PDA

View Full Version : Rugby

krepel83
05-01-2009, 12:27
Wkrótce rusza puchar 6 narodów w rugby i tak się zastanawiam czy są jacyś kibice tego sportu na naszym forum.Liczę na to że są bo dyscyplina może i mało znana w naszym kraju jednak na pewno godna uwagi.Zapraszam do dyskusji nie tylko na temat zbliżającej się imprezy ale i o wszystkim co jest z rugby związane.Pozdro

Szpic
05-01-2009, 14:13
ja czasami ogladam rugby jak trafie akurat na jakis mecz w tv.
Ps. transmituje jakas telewizja puchar ? np polsat sport ?

krepel83
05-01-2009, 16:17
ja czasami ogladam rugby jak trafie akurat na jakis mecz w tv.
Ps. transmituje jakas telewizja puchar ? np polsat sport ?

Canal plus z tego co się orientuje i pewnie ......sopcast

Pyskaty
05-01-2009, 16:36
Kibicuje jak zwykle Irlandii ale pewnie wygra Francja ;) ot takie przeczucie.

Foxu
06-01-2009, 00:37
Tu cos odemnie. Z wlasnych zbiorow.
http://uk.youtube.com/watch?v=v9AU6R14xy0

Mam jeszcze fotki z tego meczu powyzej oraz z meczu Szkocja-RPA. Dodam, ze oba mecze byly sparingami a stadion byl pelny (ok60 tys) na Szkocja-Nowa Zelandia i prawie pelny (50-55tys) na RPA. Na tym pierwszym zrobilem sobie fotke z jednym z All Blacks.
Musze przyznac ze gdyby nie telebimy na stadionie to ogladanie meczu rugby na zywo byloby czyms niemozliwym lub bardzo trudnym. Bardzo fajnie sie to oglada w tv.

DML
06-01-2009, 12:25
dawno temu byl juz kiedys temat rugby zakladany chyba przez Rolmopsa ale niestety spadl a szkoda

ulubiona reprezentacja - Francja, bo pierwsze mecze w tv ogladalem wlasnie w wykonaniu Les Bleus z Michalakiem w skladzie z 7 lat temu na francuskiej TV5,
ulubiony zawodnik - Damien Traille

jakiś czas temu zaliczylem szpil AZS AWF Warszawa - Posnania Poznan,
na lawce gosci Dariusz Dzialek znany bardziej jako DJ Decks, z ktorym udalo sie zamienic slowo,
przy stadionie knajpa z wyjsciem prosto na boisko, bronki lane w szklo, które bez problemu mozna wniesc na trybuny,
elegancko

Szpic
06-01-2009, 13:16
z reprezentacji francji mnie w pamiec zapadl jeden. Ktory wyglada jak jaskiniowiec ;}

krepel83
06-01-2009, 16:21
z reprezentacji francji mnie w pamiec zapadl jeden. Ktory wyglada jak jaskiniowiec ;}

Pewnie chodzi Ci o jednego z moich ulubionych graczy mianowicie Sebastiana Chabala http://www.rugbyheaven.co.nz/images/326326.jpg

Panowie (i panie) jak tam u Was z rozgrywkami ligowymi typu francuskie Top 14 czy też angielskie Guinness premiership ???no chyba że ktoś jest na bieżąco z polskimi rozgrywkami???

Jackoow
09-01-2009, 16:54
Na jakich kanałach są transmisję rugby? Podejrzewam, że sporo będzie na francuskich. Może ktoś podać konkretne kanały zagraniczne?

krepel83
09-01-2009, 20:01
Na jakich kanałach są transmisję rugby? Podejrzewam, że sporo będzie na francuskich. Może ktoś podać konkretne kanały zagraniczne?

Z tego co się orientuję to:

Puchar 6 narodów - canal plus sport, podobno też DSF ale nie potwierdzone
top 14 liga francuska - w piątki o 20:30 na eurosport 2, czasem też soboty
puchar heinekena (odpowiednik piłkarskiej ligi mistrzów) - polsat sport

podobno coś pokazują też na francuskim TV5 Monde ale ja tam jeszcze nic nie trafiłem....Generalnie wiekszośc meczy oglądam za pomocą.....sopcast-a

Foxu
09-01-2009, 21:13
BBC tez od czasu do czasu pokazuje

Pyskaty
09-01-2009, 23:55
Na mnie zawsze robi wrazenie haka ;). Fajnie ze zespoły z poludniowej pólkuli urozmaicaja mecz takim tancem;).

pooceq
10-01-2009, 00:49
tylko zespoly z krajow zamieszkalych przez Maorysow

mnie sie podoba Brian 'cheetah' Habana z Poludniowej Afryki... koles jest niesamowicie szybki i mial wielki udzial w zdobyciu pucharu swiata przez springbok'ow

taki przyklad
http://uk.youtube.com/watch?v=MuVUFDR7SZE

chetnie bym sie przejechal na jakis mecz rugby, ale samemu niespecjalnie mi sie chce

Foxu
10-01-2009, 01:20
A pytalem sie czy ktos sie wybiera. Masz jednak chyba troche za daleko do Edinburgha. :)
Mialem okazje zobaczyc na zywo Habane, ale trzeba przyznac ze mu nie wyszedl jakos specjalnie mecz przeciw Szkotom.
Nowa Zelandia i RPA mialy na jesien tour po wyspach. Grali chyba ze wszystkimi. Nowa Zelandia naepwno grala z Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia i klubem Munster

pooceq
10-01-2009, 01:31
troszeczke daleko jest :)

jakby jeszcze byla taka okazja, to bym sie z checia wybral. zreszta zapraszam tez na poludnie jakby cos sie ciekawego dzialo. co do tour'u - kumpel mial mi zalatwic bilet na Anglia-RPA, ale dal ciala, wiec nastepnym razem saw bede takie rzeczy zalatwial. w tym przypadku jednak dobrze wyszlo, bo bilet na Arsenal tez kosztuje :)

Foxu
10-01-2009, 01:31
BTW http://uk.youtube.com/watch?v=5oEPXd27JnI&feature=related

krepel83
14-01-2009, 14:40
W najbliższy piątek o godzinie 21 na antenie polsatu sport extra pokazują mecz Munster - Sale Sharks.Mecz odbywa się w ramach rozgrywek Heineken cup (odpowiednik piłkarskiej ligi mistrzów).Po czterech seriach gier tabela przedstawia się następująco:

bonus pkt
1. Munster 4 3 0 1 85 71 1 13
2. Sale 4 2 0 2 98 53 3 11
3. Clermont 4 2 0 2 77 93 0 8
4. Montauban 4 1 0 3 58 91 2 6

punktacja:
win - 4 pkt
remis - 2 pkt
lost - 0 pkt
bonus - 1 pkt (4 przyłożenia w jednym meczu, bądź przegrana nie większa niż 7 punktów)

Co by nie mówić czeka nas mecz na szczycie, faworytem oczywiście ekipa Munster która w pierwszym meczu tych drużyn wygrała dosyć pewnie na Edgeley Park 24-16.

DML
07-02-2009, 16:18
ktos ma dzialajacego linka do Anglia-Wlochy, innego niz te http://myp2p.eu/broadcast.php?matchid=29823&part=sports ?

zdazylem tylko wysluchac God Save the Queen i zobaczyc ze na Twickenham wpadlo jakies 80 tys ludzi

Foxu
07-02-2009, 16:25
Sproboj na bbc.com albo bbc.co.uk moze bedzie, bo cos reklemowali chyba. napewno jest w tv live. Przypomniales mi i zaczalem ogladac od 15minuty. Juz 12-0 dla Anglii

Foxu
07-02-2009, 18:10
Anglia -Wlochy 36-11

Teraz Irlandia-Francja sie zaczal. az mam dylemat ogladac Portsmouth- Liverpool czy dalej rugby. Juz 3-0 dla Irlandii 3' minuta.

hfc
07-02-2009, 19:08
Irlandia już 20-10,
bardzo fajny mecz
nie ma to jak mieć w koncu użytek z canal+ :D

DML
07-02-2009, 23:20
zgodze sie ze bardzo ciekawy szpil Irl-Fra, wynik dla mnie jest pewnego rodzaju niespodzianka bo akurat Les Bleus z reguly w ostatnich latach mieli patent na Ajriszow no ale tym razem nie wyszlo,
warte podkreslenia ze oba dzisiejsze mecze ogladalo na stadionach po 82 000 widzow!
jutro Szkocja-Walia

Foxu
08-02-2009, 01:04
Jutro juz tyle widzow nie bedzie bo Murrayfield ma 'tylko' szescdziesiat pare tysiecy miejsc

krepel83
08-02-2009, 13:41
Szkoda mi trochę Włochów bo swoja gra na pewno nie zasłużyli na taka porażkę,niestety brak klasowego zawodnika na pozycji nr 9 dał się mocno im we znaki bo Bergamasco (choć to nie jego pozycja) zaliczył chyba najgorszy mecz w swojej karierze.Mam nadzieje że Nick Mallett za tydzień w meczu przeciwko Irlandii nie będzie już eksperymentował i wystawi klasyczną "9".w ekipie Anglii podobał mi się łącznik młyna na co dzień występujący w Leicester Tigers Harry Ellis (wybrany zawodnikiem meczu) oraz zdobywca 16 punktów Andy Goode (mimo tego że chybił w co drugim kopie).Jeśli chodzi o wynik drugiego spotkania to jest on dla mnie jednak niespodzianką.Więcej na temat meczu napiszę wtedy gdy zobacze mecz na spokojnie bo wczoraj okoliczności ku temu nie sprzyjały.

Foxu
14-02-2009, 15:33
Za chwile Anglia-Walia, ktos oglada?

Foxu
14-02-2009, 15:59
Dopra plan dnia to.
3.00(4.00 czasu polskiego) Francja-Szkocja w Paryzu (?)
5.30 Walia-Anglia w Cardiff

ekztrakt
14-02-2009, 16:13
http://www.iraqgoals.com/en/ch4.html tutaj leci ENG komentarz gdyby ktos by zainteresowany :)

krepel83
12-03-2009, 08:42
Widze że temat o rugby umiera śmiercią naturalną....a szkoda bo jestem pewien że gdyby więcej ludzi znało zasady tej gry pewnie dyskusja byłaby żywsza.Postaram się jakoś temat rozruszać i mam nadzieje że nie będę w tym odosobniony, a więc przed nami kolejny weekend z pucharem 6 narodów.Oto zastaw par :

sobota 14.03.09 16:00 Italy v Wales Stadio Flaminio
sobota 14.03.09 18:00 Scotland v Ireland Murrayfield
niedziela 15.03.09 16:00 England v France Twickenham

tabela po 3 kolejkach:
Ireland 3 3 0 0 82 43 39 6
Wales 3 2 0 1 65 49 16 4
France 3 2 0 1 64 59 5 4
England 3 1 0 2 64 48 16 2
Scotland 3 1 0 2 52 54 -2 2
Italy 3 0 0 3 26 100 -74 0

a więc jak zwykle zapowiada się interesująco szczególnie w meczu niedzielnym gdzie walczący o zachowanie twarzy i posadę trenera Anglicy podejmują zawsze groźny zespół Francji.Oczywiście wszystkie mecze na żywo pokazuje canal + i ....sopcast :)

dodatkowo w piątkowy wieczór jak co tydzień na Eurosporcie 2 możemy zobaczyć zmagania francuskich zespołów w top 14.Już jutro mecz Montauban - Stade Francais.Początek meczu o godz. 20:30

Ogólnie polecam stronę http://www.rugbydump.com/ a na niej najciekawsze przyłożenia,śmieszne sytuacje i ogólnie w ciul filmików.Pozdrawiam

Foxu
14-03-2009, 22:45
Dzisiaj:
Wlochy-Walia 15-20, niestety praca nie pozwolila mi ogladac.
Szkocja-Irlandia 15-22, pierwsza polowa calkiem przyzwoita w wykonaniu Szkotow. Niestety w drugiej polowie sie posypali, kilka glupich bledow i Irlandczycy sa na dobrej drodze do Wielkiego Szlema. Tylko ze na ich drodze za tydzien stanie Walia. Jesli jutro Francja wygra z Anglia, moze byc ciekawy ostatni weekend. Wtedy 3 druzyny maja szanse na zwyciestwo.

