View Full Version : Katowice - Nasze Miasto
Informacje na temat naszego miasta inwestycje, pomysły, cobyscie zmienili i w na co, komentarze itd.
= Ś
Niegdy sala koncertowa, dzi ruina
Miasto chce odkupić od prywatnych włacicieli zabytkowš kamienicę przy ul. Plebiscytowej 3. Jest tylko jeden problem - nie wiadomo, gdzie ich szukać. Prawdopodobnie spadkobierców roszczšcych sobie prawa do budynku jest kilku i wszyscy mieszkajš zagranicš. - Naszym jedynym tropem jest kancelaria prawna, która reprezentowała jednego z włacicieli. Postaramy się do niej dotrzeć - mówi Waldemar Bojarun, rzecznik Urzędu Miasta.
Budynek, w którym kiedy mieciło się kino i sala koncertowa stoi pusty i niszczeje już od ponad dwudziestu lat. Gdy w 1980 roku wyprowadzała się z niego Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia, był on w tak fatalnym stanie, że w gabinecie dyrektora musiały stać specjalne stropy, żeby sufit nie spadł mu na głowę. Od tamtego czasu nikt tej kamienicy nie remontował.
- Teraz budynek jest odpowiednio zabezpieczony, ale jeszcze kilka lat temu szabrowali go złomiarze. Jego techniczny stan na pewno jest bardzo zły - zaznacza Bojarun. - Zależy nam na tej kamienicy głównie ze względu na jej historyczny charakter. Tam mieciła się jedna z najlepszych sal koncertowych na całym lšsku. Nie można tego zmarnować.
Gdy w latach 50. reaktywowana po wojnie Orkiestra Radiowa (obecna Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia) szukała nowego studia koncertowego, Jan Krenz - jej ówczesny dyrektor. wymógł na władzach przeprowadzkę włanie na Plebiscytowš 3. Był rok 1956.
- Sala była bardzo mała, mieciła tylko czterysta osób. Jednak jej akustyka była niepowtarzalna - wspomina Irena Siodmok, która przez 27 lat pełniła funkcję zastępcy dyrektora Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia.
Radiowy Dom Muzyki (tak nazywała się siedziba orkiestry) bardzo wpisał się w historię kultury miasta. To włanie w jego holu, w styczniu 1967 roku, stanęła trumna Zbyszka Cybulskiego. Wtedy też rozpoczęła się "państwowa" częć pogrzebu słynnego aktora. Poczštkowo władze chciały uniknšć katolickiego obrzšdku, jednak ostatecznie uroczystoci powielono na częć katolickš i państwowš.
Pogarszajšcy się stan kamienicy przy Plebiscytowej 3 doprowadził do przeprowadzki NOSPR-u do nowej siedziby przy placu Sejmu lšskiego. Potem na krótko ich miejsce zajęło Orkiestra Rozrywkowa Polskiego Radia pod dyrekcjš Jerzego Miliana. Mieciło się tam również Biuro Koncertowe, obecna Instytucja Promocji i Upowszechniania Muzyki "Silesia". Budynek opustoszał, gdy jego stan nie pozwalał na dalszš eksploatację. I tak zostało do dzi.
--------------------------------------------------------------------------------
Piękna historia
Zabytek przy Plebiscytowej 3 ma prawdopodobnie 93 lata. Jego pierwszym włacicielem był prywatny przedsiębiorca Josef Kaletta, właciciel restauracji i dużej sali balowej. W tym miejscu stał wczeniej mały budynek należšcy do mistrza budowlanego Paula Frantziocha, który wybudował też kamienicę stojšcš do dzi na rogu ulic Plebiscytowej, Kochanowskiego i Wojewódzkiej.
Projektantem Plebiscytowej 3 był Carl Moritz, autor projektu Teatru lšskiego. W 1922 budynek kupił Alojzy Potempa, katowicki restaurator, który otworzył w nim teatr rozmaitoci Mascotte. Trzynacie lat póniej przemianowano go na Bagatelę. W międzyczasie, w sali imprezowej powstało kino Capitol, w którym mieciło się prawie 900 widzów. W roku 1930 dobudowano do niego mniejszš salę, w której otwarte zostało drugie kino zwane Małym Capitolem.
Nie było to kino najwyższych lotów. Najlepsze w miecie było wtedy kino Rialto, ceniona była też Zorza. Capitol nie miał takiego prestiżu mówi Jadwiga Lipońska-Sajdak, dyrektor Muzeum Historii Katowic. W 1945 roku miejsce Capitolu zajęło kino Słońce. Potem jego salę wykorzystywano na różnego rodzaju zjazdy i konferencje.
Co do naszego miasta myśle, że moge tutaj zaprosić na niedziele 27 stycznia na I Katowicką Giełdę Terrarystyczną. Odbędzie się ona w godzinach od 9 do 15 na Oswobodzenia (Galeria "WILSON"). Cena weściówki 3zł. Zawsze można pooglądać albo kupić dużo taniej niż w sklepie jakieś pająki, węże czy gekony ;)
http://forum.skyscraperpage.com/showthread.php?p=3269890
szkoda ze ten Silesia Tower to tylko wizja
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=233066
[Katowice] Remonty kamienic i innych zabytków
http://miasta.**********/katowice/1,35019,4860883.html
Rozbudowa Silesi
TO byłby niezły pomysł z tą Silesia :)
http://miasta.**********/katowice/1,35019,4864145.html Chcą sprzedać WPKiW?? Po moim trupie kur..a!!! Niech se cwaniaczki Park Łazienkowski sprzedają, a od chorzowskiego wara!!!
Posiada ktos zdjecia Dębu przed przebudowa, jak byla jeszcze ta 2 pasmowka po obu stronach, huta Baildon?
Posiada ktos zdjecia Dębu przed przebudowa, jak byla jeszcze ta 2 pasmowka po obu stronach, huta Baildon?
http://www.dab.katowice.pl/
kliknij na zdjęcia i otworzy Ci sie galeria. :zabki:
jak byś nie wiedział na zdjęciu co gdzie jest to pisz :)
Ma ktoś może jakieś fote Fińskich domków na os.Witosa??? :zabki::zabki:
Katowice: już można stawiać wieżowce
Przemysław Jedlecki2008-02-06, ostatnia aktualizacja 2008-02-06 20:21
http://bi.**********/im/1/4089/m4089801.gif
W centrum Katowic można już bez przeszkód stawiać drapacze chmur. Najwyższe będą mogły mieć nawet 200 metrów, a lotnisko na Muchowcu nie będzie w niczym przeszkadzać.
W centrum Katowic nie można było budować drapaczy chmur, bo mogły być niebezpieczne dla samolotów startujących i lądujących na lotnisku Muchowiec. Roman Olszewski, naczelnik wydziału budownictwa w katowickim magistracie mówił nam, że zablokowana została np. budowa biurowców przy Roździeńskiego, Olimpijskiej, Opolskiej. - Nie może być tak, że lotnisko, z którego korzystają głównie pasjonaci, blokuje inwestycje w mieście - mówił.
Problem polegał na tym, że miasto nie miało tzw. studium aeronautycznego, na podstawie którego Urząd Lotnictwa Cywilnego mógł wydawać pozwolenia na budowę wysokościowców. Teraz wszystko się zmieni, bo dokument jest już gotowy. Centrum Katowic zostało podzielone na dwie strefy. W pierwszej, która rozciąga się od autostrady A-4 do torów kolejowych w śródmieściu, będzie można stawiać nawet 100-metrowe budynki.
