Henry)
Bayern Monachium (w) 1:1 (Keita)
Chelsea Londyn (d) 0:0
Chelsea Londyn (w) 1:1 (Iniesta).

W sumie: 14 meczów, 7 zwycięstw, 5 remisów, 2 porażki. Bramki: 33:14

Zby$iu
27-05-2009, 18:37
Dobrze że antyfutbol Chelsea nie zatrzymał Barcy w drodze po tytuł, Manchester gra otwartą piłką a w ten sposób grając nie ma drużyny na świecie która mogła by z nimi konkurować. Tyle w teorii, a jak wiadomo jest to piłka nożna, my wygraliśmy z Widzewem, równie dobrze MU może pocisnąć Barce. Co nie zmienia faktu że pomimo że niespecjalnie lubię oba zespoły, kibicuję Barcelonie i czekam z ustęsknieniem na pierwsze łzy które spłyną po policzkach Christiana...

Facundo
27-05-2009, 18:59
Man utd i otwarty futbol :dead:

Zamurują się i będą czekać na kontry, bo taka to dzisiejsza angielska piłka. :cham:

Sinner
27-05-2009, 21:40
No i do przerwy 1-0 dla Barcy.

Sama bramka to zdecydowany blad obroncy(chyba Vidicia choc nie jestem pewien),dal sie ograc jak mlody,a van der Sar juz nie wiele mial do powiedzenia na strzal z dwoch metrow choc jeszcze dotknal pilki.

ManU jakis taki przygaszony,a Barca ciagle gra swoje z tym,ze teraz A.Ferguson pewnie zmieni oblicze MU.Zapowiada sie bardzo ciekawe 45 minut.

Chce zeby Barca wygrala,ale chcialbym karne:)

Mayek
27-05-2009, 21:42
Barca w karnych nie wygra wiec lepiej w meczu 2:0 i szlus

fjodor1978
27-05-2009, 22:22
czekam z ustęsknieniem na pierwsze łzy które spłyną po policzkach Christiana...

Amen!!! Płakusiać będzie Krystynka, a mamusia daleko...

VISCA EL BARCA!!! I strasznie się cieszę, że Eto'o i Messi!!! Leo pokazał tej nażelowanej panience Ronaldo, kto jest najlepszym piłkarzem sezonu 2008/9!!! Szkoda tylko sir Alexa, którego bardzo cenię, bo w przeciwieństwie do Krystyny ma jaja...

Assmodeo
27-05-2009, 22:43
Pięknie grająca Barca... Nic dodać nic ując... 2:0, szkoda że MU miało troche pecha, bo byłoby jeszcze lepsze widowisko... Ale cóż... VISCA EL BARCA ! ! !

Patus
27-05-2009, 22:45
ha haaaaa!!!!!! Brawo Barca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przemek
27-05-2009, 22:52
MU zagrał dzisiaj w chuj kiepsko jak na nich.

Now
27-05-2009, 23:03
Potrójna korona nanananana!!!

Carles Puyol przeszedł dziś samego siebie, szkoda że nie przypieczetował bramką tego meczu.

Mayek
27-05-2009, 23:04
wlasnie, szkoda. liczylem na bardizej wyrownany mecz. Jednak Barca klase lepsza. Szkoda Cristiano bo lubie chopa ale ktos musial przegrac. Dobrze ze zagraly 2 najlepsze druzyny swiata.
Sempre Barca!

JACA
27-05-2009, 23:15
Tak bezradnego i słabego MU nie widziałem juz dawno.Barca zasłużenie zdobyła LM. Piłka nożna to jest jednak piekna gra...Barca w półfinale w ostatnich sekundach zdobywa awans a dziś bed dwóch zdań zdobywa puchar. W MU musza sie jednak rozejrzec za nowym bramkarzem, i mimo wszystko przewietrzyc troche sklad. I jak to jest ze cały świat wymawia nazwisko Pujol a Szpakowski Puziol :zabki: ?

Junior
27-05-2009, 23:23
MU nie byl wcale slaby, to poprostu Barcelona nie dala im dojsc do "glosu".

