View Full Version : Sędzia z Katowic
Patyk TzN
01-11-2008, 12:34
Czy jest jedna osoba chociaz na tym swiecie która wie co trzeba zrobic zeby zostac sędzią piłkarskim?? Na stronie pzpnu pisze jedynie zeby poszukac na stronie okregowego zpn... otoz przeszukalem cala strone śląskiego ozpnu i nie ma nic po za tym na czym polega egzamin na sedziego... ale nie pisze nic o kursach, zadnych dat ani skad mozna sie o czym kolwiek dowiedziec... dzwonie tam a jakis dziadek mowi ze on nie wie bo on jest woznym tylko... dzwonie nastepnego dnia i to samo... to sie pytam... a jest ktos kto sie na tym zna? a on mowi ze tak, i ze juz lączy :| jak bym nie spytal to by na to nie wpadl nigdy chyba... odbiera ktos i mowi... ze mam poszukac na stronie ozpnu podokregu katowickeigo... szukalem strony przez godzine, ktora wyglada jak by dziecko z podstawowki bawilo sie w html... a adres republika.cos tam itp... nie zwiazany z niczym... przeszukalem cala strone... i nic tam nie bylo! zadzwonilem... a oni mowia ze mam zadzwonic w piatek... dzwonie w piatek a oni mowia ze mam zadzwonic kolo 17... dzwonie przed 17 i mowia ze mam zadzwonic za tydzien... i nikt nic nie wie!!! a chcialem sie tylko dowiedziec kiedy odbywa sie jakis kurs, gdzie, lub gdzie moge dostac jakies info! To jest zenada! dlatego jesli ktos cos wie, niech napisze tutaj. To wszystko, dziekuje... :kurwa:
Kosa albo Mariuszeeek chyba Ci pomogą :jezor:
ew. Vito, z tym że nie wiem, czy On sie tu jeszcze udziela ;)
Patyk TzN
01-11-2008, 13:25
dzieki:) mam nadzieje ze sie tu odezwa, ale napisze PW do nich;)
mariuszeeek
01-11-2008, 14:05
kursy są średnio co dwa trzy lata. ostatni był rok temu jakoś koszt to około 120zł . najlepiej przejść się koło piątku godziny 16 17 na 1 piętrze jest pokój administracyjny tam udzielą ci dokładnych informacji.. ewentualnie proś o kontakt z Sebastianem Jarzębakiem.. testy są dwa najpierw teoria z przepisów PN. a potem testy sprawnościowe kiedyś to był cuper obecnie są to bardziej wydolnościowe. na zmęczeniu...
Patyk TzN
01-11-2008, 14:10
ile trwa taki kurs?
Dużo czasu do zabiera, ale idzie też sobie dorobić. Według mojej wiedzy to jest przynajmniej jeden kurs na rok.
Teraz w zimę powinien być, aby na wiosnę byli nowi do sędziowania. Ja miałem jeszcze test filmowy + ustny. Ogólnie dużo tych wykładów (ale są ciekawe). Ja miałem jakieś 3 miesiące tego.
Na plus, to że później perfekcyjnie znasz przepisy. No i rozumiesz to co się dzieje na murawie.
Patyk TzN
01-11-2008, 17:39
dowiedzilaem sie juz ze kurs bedzie gdzies pod koneic listopada... i ze trwac bedzie ok poltora miesiaca, a konkretnie zalezec to bedize od czestotliwosci wykladow ;)
zaczyna sie od sedziowania junorom? ile na tym mozna zarobic o ile wogole sie da?
Podać Ci komórkę do "Fryzjera" ? :cham:
Patyk TzN
01-11-2008, 18:05
Podać Ci komórkę do "Fryzjera" ? :cham:
juz mam:jezor:
mniej więcej jakieś 30-35 zł wyjdziesz po odliczeniu kosztów dojazdów za jeden mecz w juniorach
wyjdziesz jakieś 40-50 zeta, bo dojazd też jest zwracany.
w juniorach młodszych było jakoś 40+dojazd, natomiast w trampkarzach było mniej
Wiadomka. Ale sędziujesz po kursie i trampkarzy, i juniorów i jeszcze "wyższe" mecze. Jak masz np. miesięczny (bo dojeżdżasz do budy), a na szpil jedziesz autobusem, to kasa za dojazd idzie do Ciebie. Więc te 45-50 na początek za szpil wpadnie.
A szpili masz zależy od 8 do 16 nawet na miesiac. Pewnie można mieć i więcej. Więc wychodzi 400-800.
Ostatnie pytanie, chyba najwazniejsze, jak to wyglda z meczami GieKS?
Mozna powiedziec ze danego meczu nie chce sie sedziowac? (np. w tym dniu jest wyjazd Gieksy)
Jak to wyglada?
Patyk TzN
02-11-2008, 23:01
i czy mecze w tygodniu sa narzucone? bo np ja studiuje dizennie i czy moge sobie mecze sedziowac zeby mi pasowalo czy msuze te ktore oni mi kaza, albo nara?
