View Full Version : Sporty zimowe
Jaworzno
28-11-2008, 01:47
Juz jutro zaczyna sie jedna z moich ulubionych dyscyplin zimowych-skoki narciarskie. Nie mylic mnie z kibicem w kapeluszu:sportowiec:
Oto rozpiska zawodów w Kuusamo
KUUSAMO (FINLANDIA) - HS 142m
pełna nazwa: Ruka International Ski Stadium
miasto: Kuusamo
punkt hs: 142 m
punkt konstrukcyjny: 120
punkt sędziowski: 142 m
rekord zimowy: LINDSTROEM Veli-Matti - 148m(2000-04-0
nachylenie progu: 11.5 st.
wysokość progu: 3.5 m
długość rozbiegu: 110.5 m
nachylenie zeskoku: 38 st.
średnia prędkość: 95 km/h
rok konstrukcji: 1964
pojemność stadionu: 18000
Program zawodów
Czwartek, 27.11.2008
16:00 oficjalny trening, dwie serie
18:00 kwalifikacje
Piątek, 28.11.2008
16:00 seria próbna
17:00 konkurs drużynowy
Sobota, 29.11.2008
15:15 seria próbna
16:15 konkurs indywidualny
Pogoda na razie sprzyja skokom. Przy temperaturze około -6 stopni i pochmurnym niebie jest niemal bezwietrznie.
W oficjalnych treningach, które zaplanowano na godz. 16:00 polskiego czasu, weźmie udział 72 skoczków z 16 krajów. Dwie godziny później rozpoczną się kwalifikacje do sobotniego konkursu.
Lista startowa treningu i kwalifikacji PŚ w Kuusamo 27.11.2008
1 PEKKALA Olli FIN
2 KIURU Tami FIN
3 KAUHANEN Mika FIN
4 KOVALJEFF Kai FIN
5 KIM Hyun-Ki KOR
6 SCHOFT Felix GER
7 LAZAROVYCH Oleksandr UKR
8 EGGENHOFER Markus AUT
9 SINKOVEC Jure SLO
10 KANG Chil Gu KOR
11 GANGNES Kenneth NOR
12 VEREDYUK Volodymyr UKR
13 SIMON Erik GER
14 SHUMBARETS Vitaliy UKR
15 CHOI Yong-Jik KOR
16 BOSHCHUK Volodymyr UKR
17 KRAMARSIC Matic SLO
18 RUTKOWSKI Lukasz POL
19 ZOGRAFSKI Vladimir BUL
20 ERIKSON Johan SWE
21 LARINTO Ville FIN
22 WATASE Yuta JPN
23 PIKL Primoz SLO
24 BACHLEDA Marcin POL
25 CHOI Heung-Chul KOR
26 AREN Andreas SWE
27 NIEMI Sami FIN
28 HULA Stefan POL
29 WANK Andreas GER
30 HAUTAMAEKI Jussi FIN
31 FREUND Severin GER
32 KALTENBOECK Bastian AUT
33 MORASSI Andrea ITA
34 IPATOV Dimitry RUS
35 DESCOMBES SEVOIE Vincent FRA
36 LINDSTROEM Veli-Matti FIN
37 YUMOTO Fumihisa JPN
38 ROSLIAKOV Ilja RUS
39 LAPPI Arttu FIN
40 JANDA Jakub CZE
41 KEITURI Kalle FIN
42 PETERKA Primoz SLO
43 COLLOREDO Sebastian ITA
44 LJOEKELSOEY Roar NOR
45 TOCHIMOTO Shohei JPN
46 KASAI Noriaki JPN
47 KARELIN Pavel RUS
48 ITO Daiki JPN
49 STOCH Kamil POL
50 TAKEUCHI Taku JPN
51 UHRMANN Michael GER
52 OLLI Harri FIN
53 KRANJEC Robert SLO
54 CHEDAL Emmanuel FRA
55 HAUTAMAEKI Matti FIN
56 SCHMITT Martin GER
57 VASSILIEV Dimitry RUS
58 KOUDELKA Roman CZE
59 NEUMAYER Michael GER
60 DAMJAN Jernej SLO
61 KOCH Martin AUT
62 KOFLER Andreas AUT
63 MALYSZ Adam POL
64 ROMOEREN Bjoern Einar NOR
65 LOITZL Wolfgang AUT
66 AMMANN Simon SUI
67 KUETTEL Andreas SUI
68 JACOBSEN Anders NOR
69 BARDAL Anders NOR
70 HILDE Tom NOR
71 SCHLIERENZAUER Gregor AUT
72 MORGENSTERN Thomas AUT
Jesli chodzi o konkurs drużynowy to walka o 1 miejsce rozstrzygnie sie pewnie miedzy Austriakami i gospodarzami-Finami
skoki narciarksie oglądam od czasów Fijasa, Nykkanena czy Waisfoga.
Jeszcze ten stary styl złączonych nart w locie:)
A pamięta ktoś, kto zrewolucjonował w ostatnich latach ten styl?:)
Niejaki Szwed o nazwisku Boklew. Skakał jak wariat, lądował dalej od innych, ale przegrywał notami.
Jak obecny styl wszedł w życie, najdłużej starym stylem skakał Jens Waisflog.
A co do komentatorów to brakuje mi ś.p. Jerzego Mrzygłoda. On i skoki to było jedno:)
W obecnym sezonie liczę znów na Adama i sądze, że i cała drużyna spisze się dobrze. Dziś zobaczymy na co stać chłopaków w drużynówce, a jutro indywidualnie.
A co do drugiej mojej ostatnio ulubionej dyscypliny zimowej to Biathlon:)
Szczególnie z komentarzem na Eurosporcie:lol2:
Ten duet (Wyrzykowski, drugiego nie pamiętam) przebija wszystkich. MOżne czasami sie popłakać ze śmiechu a i dowiedzieć ciekawych rzeczy:)
Gorąco to polecam na zimowe dni!