Jackoow
27-05-2009, 23:24
Xavi - Iniesta....... chyba nie trzeba żadnego komentarza. 80% sukcesu w dzisiejszym meczu to ich robota.

Puyol na prawej obronie - miazga. Skarb mieć takiego zawodnika w drużynie, który płuca wypluwa dla swojego klubu. Yaya Toure wyrasta powoli na znakomitego środkowego obrońcę.

Czerwone diabły? Poniżej oczekiwań zdecydowanie Giggs. Tak chwalona, ponoć najlepsza para stoperów też nie zagrała wielkiego meczu. Widać, było gorsze przygotowanie motoryczne. Szkoda, że Scholes dopiero w drugiej połowie się pojawił, za krótko, by coś zdziałać. Zresztą upiekło mu się, bo za to zagranie co dostał żółtko, to według mnie powinna być czerwona jak nic!

Pojedynek dwóch "wielkich" Ronaldo - Messi?

Pierwsza połowa dla Krystyny, strzelał, rozprowadzał akcje, był widoczny. Messi zdecydowanie w cieniu. Druga połowa to już wielki Lionel Messi i ta jego bramka! Świetna asysta Xaviego, ale zobaczcie jak Messi się złożył do tego strzału. To nie było na zasadzie: "dołożył głowę". Natomiast Cristiano w drugich 45 minutach gasł w oczach i potem już tylko faulował i nie krył swojej złości......

Manchester przegrał, bo nie potrafił wykorzystać swoich sytuacji, a miał kilka, które spokojnie powinien zamienić na bramki. Barca jak już uderzała to skutecznie, a potem prowadziła grę i te jej tysiące podań :)

whyduck
27-05-2009, 23:30
cudowny futbol Barcelony.

a Puyol to klasa sama w sobie.

kosa
27-05-2009, 23:35
Dobry mecz i zasłużona wygrana Barcelony. Szkoda, że Machester nie strzelił bramki zaraz po stracie drugiej, bo mielibysmy kapitalna końcówkę. A świetną okazję miał Ronaldo.

Yaro
28-05-2009, 00:34
Jestem zdruzgotany co dzisiaj widziałem. Podsumowując cały mecz to bezapelacyjnie Barcelona zasłużyła i była lepszym zespołem. Najbardziej mnie boli pierwsze 10 minut a konkretnie niewykorzystanie dobitki, przez Ji Sung'a. Potem Ronaldo minimalnie obok słupka. W Manchesterze dzisiaj w sumie nikt nie zagrał źle, po prostu Barcelona nie dała Manchesterowi zagrać swojego futbolu. Wyjątkiem był Anderson, który zagrał zero. Ronaldo dzisiaj też nie błyszczał. Na początku groźne strzały a potem dryblingi, które nic nie dawały bo nawet nie miał komu dogrywać no i z bezradności bezsensowe i głupie faulowanie Puyol'a (Puźola, pozdro Szpakowski :cham:) Co do Barcelony, to byłem zaskoczony ich obroną. Byłem pewny, że Manchester ich zakręci a jednak grali swoje. Xavi i Messi najlepsi na boisku. Iniesta zagrał dobre spotkanie, ale Xavi po prostu najlepszy defensywny pomocnik na świecie obecnie. Messi i jego gol to palce lizać, nawet sam Ferdinand nie spodziewał się, że do piłki doskoczy i odpuścił. Mecz ciekawy, ale jednostronny. W Manchesterze brak woli zaangażowania i nawet gryzienia trawy w nich nie było widać. Jest mi przykro ale wygrał lepszy. Brawo FC Barcelona i gratulacje.

Yildiray
28-05-2009, 00:52
Przy ogladaniu finalu,jak juz sie pozegnali w studiu tvp2,powiedzialem kumplowi ze jak Barca odbierze puchar nie mina dwie minuty Szpakowski powie dobranoc,minela minuta...
oby Polsat w przyszlym sezonie mial lepsze wejscia,a nie minute przed meczem lub po:dead:

Simao
28-05-2009, 06:58
przez pierwsze 15 minut mogło być po meczu. Gdyby Man utd miał więcej szczęścia to Barca by goniła wynik. No ale wspaniale się stało, że katalończycy po takiej akcji utarli nosa brytyjczyką. Dalsza gra w 1 połowie nie wyglądała jeszcze tak jak powinna ale.. No właśnie druga połowa to Barca jaką znamy i kochamy. W każdym elemencie pokazali klase, nawet Sylvinho nie zawodził (choć pierwsza połowa bez rewelki, wciąż podania do tyłu, brak ciągnięcia na bramke). W sumie niewiem kogo bym wyróżnił, bo fakt faktem kapitan Barcy miał dobry dzień, ale inni zawodnicy również grali na swoim wysokim poziomie; wydaje mi się, że nie doceniony eto'o pomimo nie strzelenia bramki pokazał się z dobrej strony, Xavi przyzwyczaił nas do dobrej piłki, Pique pewne interwencje (choć faul w 1? połowie na Ronaldo nie potrzebny), i wiele innych. Napewno nie byłem do końca zadowolony z gry Henrego oraz Iniesty. Troche średnio wypadli moim zdaniem ale może się czepiam. Bardzo bym chciał by Vidic przeszedł do Barcy, takiego obrońcy tam brakuje, ogólnie katalończycy muszą się wzmocnić przed kolejnym sezonem. A co do gry Man Utd...hmm zawiedli. Można by wyróżnić paru zawodników ale ogólnie bez polotu. Pomimo straty 2 bramek to i tak bym pochwalił obrońców (szczególnie środkowych), bo mogło być wyżej. Z pozostałą częścią zespołu się wstrzymam z oceną

niekumaty
28-05-2009, 11:21
wydaje mi się, że nie doceniony eto'o pomimo nie strzelenia bramki pokazał się z dobrej strony
]przeciez strzelił

IRAS
28-05-2009, 11:39
Ma ktoś zdjecia z oprawy przed meczem MU i Barcy?

A co do meczu, wygrał zespół lepszy. MU po stracie bramki nie podjęli "rękawicy" i poszło wszystko nie tak, brakło środka pomocy który w Barcelonie super działał. Mało widoczny Rooney, VDS zawalił przy obu bramkach. Tak naprawdę to był mecz C.Ronaldo vs Barcelona.

MG
28-05-2009, 12:18
Panowie, ja tylko w sprawie 'Puziola'. Wymawianie 'Pujol' i 'Puziol' jest poprawne, a w Katalonii ta wymowa jest blizsza 'zi', niz 'j', a Puyol jest Katalończykiem. Wiadomo, ze za pomoca polskich znakow nie da sie zapisac dokladnej wymowy, ale on po prostu stara sie wymawiac tak, jak sie powinno, a fakt, ze nie zna hiszpanskiego, sprawia, ze wychodzi mu to, jak slyszymy.
Mnie bardziej rozbawilo, jak niedlugo po pierwszej bramce chcial po polsku odmienić nazwisko Eto'o i powiedzial 'Etego', co prawda, po chwili sie poprawil, ale w pierwszym momencie parsknąłem śmiechem :)
Poza tym- zajebiste widowisko, az chcialo sie ogladac, pomimo, ze nie jestem zwiazany w zaden sposob z grającymi i bylo mi obojetne kto wygra.
I tak sie zastanawiam, czy dozyje czasow, kiedy gra polskich zespołów bedzie chociaz namiastka futbolu, ktory ogladalismy wczoraj...

katowicer
28-05-2009, 12:43
Wczoraj oglądaliśy mecz w jednym z katowickich pubów,no i musze stwierdzić że na Śląsku liczniejszej i bardziej "zaangazowanej"grupy niż kibice Barcelony to nie ma.
Piękny futbol Barca pokazała.

ertai
28-05-2009, 12:51
w zarcie byles ? :) Bo to od jakiegos czasu jest taka nieoficjalna knajpa Barcelony, puszczaja szpile nawet na sopcascie przez neta

Es
28-05-2009, 12:55
100% racji Katowicer :napinka:

nie zgodzę się z twierdzeniem,że przy golu Messiego błąd popełnił VDS. Gdzie był Ferdinand? Messi ma 160 cm!! Strzelił perfekcyjnie,a asysta Xaviego...geniusz!!