Dla inwestorów i urzędników ważniejsze jest jednak ścisłe centrum, między torami na południu i Koszutką na północy. Deweloperzy chcą stawiać wieżowce m.in. przy alei Korfantego i DTŚ. Teraz będzie można tu budować nawet 200-metrowe budynki. Całe centrum zostało oznaczone jako tzw. obszar przeszkody rozległej, czyli teren, gdzie można stawiać wysokie gmachy.
Nowe studium musi jeszcze zaakceptować Urząd Lotnictwa Cywilnego, który już od dawna czeka na ten dokument. Jednocześnie katowiccy urzędnicy potwierdzają plany rozwoju lotniska na Muchowcu. Arkadiusz Godlewski, wiceprezydent miasta mówi, że na rozbudowę portu gmina chce przeznaczyć w tym roku 10 mln zł. - Całość inwestycji w Muchowiec powinna wynieść ok. 25 mln zł - dodaje Godlewski. Za te pieniądze ma powstać m.in. nowy pas startowy wzdłuż ulicy Lotnisko. - Jeżeli na serio myślimy o rozwoju Katowic, to potrzebujemy lotniska biznesowego na mniejszych samolotów - mówi wiceprezydent.
http://bi.**********/im/8/4906/z4906148X.jpg
coś ta mapka Gazecie nie wyszła, ale i tak brawa za udaną akcję w mediach :zabki:
no zwlaszcza ze polnoc znajduje sie na poludniu ;/
http://www.bryla.pl/bryla/1,85301,4904886.html
głosujemy na katowicką Symfonię!
nie możemy przegrać z Wrockiem, Krakowem czy Poznaniem :sportowiec:
dzięki za każdy pozytywny głos :zabki:
http://www.bryla.pl/bryla/1,85301,4904886.html
głosujemy na katowicką Symfonię!
nie możemy przegrać z Wrockiem, Krakowem czy Poznaniem :sportowiec:
dzięki za każdy pozytywny głos :zabki:
Ty mi powiedz jak to się na to głosuje bo ja chyba nie potrafię tego rozkminić :)
trzeba jeszcze wcześniej wybrać (pierwsze pytanie) jakiegoś gniota z innego miasta (makabryła)
w drugim pytaniu wybieramy bryłę roku, czyli katowicki budynek (ewentualnie bibliotekę z Jaworzna :zabki:)
trochę bez sensu że złote tarasy są i tutaj i tutaj ewidentnie do makabryły gniot jak nic
http://i31.tinypic.com/r7m1vn.jpg
tutaj jest zestawinie budyków istniejących + budowane i Millenium rondo, które ma być budowane w miejscu michalika, jak znajde czas wkleje wiecej, bo to nie wszytko.
Fajnie, ale przydałby się jakiś 200 metrowiec.
ja nie wiem czemu wszyscy sie zachwycaja wysokosciowcami
ja wole zeby w katowicach powstalo z 10 60-70 metrowych budynkow
wpasowanych w miasto z dobrymi rozwiazaniami estetycznych i funkcjonalnych
niz kolejnych kilka "altusów" brzydkich straszacych postawinych "ni w pizde ni w oko"
ale za to majacych powyzej 100 m
szmajgel
09-02-2008, 11:06
ja tam jestem zwolenikiem wysokiej zabudowy, "niech sie mury pną do gory"
Ale Katowice od 80 lat ,,specjalizują się" w wysokościowcach. Jesteśmy z tego znani i nie wiem dlaczego mielibyśmy z wysokościowców rezygnować. Naszym plusem (oprócz tradycji) jest to, że możemy w centrum wybudować sporo wysokościowców (powiedzmy większość ok. 100 m. + z 2-3 ok. 200m.) i dystansujemy wtedy nawet Warszawę. Ich wieżowce będą (są) wyższe, ale trochę porozrzucane, a nasze mogą być w kupie. To byłby dopiero wizualny efekt! :napinka:
Ale Katowice od 80 lat ,,specjalizują się" w wysokościowcach. Jesteśmy z tego znani i nie wiem dlaczego mielibyśmy z wysokościowców rezygnować. Naszym plusem (oprócz tradycji) jest to, że możemy w centrum wybudować sporo wysokościowców (powiedzmy większość ok. 100 m. + z 2-3 ok. 200m.) i dystansujemy wtedy nawet Warszawę. Ich wieżowce będą (są) wyższe, ale trochę porozrzucane, a nasze mogą być w kupie. To byłby dopiero wizualny efekt! :napinka:
ja znam tylko 3 - obecna prokuratura, stalexport oraz dokp plus przedwojenny drapacz
chmur ale wtedy byla inna koncepcja rozbudowy miasta zniweczona przez wojne i komuchow ....
No to musielibyśmy rozpocząć dyskusję na temat: ,,co jest wysokościowcem?". Oprócz wymienionych przez Ciebie są przecież jeszcze Gwiazdy, Kukurydze czy ,,Żyleta" na Sokolskiej. Do Nowego Yorku sporo im brakuje, ale jak na polskie warunki te budynki są całkiem okazałe (jeśli chodzi o wysokość).
ja wole zeby w katowicach powstalo z 10 60-70 metrowych budynkow
wpasowanych w miasto z dobrymi rozwiazaniami estetycznych i funkcjonalnych
niz kolejnych kilka "altusów" brzydkich straszacych postawinych "ni w pizde ni w oko"
ale za to majacych powyzej 100 m
ale przeciez to nie "widzimisię" dyktuje budowanie wieżowców, tylko tysioncpińcet innych uwarunkowań,
a mi sie cholernie podoba, że katowice są i bedą dalej dzielone na stare (od rynku na południe) i nowe miasto (na północ) czyli ty gdzie budują i będa budować wieżowce, przecież , nie możemy budować w stylu secesyjnym czy modernistycznym teraz, kiedy jest boom inwestycyjny.
ilość pięter zawsze świadczyło o prestiżowości miasta i zawsze będzie, tego nie da sie zatrzymać. kilka 70cio metrowców niech se zbuduje chorzow, gliwice, czy nawet rybnik, dla nas to za mało.
hehe...to zdjęcia dzisiejszego dnia na GKW :zabki:
to nie Nowy Jork w latach 30 ;) ale Katowice - budowa katowickiego drapacza chmur
http://i80.photobucket.com/albums/j163/prosimpozor/020.jpg
http://i80.photobucket.com/albums/j163/prosimpozor/022a.jpg
http://i80.photobucket.com/albums/j163/prosimpozor/021.jpg
zdjecia pochodza z ksiazki "Budowa 14 piętrowego gmachu o szkielecie stalowym w Katowicach" z 1932 roku
Najbardziej podobają mi się zabezpieczenia tych robotników, ciekawe co na to PIP :) Po otwarciu podobno wycieczki przyjeżdżały z całej Polski oglądać. Tak swoją drogą to przydałoby się, żeby ktoś przywrócił dawny blask. bo w latach 30 były tam chyba jedne z najbardziej prestiżowych mieszkań w Katowicach.
