View Full Version : Super Bowl
Tegoroczny Super Bowl, juz 43ci w historii NFL, rozpocznie sie juz za 1 godzine i 40 minut w Tampa Bay na Florydzie. Na przeciw siebie stana Arizona Cardinals i Pittsburgh Steelers. Ktos zamierza ogladac?
Jako, ze mam okazje to sobie zobacze. Relacja live na BBC, do tego jutro wolne.
Mam nadzieje, ze mnie te przerwy w grze nie zdenerwuja i nie pojde spac po 5 minutach gry.
Wiem, że u nas sporo fanów futbolu hamerykańskiego ma zamiar oglądać to w City Pubie.
Ja nawet znam zasady tej gry :) Ale oglądać raczej nie będę, te ciągłe zatrzymania mine nużą... Za to gra się w to całkiem fajnie.
daremny sport
ale niejaki Phil Ivey (http://pl.wikipedia.org/wiki/Phil_Ivey) postawił 1mln $ na jedną z drużyn, więc obejrze
4 kwarty po 15 minut, z tym ze czas jest czasem zatrzymywany wiec moze wyjsc wiecej. W tv transmisja zaczyna sie o 23 mojego czasu a konczy o 3. U was 24-4
pokazują ten mecz w polskiej TV? zawsze byl na C+ ale patrząc na program tam tego meczu nie transmituja
Przed chwilą pokazywali, że zaczyna sie za 37 minut.
http://atdhe.net/live-tv-2891.html
W ogóle, nie ma to jak z godzinnego meczu zrobić 4 godzinne "reklamowe show".
To jest totalnie pojebane te całe "commercial breakz". no ale kasa to kasa.
tak patrzac na tych kolesi to dieta ich nie obowiązuje, nic sie nie dziwić jak wiekszość ludzi w USA ma nadwagę, to już nawet sportowców to dopada :P
http://i41.tinypic.com/szhkrd.jpg
Nasz superbohater pojawił się także na SuperBowl.
(ps. serio - cycki jakieś mają ... śmieszni Ci zawodnicy)
Szybko biegasz, albo jesteś ubitą świnią i możesz robić kariere w NFL.
no i trzeba jeszcze umieć złapać piłkę, ale od czego ma się klej
te reklamy już mnie wkurwiaja
W porównaniu do rugby ten ich football to zwykłe gówno.
Kiedy zacznie się druga połowa?
kurna, na chwile to włączyłem, ale przerwy mnie dobijały... ja rozumiem już nawet ten koncert w przerwie... oni tam więcej dychali niż lotali po placu... a później jeszcze tlen dychali, no padłem :)
Końcówka meczu była bardzo ciekawa i emocjonująca.
Tak czytając ten temat nasunęła mi się taka mała dygresja...
Dlaczego Piłka Nożna się tam nie przyjęła ? Bo mediom nie zależało na sporcie w którym jest tak mało przerw a zatem i czasu antenowego na reklamy...
I właśnie dlatego w XIX wieku wymyślono futbol amerykański, żeby telewizja 100 lat później mogła zbijać majątek na reklamach :lol:
Nie zrozumiałeś kontekstu mojej wypowiedzi, chodziło mi o ostatnie 20 lat, od czasu gdy na Gospodarza MŚ, wybrano USA. Wtedy to próbowano w USA zakorzenić Piłkę, ale jak widać to nie za bardzo się to udało.
Malek, wydaje mi się ze fusball sie u nich nie przyjol, z jednego prostego powodu- za mało bramek pada podczas meczu, oraz jest za mało fascynujący jak dla nich. Mają takie swoje futbole amerykańskie, koszykówki, bejsbole w ktorych jest więcej przerw na reklamę(basu wpomniał) żeby te ciulstwo na siebie zarabialo. Najgorsze jest to, jak ludzie mogą sie fascynować jakimś gównem gdzie wynik meczu kończy się na np.30-20 czy 100-99
Malek, wydaje mi się ze fusball sie u nich nie przyjol, z jednego prostego powodu- za mało bramek pada podczas meczu, oraz jest za mało fascynujący jak dla nich. Mają takie swoje futbole amerykańskie, koszykówki, bejsbole w ktorych jest więcej przerw na reklamę(basu wpomniał) żeby te ciulstwo na siebie zarabialo. Najgorsze jest to, jak ludzie mogą sie fascynować jakimś gównem gdzie wynik meczu kończy się na np.30-20 czy 100-99
po 1-skoro mowisze ze gowno to widac na sporcie sie nie znasz.
po 2-widzisz-tam to "ciulstwo" na siebie zarabia-i stoi na wysokim poziomie, a w Polsce???-mam nadzieje ze odpowiedziales sobie na moje pytanie.