ManU nie podjął walki, brak zaangażowania, determinacji, narastająca frustracja CR i jego faule. Naprawdę mam wielki szacunek dla ManU za całokształ sezonu, postawę, grę, świetna drużyna, ale wczoraj nie przypominał teog ManU...ani trochę. Barca zagrała z polotem, finezją, pięknie...

A organizacja Śląskich Cules - rewelacja!

Yaro
28-05-2009, 13:43
Ma ktoś zdjecia z oprawy przed meczem MU i Barcy?

A co do meczu, wygrał zespół lepszy. MU po stracie bramki nie podjęli "rękawicy" i poszło wszystko nie tak, brakło środka pomocy który w Barcelonie super działał. Mało widoczny Rooney, VDS zawalił przy obu bramkach. Tak naprawdę to był mecz C.Ronaldo vs Barcelona.

Iras, Van Der Sar był jednym z lepszych zawodników Manchester na boisku. Pierwszy gol sprokurował Carrick, źle odgrywając do Andersona, co przejął Iniesta i zagrał do Eto'o. Vidic mógł się trochę zachować lepiej, jak Eto'o go wyrolował a Van Der Sar co mógł zrobić skoro z 2 metrów? Fakt, że jego krótki słupek, ale jakby stanął do słupka, to też pewne, że bramka do długim wchodzi. Druga bramka, to wina Ferdinanda. Był pewien (ja też), że Messi przy wzroście 160 cm z groszami nie doskoczy do centry Xaviego a jednak! Tego nie obronił by żaden bramkarz, chyba, że by całkiem inaczej się ustawił ale kto miał wiedzieć, że 160 cm będzie strzelało z głowy, skoro kryje go najlepszy stoper świata?

Mayek
28-05-2009, 14:22
sprobojcie obronic pilke z 5 metrow puszczona niespodziewanie z kapy!
bala dostaje takiej rotacji ze trzeba ja wyraznie odbic cala reka albo np srodkiem nogi zeby sie krzywo nie odbila i nie wturlala. Sprobojecie stanac na bramce na 5 metrowkach i niech wam kumpel strzeli z kapy karnego w lewo i rzuccie sie w lewo. ciekawe czy obronicie.
VdS moim zdaniem nie popelnil zadnego bledu w calym meczu. Po prostu nie mial szans

Gumis
28-05-2009, 15:41
Piękny mecz i szczerze mówiąc te 90 minut minęło bardzo szybko - aż chciało się oglądać.

Środek pola Barcy i "podania z klepki" - masakra.

ertai
28-05-2009, 16:10
i po co transfery jak lige mistrzow wygrywa druzyna z 7 wychowankami w pierwszej jedenastce:P

Shellu
29-05-2009, 13:15
Nie wiem czy w historii piłki była drużyna, która była lepsza w przekroju konkrtnego sezonu od Barcy. Śmiem twierdzić, że nie.

Zdobyli wszystko. A decydujące mecze - finały LM i Pucharu Króla oraz mecz ligowy z Realem - rozegrali w imponującym stylu.

Do tego cudowna gra i wspaniałe wyniki w trakcie sezonu i to nie tylko ze słabeuszami - 4:0 z Bayernem, Sevillą, Valencią, 6:1 z Atletico, 6:2 z Realem, 5:2 z Lyonem. Fenomen, a piękne akcje z udziałem Messiego i spółki - palce lizać.

Oczywiście ktoś może wspomnieć, że w meczu z Chelsea Barca nie istniała (jako kontragrument). Wtedy można tylko uśmiechnąć się ironicznie, bo przecież nie da się wygrać w pięknym stylu każdego z 70 meczów w sezonie. A jednak Barca dała radę i kapitalnie grającej Chelsea (w rewanżu to nie był antyfutbol!) zdołała wydrzeć zwycięstwo - w tym momencie Katalończycy pokazali charakter.

Jest jednak jedna rzecz na wielki minus. Zdobyli mistrzostwo i... dupa. Przegrana na Mallorce, przegrana u siebie z Osasuną. To samo było w LM z Szachtarem. Rezerwowi do pięt nie dorastają graczom pierwszego składu. Gudjohnsena trzeba wypieprzyć najszybciej jak się da, bo wozi się na sukcesach kolegów z drużyny. Hleb zgasł w oczach (mało gra), Bojan jest dobry, ale to jeszcze nie to.