Ano, niestety...drapacz zapuszczony jest strasznie...
choć z drugiej strony widząc jak obecnie traktuje się modernę ocieplając ją podczas renomtu styropianem i jogurtowym kolorkiem elewacji, to niech lepiej poczeka na lepsze czasy dla tego typu zabytków :zabki:
Z punktem widokowym też będzie ciężko póki co. Bardzo dużo jest tam anten nadawczych na dachu, wejście też nie przystosowane do większej ilości osób. Tak nam tłumaczono odmowę zwiedzania gmachu podczas organizacji Górnośląskich Dni Dziedzictwa
Lars Ulrich
12-02-2008, 23:57
nie umiem patrzeć na tego gościa co na rogu siedzi, mdli mnie autentycznie
Katowice: wielki plac budowy na Sokolskiej
Tomasz Malkowski2008-02-13, ostatnia aktualizacja 2008-02-13 21:58
http://bi.**********/im/1/4089/m4089801.gif
Inwestorzy w Katowicach nie chcą już czekać na planowaną przez miasto przebudowę centrum i sami ruszają z budową. Zaczynają od hotelu i apartamentowców na Sokolskiej
O przebudowie śródmieścia Katowic mówi się od lat, ale efektów ciągle nie widać. Mimo że od ogłoszenia konkursu na koncepcję zagospodarowania otoczenia alei Korfantego minęło półtora roku, ciągle nie ruszyły tam żadne prace. Zwycięski projekt architekta Tomasza Koniora zakładał powstanie nowej, reprezentacyjnej zabudowy z biurami, mieszkaniami i wieżowcami, ale wciąż trwa praca nad studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania dla centrum miasta.
Inwestorzy postanowili nie oglądać się już na zamierzenia władz i budować tam, gdzie uda im się szybko kupić działkę i postawić obiekt. I tak w połowie tego roku centrum Katowic zamieni się w wielki plac budowy. Jednak nie przy alei Korfantego, lecz przy ulicy Sokolskiej.
Naprzeciw dworca PKS-u staną dwa budynki, które rozdzieli Rawa. Obok stojącego tam bloku dostawiony będzie 27-piętrowy budynek Jupiter Plaza. Spółka NFI Jupiter zapowiada, że powstanie tu 4,5 tys. m kw. powierzchni biurowej, które zajmą sześć dolnych kondygnacji. Na wyższych piętrach będzie 250 apartamentów. Standard obiektu zdradza cena za metr kwadratowy - około 10 tys. zł. To jedna z tych inwestycji, którą blokowało lotnisko Muchowiec, ale po wykonaniu studium aeronautycznego Urząd Lotnictwa Cywilnego nie będzie już utrudniać budowy wysokościowców w Katowicach.
Po drugiej stronie rzeki na zarośniętym chwastami placu przy Śląskich Zakładach Technicznych firma Warimpex wybuduje w ciągu dwóch lat 145-pokojowy hotel Angelo. Będzie miał cztery lub pięć gwiazdek.
Odmieni się też druga strona ulicy - przy dworcu PKS-u powstanie skwer, który z inicjatywy Stowarzyszenia "Moje Miasto" i przy współpracy młodych architektów zaprojektowali sami mieszkańcy. Pojawią się tu pasy zieleni i wody, a także tęczowe ławki zaprojektowane przez studentów ASP oraz scena.
Zaś na północ od skweru powstanie nowa ulica, która od Sokolskiej pobiegnie w kierunku Superjednostki. Jest konieczna do obsługi kolejnych nowych inwestycji, które tu powstają. Na zrębie nieukończonego Katowickiego Centrum Biznesu irlandzka firma Eurocape P.I.A. chce postawić hotel, a obok zbuduje KCB Residental - wysmukły 26-kondygnacyjny wieżowiec na 400 mieszkań. Ta budowa również ma ruszyć lada chwila.
Tommywie
14-02-2008, 03:37
Sorry za offtopa, ale jest prawie 4 rano i zamiast 'firma Warimpex' przeczytalem 'firma Wampirex' :D
Dżosz, macie projekt Jupiter Plaza z 27oma pietrami?
nigdzie nie potrafie znaleźć, a jak wiadomo do tej pory był dostępny tylko ten proj. 17+10 pieter.
niestety nie, podobnie z prawdopodobnie zmienionym KCB czy tym hotelem
:I
Baudolino
14-02-2008, 20:01
czy wiecie kto i co wybuduje w miejscu po hydrobudowie (ul. Francuska między ozpn, a nowym sądem) ?
czy wiecie kto i co wybuduje w miejscu po hydrobudowie (ul. Francuska między ozpn, a nowym sądem) ?obilo mi sie o uszy ze tam bedzie droga i parking, ale info niepewne. Teraz jest juz zamknieta ulica Damrota (od PKO do sadu) bo trwaja przygotowania do budowy...
Baudolino
14-02-2008, 21:55
no droga to będzie ale powyżej sądu i BP - tam ryją na potęgę
biurowce GTC
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/ScreenHunter_02Jan151223.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/ScreenHunter_01Jan151223.jpg
więcej info
http://forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php?t=1901&postdays=0&postorder=asc&start=0
kolo sadu pewnie soltys postawi kolejna tanksztele
zeby bylo symetrycznie
tanksztela-sad-tanksztela
podobno soltys zafascynowal sie teksasem i chce zeby katowice bylo
polska stolica naftowa - ale skoro nie mamy ropy pod ziemia to
wymyslil ze na kazdym rogu bedzie tanksztela
Miasto bez twarzy
EchoMiasta_Katowice
Sobota, 23 lutego (12:18)
O Katowicach najgorzej myślą... sami katowiczanie. Badania pokazują, że nie znamy własnego miasta i nie cenimy, a zły wizerunek wynosimy na zewnątrz.
Przygotowując ten tekst, dziennikarze Echa Miasta zadali czytelnikom pytanie, czy ich zdaniem Katowice to miasto wielkich wydarzeń. Aż 73 proc. odpowiedziało, że nie ("Miasto Wielkich Wydarzeń" to hasło promocyjne Katowic, przyp. red.).
Kilka tygodni temu firma BCMM Badania Marketingowe zapytała klientów centrum handlowego, co ich zdaniem stanowi o atrakcyjności turystycznej Katowic.
czytaj dalej
Na pierwszym miejscu wymienili Spodek, na drugim WPKiW w Chorzowie, na trzecim... Silesia City Center. Nie dziwi, że centrum miasta i Rynek wylądowały na szarym końcu.
- Ale smutne jest to, ze Nikiszowiec jest tak nisko (4 proc., przyp. red.)w roku, kiedy obchodzimy 100-lecie dzielnicy. Choćby przy tej okazji miasto powinno ją promować, a na razie promują ją tylko media - ocenia Łukasz Brzenczek z Katowic, prezes Stowarzszenia Moje Miasto.
- Te wyniki świadczą tylko o tym, jak słabo ludzie znają własne miasto. Pokazują, ile jest do zrobienia, lub ujmując to inaczej, ile Urząd Miejski nie zrobił, aby wypromować Katowice wśród samych mieszkańców - dodaje.
Szare i brzydkie
Podobnego zdania jest dr Anna Adamus-Matuszyńska z Akademii Ekonomicznej, prezes śląskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Public Relations.
- Sami katowiczanie nie znają Katowic. To punkt wyjścia do analizy sytuacji, a teza jest prosta: to jak my myślimy o Katowicach, wynosimy na zewnątrz - mówi dr Adamus-Matuszyńska. -
My PR-owcy mamy zasadę: budując wizerunek, zacznij od własnego domu - dodaje.