Ja skoki narciarskie ogladam odkad pamietam. Czasy Nykanena czy Weisfloga nie sa woogle mi obce i styl V. Do najsympatyczniejszych zawodnikow niewatpliwie nalezal Anglik Eddie "Orzeł" Edwards :) Kojarzycie?? Od olimpiady w Calgary w 88 mu już kibicowałem i jak dobrze kojarze ngddy nei zdaryzło mu sie aby przynajmniej miec przedostanie miejsce w konkursie:) Kilka razy byłem nawet w Zakopcu na skokach, koncowka lat 90 jak Małysz jeszcze był mało znanym zawodnikiem i nie łapał się nawet do drugich serii. Wtedy na Wielkiej Krokwi bywało w granichach 100-200 kibicow i to byli normalni kibice, same osoby ktore pasjonowąły sie ty pieknym sportem a nie teraz banda cymbałów, ktora skokami pasjonuje sie od czasow Małysza i nie ma o nic hzielonego pojecia. Ja w tym seoznie nie wierze w sukcesy naszych skoczkow. Łukasz Kruczek po pierwsze to jest ciulik a nie trener a p odrugie on tma tylko jest figurantem a o wszystim decyduje Apoloniusz Tajner. W Małysza tezn ie bardzo wierze. Wczoraj czytałem wywiad z nim i mowił że forma jest ale czeka na moc a jak ktos sledzi jego kariere to wie ze jak Małysz tak mówił to nigdy nic dobrego z tego nie było...Mysle ze sezon znow dominuja Austriacy i podejrzewam ze Niemcy poprawia sowje wynik iw proownaniu z tamtym sezonem bowiem przyszełd tam były trener Szwajcarow i ponoc juz powoli widac efekty jego pracy. Jak zawsze grozni Szwedzi i Finowie...Pierwszy sezon bez Janne Ahonena.Nie iwem jak Wam ale mi go bedzie brakowało...
PS:Krzys a ten dream team z Eurosportu to duet Jaronski-Wyrzykowski :) Najlepsi komentatorzy sportowi w Polsce jak dla mnie
Ja skoki narciarskie ogladam odkad pamietam. Czasy Nykanena czy Weisfloga nie sa woogle mi obce i styl V. Do najsympatyczniejszych zawodnikow niewatpliwie nalezal Anglik Eddie "Orzeł" Edwards :) Kojarzycie?? Od olimpiady w Calgary w 88 mu już kibicowałem i jak dobrze kojarze ngddy nei zdaryzło mu sie aby przynajmniej miec przedostanie miejsce w konkursie:) Kilka razy byłem nawet w Zakopcu na skokach, koncowka lat 90 jak Małysz jeszcze był mało znanym zawodnikiem i nie łapał się nawet do drugich serii. Wtedy na Wielkiej Krokwi bywało w granichach 100-200 kibicow i to byli normalni kibice, same osoby ktore pasjonowąły sie ty pieknym sportem a nie teraz banda cymbałów, ktora skokami pasjonuje sie od czasow Małysza i nie ma o nic hzielonego pojecia. Ja w tym seoznie nie wierze w sukcesy naszych skoczkow. Łukasz Kruczek po pierwsze to jest ciulik a nie trener a p odrugie on tma tylko jest figurantem a o wszystim decyduje Apoloniusz Tajner. W Małysza tezn ie bardzo wierze. Wczoraj czytałem wywiad z nim i mowił że forma jest ale czeka na moc a jak ktos sledzi jego kariere to wie ze jak Małysz tak mówił to nigdy nic dobrego z tego nie było...Mysle ze sezon znow dominuja Austriacy i podejrzewam ze Niemcy poprawia sowje wynik iw proownaniu z tamtym sezonem bowiem przyszełd tam były trener Szwajcarow i ponoc juz powoli widac efekty jego pracy. Jak zawsze grozni Szwedzi i Finowie...Pierwszy sezon bez Janne Ahonena.Nie iwem jak Wam ale mi go bedzie brakowało...
PS:Krzys a ten dream team z Eurosportu to duet Jaronski-Wyrzykowski :) Najlepsi komentatorzy sportowi w Polsce jak dla mnie
Szwedzi?nie kojarze żeby byli kiedykolwiek groźni:hihi:
Też nie robie sobie nadziei w tym sezonie,Adaś pewnie będzie sie plasował w okolicach pierwszej dziesiątki,reszta bez zmian,chociaz może Stoch wreszcie powalczy o czołową 15stke pucharu świata.Reszta bez zmian,raz na jakiś czas w pierwszej trzydziestce.Co do Kruczka też mam takie odczucie,chujowy skoczek z niego był i będzie chujowy trener,wystarczy spojrzeć na to że do współpracy bierze sobie Roberta Mateje,kolejnego wybitnego skoczka....
Puchar pewnie zdobędzie któryś z Austriaków,bo bedą mocni jak zawsze co zresztą pokazały wczorajsze kwalifikacje...
hehe pojebało mi sie .Mialem oczywiscie na mysli Norwegow
A to Łukasz "Wieczny Student" Kruczek nie przygotowuje się tak przypadkiem do swojej dwudziestej ósmej uniwersjady?
Niestety poza Małyszem ostatnie lata to porażka polskich skoczków. Jednostkowe dobre wyniki odnosili Mateja i Skupień... w zasadzie bardzo jednostkowe. To Mateja był 5. na MŚ w Trondheim? No ale to było wieki temu (jeszcze przed Małyszomanią). Pamiętam też, że któryś artysta w jednym konkursie w Zakopanem zajął 1. miejsce, a w drugiej...30.
Co do Małysza, to wiadomo, że to już nie ten wiek, ale tego człowieka skreślać nie można. Już dwukrotnie prasa, kibice i cały świat niemal wieszał na nim psy, że emeryt, że to i tamto, a on jak się spinał to nie dość, że potrafił wygrać dwa mistrzostwa świata w Predazzo, to jeszcze odrobił sporą stratę w Pucharze Świata i ostatecznie wygrał sezon.
Nie zdziwię, się jeśli jeszcze raz nas zaskoczy i nawet jeśli będzie skakał słabiej, to akurat w niego nie zwątpię (żeby później nie bić się w pierś).
Ogólnie skoki są ciekawe, ale zauważam, że w drugiej połowie sezonu raczej mnie już nużą. Wolę jednak sporty nastawione na bezpośrednią rywalizację, bo jakby nie patrzeć - skoki są w pewnym sensie walką korespondencyjną.
[QUOTE=Shellu;107595] Pamiętam też, że któryś artysta w jednym konkursie w Zakopanem zajął 1. miejsce, a w drugiej...30.