Z DLC pewnie też przegrają, jeśli Guardiola wystawi rezerwy. Wkurwiające to jest, no ale Guardiola chce dać odpocząc już wspaniałym zawodnikom po kapitalnym sezonie. Choć ja bym dał zagrać pierwszemu składowi, żeby z pierdolnięciem zakończył sezon : )

Yaro
28-05-2011, 15:56
Stary temat nadal aktualny :rotfl: No to Panowie jakie odczucia przed meczem? FC Barcelona zagra swoje, czyli 70% posiadania piłki, jednak pytanie brzmi, co Manchester United będzie robić, aby mieć swoje sytuacje? Sir Alex Ferguson na pewno dostosuje skład pod Barcelonę niż pod własną taktykę, ponieważ Barca będzie dyktować warunki gry, chyba, że coś niespodziewanego nas czeka. Chciałbym, żeby na skrzydłach zagrali Nani i Antonio Valencia, chodź możliwe, że na lewej pomocy zagra Ryan Giggs, więc Valencia powinien zagrać na prawej obronie, bo Fabio czy Rafael zbyt często faulują, zaś John O'Shea szybkością może nie nadążać za skrzydłami Barcelony. W ataku raczej sam zagra Javier Hernandez, ale Wayne Rooney tuż za nim będzie, bo przyda się w środku, żeby odbierać piłki. W środku pomocy wielka niewiadoma. Sir Alex Ferguson ma taki nadmiar klasowych środkowych, że sam się może jeszcze zastanawia.

Mecz pewnie będzie obfitował w faule, jednak mam nadzieję, że aktorstwa i podbiegania w 7 do sędziego i wymuszania kartki nie będzie.

Niech wygra lepszy :lajkonik:

Krzyś
28-05-2011, 16:18
jak padnie szybko gol, to będzie fajny szpil.

Ja trzymam kcuki za MU, bo Barca to, Barca tamto ...
Ileż można ...

thomy
28-05-2011, 19:53
Co tu dużo gadać bajka finał,starcie 2 TOP ekip dzisiejszej bali,browar znaczy 6pak i oglądamy,ja od zawsze za FCB,co oni grają to bajka obyśmy kiedyś coś takiego obadali na BUKOwej.....

Yaro
28-05-2011, 19:54
FC Barcelona:

1. Víctor Valdés
2. Dani Alves
3. Gerard Piqué
14. Javier Mascherano
22. Éric Abidal
6. Xavi
16. Sergio Busquets
8. Andrés Iniesta
17. Pedro
10. Lionel Messi
7. David Villa

Manchester United:

1. Edwin van der Sar
20. Fábio
5. Rio Ferdinand
15. Nemanja Vidić
3. Patrice Evra
25. Antonio Valencia
16. Michael Carrick
11. Ryan Giggs
13. Park Ji-Sung
10. Wayne Rooney
14. Javier Hernández

Kurde mam nadzieję, że Sir Alex Ferguson wie co robi, bo nieobecność Darrena Fletchera i Naniego w pierwszym składzie niezbyt mnie cieszy, ale może ma długoterminową taktykę już ustawioną.

Go United!

Szpiechu
28-05-2011, 20:01
gdzie w necie obejrzę ten mecz?

Szpic
28-05-2011, 21:16
Moim zdaniem ManU gra z Barca gorzej niz Real ;)

Pucha
28-05-2011, 21:21
Ale ten ryży chuj boniek pierdoli bzdury...

ziomek
28-05-2011, 21:36
Borek też nie lepiej..

Yaro
28-05-2011, 21:38
FC Barcelona obiektywnie lepsza pod względem posiadania piłki oraz dogodnych sytuacji. W drugiej połowie ktoś na 2:1 strzeli. Oby to był Manchester United! :szpada:

PS: Mateusz Borek się kompromituje tym, że na podstawie tabloidów (rzekomy romans) stwierdza, że Ryan Giggs nie otrzyma przed imieniem Sir od królowej brytyjskiej :rotfl:

Shellu
28-05-2011, 21:41
W eNce nie lepsi. MU strzeliło gola z dość ewidentnego spalonego, ale ciul Jagoda stwierdził, że sędzia postąpił z duchem gry.