może nie znam sie na sporcie tak " dobrze " jak Ty, ale szczerze odechciało mi się oglądać tego meczu po 30min bo az tyle było przerw że mi sie to już zbrzydlo, tylko współczuć tym osobom co musieli płacić krocie za siedzenie na tym stadionie.
qwazi, jeśli porównujesz sposoring amerykański do polskiego to jesteś poprostu genialny :)
w ameryce warto stawiac na sport i inwestowac w niego, w polsce jest jak jest. Jeśli zdobywamy jakiś medal w różnych konkurencjach sportowych to oznacza że poprostu mamy farta bo nie wiem jak to inaczej nazwać
Jeśli zdobywamy jakiś medal w różnych konkurencjach sportowych to oznacza że poprostu mamy farta bo nie wiem jak to inaczej nazwać
Raczej sie mylisz , bo np. 2 medale z rzedu szczypiornistow , medale Małysza , Blanika tez nazwiesz fartem ?
.... nie wspominając już o Robercie Korzeniowskim
Dlaczego Piłka Nożna się tam nie przyjęła ? Bo mediom nie zależało na sporcie w którym jest tak mało przerw a zatem i czasu antenowego na reklamy...
mądre słowa
hamerykanie mają swój świat, inna mentalność, inne IQ = inne zainteresowania
nie kumam jak kilkadziesiąt tysięcy ludzi może przyjść na stadion i oglądać jak auta zapierdalają 800 km na owalnym torze [NASCAR].
prawda jest taka, że SZTUKĄ jest zrobić biznes na sporcie w taki sposób jak Oni to robią. A z drugiej strony nikt mi nie powie, że NBA/NHL/MLB są nudne, bo choć są przepełnione reklamami to oferują zajebiste emocje oraz rozrywkę, tak więc nie narzekam. Nie ma nic za darmo, dlatego niech sobie będą te reklamy podczas meczów hokeja czy bejsbola..
.... nie wspominając już o Robercie Korzeniowskim
nie ujmując nic naszym zaslużonym sportowcom, ale sęk w tym, że jeśli cokolwiek wygrywamy to są to przeważnie tak porywające dyscypliny jak skoki narciarskie, brydż sportowy, wioślarstwo, kolarstwo górskie czy skok przez konia. Dlatego tym bardziej doceniam medale szczypiornistów, oraz Beenhakkera że chce mu się w tym syfie pracować jeszcze.
Wszystko powyższe zamieniłbym odrazu na jakiś finał MŚ w koszykówce, reprezentację grającą w półfinale Euro2012 czy nawet jedną konkretną gwiazdę tenisa (serbowie mają ich kilka).
a nie cieszysz sie z medali wywalczonych w "tak porywających dyscyplinach"?
Proste... My interesujemy się piłką nożną i bardziej chcemy aby reprezentacja Polski w bale odnosiła sukcesy, niż np szczypiorniści, a wejsc na forum jakiejs druzyny piłki ręcznej to pewnie bedą mieli miliardy stron napisanych na temat brązowego medalu wywalczonego pare dni temu.
Odbiegliśmy od tematu, najlepiej go zamknąć to ten 'super bolw' to gówno
tylko współczuć tym osobom co musieli płacić krocie za siedzenie na tym stadionie.
Uwierz mi, że nie musisz im współczuć - oni wyśmienicie sie bawili zarówno na stadionie, jak i przed nim (robiąc grila na parkingu i zapijając "piwem"). Tak samo świetnie bawiły się te miliony przed tv. Dlaczego chcesz im współczuć? Oni to kochają, to jest ich sport i ich sposób życia. Tak, SPOSÓB ŻYCIA, bo cały rok u wielu Amerykanów kręci się wokół jednej niedzieli.
Jasne, możemy się śmiać, że reklamy, że same grubaski tam biegają, że dopingu prawie nie ma. Tylko co nam to da? Oni mają to w dupie i świetnie się bawią wydając grube miliony w tym jednym dniu (nawet teraz, w czasie tak chujowego dla nich kryzysu).
Zamiast im współczuć pomyślmy co zrobić, by nasza kopana też wyzwalała tyle emocji, wśród tylu ludzi.
Od zawsze w Polsce bardzie cenione były sukcesy drużynowe. I dlatego tak wiele dali nam szczypiorniści, a wcześniej siatkarki.
Już nie mówię jaki byłby szał, gdybyśmy ugrali coś w piłce nożnej.