Jej zdaniem, za mało mówimy co jest u nas dobre. Dlatego inni widzą nas stereotypowo, wyłącznie przez pryzmat Spodka i Rawy Blues. - Zawsze, kiedy poza Śląskiem mówię, że jestem z Katowic, słyszę od ludzi:
- O, to ci współczuję" - mówi dr Adamus-Matuszyńska. - Odpowiadam im, że 200 metrów od domu mam ścieżkę rowerową i las i że mogą u mnie spędzić wakacje - zapewnia.
Ale z perspektywy jej znajomych z Warszawy, Katowice są szare i brzydkie. - Za mało robimy, żeby ten wizerunek zmienić. My się nie potrafimy chwalić - dodaje. Radzi korzystać z przykładów Gdańska, Poznania,
a zwłaszcza Wrocławia.
Gorzej z wykonaniem
Prezydent Piotr Uszok jakiś czas temu zapowiedział przygotowanie długoterminowej strategii promocyjnej, powołał też zespół doradczy złożony z pracowników naukowych Uniwersytetu Śląskiego i ludzi kultury.
- Tu nie dzieje się nic szybko. Potrzebne są najpierw badania i analizy, przetarg na opracowanie strategii ogłosimy jeszcze w tym roku - przekonuje Waldemar Bojarun, szef biura promocji miasta. - Niezależnie od tego prowadzimy działania promocyjne - dodaje.
Katowice w ostatnim czasie zaproponowały dwie akcje. Pierwsza to "Miasto Wielkich Wydarzeń": na billboardach w dużych miastach w Polsce promowane są wydarzenia, takie jak Finał Ligi Światowej w Siatkówce czy Katowicki Tydzień Komedii. Druga miała zachęcić do studiowania w Katowicach (sfotografowany na mdłym tle zielony indeks).
- Pomysł był dobry, gorzej z wykonaniem - przyznaje Bojarun. - Pracujemy nad nowym projektem - dodaje. Z akcji "Miasto Wielkich Wydarzeń" jest zadowolony: - Dobrze oceniają nas media branżowe - zapewnia.
Akcję dobrze ocenia też m.in. Małgorzata Wojciechowska, koordynator projektu z biura promocji miasta we Wrocławiu.
- Może dlatego, że jesteśmy zwolennikiem mówienia o mieście w kontekście czegoś konkretnego. Widzimy te plakaty we Wrocławiu. Nie wiem, czy się sprawdzą, ale Katowice są obecne - zapewnia.
Wioleta Niziołek
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/katowice/news/najgorsze-polskie-miasto,1064234
stara ekipa
23-02-2008, 15:30
Kilka tygodni temu firma BCMM Badania Marketingowe zapytała klientów centrum handlowego, co ich zdaniem stanowi o atrakcyjności turystycznej Katowic.
czytaj dalej
Na pierwszym miejscu wymienili Spodek, na drugim WPKiW w Chorzowie, na trzecim... Silesia City Center. Nie dziwi, że centrum miasta i Rynek wylądowały na szarym końcu.
Kurwa to jest chore , jak ludzie kojarzą SCC z atrakcją turystyczną i chorzowski park :szok: ... czyja to wina ?
USZOKA :foch: ... jak rozkopią rynek to będą mieli ludzie atrakcje
swiety_jimmy
23-02-2008, 20:16
Dżosz, macie projekt Jupiter Plaza z 27oma pietrami?
nigdzie nie potrafie znaleźć, a jak wiadomo do tej pory był dostępny tylko ten proj. 17+10 pieter.
ostatnio jest trochę zamieszania i prawdopodobnie ten budynek będzie miał jeszcze o kilka pięter więcej nawet do 32... Nad projektem pracuje jakieś polskie biuro architektoniczne, to samo które "stworzyło" Altusa i ma być gotowy za 3 miesiące...
http://miasta.**********/katowice/1,35019,4955543.html
ciekawe jak to wyjdzie
i ciekawe jak sobie wyobrazaja przeciepanie ruchu na tylna mariacka
i co dalej z planami wycofania ruchu z dworcowej
Kurwa to jest chore , jak ludzie kojarzą SCC z atrakcją turystyczną i chorzowski park :szok:
A co jest złego w WPKiW? To że jest w Chorzowie? Dla mnie to jakoś nigdy nie miało znaczenia, co jest w którym mieście, bo GOP należy traktować jako całość
coś mi sie o uszy obiło, że mają elke w parku rozbierać.Niby nic zysków nie przynosi i kasy na remont nie ma.
To będzie fest głupie posunięcie
porozumienie ponad podzialami
http://miasta.**********/katowice/1,35019,4970830.html
O co im chodzi przecież mają parking płatny zaraz przy UM. Ch.. wam w d... ja płace tam kupe kasy wy też płaćcie. Moze to wam uświadomi, że w centrum zaparkowanie graniczy z cudem a wy posyłacie straż miejska do wlepiania mandatów jak ktoś najedzie kołem na koperte. i zamiast kostki brukowej zrobić piętrowe parkingi jak na normalne miasto przystało.
a już hasło Zydorowicza ze sie spóźni do pracy mnie rozwala. Stary to sie obudź 20 minut wcześniej i zapierdalaj bo to twoja robota. Mój szef by ze śmiechu umarł jakbym mu powiedział, że sie spóźniam bo mi nie załatwił miejsca parkingowego.
soryy że tak ostro ale jestem bardzo uczulony na takie zagrywki.
Baudolino
28-02-2008, 10:00
To największe kurestwo jakie może być - to właśnie radni miasta Katowice uchwalili strefę płatnego parkowania argumentując, że wymuszają tym ruch na miejscach do parkowania, a ponad to centrum jest doskonale skomunikowane i można do niego dojechać komunikacją miejską. Otóż wszyscy radni miasta Katowice mają darmowy przejazd na terenie miasta tą właśnie komunikacją - niech dadzą przykład innym, ponadto wszyscy otrzymują diety właśnie na pokrycie m.in. kosztu opłaty parkingowej więc chyba stać tych lebrów i leberki na płatny parking czy opłatę u inkasenta tak jak musi być stać każdego mieszkańca naszego miasta i gości je odwiedzających... wynajmowanie parkingu radnym w altusie na koszt miasta to granda w biały dzień - argumet radnych, że za daleko - to już idiotyzm...
a może kurwa niech parkują w tym altusie, zamówi się luksusowy autokar, który przewiezie debili na młyńską na sesję, albo lektyki niech ich podatnicy przynoszą na sesje...
zgroza, kurwa zgroza...
Banda ciuli, a najbardziej zdenerwowało mnie to
"Tomasz Szpyrka (PO) mówi z kolei, że miejsca pod Altusem dla radnych, którzy dwa-trzy razy dziennie są w magistracie, są niewygodne, bo za każdym razem trzeba przejść przez miasto. - Tylko dlatego się podpisałem - mówi."
Toz to nienormalne zeby Szanowny Pan Radny musiał chodzić po miescie-najlepiej ogladac je wiecznie zza szyby samochodu, wtedy nie widać całego tego syfu, który jest na naszych ulicach.Ku..a na kogo my głosujemy???
Szkoda, że nie podano listy radnych, którzy poparli ten światły pomysł rodem z ZSRR (wydzielone pasy dróg, po których mogą poruszać się tylko auta z upoważnieniem).
Według Marka Szczerbowskiego (LiD, też się podpisał) parking w Altusie jest niebezpieczny. - To miejsce niestrzeżone. Był u mnie z interwencją mieszkaniec, któremu złamano tam lusterko. Dlatego nie chciałbym tam stawiać swojego auta i wolę inne miejsce - mówi Szczerbowski.