Michal
17-04-2009, 23:10
fajne temat... czujerm u siebie w tym temacie :-)

ale wiesz co, mie sie podoba Rugby League wiecze niz Union. U nas w Melbourne my mamy druzyna w pierwszym liga w Australia... dwa lata temu Melbourne byl mistrzem ale w 2006 i 2008 przegraly w finalu.

Reprezentacja Australii ma pierwszy mecz sezona z Barbarians w 6 czerwcu

DML
22-05-2009, 10:46
mozna wyrazic poparcie dla idei powrotu RUGBY do grona dyscyplin olimpijskich http://www.olympic-rugby.org/

lechu_85
22-05-2009, 14:39
Przyznam, że nie interesuję się zbytnio tą dyscypliną, ale fakt, że nie ma jej na olimpiadzie mnie zaskoczył. Myślałem, że tak popularna dyscyplina przyciągająca mnóstwo kibiców na mecze jest na IO, tym bardziej, że w programie igrzysk znajdują się takie gry jak np. softball

krepel83
27-05-2009, 12:14
mozna wyrazic poparcie dla idei powrotu RUGBY do grona dyscyplin olimpijskich http://www.olympic-rugby.org/

Zdecydowanie jestem na tak, choć z tego co wiem to chodzi tutaj o rugby 7 osobowe czyli te do dupy :)Porównałbym je do piłki nożnej 6 osobowej na dupnym boisku...Mnie ono jakoś nie przekonuje.Mimo tego że mecze turniejowe lecą bardzo szybko (2x10 min) i cały czas się coś dzieje na murawie to brakuje w nich tej całej otoczki jaka towarzyszy "piętnastkom".Pozdrawiam i przypominam że 30 maja Polska gra z Belgią bardzo ważny mecz eliminacyjny do mistrzostw świata.więcej dowiesz się na http://www.polskabelgia.pl/

DML
28-05-2009, 09:37
zgadza sie, chodzi o rugby siodemek,
ja tez zdecydowanie wolalbym rugby pietnastek ale lepsze to niz nic,
chodzi o to ze to ze turniej w formacie "15" wymaga zbyt dlugiego czasu zawodow i rozbudowanych kwalifikacji, natomiast "7" sa niby bardziej widowiskowe, szybsze i latwiejsze do zrozumienia dla przecietnego odbiorcy - a jednym z zalozen jest rozpropagowanie tego sportu wsrod ludzi, ktorzy z rugby nie mieli dotychczas zadnych doswiadczen

Tevez
28-05-2009, 10:33
Marzy mi się, że rugby stanie się drugim po piłce sportem w Polsce, a Stadion Śląski będzie narodowym.

camber
09-07-2009, 17:48
Marzy mi się, że rugby stanie się drugim po piłce sportem w Polsce, a Stadion Śląski będzie narodowym.

:piwo::piwo: sie nalezy jak nic. tylko musze Cie zmartwic, czytalem gdzies ze w gdyni powstaje stadion narodowy do rugby z sztuczna trawa ktora lepiej amortyzuje upadki, nie pamietam dokladnie jaka pojemnosc tego ma byc ale napewno nie wielkosci slaskiego

camber
09-07-2009, 18:03
a co do rugby to tak sie sklada ze mam niezla kolekcje meczy pucharu 6 narodow, pucharu 3 narodow i mistrzostw swiata. juz zaniedlugo tegoroczny puchar 3 narodow startuje :zabki: prywatnie kibicuje rozyczkom :kwiaty::zabki:

DML
15-07-2009, 11:07
odnosnie stadionu w Gdyni to trybuna bedzie tylko z jednej strony boiska, pojemnosc 2500 z opcja dostawki do 3500, na lige na razie starczy ale na kadre z czasem moze byc za ciasno (chyba ze to jakos rozbuduja za kilka/nascie lat), ostatni mecz Polska - Belgia na Polonii w Warszawie ogladalo 5,5 tys. osob, co oznacza chyba lekki wzrost zainteresowania rugby w Polsce, nawet przy zalozeniu ze spora czesc ludzi znalazla sie tam przypadkowo

camber
15-07-2009, 13:46
no to troche slabo szczegolnie biorac pod uwage ze to jednak trojmiasto czyli w sumie mekka polskiego rugby. i tez szkoda ze tak daleko od nas :kurwa:

krepel83
18-07-2009, 13:40
http://www.justin.tv/kostaz007/old

Ruszył dziś puchar 3 narodów i właśnie powtarzają dzisejszy mecz Australia- Nowa Zelandia.zapraszam bo zapowiada się ciekawie

krepel83
23-07-2009, 20:46
W sobotę kolejny mecz pucharu 3 narodów.Tym razem przez druzyna All Black teoretycznie trudniejsze zadanie niz przed tygodniem bowiem przeciwnikiem bedzie aktualny mistrz świata czyli ekipa RPA.Początek meczu o godz 15, z tego co sie orietuje bedzie mozna go zobaczyc tylko na necie...

camber
25-07-2009, 14:12
a ja sadze ze kiwis dzis wygraja. licze jednak na zaciety mecz ;)

DML
17-08-2009, 16:49
Komitet Wykonawczy MKOl dokonal rekomendacji dla dwoch sportow, majacych szanse trafic na Igrzyska w 2016,
sposrod grupy 7 dyscyplin (karate, rugby7, golf, squash, baseball, softball, sporty wrotkarskie) wybrano 2 - golf i rugby,

ostateczna decyzja zapadnie w Kopenhadze 9 pazdziernika

Pyskaty
17-08-2009, 21:44
Komitet Wykonawczy MKOl dokonal rekomendacji dla dwoch sportow, majacych szanse trafic na Igrzyska w 2016,
sposrod grupy 7 dyscyplin (karate, rugby7, golf, squash, baseball, softball, sporty wrotkarskie) wybrano 2 - golf i rugby,

ostateczna decyzja zapadnie w Kopenhadze 9 pazdziernika
Ktos wie dlaczego 7-ka a nie klasyczna 15-ka?

krepel83
17-08-2009, 22:08
Ktos wie dlaczego 7-ka a nie klasyczna 15-ka?

Pewnie dlatego że bardziej widowiskowa ,w sensie że szybciej mecze lecą i więcej przyłożeń co oczywiście mnie trochę wkurwia bo nie przepadam za "7".No nic lepsze to niż nic, może w przyszłości zobaczymy jednak 15....oby

Foxu
17-08-2009, 22:37
bo w 15-ce gaja zazwyczaj jeden mecz na tydzien lub na dwa tygodnie. Nie slyszalem nigdy zeby czesciej. W 7ce grja caly turniej w jeden dwa dni (mecz trwa 2x10 minut). Jak by 15stke wzieli albo eliminacje musialy by byc takie zeby tylko 4 druzyny zostawaly albo turniej by trwal 2 miesiace

Foxu
18-08-2009, 14:31
Dzisiaj rano podali ze jeden z trenerow rugby z wysp zostal wykluczony na 3 lata za udzial w aferze. Afera polegala na tym, ze zawodnicy udawali kontuzje. Mieli w ustach kapsulki ze sztuczna krwia i w odpowiednim czasie ja przegryzali udajac ze przeciwnik go uderzyl. Za zagranie ktore doprowadzi do kontuzji przeciwnika jest chyba wykluczenie na minimum 10 minut.
To juz widac teatr nawet do rugby doszedl.

fts!
28-08-2009, 15:18
hey a moze ktos z was sobie pogrywa od czasu do czasu w rugby?
musze powiedziec ze bardzo lubie ten sport jednak niewiele jjest osob ktore wiedza o co chodzi i ciezko zebrac ekipe zeby pograc.

Pyskaty
28-08-2009, 18:01
musze powiedziec ze bardzo lubie ten sport jednak niewiele jjest osob ktore wiedza o co chodzi i ciezko zebrac ekipe zeby pograc.

Szczerze to nigdy nie gralem . Od kilku lat sie troche interesuje ta dyscyplina i jezeli by byla ekipa to chetnie bym sprobowal.

krepel83
23-10-2009, 12:33
Polska - Czechy (w ramach eliminacji do mistrzostw świata)
25 października godz.15 - stadion Polonii Warszawa

transmisja w polsacie sport extra

Zapraszam bo zapowiada się ciekawie

Foxu
21-11-2009, 22:21
Polska - Czechy (w ramach eliminacji do mistrzostw świata)
25 października godz.15 - stadion Polonii Warszawa

transmisja w polsacie sport extra

Zapraszam bo zapowiada się ciekawie

Najpierw stare dzieje. Polska przegrala z Czechami.

A teraz dzien dzisiejszy. Anglia-Nowa Zelandia. Anglikom starczylo sil tylko na pierwsza polowe 6-6 (chyba) bylo a potem to juz tylko All Blacks grali i wynik koncowy 19-6 dla All Blacks.

Najwiekszym zaskoczeniem sa Szkoci. Tydzien temu pokonali Fiji 28-10. Ale to jeszcze dalo sie przewidziec. Dzisiaj pokonali Australie (druzyna numer 2 na swiecie zaraz po Nowej Zelandii) 9-8. Australii w doliczonym czasie nie strzelila "karnego".

pooceq
21-11-2009, 23:26
Dzisiaj pokonali Australie (druzyna numer 2 na swiecie zaraz po Nowej Zelandii) 9-8. Australii w doliczonym czasie nie strzelila "karnego".

Springboks to nr 1 na swiecie - rozwalili kangurow i All Blacks w pucharze trzech narodow i sa aktualnymi mistrzami swiata

Foxu
21-11-2009, 23:34
Dobra moja pomylka. Australia jest numerem 3. A wydawalo mi sie ze widzialem ranking gdzie byla 2 za NZ.
Az poszukalem stronki i numerem jeden jest NZ, SA jest druga, Australia 3. http://www.irb.com/rankings/index.html

pooceq
21-11-2009, 23:40
NZ jest numerem 1 jezeli chodzi o puchar trzech narodow - to na pewno

5 dni temu odzyskali nr 1 w rankingach, wiec moglem sie pomylic :)

Komanczz
22-11-2009, 10:32
a jak wypadają Francuzi w tej klasyfikacji? gdzies czytalem że mnóstwo Francuzów mających Polskie korzenie chce grać dla Polski.

Foxu
22-11-2009, 10:41
a jak wypadają Francuzi w tej klasyfikacji? gdzies czytalem że mnóstwo Francuzów mających Polskie korzenie chce grać dla Polski.

Francja wczoraj pokonala Samoa 43-5, a w rankingu jest 4 zaraz za Australia.

