PDA

View Full Version : Książki / kultura

Marcin
23-01-2008, 22:21
Na starym forum z tego co pamiętam był taki temat, wiec i teraz sie moze przydać.

Czytał ktoś może książke Richarda Dawkins'a - "Bóg urojony" ? Godne polecenia?
A może ktoś ma pożyczyć, bo jak na razie nie mam kasy, a książka w empiku chodzi po 45zł chyba.

mlodzikz16
23-01-2008, 22:26
ja czytałem...kawałek...i średnio na jeża mi sie podobało

wiesz mozesz jeszcze sobie ja całkiem przypadkiem gwizdnąć !!

jak sie nie ma co sie lubi to sie kradnie co popadnie !!

Grześ
23-01-2008, 22:28
ja czytałem...kawałek...i średnio na jeża mi sie podobało

wiesz mozesz jeszcze sobie ja całkiem przypadkiem gwizdnąć !!

jak sie nie ma co sie lubi to sie kradnie co popadnie !!

fajnie mosz w doma :| nie ma co...

własnie przez takich jak Ty ograniczam swoje wejście na forum

Rahim
23-01-2008, 22:30
Cos mi sie wydaje ze niektorzy troche za bardzo na powaznie biora to co ktos napisze :)
ja podejrzewam ze tutaj kolega chcial odpisac cos a'la zabawnie ...zachcialo mu sie rymowac...tyla
Zrobie temat z rymami jakis to nie bedzie tutaj laczyl rymow ze zlodziejstwem :zabki:
pozdro
sorka za rozmycie

Marcin
23-01-2008, 22:35
To jest akurat tekst z piosenki HST (chyba)

Mateusz
23-01-2008, 22:36
Cos mi sie wydaje ze niektorzy troche za bardzo na powaznie biora to co ktos napisze :)
ja podejrzewam ze tutaj kolega chcial odpisac cos a'la zabawnie ...zachcialo mu sie rymowac...tyla
Zrobie temat z rymami jakis to nie bedzie tutaj laczyl rymow ze zlodziejstwem :zabki:
pozdro
sorka za rozmycie

Wszyscy sie przyzwyczaili ze kozdy temat rozmywosz ,lajcik....

Pucha
23-01-2008, 22:38
Rahim Jestes krotko na forum wiec nie widzisz roznicy pomiedzy starym dobrym poziomem a ta kicha i meczarnia co jest teraz...dawniej to forum sie czytało dla relaksu, z usmiechem na twarzy a tu ino jakies nieudane joki, naopinka i dzieci spod szyldu PDK. Starsi to widza wiec grzmia.

Ja tam polecam historyczne ksiazki o 2 wojnie swiatowej, (naprawde bardzo ciekawe rzyczy mozna sie dowiedziec) np. Antoni Czubiński
Lub jakies stare przygodowki np "Porwany za młodu" Stevensona

Tera chopcy z placu broni ;)

Rahim mi chodzi ze starym forum o to ze nie te krore było miesiac temu ino ten poziom co bylo 2 lata temu (wtedy mialem pierwsze konto) i powiem ze poziom dla mnie bla bardzow ysoki i z duza checia czytalem je, z czaasem poziom forum spadal i teraz osiga poziom dna (wraz z nowya szata graficzna)

Rahim
23-01-2008, 22:38
ta ?
co Ty nie powiesz ?
moze podasz wiecej przykladow
moze byc PW
jesli chciales nabic posta to Ci sie udalo
:lol:

Pucha !
Nie jestem krotko na forum
Na starym forum bylem i tez pisalem
W temacie "Wazny temat" nawet napisalem
chcesz to looknij
pozdrawiam :)

ps.wiem ze tam byl wyzszy poziom no ale tutaj miejmy nadzieje ze tez sie "wyrobi" to forum

mlodzikz16
23-01-2008, 22:41
Pucha (http://forumgieksy.pl/member.php?u=249) co do książek o II wojnie światowej to sie zgadzam....przeważnie bardzo ciekawie opisane momenty z życia ludzi, dziłań wojsk itp...także gorąco polecam !!!

