View Full Version : Pytania/Odpowiedzi
_Bartos_
12-01-2009, 20:04
mam drukarke - stary typ : hp 610c, kupilem kabel do tej drukarki z koncowka usb bo w lapie nie mam tego szeregowego wejscia, podlaczylem wykrylo drukarke, zainstalowaly sie sterowniki ale ona niechce drukowac, dodam ze mam viste moze w tym problem? bo pod xp dzialala...
Wie ktoś jak dojechać z Katowic na ulicę Robotniczą w Mysłowicach busem ??
Każdym busem który jedzie przez dworzec w Mysłowicach. Z Korfantego dojedziesz 76 i 149 a z Zawodzia 44, 66, 76, 77, 149, 931 i 162 ale tego ostatniego nie polecam bo dziwnie jedzie.
Wysiadasz na dworcu i idziesz dalej w stronę w którą pojechał autobus. Pierwsza w prawo to jest zdaje się Miarki a Ty idziesz dalej i następna już jest Robotnicza.
SiurekGKS
12-01-2009, 21:11
na 3 stawy pod real czym dojadę z piotra skargi ??
Ze Skargi to chyba niczym. Z Sokolskiej 110 jedzie. Ale z dworca masz więcej busów: 10, 110, 672 i 674.
A mi niech ktoś wytłumaczy gdzie na Lędzinach jest Urząd Stanu Cywilnego.
SiurekGKS
12-01-2009, 21:27
Ze Skargi to chyba niczym. Z Sokolskiej 110 jedzie. Ale z dworca masz więcej busów: 10, 110, 672 i 674.
podziekowoł
mi niech ktoś wytłumaczy gdzie na Lędzinach jest Urząd Stanu Cywilnego
Czymu tam? W Katowicach bieremy.
:lol3: własnie tyż się miołech pytać czymu aż tam żescie się porwali ale bołech się że mi zarzucicie że z butami właża w wasze życie :hihi:
JohnyManhattan
12-01-2009, 21:45
Ze skargi jezdzil ten darmowy S-3 ale nie wiem czy dalej kursuje.
Misiek1964
12-01-2009, 21:53
W Urzędzie Miasta, naprzeciwko Netto, a za Carefourem
W Urzędzie Miasta, naprzeciwko Netto, a za Carefourem
To jest tam za przejazdem kolejowym, gdzieś niedaleko basenu???
Czymu tam? W Katowicach bieremy.
Kochanie, jo sie w urzedowe rejetracje nie bawia. My to ino kościelny, u farorza na Wesołyj, czyli roz na całe życie :hihi:
Misiek1964
12-01-2009, 22:13
To jest tam za przejazdem kolejowym, gdzieś niedaleko basenu???
Kochanie, jo sie w urzedowe rejetracje nie bawia. My to ino kościelny, u farorza na Wesołyj, czyli roz na całe życie :hihi:
Tak, 100-150m od basenu.
Ze skargi jezdzil ten darmowy S-3 ale nie wiem czy dalej kursuje.
nie jezdzi juz
To już chyba wiem. Dzięki Misiaczek.
KOWAL WNC
13-01-2009, 09:22
kiedy zaczął sie XXI wiek ??
1.01.2000r czy 1.01.2001r ??
W 2000. 1.01.2001 skończył się pierwszy rok XXI wieku. Tak jak z urodzinami jak się rodzisz w 2000 to w 2001 kończysz 1 rok życia. Jak masz 18 lat to kończysz 18 rok życia i zaczynasz 19.
2001 sie zaczyna gdyz niebylo nigdy roku zerowego.
Byl 1 przed Chrystusem( przed nasza era) i 1 (naszej ery)
RavenFCB
13-01-2009, 15:56
Na smyczcu mam :
Welnowiec Meritus
Vincit qui Patitur
Co to znaczy ?
dzieki
Vincit qui Patitur - Zwycięża ten ktro wytrwa (?)
Meritius zasłużony, ale pewny nie jestem.
Wełnowiec- dzielnica :)
Jakie wymiary mniej wiecej ma mała i średnia pizza w telepizzy
Jaka jest minimalna wartosc zamowienia ?
RavenFCB
13-01-2009, 18:05
Wełnowiec- dzielnica :)
wiem :faja:
Meritus znaczy zasłużony:)
Dzieki
michal_91
13-01-2009, 21:08
Mam pytanie... Jak walczyć z nadciśnieniem? Samymi tabletkami, czy może nie brać tabletek( wiadomo, że to też ma skutki uboczne), a stosować inne sposoby(melisa itp.)? Pytanie szczególnie do Alena. Z góry dzięki za odp
Mam pytanie... Jak walczyć z nadciśnieniem? Samymi tabletkami, czy może nie brać tabletek( wiadomo, że to też ma skutki uboczne), a stosować inne sposoby(melisa itp.)? Pytanie szczególnie do Alena. Z góry dzięki za odp
od razu idz do lekarza ztym, ok Cie skieruje na badania. samemu nie warto sie leczyc, bo moja mama dlugo tak robila i teraz ma bardzo powazne problemy zwiazane z nadcisnieniem
Napewno nie można pić alkocholu, regularnie sprawdzac sobie cisnienie ,brac tabletki jakie przekaże lekarz . To tyle co wiem bo moj tata ma nadcisnienie, i zdecydowanie radze isc do lekarza
chodzi o niezapłacony mandat za jazde bez biletu, można to olać czy lepiej zapłacić??
http://i41.tinypic.com/219v0p4.jpg
tomekk_86
14-01-2009, 04:00
jak jest to Twoj pierwszy mandat to ja bym to olał,co innego jak któryś już z kolei.A tak apropo to warto miec czasem te 10 zł kanary to są przekupne świnie.
mam pytanie,jakim busem z Centrum dojądę na Dąbrówkę Mała(ul.Hallera)?
mam pytanie,jakim busem z Centrum dojądę na Dąbrówkę Mała(ul.Hallera)?
sokolska ostatni przystanek np : 11 , 657 , 911, 61 109 ,108 ,177
albo osiemsetami spod empika tymi które zatrzymują się na przystanku dąbrówka mąła skrzyżowanie (przystanek za cerfurem)
z własnego doświadczenia:
do lekarza, na różne badania , spróbować odkryć skąd sie bierze nadciśnienie;
i potem ewent. tabletki ;
(mnie np. wystarcza ćwierć tabletki dziennie)
to tez zależy jak duże masz to nadciśnienie;
na pewno nie można tego zlekceważyć;
no i jak najmniej alko;
jak jest to Twoj pierwszy mandat to ja bym to olał,co innego jak któryś już z kolei.A tak apropo to warto miec czasem te 10 zł kanary to są przekupne świnie.
znaczy to pierwszy ale juz dostałem drugi
Dwa pytania:
- orientuje sie ktoś, ile czasu idzie polecony list z Finlandii do Polski?