PS. Polska 34 miejsce

pooceq
22-11-2009, 10:44
Francja tez jest w scislej czolowce... niedawno pokonali RSA 20-13 i od dawna licza sie na swiecie

pewnie chca grac dla Polski, bo sie do reprezentacji Francji nie maja szans zalapac, co akurat nie jest zle. obecnie juz chyba polowa reprezentantow Polski to zawodnicy z Francji

pooceq
22-11-2009, 10:50
jakie sa szanse Polski na kwalifikacje do Nowej Zelandii?
jak na razie widze, ze przegrali tylko z Czechami, a w przyszlym roku mecze z Belgia i Moldawia. to by bylo cos, jakby teraz awansowali

Foxu
22-11-2009, 11:09
jakie sa szanse Polski na kwalifikacje do Nowej Zelandii?
jak na razie widze, ze przegrali tylko z Czechami, a w przyszlym roku mecze z Belgia i Moldawia. to by bylo cos, jakby teraz awansowali

Szanse sa rowne .... 0 :hihi:

Polska przegrala dwa razy z Ukraina (u siebie 13-12, na wyjezdzie 19-12) Z Czechami wygrali w Ostravie 13-7 i u siebie przegrali 19-5. Wygrali z Belgia u siebie 14-3 i z Moldawia na wyjezdzie 30-28. Zostaly dwa mecze, ale nawet jak zajma pierwsze miejsce to jedynie awansuja do pierwszej dywizji.
Cos na wzor hokejowych dywizji.
O awans do Mistrzostw Swiata walcza: Gruzja, Rosja, Portugalia, Rumunia, Hiszpania i Niemcy (w kolejnosci zajmowanej w tabeli). Dwie pierwsze jada do NZ, trzecie gra baraz z druga druzyna z Afryki. Ostatnia spada do Dywizji gdzie gra Polska i z tej Dywizji ktos wchodzi na jej miejsce.

Michal
22-11-2009, 15:47
szkoda że te meczy nasza reprzentacja były w Warszawie, i szkoda że nie byłem w polsce kiedy pierwszy mecz z czechamy był, bo mecz był rozgrany w ostravie.

ale porażka dla Wallabies wczoraj, pierwszy porażka z szkocje w 27 lat !

wolf
23-11-2009, 21:01

Powoli zaczynamy coś działać w tym sporcie. Staramy się grać raz na tydzień, więc jakbyś był zainteresowany to pisz na priv.

Ktoś jeszcze jest chętny? Zapraszamy!

Gisic
27-11-2009, 13:42
Powoli zaczynamy coś działać w tym sporcie. Staramy się grać raz na tydzień, więc jakbyś był zainteresowany to pisz na priv.

Ktoś jeszcze jest chętny? Zapraszamy!

Wyczysc skrzynke bo chyba tyle chetnych ze juz miejsca nie masz :zabki:

DML
27-11-2009, 20:07
jutro kilka miedzynarodowych spotkan towarzyskich:

Irlandia v RPA
Szkocja v Argentyna
Francja v Nowa Zelandia
Walia v Australia
Wlochy v Samoa

ciekawie powinno byc zwlaszcza w Marsylii

ja na 90% wdepne jutro na AZS AWF Warszawa - Lechia Gdansk

ethan
27-11-2009, 21:28
DML ale to są siódemki czy pełne ??

Foxu
27-11-2009, 21:38
"Pelne"

wolf
28-11-2009, 11:13
Wyczysc skrzynke bo chyba tyle chetnych ze juz miejsca nie masz :zabki:

THX, gramy dzisiaj zapraszamy :lajkonik:

Foxu
28-11-2009, 21:09
Tak mnie naszlo, ogladajac mecz AllBlacks, i znalazlem filmik z meczu przeciwko Tonga.
Nie wiedzialem ze w takim wypadku obie druzyny w tym samym czasie taniec wykonuja

http://www.youtube.com/watch?v=8eGCsEQ15L4&NR=1

pooceq
28-11-2009, 21:30
Haka - taniec wojenny Maorysow, a ci mieszkaja nie tylko w Nowej Zealandii, a na wielu wyspach Oceanii.
jak graja dwie druzyny z regionu, to w takim wypadku jest spora szansa, ze obie go beda wykonywac :)

Foxu
28-11-2009, 21:33
To wiem, ale nie myslalem ze jednoczesnie. Bardziej mi pasowalo najpierw jedni potem drudzy.
All Blacks - Francja 15-9, 30. minuta narazie. All Blacks graja w bialych strojach dzisiaj :)

pooceq
28-11-2009, 21:35
blad 22-12

fajny mecz jak na razie. duzo lepszy niz ten w Dublinie

pooceq
28-11-2009, 22:37
Francja - All Blacks 12 -39

swietny mecz!

Foxu
28-11-2009, 22:38
Francuzom starczylo sil i pomyslow na 35 minut potem to juz tylko jedna druzyna grala

pooceq
28-11-2009, 22:51
tym sposobem All Blacks chyba koncza rok na pozycji numer 1 w swiatowym rankingu unii rugby. Springboki niezle grali przez wiekszosc roku, ale ostatnio troche spuscili z tonu.

Rutek
29-11-2009, 17:50
reportaż z 2000 roku o rugbistach Arki Gdynia http://www.youtube.com/results?search_query=to+my+rugbi%C5%9Bci&search_type=&aq=0&oq=to+my

wolf
29-11-2009, 22:25
Ponawiam pytanie czy ktoś chciałby z nami zagrać? Pisać na PW.

Foxu
05-12-2009, 15:26
Za chwile Barbarians-Nowa Zelandia. I podawali fakt ze Nowa Zelandia nie stracila punktow przez przylozenie od ponad 400minut. Pucek, ogladasz? Na BBC leci

pooceq
05-12-2009, 15:31
chcialbym, ale czasu nie bede mial zbytnio...

zreszta pierdole... pozniej pojde sie obciac. ogladam!

pooceq
05-12-2009, 16:25
elegancki meczyk jak na razie. Habana jest nie do ztrzymania, jak juz ta pilke przechwyci. wydaje mi sie, ze zgolenie tego idiotycznego wasa mu pomoglo :)

Foxu
05-12-2009, 16:35
Wasy to wszyscy prawie mieli. Szkoda ze NZ gra jakims rezerwowym skladem

camber
17-12-2009, 00:13
http://sport.onet.pl/0,1248763,138619,21,0,0,0,fotoreportaz.html

heh ;)

krepel83
16-01-2010, 18:36
6 lutego rusza kolejny puchar 6 narodów.Dobra informacja dla fanów w Polsce jest taka że canal+ przedłużył o kolejne 4 lata umowę na transmisje owego turnieju.Groźni w tym roku powinni być Szkoci co potwierdziły niedawne test mecze.Walia z tego co się dowiedziałem aktualnie ma kontuzjowanych ok 10 zawodników,Anglicy z kolei są silniejsi niż przed rokiem a to za sprawa powrotu między innymi Wilkinsona.Oto rozkład jazdy na zbliżający się turniej:

Terminarz Pucharu Sześciu Narodów 2010:
6 lutego, Irlandia - Włochy (Croke Park)
6 lutego, Anglia - Walia (Twickenham)
7 lutego, Szkocja - Francja (Murrayfield)
13 lutego, Walia - Szkocja (Millennium Stadium)
13 lutego, Francja - Irlandia (Stade de France)
14 lutego, Włochy - Anglia (Stadio Flaminio)
26 lutego, Walia - Francja (Millennium Stadium)
27 lutego, Włochy - Szkocja (Stadio Flaminio)
27 lutego, Anglia - Irlandia (Twickenham)
13 marca, Irlandia - Walia (Croke Park)
13 marca, Szkocja - Anglia (Murrayfield)
14 marca, Francja - Włochy (Stade de France)
20 marca, Walia - Włochy (Millennium Stadium)
20 marca, Irlandia - Szkocja (Croke Park)
20 marca, Francja - Anglia (Stade de France)

Rugby w Polsce budzi coraz większe zainteresowanie, co mnie osobiście strasznie cieszy.Mam nadzieje że będzie Nas coraz więcej, a na zachętę wrzucam kilka według mnie najlepszych stron o Rugby

http://rugbisci.blogspot.com/ - fajny blog Polaka mieszkającego na co dzień na wyspach
http://www.rugbypolska.pl/ - wszystko o rugby od a-z
http://www.rugby.info.pl/ - tutaj znajdziesz wiele informacji na temat polskiego rugby
http://www.pzrugby.pl/index.html - polski związek rugby
http://www.scrum.com/
http://www.planetrugby.com/0,,,00+en-USS_01DBC.html
http://www.ercrugby.com/eng/ - wszystko o europejskich pucharach
http://www.rbs6nations.com/en/home.php - oficjalna strona pucharu 6 narodów
http://www.rugbydump.com/ - najlepsza strona z filmikami
http://www.guinnesspremiership.com/ - angielska premiership
http://www.magnersleague.com/ - liga celtycka (Irlandia,Walia,Szkocja)
http://www.lnr.fr/ - francuska top 14

miłej lektury :) pozdrawiam

Pyskaty
18-01-2010, 13:29
Gdy przyszedł na pierwszy trening, usłyszał od prowadzącego zajęcia - "Nie masz czego tu szukać, chuderlaku!". Teraz waży ponad 100 kilogramów i jest wielką nadzieją polskiego rugby. Mateusz Bartoszek uczy się w elitarnej akademii we Francji, w wieku 19 lat zadebiutował w reprezentacji.

Mateusz Bartoszek (z piłką) podczas meczu Sporting Club Albigeois

- To jest ogromny talent. Pracowity i zdeterminowany, by odnieść sukces, młody sportowiec - chwali Tomasz Putra, trener kadry. Bartoszek jest zawodnikiem Sporting Club Albigeois, zespołu, który jest dumą mieszkańców Albi - małego miasta (ok. 50 tys. mieszkańców) leżącego na południu Francji. Nazwa klubu nawiązuje do czasów średniowiecza, gdy tamtejsze tereny zamieszkiwali albigensi, czyli grupy uważane przez katolików ze heretyckie. Miejscowy klub ma ponadstuletnią tradycję (powstał w roku 1906) i należy dziś do Top 14, czyli rozgrywek zrzeszających najlepsze francuskie kluby. - Pierwszy zespół radzi sobie przeciętnie. Walczymy o utrzymanie. To jednak nie odstrasza kibiców, których na każdym meczu jest ponad 10 tysięcy - opowiada Bartoszek, który trenuje rugby od siedmiu lat.

- Pozycja pierwszej drużyny nie ma żadnego znaczenia! Zaręczam, że w Polsce żaden klub piłkarski nie ma szkolenia na takim poziomie, jak w Albi troszczą się o młodych rugbystów. To profesjonalna fabryka zawodowych sportowców - podkreśla Putra.

19-latka z Bytomia zaprosił do Albi miejscowy trener, który obserwował go w meczach towarzyskich polskiej reprezentacji juniorów. Bartoszek dopiero walczy o miejsce w pierwszej drużynie. Francuzi na razie szlifują jego talent w specjalnej akademii. Zawodnicy są skoszarowani niczym starożytni gladiatorzy - ich życie jest podporządkowane doskonaleniu sztuki gry jajowatą piłką.

- Każdego dnia wstaję o 6.30. Dwadzieścia minut poświęcam na rozciąganie, jem śniadanie i biegnę do szkoły. Około południa mam pierwszy trening. Potem znowu nauka i wieczorem kolejne zajęcia z trenerami. A tych mam przynajmniej czterech. Od techniki, od przygotowania kondycyjnego, od formacji młyna, do której należę... - wylicza.

Klub wynajmuje młodym rugbystom przestronną kamienicę. Do klubowej akademii uczęszczają głównie Francuzi, ale jest też Nowozelandczyk oraz kolejny Polak - Dawid Popławski z Sochaczewa.

- Żyjemy jak rodzina. Wspólnie spędzamy wolny czas, jemy posiłki. Na początku miałem olbrzymi problem z językiem. Chodzę do francuskiego liceum, więc nie miałem innego wyjścia, niż się go nauczyć. Poświęcałem temu i sześć godzin dziennie i teraz mogę powiedzieć z dumą, że swobodnie dogaduję się po francusku! - uśmiecha się Bartoszek.

Rugbysta przyznaje, że ma wielkie szczęście. Nie dość, że ma możliwość nauki i treningu w kraju, który uchodzi za europejską mekkę rugby, to jeszcze nic za to nie płaci. - Podpisałem umowę z Akademią, i to ona sponsoruje mój pobyt. Kontraktu jeszcze nie mam, ale po wygranych meczach dostajemy niewielkie premie. To mi w zupełności wystarcza - dodaje.