Piszesz pismo kiedy nie możesz (ale to z wyprzedzeniem).
Ogólnie jest tak, że możesz nie sędziować bo GKS ale kilka razy odmówisz i automatycznie mniej Ci dają do sędziowania.
To dajcie znać kiedy dokładnie będzie ten kurs co i jak. Ja juz 2 razy próbowałem pare lat temu i za kazdym razem ta sama spiewka, nikt nic nie wie, zadzwonimy do pana blablabla....
W Sosnowcu były testy ok 2 tygodni temu. Wiem bo sporo kolegów z klubu zdawało ;-)
Patyk TzN
03-11-2008, 22:47
a mecze kiedy glownie sa? tzn raczej w weekendy czy te mlodziki graja raczej w tygodniu? i w jakich godzinach te ligi junorow graja? raczej wieczorem czy w godzinach szczytu?:D chodzi o to czy nie ebdzie kolidowac ze studiami...
RobertSK
03-11-2008, 23:43
Juniorzy grają w weekendy przewaznie w niedziele od chyba 9 rano...w tygodniu zdarzają sie mecze ale to sporadycznie i popołudniu...przynajmniej jak ja grałem to tak było.
pozdro
Mecze są pratycznie codziennie, ale najwięcej w sobotę, środę i niedziele.
Zeby się zapisać trzeba mieć jakiś wiek powiedzmy 21 lat czy wystarczy być pełnoletnim??
Patyk TzN
06-11-2008, 14:00
Zeby się zapisać trzeba mieć jakiś wiek powiedzmy 21 lat czy wystarczy być pełnoletnim??
17 lat trzeba chyba miec... i nie wiem czy nie trzeba wyksztalcenia sredniego...
Jakby to kogoś interesowało to spotkanie jest 8 grudnia o 17 na Francuskiej.
Mam troche głupie pytanie, ale nigdzie tutaj nie zauważyłem o tym wzmianki. Hehe
Za taki kurs się coś płaci czy jest on darmowy? Dzieki za odp
Płaci. U mnie było chyba 100. Teraz pewnie 150 albo i więcej.
A jeśli ktoś ma problem ze wzrokiem to robią problemy?? Bo przecież zakładam soczewki na mecz i problemu nie ma.
No i sam sobie odpowiedziałeś...
Patyk TzN
26-11-2008, 09:21
8 grudnia o 17.00 odbedize sie spotkanie organizacyjne w SL. Z.P.N. na francuskiej 32 :) wreszcie:)))
Mógłby ktoś kto to skończył napisać ile w sumie jest godzin tej teorii?
Patyk TzN
04-12-2008, 18:51
Mógłby ktoś kto to skończył napisać ile w sumie jest godzin tej teorii?
dzwonilem i koles powiedzial ze nie moze odpowiedziec na to pytanie, ze trzeba po prostu przerobic caly material i nie wie ile to zajmie czasu...
_Bartos_
07-12-2008, 15:39
Czy na pierwszym spotkaniu (8go grudnia) trzeba juz wplacic kase czy mozna narazie przyjsc i zorientowac sie na jakich warunkach oraz ile czasu taki kurs bedzie trwac ?
Patyk TzN
07-12-2008, 16:31
Czy na pierwszym spotkaniu (8go grudnia) trzeba juz wplacic kase czy mozna narazie przyjsc i zorientowac sie na jakich warunkach oraz ile czasu taki kurs bedzie trwac ?
dostalem wiadomosc ze jest to spotkanie organizacyjne dla zainteresowanych, i że tam sie wszytkiego dowiemy.
Wnioskuję zatem, iż nie trzeba jturo płacić :)
_Bartos_
07-12-2008, 16:59
OK wielkie dzieki
Patyk TzN
07-12-2008, 21:23
kto sie wogole wybiera?:D
_Bartos_
07-12-2008, 21:26
Ja mam zamiar sie wybrac, zobaczyc jak to wyglada a pozniej sie zastanowie czy warto... No wlasnie moze ktos juz moze sie wypowiedziec czy warto czy nie ?:)
No ja się juz wypowiadałem.
Zależy co dla Ciebie znaczy warto.
Patyk TzN
07-12-2008, 23:16
No ja się juz wypowiadałem.
Zależy co dla Ciebie znaczy warto.
jest to ciekawe? wydaje mi sie ze jest... ale czy nie traktuja czlowieka jak... hmmm takiego nic nie wartego smiecia co sedziuje potem najnizej jak moze... i szansa na awans jest 1/10000000000?
Hm czy ciekawe. Zależy co kogo ciekawi. Można dużo ciekawych rzeczy sie dowiedzieć i spojrzeć na mecz z innej strony.
Hm śmiecia. Dziwne masz podejście. Chyba ciężko byś odrazu po kursie szedł sędziować np. IV lige. Zawodnicy zjedli by Ciebie żywcem. Docenisz to, że zaczniesz w trampkarzach, którzy są uczciwi aż do bólu. Sami naprawią Twoje błędy.