Aaaa koszmar, dawać tu ABW i CBA
a co na to nasz radny ;>
a tak szczerze to mam pytanie - sugestie do naszego radnego
nie moge sie dokopac do listy mejlowej katowickich radnych
moze warto by wzorem parlamentu zalozyc kazdemu radnemu skrzynke
administrowana przez nasz magistrat - w ten sposb na pewno latwiej o kontakt
naszymi przedstawicielami
katowicer
29-02-2008, 21:14
ayer podpisałes to?
coś mi sie o uszy obiło, że mają elke w parku rozbierać.Niby nic zysków nie przynosi i kasy na remont nie ma.
To będzie fest głupie posunięcie
Bo tak to już jest w tym pięknym kraju .
Jakieś dwa lata temu bilety na Elke były po 5 zł (za całe trzy odcinki) więc do kas były kolejki i ruch był na okrągło ale jacys debile doszli do wniosku ,,że jak jest tylu chętnych to podniosą bilety i zrobili bodajże 5zł za odcinek a tu Zonk zaraz po podwyzce pusto przed kasami i tak było juz do końca.
Ale tak to jest jak idioci decydują w różnych kwestiach.
Dlatego zawsze byłem za opcją tańsze bilety-większa publika-Wieksze zyski-wieksza reklama-To wszystko samo sie nakręca.
Przecież u nas też gdyby bilety były tańsze to chodziłoby wiele, wiele więcej ludzi na szpile a przez to kasa dla klubu byłaby większa,a i sponsorzy byliby łaskawsi bo media wolą pełne obiekty niż zapełnione do połowy.
Ale po co...!?!
W 2007 roku najwyższe janosikowe zapłaciła Warszawa - 636 mln zł. Kolejne były Poznań - 56 mln zł, Katowice - 34 mln zł, Wrocław - 30 mln zł, Kraków - 29,4 mln zł, Gdańsk 22 mln zł.
tak ciekawostka :fly:
beatdown
01-03-2008, 13:11
jak kogos to interesuje
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=516200
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=557264
jak do mie to nojwazniejsze coby zrobiyli ta Silesia Tower, 160metrowto niy malo, ale 200 byloby juz ok :)
do porownanio, we Wroclawiu zacyli stawiac SkyTower na 258, z Comerzbank we Frankfurcie bydzie to nojwyzszy budynek UE
jest tys szansa ze na miejscu tego 'wiezowca' za spodkiem jak sie ejdzie w strona gwiozd bydzie z 200 metrow
...
...
... ale kurwa, za wiela lot to wszystko postawia?
lepiej niech nie krzyczą , ze bedzie 200 tylko niech zrobią 140m, ale na pewno, zresztą dal tych co sie interesują tematem, juz nic nie zadziała lepiej aniżeli żurawie na placu budowy, bo 'jakieś' wizualki mozemy sami sobie zrobic.
żywiec skad masz te dane moszesz mi dac jakis namiar ?
z gory dzieki
Blejz, proszę bardzo (na końcu artykułu):
Rada Miasta Krakowa zaskarży najprawdopodobniej do Trybunału Konstytucyjnego tzw. janosikowe, czyli kwoty, które gminy bogatsze muszą przekazywać do budżetu państwa na rozwój biedniejszych regionów
- To bolszewicki podatek niszczący aktywność samorządów, które karze się za to, że są przedsiębiorcze - argumentuje Paweł Sularz, szef klubu PO, i przekonuje, że nie brakuje podstawy do tego, by płacenie janosikowego uznać za sprzeczne z konstytucją. - Przed nami już sejmik mazowiecki zaskarżył janosikowe do Trybunału, tyle że wówczas skarga dotyczyła wysokości opłaty, a nie jej istoty. Ale w odpowiedzi na tę skargę Trybunał Konstytucyjny wyraził wiele wątpliwości, m.in. taką, że przez janosikowe gminy mogą tracić motywację do zwiększania swoich dochodów - tłumaczy Sularz.
Inna wątpliwość to zarzut, że mamy do czynienia z podwójnym opodatkowaniem. Janosikowe płacą w końcu tylko bogate gminy, które zawdzięczają swe wysokie budżety dochodom z udziału w podatkach. Kraków z roku na rok płaci coraz wyższe janosikowe. W 2004 roku odprowadził 22,2 mln zł, w 2007 ponad 29 mln zł, a w 2008 ma to być kwota 42 mln zł.
Skargę krakowskiej rady miasta miałby sporządzić zespół prawników. - Takiej skargi nie mogą pisać radni, bo znalazłyby się w niej tylko żale i płacze. To musi być profesjonalny dokument - zastrzega Sularz.
Jeszcze nie przesądzono, czy zespół powoła z własnej inicjatywy prezydent miasta, czy zmuszą go do tego w swej uchwale radni. Pewne jest, że decyzję o skierowaniu skargi do Trybunału Konstytucyjnego podejmie rada miasta. Powinno to nastąpić w ciągu kilku najbliższych miesięcy.
Z janosikowym krakowscy radni walczą już od dawna. Na początku tego roku podjęli rezolucję, w której zaapelowali do premiera i parlamentarzystów z regionu o doprowadzenie do jego likwidacji. "Podatek ten uniemożliwia wykorzystanie pieniędzy wypracowanych w mieście na jego rozwój. Kraków, który liczy na organizację Euro 2012, szczególnie dotkliwie odczuwa brak tych środków budżetowych, które są niezbędne, aby sprostać stawianym przez krakowian wyzwaniom" - napisali wówczas radni. W odpowiedzi z Ministerstwa Finansów mogli przeczytać, że "gminy bogate, często tylko z uwagi na korzystne położenie geograficzne, powinny mieć znaczący udział w systemie solidarnościowym" i że systemy podobnych subwencji znane są też w innych krajach, m.in. w Niemczech, Danii, Szwecji i Francji.
W 2007 roku najwyższe janosikowe zapłaciła Warszawa - 636 mln zł. Kolejne były Poznań - 56 mln zł, Katowice - 34 mln zł, Wrocław - 30 mln zł, Kraków - 29,4 mln zł, Gdańsk 22 mln zł.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Tak wracając do miejsc dla wybranych. Tutaj listy sygnatariuszy tego listu:
Dawid Kostempski
Andrzej Zydorowicz
Zbigniew Przebindowski
Stefan Gierlotka
Barbara Kożusznik
Stanisława Werminska
Józef Zawadzki
Marcin Krupa
Piotr Pietrasz
Marek Szczerbowski
Ryszard Willner-Paster
Tomasz Szpyrka
Jerzy Paluchiewicz
Marek Chmieliński
Bożena Rojewska
Stanisław Włoch
Dariusz Łyczko
Helena Hrapkiewicz
Blejz, tutaj:
http://bip.um.katowice.pl/_rada/?s=10&kad=5
możesz znaleźć adresy mailowe naszych radnych
ayer podpisałes to?
Nie , nie podpisałem..
Jak jadę samochodem krążę 8 razy wokół UM , ale co tam..jakoś daje rade.. Często jadę tramwajami...szybciej.
I taka ciekawostka ...na 18-tu radnych którzy podpisali , aż 11-tu (na 14-tu z FSiPU ) reprezentuje Forum Samorządowe i Piotr Uszok..ugrupowanie Prezydenta.... 3 - PO (NA 10-CIU w Radzie), 2- SLD (na 2-ch), 1 PiS (na 1) i 1 dawny PiS (odszedł).