Polscy rugbyści są lubiani w Albi. Przed laty o sile drużyny stanowili m.in. pochodzący z Wielkopolski Grzegorz Gąsiorowski i Mariusz Piasek. - Obaj po zakończeniu kariery zostali we Francji. Grzegorz Gąsiorowski jest inżynierem budowlanym i pracuje u mera Albi. Często rozmawiam też z Mariuszem Piaskiem, który jest tutaj bardzo ceniony. Przed laty był jednym z filarów SC Albigeois. Bardzo liczę się z jego zdaniem - podkreśla

Bartoszek ma nadzieję, że wkrótce i on będzie bił się o zwycięstwa w Top 14. - Moje sportowe życie nabrało tempa. Jeszcze kilka miesięcy temu nawet nie marzyłem, że zagram w reprezentacji Polski, a przecież debiut w meczu z Czechami mam już za sobą. Do Francji też przyjechałem, żeby grać z rówieśnikami, a od razu trafiłem do zespołu 21-latków. Z pierwszą drużyną też już pracowałem

- mówi. - Jeżeli nie straci zapału, będą omijać go kontuzje, i jeśli będzie miał trochę szczęścia, to Polska zyska gracza światowego formatu - zapewnia Putra.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Może drugi Grzegorz Kacała nam wyrośnie ;)

Foxu
18-01-2010, 16:05
Sprawdzilem ceny biletow na mecze Szkocji. I na mecz z Anglikami i Francja ceny 30, 50 i 70 funtow z tym ze bilety za 30 juz sa wyprzedane. Poogladam wiec w TV

pooceq
18-01-2010, 21:25
ja sie wybiorena final Guiness Premiership - tylko 25 funtow w Twickenham. zastanawiam sie nad czestszymi wizytami na lidze angielskiej (np Quins maja druzyny zarowno RU jak i RL, wiec mozna dokladniej obadac obie wersje tego sportu)

aha, Foxu, Proksa walczyw Glasgow jakos w najblizszym czasie. polecam :)

krepel83
18-01-2010, 22:49
np Quins maja druzyny zarowno RU jak i RL

Polecam i to bardzo :),byłem na meczu GP z Bath i mimo nie najlepszych miejscówek absolutnie nie żałuje :)Ugo Monye jak tylko był przy piłce podnosił się tumult na widowni porównywalny z tym jaki mamy na GieKSie przy okazji występów Daiquiri :)W finale GP znając życie będą London Irish oraz Leicester Tigers.Pozdrawiam

pooceq
18-01-2010, 23:40
mowisz, ze na Quins jest niezly doping? na atmosferze tez mi bardzo zalezy i wlasnie o nich dobre slowa slyszalem, ale London Irish ponoc jeszcze lepsi pod wzgledem atmosfery, ale ciut dalej i troszke drozszy bilet (za £10 ma travelkarte do Londka, a bilet do Reading £20 z Gatwicku)

no i na jaki sektor warto isc - ja na poczatek zastanawiam sie nad odkryta trybuna, ale o tej porze roku to chyba dosc ryzykowne

krepel83
19-01-2010, 13:10
mowisz, ze na Quins jest niezly doping? na atmosferze tez mi bardzo zalezy i wlasnie o nich dobre slowa slyszalem, ale London Irish ponoc jeszcze lepsi pod wzgledem atmosfery, ale ciut dalej i troszke drozszy bilet (za £10 ma travelkarte do Londka, a bilet do Reading £20 z Gatwicku)

no i na jaki sektor warto isc - ja na poczatek zastanawiam sie nad odkryta trybuna, ale o tej porze roku to chyba dosc ryzykowne

Ja byłem tylko raz w Anglii na meczu rugby.Było to przy okazji wyjazdu na mecz piłkarski wiec ciężko mi powiedzieć gdzie lepsza atmosfera i które miejsca lepsze (ja miałem te za bramką).Co do dopingu to jest to pojęcie względne bo śpiewanie od czasu do czasu 1,2,3 Harlequins trudno nazwać dopingiem.Pisałem tylko o ożywieniu trybun gdy przy piłce jest miejscowa gwiazda Ugo Monye :)Generalnie kibicowanie w Anglii bardzo mnie zaskoczyło in minus i dotyczy to zarówno meczy piłkarskich jak i rugby.Byłem 2 razy na szpilu i jedyne co udało mi słyszeć to doping od czasu do czasu ekipy gości, dodam że były to mecze Arsenalu (co jeszcze mogłem jako tako zrozumieć) i West Hamu (czego już zrozumieć nie mogłem)Zaśpiewają na początku hymn a potem siedzą i przeważnie narzekają ,a co gorsza nawet jak jest wynik na styku to wychodzą ze stadionu...Nie wiem gdzie są Ci kibice co o nich pisali książki i filmy kręcili.Pozdro

pooceq
19-01-2010, 23:01
czesto chodze na Arsenal, to wiem jak pilka wyglada... czasem jednak bys sie mogl zaskoczyc
chodzi mi o atmosfere na Rugby. sprawdzenie na wlasnej skorze wyjdzie mi tylko na dobre :)

Pyskaty
02-02-2010, 21:33
Już w sobotę rusza Puchar 6 Narodów. Jak zwykle kibicuje Irlandczykom z O'Driscoll'em na czele. Nawiązując do pierwszego meczu Irlandczyków ze Szkotami to Flower of Scotland odśpiewane przez 50k ludzi brzmi niesamowicie ;). Wybiera się ktoś na mecz z braci emigracyjnej;)?

Foxu
02-02-2010, 23:42
Jak juz pisalem, ceny bileow troche odstraszaja tym bardziej ze jak ostatnio sprawdzalem to nie bylo juz tych za 30, ino 50 i 70. Chcialem sie wybrac na Szkotow z Anglia ale pozostaje tv

A i slyszalem Flower of Scottland na meczu przeciwko Nowej Zedlandii w Edinburghu w zeszlym roku (?)

pooceq
03-02-2010, 20:56
ja puchar odpuszczam, bo interesujacy mnie mecz (Anglia-Irlandia) za drogo i pewnie bedzie sie cieszyl sporym zainteresowaniem

w nastepny weekend Saracens - Worcester na Wembley, a w kwietniu derby Londynu Saracens - Quins, rowniez na Wembley. obydwa mecze w sumie za jakies £17 - to sie nazywa "value for money" :)

krepel83
05-02-2010, 15:03
Ja powiem szczerze że już pomału sikam w majty na sama myśl o tym turnieju.Jak co roku kibicuje Włochom, wiem ze są bez szans ale zawsze miło się patrzy jak chopcy walczą przynajmniej o jedno przyłożenie.W tym roku wyjątkowo trudno wytypować faworyta bo poziom ze względu na kontuzje w ekipie Walijskiej i wzmocnienia Anglików bardzo się wyrównał.Dobra formę w test-meczach prezentowali Szkoci, jednak ja jak kolega Pyskaty stawiam na Iroli.Oprócz wyżej wymienionej gwiazdy na uwagę zasługują Rob Kearney, Tommy Bowe a zwłaszcza Paul O'Connell z ekipy Munster.Na oficjalnej stronie turnieju można już zobaczyć składy na 1 kolejkę.Jest parę niespodzianek zwłaszcza w składzie Francuzów.oto linki :

Irlandia-Włochy
http://www.rbs6nations.com/en/england/matchcentre/7991.php?section=lineups&fixid=85248

Anglia-Walia
http://www.rbs6nations.com/en/england/matchcentre/7991.php?section=lineups&fixid=85249 tutaj jedna zmiana z tego co czytam Riki Flutey ma kontuzje i zastąpi go Toby Flood

Szkocja - Francja
http://www.rbs6nations.com/en/england/matchcentre/7991.php?section=lineups&fixid=85250 składu Francuzów nie podali jeszcze na stronie głównej a wiec podam z innego źródła :) Pełny skład: 15 Clement Poitrenaud, 14 Benjamin Fall, 13 Mathieu Bastareaud, 12 Yannick Jauzion, 11 Aurelien Rougerie, 10 Francois Trinh-Duc, 9 Morgan Parra, 8 Imanol Harinordoquy, 7 Fulgence Ouedraogo, 6 Thierry Dusautoir (k), 5 Pascal Pape, 4 Lionel Nallet, 3 Nicolas Mas, 2 William Servat, 1 Thomas Domingo; rezerwowi: 16 Dimitri Szarzewski, 17 Luc Ducalcon, 18 Julien Pierre, 19 Julien Bonnaire, 20 Jean-Baptiste Elissalde, 21 David Marty, 22 Vincent Clerc.

Pozdrawiam

pooceq
05-02-2010, 20:36
teacht ar Éirinn... i wszystko na temat :)

po zeszloweekendowej wyprawie do reszty polubilem ten kraj, nawet sobie koszulke Ulsteru kupilem.

Foxu
06-02-2010, 15:39
No to Puchar Szeciu Narodow rozpoczety. 4 min temu :)

kosa
06-02-2010, 16:23
Nudny ten mecz, ale można się było tego spodziewać - różnica klas. Kiedy następny z tego Pucharu?

Foxu
06-02-2010, 16:32
O 17 (czasu UK) Anglia-Walia.

Tu masz stronke
http://www.rbs6nations.com/en/home.php

Chudy NFG
06-02-2010, 18:59
1 polowa Anglia-Walia bardzo dobra ... wynik 13-3 ... koncowka super :)

pooceq
06-02-2010, 21:03
brawo Irlandia!
jutro Szkocja - Francja... powinien byc ciekawy mecz
dzisiejsze mecze niestety opuscilem, bo bylem w Cardiff. Walia to rzeczywiscie jest kraj jednego sportu

kosa
06-02-2010, 21:07
Dobry był ten drugi mecz. Trzymał w napięciu prawie do samego końca. Szkoda, tego fatalnego błędu Walijczyków/świetnego przechwytu Angoli i zabójczej kontry.

Pyskaty
06-02-2010, 22:09
Anglia - Walia

Fajny szybki mecz. Szkoda trochę Walijczyków, ale nie ma sie co dziwić albo by minimalnie wygrali w końcówce albo przegrali wiekszą ilością punktów. Musieli się otworzyć i ryzkownie zagrać. Cos kopy z karnych im dzis nie wychodziły.

Irlandia - Włochy

Mecz bez niespodzianki. Irlandczycy kontrolowali od początku mecz. Z drugiej jednak strony Włosi nie utrudniali im zbytnio życia. Nawiasem mówiąc to strasznie dużo autów było przegranych z ich strony (nawet to komentator podkreślił) zwłaszcza tych własnych.