Zgadzam się z Mario, Jahhem i innymi. W USA jest inna mentalność i nikt ich tam siła na stadionie nie trzyma. A przecież ludzie się rozbijają o bilety (Jahho chyba kiedyś pisał, że w NHL na jakś drużyne nie ma karnetów na kilkanaście lat do przodu...).
Dodatkowo potrafia świetnie sprzedać swój produkt.
Sam czasem lubie załączyć sobie mecz NBA, NHL, MLB bo są tam emocje. I ogólnie warto czasem się oderwać od "europejskiego" sportu, a zobaczyć show.
A w MLS do niedawna wykonywano rzuty karne jak w hokeju. Pamięta to ktoś? Ma ktoś linka do takiego karnego? Teraz juz chyba odeszli od tego.
Mam też tak, że nie nawidzę systemu zasadnicza + PO. Uważam, że wszystko powinno być grane liga. Jasne ma to swoje plusy, ale jak pisze nie znoszę PO.
Smiejemy sie z Amerykanow, ale te skurwysyny co olimpiade zbieraja medale jak my zniwa. Maja sport na najwyzszym poziomie na swiecie, wiec z szczacunku do niech nie nazwe ich glupimi grubasami, bo to co robia juz od malolata zasluguje na szacunek. Prawie kazdy stadion na Uniwesytecie w USA jest lepszy niz kazdy ligowy PN w Polsce. Zal dupe sciska, co?
Smiejemy sie z Amerykanow, ale te skurwysyny co olimpiade zbieraja medale jak my zniwa. Maja sport na najwyzszym poziomie na swiecie, wiec z szczacunku do niech nie nazwe ich glupimi grubasami, bo to co robia juz od malolata zasluguje na szacunek. Prawie kazdy stadion na Uniwesytecie w USA jest lepszy niz kazdy ligowy PN w Polsce. Zal dupe sciska, co?
100% racji-nic dodac nic ujac
otóż to, oni nie dość, że się zajebiście bawią (po swojemu, inaczej jak my to widzimy) to robią na tym GRUBY HAJS
sport w Polsce, i ogólnie w Europie to skarbonka bez dna. jeśli nie masz bogatego wujka fanatyka co będzie wrzucał kolejne bańki do skarbonki zwanej klub sportowy to zapomnij o sukcesach. a tam wszystkie drużyny walczą jak równy z równym, i dodatkowo robią na tym w chuj pieniędzy !
A przecież ludzie się rozbijają o bilety (Jahho chyba kiedyś pisał, że w NHL na jakś drużyne nie ma karnetów na kilkanaście lat do przodu...).
Toronto Meaple Leafs, mój kumpel zapisał się rok temu na karnet...właściwie to zapisał swojego syna, którego jeszcze ...nie ma :) oczywiście można kupić karnet z drugiej ręki, ale koszta kosmiczne. a Toronto to drużyna, która od lat nic wielkiego nie osiągneła...i co roku sukcesem jest jak wchodzą do PlayOff. taka hokejowa Gieksa, chuja wyników - ale za to fanatyczni kibice na dobre i na złe
Tu nie chodzi o zarabianie kasy na sporcie tylko ten ich cały football jest zwyczajnie nudny.
Amerykanie ogólnie są debilami, a potwierdza to ich podniecenie wrestlingiem.
Stadionów i warunków do uprawiania sportu naturalnie im zazdroszczę.
I jako kraj z wątłą historią promują sporty i rzeczy wymyślone przez samych siebie, by w ten sposób się dowartościować.
Nie rozumiem tutaj niektórych z Was.... Rozumiem że niektórym futbol amerykański może się nie podobać i nudzic- ale to nie znaczy, że trzeba nazywać go gównem, a ludzi interesujących się nim idiotami. Kilka osób interesuje się tu tym sportem i powinniśmy się szanować.
Co do grubasków grających w Fa--> hahahha, straszna żałość, Najgrubsi (najwięksi) zawodnicy grają w formacji Ofense Line i jest ich na boisku jednorazowo 5! 5 na 22 ludzi znajdujących się na boisku.
Z rugby ten sport nie ma nic wspólnego, może poza kształtem piłki. Niejednokrotnie spotkałem się z określeniem 'pedalskie rugby'- jednak czemu nikt nie zauważy tego, iż w fa uderzenia są kilkakrotnie silniejsze, oraz w bardziej narażone na kontuzje obszary ciała.
Uwielbiam ten sport za to, że nadaje się do niego niemal każdy (nie mówię o NFL- gdzie grają najlepsi z najlepszych). Jest w nim tyle różnorodnych pozycji, i na każdej ceni się inne walory.