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5013825.html
W Faktach na TVN'ie troszke pojechali nasz UM za brak czynnosci ws. przebudowy miasta :)
Podobno mamy jednych z lepszych architektów w europie :)
wczorej jadąc przez Kraków nie umioł zech sie nadziwić jak miasto jest rozbudowywane, zwłaszcza przedmieścia.Katowice są 100 lot za murzinami.
Akurat Kraków to nie jest najlepszy przykład, bo albo budują bunkier zamiast dworca, albo węzeł autostradowy zajmujący 4 ha w centrum miasta.
Swoja drogą zawsze mnie zastanawia ten kompleks Krakowa wśród mieszkańców GOP-u. Trochę tam mieszkałem i jakoś mnie to miasto nie zachwyciło.
Jak ktoś jeszcze nie widział, to pod tym linkiem znajdzie reportaż z wczorajszych Faktów nt. Katowic i naszych architektów: http://www.tvn24.pl/28377,1543423,0,1,fakty_wiadomosc.html
Nareszcie ktos krytycznie opisal dzialalnosc Oszuka! Brakuje jednak wzmianki o naszym Stadionie...
Prezydent jest nagi
Michał Smolorz
2008-03-31, ostatnia aktualizacja 2008-03-31 13:49
Prezydent Katowic Piotr Uszok sprawuje swój urząd dziesiąty rok, poprzednie osiem lat też spędził na szczytach zarządu miasta. Jeszcze nigdy dotąd jego styl, metody oraz efekty sprawowania władzy nie były tak powszechnie krytykowane jak obecnie.
Mieszkańcy Katowic są już zmęczeni powtarzanymi od 18 lat obietnicami bez pokrycia, księżycowymi i nigdy nierealizowanymi projektami, widocznym upadkiem prestiżu miasta, które coraz bardziej pozostaje w tyle za innymi ośrodkami. Metropolitalny ekspres, w którym ton nadają Wrocław, Kraków i Trójmiasto: Gdańsk-Sopot-Gdynia, ucieka nam w szybkim tempie, maleją szanse na urządzenie w Katowicach przyzwoitego europejskiego ośrodka miejskiego.
Król jest nagi
Nikt już nie ma złudzeń: ojcowie miasta nie mają żadnej skonkretyzowanej i spójnej wizji jego rozwoju. Od 18 lat jesteśmy mamieni multimedialnymi wizualizacjami, które nadają się co najwyżej na konferencje prasowe, na spotkania z wyborcami przy kampaniach samorządowych i na okolicznościowe obiady z burmistrzami miast partnerskich. Nasz redakcyjny kolega Tomasz Malkowski słusznie nazwał Katowice miastem nieustających konkursów, z których nic nie wynika poza cyklicznie ponawianym szumem medialnym. Do dziś nikt nie wie, jak ostatecznie wyglądać będzie centrum miasta, nikt nie ma pojęcia, jak zostanie docelowo zorganizowana komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna, nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak ma postępować rozwój dzielnic peryferyjnych. Lata płyną nieubłaganie, a miasto wciąż nie ma kompleksowego planu zagospodarowania przestrzennego, co jest grandą i sprzyja gangrenie nadużyć, zakulisowym interesom, spekulacjom nieruchomościami i gruntami. W Katowicach narasta chaos estetyczny, architektoniczny i urbanistyczny, nad którym nikt już nie panuje.
Przez długie lata prezydent i jego otoczenie zasłaniali się tym samym alibi: najważniejsza jest infrastruktura drogowa, to jest nasz priorytet - jak doprowadzimy tę rzecz do końca, przyjdzie czas na inne decyzje. Drogowa Trasa Średnicowa została na katowickim odcinku ukończona. I... nic. W teczce pomysłów na przyszłość jest pusto, nie ma nawet rozwiązań dla następnych problemów drogowych, prac studialnych, badań, perspektywicznych wizji na lat 10, 20 i 50, pomysłów na obwodnice śródmiejskie i zewnętrzne, na sterowanie potoków samochodowych w mieście, w konurbacji i w tranzycie. Kuriozalny pomysł sprzed 12 lat, aby transkontynentalną autostradę A4 puścić przez centrum miasta, mści się dzisiaj ze zdwojoną siłą: przecina Katowice na pół i przelewa nieprzerwany potok ciężkiego ruchu tranzytowego przez przeciążoną tkankę aglomeracji.
Pośród niby-remontów
Także bieżące zarządzanie skomplikowaną materią miasta obnaża urzędniczą niemoc i niekompetencję. Roboty publiczne co rusz rodzą skandale, klinicznym wręcz przykładem jest remont kanalizacji na głównej ulicy Warszawskiej, paraliżujący życie w centrum już cztery lata, z perspektywą kolejnych (ilu?). Remonty miejskich kamienic, prezentowane jako sukces władzy gminnej, obnażają niechlujność i tandetę wykonawczą. Za odmalowanymi elewacjami kryją się wykonane najtańszym kosztem wnętrza przypominające biurowe baraki z lat 60. Projekty remontów i przetargi na ich realizację rozstrzygane są wyłącznie według kryterium najniższych kosztów, z pogardą dla konserwatorskich powinności wobec zabytkowych domów i wobec poczucia estetyki.
Zresztą mimo pozorów akcji remontowej większość starej zabudowy i tak świadomie doprowadzana jest do nieodwracalnej ruiny. Stałym alibi dla urzędników są "nieuregulowane stosunki własnościowe", pod przykrywką których trwa błogie nicnierobienie. Miasto z premedytacją nie korzysta z przysługujących mu prawnych instrumentów wymuszenia remontów lub wyburzeń: prawa budowlanego, planu zagospodarowania przestrzennego, uprawnień konserwatorskich, instytucji przymusowego zarządu, aż po zagwarantowany w konstytucji akt wywłaszczenia na cele publiczne. Przez świadome zaniedbanie do zniszczenia doprowadzono też najwartościowsze zabytki kultury przemysłowej, na czele z unikatową Hutą Uthemann.
Morze atramentu wylano już nad sprawą dworca kolejowego i autobusowego. W sprawie tego pierwszego od lat winni są... kolejarze, na których miejscy urzędnicy niezmiennie pokazują placem, oraz... dziennikarze, bo mają odrębne zdanie. Genialne wprost usprawiedliwienie, aby znów nie robić nic, albo udawać, że robi się cokolwiek, a źli ludzie przeszkadzają. Sprawa dworca autobusowego jest piramidalnym objawem niemocy, niechęci i braku pomysłów zaprawionych czekaniem na wirtualnego zbawcę.
W powijakach jest budownictwo socjalne. Trzystutysięczne miasto, w którym każdego roku kilkaset rodzin kwalifikuje się do eksmisji, systematycznie umywa ręce od spoczywającego na nim obowiązku zagwarantowania im lokali socjalnych. Gmina od lat z premedytacją zwala ten obowiązek na spółdzielnie mieszkaniowe oraz prywatnych właścicieli domów, którym komornicy zgodnie z prawem odmawiają wysiedleń na bruk. Windykacja wynikających stąd odszkodowań od miasta na rzecz właścicieli domów trwa latami.
Kultura? A co to jest?