Jutro Szkocja - Francja. Licze, że Francja cos pokaże ciekawego. Napewno będzie efektowny i szybki mecz bo obie druzyny dość dobrze grają ręką. Zwłaszcza Francja ;)

Pyskaty
07-02-2010, 18:14
Francja zdominowała dziś Szkotów, cały mecz rozstrzygnoł się w pierwszej połowie, mecz był szybki i bez dużej ilości kopów. Francja, Irlandia, Anglia - chciałbym żeby ktoś z tej trójki wyfrał puchar ze szczególnym uwzględnieniem Irlandi :)

kosa
07-02-2010, 18:21
No mecz dzisiejszy nie trzymał w napięciu - Francja była dużo lepsza.

krepel83
08-02-2010, 14:19
Generalnie pierwsza kolejka przebiegła bez większych niespodzianek.Myślałem że Szkoci trochę bardziej powalczą z Francuzami .W test meczach jakiś czas temu wyglądało to naprawdę dobrze ale wczoraj już tak pięknie nie było i goście z nad Sekwany spokojnie kontrolowali mecz.Najlepiej zaprezentowali się Anglicy w dużej mierze dzięki kapitalnej dyspozycji Wilkinsona z karnych.Walia jednak nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, trzeba pamiętać że 2 przyłożenia stracili grając w osłabieniu a dodatkowo strasznie pudłowali z karnych na początku meczu (James Hook).W ostatnim omawianym meczu można było w ciemno postawić na Iroli bo różnica była aż nadto widoczna.Szkoda mi makaronów bo się chopcy starają ale umiejętności brak.Najgorsze jest to że włosi gdyby dorwali naszych rugbystów to różnica klas byłaby bardziej widoczna niż w ich meczu z Irlandią.

krepel83
10-02-2010, 13:12
Dla tych którzy nie widzieli weekendowych zmagań w pucharze :

Irlandia - Włochy

http://www.megaupload.com/?d=IP81II62
http://www.megaupload.com/?d=QB8A9F52

Anglia- Walia

http://www.megaupload.com/?d=UJ2XAGWT
http://www.megaupload.com/?d=ABUYOICE

Szkocja - Francja

http://www.megaupload.com/?d=QWSBIUE6
http://www.megaupload.com/?d=V1FU36Z8

Skróty można oglądnąć na oficjalnej stronie pucharu 6 narodów
http://www.rbs6nations.com/en/home.php
oraz tutaj http://www.youtube.com/user/sixnations2010

pozdrawiam

pooceq
10-02-2010, 22:42
dzieki wielkie! wszystkie przegapilem :)

krepel83
11-02-2010, 21:57
Za RugbyPolska.pl

Przed drugą kolejką Pucharu Sześciu Narodów, w składach wszystkich reprezentacji nastąpią drobne zmiany. Niektóre spowodowane są kontuzjami, inne słabszym występem poszczególnych zawodników.
Zacznijmy od prowadzących w tej chwili Irlandczyków. Ogólnie wiadomo, że nie zmienia się składu zwycięzców i zgodnie z tą zasadą postępuje trener liderów, Declan Kidney. Oznacza to, że w Paryżu o zwycięstwo znów powalczy niezniszczalne trio: John Hayes, Brian O'Driscoll i Ronan O'Gara. Jedyna zmiana w tej piętnastce to posadzenie na ławce Andrew Trimble i wstawienie w jego miejsce na skrzydło Keith'a Earls. Kidney czeka również na decyzję lekarzy odnośnie stanu kontuzjowanego rwacza, Stephen'a Ferris. Dlatego jak na razie zostawił sobie wolne miejsce pod numerem 6 i podał 9 rezerwowych, z których dwóch nie wystąpi w sobotnim starciu.

Skład Irlandii: Rob Kearney; Tommy Bowe, Brian O'Driscoll (capt), Gordon D'Arcy, Keith Earls; Ronan O'Gara, Tomas O'Leary; Jamie Heaslip, David Wallace, AN Other; Paul O'Connell, Leo Cullen; John Hayes, Jerry Flannery, Cian Healy
Rezerwowi: Rory Best, Tom Court, Donnacha Ryan, Sean O'Brien, Kevin McLaughlin, Eoin Reddan, Jonathan Sexton, Paddy Wallace, Andrew Trimble

Anglicy już zacierają ręce przed starciem z Włochami, gdyż na pozycję środkowego powróci ich ulubieniec Riki Flutey. Urodzony w Nowej Zelandii center nie wystąpił przeciwko Walii z powodu przypadkowej kontuzji na bezkontaktowej sesji treningowej. W wyjściowym składzie, po raz pierwszy pojawi się natomiast filar Leicester Tigers, 22-letni Dan Cole, który zastąpi kontuzjowanego David'a Wilson'a. Nie znamy jeszcze angielskiej ławki rezerwowych, ale na pewno zasiądzie na niej Toby Flood, którego na placu gry zastapi powracający Flutey.

Skład Anglii: 15 Delon Armitage, 14 Mark Cuete, 13 Mathew Tait, 12 Riki Flutey, 11 Ugo Monye, 10 Jonny Wilkinson, 9 Danny Care, 1 Tim Payne, 2 Dylan Hartley, 3 Dan Cole, 4 Simon Shaw, 5 Steve Borthwick (Captain), 6 James Haskell, 7 Lewis Moody, 8 Nick Easter.

Francuzi byli zmuszeni do dokonania dwóch zmian w swojej piętnastce. W miejsce Aurelien Rougerie w decydującym starciu z Irlandczykami, wybiegnie Alexis Palisson, na prawym skrzydle Benjamin’a Fall’a zastąpi Vincent Clerc. Obie zmiany spowodowane są kontuzjami szyi francuskich skrzydłowych. Marc Lievremont zdecydował się zostawić w składzie duo łączników Trinh-Duc – Parra, choć według mnie ten drugi wyraźnie spowalniał grę Trójkolorowych.

Skład Francji: Clement Poitrenaud; Vincent Clerc, Mathieu Bastareaud, Yannick Jauzion, Alexis Palisson; François Trinh-Duc, Morgan Parra; Imanol Harinordoquy, Fulgence Ouedraogo, Thierry Dusautoir (capt); Pascal Pape, Lionel Nallet; Nicolas Mas, William Servat, Thomas Domingo
Rezerwowi: Dimitri Szarzewski, Sylvain Marconnet, Julien Pierre, Julien Bonnaire, Frederic Michalak, David Marty, Julien Malzieu

Łatwo można sobie wyobrazić jakie nastroje panują w tej chwili w obozie Walijczyków. Po przegranej w kiepski raczej stylu z Anglikami, podopieczni Warren’a Gatland’a zgodnym chórem obiecują poprawę i walkę o zwycięstwo w Pucharze. Alun-Wyn Jones, który otrzymał żółtą kartkę za idiotyczne podłożenie nogi rywalowi uniknął gniewu szkoleniowca i znalazł się w wyjściowym składzie przed starciem ze Szkotami. Nowozelandzki trener dokonał tylko dwóch zmian. Leigh Halfpenny wraca na prawe skrzydło w miejsce klubowego kolegi Tom’a James’ a, natomiast Luke Charteris zostanie zastąpiony na drugiej linii przez Jonathan’a Thomas’a. Na ławce usiądzie również wciąż zmagający się z kontuzją Gethin Jenkins.

Skład Walii: Lee Byrne; Leigh Halfpenny, James Hook, Jamie Roberts, Shane Williams; Stephen Jones, Gareth Cooper; Ryan Jones (capt), Martyn Williams, Andy Powell; Alun-Wyn Jones, Jonathan Thomas; Adam Jones, Gareth Williams, Paul James
Rezerwowi: Huw Bennett, Gethin Jenkins, Bradley Davies, Sam Warburton, Richie Rees, Andrew Bishop, Tom Shanklin

Szkoci są chyba najbardziej zawiedzioną ekipą po pierwszej kolejce Pucharu. Zagrali ładnie i efektownie, ale niestety mało efektywnie. W tym meczu dodatkowo zabraknie im solidnego drugo liniowca w postaci Nathan’a Hines’a. Zastąpi go zawodnik z Edynburga, Jim Hamilton. Za swój nie do końca udany występ został odesłany na ławkę Phil Godman, a w jego miejsce Andy Robinson powołał doświadczonego Dan’a Parks’a. Filar Euan Murray, który opuścił mecz z Anglikami z powodów religijnych (?) wraca na pierwszą linię w miejsce Moray’a Low’a. Na lewe skrzydło po wyleczeniu urazu powraca Rory Lamont, strącając na rezerwę Max’a Evans’a. Jego brat Sean Lamont, który tak dobrze spisywał się w potyczce z Francuzami, tym razem wystąpi na pozycji centra.

Skład Szkocji: 15 Chris Paterson, 14 Thom Evans, 13 Sean Lamont, 12 Graeme Morrison,11 Rory Lamont, 10 Dan Parks, 9 Chris Cusiter,1 Alasdair Dickinson, 3 Euan Murray, 4 Nathan Hines, 5 Alastair Kellock, 6 Kelly Brown, 7 John Barclay, 8 Johnnie Beattie.
Rezerwowi: Scott Lawson, Allan Jacobsen, Richie Gray, Alan MacDonald, Mike Blair (Edinburgh), Phil Godman, Max Evans

Konia z rzędem temu, kto na międzynarodowych portalach rugby znajdzie 5 informacji na temat Włochów. Choć reprezentanci Italii grają wśród najlepszych już od 10 lat, wciąż traktowani są po macoszemu ze względu na słabsze wyniki. Ich wysiłki i powolny, ale stały postęp nie znajduje najwyraźniej uznania w oczach Brytyjczyków. Po długich poszukiwaniach mamy jednak szczątkowe informacje z południa Europy. Z Anglikami nie zagra drugo liniowiec Carlo Del Fava, który w narodowych barwach wygrał 42 spotkania. Kontuzjowanego zawodnika Viadany zastąpi Marco Bortolami z Gloucester. Na szczęście pomocą służy strona włoskiej federacji, dzięki której przedstawiamy 24 osobowy skład w kolejności alfabetycznej.

Skład Włoch: Matias AGUERO, Mauro BERGAMASCO, Mirco BERGAMASCO, Valerio BERNABO, Riccardo BOCCHINO, Marco BORTOLAMI, Gonzalo CANALE, Pablo CANAVOSIO, Martin CASTROGIOVANNI, Lorenzo CITTADINI, Paul DERBYSHIRE, Gonzalo GARCIA, Quintin GELDENHUYS, Leonardo GHIRALDINI (kapitan) Craig GOWER, Andrea MASI, Luke McLEAN, Fabio ONGARO, Salvatore PERUGINI, Kaine Paul ROBERTSON, Alberto SGARBI, Josh SOLE, Tito TEBALDI, Alessandro ZANNI.

krepel83
15-02-2010, 13:56
Za nami 2 kolejka najstarszego i najbardziej prestiżowego turnieju w europejskim rugby, czyli pucharu 6 narodów.Obyło się w sumie bez większych niespodzianek choć nie do końca.W pierwszym sobotnim meczu przez większa część meczu przecierałem oczy ze zdziwienie bowiem Szkocja całkowicie kontrolowała wydarzenia na boisku (zwłaszcza w 1 połowie)Pewnie było by tak do końca ale najpierw z boiska musiał zejść etatowy obrońca Szkotów Chris Paterson, a następnie po fatalnie wyglądającym starciu Thom Evans.Na domiar złego goście zaczęli łapać głupie żółte kartki co w końcówce wykorzystali Walijczycy.Dodam jeszcze ze końcówkę meczu można przyrówna do klasyków piłki nożnej jak finał lm - Bayern-ManU 1:2 albo pamiętny mecz Legia - Widzew 2:3.

Kolejnym meczem było spotkanie Francji z faworytem numer 1 do wygranej całego turnieju Irlandią.I tutaj można mówić o największej niespodziance tego weekendu.Nie chodzi mi o samą wygraną "żabojadów" ale o jej rozmiary.Wynik 33-10 mówi samo za siebie ale tez nie bierze się z niczego.Przecież kraj nad Sekwana co roku sprowadza do swojej ligi największe gwiazdy już nie tylko z półkuli południowej ale i z wysp brytyjskich co jakiś czas temu było nie do pomyślenia.Drużyny top 14 co roku "produkują" w swoich akademiach bardzo dobrze wyszkolonych graczy którzy śmiało mogą zasilić przynajmniej połowę klubów w Europie.

W niedzielnym meczu mogło dojść do największej sensacji od dawien dawna ale ekipa Włoch ostatecznie nie dała rady rozkojarzonym Anglikom przegrywając 12-17.Johny Wilkinson w tym spotkani przeszedł samego siebie bo nie trafiał z pozycji z których z reguły trafia nawet piętą.Włosi tradycyjnie ambitnie,walecznie,konsekwentnie i....brzydko.Brakuje ostatniego podania i reżysera gry na pozycji numer 10.

