PDA

View Full Version : Najlepsi sportowcy 2008 roku

kosa
03-01-2009, 22:22
Dziesiątka najlepszych sportowców Polski 2008 roku w 74. Plebiscycie "Przeglądu Sportowego":

1. Robert Kubica (Formuła 1)
2. Leszek Blanik (gimnastyka sportowa)
3. Tomasz Majewski (lekkoatletyka)
4. Adam Korol, Michał Jeliński, Marek Kolbowicz, Konrad Wasielewski (wioślarstwo)
5. Szymon Kołecki (podnoszenie ciężarów)
6. Maja Włoszczowska (kolarstwo górskie)
7. Tomasz Gollob (żużel)
8. Tomasz Sikora (biathlon)
9. Agnieszka Radwańska (tenis)
10. Piotr Małachowski (lekkoatletyka)

drużyna roku - piłkarze Lecha Poznań
trener roku - Aleksander Wojciechowski (wioślarstwo)
najlepsi sportowcy niepełnosprawni - Natalia Partyka (tenis stołowy) i Katarzyna Pawlik (pływanie)
najlepsza impreza sportowa roku - Tour de Pologne
superchampion (nagroda za całokształt kariery) - Mariusz Czerkawski (hokej na lodzie)

Zapraszam do komentowania.

JACA
03-01-2009, 22:25
Kubica moim zdnaiem nie powiniem byc na pierwszym miejscu tylko ktos ze złotych olimpijczykow. Nie wiem co oznacza pojecie druzyna i jakie tam byly reguly ale tutaj rowniez mysle powinna byc zaloga wioslarska a nie Lech Poznan...

kosa
03-01-2009, 22:33
Na plus:

-> wypowiedź prezesa Lecha i podziękowanie kibicom (bardzo fajnie się tego słuchało) w szczególności tym jeżdżącym za klubem.

-> wszyscy nagrodzeni i nominowani.

-> orkiestra i ogólna oprawa tej imprezy.

-> wypowiedź Golloba, wioślarzy, Majewskiego i Kołeckiego. Zaimponował mi także ogólny luz, jaki prezentowała Maja Włoszczowska przed kamerami oraz wielki stres (ale taki naturalny i szczery) Natali Partyki i Kasi Pawlik oraz Sławka Peszki.

Na minus:

-> zachowanie prowadzących, którzy rzucali się o te 30 sekund wypowiedzi. Przecież to sportowcy byli najważniejsi, a wyglądało to tak, jakby się robiło im łaske,

-> wygrana Kubicy - uważam, że wygrać powinien Blanik lub Majewski. Mistrz Olimpijski, a nie czwarty kierowca Formuły 1.

-> komentarz Szpakowskiego na wstępie: "witam panie, panów i Leo Benhakera". Dla mnie to było żałosne.

-> nagroda za impreze roku. Według mnie TdP sobie na to nie zasłużył. TVP chciała wypromować swoja impreze.

__________________________________________________ ________________________

Troszkę żałuje, że nie udało się wskoczyć do "10" Justynie Kowalczyk, ale wierze że po 2009 roku spokojnie znajdzie sobie tam miejsce.

ToJa
04-01-2009, 11:20
Nie wiem co oznacza pojecie druzyna i jakie tam byly reguly ale tutaj rowniez mysle powinna byc zaloga wioslarska a nie Lech Poznan...
Ludzie często głosują na tą drużynę o której ostatnio było głośno. To tak jak z przebojem roku. Poza tym jakby nie było piłka nożna jest najpopularniejszą dyspycpliną u nas, a skoro w 10 nie było żadnego piłkarza to trzeba było chociaż drużynę wcisnąć.

Jak dla mnie sportowcy niepełnosprawni powinni być brani pod uwage razem z tymi pełnosprawnymi a nie tworzyć osobną kategorię dla nich. Chociaż z drugiej strony patrząc na ich osiągnięcia to pewnie w pierwszej dziesiątce tych sprawnych byłoby niewielu...