- czy w czasie wyrabiania dowodu osobistego, pokazując w banku zaświadczenie (czy co tam dają) zostaną wydane pieniądze w obcej walucie czy nie ma na to w ogóle szans?
hmm, nie wiem, jak to jest z Finlandii, ale ze Sri Lanki "przyśpieszonym" szedł niecałe 2 tygodnie, więc strzelam że w granicach 5 dni.
choć ja poleconego z Kołobrzegu raz wyslanego nie dostalem nigdy :)
Szukam rzutu roznego specyficznie wykonanego przez MU, ostatnio chyba Shellu go wrzucal...
http://pl.youtube.com/watch?v=EkD2igRLkfo
Szukam rzutu roznego specyficznie wykonanego przez MU, ostatnio chyba Shellu go wrzucal...
http://www.youtube.com/watch?v=qWWm1H1DC-Q&ytsession=3z_yBfmF14aQKyrlHI6rZJg-GglyEYoTzgyqz8x0bObPBSamU1JGWY6rbeas1ScxllOY6SU6O_ DK7d2BknuYRdcOklKMHkuKsN4bBV1wZ6r12B_BsKuWfXk6FeDk NGlT9p0u3_tL-HZjLK1LKG1wmVADei5HAqo5p4KH9gfBu0OPYdEbi-b6oMD4lHig7YEztiqmOvF6iQ-ZnOlmMk3tujSEgqESYAJch5Y9cL9cjgSjfGo-smY20foxNW66NQwFePRJ43tZsXyNbG0Zw2O0ysHYCIA6to7Rf-HNfqWfF_A9FqkSwhgVEw
Dwa pytania:
- czy w czasie wyrabiania dowodu osobistego, pokazując w banku zaświadczenie (czy co tam dają) zostaną wydane pieniądze w obcej walucie czy nie ma na to w ogóle szans?
jesli chodzi o konto
wydaje mi sie ze nie ma szans na papierek dostac czegokolwiek.. musisz miec dokument ze zdjeciem
Wie ktoś jak dojechać na lodowisko do janowa? jakim busem? 109 tam gdzieś staje niedaleko ?
kubalonek
14-01-2009, 19:42
dojedziesz
Przystanek Nikiszowiec Kościół. Jest tam jeszcze jeden przystanek, jedzie tam np. 30, ale nie wiem, jak się nazywa.
czy 320zl za przyciemnienie szyb (tyl,tyl bok) to duzo? w sedanie?
_Bartos_
14-01-2009, 20:39
dużo, mi kiedyś jak chciałem w kombi przyciemnić ( 5szyb) powiedzieli 350zł
_Bartos_
14-01-2009, 20:41
http://www.allegro.pl/item526371310_przyciemnianie_szyb_katowice_chorzow _ruda_sl.html tu masz oferte
koles jest smieszny,gadalem z nim ...
znalazlem www.AutoFan.info <--u niego bd przyciemniac
Wie ktoś jak dojechać na lodowisko do janowa? jakim busem? 109 tam gdzieś staje niedaleko ?
koło szpitala wysiadasz. Zabaczysz taki wielki napis jest LARYNGOLOGIA a po przeciwnej stronie HOTEL Jantar chyba. I lodowisko za tym hotelem.
_Bartos_
14-01-2009, 22:25
ma ktos znajomego alergologa/ dermatologa ? mam pewien problem a jak mam czekac w NFZ 3-4miechy lub placic 100zł za wizyte to srednio mi sie to usmiecha.
druga sprawa : ma ktos moze plan ( rzut z góry) hali w myslowicach przy ul.Bończyka ?
88koron czeskich to ile to zł?
yogi_lgt
15-01-2009, 15:25
88koron czeskich to ile to zł?
ok 13 zl
Mozna jeszcze wymieniac korony Słowackie?
FranklinWNC
15-01-2009, 15:40
Mozna jeszcze wymieniac korony Słowackie?
"Słowackie korony w monetach będzie można wymienić do 30 czerwca przyszłego roku, a banknoty do końca 2009 r. we wszystkich bankach komercyjnych na Słowacji. "
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,20506,,euro,slowacja,2009,oficjalna_waluta_s lowacji,korona,waluty,monety,placic.html
19Tauzen64
15-01-2009, 15:44
Był ktos może w restauracji sphix? na korfantego?
często bywam w sphinxie w scc, zdarzyło mi się też być w Zakopanem, no a to w końcu sieć restauracji więc wszędzie to samo i mogę polecić także tą na Korfantego
nie we wszystkich kantorach skupują jeszcze. w SCC na bank
dzięki Franklin, a w kantorach w polsce?
bo po durne 6 zł nie ebde na słwoacje jechał :)
często bywam w sphinxie w scc, zdarzyło mi się też być w Zakopanem, no a to w końcu sieć restauracji więc wszędzie to samo i mogę polecić także tą na Korfantego
pracowałem z chłopakiem, który pracował w Sphinxie. odradzał tego na Korfantego. nie zamawiać surówek tylko sałatki robione na miejscu - podobno surówki w chuj długo leżą i mają różne "dodatki". i poleca sharome z kurczaka - podobno zawsze świeża. reszta specjałów im nie schodzi i mięso też nie jest pierwszej świeżości ;) to tyle ;]
smacznego :D
Gdzie polecacie się wybrać z rana na jednodniową wycieczkę we dwójkę o tej porze gdzieś w miare nie daleko a z ładnymi widokami śnieżnymi przydatnymi do spacerów i robienia fajnych zdjęć? Ustroń? Ogrodzieniec?
Niedaleko to Ustroń, wyjechać na Czantorie i skorzystać z wieży widokowej.
Tylko musi być ładna słoneczna pogoda.
Wtedy można zaobserwować coś takiego
Zdjęcia robił znajomy, 3-go stycznia więc teraz może być więcej śniegu.
http://i41.tinypic.com/3599v6w.jpg
http://i39.tinypic.com/120tab6.jpg
http://i41.tinypic.com/8wxd1g.jpg
http://i44.tinypic.com/32zpc88.jpg
http://i42.tinypic.com/284lyo.jpg
Z Czantorii zejść z buta albo kolejką tylko trzeba uważać bo działa tylko do 15.30.
O dokładnie coś takiego mi chodziło. Dzięki wielkie
Zachod słońca z Soszowa :
http://i42.tinypic.com/34ebyaf.jpg
powiedzcie mi jak to jest : studiuję zaocznie. zbliża się sesja. Dziś podali plan w necie. i większość egzaminów mam w tygodniu więc gdzie tu logika ?! Jestem na III semestrze i zawsze wszelkie zaliczenia miałem w weekendy tak jak wszystkie zajęcia bo myślałem że to normalne że jak decyduje się na taki tryb studiów (gdzie w tygodniu pracuję) to tak będzie dalej...kiedyś obiło mi się o uszy że studiując własnie zoacznie uczelnia nie ma prawa robić egzaminów w tygodniu... coś się zminiło ?!
Nie dam rady urwać się z roboty (stale pracuje na popołudniu) ale pewnie egzaminatora gówno to będzie obchodzić... i co teraz ?!
popatrz na umowę z uczelnią. ja mam tam zapis, że zajęcia mogę mieć w poniedziałki i piątki. egzaminy chyba też mi wypadały jakoś w tygodniu
Grześ, ja znam osoby co studiują zaocznie i zajęcia zaczynają im się w piątki...Wydaje mi się że ciężko będzie coś zrobić, skoro masz taką sytuację że większość egzaminów masz w tygodniu. Możesz napisać podanie do dziekana z prośbą o przeniesienie terminu egzaminu na inny termin ze względu na pracę (musiałbyś to uzasadnić) lub dowiedzieć się czy jest możliwość napisania egzaminu, ze studentami studiów dziennych (oni pewnie mają taki sam program), a egzaminy piszą pewnie w godzinach rannych lub zebrać ludzi z roku napisać podanie z jak największą ilością podpisów i prośbą o przeniesienie terminu egzaminu. U mnie coś takiego próbowaliśmy zrobić, sprawa dotyczyła języka angielskiego, obniżenia poziomu, ale ze względu na zbyt mała liczbę chętnych osób/podpisów, sprawa nie wypaliła.
albo, ale to już na przyszłość. weź jakieś zaświadczenie z roboty, że pracujesz w takich i takich godzina i możesz próbować złożyć podanie o Indywidualną Organizację Sesji. albo nawet jak chcesz Rozkład Zajęć.
Moja laska z tego korzystała przez całe studia. Teraz ma ostatnią sesję.