krzich
23-01-2008, 22:48
ja polecam wszystkie książki Wiedźmin, aktualnie czytam "Ostatnie Życzenie".
ps. nie napinajcie sie tak

mario
23-01-2008, 23:02
Jak już polecasz to dokładnie, bo nie ma takiej książki jak "Wiedźmin" Jest zbiór 5 tomów Sapkowskiego o losach Wiedźmina + 2 tomy opowiadań wprowadzających, które gorąco polecam zanim zabierzecie się za pierwszy tom sagi (wspomniane "Ostatnie Życzenie"). Przeczytałem wszystko chyba w niecały miesiąc - gorąco polecam. Dla mnie książka o niebo lepsza od Władcy Pierścieni.

krzich
23-01-2008, 23:07
mam jeszcze książkę Sapkowskiego "Lux Perpetua"
czytaleś mario?

whyduck
23-01-2008, 23:40
obecnie czytam ten tytuł

http://wysylkowa.pl/o/d2/0/420540.JPG

?Ekonomiści od brudnej roboty' pisze John Perkins ?są wysoko opłacanymi profesjonalistami, którzy wyduszają z różnych krajów świata miliardy dolarów. Narzędzia ich pracy stanowią kłamliwe sprawozdania finansowe, fałszowane wybory, przekupstwo, wymuszenia, seks i morderstwa'. John Perkins wie, co mówi bo był jednym z nich. Jego praca polegała na przekonywaniu przywódców krajów posiadających, z punktu widzenia Stanów Zjednoczonych, znaczenie strategiczne - od Indonezji po Panamą by zgodziły się. na gigantyczne inwestycje w rozwój infrastruktury, a wynikające z nich kontrakty przyznały korporacjom amerykańskim. Obciążone ogromnymi długami kraje te stawały się wasalami rządu amerykańskiego, Banku Światowego i innych, zdominowanych przez USA agencji, które pod szyldem pomocy ekonomicznej skrywały swą lichwiarską działalność, narzucając terminy spłat iuzależniając od siebie rządy suwerennych państw.

generalnie polecam, ale bez rewelacji

przeczytałem do połowy, i pomimo, że gość opowiada o latach 70-90 to jakże znajome są przedstawione sytuacje do całej otoczki tarczy antyrakietowej w Polsce, naszego udziału w wojnie w Iraku itp.

otwiera oczy

mlodzikz16
23-01-2008, 23:43
droga książka?? bo widze że dosyć interesująca

whyduck
23-01-2008, 23:48
29,99

mlodzikz16
23-01-2008, 23:57
yhym.....dzięka

a w empiku ja dostane??

polecam też Zieloną Mile <- Stefek King...<dużo rzeczy nie zawartych w filmie> i w ogóle fanie sie czyta

Janusz
24-01-2008, 13:38
Don, a jak w tej książce wytłumaczony jest kryzys paliwowy 72'? Bo już spotkałem się z wieloma teoriami, od spisku tzw. 7 sióstr do chorych ambicji szacha Iranu("Inshallach" Kapuścińskiego).

cysiu
24-01-2008, 16:40
ja polecam ksiązki P.Coelho ;)

jeśli ktoś ma pożyczyć któreś z tych pozycji to byłbym bardzo wdzięczny ;)
"Podręcznik wojownika światła"
"Być jak płynąca rzeka"
"Czarownica z Portobello"

Kris
24-01-2008, 17:19
"Oskar i Pani Róża" Erica Emmanuela Schmidta. Polecam. Ksiazka krociutka ale za to konkretna. W miekkiej okladce tylko 16zl w Empiku. Jak kogos nie stac to biblioteka. Teraz czytam "Mury Hebronu" Andrzeja Stasiuka. Na razie mi sie podoba.

Szpic
24-01-2008, 17:25
Piknik na skraju drogi (ros. Пикник на обочине) to powieść science fiction z 1972 roku napisana wspólnie przez Arkadija i Borysa Strugackich.

Czytal ktos? Wie ktos moze gdzie mozna dostac ? :)

Pavveuek
24-01-2008, 17:26
Kompania Braci, zajebista ksiązka na podstawie której powstal serial o takim samym tytule :)

Berki
24-01-2008, 17:33
ta ?
co Ty nie powiesz ?
moze podasz wiecej przykladow
moze byc PW
jesli chciales nabic posta to Ci sie udalo
:lol:

Pucha !
Nie jestem krotko na forum
Na starym forum bylem i tez pisalem
W temacie "Wazny temat" nawet napisalem
chcesz to looknij
pozdrawiam :)

ps.wiem ze tam byl wyzszy poziom no ale tutaj miejmy nadzieje ze tez sie "wyrobi" to forum

jak sie kurwa uspokoisz z postami...
no ja pierdole, nie da sie tego czytać...