Komanczz
04-01-2009, 13:29
Szymon Kołecki najlepszy bez dwóch zdań-jego kłopoty zdrowotne mało nie zakończyły jego kariery a facet na przekór wszystkiemu zdobył srebro olimpijskie.Także z całym szacunkiem do reszty ale ten pan nie jest na topie pierwszy czy drugi rok.(no moze poza Blanikiem i Włoszczowską oraz wioślarzami ktorych bym wrzucił na 2 miejsce).

Jackoow
04-01-2009, 13:36
Dla mnie faworytem był Leszek Blanik. Dlaczego był tylko drugi? Proste. Porównajcie sobie ile razy w roku mówili o Blaniku, a ile o Kubicy? Medialność ma ogromne znaczenie. Zdobywane trofea mniej. Media kreują gwiazdy, taka jest moja opinia. Kubica cały czas idzie do przodu, rozwija się, ale na dzień dzisiejszy, nie zasłużył na wygraną. Szkoda mi Blanika. Oglądałem jego występ na Olimpiadzie i mocno trzymałem kciuki. Profesjonalista w każdym calu, jak sie patrzyło. Skupienie i pewność swoich umiejętności. Następnie spontaniczna radość z wygrania. Był faworytem do wygrania i wytrzymał presję. Szacunek, bo nie każdy to potrafi. Wielu się śmiało, że to "babska" konkurencja, ale teraz to Blanik się śmieje :)

Pamiętacie jak Renata Mauer zdobyła dwa medale na Olimpiadzie? 100% faworytka do wygrania plebiscytu, ale pierwsze miejsce zajął Marek Citko. Zdobył bramkę na Wembley i samochód był jego......

Jak dla mnie sportowcy niepełnosprawni powinni być brani pod uwage razem z tymi pełnosprawnymi a nie tworzyć osobną kategorię dla nich. Chociaż z drugiej strony patrząc na ich osiągnięcia to pewnie w pierwszej dziesiątce tych sprawnych byłoby niewielu... Taka klasyfikacja nie ma szans bytu. Zawsze jakiś mądrala oskarżałby, że niesprawiedliwe, że poszkodowany itp. Druga sprawa to relacje z występów osób niepełnosprawnych. Która stacja je transmituje?? W gazetach na ostatniej stronie jest mała wzmianka, że x zdobył złoty medal na zawodach niepełnosprawnych. Jak była teraz Olimpiada, to w wiadomościach sportowych była szybka migawka i krótkie podsumowanie ile medali danego dnia zdobyli... W Cieszynie jest kulomiot Janusz Rokicki, który na Olimpiadzie dla niepełnosprawnych był czwarty, a w Polsce nie ma sobie równych, ale nawet w prasie regionalnej trudno było coś o nim znaleźć. Zgodzę się jak najbardziej z Tobą, że gdyby wspólna klasyfikacja istniała, to w czołówce byłyby osoby niepełnosprawne. Mogę się tylko domyślać ile muszą pracować przed każdym startem, a nie mają takich warunków (sponsorów, baza) jak osoby pełnosprawne.
Wybaczcie, że trochę nie na temat.....

JACA
04-01-2009, 13:49
Jackooow pomyliły Ci sie konkursy. Ten wczorajszy to byl czytelnikow PS a ten ktory wygral Citko to byl konkurs teleaudio TVP.Konkursy PS sa zawsze bardziej wiarygodne i odzwierciedlajace to co sie działo bo wybierali czytelnicy a osoba ktora codziennie czytuje dzienni ksportowy ma pojecie o sporcie o wiele wieksze niz przecietny medialny kibic w kapciach. 90% tych wszystkich glosujacych w jakis internetowych czy TV konkurasach tego typu zna tylko tych sportowcow o ktorych sie mowi w mediach. Stad swego czasu wygrana Citki w konkursie TVP bo w plebiscycie PS wygrala wtedy bezkonkurencyjnie Renata Mauer i pierwsza 10 była woogle nabita olimpijczykami

Artis
04-01-2009, 14:29
Kubica moim zdnaiem nie powiniem byc na pierwszym miejscu tylko ktos ze złotych olimpijczykow. Nie wiem co oznacza pojecie druzyna i jakie tam byly reguly ale tutaj rowniez mysle powinna byc zaloga wioslarska a nie Lech Poznan...

wiec twoim tokiem myślenia każdy z wioślarzy powinien startować z osobna na sportowca roku. startowała tam cała drużyna i jest ok jak dla mnie.