Miała kiedyś wykupiony bilet do Anglii i z powrotem i tylko zmieniała daty wylotów na kolejne sesje;]
możesz kombinować
potrzebuje wynajac magazyn 150-200 m2 z ogrzewaniem i woda w katowicach(wzglednie bliskie okolice) ma ktos jakies namiary,albo magazyn :)
Co Ty zaś za biznesy kręcisz?
SM Górnik ma jakiś pawilon wolnostojący na Załęzu o chyba 170m2. Ale nie wiem jaki czynsz (za metr chyba nie tak dużo - kilkanaście zlotych).
Tylko nie wiem czy sie nada na magazyn.
trza jakos zarabiac :)
nr telefonu tam masz??
wiecej namiarow chcee !!!!!!
na GieKSie nie ma nic takiego?
Znajdź se na necie namiary.
Spłódzielnia Mieszkaniowa Górnik Katowice. Jets tam telefon. Powiedz że dzwonisz w sprawie lokalu użytkowego to Ciebie przełącza.
(32) 251 96 71 -> taki mieli do niedawna. Myślę, że aktualny.
PS. Jaki biznes? :-)
na GieKSie nie ma nic takiego?
Nie.
do mieszkańców UK.
1.
jakie założyć konto żeby było tanie i żeby łatwo (bez prowizji?) wypłacać kase w Londynie i czasem robić przelewy z Polski?
Zakładać konto w Polsce czy w UK, może jakieś internetowe?
Co polecacie?
2.
Ile kosztuje bilet na samolot do Londynu i jakie są alternatywne możliwości dotarcia do Londynu (+koszty)
Z góry dzięki
Koszty bieltu na samolot znajdziesz na www.wizzair.com
do mieszkańców UK.
1.
poczytaj to
http://www.podatekangielski.pl/konto-bankowe-w-anglii.htm
2. jak bedziesz wybieral wizzaira przez neta pamietaj zeby zadeklarowac bagaz bo wtedy placisz taniej , wybierz opcje wplata na konto to rozniez zmniejszysz ogolne koszty. aleternatywy nie szukaj, bo ta opcja jest tansza i krotsza
kuzwa...
kupilem kompa na allegro,ale dopiero teraz skumalem ze na linuxie jesT:/
mozna normalnie wgrac windowsa i wydupic linuxa ?? bez problemu ?
bo to do biura komp i nie dziala na nim program... :/
i teraz haje mam ^^
mam pytanie, byłem cały tydzień u naszych zachodnich sąsiadów w pracy, jak wygląda sprawa delegacji i zapłaty? W sumie pierwszy raz na tak długo wyjechałem i niewiem jak to wygląda. Z góry dzięki za pomoc.
jest ktos w stanie zliczyc poraz ktory Mayek zostal zbanowany ?
kuzwa...
kupilem kompa na allegro,ale dopiero teraz skumalem ze na linuxie jesT:/
mozna normalnie wgrac windowsa i wydupic linuxa ?? bez problemu ?
bo to do biura komp i nie dziala na nim program... :/
i teraz haje mam ^^
http://support.microsoft.com/kb/247804/pl
tutaj masz porady Wuja Bill'a ;)
do mieszkańców UK.
1.
poczytaj to
http://www.podatekangielski.pl/konto-bankowe-w-anglii.htm
2. jak bedziesz wybieral wizzaira przez neta pamietaj zeby zadeklarowac bagaz bo wtedy placisz taniej , wybierz opcje wplata na konto to rozniez zmniejszysz ogolne koszty. aleternatywy nie szukaj, bo ta opcja jest tansza i krotsza
www.ryanair.com - jak dobrze trafisz to masz bilet za 2,5zł w jedną stronę. Dziewczyna leciała za 5 w jedną stronę
RobertSK
17-01-2009, 15:00
Jakim busem dojade pod Real w Mysłowicach???
pozdro
do mieszkańców UK.
1.
jakie założyć konto żeby było tanie i żeby łatwo (bez prowizji?) wypłacać kase w Londynie i czasem robić przelewy z Polski?
Zakładać konto w Polsce czy w UK, może jakieś internetowe?
Co polecacie?
2.
Ile kosztuje bilet na samolot do Londynu i jakie są alternatywne możliwości dotarcia do Londynu (+koszty)
Z góry dzięki
1. z kontem... chyba lepiej sobie w Anglii zalozyc. jak taka opcje wybierzesz, to w Lloydsie masz polska obsluge i dostaniesz normalna karte na start (Visa, a nie zaden electron czy maestro)
2. www.skyscanner.net - tu mozesz sobie sprawdzic polaczenia. osobiscie odradzam uzywanie lotniska Stansted, bo wydostac sie z niego to strasznie droga sprawa (i wogole lotnisko nieciekawe). Najlepiej i najtaniej to Gatwick i Luton. na Luto co prawda nie bylem, ale slyszalem, ze spoko sa polaczenia. co do Gatwick - zajebiste lotnisko, pociagi do Londynu co kilkanascie minut i w dodatku niedrogie: zwykly pociag jedzie jakies 45 minut, kosztuje to 11 funtow i zawiera bilet dzienny na komunikacje miejska w calym Londynie (metra, autobusy i tramwaje)
pozdro
Tak z głowy to: J,E, 66 149,76, 35(? chyba)i jeszcze kilka na bank
Dzięki za odpowiedzi...
a mam jeszcze jedno pytanie, mieszkał ktoś z Was w akademiku w Londynie (najlepiej UEL)?
Shelf biznes kręci, to się zahacz u niego.
A nie pitaj nam z kraju za robotą.
Jasiu!
pozdro
Tak z głowy to: J,E, 66 149,76, 35(? chyba)i jeszcze kilka na bank
Z centrum (z Korfantego) dojedziesz 76 i 149. Jadąc tym pierwszym wysiadasz koło kościoła - przystanek osiedle Tuwima a 149 - Mysłowice Bończyk.
A z Zawodzia lecą 66, 77, 149, 931, 18 (przystanek M-ce Bończyk) oraz 76 i 44 (przystanek os. Tuwima).
Z dworca jeszcze jadą jaworznickie E i J, też wysiadasz na przystanku M-ce Bończyk.
35 nie jedzie ani przez Katowice ani pod real w Mysłowicach.
Z Shelfem nie robie interesów bo każdą transakcję by trza było opić a ja nie pamiętam żebyśmy kiedyś pili z umiarem... szkoda wątroby :P
Poza tym nie jade do roboty :P
vAn Daal
18-01-2009, 04:58
kaj beda dzisiaj (niedziela) otwarte fryzjery?
Lars Ulrich
18-01-2009, 09:43
w Oszonie Lovely Look :)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=571912
zamawiał ktoś już u tego allegrowicza koszulke?
vAn Daal
18-01-2009, 14:07
dzieki Miro i Lars
Kattowitz
18-01-2009, 15:56
podroby z bazaru
Bobul_a.c.e_LiGota
18-01-2009, 16:04
Gdzie w Katowicach najtaniej wgram j. Polski do Nokii N70?
www.ryanair.com - jak dobrze trafisz to masz bilet za 2,5zł w jedną stronę. Dziewczyna leciała za 5 w jedną stronęprzejebane linie lotnicze :hihi: bracik za pare centow zwiedzil kilka miast europy:)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=571912
zamawiał ktoś już u tego allegrowicza koszulke?
za tanio jak na orginal... Arsenalu bez napisow ponizej stowy jeszcze nie widzialem. podejrzane
pooceq bo to nie jest oryginal.
a nie ciekawiles sie czemu tylko rozmiary m i xl ; )
maniak1964
18-01-2009, 19:24
Czym z Katowic dojade do zabrza na dworzec??
pooceq bo to nie jest oryginal.
a nie ciekawiles sie czemu tylko rozmiary m i xl ; )
no fakt, nawet nigdzie o orginale nie pisze :)
drogo jak na takie cos
pociag albo busem 870 , 6 i chyba jeszcze 840 ze stawowej
Misiek1964
18-01-2009, 20:21
Gdzie w Katowicach lub tychach kupię pałkę teleskopową ?