QUOTE]
No nie kto inny jak Mateja własnie. Byłem wtedy nawet na tym konkursie...
[QUOTE=Shellu;107595] Pamiętam też, że któryś artysta w jednym konkursie w Zakopanem zajął 1. miejsce, a w drugiej...30.
QUOTE]
No nie kto inny jak Mateja własnie. Byłem wtedy nawet na tym konkursie...
a jakże: słynny Matejeairlines:rotfl:
Słuchałem tego w radio na RMF na żywca w aucie wtedy:))))
Oj Robert, Robert ... niedawno jeszcze jak skokoł na mamucie to jebnął 100 metra, podobno nikt mu nie powiedział, ze to mamut, a On sam myślał, ze to K-90:)))))
Eddie Edwards - pseudo Latający Orzeł z Anglii :rotfl:
Ten z kolei jak siadał na belce to miał taką owacje, ze Matti mógł o takiej pomarzyć. Wygląd ciula do potęgi entej, że ten chop sie nie zabił to cud!
Szkoda, ze mój jeden z ulubionych skoczków zakonczył karierę rok temu ...
Facet o wiecznym uśmiechu :))) Wielki Jaane Ahonnen.
Turniej odwołali i całe szczęście - bo niezłą chujowiznę odstawili na początek.
Małysz pewnie będzie skakał lepiej, ale ta cała reszta jak zwykle będzie po jednych pieniądzach coś mi się wydaje.
Wybiera sie ktoś w lutym do Liberca na Mistrzostwa Świata w narciarstwie?
Patyk TzN
28-11-2008, 23:53
Jeszcze ten stary styl złączonych nart w locie:)
A pamięta ktoś, kto zrewolucjonował w ostatnich latach ten styl?:)
Niejaki Szwed o nazwisku Boklew. Skakał jak wariat, lądował dalej od innych, ale przegrywał notami.
hmm a to nie bylo tak ze tracil wiele ptk na notach, ale walsnie nadrabial dzieki odleglosciom? keidys tez ladowac trzeba bylo na dwie nogi, czyli dzisiejsze ladowanie "awaryjne" zeby nie stracic punktow na notach:) czy telemark zostal wprowadzony rownoczesnie ze stylem "V" ?
Patyk, no a o czym ja pisze?:)
Wygrwał odległościowo, ale w chuj tracił w notach.
A telemark? A wiesz, ze nie wiem, ale chyba tak jak piszesz, wraz z tylem V.
Jak mi ten ciul Snopek nie przestanie co skok pierdolić "dobra prędkość na progu", to mnie coś zaraz strzeli!
Dzisiaj ta "prędkość" nie ma w ogóle wpływu na odległość, a temu już cieknie, jak widzi tę prędkość...
Biednemu "tylni wiatr" w oczy wieje...
Lars Ulrich
29-11-2008, 15:47
:rotfl: przez Ciebie nie moge oglądać teraz ze smiechu
Krzychu_1977
06-12-2008, 13:15
Mamy więc jasność, kto - przynajmniej na razie - jest najlepszym z Polaków w sportach zimowych.
TOMASZ SIKORA - dziś zajmuje 2 miejsce - GRATULACJE!!!
Krzychu_1977
07-12-2008, 10:49
WYpowiedź Sikory, że nie jest w najlepszej formie:)
http://sport.onet.pl/0,1248737,1876167,wiadomosc.html
A już o 11.00 bieg pościgowy - relacja na Eurosport i TVP Sport.
Aaaa ostatnie strzelanie Tomasz raz się pomylił:kurwa:
i teraz zaczną sie Emocje:szok: Bjoerdalen zacznie swój pościg za Polakiem, Sikora trzym sie chopie:lajkonik:
Przezywam to tak jak mecze GieKSy:szok:
Krzychu_1977
07-12-2008, 11:45
AL ekurwa emocje, aż żech się spocił.
Sikora pierwszy, 2 i pół sek. przed Bjoerndalenem!!!
BRAWO!!!
Brawo Tomek!
Synek jest jak wino, im starszy, tym lepszy. Żałuje, że nie mogłem tego oglądać;/
Ten sezon może byc Jego:lajkonik:
Masz co zalowac;) Fantastyczny wyscig. Mnie bardzo zaskoczyl Simon Fourcade z Francji (mimo ze spadl o 2 miejsca).
Najbardziej jednak bedzie mi brakowac walki miedzy Ole Einar Bjørndalen a Raphaël Poirée;)
Szkoda ze wsrod kobiet Gwizdon nie poszlo lepiej niz wczoraj;)
Krzychu_1977
07-12-2008, 15:45
Bo u Gwizdoniowej to leży w psychice, ona nie ma mentalności zwyciezcy.
Jak Jej dobrze szło, i była na 2 miejscu z szansą na objęcie prowadzenia to jej ręka zaczyna drżec i wali 3 pudła na 5 strzałów. Biegowo nie jest zła, strzelać też potrafi, ale drugim Sikorą nie będzie.
Niech jeszcze wyleczy się Pływaczyk i Pałka i może biathlon da nam dużo radości tej zimy. Nie zapominajmy pczywiście jeszcze o Justynie Kowalczyk.
Bo na skoczków nie ma co liczyć, Malysz powinien odejsc na zasluzona emeryture, a reszta skacze tak, jakich mo trenerów (Kruczek Mateja i papa Tajner powinni przeciepnąć sie na szachy)...
z Gwizdoniową się widuję czasem, leczy się tam gdzie ja...pomimo startów nadal się męczy z problemami zdrowotnymi.
Krzychu_1977
07-12-2008, 16:18
Biegowo, moim zdaniem, to ona prezentuje się lepiej niż w zeszłym sezonie.
Jeżeli jest jeszcze do tego nie w pełni zdrowa, to możemy patrzeć z optymizmem na kolejne Jej występy, no i życzyć szybkiego powrtotu do pełni sił.
Natomiast odkąd pamiętam a biathlon śledzę od początku jej startów, to często "szła na pudło albo na pierwsze miejsce" i zawalała kluczowe strzelanie. Miejmy nadzieję że to też się jeszcze u niej poprawi...