Przedmiotem nierozwiązywalnego konfliktu pomiędzy ekipą prezydencką a środowiskami opiniotwórczymi jest polityka kulturalna, a właściwie jej brak. Od 1990 roku aż do dziś kolejne kadencyjne rozdania przynoszą to samo: pokomunistyczne utożsamianie życia duchowego metropolii z działalnością festynową i aktywnością dzielnicowych domów kultury. Obywatelski dialog z władzą przypomina w tym zakresie rozmowę dziada z obrazem. Jest czymś nie do pojęcia, dlaczego prezydent i jego współpracownicy bronią się rękami i nogami przed budową miejskiego teatru impresaryjnego. Podobnie nie sposób zrozumieć, dlaczego jak ognia boją się wielkich spektakularnych imprez artystycznych, które najskuteczniej promują miasto, integrują mieszkańców i przyciągają gości. Jedyny liczący się w Polsce festiwal teatralny Interpretacje już trzykrotnie w swej ledwie 10-letniej historii doprowadzany był na skraj upadku przez zgrzebność warunków logistycznych, finansową sromotę i prowincjonalne pojmowanie roli miejskiego mecenasa.
Od pół roku urząd nie jest w stanie zatrudnić kompetentnego naczelnika wydziału kultury, i nawet nie czyni starań dla pozyskania na tę funkcję profesjonalnego menedżera z wizją i pomysłami na jej realizację.
Ekipa prezydencka jest sparaliżowana strachem przed historią miasta. Historią ani nadmiernie burzliwą, ani nadmiernie bulwersującą, za to wpisaną w bogate wielonarodowe i wielokulturowe dzieje Górnego Śląska. U normalnie myślących samorządowców jest to pole do popisu, okazja do błyśnięcia na tle powszechnej szarości, cenny argument promocyjny. Niestety, w katowickim ratuszu wciąż górę biorą ciasnota myślenia, wyniesione z PRL-owskiej szkoły nacjonalistyczne fobie i stare propagandowe slogany. Dzięki tym upiorom storpedowane zostały wszystkie obywatelskie inicjatywy czczenia i popularyzowania wybitnych postaci z przeszłości, w tym założycieli miasta, światowej sławy artystów, noblistów czy przemysłowców. W Katowicach wciąż łatwiej postawić pomnik PRL-owskiego dygnitarza niż najwybitniejszej nawet postaci z dawniejszej historii.
Prawa Parkinsona
Jest jedna dziedzina, w której zanotowano niewątpliwy sukces: bizantyjski rozrost biurokracji. W ciągu minionych 18 lat urząd miasta rozrósł się dwukrotnie, zajmuje dziś osiem gmachów w centrum, pracuje w nich ponad 900 urzędników. Proces pączkowania biurokracji trwa, w organizacji są kolejne wydziały. Katowice od lat znajdują się w czołówce miast o najwyższych kosztach administracji przypadających na jednego mieszkańca, choć nie przekłada się to na sprawność obsługi. W urzędzie wciąż niewiele czynności załatwia się od ręki, np. na wpis do ewidencji działalności gospodarczej czeka się tydzień, choć niezbędne ku temu czynności urzędnicze zajmują ledwie godzinę. Decyzje budowlane rozpisane są już na lata. Urzędnicy niezmiennie naruszają prawo administracyjne, stałą praktyką jest wymaganie od obywateli dokumentów, które są w posiadaniu urzędu (np. świadectwa urodzenia z własnego USC), albo zmuszanie stron do sporządzania kopii składanych dokumentów, co urzędnicy powinni robić sami. Decyzje wydawane są z naruszeniem prawa, ponad połowa zaskarżonych aktów jest zmieniana albo uchylania w postępowaniach odwoławczych lub skargowych.
Prezydent Piotr Uszok, który w pierwszych bezpośrednich wyborach w 2002 roku deklarował, że będzie miał tylko dwóch zastępców, dziś zatrudnia ich czterech, funkcje te na powrót stały się synekurami dla koalicjantów z rady miejskiej. A nie ma ku temu żadnych racjonalnych powodów - zarząd gminy z mocy prawa i tak jest jednoosobowy, więc wiceprezydenci są tylko zwykłymi urzędnikami, kimś na kształt nadzorców dla naczelników, i powielają tylko ich czynności. Na to wszystko nakłada się fatalny styl sprawowania władzy przez prezydenta. Opisywana już w "Gazecie" jego systemowa nieufność do współpracowników i chęć decydowania o wszystkim osobiście wyłącza urzędniczą aktywność i faktycznie paraliżuje magistrat, gdzie nikt nie chce samodzielnie podejmować jakiejkolwiek ważnej decyzji. Ta sytuacja idzie w parze z niezdrową i pozaprawną rolą świty prezydenckiej. Na szarą eminencję urzędu, mającą siłę sprawczą większą od wiceprezydentów, wyrósł rzecznik prasowy, urzędnik w randze zwykłego naczelnika, za to nieodstępujący pryncypała na krok i co rusz pochylający się do jego ucha z podszeptami.
Pod ścianą
Ekipa prezydencka najwyraźniej doszła do kresu swych możliwości twórczych i znalazła się w ślepym zaułku. Rośnie niezadowolenie pośród radnych, nawet tych z własnego klubu, dotąd ślepo i bezkrytycznie stojących za liderem. Diagnoza tej sytuacji jest prosta: kryzys wyrósł przede wszystkim z zadufania i alienacji od opinii publicznej. Prezydent Piotr Uszok i jego otoczenie jako zasadę przyjęli ignorowanie środowisk opiniotwórczych, pozostają w stałym sporze z mediami, architektami, naukowcami, historykami, wybitnymi twórcami - słowem z całym gronem ludzi, których miejskie ambicje wykraczają poza asfalt i kostkę brukową.
Pozorna moc płynąca z kupowanego tanim kosztem "festynowego elektoratu" jest złudna - w wyborach rzeczywiście głos profesora waży tyle samo co głos sprzątaczki. Ale w sztuce kierowania miastem o metropolitalnych ambicjach potencjał tej pogardzanej mniejszości jest bezcenny. Może więc lepiej zaprząc ją do twórczej współpracy, niż dalej dreptać w miejscu w otoczeniu tanich chwalców? Reguła "psy szczekają, karawana jedzie dalej" sprawdza się pod warunkiem, że orszak rzeczywiście posuwa się naprzód. A nasza karawana ugrzęzła na dobre, bezradnie drepcze w miejscu, podczas gdy tylne światła uciekającego ekspresu znikają we mgle.
Jupiter Plaza przy Sokolskiej (powstanie w miejscu gdzie jest kebab ;) )
nie wiem kiedy zaczną, ale są nowe wizualizacje. mnie sie podoba, z małym zastrzezeniem co do smukłosci i wysokosci.
http://www.imagehosting.com/out.php/i1685725_JupiterPlazaWizualizacja1.jpghttp://www.imagehosting.com/out.php/i1685735_JupiterPlazaWizualizacja2.jpg
http://www.imagehosting.com/out.php/i1685748_JupiterPlazaWizualizacja3.jpg
http://www.imagehosting.com/out.php/i1685752_JupiterPlazaWizualizacja4.jpg
http://www.imagehosting.com/out.php/i1685755_JupiterPlazaWizualizacja5.jpg
http://www.imagehosting.com/out.php/i1685772_JupiterPlazaWizualizacja8.jpg
szmajgel
11-04-2008, 17:25
jak dla mnie to on jest troche bprzebajerowany ale jestem na tak mimo to, co do wysokosci to jestem zadowolony:)
a jaka ma byc jego wysokość?