Najszybciej - 870.
Są jeszcze busy 6, 7, 23 i 840. Ale trzech pierwszych nie polecam - chyba, że masz ochotę na wycieczkę krajoznawczą.
Ale i tak najlepiej pojechać pociągiem za 2,52 zł. Jedzie się max 25 minut.
Mam pytanie: chciałbym w tym roku zdawać maturę, bo mam zamiar studiować drugi kierunek, a potrzebuję do niego matematykę, której nie zdawałem. Do kiedy trzeba złożyć deklaracje? Orientuje się ktoś? I czy ktoś wie mniej-więcej, gdzie jak to zrobić?
Mam pytanie: chciałbym w tym roku zdawać maturę, bo mam zamiar studiować drugi kierunek, a potrzebuję do niego matematykę, której nie zdawałem. Do kiedy trzeba złożyć deklaracje? Orientuje się ktoś? I czy ktoś wie mniej-więcej, gdzie jak to zrobić?
najlepiej w szkole, którą kończyłeś. w tamtym roku deklarację składało się do 20grudnia - w tamtym szkolnym
Za późno. Takie deklaracje składa się do końca września...
PS. W szkole, którą kończyłeś. Ale do końca września, a nie do 20. grudnia.
We wrzesniu ubieglego roku. Bedziesz musial zdawac za poltora roku.
Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego składa przewodniczącemu szkolnego zespołu egzaminacyjnego deklarację przystąpienia do egzaminu :
wstępną - w terminie do 30 września,
ostateczną - w terminie do 7 lutego.
Ale ostatecznej nie złożysz, jeśli nie złożyłeś wstępnej. Co jest logiczne w sumie.
Głupi przepis. Ja sie na szczęście zapisałem na ten rok. Ale chyba nie będę zdawał.
w ostatecznej możesz tylko zmienić przedmiot i temat z polskiego. ale jak pisał Kosa musisz najpierw złożyć wstępną.
a nie ma poprawek teraz w wakacje? czy też raz na rok można poprawiać ?
Junior poprawiasz coś, że tak w temacie jesteś?
:-)
Junior poprawiasz coś, że tak w temacie jesteś?
:-)
Duzo czytam, zapamietuje :)
Ja mam problem. Miałem zdarty cały nos po spotkaniu z płytą chodnikową... stało sie to 1 stycznia, strupy zepszy ładnie pieknie itp ale cały czas mam ten nos czerwony. Nowy naskorek i nos czerwony... Wkurwia mnie to niemilosiernie bo wygladam dosc specyficznie przez to :cham: Sa jakies maści moze na takie co? Bo naprawde zaczynampowaznie sie zastanawiać czymi to zejdzie i bede wygladal normalnie. Zaczynam sie obawiać... Smaruje to kremem nivea na noc. Dobrze robie? Czy samo zejdzie? Może ktoś pomoc? Pamietam, że na rane mi polecaliscie fajnamasc i zeszlo :) A na takie zaczerwieniea sa jakiessposoby czy samo sie wygoi? I czy jest szansa ze sie nie wygoi? :szok:
Adik1964
19-01-2009, 11:07
Mam pytanko : czy ktoś się orientuje gdzie to dokładnie jest - DLH Poland Sp. z o.o. - ul. Al. Roździeńskiego 95 (gdzie mniej więcej na Rozdzińskiego?)
wychodzi ze w rejonach osiedla Normy wpisz w http://maps.google.com/ DLH Poland Sp. z o.o. - ul. Al. Roździeńskiego 95 Katowice
jakieś sposoby na wygojenie ran po oparzeniu? częściowo zeszła skóra, niby się suszy, problem w tym, że mam to w takim miejscu, że nie mogę mieć tego cały czas otwartego bo jest to na przełomie nadgarstka i dłoni, więc kończą się tam kuźwa wszystkie rękawy...
Lars Ulrich
19-01-2009, 12:37
maść na oparzenia
Może i mnie pomoze na ten moj estradowy nosek :cham:
Ja mam problem. Miałem zdarty cały nos po spotkaniu z płytą chodnikową... stało sie to 1 stycznia, strupy zepszy ładnie pieknie itp ale cały czas mam ten nos czerwony. Nowy naskorek i nos czerwony... Wkurwia mnie to niemilosiernie bo wygladam dosc specyficznie przez to :cham: Sa jakies maści moze na takie co? Bo naprawde zaczynampowaznie sie zastanawiać czymi to zejdzie i bede wygladal normalnie. Zaczynam sie obawiać... Smaruje to kremem nivea na noc. Dobrze robie? Czy samo zejdzie? Może ktoś pomoc? Pamietam, że na rane mi polecaliscie fajnamasc i zeszlo :) A na takie zaczerwieniea sa jakies sposoby czy samo sie wygoi? I czy jest szansa ze sie nie wygoi? :szok:
Żadnym specjalistą nie jestem ale trochę to chyba jeszcze potrwa zanim wróci właściwy kolorek ;-) Musiałeś się nieźle załatwić.
A jakim kremem nivea smarujesz? Bo wydaje mi się ze najlepszy będzie nivea visage na noc ale nie nawilżajacy tylko regenerujący.
jakieś sposoby na wygojenie ran po oparzeniu? częściowo zeszła skóra, niby się suszy, problem w tym, że mam to w takim miejscu, że nie mogę mieć tego cały czas otwartego bo jest to na przełomie nadgarstka i dłoni, więc kończą się tam kuźwa wszystkie rękawy...
Jeśli to jest jeszcze dobrze nie zagojone to spróbuj smarować maścią tribiotic. A jak już sie całkiem wygoi to polecam cepan - maść cebulowa bardzo dobra na blizny.
Żadnym specjalistą nie jestem ale trochę to chyba jeszcze potrwa zanim wróci właściwy kolorek ;-) Musiałeś się nieźle załatwić.
A jakim kremem nivea smarujesz? Bo wydaje mi się ze najlepszy będzie nivea visage na noc ale nie nawilżajacy tylko regenerujący.
Ale chyba nie ma zbytnio sie czym przejmować, w tym sensie, że kolor normalny nie wroci?
Różnie to bywa, jak byłam mała podrapał mnie kot i taki rózowy pasek na ręce mam do dzisiaj, więc kto wie, może zaangażują Cię do filmu o pewnym reniferze :hihi:
Jak to mówią w "Na dobre i na złe" wszystko zależy od organizmu ;P
A tak na poważnie wydaje mi się że nie będzie tak źle, zawsze jakiś ślad może zostać ale nie powinno być zbyt widoczne ;-)
Ewentualnie możesz później smarować kremem wybielającym do piegów ale za efekt nie odpowiadam ;-)
Jest tu ktoś kumaty jesli chodzi o Kodeks Pracy- konkretnie chodzi mi o planowanie urlopów.
Czy pracodawca może mi narzucić terminy urlopów na cały rok( wyjebał mnie na styczen i marzec:/)
Z tego co pamietam to pracodawca nie może mi zaplanowac urlopu, a jedynie może mi wstrzymać urlop , który sam sobie zaplanowałem( np, z powodu braków w załodze, lub ciezkiej sytucaji firmy..)
Dość pilna sprawa bo teoretycznie od dzisiaj mam zacząc urlop... a jest on mi niepotrzebny teraz i nie planowałem go w tym terminie.
Wielkie dzieki za jakąkolwiek odpowiedz.
http://www.katowice.oip.pl/?act=porady_prawne#Katowice
Gdzie w Katowicach lub tychach kupię pałkę teleskopową ?
na Allegro od sprzedających oficjalnie same kabury na pałki teleskopowe :zabki:
Gdzie w sieci zobacze mecz Radwańskiej z Ukrainką?