Mam nadzieje, ze dzis Tomek bedzie strzelal lepiej niz wczoraj;) Bo o bieg to sie nie martwie;)
Dobrze tez wypadla Gwizdon;)
Jaworzno
29-12-2008, 11:32
Juz dzisiaj rozpoczyna sie Turniej Czterech Skoczni.
Oto wyniki klasyfikacji http://www.skijumping.pl/wiadomosci/9861/TCS-w-Oberstdorfie-Austriacy-dominuja-w-kwalifikacjach/
A to pary 1 rundy http://www.skijumping.pl/wiadomosci/9862/TCS-w-Oberstdorfie-Pary-pierwszego-konkursu/
Ja mysle że Loitzl moze namieszac i że dzisiaj Małysz wygra z Koudelka H2H
Kto się wybiera na Pś do Zakopanego???
Czy jedzie jakaś większa grupa i czy będzie fana taka jak na euro 2008???
Nie łudziłem się oczywiście...
Małysz skacze słabiej niż zwykle (swoje już zrobił), ale pozostali polscy "skoczkowie" po raz kolejny pokazują, że są jakimiś przypadkowymi ludźmi w tym sporcie.
Zejdźcie ze skoczni, nie róbcie z nas pośmiewiska... - chciałoby się powiedzieć.
Patyk TzN
01-01-2009, 15:32
ja tylko nierozumiem... czemu Polska to taki poj***ny kraj...
jak mozna ku**a zwolnic bardzo dobrego trenera, zatrudniajac w jego meijsce jakas ciote typu kruczek? do tej pory nie mailem nic do trenerow... slabsza forma skoczkow i tyle... ale... taki kruczek... jak mozna powierzyc mistrza kolesiowi ktory nigdy wczesniej nie trenowal zandej kadry A, nawet jakis rumunow cyz kogos... koles ktory nie ma pojecia o trenowaniu bo nigdy nei trenowal, a jako zawodnik nigdy nci nie osiagnal... raz w druzynowce zajal 3 meisjce, ale wtedy malysz skakal za dwóch, a gdyby nie kruczek bylibysmy pewnie drudzy lub peirwsi... koles ktory skakal razem z malyszem przez lata, razem mieli tych samych dobrych trenerow... sam nie wiedzial dlaczego ejst pokraką i nie umie na k 185 przekroczyc 100 m chce dyktowac małyszowi co ma robic zeby lepiej skakal?
i nie umie na k 185 przekroczyc 100 m chce dyktowac małyszowi co ma robic zeby lepiej skakal?
O przepraszam :zabki:
to tylko Robek Mateja :lol2:
http://pl.youtube.com/watch?v=Zs_5epw-Mj0
A w temacie to racja, skoczkowie to jest tragedia.
Na Adama nie ma co nagadywac bo tyle lat skakal na takim poziomie, swoje zrobil.
Chociaz powinien juz odejsc.Nie ma sensu zeby skakal na coraz slabszym poziomie 'rozmienial sie na drobne'...
Przez te pare lat ostatnich byli 'nastepcy' Malysza...
Rutkowski ktory gdzies tam obecnie w kadrze B skacze, Stoch ktoremu sie beznadziejnie wiedzie od dluzszego czasu.
Aczkolwiek zatrudnic kogos kto nie moze byc zadnym autorytetem i w karierze nie osiagnal nic to totalna przesada :hihi:
oj Panowie gruba, gruba przejangrubsza przesada, zapominacie ze Kruczek bodajze raz w zyciu wygral uniwersjade!!!!!!!! a to juz cos :):P
Adas niech sobie skacze tak jak teraz sezon, dwa.
Ja jeszcze czuje, ze przyjdzie na niego czas jak na Ahonnena, ktory nagle znow przyomnial sobie jak sie skacze, wygral co mial wygrac i odszedl.
Wierze, ze to jeszcze przed Adamem.
Patyk TzN
03-01-2009, 18:40
i tu sie mylisz :hihi:
http://pl.youtube.com/watch?v=nfKdNdN47Sk&fea
PS nie wiem czy predzej wyj^^^^^ym kruczka, czy tego kto go zatrudnil.. zenada...
i tu sie mylisz :hihi:
http://pl.youtube.com/watch?v=nfKdNdN47Sk&fea
PS nie wiem czy predzej wyj^^^^^ym kruczka, czy tego kto go zatrudnil.. zenada...
O masz racje Kruczek tez byl swietnym lotnikiem
Co nie zmienia faktu ze chyba Robka Mateji w naszej reprezentacji na mamucie nikt i nic nie przebije :zabki:
A pamietacie tych wszystkich orlow Pochwale, Tajnera , Rutkowskiego, Bachlede, Długopolskiego , Śliwke i innych
Z nimi to bylo podobnie jak z naszymi grajkami ostatnimi czasy
Ciagle sie usprawiedliwiali czyms tylko poprawy praktycznie nie bylo :huh:
Rutkowski miał olbrzymi talent, ale to typowi góralski łeb z Zakopanego i mu woda sodowa odbiła i przepił swoją kariere...Morgenstern dzis ma sławe , wyniki i pieniadze a nawalony Rutkowski do dzis pewnie opowiada znajomym jak to kilka lat temu wygral z Morgim i zdobył MŚJ.
Ja w Małysza już nei wierze. Wykonał chłop kawał porządnej roboty.Niech Ci inni zrobia przynajmniej połowe tego co on. Gdyby nie kontrakty reklamowe i sponsorkie Małysza by już dawno nie było na skoczni. A tak do zimowej olimpiady bedzie rozmieniac sławe na drobne a kibice sukcesu beda sie pastwic nad jego losem...
Ja na skoki do Zakopca zaczne jezdzic znowu jak Małysza juz nie bedzie...Do momentu sukcesow Małysza w zakopcu czesto byalem na konkurasach...Srednia widzow wynosila 500 osob i wtedy zupelnie inna atmosfera była. Nie było zadnych grajkow jak na LS, nie było pełno baranow na fali sukcesu...I mam nadzieje ze te chwile szybko wroca bo skoki narciarskie to jest piekna dyscyplina. Przynajmniej jak dla mnie...
Macie cos odnosnie Kruczka :jezor:
http://sport.onet.pl/0,1248889,1890232,wiadomosc.html
Kamil i Adaś w finale. W końcu!