Wyniki:
Walia-Szkocja - 31:24
Francja - Irlandia - 33-10
Włochy - Anglia - 12-17

Dla tych którzy przegapili weekendowe zmagania:
Walia - Szkocja http://www.megaupload.com/?d=BY5X7T66
oraz:
1 połowa
http://www.megaupload.com/?d=4M240DY5
2 połowa
http://www.megaupload.com/?d=UVX639B7

Francja - Irlandia wrzucę później, coś nie tak było z linkami
Włochy - Anglia
1 połowa http://www.megaupload.com/?d=4PGI6J1S
2 połowa http://www.megaupload.com/?d=NY6E4YDY

hasło:Flash49

Pozdrawiam

krepel83
15-02-2010, 18:04
tak jak obiecywałem wrzucam link do meczu Francja - Irlandia
http://www.megaupload.com/?d=L8ZIUDT1

poniżej przedstawiam chamski kop młynarza Irlandczyków na zawodniku ataku ekipy francuskiej.Oby takich zdarzeń było jak najmniej.dodam tylko że młody Francuz musiał opuścić boisko z kontuzja kolana.

http://www.youtube.com/watch?v=zlt-fSElWYU&feature=player_embedded

Pozdrawiam

krepel83
26-02-2010, 11:09
Trzecia kolejka Pucharu Sześciu Narodów będzie chyba najbardziej elektryzującą ze wszystkich pięciu rund. Konia z rzędem temu, kto wytypuje wyniki starć pomiędzy Walią i Francją, Anglią i Irlandią oraz Włochami i Szkocją.

Tym razem rywalizacja startuje już w piątek, a mecz pomiędzy reprezentacjami Walii i Francji, będziecie mogli oglądać na Canal + Sport 2 o 20:55. W tym pojedynku Francuzi mogą zrobić ogromny krok w stronę Wielkiego Szlema, a Walijczycy mogą przywrócić swoim kibicom nadzieje na triumf. Wszystkich sympatykó rugby elektryzuje wizja pojedynku Richie Rees'a i Morgana Parra, na pozycji łącznika młyna. Na ławkę, po kontuzji, powraca również doskonały Mike Philips! Walijczycy dysponują najsilniejszym zestawieniem w ataku, ale zabraknie im kilku kluczowych zawodników młyna. Praktycznie całkowicie została zmieniona pierwsza linia młyna, a ze względu na kontuzję nie zagra również Alun-Wyn Jones. NIe zagra również Andy Powell, wyrzucony z kadry za prowadzenie po pijaku. We francuskim obozie zabraknie na pewno wspieracza Pascal'a Papé. Poza tym Benjamin Fall zastąpi na skrzydle Vincent'a Clerc a rwacz Julien Bonnaire zajmie miejsce Fulgence Ouedraogo.

Kto wygra? Rozsądek każe obstawiać Francuzów, ale nie zapominajmy, że mecz odbędzie się w Walii, gospodarze będą mieli więc wsparcie wielotysięcznego tłumu, a ich tyły mogą wprowadzić sporo zamieszania w obronę Trójkolorowych, jeśli tylko wcześniej uporają się z potężnym Mathieu Bastareaud.

Kolejne spotkanie będziemy mieli okazję oglądać w sobotę o 14:25. Na boisko wybiegną wówczas reprezentacje Włoch i Szkocji. Prawdopodobnie właśnie w tym starciu rozstrzygnie się sprawa tegorocznej drewnianej łyżki, której będą chciały unikną obie ekipy. Do składu Włochów powraca wspieracz Del Fava, ale czy jego obecność zdoła pobudzić do walki Azzurrich? Gospodarzom meczu będzie niezwykle ciężko, bo choć Szkocja przegrała dotychczasowe spotkania, w tym roku prezentuje się wyjątkowo dobrze! Szybka gra ręką, efektowne akcje i dynamiczna formacja młyna. Problemem będzie jednak brak kluczowych zawodników, którzy ze względu na kontuzje nie wystąpią już do końca tegorocznej edycji P6N. Są to Chris Paterson, Thom Evans oraz Rory Lamont. Zastąpią ich jednak równie klasowi zawodnicy: Hugo Southwell, Simon Danielli oraz Max Evans. W młynie Allan Jacobsen zastąpi na filarze Alasdair'a Dickinson.

Kto wygra? Wydaje mi się, że mimo wszystko z tarczą do domu wracać będą Szkoci, a Włosi znów podejmą walkę... nic poza tym jednak nie zdołają osiągnąć.

Ostatni mecz na antenie Canal + Sport 2 rozpocznie się o 16:55. Anglicy muszą wygrać jeśli chcą podtrzymać swoje nadzieje na wielki szlem i decydujące starcie z Francuzami. Irlandczycy będą starali się zapomnieć o wysokiej przegranej na Stade de France i kontynuować walkę o obronę tytułu z zeszłego roku. W składzie Anglików wszystkie oczy skierowane będą na Jonny Wilkinson'a, który był ostatnio krytykowany za postawę w meczu z Włochami. Gwiazdor Mistrzostw Świata z 2003 stwierdził, że nikt nie wywiera takiej presji na jego grę, jak on sam, więc kibice nie muszą martwić się o postawę kopacza w meczu z Irlandią. Na przeciwko sir Jonny'ego stanie młody, ale niezwykle utalentowany Jonathan Sexton z Leinster i aż mnie świerzbi przed tym pojedynkiem. Doświadczenie, czy młodość? Trener Johnson nie dokonał żadnych zmian przed spotkaniem z Irlandią, podczas gdy goście, poza wymianą łącznika ataku, wprowadził do składu Rory Best (w miejsce zawiesoznego Jerry Flannery), a także Donncha O'Callaghan, który an drugiej linii zajmie miejsce Leo Cullen'a.

Kto wygra? Tutaj najtrudniej oszacować. Wydaje się, że większy potencjał ma Irlandia i tylko od zawodników zależy, czy będą potrafili wykrzesać z siebie to co najlepsze. Będzie to na pewno zaciekłe starcie gigantów!

Kajetan _____ik (RugbyPolska.pl)

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z autorem artykułu może poza jednym małym wyjątkiem.Myślę że w końcu Włosi wygrają swój mecz, ale to bardziej serce mną kieruje aniżeli zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam

Foxu
20-03-2010, 22:34
Wyglada na to ze Francja wygrala puchar

pooceq
20-03-2010, 23:51
wyglada na to, ze tak. ja z wiadomych powodow nie ogladalem calego meczu na Croke Park, ale z tego co widzialem, to Irysy chyba tak zle nie grali. z drugiej strony Szkoci unikneli "zdobycia" drewnianej lyzki.
gratulacje dla Francji za zdobycie trofeum i wygranie wszystkich meczy w tegorocznym turnieju

siatkarze
13-04-2010, 11:17
Szkoda że na olimpiadzie jest to Rugby w mniej licznym wydaniu. Jak oglądam mecze P6N to tam aż kipi od emocji a jak pokazują Polskie rozgrywki jakieś skróty to z uwagi że jest ich mniej o wiele to jest takie bieganie i ściganie się bardziej. Pomijając już to jakiej klasy są Nasi a jakiej tamci gracze.

wolf
25-05-2010, 22:44
W najbliższa sobotę mamy zamiar zadebiutować w tym roku nasze amatorskie granie w rugby. Jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam na priv :)

pooceq
26-05-2010, 07:54
oto dwa filmiki z zeszlego weekendu. polfinaly Super 14, chyba najlepszej ligi na swiecie

http://www.youtube.com/watch?v=qaSWTxucwCU
http://www.youtube.com/watch?v=HOmibR3aAJk

ciekawy final bedzie w sobote, obie druzyny z RPA

siatkarze
30-05-2010, 14:37
Nie no wymiatają oni. Ciekawe jakby zebrać samych amatorów i zorganizować dla nich mistrzostwa. W relacjach mówią że to sport dla ludzi inteligentnych - dżentelmenów ale ja miałem na myśli raczej bardziej liberalne zasady.

Foxu
30-05-2010, 17:25
Samoa wlasnie zapewnilo sobie mistrzostwo IRB Sevens (Rugby 7-osobowe) pokonujac w polfinale turnieju w Edinburghu Anglie po dwoch czesciach dogrywki (nagla smierc), 15-12. Zdobywajac ostatnie 3 pkty po koncowej syrenie (byl czas tylko na wykonanie karnego). Tym samym Nowa Zelandia, ktora gra teraz drugi polfinal z Australia, nie ma szans juz dogonic Saoma w ogolnej punktacji.

Pyskaty
22-06-2010, 19:17
http://www.*********/rugby/1,79242,8049659,Rugby__Samobojstwo_po_meczu__trage dia_rugbistow_AZS.html

Szkoda zawodnika ;/

krepel83
01-09-2010, 20:37
Top 14 na żywo w Orange Sport Info!

Doskonała informacja dla wszystkich fanów rugby. Telewizja Orange Sport wykupiła prawa do transmisji Top 14 i będzie na żywo transmitować dla was mecze najlepszej rugbowej ligi Europy!

Orange Sport Info nadawać będzie także program "Top 14 raport" w którym podsumowywać będzie ostatnią kolejkę.

dziś o 20:45 Super zapowiadający się mecz Racing Metro - Clermont

częściowo za www.rugbypolska.pl

pooceq
01-09-2010, 20:45
no to zajebiscie... najlepsza liga na swiecie, gra sie toczy bardzo szybko i widowiskowo w tej lidze... trzeba bedzie zwrocic uwage na ten kanal

krepel83
05-09-2010, 18:40
Hit kolejki! Biarritz to finalista ostatnich rozgrywek rugbowej ligi mistrzów - Heineken Cup. Stade Francais - trzynastokrotni mistrzowie Francji - obok Tuluzy bezdyskusyjnie najlepsza drużyna ostatniej dekady. W obu ekipach na każdej pozycji występuje gwiazda światowego formatu. Emocje i walkę do ostatniej minuty mamy gwarantowane, tym bardziej, że gospodarze mają sobie i kibicom coś do udowodnienia. Głośno było ostatnio o konflikcie jaki wybuchł pomiędzy graczami Młyna a trenerem tej formacji. W zażegnanie sporu musiał zaangażować się osobiście prezes klubu Serge Blanco, słynny przed laty obrońca francuskiej reprezentacji. Faworyta tego spotkania trudno wskazać, ale trzeba pamiętać, że Stade Francais jest aktualnym liderem tabeli.