Bartek84
19-01-2009, 18:48
Jest tu ktoś kumaty jesli chodzi o Kodeks Pracy- konkretnie chodzi mi o planowanie urlopów.
Czy pracodawca może mi narzucić terminy urlopów na cały rok( wyjebał mnie na styczen i marzec:/)
Z tego co pamietam to pracodawca nie może mi zaplanowac urlopu, a jedynie może mi wstrzymać urlop , który sam sobie zaplanowałem( np, z powodu braków w załodze, lub ciezkiej sytucaji firmy..)
Dość pilna sprawa bo teoretycznie od dzisiaj mam zacząc urlop... a jest on mi niepotrzebny teraz i nie planowałem go w tym terminie.
Wielkie dzieki za jakąkolwiek odpowiedz.
"Czy szef może sam skierować swojego podwładnego na urlop? Nie może. Zarówno urlop wypoczynkowy, jak i bezpłatny są udzielane pracownikowi na jego wniosek.
Jest jednak wyjątek od tej zasady, a dotyczy pracownika będącego w okresie wypowiedzenia umowy o pracę. Wtedy pracodawca ma prawo wysłać go na przymusowy urlop.
Pozostałej załodze pracodawca może tylko wskazać zalecany czas urlopów.
Chociaż pracodawca nie może samodzielnie wyznaczyć czasu urlopowego pracownikowi, a tym bardziej zmusić go do wykorzystania urlopu w ustalonym przez siebie okresie ostateczna decyzja należy do niego - wysyła pracownika na urlop w czasie najbardziej odpowiednim dla siebie i swojej firmy."
FranklinWNC
19-01-2009, 18:54
Jak mozna pobrac filmiki z tinypica?
szczerbaty
19-01-2009, 19:05
http://live-sport-tv.com/tenis.php lub
http://soccer-live.pl/transmisje.php?id=pozostale
ale musisz sobie sciagnac jakis program do ogladania polecam SopCast
No ale będą pokazywać Radwańska na 100%, a nie inne szpile?
szczerbaty
19-01-2009, 20:23
No nie jestem pewnie na 100% ze beda pokazywac Radwanska
Yildiray
19-01-2009, 20:26
Eurosport Player,tylko ze platny,maja kamery na 5 kortach.
http://video.euro*********/eurosport-player/teaser.shtml
Jeśli to jest jeszcze dobrze nie zagojone to spróbuj smarować maścią tribiotic. A jak już sie całkiem wygoi to polecam cepan - maść cebulowa bardzo dobra na blizny.
o cepanie słyszałem...
a tribiotic mi babka znalazła jak pytałem o pewną maść rodem z podkarpacia której nigdzie dostać nie mogłem ;/... SCALDEX widział ktoś to gdzieś? zna to ktoś?
na tą chwile mam jakieś plastry na oparzenia, zobaczymy co to da
co to jest krok odstawno-dostawny ???? czy to jest cwał bokiem inaczej czy się mylę ???
http://www.sciezkibiegowe.pl/layout/Standard/_img/biegaj_sam/w_truchcie/501-krok-odstawno-dostawny.jpg
http://www.sciezkibiegowe.pl/layout/Standard/_img/biegaj_sam/w_truchcie/502-krok-odstawno-dostawny.jpg
http://www.sciezkibiegowe.pl/layout/Standard/_img/biegaj_sam/w_truchcie/503-krok-odstawno-dostawny.jpg
co to jest krok odstawno-dostawny ???? czy to jest cwał bokiem inaczej czy się mylę ???
nie mylisz się :)
pytanko fto mo terminarz ligi greckij ,chorwackij,serbskiej i tureckiej łazi o nowy sezon ważne w ciul!!!!
http://www.soccer-live.pl/player/aotv/goa4.htm
kaszel, już mnie nerwica z nim chyta. Dajcie jakies "cudowne" leki
Kiedy jest giełda w Gliwicach, jak tam dojechac z centrum Katowic?
Syrop z Cebuli:cham:
Niektórzy mówią że świństwo bo trocha śmierdzi.. :P
Ale pomaga. :) Cebula w plasterki i wkładasz do szklanki, zasypujesz cukrem i kładziesz kajś gdzie jest ciepło. No i potem potem na łyżeczkę i pijesz :P
pytanko fto mo terminarz ligi greckij ,chorwackij,serbskiej i tureckiej łazi o nowy sezon ważne w ciul!!!!
Na nowy sezon to chyba jeszcze nie ma:) chodzi ci chyba na nową runde ?
tu masz www.bet.prv.pl tam dajesz Leagues wybierasz kraj a potem fixtures
mart84zaw
20-01-2009, 19:32
jest na Sosnicy,jakies tam busy tam jezdza,ale nie wiem jakie.
Czynna w eekendy, lepiej podjechac w niedziele..
syrop entus max..mnie zawsze pomaga
lub tabletki thicodin czy jak to sie tam pisze:)
Kiedy jest giełda w Gliwicach, jak tam dojechac z centrum Katowic?
Tam to juz mało po co kala sie jechać. To juz nie to co kiedyś (powariowali z cenami)
Ziółka Bronchial Fix 4 razy dziennie. Dobre są tylko mają mały skutek uboczny - często się lata po nich siku ;-)
wybija mi sie 8 ząb, napierdala jak nie wiem co. to normalne jest ?
Tam to juz mało po co kala sie jechać. To juz nie to co kiedyś (powariowali z cenami)
To co polecasz zeby rozejrzec sie za samochodami?
wybija mi sie 8 ząb, napierdala jak nie wiem co. to normalne jest ?
Tak normalne. W sumie bedziesz miał ich w dorosłym życiu 32 :hihi:
Bobul_a.c.e_LiGota
21-01-2009, 14:15
Mam pytanie jak skończe Gim to chce iść na Fotografa jaką szkołe w katowicach polecacie? i jakie wgl są bo narazie słyszałem o tej na Piotro... z góry dzięki za odp :) Pozdrawiam :)
Mam pytanie jak skończe Gim to chce iść na Fotografa jaką szkołe w katowicach polecacie? i jakie wgl są bo narazie słyszałem o tej na Piotro... z góry dzięki za odp :) Pozdrawiam :)
www.abramowski.edu.pl
mnie 8 ząb napierdalał ponad 14 dni. nie moglem nic jesc, ino jogurciki:)
ale potem wszystko przechodzi.
Jestem cholernie przeziebiony, kaszel, chrypa to jeszcze zniose.
Ale mam kurewski katar, tak, ze zatkał mi sie totalnie nos, coś gdzieś nie pykło i mi oko łzawi jak jakaś pierdolona niagara.
Jakies rady ? Bo idzie oszaleć...
-Zima!
-Co?
-Ty ku*wo !
Xylorin na katar najlepszy.
Najlepsze na choroby są domowe sposoby woda (letnia) z solą i elegancko idzie sobie gardło przepłukać, do tego Mleko z czosnkiem i Miodem . Po 2 dniach kuracji jestem w 99% zdrowy
Florek kup se tabaka i wciagej to Ci nos przeczysci.
mi na katar najlepiej pomaga Acatar, polecam:)
Florek kup se tabaka i wciagej to Ci nos przeczysci.
Sztigar Bonko - Jo sznupia?
Slyszoles? :lol3:
http://mariusz4422.wrzuta.pl/audio/z2I2EAiIEj/sztigar_bonko-jo_sznupia
i...
Fakt, tukej http://mariusz4422.wrzuta.pl/audio/mUf4vYKiAt/sztigar_bonko_-_jo_ringi
Ta lepsza :)
i...
:lol2: jakie gupie
_Bartos_
21-01-2009, 19:54
wczoraj zauważyłem ze przy nagrywaniu filmikow w N95 obraz sie przycina ... co to moze byc ?