Mam nadzieje, że na przekór wszystkim bedzie dobrze, choć osoby kruczka i pola mam już w dupie;/
A w temacie to racja, skoczkowie to jest tragedia.
Na Adama nie ma co nagadywac bo tyle lat skakal na takim poziomie, swoje zrobil.
Chociaz powinien juz odejsc.Nie ma sensu zeby skakal na coraz slabszym poziomie 'rozmienial sie na drobne'...
Przez te pare lat ostatnich byli 'nastepcy' Malysza...
Rutkowski ktory gdzies tam obecnie w kadrze B skacze, Stoch ktoremu sie beznadziejnie wiedzie od dluzszego czasu.
Aczkolwiek zatrudnic kogos kto nie moze byc zadnym autorytetem i w karierze nie osiagnal nic to totalna przesada :hihi:
to nie ten sam Rutkowski:)
Wiem ze bylo dwoch Rutkowskich ;)
tzn.pamietam
Jeden ten ktorym sie wszyscy zachwycali ,gdy zostal mistrzem swiata juniorow bodajze,a drugi ten jeszcze slabszy Lukasz.
Ale chodzilo mi w sumie o tego ktory zostal mistrzem.Wydawalo sie ze cos z niego bedzie a tutaj klapa.
A jak tam Klimek Muranka ?
Bo od dluzszego czasu cos o nim cicho.
Moim zdaniem Adam Małysz odrodzi się jeszcze w tym sezonie. O kilku lat zawsze początek sezonu ma gorszy a później się rozkręca (przeważnie pod koniec stycznia).
Jak Feniks z popiołu Adam Małysz odradza się na nowo
To akurat bardzo dobrze. Niezależnie od tego czy faktycznie ma tak wielki talent, to cały ten idiotyczny szum medialny jedyne co mógł zrobić to mu zaskoczyć. Chłopak w takim wieku powinien spokojnie uczyć sie skakania, a nie być kreowany na wielką gwiazdę czy nadzieję.
W ubiegłym sezonie cała Polska dyskutowała o starcie 13-letniego wówczas Klemensa Murańki w zawodach Pucharu Świata w Zakopanem. Najlepsze wnioski z marnego skoku wyciągnął ojciec i wraz z synem usunął się w cień
Dwanaście miesięcy temu Murańka pojawiał się na konferencjach, podpisywał kontrakty z indywidualnymi sponsorami, a w mediach brylował jego ojciec Krzysztof. Niektórzy trenerzy, a ich śladem dziennikarze, okrzyknęli go złotym dzieckiem skoków. Kibice czekali z bijącymi sercami na rekord wiekowy, który miał paść na Wielkiej Krokwi. Emocje były tak wielkie, że doszło niemal do konfliktu ojca z trenerami kadry, którzy mieli opory przez wystawieniem jego syna w konkursie.
Stremowany Klimek nie podbił Zakopanego, odpadł w kwalifikacjach po skoku na odległość 88,5 metra. - Chcieliśmy pokazać go światu - tłumaczył Apoloniusz Tajner, prezes PZN-u.
Przed drugim konkursem Hannu Lepistoe, ówczesny trener kadry, odsunął juniora ze składu. Minął rok, a wszelki słuch o rodzinie Murańków zaginął. - Klimek robi swoje. Trenuje, chodzi do szkoły, bo przecież szkoła do niego nie przyjdzie. Brak medialnego szumu raczej mu pomaga niż przeszkadza, więc co będziemy marudzić - zapewnia ojciec skoczka.
Murańka senior przyznaje, że zrozumiał swój błąd. Przed kolejnym konkursem PŚ nie daje się ponieść fali oczekiwań sponsorów, ale czeka na decyzje trenerów. A PZN-u nie nazywa już "układem". Tymczasem Klimek przebywa z kadrą młodzieżową w japońskim Sapporo, gdzie wystartuje w trzech konkursach Pucharu FIS. Do Zakopanego wraca dwa dni przed kwalifikacjami.
Za tydzień w dwóch konkursach Pucharu Świata wystąpi na pewno ośmiu zawodników z kadry A. Polski Związek Narciarski zgłosił też do zawodów młodzieżowców: Murańkę, Jakuba Kota, Dawida Kubackiego i Andrzeja Zapotocznego, ale wystąpi tylko w dwóch z nich. Największe szanse na start na Wielkiej Krokwi mają Kubacki, który jest liderem Pucharu FIS i właśnie 14-letni Klimek.
- Murańka wyciszył się i wyraźnie zrobiło mu to dobrze. Czujemy jego zaufanie. Zrozumiał, że trener pracuje dla zawodnika. Ostatnio skakał nieźle, ale to nie znaczy, że wystartuje w stawce najlepszych. Może uda się zrobić test dla młodzieży jeszcze przed konkursem pucharowym - twierdzi Piotr Fijas, drugi trener kadry młodzieżowej.
Tymczasem ojciec skoczka nie wyklucza drugiego konkursu wśród czołowych zawodników świata w wykonaniu Klimka. - Mam takie marzenie, ale nic na siłę. Syn jest młody, a już zaczyna skakać na większych obiektach. Nawet trenerzy mówią, że nie ma się co bawić w ligi szkolne, mordować po małych skoczniach. No to skaczmy! - przyznaje Murańka.
Kwalifikacje do PŚ rozpoczną się w czwartek. W piątek i sobotę odbędą się konkursy. Obydwa zostaną rozegrane o godz. 16.30. Do zawodów zgłosiły się najlepsze ekipy świata na czele z Austriakami, Finami i Norwegami. Bilety - najtańsze w cenie 60 zł są dostępne w kasach.
http://www.*********/skoki/1,65075,6140421,Gdzie_zniknal_Klimek_Muranka_.html
Mamy lidera:D Tomasz Sikora zajął w Niemczech 3 miejsce i zdobył żółtą koszulkę lidera PŚ:) Zachęcam fanów biathlonu na www.biathlon.pl
Bardzo dobra strona... sam tam troszkę newsów zamieszczam;p
Brawo Tomek!
Na szczęście drugiej Małyszomani nie bedzie, choć kto wie, z tymi naszymi "kibicami":cham:
Krzychu_1977
10-01-2009, 19:56
Piękny obrazek Tomka na mecie - niesamowite zmęczenie i radość...