Jackoow
04-01-2009, 15:17
Jackooow pomyliły Ci sie konkursy. Ten wczorajszy to byl czytelnikow PS a ten ktory wygral Citko to byl konkurs teleaudio TVP.Konkursy PS sa zawsze bardziej wiarygodne i odzwierciedlajace to co sie działo bo wybierali czytelnicy a osoba ktora codziennie czytuje dzienni ksportowy ma pojecie o sporcie o wiele wieksze niz przecietny medialny kibic w kapciach. 90% tych wszystkich glosujacych w jakis internetowych czy TV konkurasach tego typu zna tylko tych sportowcow o ktorych sie mowi w mediach. Stad swego czasu wygrana Citki w konkursie TVP bo w plebiscycie PS wygrala wtedy bezkonkurencyjnie Renata Mauer i pierwsza 10 była woogle nabita olimpijczykami Chciałem tylko pokazać na małym przykładzie jak ważna jest rola mediów :) Kreowanie bohaterów. Fakt, faktem, że zawsze komuś coś się nie będzie podobało :) Każdy ma swoje subiektywne typy.
Jeśli dobrze kojarzę, to plebiscyt PS rozszerzono. Nie tyko kupony, ale także sms. Natomiast chyba większość się zgodzi, że tym razem wygrał sportowiec bardziej medialny niż utytułowany.

candy
04-01-2009, 15:55
zgodze sie z Wami na bank ze Kubice nie powienien dostac sportowca roku, choc to co zrobil to nie jest pryszcz bo sam fakt ze Polak w F1 to juz wyczyn. w tym sezonie BMW wygralo dopiero swoj pierwszy wyscig w historii i co ciekawe to Robert byl kierowca a nie Niemiec. Trzeba pamietac ze to byl rok olimpijski i nie wyobrazalem sobie zeby medalista nie wygral tego plebiscytu! a tu niespodzianka... no coz kibicowali przede wszystkim widzowie wiec moglo do niej dojsc. wiekszosc pewnie zasugerowala sie tym ze Robert zrobic taki rozruch jak kiedys Małysz, ale mysle ze taki plebiscyt i tak powinna wygrac osoba ktora zdobywa zwyciestwa przede wszystkim "wlasna sila" nie poslugujac sie maszyna.
ja sie czuje rozczarowany

candy
04-01-2009, 15:57
omg... oczywiscie mialem zamiar napisac ze glosowali widzowie a ni kibicowali...
pewnie by sie wiekszosc domyslila ale wolalem napisac by nie wypasc na jakiegos debila ;/
Pozdro

beag
04-01-2009, 16:09
Ogólnie fajnie tylko moim zdaniem powinien wygrać Majewski za medal oraz za jego Charakter.

Jeśli chodzi o imprezę Polski Tour nie zasłużył na zwycięstwo, a wygrać powinna impreza Ligi światowej w Spodku ( mecze Polska- Chiny) lub mecze keadry na Stadionie śląskim. Dobrze że nie wygrał również Pś w Zakopanem, bo jak wszyscy wiemy panuje tam niezły bałagan

JACA
04-01-2009, 16:35
wiec twoim tokiem myślenia każdy z wioślarzy powinien startować z osobna na sportowca roku. startowała tam cała drużyna i jest ok jak dla mnie.

Nie Artis zupelnie co innego mialem na mysli. Mi tylko i wyłacznie chodziło o kategorie drużyna roku.

Krzyś
04-01-2009, 17:05
Szymon Kołecki najlepszy bez dwóch zdań-jego kłopoty zdrowotne mało nie zakończyły jego kariery a facet na przekór wszystkiemu zdobył srebro olimpijskie.Także z całym szacunkiem do reszty ale ten pan nie jest na topie pierwszy czy drugi rok.(no moze poza Blanikiem i Włoszczowską oraz wioślarzami ktorych bym wrzucił na 2 miejsce).