Awansować idzie. Nie jest łatwo, ale czasem jak się temu poświecisz, będziesz trzymał kondycje, dokształcał się we własnym zakresie to awansujesz.
Panowie piszcie potem kiedy macie sowje pierwsze mecze. Chętnie się wybiore popatrzeć. I nie zapomnijcie sędziować GieKSiarskich turniejów.
Patyk TzN
07-12-2008, 23:43
Hm czy ciekawe. Zależy co kogo ciekawi. Można dużo ciekawych rzeczy sie dowiedzieć i spojrzeć na mecz z innej strony.
Hm śmiecia. Dziwne masz podejście. Chyba ciężko byś odrazu po kursie szedł sędziować np. IV lige. Zawodnicy zjedli by Ciebie żywcem. Docenisz to, że zaczniesz w trampkarzach, którzy są uczciwi aż do bólu. Sami naprawią Twoje błędy.
Awansować idzie. Nie jest łatwo, ale czasem jak się temu poświecisz, będziesz trzymał kondycje, dokształcał się we własnym zakresie to awansujesz.
Panowie piszcie potem kiedy macie sowje pierwsze mecze. Chętnie się wybiore popatrzeć. I nie zapomnijcie sędziować GieKSiarskich turniejów.
nie mam takeigo podejscia, po prostu pytam. a czy mnie ciekawi? stanowczo tak :)
Może ktoś napisać co było na spotkaniu bo niestety nie mogłem dojechać?
same sprawy organizacyjne, czyli koszt termin ukończenia, najbliższe spotkania + mały teścik na 10 pytań i krótka rozmowa z każdym uczestnikiem osobno przez organizatorów
Patyk TzN
08-12-2008, 23:40
same sprawy organizacyjne, czyli koszt termin ukończenia, najbliższe spotkania + mały teścik na 10 pytań i krótka rozmowa z każdym uczestnikiem osobno przez organizatorów
oraz jakas karta zeby wypisac swoje dane, kontakt itp zainteresowania i dlaczgeo chcesz byc sedzia, oraz druga gdzie pisalo cos o nie karalnosci i ze nie masz przej**ane w sądzie, i pod obiema sie podpisac jezeli sie wsyztko zgadza. Mowili ze kurs 150 zl, najlepiej zaplacic w piatek o 17, wtedy bedize nastepne spotkanie, jak zaplacisz dostaniesz najnowsze przepisy wydane w listopadzie i ze trzeba przyniesc zdjecie takie z legitymacji czy cos.
Mam nadzieję, że da ktoś potem skserować te przepisy?
napiszcie jak długo ma tu u Was trwać?
jakie testy na koniec?
Patyk TzN
09-12-2008, 07:06
Mam nadzieję, że da ktoś potem skserować te przepisy?
napiszcie jak długo ma tu u Was trwać?
jakie testy na koniec?
ma to trwac do poczatku lutego, wowczas planowany jest egzamin. Mowili tylko tyle ze teoria i jakis test wytrzymalosciowy na bieganie.
Sędziowie lub uczący się na sędziów prosze o PW.
Mam fajną opcje pracy, ćwiczenia + zarobku.
Trenerzy lub uczący się na trenerów też pisać. Im szybciej tym lepiej.
Czekam na PW.
Kursy sędziowskie organizowane są tylko w Katowicach czy też w innych podokręgach (Tychy, Zabrze)?
Patyk TzN
22-03-2009, 19:21
Kursy sędziowskie organizowane są tylko w Katowicach czy też w innych podokręgach (Tychy, Zabrze)?
raczej tak, napewno w sosnowcu sa organizowane. Zreszta, chyba sedziowie muszą się skądś brac? nie rosną na drzewach :)
Assmodeo
01-04-2009, 00:19
raczej tak, napewno w sosnowcu sa organizowane. Zreszta, chyba sedziowie muszą się skądś brac? nie rosną na drzewach :)
Patrząc jak niektórzy gwizdają, to śmiem twierdzić że zwierzęta rodem z afrykańskiej dżungli, lepiej by gwizdały ;)
gniotek1102
01-04-2009, 18:12
Orientuje sie ktos kiedy jest nastepny kurs?
Orientowałem się i w Katowicach w tym roku nic raczej nie będzie.
W jako takiej okolicy w Rybniku się coś szykuje.
Patyk TzN
01-04-2009, 23:46
Orientuje sie ktos kiedy jest nastepny kurs?
mysle ze w Katowicach dopiero pod koneic roku, zadzwon do sosnowca i tam zapytaj;)
gniotek1102
02-04-2009, 21:18
Ok dzieki :)
Orientowałem się i w Katowicach w tym roku nic raczej nie będzie.
W jako takiej okolicy w Rybniku się coś szykuje.
a w Rybniku to gdzie pytać? jest jakieś ograniczenie wiekowe (górne)? ;)
Patyk TzN
12-05-2009, 21:01
chyba do 31 lat albo 35 nie pamietam dokladnie... ale do jakiego wieku w Polsce mozna sedziowac to CI juz nie powiem:D
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.