Gratulacje!!!
Jutro pierwsza w tym sezonie "masówka"
Brawo Justysia!
Brawo Tomek, popraw strzelanie, bo bieg REWELACYJNY!
Jaworzno
25-01-2009, 21:32
Co za skoki dzisiaj byly, matko boska! no i Malysz czwarty
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimowe_igrzyska_olimpijskie
Zimowe Igrzyska Olimpijskie, zauwazylem mala ciekawostke :
Calgary 1988 - Albertville 1992 - Lillehammer 1994 ?
wie kto dlaczego pomiedzy Albertville a Lillehammer byly tylko dwa lata przerwy ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimowe_igrzyska_olimpijskie
Zimowe Igrzyska Olimpijskie, zauwazylem mala ciekawostke :
Calgary 1988 - Albertville 1992 - Lillehammer 1994 ?
wie kto dlaczego pomiedzy Albertville a Lillehammer byly tylko dwa lata przerwy ?
chyba dlatego, żeby nie kolidowały z letnimi.
co dwa lata różnicy.
"Kobiety lubią brąz":)
Brawo Justyna!
"Kobiety lubią brąz":)
Brawo Justyna!
Żeś mnie ubiegł "P
Kużwa Sikora miołby znowu medal jakby nie te jego strzelanie. Biega super ale lufa w tym sezonie mo krzywo :) no szkoda
ale finisz :szok: Brawo !
Justyna Kowalczyk i wszytsko jasne!:lajkonik:
http://www.youtube.com/watch?v=LPu375yYK4s
ja tam lubie pomażyć...
:zabki:
Mosz nocne zmazy? :cham:
http://portalwiedzy.onet.pl/56820,,,,zmazy_nocne,haslo.html
aaaaaa... chuj :foch:
wpadka :cham:
ADAM!
aaaaaa... chuj
wpadka
Widze, ze wszystko uklada sie w logiczna calosc ;)
dobra, to nie temat o moich zmazach tylko o sportach zimowych! :cham:
ADAM! :zabki:
dobra, to nie temat o moich zmazach tylko o sportach zimowych! :cham:
ADAM! :zabki:
dziś może być w cholere niespodzianek:)
Brawo Kamil!!!
Z roku na rok w górę!!!
kto wie jak wygladaly by miejsca 3-4 gdyby sedziowie tak niefaworyzowali Ammana !
lepszy lekko zachwiany telemark u Stocha czy jego brak u Ammana ?
Amman to zawsze za wysokie noty dostaje. Ten jego markowany telemark hmm szczególnie w 1 skoku powinien dostać max po 18 a nie 19stki czy coś tak. Ogólnie to mogliśmy nieźle medali naczaskać :) Sikoro spokojnie 3 razy na podium mógł być i do tego wspaniała Justyna no i niespodzianka Stocha w skokach. Najważniejsze że w koncu jest komu kibicować a nie tylko sam Adaś :)
Justyna znowu złota :-)
Świetnie!
Fantastyczna koncowka, zreszta tak jak w poprzednim biegu.
Końcówka świetna, wyrobiła dużą przewagę. ; )
gdyby nie... Małysz to by było 2 miejsce po pierwszej serii :Szok:
Teee mamy luty :cham:
Nie widzę osoby, która miałaby szanse wywalczyć na MŚ:
2 złote medale i jeden brązowy.
Znacie może jakąś stronę gdzie znajdę statystyki całości MŚ w sportach zimowych? Na audycję potrzebuję materiał:D
Skoki:szok:
Ale nie zapeszajmy.
Od niepamiętnych czasów Adaś na podium:szok: :lajkonik:
Brawo Adaś ;)
Może forma wraca, późno bo poźno ale dobrze że wróciła ;)
Jak pamiętam Adam miewał w swoich słabszych sezonach ostatnimi laty dobre końcówki ;) (najczęściej turniej Nordycki oraz Planica ) .
No nic może jeszcze na jedno podium w tym sezonie się uda Adamowi załapać .
jak on złapał ten swój automatyzm, to po ... reszcie stawki:zabki:
http://sport.onet.pl/0,1248889,1933148,wiadomosc.html
Kto wie co się wydarzy :zabki: :) ...
jak znów stanie na podium, to zrówna sie ze słynnym finem Matti Nykannenem, który jest na 2 miejscu w ilości stawania na podium.
Polecam obejrzeć i obsłuchać.. zajebista muza
GzG (http://www.youtube.com/watch?v=a1H4jLsLgGI)
No to Adam na drugim miejscu , ale szkoda bo było tak blisko i by wygrał ...
dobrze, Polska na 2 miejscu, przed nam tylko Norwegia!
No tylko mimo wszystko szkoda , ze nie przerwali konkursu :) .
Moze takie troche samolubne myslenie , ale podejrzewam , ze warunki sie nie poprawily .
A gdyby Austriacy byli na 1 miejscu to pewnie konkurs by zostal przerwany...
No nic walczymy dalej .
Fajna walka byla a tu przxed ostatnia grupa przerwali. Moglo byc ciekawie w walce o 3 miejsce, bo Polska i tak miala chyba bezpieczna przewage. 2gie miejsce jest.
Sikora 3. miejsce. Braklo 0.2s do drugiego. Pierwszy jak zawsze wspanialy Ole.
Jeszcze tylko 3pkt i fajny dzien sie zapowiada.
Fajna walka byla a tu przxed ostatnia grupa przerwali. Moglo byc ciekawie w walce o 3 miejsce, bo Polska i tak miala chyba bezpieczna przewage. 2gie miejsce jest.
Sikora 3. miejsce. Braklo 0.2s do drugiego. Pierwszy jak zawsze wspanialy Ole.
Jeszcze tylko 3pkt i fajny dzien sie zapowiada.
No to dzis dobry dzien!
Malysz 2
Stoch bardzo dobry wynik.
No I J.KOwalczyk :)
Jeszcze wiele dobrych chwil przed Justyną.
Natomiast Małysz jest u schyłku kariery, ale wielki szacun dla niego. BTW bardzo emocjonujący konkurs dziś. I życzyć sobie, aby Stoch robił systematyczne postępy.
Piękny weekend!
Gdyby jeszcze GieKSa wygrała ...