co do książek.
jutro wychodzi ostatnia część Harry'ego Pottera, którą pewnie przeczytam :)

Kornas1986
24-01-2008, 21:56
śmiało mogę polecić książki (horror,sensacyjne) STEPHENA KINGA
przeczytałem już:
"wielki marsz"
"komórka"
"blaze"
"uciekinier"
"zielona mila"
każda z tych książek niesamowicie wciąga więc jeśli ktoś jest bardzo zapracowany to nie polecam :zabki:

sharks
24-01-2008, 23:52
Ja polecam książke Maria Puzo "Ojciec chrzestny":zabki: historie zapewne każdy zna, ale czyta sie to doskonale ! Książek w życiu nie przeczytałem dużo i ogónie nie przepadam za tym, ale od niej nie umiałem sie oderwać...:zabki:

Suchy
25-01-2008, 00:14
Imprimatur, Secretum i Veritas - powieści historyczne Rity Monadli i Francesco Sortiego - świetnie się czyta i odkrywa nieznane karty z historii Europy - polecam :)

pooceq
25-01-2008, 01:31
ja polecam Pratchetta i jego serie "Swiat Dysku" - rewelacyjne poczucie humoru ma koles
ostatnio przeczytalem ksiazke Cejerowskiego - "Gringo wsrod dzikich plemion" - podroznicza ksiazka, ale napisana z jajem (jak na autora przystalo).polecam nie tylko milosnikom rejonow ameryki srodkowej i Amazonki

Loozak
25-01-2008, 17:23
ja polecam Pratchetta i jego serie "Swiat Dysku" - rewelacyjne poczucie humoru ma koles
ostatnio przeczytalem ksiazke Cejerowskiego - "Gringo wsrod dzikich plemion" - podroznicza ksiazka, ale napisana z jajem (jak na autora przystalo).polecam nie tylko milosnikom rejonow ameryki srodkowej i Amazonki
Właśnie niedawno sie wziąłem za Prachetta przeczytałem "Piątego Elefanta" i w trakcie "Ostatni Kontynent" ale uważam że to żadna rewelacja. Dużo Bardziej mi sie podobała książka Johnattana Carolla "Kraina Chichów". Prócz tego leży już wypożyczona książka Dana Browna "Zwodniczy punkt" Która ponoc jest lepsza od znanego "Kodu Leonarda da Vinci"

pless
25-01-2008, 17:46
A ja czytam właśnie biografię T.Love.

MichalS78
25-01-2008, 18:10
Loozak, co do Browna to czytając Kod byłem pod wrażeniem książki, akcji, połączenia wątków itd, jednak gdy potem wziąłem do ręki Anioły i Demony, a następnie Zwodniczy punkt to już się srogo rozczarowałem. Oczywiście nie zniechęcam Cię bo to tylko moje prywatne zdanie ale po znakomitym początku (tzn przeczytaniu Kodu) kolejne pozycje Browna wydały mi się jakieś mało wyraziste.

Loozak
25-01-2008, 19:14
Loozak, co do Browna to czytając Kod byłem pod wrażeniem książki, akcji, połączenia wątków itd, jednak gdy potem wziąłem do ręki Anioły i Demony, a następnie Zwodniczy punkt to już się srogo rozczarowałem. Oczywiście nie zniechęcam Cię bo to tylko moje prywatne zdanie ale po znakomitym początku (tzn przeczytaniu Kodu) kolejne pozycje Browna wydały mi się jakieś mało wyraziste.
Zobaczymy jak przeczytam to napisze czy mi się podobało czy nie. Ale niestety chyba będzie musiała trochę jeszcze poczekac. Bo pewnie jutro pójdę kupic ostatni tom Pottera.:zabki:

marcin GieKSa
25-01-2008, 20:33
a propo Dana Browna i jego pozostałych książek tzn " Anioły i demony" i " Zwodniczy punkt" to musze przyznac ze czytało mi sie je rownie dobrze jak "Kod L.D.V"...oczywiscie to jest tylko moje subiektywne odczucie...z innych autorow polecam M.Puzo "Sycylijczyk" i " Rodzina Borgiow"..oraz kontynuacje Ojca chrzestnego czyli " Zemsta Ojca chrzestnego" , " Powrot Ojca chrzestnego"..naprawde ksiazki warte przeczytania..

czacha
25-01-2008, 20:56

Równeż polecam- książka kontrowersyjnego autora, ale można sie na prawde pośmiac czytając i sporo rzeczy dowiedzieć. Niestety nie jest tania.

kosa
25-01-2008, 22:39
A ja polecam książki Cobena - wszystkie na stałym, wysokim poziomie.