Rugby Top 14: 5 runda: Biarritz - Stade Francais początek transmisji w Orange sport info w niedzielę 5 września od godz. 20:45. Zapraszamy!

za orange*********

p.s. w programie pisze że graja na Orange sport a nie tak jak pisze w artykule Orange sport info,a więc nie wiem sam...

pooceq
06-09-2010, 20:17
ogladalem w sobote RSA-Australia... emocji bylo co niemiara
w Premiership tez kilka ciekawych wynikow, min. porazki Saracenow i Tygrysow, czyli ubieglorocznych finalistow. wogole fajny pomysl z rozegraniem meczow Sarries-Irish i Quins-Wasps na Twickenham w dtym samym dniu. jeden bilet, a dwa mecze derbowe mozna zobaczyc. musze sie kiedys przejechac na takie cos. na razie sie moze wybiore, jak Sarries beda na Wembley grali

krepel83
07-09-2010, 08:29
Faktycznie tak jak piszesz super inicjatywa z tymi łączonymi meczami, tym bardziej że na Twickenham zasiadło ok.75000 kibiców....bilety po 10 funtów na 2 mecze jednak robią swoje :)Jeśli chodzi i pierwsza kolejkę w Aviva Premiership to największa niespodzianką jak dla mnie jest wygrana ekipy Exeter Chiefs absolutnego beniaminka nad zawsze mocną ekipą Gloucester.Cieszy również wygrana "moich" rekinów które mam nadzieje w tych rozgrywkach zdziałają coś więcej w poprzednim.W tym sezonie mocne powinny być ekipy Bath,Northampton Saints (szczególnie u siebie) i mimo nie najlepszego startu Saracens.

pooceq
07-09-2010, 08:47
o Leicester zapomniales... w dalszym ciagu sa silni i tez beda sie liczyc

krepel83
07-09-2010, 14:41
Oni są głównym kandydatek do mistrza ,na drugim miejscu typują Saracens (tak mi przynajmniej relacjonował kolega mieszkający w Anglii który jest w temacie)Faktycznie pominąłem ich ...sam nie wiem czemu :)
Magners League też się interesujesz ?

p.s. tak sobie myślę czy nie lepiej pisać na pw bo tutaj z tego co widzę i tak nikt nie zagląda :)

pooceq
07-09-2010, 14:49
a tam nie zaglada. ktos moze wejdzie i sie czegos nauczy

Magners League rowniez sledze, a szczegolnie Ulster (podoba mi sie Belfast). tam tez kilka ciekawych wynikow w ten weekend. mnie szczegolnie ciesz wygrana druzyny z Irlandii polnocnej nad mistrzami. Benetton Treviso tez osiagnal niezly wynik, jak na debiutanta. drugi debiutant juz bardziej przewidywalnie wypadl. choc z druzyna z samego poludnia Irlandii przegrac nie wstyd :) to chyba jedyny wyniki, ktory byl do przewidzenia, reszta to niespodzinaki

kumpelk musial Ci o Bath wspominac rowniez, bo tez sie niezle wzmocnili

krepel83
07-09-2010, 23:22
a tam nie zaglada. ktos moze wejdzie i sie czegos nauczy
masz racje, napisałem to pól żartem pól serio aby wjechać na ambicje tym co przeglądają a nic nie piszą :),ale widać średnio poskutkowało
Co do Magners League to najbardziej cieszy mnie jak już wspominałeś wygrana Benettonu Treviso :) jakoś kibicuje tym makaronom bo tak na dobra sprawę się dopiero uczą jak się gra w rugby (skoro oni się uczą to aż boje się pomyśleć gdzie jest Polska kadra).Moim zdaniem do przewidzenia była wygrana triumfatora ostatniego Challenge cup czyli ekipy Cardif Blues,co do reszty masz racje same niespodzianki.Porażki Ospreys i Leinster to faktycznie mega niespodzianki.Wracając do Bath to oni końcówkę poprzedniego sezonu mieli kapitalną,w tym dodatkowo się wzmocnili kapitanem reprezentacji Anglii czyli Lewisem Moodym.

pozdrawiam

Foxu
11-09-2010, 22:38
srednio poskutkowalo, bo bylem na urlopie przez ostatnie 2 tyg i dopiero teraz odrabiam zaleglosci. Pozatym ja to sie slabo interesuje klubowymi rozgrywkami, ale chetnie ogladam mecze druzyn narodowych. Apropo, jedzie ktos na MS do Nowej Zelandii w 2011 :hihi:

pooceq
12-09-2010, 12:35
ta... a Ty jedziesz?

ligowe mecze sa dobre, szczegolnie Top14 i Heineken Cup

krepel83
12-09-2010, 16:53
ligowe mecze sa dobre, szczegolnie Top14 i Heineken Cup

Zgadzam się z pooceq-iem rozgrywki ligowe są naprawdę dobre.Top 14 to owszem rozgrywki ligowe ale heineken cup to taka liga mistrzów (najlepsze ekipy Francji,Irlandii,Angli,Szkocji,Walii i Włoch)o czym pewnie wiesz.Dla mnie najbardziej interesująca jest Aviva Premiership i po dokooptowaniu drużyn włoskich Magners league.Top 14 jest podobno najsilniejsza jeśli chodzi o Europe ale jakoś średnio mnie rusza.Na mistrzostwa świata pewnie nie pojadę ale chętnie bym się wybrał na jeden z meczu pucharu 6 narodów który tradycyjnie rusza końcem lutego.

Foxu zachęcam do prześledzenia paru kolejek w rozgrywkach ligowych i zobaczysz że nie będziesz zawiedziony.Pozdrawiam

Foxu
13-09-2010, 16:36
Ja ogladalem na zywo mecze Szkocja-Nowa Zelandia i Szkocja-RPA, chcialem sie w zeszlym roku wybrac na Puchar 6 narodow. Szkocja-Anglia ale zanim sie zorientowalem ze juz sa bilety to najtanszych (£30) juz nie bylo, a nie usmiechalo mi sie wywalac £50 na te drozsze. Tymbardziej ze sam bym nie pojechal tylko z kobieta to jeszcze razy dwa koszta by poszly.

pooceq
13-09-2010, 20:45
powiedz jej, ze jak chce jechac, to nie sobie sama bilet kupi... ;) jakakolwiek reakcja spowoduje, ze bedziesz placil tylko za jeden :)

krepel83
17-09-2010, 22:35
Tydzień temu Bayonne pokonało na własnym boisku mistrza Francji, Clermont Auvergne. Tuluza przegrała na wyjeździe z innym potentatem - Biarritz. W piątek będzie zdecydowanym faworytem. Prezes drużyny gości Francois Salgoity ciągle powtarza, że mimo liderowania w Top 14 zarówno on, jak i jego zespół twardo stąpają po ziemi i ich celem wciąż jest utrzymanie w lidze, a nie walka o tytuł. Zasłona dymna, czy realna ocena sytuacji? Odpowiedź poznamy w piątek. Retransmisja meczu na antenie Orange Sport Info o 23.15.

W sobotę, na żywo, jak zwykle o 16.30 największy hit kolejki, a będzie nim starcie Tulonu z Clermont Auvergne. Niemal na każdej pozycji dojdzie do fascynujących pojedynków gwiazd poszczególnych ekip, ale z całą pewnością najwięcej emocji wzbudzi rywalizacja łączników ataku - słynnego Anglika Jonny'ego Willkinsona z Tulonu i Australijczyka Brocka Jamesa z Clermont.

Początek transmisji w Orange sport info w sobotę 18 września o godz. 16:20.

żródło: www.orange*********

Foxu
06-11-2010, 20:21
Springbok'i wlasnie pokonali Irlandczykow 23-21

Foxu
13-11-2010, 18:06
A za chwile Szkocja podejmuje w Edinburghu Nowa Zelandie

Gierdi
13-11-2010, 18:17
Na Polsat sport Leci mecz Polska - Mołdawia (po 9min. przegrywamy 0:7)

Foxu
13-11-2010, 18:35
a Szkocja po 15min 3-14 przegrywa.

Foxu
14-11-2010, 13:41
to co All Blacks zrobili ze Szkotami to masakra. Skonczylo sie 3-49. Myslalem ze na tym poziomie sie takie wyniki nie zdazaja, byla to najwieksza porazka Szkotow u siebie. Do tej poty 15-51 byla najwieksza.

Pyskaty
15-11-2010, 10:14
Fajny mecz w 15 ostatnio byl. NZ - Australia. Rewelacyjny szpill :)

DML
24-01-2011, 21:35
na odswiezenie tematu rzucam rozklad jazdy w tegorocznym Pucharze 6 Narodow bo to juz za niecale 2 tygodnie, jakie typy Panowie?

Pt 04-02 Wales v England
Sb 05-02 Italy v Ireland
Sb 05-02 France v Scotland
Sb 12-02 England v Italy
Sb 12-02 Scotland v Wales
Nd 13-02 Ireland v France
Sb 26-02 Italy v Wales
Sb 26-02 England v France
Nd 27-02 Scotland v Ireland
Sb 12-03 Italy v France
Sb 12-03 Wales v Ireland
Nd 13-03 England v Scotland
Sb 19-03 Scotland v Italy
Sb 19-03 Ireland v England
Sb 19-03 France v Wales

pooceq
24-01-2011, 22:51
Pt 04-02 Wales v England
Anglia, ale Walia powalczy jak zwykle
Sb 05-02 Italy v Ireland
zdecydowanie Irlandia
Sb 05-02 France v Scotland
zdecydowanie Francja, ale Szkoci potrafia czasem zaskoczyc
Sb 12-02 England v Italy
zdecydowanie Anglia
Sb 12-02 Scotland v Wales
Walia
Nd 13-02 Ireland v France
minimalnie Irlandia ;) (chcialbym!)
Sb 26-02 Italy v Wales
Walia, choc to jeden z dwoch meczow, w ktorym Wlosi moga ugrac korzystny wynik
Sb 26-02 England v France
Francja, ale Angole powinni powalczyc o dobry wynik
Nd 27-02 Scotland v Ireland
Irlandia, ale w tym meczu nigdy nie wiadomo
Sb 12-03 Italy v France
Francja bez dwoch zdan
Sb 12-03 Wales v Ireland
Irlandia
Nd 13-03 England v Scotland
chcialbym, aby tu Szkocja sprawila niespodzianke
Sb 19-03 Scotland v Italy
to jest drugi mecz, w ktorym Wlosi moga powalczyc, ale Szkoci graja u siebie, wiec dadza rade
Sb 19-03 Ireland v England
zdecydowanie Irlandia, w koncu graja u siebie
Sb 19-03 France v Wales
zdecydowanie Francja

w tym roku mysle, ze o zwyciestwo beda walczyc Francuzi i Angole. licze po cichu, ze Irysy sie wlacza do walki, ale z nimi nigdy nie wiadomo. dobre wyniki Irlandzkich federacji w Heineken Cup, daja nadzieje na niezly wynik w 6 narodach. Niewiadoma sa Walijczycy. jak zawsze solidna druzyna, ale zawsze tez czegos brakuje do koncowego sukcesu, koncentracji chyba.

ogolnie ciekawy sprawdzian, przed mistrzostwami w Nowej Zelandii. tam sie dopiero bedzie dzialo. szkoda tylko, ze roznica czasowa bedzie zabojcza (wiekszej sie juz chyba nie da)

Foxu
24-01-2011, 22:57
ogolnie ciekawy sprawdzian, przed mistrzostwami w Nowej Zelandii. tam sie dopiero bedzie dzialo. szkoda tylko, ze roznica czasowa bedzie zabojcza (wiekszej sie juz chyba nie da)

Bedziesz wstawal do roboty o kilka godzinek wczesniej i ogladniesz ichniejsza popoludniowa porcje rugby :cham:

pooceq
24-01-2011, 23:01
dokladnie tak bedzie! nie ma to jak sport z rana :)

krepel83
01-02-2011, 16:48
Cieszy mnie że temat został w jakiś sposób reaktywowany bo był już praktycznie na 2 stronie....Jeśli chodzi o zbliżający się puchar to ja oczywiście kibicuje "makaronom", umiejętności i tradycje maja z pewnością najmniejsze ale nadrabiają ambicją i walecznością (jakże inną od swoich kolegów piłkarzy).Nie ukrywam że po dokooptowaniu do Magners League dwóch włoskich zespołów po cichu liczę na jakąś niespodziankę, choćby taką jak rok temu.Podobnie jak kolega pooceq jako zwycięzce typuje kogoś z trójki Anglia, Francja , Irlandia.Obawiam się niestety jednego że Francja wykorzysta braki kadrowe spowodowane kontuzjami bądź zawieszeniami w ekipach wyspiarskich i tak rok temu "skasuje" wszystko.pozdrawiam i byle do piątku :)

Pyskaty
07-02-2011, 14:09
Szkoda, ze Włosi ulegli z Irlandczykami. Niewiele im zabrakło do zwycięstwa :)

pooceq
07-02-2011, 23:11
bardzo mnie rpzebieg spotkania zaskoczyl. widac, ze Wlosi juz nie odstaja tak bardzo od reszty stawki. reszta meczow dosc przewidywalnie

krepel83
08-02-2011, 10:00
Wszystko co piszecie o ekipie włoskiej jest prawda tylko trzeba pamiętać że w Irlandii zabrakło 12 zawodników z szerokiej kadry...jednak tak czy owak kraj z tak wielkimi tradycjami jeśli chodzi o rugby powinien się rozprawić z Włochami nawet 3 składem.
Wyniki pozostałych spotkań również uważam za przewidywalne...dziwi mnie jedynie fakt straty aż 2 razy Szkoci przedarli się na pole punktowe Francuzów.