FA jest moim zdaniem NAJBARDZIEJ taktycznym sportem świata, przerwy powoduje potrzeba poinformowania graczy o akcji która będzie grana, a każda przerwa nie trwa wiele dłużej niż w siatkówce.
Polacy z góry negują ten sport z jednej prostej przyczyny- NIE ROZUMIEJĄ GO, a taka już nasza mentalność- nie rozumiem czegoś=jest chujowe, niech spierdala.
Co do reklam, oczywiście w Finale NFL, trwają one dłużej niż podczas normalnego meczu- powód jest jasny.
W Polsce futbol bardzo prężnie się rozwija- co pewnie was zaskoczy. Na terenie całego kraju jest ok 40 zespołów. Rozwój nie jest prosty ze wzgledu, oczywiscie na brak funduszy. Jednak w kwietniu ruszy juz 4 sezon Polskiej Ligi Futbolu Amerykańskiego (ok 20 drużyn w 2 ligach). 2 Polskie drużyny będą brały udział w Europejskich Pucharach, a reprezentacje Polski U-19 i u-21, mają za sobą pierwsze mecze.
Nie spodziewam się że po moim poście, każdy zmieni swoje nastawienie do futbolu amerykańskiego- ale licze na to że nabierzecie do niego szacunku. Do niego i do innych użytkowników- nie tyczy się to tylko tego tematu, bo czasami żal czytać forum MOJEJ UKOCHANEJ DRUŻYNY....
Kajkosz grasz w reprze?
Bo z tego co wiem obijałeś się o kadre?
Napisz jak w Polsce wygląda sezon itd.
Amerykańskie sporty mają to do siebie, że trzeba samemu zagrać, żeby czerpać z tego przyjemność.
Z rugby ten sport nie ma nic wspólnego, może poza kształtem piłki. Niejednokrotnie spotkałem się z określeniem 'pedalskie rugby'- jednak czemu nikt nie zauważy tego, iż w fa uderzenia są kilkakrotnie silniejsze, oraz w bardziej narażone na kontuzje obszary ciała.
Czy są kilkakrotnie silniejsze to bym się akurat mocno kłócił. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają zawodnicy rugby i dostać od takiego w pełnym biegu i co najważniejsze bez ochraniaczy takich jak w fa na pewno do miłych nie należy. Dla mnie football amerykański zawsze będzie pedalską wersją rugby.
Miałem przyjemność w listopadzie 2007r, być kapitanem reprezentacji Polski u-21, w meczu z seniorską drużyną Białorusi. W 2008r, wybrano mnie kapitanem reprezentacji Polski u-19 na mecz z Niemcami.
W pierwszej lidze jest 8 zespołów, system każdy z każdym- 1 mecz. Do play-offów awansuja 4 najlepsze zespoły i grają półfinały na boisku zespołu, który zajął lepsze miejsce w sezonie zasadniczym (1-4, 2-3). Finał jest organizowany na boisku zespołu, który został mistrzem w poprzednim sezonie.
W 2giej lidze zespoły są podzielone na dywizje 'geograficzne'(w zeszlym roku 3 dywizje po 3 zespoły), ze wzgledu na koszta- w dywizji mecz i rewanż plus 2 mecze poza dywizjami (1 u siebie, 1 wyjazd). Zwycięzcy dywizji awansują do półfinałów, oraz najlepszy zespół z drugiej pozycji. Play-off'y analogicznie jak w 1 lidze.
W minionym sezonie spadał zespół z ostatniego miejsca 1szej ligii, siódmy grał baraż z przegranym finału 2 ligi. Oczywiscie zwyciezca 2ligi awansował bezpośrednio.
Na temat sezonu 2009 narazie niewiele wiadomo, ze względu na to iż nowe zespoły mają czas do połowy lutego na zgłaszanie się do ligi. Najprawdopodobniej 7 i 8 druzyna bedzie grała baraż z 2 i 3, a pierwsza z 2 ligi wejdzie bezposrednio. Systematycznie liga ma być zwiększana- dlatego takie rozwiązanie.
Warto tu dodać że FA rozwija się bardzo szybko w naszym kraju, liczba zespołów W LIDZE, w poszczególnych sezonach:
2006- 4
2007- 9
2008- 8+9 (ze względu na dużą liczbę chętnych drużyn, utworzono drugą lige- ponieważ bylo podejrzenie, ze druzyny nowe moga niesprostac finansowo oraz odstawac poziomem)
2009- ?? (mysle ze spokojnie bedzie ponad 20 zespołów)
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, zadawajcie tu albo na PW. Chętnie odpowiem :)
Amerykańskie sporty mają to do siebie, że trzeba samemu zagrać, żeby czerpać z tego przyjemność.