Justyna Kowalczyk - sportowiec roku 2009.
Wiem, że jest marzec :)
Kosa pewnie Kubica zdobedzie 3-5 miejsce w klasyfikacji generalnej i mamy sportowca roku ;)
skoro Mistrz olimpijski i mistrz Europy czyli Leszek Blanik przegral z nim, to Kowalczyk nie ma szans.....
Kruczek zbudowal zespol walczacy o podium w konkursach druzynowych.....kiedy to Malysz zdobywal 5, 7 czy 6 miejsce w konkursach zespolowych, teraz 2 miejsce zdobyla druzyna.
przyszly sezon - igrzyska, jest kilka szans medalowych oby tylko jaknajlepiej przepracowano okres przygotowawczy.
Kruczek zbudowal zespol
:lol3::lol3::lol3:
jeśli porównujesz jego talent trenerski z talentem do skoków mateji to można tak powiedzieć. Ale kurwa, kruczek jest takim specjalistą jakim był skoczkiem. Małysz trenował z Lepistoe, a Stoch i reszta wreszcie zaczęła się starać i widać u nich ten postęp, a przy tym zalążek talentu, który można było dostrzec już we wcześniejszych sezonach. Tu nie ma żadnej zasługi Kruczka. I proszę nie bluźnij więcej.
Natomiast Małysz jest u schyłku kariery
Mylisz sie, oj mylisz. On jeszcze pokaze co potrafi.
Na jakiej podstawie sadzisz, ze jest u schylku ?
Justyna Kowalczyk - sportowiec roku 2009.
I prezydent do niej dzwonił...:lol:
Adam ma 31 lat , jak na skoczka to już jest wiek w którym raczej myśli się o powolnym zakończeniu kariery . Nie myślę tutaj o Japończykach którzy są tutaj ewenementem .
Też bym chciał , żeby Adam pokazał co potrafi w kolejnych sezonach , ale czy to będzie realne ?
Jakieś pojedyncze miejsca na podium na pewno są w jego zasięgu.
Chociaż swoją drogą po 3 zdobytych pucharach świata z rzędu , miał trzy lata przerwy w tym dwa z nich podczas których w pucharze świata prawie w ogóle nie stawał na podium i raczej mało kto wierzył , że jest się w stanie jeszcze wybić . A on na przekór innym jeszcze raz zaskoczył .
Wszystko się jeszcze okaże (pewnie Adam do czego nas już przyzwyczaił dopiero z biegiem sezonu 'wypali' a początek będzie miał słaby) .
PS. wiem , że to nie było do mnie :zabki:
Jeśli Adamowi sprawia radość skakanie to niech robi to jak najdłużej.
Za rok Igrzyska Olimpijskie.
Cel to medal. Jeśli tak by sie stało, to sam bym chciał, aby Adam powiedział PAS i odszedł na ZASŁUŻONĄ sportową emeryturę.
Tylko co wtedy powiedzą maruderzy? Powiedzą tak: odszedł bo sie wypalił, nic z niego nie będzie ... Czyli gadka jak zawsze.
Mnie osobiście Adam sprawił wiele radości, tym bardziej, że skoki oglądam od dziecka, a tam tylko Piotr Fijas robił małe co nieco:)
Ale, ... aż strach pomyśleć ile moze być medali w Montrealu - Małysz (moze drużyna, Kowalczyk, Sikora ...).
Ale ja już na ilosć nie zagram ... :rotfl:
:lol3::lol3::lol3:
jeśli porównujesz jego talent trenerski z talentem do skoków mateji to można tak powiedzieć. Ale kurwa, kruczek jest takim specjalistą jakim był skoczkiem. Małysz trenował z Lepistoe, a Stoch i reszta wreszcie zaczęła się starać i widać u nich ten postęp, a przy tym zalążek talentu, który można było dostrzec już we wcześniejszych sezonach. Tu nie ma żadnej zasługi Kruczka. I proszę nie bluźnij więcej.
zaprzeczasz sam sobie = zaczelo im zalezec(okres Kruczka), a kiedys byli leniwi(Tajner i reszta trenerow). to jak to jest wkoncu ?
wystarczy posluchac wypowiedzi samych zawodnikow - takiej atmosfery w kadrze nigdy jeszcze nie bylo. a to jest zasluga trenera - ilez sam trener jest w stanie wyszkolic zawodnikow ? niewiele, bez talentu i odpowiednich ludzi w zespole(np psycholog) jest to niemozliwe.
hmmm Malysz jest troche dziwnym zawdonikiem - nie chce tu mowic o jego poziomie rozwoju intelektualnego, a ma to znaczenie. dla niego potrzebny byl impuls - czytaj przejscie do doswiadczonego ternera - nie dlatego, ze ten go lepiej wytrenuje bo jest to niemozliwe - Malyszowi wydaje sie tak tylko psychicznie ! nie chce Ci tu pisac, czemu sie tak dzieje bo jest to wyzsza biologia(chyba, ze bardzo chcesz) ale uwierz mi na slowo.
co powiesz w takim razie o Tajnerze i reszcie wybitnych specjalistow pracujacych z rep. Polski do momnetu przejecia jej przez Kruczka ?
sam Tajner przyznal, ze niemial tylu pomyslow na treningi co Kruczek, to samo mowil zreszta Stoch.
powtorze raz jeszcze zawodnicy uwierzyli tylko ze potrafia zdzialac cos sami bez Malysza i tu tkwi sukces. tak, mial w tym udzial rowniez Kruczek.
pisano jak i mowiono o tym wiele razy, niepotrafie tylko zrozumiec czemu wszyscy bazuja na wlasnej wiedzy :dead:
piszesz, ze zaczeli sie starac - teraz poszukaj na necie co sami zawdonicy sadza na ten temat.
ps nie mowie, ze jest jakims wybitnym specjalista ale slucham tego co mowia sami zawdonicy(w tym Malysz !!), a ze na studiach troche obracam sie w temacie to cos tam wiem ;)
bylo nie bylo Axel jedyne co mozemy zrobic to ugadac sie na piwo i pogadac o skokach hehe ;)
zaprzeczasz sam sobie = zaczelo im zalezec(okres Kruczka), a kiedys byli leniwi(Tajner i reszta trenerow). to jak to jest wkoncu ?
wystarczy posluchac wypowiedzi samych zawodnikow - takiej atmosfery w kadrze nigdy jeszcze nie bylo. a to jest zasluga trenera - ilez sam trener jest w stanie wyszkolic zawodnikow ? niewiele, bez talentu i odpowiednich ludzi w zespole(np psycholog) jest to niemozliwe.