Pyskaty
12-02-2011, 19:01
Włosi rozjechani przez Anglików :)!

pooceq
12-02-2011, 19:37
szkoda, ze nie moglem ogladac tego meczu
w drugim dzisiejszym meczu Walia dominuje nad Szkocja. szkoda tylko, ze Walijczycy skupili sie przez dluzszy czas na obronie, bo wynik mogl byc wyzszy. Szkoci wyraznie bez pomyslu na pokonanie walijskiej obrony. turniej jak na razie bez niespodzianek

Pyskaty
13-02-2011, 23:09
Irlandia - Francja
Swietny mecz, minimalna wygrana Francuzow i walka do samego konca. Za to co zrobil Chabal w koncowce meczu powinien pozegnac sie z wyjazdem na puchar swiata do Nowej Zelandii. Jeden z najlepszych meczy jakie widzialem w rugby :)

krepel83
16-02-2011, 19:30
Irlandia - Francja jak do tej pory najlepszy mecz tego turnieju, wymiana ciosów jak na zawodowym ringu i ten niesamowity Morgan Parra który co kopnął na słupy to wpadało...Pozostałe mecze bez niespodzianek choć więcej spodziewałem się po Szkotach.Klęski Włochów na Twickenham tez nie ma co komentować bo dalej to jest różnica klas i to ze trzech.Makarony póki co są w stanie stawić czoła pozostałym jedynie u siebie w Rzymie i nie ukrywam że właśnie na to liczę w najbliższym meczu z Walią.

pooceq
27-02-2011, 14:51
dzis rano ogladalem powtorki meczow... Anglicy zanotowali kolejne zwyciestwo i to w dodatku w meczu na szczycie. wystarczy spojrzec na tabele - naprawde imponujace statystyki. sadze, ze nie tylko wygraja puchar, ale zdobeda rowniez wielkiego szlema e tym roku. mistrzostwa swiata zapowiadaja sie interesujaco, jezeli utrzymaja taka forme

Foxu
28-02-2011, 00:45
i tak z All Blacks nie maja szans

pooceq
28-02-2011, 09:04
jak utrzymaja taka forme, to nie jestem taki pewien. sadze, ze jest duza szansa, ze puchar wroci do domu :)

Pyskaty
28-02-2011, 14:36
NZ pewnie zas trafi na Francje i odpadnie :P

Foxu
13-03-2011, 16:06
WLasnie sie zaczyna mecz Anglia-Szkocja. Zajebiscie slyszec szkocki hymn na angielskiej ziemi z malym dodatkiem w tekscie.

Tu tekst:
O flower of Scotland
When will we see
Your like again
That fought and died for
Your wee bit hill and glen
And stood against him
Proud Edward's army
And sent him homeward (England)
Tae think again

Nawias jest tym dodatkiem slownym, wersja oficjalna jest bez, ale kibice spiewajac hymn zawsze to wtraca :hihi:

Foxu
13-03-2011, 18:13
Super mecz, do konca (no moze bez dwoch ostatnich minut) emocje, szkoda, bo szkoci mogli wygrac w Anglii pierwszy raz od bodajze 1983 roku. Zagrali swietny mecz, tylko glupie kary i nie dali rady.
Zajebisty "try" dla Szkocji, pieknie wyjebal cala obrone.

Foxu
08-04-2011, 17:46
http://www.facebook.com/video/video.php?v=48228126667&oid=29562814252 Chyba jeden z lepszych filmikow z haka jaki widzialem

Foxu
30-07-2011, 11:21
Puchar trzech narodow: Nowa Zelandia-RPA 40-7.

Kolejny mecz za tydzien o 10 czasu polskiego. Zagraja Nowa Zelandia i Australia

Foxu
08-09-2011, 21:46
Juz jutro o 9 (czasu UK) zaczynaja sie Mistrzostwa Swiata, a tu cisza.
Na otwarcie zagraja gospodarze, Nowa Zelandia z Tonga. Emigranci z wyspy moga zobaczyc mecz na STV (lub ITV dla tej gorszej czesci wyspy :hihi:)

Foxu
10-09-2011, 09:52
Nikt nie oglada MS? Pucek, Krepel?

Ja dzisiaj wstalem o 2 na mecz Szkocja-Rumunia i przyznam ze byly emocje (mimo handi cos kolo -30 :hihi:) na ok 12 minut przed koncem Rumunia wyszla na prowadzenie 24-21, ale wtedy Szkoci chyba sie obudzili, pocisli i po karnym i dwoch przylozeniach wygrali 34-24.

Po meczu krotka drzemka i wstalem na 2 polowe meczu Francja-Japonia. Pomimo wyniku 47-21 mecz byl zaciety. Francja (tak jak szkoci) w ostatnich 10 minutach zapewnila sobie to komfortowe zwyciestwo, zdobywajac 3 przylozenia w tym czasie.

Teraz niestety trzeba do roboty isc :(

Foxu
16-09-2011, 15:26
No to si dzisiaj All Blacks przejechali po Japonczykach. Pierwszy raz widzialem mecz w ktorym druzyna zdobywa wiecej punktow niz minut trwa mecz :hihi:
Wynik 83-7. All Blacks zdobylo 13 przylozen, zdobyte przez 11 roznych zawodnikow.

pooceq
16-09-2011, 21:39
no grupe maja latwa. jedynie wyzwanie to chyba Francja... ale zobczymy jak bedzie. wynik zasluguje na oklaski, ale tak naprawde niewiele mowi...

Foxu
16-09-2011, 21:50
Na oficjalnej stronie mistrzostw mozna sobie skroty zobaczyc http://www.rugbyworldcup.com/

pooceq
17-09-2011, 09:52
Springboki pokazali dzis klase... Fiji mialo dobry poczatek, ale pozniej gra toczyla sie tylko w jedna strone. po ciezkiej przeprawie z Walia dzis latwe zwyciestwo. choc watpie, czy sa w stanie obronic tytul

Foxu
17-09-2011, 12:27
A Irisy sprawily lekka niespodzianke pokonujac Australie

kaos azul
19-09-2011, 11:31
Irlandia swietny mecz,perfekcyjnie w destrukcji,pierwszy raz w historii pokonalii Australie w na poludniowej polkuli... :)

Z taka gra moga myslec o finale (w cwierc trafia na 90% na Walie) a "all blacks" dopiero w finale,no ale najpierw musza ograc kacapow i Italie.

Foxu
22-09-2011, 11:49
Tym razem Sprongboki sobie fieste urzadzily. 12 przylozen do zera. Wynik 87-0. Namibia pekla po przerwie, widocznie siadla kondycja i morale, bo do przerwy bylo "tylko" 31-0.
Dwie fajne akcje w meczu, ktore mi zapadly w pamieci.
Beast uciekl wzdluz lini i pomiedzy nim, a przylozeniem zostala tylko jedna przeszkoda, zawodnik z numerem 15. Beast 112kg, "numer 15" 83kg. biorac pod uwage ze byl na pelnym biegu mozecie sobie wyobrazic jak sie skonczylo te "czolowe zderzenie", ale chociaz swoje zadanie spalnil, bo przylozeniem sie nie skonczylo.
Przy ostatnim przylozeniu nawet sedzia "probowal zatrzymac" atakujacego, ale mu sie nie udalo, bo zostal twardo potraktowany :)

pooceq
22-09-2011, 14:41
dziwne jest troche zachowanie federacji wobec Beast'a... najpierw go wykluczaja, bo jest zza granicy, a przed mistrzostwami nagle sobie o nim przypomnieli. mogli by sie zdecydowac!

Simao
24-09-2011, 09:42
Jak Polska druzyna rugby sie ma do Rumunskiej? Mielibysmy jakies szanse?
Poki co angole nie odpuszczaja i wynik zapowiada sie bardzo wysoki. A juz po tym meczu bedzie o wiele ciekawiej czyli Nowa Zelandia - Walia :)

Foxu
24-09-2011, 09:52
Chciales powiedziec Francja, a nie Walia :)

Simao
24-09-2011, 10:08
Chciales powiedziec Francja, a nie Walia :)
wlasnie napisalem Walia, zrobilem sobie sniadanie i pomyslalem ale sie zapowiada super mecz tym bardziej, ze Nowa Zelandia dostala pare razy (2,3?) w dupe od Francji w finalach :)

pooceq
24-09-2011, 22:48
Jak Polska druzyna rugby sie ma do Rumunskiej? Mielibysmy jakies szanse?

moim zdaniem nie ma najmniejszych szans. Rumunia to chyba najlepszy zespol w Europie, spoza uczestnikow pucharu 6 narodow

Foxu
24-09-2011, 23:12
Tu macie jak to wyglada http://pl.wikipedia.org/wiki/Puchar_Narod%C3%B3w_Europy

Do aktualnie odbywajacych sie MS Rumunia wywalczyla awans dopiero po barazu. Zajela 3 miejsce za Gruzja i Rosja.

Waldas
25-09-2011, 14:00
Tu macie jak to wyglada http://pl.wikipedia.org/wiki/Puchar_Narod%C3%B3w_Europy

Do aktualnie odbywajacych sie MS Rumunia wywalczyla awans dopiero po barazu. Zajela 3 miejsce za Gruzja i Rosja.

Puchar Narodów EUROPY
Rok 2000 - 3 miejsce - Maroko - wie ktoś z jakiego powodu występowali czy jest to pomyłka?

Dziwi niska pozycja Polski, przecież osiłków u nas nie brakuje. Gdyby to ktoś tylko kumaty ogarnął :P

Foxu
25-09-2011, 15:12
Kiedys slyszalem ze duzo "francuzow" chce grac dla Polski, Ci co nie maja szans na zalapanie sie do francuskiej reprezentacji. Nawet przeciko Nowej Zelandi w ostatnim meczu dla Francji gral koles z nazwiskiem Szarzewski (jak nie przekrecilem)

DML
25-09-2011, 20:28
odnosnie naturalizowania zawodnikow to w wiosennym meczu naszej kadry z Belgia punkty dla Polski zrobili tylko takowi - David Chartier, Donald Gargasson, Cedric Vaissierre

TedeGKS
15-10-2011, 09:29
co eksperci o dzisiejszym meczu Walia-Francja?under pkt mi chodzi po głowie.

TedeGKS
15-10-2011, 10:51
odważna decyzja sędziego z czerwoną kartką dla zawodnika Wali,szanse zmalały do zera,szkoda,podczas turnieju wyglądali na lepszą ekipę.Mecz na razie na "kopy".Francja zdobędzie ten finał skutecznością...

TedeGKS
15-10-2011, 11:47
FRANCJA w finale,

pełen szacun dla wyspiarzy!!!szkoda tych wszystkich szans...

Foxu
15-10-2011, 12:04
Z jednej strony sadzia wyjebal Walijczykow bez mydla, bo to bylo gora na zolta kartke. Z drugiej sami sa sobie winni bo kopiac tylko 1 karny/podwyzszenie na 5 prob, czego tu sie spodziewac. Do tego w koncowce mieli pilke w strefie 22m i zamiast probowac "drop gola" to oni sie pierdolili z pilka az ja stracili, to samo juz na samym koncu, bylo troche dalej ok 40m, ale na zegarze juz ponad 80 minut, trzeba bylo kopac, to oni znowu sie tak dlugo pierdolili z tym, az stracili pilke.

Foxu
16-10-2011, 11:48
Nowa Zelandia pokazala dzisiaj ze wynik finalu moze byc tylko jeden. Australia nawet przez sekunde nie potrafila zagrozic All Blacks