Czy są kilkakrotnie silniejsze to bym się akurat mocno kłócił. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają zawodnicy rugby i dostać od takiego w pełnym biegu i co najważniejsze bez ochraniaczy takich jak w fa na pewno do miłych nie należy. Dla mnie football amerykański zawsze będzie pedalską wersją rugby.
Może przy okazji znajde filmik na youtubie, na ktorym naukowcy mierza moc uderzen jednego z najlepszych rugbystow i jednego z najlepszych futbolistow. Sam zobaczysz :)
Dla Ciebie pedalski jest futbol, dla mnie avatar z bohaterami Ulicy Sezmakowej :hihi:
Futbol jest tylko jeden, a Ulica Sezamkowa "rzondzi" :foch:
Czas na mnie teraz.
Musze przyznac ze mecz mnie wciagnal. Zwlaszcza 4 kwarta niesamowita jak na mecz o taka stawke i ta zlapana pilka (i podanie oczywiscie tez) dajaca zwyciestwo Steelers przez Huntera (chyba).
Na poczatku tez porownalem FA do rugby i doszedlem do wniosku ze jak by zawodnicy rugby zagrali w FA kontra zawodnicy FA to o ile mieli by czas sie nauczyc taktyki to rozniesli by FA. Juz nie mowiac co by bylo jak by w rugby zagrali. Samo przygotowanie fizyczne w rugby, a FA to niebo i ziemia skoro chpy w rugby potrafia lotac 80 minut i jest ok a w FA po kilku minutach musza tlen dychac mimo ze samej gry jest kilka minut na kwarte. I te warunki fizyczne. niektorzy w FA nie potrzebuja stolika zeby se puszka z piwem postawic :) Co do szybkosci to tez pewnie moglo by byc blado. Chocby kontra taki Habana z RPA. Kajkosz bez urazy, to tylko moja "obiektywna" opinia. Sam powiedziales ze cala zabawa sie kreci wokol taktyki
No nie moge sie z tym kompletnie zgodzic... Co do szybkośc, typowy WR lub RB z NFL nie będzie miał problemu w starciu szybkościowym z najlepszymi graczami rugby.... Co do tego biegania przez 80 min- powiedz mi kiedy ty widzilaes żeby rugbysta biegał cały mecz, przecież zdecydowaną większość czasu oni chodzą kilka kroków w przód lub w tył.
Mam porównanie, ponieważ sam grałem w rugby przez 2 lata. W rugby wysilek jest dłuższy ale mniej intensywny, natomiast w fa jest to kilkanaście sekund ale na maksymalnych obrotach. Grając w fa jestem zdecydowanie bardziej zmęczony po meczu, niz po spotkaniu w rugby :)
A co do tych grubych zawodnikow, widze ze nadal nie rozumiecie :) Jest to formcja OL- jest ich 5 na boisku, sa to najsilniejsi zawodnicy i w kazdej akcj przepychaja jednego lub 2 zawodnikow, uwierzcie mi że każdy z nich biega szybciej od większości z nas :)
Kwestii szybkości nie ma co roztrząsać, bo jest to indywidualna cecha każdego zawodnika i może ktoś nawet w szachy grać i być szybszym od tego WR, RB, czy rugbisty.
Wolałbym polatać i przepychać się kilka minut w FA, niż przepychać się w młynie i zapieprzać tak jak zapieprzają w rugby.
Kajkosz, w piłce nożnej, czy piłce ręcznej też nie biegają na pełnych obrotach 90 i 60 minut, a kondycję na pewno mają lepszą niż Ci panowie w FA.
macie napinacze http://www.totallycrap.com/galleries/galleries_twins_do_super_bowl/ ;)
michall98l1
18-02-2009, 17:41
tak tylko w piłke ręczną czy nożną nie muszą tyle dawać siły w biegu co w FA.
sorki ale kondycja w FA jest ważna i bardzo dobrym poziomie. tak bo DE przebieg 100 jardów i musiał mieć tlen. to powiedz mi który piłkarz waży po 120 -130 kg mięsni i biega 100 metrów przy tym jeszcze kilku innych na niego sie rzuca??
ok za pare dni znow Super Bowl.
Ktos wie czy jakis normalny polski kanal bedzie transmitowal?
JohnyManhattan
29-01-2010, 14:11
Pewnie nie. Sportklub cos tam puszcza z footballu ale tylko lige akademicka. Pozostaje internet, albo satelita. :|
http://z.about.com/d/architecture/1/0/h/i/DolphinStadium.jpg
Arena tegorocznego Super Bowl. Stadion Miami Dolphins. Co ciekawe firma piosenkarza Jimmy Buffetta wykupila prawo do nazwy stadionu na jeden sezon za 2mln dolcow, ale oprocz wlasnie Super Bowl. Tam to kase na wszystkim robia.