Dokadnie!
Jak On dżwignął ten swój ciężar i ta Jego radość, to aż sam miałem łezki w oczach.
Do tego dodać należy, to co przeszedł.
Cholerny szacunek dla Niego!

ziomek
04-01-2009, 19:34
ale mysle ze taki plebiscyt i tak powinna wygrac osoba ktora zdobywa zwyciestwa przede wszystkim "wlasna sila" nie poslugujac sie maszyna.
ja sie czuje rozczarowany

to co twoim zdaniem R.Kubica jest gorszy bo wygrał plebiscyt ''maszyną'' ?
kompletnie nie rozumie twojego toku myślenia.

Jak dla mnie ok Bravo dla całej czołowej 10

Jackoow
05-01-2009, 14:01
Sensacyjne wyniki przyniósł 74. Plebiscyt ,,Przeglądu Sportowego'' i TVP na najlepszych polskich sportowców minionego roku. Zwyciężył bowiem Robert Kubica – kierowca Formuły 1, co podczas gali w stołecznym Teatrze Polskim przyjęto brawkami i pomrukiem niezadowolenia. Tak, licząc od roku…1926, nie było nigdy!

"Skandal'', ,,Pomyłka'', ,,Nieporozumienie'', ,,Cyrk'', ,,Wypaczenie'' – dało się słyszeć na balkonie II, gdzie siedziałem w towarzystwie najlepszych polskich trenerów, których podopieczni byli bohaterami pekińskich igrzysk. Bo to niby tylko zabawa (?), ale jeszcze nigdy w historii nie zdarzyło się, aby w roku olimpijskim triumfatorem plebiscytu nie został nasz złoty medalista. Czy to jest znak czasów, czy pomylenie pojęć? I jedno i drugie plus dość ,,kosmiczny'' regulamin konkursu. Bez wątpienia Kubica jest najbardziej rozpoznawalnym w świecie (jak niedawno Andrzej Gołota…) polskim sportowcem, o czym poniżej mówi prezes PZM Andrzej Witkowski, a problem w tym, iż w minionym roku wygrał tylko raz w cyklu 18 zawodów Grand Prix MŚ. W jego sporcie wiele, może nazbyt wiele, zależy od techniki, a – nie ukrywajmy – team BMW Sauber zrobił prawie wszystko, aby na zakończenie sezonu Polak...nie znalazł się na podium.

Światowiec Kubica jest też świetnym ,,produktem medialnym'' przeznaczonym dla generacji Internetu, e-maili i sms-ów (i to ona ponoć przesądziła o wynikach 2008), a w telewizyjnym przekazie Formuły 1 forma dominuje nad treścią. Więc jeśliby chodziło o plebiscyt na najpopularniejszego polskiego sportowca, to nie miałbym wątpliwości, ale jeśli wybieramy najlepszego to mam, a do tego triumfator nie raczył w sobotę pojawić się w Warszawie...

Dodam, iż Lewis Hamilton – mistrz świata Formuły 1 nie został uznany w Wielkiej Brytanii sportowcem roku 2008, a tytuł przypadł wielce ozłoconemu w Pekinie kolarzowi torowemu Chrisowi Hoy’owi.

Jacek Korczak-Mleczko - Trybuna

Shellu
05-01-2009, 14:26
Nic tylko podpisać się dwiema rękami pod pogrubionym tekstem.

No ale to u nas wystarczy strzelać gole w przegranych meczach czy mieć niezłe auto (bolid), żeby dystansować tych, którzy znakomicie wypadają na najważniejszej sportowej imprezie czterolecia.

Swoją drogą to w ogóle Formuły 1 nie nazywałbym sportem...

kosa
05-01-2009, 14:30
Nie no Kubica w "25" najlepszych sportowców minionego roku powinien się znaleźć, ale Błaszczykowski i Brożek...