Moj Sony Ericsson k550i, wpadł mi dziś do kałuży. Leżał sobie z 3 godziny w cieple wyłączony, po czym go własnie załączyłem... myślałem że wszystko jest ok ale teraz widze że świrujem to znaczy tak jakby samoczynnie aktywuja mu sie różne klawisze... czy raczej mam po telefonie czy dać mu jeszcze czas na dojście do siebie?
Moj Sony Ericsson k550i, wpadł mi dziś do kałuży. Leżał sobie z 3 godziny w cieple wyłączony, po czym go własnie załączyłem... myślałem że wszystko jest ok ale teraz widze że świrujem to znaczy tak jakby samoczynnie aktywuja mu sie różne klawisze... czy raczej mam po telefonie czy dać mu jeszcze czas na dojście do siebie?
Na kompie mam plik - Co zrobić jak zamoczy nam się telefon.
3mej
http://www.speedyshare.com/802890856.html
ma ktoś jakiś programik co będzie mi klikał co określony czas w linka ?:)
Zna ktoś jakieś gry w których moge pochodzić jakimś chłopkiem i ponawalać mieczem? Tylko żeby wymagania sprzętowe nie były za duże (512 MB RAM).
Zna ktoś jakieś gry w których moge pochodzić jakimś chłopkiem i ponawalać mieczem? Tylko żeby wymagania sprzętowe nie były za duże (512 MB RAM).
Diablo
Kattowitz
22-01-2009, 15:41
Larry 7.
buahahahaha :lol3:
ja polecam ta pozycje
http://www.gry-online.pl/.%5CGaleria%5CGry8%5C522616296.jpg
Co znajduje sie przy ulicy Kościuszki 36? Jest tam jakas pizzeria czy cos takiego?? Czy to jest adres Cornera?
Mała pizerria, niby włoska
corner jest wyzej, cos koło 60
Jaka nazwa i jak tam jest??
La Candelo czy jakos tak... nigdy tam nie jadłem bo cena za duza jak na pizze, ale wnetrze nawet, nawet, wieczorem sporo osob jak na taka knajpke (prawie pub to jest, jest tam mini barek itd.) piwo cos od 6 zł. otwarte zazwyczaj cos do 23-12
Grota Roweckiego 179 Sosnowiec
jak tam trafic ?
JohnyManhattan
22-01-2009, 18:31
La Candela,na Kosciuszki po lewej stronei powyzej Zabki. Jak napisal Pucha przytulna nibywloska restauracyjka. Piwo 6 zl butelkowe, a do zarcia makarony i pizze. Ja polecam makarony niedrogie, a miare duzo i mi bardzo smakowalo. Jesli chodzi Ci o romantyczna kolacje z laska to sie nadaje. :cham:
Grota Roweckiego 179 Sosnowiec
jak tam trafic ?
Numer nic mi nie mowi, ale na Roweckiego trafisz 40 z katowic. Jest to dzielnica Pogoń.
domin17_91
22-01-2009, 19:28
chyba oblivion to cos z tych klimatow.
La Candela,na Kosciuszki po lewej stronei powyzej Zabki. Jak napisal Pucha przytulna nibywloska restauracyjka. Piwo 6 zl butelkowe, a do zarcia makarony i pizze. Ja polecam makarony niedrogie, a miare duzo i mi bardzo smakowalo. Jesli chodzi Ci o romantyczna kolacje z laska to sie nadaje. :cham:
Kumpela ma tam pracowac w wekendy.
no to niech idzie :cham:
do godziny 19-20 sie tam niemiłosiernie opierdalaja (0 ludzi)
ps: tak na serio to ciezko powiedziec... dla mnie ta knajpa to w chuj podejrzana, odkad pamietam (mieszkam w tych okolicach od urodzenia) to ona tam jest (raz zmieniała ino nazwe chyba z Vencji na La Candela, jakies 6-7 lat temu) w miedzy czasie wszystkie sklepy, bary itd. padły i na ich miejscach powstały nowe rzeczy, ta sie dobrze trzymie mimo ze do ok. 18 jest dosłownie zero osob.. czesto kiedys przed ta knajpa stało bmw a pasazerowie czesto w knajpce przesiadywali, i byli z tych typow co wygladaja jak po chemioterapi ;) teraz juz ich nie widuje wcale (około 2 lata)
no to niech idzie :cham:
do godziny 19-20 sie tam niemiłosiernie opierdalaja (0 ludzi)
ps: tak na serio to ciezko powiedziec... dla mnie ta knajpa to w chuj podejrzana, odkad pamietam (mieszkam w tych okolicach od urodzenia) to ona tam jest (raz zmieniała ino nazwe chyba z Vencji na La Candela, jakies 6-7 lat temu) w miedzy czasie wszystkie sklepy, bary itd. padły i na ich miejscach powstały nowe rzeczy, ta sie dobrze trzymie mimo ze do ok. 18 jest dosłownie zero osob.. czesto kiedys przed ta knajpa stało bmw a pasazerowie czesto w knajpce przesiadywali, i byli z tych typow co wygladaja jak po chemioterapi ;) teraz juz ich nie widuje wcale (około 2 lata)
Może włosy zapuścili
Ja mam pytanie takie: mam kurtkę uwaloną sprayem, jak to wyczyścić? Nie chcę się pozbywać kurtki, mam ją dopiero tydzień :/
_Bartos_
24-01-2009, 14:31
mozesz delikatnie rozpuszczalnikiem lub zmywaczem do paznokci sprobowac
FranklinWNC
24-01-2009, 19:55
Tylko pierw sprawdz w miejscu malo widocznym na kawalku czy Ci nie odbarwi. A jezeli to mozno pomalowane to sproboj zeskrobac.
Misiek1964
24-01-2009, 21:20
Jak/czym przypiąć szaliki do koca który wisi na ścianie ?
Orientuje sie ktos może gdzie są jacyś dobrzy ortopedzy w okolicy Katowic?Chodzi o kolano prawdopodobnie zerwane wiezadla krzyzowe lub łękotka , ale tego nie wiem bo w szpitalu na Ligocie tego nie okreslili i mam dopiero za 3 tyg badania a chcialbym sie coś wiecej dowiedzieć -co to jest i jakie leczenie powinienem zastosowac?
wiesz co ja Ci radze pojdz najpierw do jakiegos z nfz to sie wiecej dowiesz, bo bez tomografu jak pojdziesz prywatnie to i tak sie za duzo nie dowiesz a tylko polecisz z kasa..
co do leczenia to wyglada to mniej wiecej tak :
jak masz zerwane krzyzowe to bez noza sie nie obejdzie,
jak lekotki poszly to jest wiekszy wachlarz rozwiazan ,jak :nie grasz: i nie jest ona bardzo zmasakrowana to sie obejdzie bez zabiegu..
Orientuje sie ktos może gdzie są jacyś dobrzy ortopedzy w okolicy Katowic?Chodzi o kolano prawdopodobnie zerwane wiezadla krzyzowe lub łękotka , ale tego nie wiem bo w szpitalu na Ligocie tego nie okreslili i mam dopiero za 3 tyg badania a chcialbym sie coś wiecej dowiedzieć -co to jest i jakie leczenie powinienem zastosowac?
http://www.galen.pl/
doktor Ficek, chociaż do niego możesz mieć ciężko się dostać na termin, jak zabajerujesz to może się uda ;)
i raczej dobre zdanie mam o lekarzach na Ochojcu jeżeli chodzi o kolano :)
Jak/czym przypiąć szaliki do koca który wisi na ścianie ?
Agrafki?