A Harrego musze od kogoś pożyczyć.

pooceq
25-01-2008, 23:42
Właśnie niedawno sie wziąłem za Prachetta przeczytałem "Piątego Elefanta" i w trakcie "Ostatni Kontynent"

jak zaczynasz od konca, to nie zalapiesz wielu watkow z tych ksiazek (opisanych w poprzednich tomach). trzeba zaczac czytac od Morta (bo trzy pierwsze raczej slabo sa zwiazane z kolejnymi). pierwsze dwie o strazy miejskiej i wszystkie chyba o czarownicach dla mnie mistrzostwo

Wlasnie Kod DaVinci czytam.. slabo to idzie, bo czasu malo, a ksiazke po angielsku tylko mam. niewiele sie od filmu na razie rozni - spodziewalem sie jakichs wiekszych rozbieznosci, a tu jak na razie nic (rozdzial 20ty)

Niestety nie jest tania.
tego nie wiem, bo akurat wspollokator ma - sam mi to wcisnal. zreszta ladnie wydana jest - blisko idealu, jak dla mnie. nie lubie twardej oprawy

kosa
15-02-2008, 12:22
"Harry Potter i Insygia Śmierci" przeczytane w dwa dni. Ponownie książka bardzo wciągnęła.

No i Pani Rowling może już nic nie robić, bo siedem książek przyniosło jej takie zyski.

marcin GieKSa
15-02-2008, 13:45
Ja wlasnie kończe czytac ksiazke " Video z Jezusem" Andreasa Eschbacha...ksiazka niesamowicie wciagajaca..polecam ja kazdemu..
i po przeczytaniu jej biore sie za Harrego Pottera...

Kris'91
15-02-2008, 17:40
"Pamiętnik narkomanki",poleca ktoś?

Gruby64
15-02-2008, 17:47
jakie książki Terrego Pratchetta polecacie... prócz "Złodzieja czasu"?

Kasia
15-02-2008, 17:48

lepsze jest "My dzieci z dworca zoo"

pooceq
15-02-2008, 19:45
jakie książki Terrego Pratchetta polecacie... prócz "Złodzieja czasu"?

na pewno "Mort" - rewelacyjny na poczatek, najlepiej od niego wlasnie zaczac
pozniej seria o strazy miejskiej jest swietna (Nobby rzadzi), ale trzeba czytac po kolei, bo w ostatnich ksiazkach juz zbyt duzo odniesien jest, a leci to tak: "Straz, straz", "Zbrojni", "Na glinianych nogaxch", "Bogowie, honor, Ankh-Morpork", "Piaty elefant" i "Thud!" (polskiego tytulu nie znam, chyba nawet nie jest przetlumaczone jeszcze.... dosc fajna, ale juz troche powazniejsza)

warto tez jakas ksiazke o wiedzmach przeczytac - "Trzy wiedzmy" na przyklad, oraz "Myzyka duszy" - tu mamy magow oraz Smierc (i jego wnuczke)

Marcin
15-02-2008, 22:44

Takie średnie, ale przeczytac zawsze mozna

Ma ktos książki Beckhama? Jego autobiografia kiedyś była w empiku,
I chyba mial jeszcze jakas drugam nawiazujaca do jego filmu (Zagraj jak Beckham) - w każdym razie jakby ktoś miał jakiekolwiek książki Becksa to pisac na PW, albo tutaj

Marcin
20-02-2008, 17:42
http://tygodnik.onet.pl/30,0,6600,konfidenci__tapeciary__lanserzy,artykul. html

Dobry artykuł, ktory dosyc dobrze obrazuje przekrój polskich szkół...

Loozak
20-02-2008, 18:14

Na szczęście nie wszystkich. Pewnie wielu powie że moje zdanie jest subiektywne ale uważam że ten wizerunek nie pasuje do mojej szkoły (PIKa). Mam jednak też świadomość że nie wszędzie tak jest i to boli bo obecna młodzież to przyszłość.