Wydaje mi się, że "młodzi", których kiedyś ktoś wychwycił (wiadomo o kogo chodzi), teraz zrozumieli po co trenują i zabrali się za to, nie tak jak kiedyś na lajcie, tylko na 100%. I teraz są tego wyniki. Wcześniej nie zdawali sobie sprawy z tego wszystkiego tak jak dziś. Wiedzą, że mają dużą szansę na karierę i chcą to wykorzystać. A skąd wiesz, że zawodnicy mówią prawdę? Nie przeczę temu, ale przecież tak naprawdę nigdy nie wiadomo jak jest naprawdę :) Może i jakiś wpływ na tą atmosferę ma trener i jest dobrze, ale nie wierzę, że jest taki dobry - choć mogę się mylić.
hmmm Malysz jest troche dziwnym zawdonikiem - nie chce tu mowic o jego poziomie rozwoju intelektualnego, a ma to znaczenie. dla niego potrzebny byl impuls - czytaj przejscie do doswiadczonego ternera - nie dlatego, ze ten go lepiej wytrenuje bo jest to niemozliwe - Malyszowi wydaje sie tak tylko psychicznie ! nie chce Ci tu pisac, czemu sie tak dzieje bo jest to wyzsza biologia(chyba, ze bardzo chcesz) ale uwierz mi na slowo.
jeśli tak myślisz, to zaufam ci na słowo i przystanę do twojego stanowiska.
Na pewno Małysz wiele już przeszedł, ale jeszcze nie potrafił sam wrócić do tego co kiedyś i potrzebował, tak jak to określasz jakiegoś impulsu od innego trenera. Choć i tak nie miało to wielkiego znaczenia. Jednak moim zdaniem miało :) ale ok.
co powiesz w takim razie o Tajnerze i reszcie wybitnych specjalistow pracujacych z rep. Polski do momnetu przejecia jej przez Kruczka ?
sam Tajner przyznal, ze niemial tylu pomyslow na treningi co Kruczek, to samo mowil zreszta Stoch.
Tajner to był taki Wójcik piłki nożnej. Trochę mu się udało i już na piedestał. A jak brakło dla niego miejsca to posada w PZN (metoda jak w PZPN). Może Kruczek wymyślił jakąś super metodę i powinien ją opatentować :rotfl: Nie mam pojęcia, ale dalej mnie to nie przekonuje. Może zmienię zdanie po kilku dobrych sezonach z jego dalszym udziałem.
powtorze raz jeszcze zawodnicy uwierzyli tylko ze potrafia zdzialac cos sami bez Malysza i tu tkwi sukces. tak, mial w tym udzial rowniez Kruczek.
pisano jak i mowiono o tym wiele razy, niepotrafie tylko zrozumiec czemu wszyscy bazuja na wlasnej wiedzy :dead:
Akurat uwierzyli wtedy kiedy do trenerki doszedł Kruczek (nie od razu, ale niedługo potem).
a czemu bazujemy na własnej wiedzy? Bo media często kłamią :)
ps nie mowie, ze jest jakims wybitnym specjalista ale slucham tego co mowia sami zawdonicy(w tym Malysz !!), a ze na studiach troche obracam sie w temacie to cos tam wiem ;)
ja też w tym nie siedzę już teraz tak jak kiedyś. Ale widzę, że czerpiesz także wiedzę z nauki, a nie tylko bazujesz na mediach. Więc racjonalnie ci zaufam :)
bylo nie bylo Axel jedyne co mozemy zrobic to ugadac sie na piwo i pogadac o skokach hehe ;)[/QUOTE]
niegrzecznie byłoby odmówić :lol:
to ja Was pogodze:)
Duzo robi psychika, a Kruczek hmmm, może coś innego wprowadził, kij to wie, ale fakt faktem, mamy w końcu drużynę, czego nie było od ... no własnie, tylko indywidualności. A drużyna od jakiegoś czasu pokazywała pazurki.
Zabaczymy za rok.
Chłopaki skakac potrafią, i to widać od jakiegoś czasu.
Dobrze zrobiła tez zmiana dla Adama, reszta chłopaków nie ma już takiego ciśnienia.
hanu niech jest z Adasiem, reszta przy Kruczku, to jest nagminne wśród innych ekip, a tego chcą teraz i inni np. Morgi;)
Mylisz sie, oj mylisz. On jeszcze pokaze co potrafi.
Na jakiej podstawie sadzisz, ze jest u schylku?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o wiek i o to, że długo już raczej nie poskacze - to mam na myśli pisząc o "schyłku". W żadnym wypadku o formę.
Bo wierzę, że na Igrzyskach, jak i w PŚ ciągle może powalczyć o medale i zgadzam się, że pokaże jeszcze co potrafi. Nieraz przecież pokazał (gdy go wszyscy skreślali), że może wracać do wielkiej formy. I tak też może być i tym razem.
W najbliższy weekend w Zakopanem odbędzie sie Letnie Grand Prix w skokach, z najlepszymi zawodnikami na świecie ;-).
Transmisja na TVP 1:
sobota- 20:15
niedziela- 13:50
Jak mnie te media już wkurwiają;/:
http://sport.onet.pl/0,1248889,2097957,,ostra_reakcja_kowalczyk_malysz_ niech_lepiej_sie_nie_odzywa,wiadomosc.html
Kurde zygac sie juz chce tym Ammanem. To sie staje nudne :kac:
Co mieli powiedzieć o Małyszu od 2000 do chyba 2005 :napinka:
Co mieli powiedzieć o Małyszu od 2000 do chyba 2005 :napinka:
W sumie to Malysz chyba tylko przez dwa sezony mial takie serie jak Amman teraz :-).
Gdy zdobywal trzecia krysztalowa kule o ile dobrze pamietam , wygral tylko 3 konkursy w sezonie PS.
A ten skurczybyk Amman , wygrywa i wygrywa .
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.