Podczas Halftime Show wystapi "The Who"
JohnyManhattan
29-01-2010, 14:15
Edit: No i najwazniejsze w meczu zmierza se New Orleans Saints i Indianapolis Colts. Ja wstawiam na tych drugich, choc Saints sprawili niespodzianke samym dojsciem do finalu, to moze i cos wiecej zgotuja. :D
Kiedy to dokładnie jest? Data i godzina (ale w Polsce!). Muszę obejrzeć sobie.
Kiedy to dokładnie jest? Data i godzina (ale w Polsce!). Muszę obejrzeć sobie.
ja też... jak mi ktoś reklamy wytnie :)
7.2.2010
Za 9 Dni 9 godzin 25 minut.
New Orleans Saints - Indianapolis Colts.
Paczalem w Internecie.
Bilety od $1695 do $237300 za jednego na officialnej stronie Superbowl.com.
Kto tyle da?? 237300 ???
http://z.about.com/d/architecture/1/0/h/i/DolphinStadium.jpg
maly off topic bo w sumie jestem ciekawe dlaczego nie walneli pietrowego parkingu ..przeciez to mniej zajmuje .
wie ktos moze jakie moga byc argumenty przeciw ??
Pewnie nie. Sportklub cos tam puszcza z footballu ale tylko lige akademicka. Pozostaje internet, albo satelita. :|
polsat sport extra pokazuje normalnie nfl
ale chyba nie kupili super bowl :/
przez neta pewnie bedzie ciezko
JohnyManhattan
29-01-2010, 15:48
Ja w zeszlym roku ogladalem calosc na Sopcascie, dalo rade. A z tego co pamietam to w zeszlym roku byla transmisja w City Pubie.
Ja pierdolę. Rozumiem, że to poniekąd ich sport narodowy ale z tymi cenami to ich trochę pojebało.
maly off topic bo w sumie jestem ciekawe dlaczego nie walneli pietrowego parkingu ..przeciez to mniej zajmuje .
wie ktos moze jakie moga byc argumenty przeciw ??
Bo nie musza. Maja tyle miejsca ze taniej jest nie budowac drugiego pietra!!
Najważniejsze wydarzenie kończącego się sezonu w NFL, czyli 44. finał rozgrywek - Super Bowl już za tydzień. AZS Silesia Miners oraz Miners Nation zapraszają wszystkich kibiców do katowickiego City Pubu przy ul. 3-go maja 23. W niedzielę 7 lutego futbolową fiestę zaczynamy już o 21:00.
City Pub już po raz trzeci gości śląskich fanów futbolu amerykańskiego. Pierwszy raz zawitaliśmy tam w 2008 roku kiedy New York Giants pokonali w ostatniej akcji meczu New England Patriots. Rok później niesamowitych emocji dostarczył nam mecz, w którym Pittsburgh Steelers decydujące o ich zwycięstwie punkty nad Arizona Cardinals zdobyli 35 sekund przed końcem. Jak będzie w tym roku?
Starcie Indianapolis Colts i New Orleans Saints zapowiada się wyśmienicie. Zespoły o porównywalnej sile, które przez cały sezon nadawały ton rozgrywkom NFL to gwarancja prawdziwej futbolowej uczty.
Oprócz sportowych wrażeń sponsorowanych przez NFL, przygotowaliśmy dla Was konkursy z wiedzy o NFL i PLFA. W przerwie zaprezentujemy filmy związane z występami Miners w mistrzowskim sezonie 2009.
www.silesiaminers.pl
To jak? Nowa sekcja? :lol2:
Ja wiem, że futbol amerykański jest jak oliwki zielone czy wino wytrawne... Za pierwszym razem się go nie lubi, ale potem można zostać smakoszem.
Ja jednak nie przekonam się do gry, w której 90% to przerwy w grze. Widziałem dwa Super Bowl i to mi wystarczy. Może w sezonie zasadniczym jest inaczej.
JohnyManhattan
02-02-2010, 23:50
Shellu a NBA ogladales, tam trenerzy musza brac przerwe iles razy w meczu zeby reklamy wjechaly.