A wracając do tematu to muszę powiedzieć że ostatnia część Harry'ego Pottera nie obiega poziomem od poprzednich i jest bardzo dobra. Teraz czas na Kurta Vonneguta "Hokus Pokus" Czytał ktoś może? No i ostatnio przeczytana "Zbrodnia i Kara". Chociaż lektury na ogół nie są moimi ulubionymi książkami, ale ta jest OK.

henka
20-02-2008, 18:47

Co takiego jest dobrego w tym artykule? To, że po raz kolejny ktoś chce zaistnieć i pisze niedorzeczne teksty? Autor podsumował społeczeństwo uczniów twierdząc, że Ci którzy mają średnią ponad norme są już "konfidentami" natomiast Ci, których interesuje co innego niż szkoła to już "gangsterzy". Przypomina mi to artkuły innych pseudoznawców typu Stec i Czado tylko, że na temat kibiców, a nie uczniów. Artykuł całkowicie nietrafiony, bo zazwyczaj w szkołach średnich nie ma już takiego zróznicowania jeżeli chodzi o poziom wiedzy uczniów i ich zainteresowania, prędzej takie zjawisko idzie zaobserwować w gimnazjach.
Czytając artykuły takich panów jak Adam Nocuń czy Rafał Stec to musiałbym się stanowczo zastanowić nad swoim życiem, bo przecież według nich jestem "gangsterem" i "stadionowym chuliganem". Na koniec chciałbym podkreślić moje wielkie zdziwienie, że ten tekst nie pochodzi ze strony GW.

Żeby nie rozwalić tematu to osobiście polecam książke Wensleya Clarksona "Ronaldo" opowiadającą o karierze piłkarza aż do czasu odniesienia drugiej kontuzji w Interze.

Gruby64
20-02-2008, 19:02
odbiegnę trochę od tematu za co przepraszam...

Jak Henka, ja również nie mogę się zgodzić z tym tekstem, ale jest jednak kilka wątków z którymi się zgadzam np. konfidenci. Wiadomo kto zawsze nakapuje na swoich "kolegów" klasowych, uczniowie którzy na siłę chcą się przypodobać nauczycielowi "A bo on pali papierosy, pije wódkę" itp, tzw. kujony. Bo jednak uczniowie którzy uczą się podobnie (tj. ich wyniki w szkole są raczej przeciętne) trzymają się razem, i jeden drugiego raczej nie kapnie nauczycielce, bo może, a raczej na pewno robią to samo.

Z czym najbardziej nie mogę zgodzić się w tym tekście, mianowicie:
Jak słucham rapu to jestem gangsterem? Czy jak noszę bluzę z kapturem to oznacza to samo. To można porównać do tego że czasami stoję w garażu to jestem samochodem :| no bez przesady...

Loozak
21-02-2008, 20:44
Jak Henka, ja również nie mogę się zgodzić z tym tekstem, ale jest jednak kilka wątków z którymi się zgadzam np. konfidenci. Wiadomo kto zawsze nakapuje na swoich "kolegów" klasowych, uczniowie którzy na siłę chcą się przypodobać nauczycielowi "A bo on pali papierosy, pije wódkę" itp, tzw. kujony. Bo jednak uczniowie którzy uczą się podobnie (tj. ich wyniki w szkole są raczej przeciętne) trzymają się razem, i jeden drugiego raczej nie kapnie nauczycielce, bo może, a raczej na pewno robią to samo.

Nie zawsze tak jest. Nie każdy kto ma dobre oceny jest "konfidentem", a ty tym stwierdzeniem stajesz się podobny do autora i robisz to samo co u niego Cię oburzyło, czyli uogólniasz. Takie sytuacje mogą się zdarzac w podstawówce czy przedszkolu, ale z wiekiem zanikają i wtedy już nie wiesz kto Cię może podkablowac, każdy wtedy ma równe szanse.

basu
21-02-2008, 21:31
A co, jeśli np. ktoś ma dobre oceny, ale biega w bluzie z kapturem i słucha rapu? :>

A na mnie donosił w liceum koleś, co był po prostu outsiderem, nie żadnym superuczącym się kujonem... Inna sprawa, że swoje za uszami miałem :P

Inna sprawa, że mam wrażenie, iż poziom ludzi w obecnych szkołach średnich mocno upadł w stosunku do tego, co było choćby kilka lat temu...