Jak widać duchem gry możemy tłumaczyć każde złamanie przepisów.

niski
28-05-2011, 22:14
trzi jedna!
yno GieKSa pamiyntejcie!

Yaro
28-05-2011, 22:40
FC Barcelona lepsza. Nie ma żadnego wymyślania na siłę, co poszło nie tak. Jedynie co mnie zdziwiło, to Ji Sung Park grający 90 minut. Gratulacje. Oby za rok temat został ponownie odświeżony :zabki:

Shellu
28-05-2011, 23:05
Zdziwiłem się, że MU takie bezradne.

Barca, kapitalna piłka.

Marcin DM
28-05-2011, 23:07
Park do zmiany po pierwszej połowie, nie wiem czemu Ferguson go trzymał... Niestety muszr przyznać Barcelona dziś lepsza. Może za rok będzie rewanż ;)

Lars Ulrich
29-05-2011, 11:14
Dawno nie było tak dominującej drużyny na świecie,pierwsza połowa świetna, w drugiej Barca zamiotła w chuj,bramka Vilii... marzenie dziecięcych lat :)

Krzyś
29-05-2011, 11:28
Dawno nie było tak dominującej drużyny na świecie,pierwsza połowa świetna, w drugiej Barca zamiotła w chuj,bramka Vilii... marzenie dziecięcych lat :)

http://videa.hu/videok/sport/barcelona-3-1-m-utd-futebol-rwlQvW9NaojL2zsl

mi to bardziej na play station wygląda lub coś w tym stylu:)

Piękna!

wangog
29-05-2011, 12:33
chujnia. Manchester zagral tak chujowo, ze chyba sam Ferguson nie pamieta kiedy tak grali. Sam Rooney nie dal rady pociagnac ataku Man. Zdziwilo mnie to, ze tak pozno wszedl NANI, ze nie wszedl Berbatov. Sam Chicharito nie dal rady z wiekszymi od siebie + wogole nie dostawal pilek. Kurwa niech ktos zbuduje druzyne i niech napierdolom w koncu tej Barcelonie, ale nie ujmujac im niczego - zagrali 2 polki wyzej od Man.

Shellu
29-05-2011, 12:42
http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=36857

To się nazywa wypowiedź wielkiego trenera po porażce.

Ciul Mourinho by inaczej gadał i doszukiwał się tysiąca problemów...

Jaworzno
29-05-2011, 12:44
niech napierdolom w koncu tej Barcelonie

Weź to sobie do serca

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=36857

Przegrywać i doceniać najlepszych trzeba umieć misiu :)

wangog
29-05-2011, 13:17
Przegrywać i doceniać najlepszych trzeba umieć misiu :)

A to to umiem :) Tylko boli mnie to, że znowu $$ poszły w pizdu :P Co do wypowiedzi Fergusona, to co miał innego powiedzieć? Ze jak by Giggs nie podupil sie z ta z Big Brothera to by wygrali ? A "ciul Mourinho" co mógłby powiedzieć? Jak po meczach powiedział co go boli to zaraz się na niego rzucili. Ale tak jak pisałem wcześniej - nie ujmuje Barcelonie niczego, bo zagrala wczoraj 2/3x lepiej niz Manchester, ale pisanie, ze "Bogowie futbolu istnieją" lub coś w tym stylu to znowu przesada.

Waldas
29-05-2011, 13:40
W pierwszej połowie MU starało się jeszcze walczyć z Barca, ale w drugiej Katalonczycy przycisli ich niesamowicie i nie udało im się nic zrobić. Bramka dla United pokazała, że tylko gra kombinacyjna z pierwszej piłki umożliwia szanse na zdobycie bramki. Udało im się tylko raz, bo pressing Barcy w drugiej połowie nie pozwalał im na zbyt długie posiadanie piłki.