PolsatSport daje mecze z kilkudniowym poslizgiem. Transmisja na zywo bedzie w ESPN America, ktory jest dostepny w cyfrowej UPC i z tego co sie orientuje to w cyfrowym Polsacie i n tez jest ten kanal. Cyfra go nie posiada
Kiedyś
http://www.nflfootball101.com/uploaded_images/nfl-football-history-745456.jpg
Obecnie
http://http://i.cdn.turner.com/si/multimedia/photo_gallery/0808/nfl.preseason.stars/images/michael.turner.2.jpg
Fajny skok zrobili jeżeli idzie o sprzęt w tej dyscyplinie ;)
Shellu a NBA ogladales, tam trenerzy musza brac przerwe iles razy w meczu zeby reklamy wjechaly.
W ostatnich latach na szczęście nie oglądałem : )
Pieprzona komercja jak widać jest doprowadzana do absurdu.
Jak podał dzis wieczorem portal media2.pl transmisje z tegorocznego superBowl na zywo przeprowadzi jednak PolsatSport.
http://media2.pl/media/61178-super-bowl-w-polsat-sport.html
JohnyManhattan
08-02-2010, 00:09
Ja juz mam gesia skorke. :D
Tak se patrze i nie wierze, ze moze byc cos tak komercyjnego. Ameryka pelna geba, to nie jest tylko ich sport narodowy to jest esencja ich kultury. (ktora gardze, nota bene :D)
A tak na marginesie fajna ta piosenka Rihanny i Jay-z (?)
W sumie pierwszy raz patrzę na Super Bowl i muszę powiedzieć, że naprawdę fajnie się na to patrzy:) Szczególnie teraz, kiedy to piszę, Saints w szybkim tempie odrobiło spoooore straty, w dodatku w bardzo niestandardowy sposób. Komentator mówił, że jak 20 lat ogląda NFL, to w Super Bowl jeszcze czegoś takiego nie widział (zamiast dalekiego wykopu, krótkie i przejęcie przez Saints, duże zamieszanie i decyzja sędziego... potem przyłożenie i z 10:6 zrobiło się 10:13).
Poza tym komentarz na duży plus. Jako laik dużo na temat zasad się przy okazji dowiedziałem. Łatwiej będzie grać w NFL na Xbox:P.
JohnyManhattan
08-02-2010, 02:37
Nfl ;)
JohnyManhattan
08-02-2010, 02:41
edit: hehe widze ze juz poprawiles
Saint's bardzo fajne przylozenie zdobyli, wil sie tam i w koncu znalazl doge do TD.
I co ciekawe (tego też nie wiedziałem) w sytuacjach spornych przysługuje challenge. W przypadku Saints opłaciło się, sędzia zmienił decyzję.
Po raz kolejny kłania się piłka nożna, choć dziś słyszałem wypowiedź Listkiewicza, że w przeciągu pół roku można się spodziewać testów takich właśnie challenge'ów (1 na połowę spotkania). Oby!
JohnyManhattan
08-02-2010, 03:52
No fajny meczyk, nie zaluje nieprzespanej nocy.
Saint's sprawili spora niespodzianke w ogole wchodzac do finalu, a w nim pokazali, walke i sworzyli show. I o to chodzi. Dobranoc.
Zarwalem wczoraj noc,obejrzalem, zaspalem dzis 2h do roboty ale nei zaluje. Przede wszystkim zrozumialem duzo z zasad, szczegolnie tych dotyczacyh jardów...No i ta cala otoczka...Cos rewelacyjnego...I w oogle to jest jednak ameryka jak sie patrzy...Ci Saints to typowy przykład tego slynnego American Dream...W 2008 roku Saints byla najgorsza druzyna w swojej konferencji...Przyszedl nowy trener,ktory pościagał niechcianych zawodnikow w innych klubach, brakło pieniedzy na trenera od defensywy,to trener poprosil wladze o obciecie swojego kontraktu zeby mozna bylo zatrudnic trenera od defensywy...Wyniki przyszly same i to w jakim stylu...
Kolejny raz okazało się, że fajnie się te mecze ogląda, ale.... w powtókach jak już powycinali większość reklam (chyba bym kurwicy dostał na live przy ciągłcych reklamach).
Tak jak już pisaliście na boisku niesamowita walka, dramaturgia i nudyyyyy na trybunach - czyli dokładnie sport made by USA :hihi:
Zarwalem wczoraj noc,obejrzalem, zaspalem dzis 2h do roboty ale nei zaluje. Przede wszystkim zrozumialem duzo z zasad, szczegolnie tych dotyczacyh jardów...No i ta cala otoczka...Cos rewelacyjnego...I w oogle to jest jednak ameryka jak sie patrzy...Ci Saints to typowy przykład tego slynnego American Dream...W 2008 roku Saints byla najgorsza druzyna w swojej konferencji...Przyszedl nowy trener,ktory pościagał niechcianych zawodnikow w innych klubach, brakło pieniedzy na trenera od defensywy,to trener poprosil wladze o obciecie swojego kontraktu zeby mozna bylo zatrudnic trenera od defensywy...Wyniki przyszly same i to w jakim stylu...
drużyna która zajmiie ostatnie miejsce w konfederacji ma pierwszenstwo do wyboru najbardziej utalentowanych zawodnikow z collegów i innych tego typu uczelni... kolejnosc jest nie proporcjonana do zajetego miejsca w zeszłym sezonie...