Pierdolnik...pytania/odpowiedzi...potrzebuje pilnej odpowiedzi. Co mam zrobic gdy nie mam zasiegu w fonie? ani wylaczenie fona i ponowne zalaczenie, ani wyczyszczenie baterii czy karty sim nic nie daje? co mam zrobic w takiej sytuacji? z gory dzieki za rady
lechu_85
24-01-2009, 22:31
Pierdolnik...pytania/odpowiedzi...potrzebuje pilnej odpowiedzi. Co mam zrobic gdy nie mam zasiegu w fonie? ani wylaczenie fona i ponowne zalaczenie, ani wyczyszczenie baterii czy karty sim nic nie daje? co mam zrobic w takiej sytuacji? z gory dzieki za rady
U operatora możesz poprosić o wymianę karty sim, bo może ona uległa uszkodzeniu. Jeśli to nie da efektu problem dotyczy telefonu.
pytanie do kogos kto kuma biochemie, w sumie 4 pytania:)
jaki jest wpłwy insuliny na komórke?
jaki jest wpływ adrenaliny na komórke?
jakie sa najważniejsze szlaki resyntezy atp?
podac dwa sposoby powstawania ciał ketonowych?
stefanosk
25-01-2009, 09:21
Spróbuj najpierw wsadzić inną karte sim
Mógł Ci też soft paść w telefone
Damianos
25-01-2009, 09:33
http://www.galen.pl/
doktor Ficek, chociaż do niego możesz mieć ciężko się dostać na termin, jak zabajerujesz to może się uda ;)
i raczej dobre zdanie mam o lekarzach na Ochojcu jeżeli chodzi o kolano :)
Szpital Murcki..
Jaka jest dobra szkoła górnicza w Katowiach ?
Szczepan
25-01-2009, 11:55
Na Brynowie chyba jest
A dobra jest? uczeszczał ktos z was tam?
na Brynowie? chodzi Ci o te technikum na mikołowskiej ? jeśli tak to z górnictwem od ładnych kilkunastu lat nie ma nic wspólnego.
w Jaworznie chyba jakaś jest
na kostuchnie chyba jest i jedyne
Co prawda to nie Katowice ale na Wesołej też jest. Kiedyś złośliwi mówili o górniolu Top Gun ale z tego co wiem wcale nie jest zła.
szlaki resyntezy ATP:
1)Wykorzystanie fosfokreatyny, fosfokteatyna +ATP-->kreatyna + ATP, enzym któy działa to kineza kreatynowa. Reakcja ta zapewnia bardzo szybką resynteze lecz poziom fosfokreatyny w mieśnaich zapewnia działanie tego systemu przez kilka sekund.
2)reakcja miokinazowa- uczestniczą w niej dwie cząsteczki ADP w wyniku czego jest AMP+ATP, enzym działasjacy to kinaza adrenalinowa.
Reakcja ta jest b. szybka ale przynośi nie wielką w porównaniu z potrzebami ilość ATP.
3)metabolizm beztlenowy- 1,3 difosfoglicerynian +ADP-->3BG +ATp i druga reakcja to PEP (fosfoenelopirogronian) + ADP-->pirogronian +ATP.
4) metabolizm tlenowy- przemiany tlenowe np. B- oksydacja, cykl Krebsa, utlenianie kwsów tłuszczowych. Sposób ten jest najwydajniejszy ale tez najwolniejszy. Jest to sposób rezyntezy ATP w spoczynku i lekkim wysiłku.
co do ciał ketonowych: Musisz wiedzieć że ciała ketonowe to :aceton, acetooctan i D3 hydroksy-maślan. Powstaja one gdy wykorzystanie tłuszczy jest długotrwałe. Powstają jako produkty przemiany
materii i służą jako źródło zabezpieczające energię. Są wywtwarzane w wątrobie.
co do insuliny: insulina produkowana jest w komórkach B wysepek Langerhansa w trzustce. Gdy stęzenei insuliny we krwi jest w normie to wszystko jest OK. Ale gdy poziom się zwiększy
2 , 3 krotnie następuje wyrzut tego hormonu do krwi. Powoduje to przyśpieszenie transportu glukozy do mięsnii szkieletowych, tkanek tłuszczu, co powoduje zmniejszenie poziomu glukozy we krwii.
co do adrenaliny: jest hormonem kateholowym, przyśpiesza rozkład glikogenu w wątrobie i i w mięsnaich co powoduje zwiększenei poziomu glukozy we krwi. W wątrobie glikogen rozpada się, natomiast w mięsnaich wzmaga się
glikoliza i powstaje kwas mlekowy ,któy jest nastepeni resyntezowany (ale nie wiem dokładnei gdzie ale chyba w wątrobie)
2 Pytania z Fizy :P moze być na pv
1. Oblicz energie drgań cięzarka o masie 50 g na spręzynie. Okres drgań wynosi 0.4 s , a amplituda 2 cm.
2. Oblicz okres drgań wahadła sekundowego na Księzycu. Przyspieszenie grawitacyjne na Księzycu wynosi 1.6 m/s (do kwadratu)
jak by sie komuś nudziło :)
szkola gornicza jest na murckach
ZSZ nr 3 im. Adama Kocura.
ZSZ nr 3 im. Adama Kocura.
Dzieki ,ale mam wieksze aspiracje niz zawodówka :)
odezwij sie do Ameby, ona studiuje BIOLOGIE :zabki:
jak sie na allegro dokonuje wymiany towaru ?
wysylam im to co mi nie pasuje,oni mi przysylaja nowe?
a jakies poswiadczenie ze cos im wyslalem?zeby nie bylo tak ze ja im wysle ale juz do mnie nie wroci juz to co oni mieli wyslac...
dzięki Pacior;) jutro poprawa zaliczenia z biochemii a kiepsko z tym;)
KurczaK90
25-01-2009, 21:19
jak sie na allegro dokonuje wymiany towaru ?
wysylam im to co mi nie pasuje,oni mi przysylaja nowe?
a jakies poswiadczenie ze cos im wyslalem?zeby nie bylo tak ze ja im wysle ale juz do mnie nie wroci juz to co oni mieli wyslac...
To zależy jak się dogadałes ze sprzedawcą.
Najczęściej bywa tak, że odsyłasz towar na swój koszt a oni odsyłają nowy na swój.
Ja jeszcze nigdy nie wysyłałem żadnego poświadczenia o odsyłce towaru.
Powiedziałem na czym sprawa stoi i już.
W razie czego kontakt telefoniczny.
w chuj wazna sprawa...
Kaj moge wykupic i za ile te ubezpieczenie podstawowe na NFZ itd.?
Nie pracuje aktualnie, zarejestrowac jako bezrobotny sie nie moge, a w szkole sie zagapiłem i babie nie dałem tej składki...
help
dowiedz sie w szkole, w jakiej ubezpieczalni ubezpieczaja Was- uczniów i idź tam osobiście. babka w szkole jest tylko posrednikiem, takie samo ubepieczenie powinno byc chyba do wykupienia w ubezpieczalni;)
skoro moge gdzie chce, to co polecasz? Warta? PZU?
Ale jeśli się uczysz to składkę na NFZ powinni odciągać z wypłaty rodziców (bodajże do 26. roku życia). Bo samemu opłacać składkę w NFZ się nie opłaca bo na początek trzeba im "oddać" jeśli dobrze pamiętam coś koło 400 zł. Bardziej się opłaca upezpieczyć np w PZU gdzie składka wynosi 30-50 zł miesięcznie.