Barcelona przypomina mi Ajax z lat 90, gdy też niby wszyscy wiedzieli jak oni grają, a nie było mocnych, aby ich pokonać. Stylem jednak Barca ladniej gra.

wangog, Berbatov nie wszedł na boisko, bo nie było go na ławce rezerwowych. Ferguson uznał, że pomoc w tym meczu bedzie najważniejsza i na ławce usiedli tylko jeden obronca i napastnik (Smalling i Owen) oraz czterech zawodników ze środka (Scholes, Fletcher, Anderson i Nani).

Chciałem, aby MU wygrało, jednak Barcelona zasłużyła na zwycięstwo. Pokonać ich teraz tylko można, gdy będą mieli jakiś słabszy dzień.

majk
29-05-2011, 16:00
no nie wiem Lotus, jak dla mnie Real wygladal w starciu z FCB na pewno lepiej niz MU wczoraj i wychodzi na to, ze jako nieliczni (jedyni?) potrafią cos w starciu z nimi zdzialac, choc obiektywnie musze przyznac ze nie ma przeciwnika na taki futbol Barcelony.

polo77
29-05-2011, 18:14
no nie wiem Lotus, jak dla mnie Real wygladal w starciu z FCB na pewno lepiej niz MU wczoraj i wychodzi na to, ze jako nieliczni (jedyni?) potrafią cos w starciu z nimi zdzialac, choc obiektywnie musze przyznac ze nie ma przeciwnika na taki futbol Barcelony.

śmiem twierdzić że Barca w lidze angielskiej nie poradziłaby sobie z takimi tuzami jak np Everton czy też takie Blackburn. Poprostu z Barcą trzeba grać defensywnie i być zwartym. Niech sobie grają piłką. UTD poszło na wymianę ciosów i wytrzymało do przerwy ledwie.

Chudy NFG
29-05-2011, 21:33
No dobra to i ja cos od siebie napisze ... wczoraj mialem okazje byc pod Wembley ... biletu niestety nie mialem choc aplikowalem ale wylosowanie graniczylo z cudem :) w ogolnej sprzedazy bylo tylko 11 tys. ... pod stadionem oprocz ludzi majacych bilety jeszcze okolo 10 moze 12 tys ludzi ktorzy przyszli tak jak ja poczuc atmosfere finalu CL :) (ze wzgledu bezpieczenstwa na terenie Wembley i okolic nie bylo zadnego telebimu) ale meczyk ogladalem w jakims pubie kolo stadionu oczywiscie bez glosu :) w okolichach stadionu dobrze prezentujace sie polskie ekipy przede wszystkim ruch & widzew , spora ekipa Lechii i Lecha i jakies tam pojedyncze sztuki z roznych klubow :) ale bez zadnych spiec :) o ilosci puszek po piwie itp rzeczy szkoda pisac byly tego tony :) dodam tylko ze bilety chodzily przed meczem po 12, 14 i 18 tys funtow !!! Gadalem z goscie ktory oferowal w gotowce 7 tys i nie kupil biletu !!! Mimo tego ze nie bylem na stadionie to reakcje kibicow na live niesamowite uczucie patrzysz na mecz w tv a odglosy na zywo dochodza :) z finalu zostala mi koszulka i rachunek z portalu platniczego :) pamiatki mozna bylo tylko kupic w official shop, zadnych innych sprzedawcow nie bylo ... fajnie bylo cos takiego przezyc i zobaczyc jak wyglada organizacja takiego przedsiewiecia ... jezeli ktos chetny posiadam foty z zewnatrz stadionu (jak ktos napisze jak to wrzucic na serwer i wyswietlic na forum to piszcie na pw, bo ja w te klocki to jestem zielony:) )

świstak
31-07-2011, 03:07
No i udał się rewanż za finał LM! :) Gdyby Owen miał lepiej ustawiony celownik, byłoby 3:1.

Axel
31-07-2011, 21:50
zupełnie zapomniałem o tym meczu :)
nareszcie wygrana, oby tak dalej

Lars Ulrich
01-08-2011, 23:10
... jezeli ktos chetny posiadam foty z zewnatrz stadionu (jak ktos napisze jak to wrzucic na serwer i wyswietlic na forum to piszcie na pw, bo ja w te klocki to jestem zielony:) ) byś wrzucił :)))