Ostatnia drużyna - pierszenstwo wyboru
przed ostatnia - druga do wyboru... i tak dalej
Pierwsza druzyna - przewaznie dostaje ochlapy
takze nie dziwne ze co rok ogladamy inne druzyny które w zeszlych sezonach szału nie zrobiły
co do reklam... ja osobiscie dostałbym fioła jakbym mial taka ilosc zobaczyc a amerykanie właśnie maja inne podejscie, niektórzy właśnie dla reklam decyduja sie ogladac finał S.B.
http://photos.nasza-klasa.pl/13542765/46/main/c2a57f4757.jpeg
Zapraszam na Derby Województwa
haaaa to bede raczej;-)
kolega gra, w Steelers, gral u Was sezon temu ;-)
po 'haaaa' domyslam sie nawet jaki kolega...
R.D.?
ja ja, ponoc chcecie go polomac? haaaaa
pozdro
mnie w ogóle nie bawi ten sport, a dlatego, że jest to łagodniejsza wersja rugby. Za dużo ochraniaczy, ten cały amerykańsko show no i za dużo gwiazd które w życiu by sobie nie poradziły w meczu rugby.. nie to nie dla mnie :)
może ktoś napisać kiedy następny mecz miners? jakie ceny biletów itp?
mnie w ogóle nie bawi ten sport, a dlatego, że jest to łagodniejsza wersja rugby. Za dużo ochraniaczy, ten cały amerykańsko show no i za dużo gwiazd które w życiu by sobie nie poradziły w meczu rugby.. nie to nie dla mnie :)
ja mam za to odwrotne wrazenie.
po obejrzeniu parunastu meczy w tamtym sezonie+ superbolw wiem ze nie bede tracil czasu na ogladanie rugby. Za nudne to jak dla mnie.
Następny mecz Minersi grają w z Kozłami w Poznaniu, 23 maja.
Mecze Minersów są darmowe ;)
Dokładnie tak jak pisze Basu. Teraz 2 tygodnie przerwy, potem 5 meczy tydzień po tygodniu, zaczynamy od wyjazdu do Poznania. Potem 3 bardzo ciężkie mecze domowe i wyjazd do Szczecina.
23 V -- Poznań -- Kozły Poznań - AZS Silesia Miners
30 V -- Katowice -- AZS Silesia Miners - The Crew Wrocław
6.VI -- Katowice -- AZS Silesia Miners - Pomorze Seahawks
13 VI -- Katowice -- AZS Silesia Miners - Warsaw Eagles
20 VI -- Gryfino -- Zachodniopomorska Husaria - AZS Silesia Miners
Jak ktoś jest zainteresowany zapraszam na www.silesiaminers.com , tam przed meczami będą informacje co do godziny rozgrywania spotkania
JohnyManhattan
10-05-2010, 19:41
A w Katowicach gdzie?
Wszystkie mecze w tym sezonie, Silesia Miners bedzie rozgrywać na stadionie Rozwoju
dzisiaj Super Bowl. Graja Pitsburgh Stealers - Green Bay Packers.
I Green BAy zwyciezca Super Bowl. Zasłużyli sobie jak mało kto w tym sezonie. Wszystkie mecze PLAy-off rozgrywali na wyjezdzie i wszystko wygrali. W dodatku bardzo słaby mecz zagrał w kluczowym meczu quarterback Steelersow Roethlisberger. Kto oglada mecze NFL może tylko załować ze do września przerwa , o ile nie dłuższa bo szykuje sie lokaut w tym sezonie...
Trofeum wróciło do domu :)
Spodziewałem się świetnego meczu 'Big Bena', który da zwycięstwo Steelers, a słabego meczu Rodgersa... Było zupełnie na odwrót. Wielki szacun dla Green Bay, od kiedy odpadli Patriots im kibicowałem w play-off's... Wszystkie mecze na wyjazdach, same zwycięstwa- po przeciętnym sezonie zasadniczym
graty dla green bay za którymi nie przepadam. Bears jak nie zatrudnią jakiegoś dobrego QB to z Cutlerem daleko nie zajdą, a szkoda :/
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.