Chyba że chodzi Ci o ubezpieczenie NW to tak jak pisze pejot, tylko że może być troszkę droższe bo będziesz się indywidualnie ubezpieczał a nie grupowo.
no chodzi mi o to ze jak mnie jebnie auto, czy ktos mnie pobije itd. czy cos innego to abym pozniej nie musiał zaplacic za leczenie... lekarz rodzinny itd. opieka w razie choroby itd.
niewiem jak to sie nazywa
No to tego typu ubezpieczenie powinni Twoim rodzicom odciągać na NFZ.
lechu_85
25-01-2009, 22:51
Na jakim programie można obejrzeć mecz gwiazd NHL?
gniotek1102
25-01-2009, 23:01
nsport
no chodzi mi o to ze jak mnie jebnie auto, czy ktos mnie pobije itd. czy cos innego to abym pozniej nie musiał zaplacic za leczenie... lekarz rodzinny itd. opieka w razie choroby itd.
niewiem jak to sie nazywa
Tak jak pisze ToJa podstawowe ubezpieczenie masz (do leczenia), nie masz za to tego ubezpieczenia, ze jak Cie dupnie auto to dostajesz kasa...
wie ktoś, czy na Gwiazdach działa net z UPC?
a do tego jeszcze tv kablowa jakaś? najlepiej cyfrowa?
albo jak wygląda kwestia podłączenia Cyfry? (czy trzeba jakieś zezwolenia, itp.)
Assmodeo
26-01-2009, 14:04
Net z UPC działa jeżeli jest tam sieć kablowa tej firmy ;)
no właśnie, ale czy jest tam sieć?
_Bartos_
26-01-2009, 15:47
Net z UPC działa jeżeli jest tam sieć kablowa tej firmy ;)
Wlasnie ze nie :) ja mam tv z upc a nie moge miec neta bo sa stare kable :)
aha!
czyli neta z upc nie ma na Gwiazdach?
a wiadomo, czy bedzie w najbliższym czasie?
a jak nie, to z jakiego szybkiego neta można tam korzystać??
nie koniecznie... zadzwon na infolinie i sie zapytaj, czy na gwiazdach sa te nowe switłowody (?) u mnie tak samo jets ze mam kablowke a nie moge miec neta, babka powiedziała ze im sie nie oplaca w kamienicach wymieniac kabli, ale na wiekszosci blokowisk sa juz wymienione bo tam sie to kalkuluje. (a gwiady to blokowisko wiec szanse sa duze ze sa tam juz te nowe kable)
Mam pytanie w związku ze ścianką na AWFie
Ścianka jest czynna dla ludzi, którzy nie studiują na AWFie w godzinach podanych na stronie główniej w grafiku czy jak ? Bo troche pojebany ten grafik, że godziny wstepu zaczynają się np. dopiero od 18. A co wcześniej, od rana ?
JohnyManhattan
26-01-2009, 17:33
Ta scianka nie jest za fajna. Lepiej sie wybierz do Transformatora na ligote, albo do Pakerni KKW, tylko ze tam sa same buldery.
No własnie w Transformatorze byłem i chciałem porównać z AWFem, dlatego pytam.
JohnyManhattan
26-01-2009, 18:17
No mis ie nie podobalo zroznicowanie tras. Albo sa takie ze same klamy albo takie ze chuj wie gdzie palec wetknac, do tego jest malo chwytow, przez co mniej opcji przejscia danej sciany.
aha!
czyli neta z upc nie ma na Gwiazdach?
a wiadomo, czy bedzie w najbliższym czasie?
a jak nie, to z jakiego szybkiego neta można tam korzystać??
http://www.upc.pl/
Sprawdz dostepnosc...
_Bartos_
26-01-2009, 18:29
nie koniecznie... zadzwon na infolinie i sie zapytaj, czy na gwiazdach sa te nowe switłowody (?) u mnie tak samo jets ze mam kablowke a nie moge miec neta, babka powiedziała ze im sie nie oplaca w kamienicach wymieniac kabli, ale na wiekszosci blokowisk sa juz wymienione bo tam sie to kalkuluje. (a gwiady to blokowisko wiec szanse sa duze ze sa tam juz te nowe kable)
Dokladnie, jak ja dzwonilem to mi powiedziala babka ze nie ma opcji a jak zapytalem kiedy bedzie mozna to mi powiedziala ze nie ma pojecia i nikt mi na to nie odpowie ale zapewnila mnie ze jako pierwszy sie o tym dowiem :)
Mi przez dobrych kilka lat w UPC mówili, że już za kilka miesiący będzie dostępne Chello... Ale faktem jest, że jak już stworzyli taką możliwość, to sami do mnie zadzwonili.
Mogę gdzieś w Katowicach wykonać nadruki na folii magnetycznej ?
domin17_91
26-01-2009, 20:03
sciaga ktos moze z moorhunta? Szukam stron gdzie sa hashcody do filmow.
www.ufs.pl wiecej stron nie znam
domin17_91
26-01-2009, 20:23
dzieki :piwo:
Jezeli ktos znalby jeszcze jakies to piszcie :]
Jak uruchomić pakiet 600 smsów za grosz na orange?
6 sekund na google.pl
W odpowiedzi na ogromne zainteresowanie klientów do oferty POP powraca promocja „SMSy za 1 grosz”. Promocja obowiązuję od 14.02. br. 600 smsów za 1 grosz. SMS-y za 1 gr są dostępne w pakietach. W celu aktywacji klient musi wykupić pakiet 600 SMS-ów za 6 zł brutto, wysyłając SMS-a o treści 600 pod numer 1166. Pakiet jest ważny przez 1 miesiąc. Istnieje mozliwość zamawiania dowolnej ilość pakietów!
--------------------------------------------------------------------------------
W każdej chwili klient ma możliwość sprawdzenia ile SMSów pozostało do wykorzystania na jego koncie. Wystarczy wysłać SMS-a o treśli ILE pod numer 1222. Po chwili użytkownik otrzyma informację „Pozostało ci jeszcze XX SMS-ów do wykorzystania w Orange. SMS-y są ważne do…”. Promocja obowiązuje do odwołania.
Wprowadzeniu promocji towarzyszyć będzie intensywna kampania reklamowa wykorzystująca telewizję, outdoor i Internet.
Momo_Group
26-01-2009, 21:25
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, te smsy są do wykorzystania tylkow Orange ?
Czyli nie będę mógł wysłąć smsa do innej sieci ?
Ścianka jest czynna dla ludzi, którzy nie studiują na AWFie w godzinach podanych na stronie główniej w grafiku czy jak ? Bo troche pojebany ten grafik, że godziny wstepu zaczynają się np. dopiero od 18. A co wcześniej, od rana ?
scianka jest ogólnodostępna (dla wszystkich) w tych godzinach co jest podane według grafiku. W godzinach rannych i dopołudniowych zajęcia mają studenci różnych kierunków studiów, odbywają się kursy instruktorskie, możliwe też, że ścianka jest wynajmowana różnym grupą lub sekcjom wspinaczkowym innych uczelni.
Jak uruchomić pakiet 600 smsów za grosz na orange?
Junior Ci odpisał i podał info dla POPa ale jeśli masz Orange POP - czy jak to się tam nazywa to wysyłasz GROSZ pod 767
Junior Ci odpisał i podał info dla POPa ale jeśli masz Orange POP - czy jak to się tam nazywa to wysyłasz GROSZ pod 767
Dzięki,właśnie o to mi chodziło.
:piwo:
chyba tak, ja zawsze śmigałem w godzinach 20-22, i z tego co pamiętam to faktycznie zaczynało się od 18. wtedy są jakieś dyżury, bo tak to nikt tam nie siedzi raczej :) i to jeszcze czasami jakby nie to, że siedział tam mój wfista to nieraz bym nie wszedł, czasami musiałbyś z samego rana przedzwonić i sobie plac zarezerwować, bo raz czy dwa babka w kasie mi coś sapała :)
Pytanie na szybko: gdzie w centrum KaCe kupię słuchawki do Sony Ericssona?
Mysle, ze prawie w kazdym skupie/serwisie telefonow. Kilka masz na Stawowej i 3maja.
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.