A ja dalej nie wiem kaj to ma stanac?
broda1981
12-04-2008, 10:54
Kolo super budy na tym miejscu kaj jest ten niedokonczony bank
nieprawda :lol2:
to jak widać ma być na Sokolskiej doklejone do tego bloku co jest na skrzyżowaniu z Mickiewicza , po stronie gdzie są śląskie ( dokładnie pomiędzy śląskimi a tym blokiem na skrzyżowaniu
a jaka ma byc jego wysokość?
ok 130m, może(oby) troszke więcej.
A ja dalej nie wiem kaj to ma stanac?
dokładnie tak jak napisał żywiec, ale dla ułatwienia tak jak wczesniej napisałem, tam stoi teraz kebab, za kebabem jest syf puste miejsce. na wizkach doskonale widac, że bedzie przyklejony do tego bloku, który ma takie kolorowe balkony, które każdy z mieszkanców maluje sam i wygląda to tragicznie...
broda1981
12-04-2008, 12:00
Faktycznie moj błąd a juz myslalem ze wresxcie cos ruszy z tą ruiną kolo superbudy
Faktycznie moj błąd a juz myslalem ze wresxcie cos ruszy z tą ruiną kolo superbudy
Tam ma być budynek apartamentowo-biurowy Eurocape, 26pięter(jak dla mnie mało ciekawy, jak znajde chwile to wkleje), ale wciąż i wciąż czekamy na studium aeronautyczne, i wkurwia ta sytuacja juz do granic.
no moja ulica ładnie obrasta, kiedyś będzie się czym pochwalić
a stwierdzenie, że mieszkam rzut kamieniem do centrum nabierze nowego znaczenia ;)
Tam ma być budynek apartamentowo-biurowy Eurocape, 26pięter(jak dla mnie mało ciekawy, jak znajde chwile to wkleje), ale wciąż i wciąż czekamy na studium aeronautyczne, i wkurwia ta sytuacja juz do granic.
myślałem, że takie studium już jest.:czytaj:
myślałem, że takie studium już jest.:czytaj:
jest, ale dalej ktoś robi problemy i to jest albo ULC albo super klubik szybowcowy(który defacto potrafi 'rządzić' stolicą kilkumionowej konurbacji:szok:) z muchowca.
szmajgel
12-04-2008, 13:01
http://img301.imageshack.us/img301/5527/671dds8.jpg
swietny filmik o Katowicach, szkoda tylko, że widac Oszukańca, i ze rzeczywistość prostuje marzenia. tak czy siak warto zobaczyc.
http://www.euronews.net/index.php?page=metropolitans&article=488424&lng=1&option=1#
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5441545,Katowice_wielkim_placem_budowy__Za _dwa_lata.html
Prezydent Uszok przygotowuje się do wyborów. :-)
master143
17-07-2008, 01:35
W Katowicach wreszcie cos rusza na sokolskiej zaczynaja budowac hotel na francuskiej wystartowalo(?) GTC, w sierpniu SOT, a we wrzesniu Skanska jest dobrze;p nie moge sie doczekac na Jupiter Plaza;] a wlasnie wie ktos cos o tej inwestycji?
Koncepcja przebudowy DOKP. Najpierw ma zostać wybudowana nowa, wyższa wieża:
http://pless.nazwa.pl/foto/news/hines_wizualizacja_1.jpg
http://pless.nazwa.pl/foto/news/hines_wizualizacja_2.jpg
szmajgel
17-07-2008, 10:06
http://www.tvs.pl/informacje/2973/
na dole jest materiał filmowy
a plac przy sokolskiej jak mial byc oddany mlodym architektom tak stoi dalej zasyfiony tragedia poprostu.co do korfantego to mi sie zawsze marzylo zeby zamknac ja i zrobic cos na ksztal pol elizejskich hehe
Silesian
18-07-2008, 14:26
A tak odnośnie Mariackiej- zawsze zwracam uwagę na szczegóły tam własciwie remont przebiega na dobrym poziomie jednak rozczarował mnie ten"Meeting point" punkt spotkań czy jakie to ma funkcje spełniac.Brawo!!! Inwestycja kierowana przez Urząd Miasta i propozycja nazwania punktu w języku obcym to jakaś bzdura.Ale skoro oni na makiecie zaznaczyli tę inwestycję jako "pszestszen miejska" to ja w ogóle nie mam pytań.Szkoda że nie zareagowało Stowarzyszenie Nasze Miasto,które często alarmuje Urząd Miasta o niedociągnięciach w przeprowadanych inwestycjach.
Odnośnie placu na Sokolskiej ponoc przeprowadzany jest już przetarg:) popularne słowo w Katowicach
a plac przy sokolskiej jak mial byc oddany mlodym architektom tak stoi dalej zasyfiony tragedia poprostu.co do korfantego to mi sie zawsze marzylo zeby zamknac ja i zrobic cos na ksztal pol elizejskich hehe
niestety, miasto niedawno unieważniło kolejny przetarg na przebudowę wg naszego pomysłu :huh:
to się nazywa budowanie w Katowicach eh
Silesian
26-07-2008, 12:05
Dżosz jakie są powody unieważnienia przetargu?Przecież każda miejska inwestycja w Katowicach jest opóźniana.Nie potrafią przeprowadzic remontu placu a ich ambicje siegają stworzenia metropolii na skale europejską!!!Jak Uszaty zostanie ponownie wybrany w następnej kadencji, to rozpocznę organizowanie "bojówki"anty Uszokowej:)
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5615665,Katowice__posmierdzi_az_kolej_wyre montuje.html?skad=rss
z pozdrowieniami dla Brynowa i Ligoty :/
Korki są po to, żeby się do nich zniechęcić
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5666103,Korki_sa_po_to__zeby_sie_do_nich_z niechecic.html
Teraz juz wiem czemu tyle remontów w jednym czasie jest robionych w Katowicach:P
Za takie podejście pani Naczelnik powinna dzis lecieć ze stanowiska. Jestem ciekaw czy sama by jeździła autobusem lub tramwajem do roboty;)
Tommywie
08-09-2008, 23:56
po pierwsze niech ta banda kretynow zrozumie, ze zeby wprowadzic oplaty za wjazd do centrum, to najpierw komunikacja miejska musi dzialac IDEALNIE!
Ale jakie centrum? Przeciez u nas wiekszosc ruchu jest przeprowadzona przez centrum, wiec co oni sobie wyobrazaja? Pierw niech pobuduja drogi, potem niech pomysla o darmowym zbijaniu kasy...
po pierwsze niech ta banda kretynow zrozumie, ze zeby wprowadzic oplaty za wjazd do centrum, to najpierw komunikacja miejska musi dzialac IDEALNIE!
Masz racje, ale u nas bardzo duzo brakuje by tak bylo;)
http://miasta.**********/katowice/1,72739,5673503,Centrum_Katowic_jest_nieprzyjazne_ komunikacji.html
Proponowalbym niektorym przejechac sie kilka razy w "szczycie" z Katowic do Chorzowa;)
tym bardziej teraz jak rozkopali 2 pasy koło straży w Chorzowie :dead: korek sie zaczyna od BP o 12, a co dopiero w szczycie...
wie ktoś z Was drodzy kierowcy kiedy ma zostać oddana do użytku ul. Gliwicka ? tzn chodzi mi przedewszystkim o tramwaje i koniec tego jebanego remontu :/
W sierpniu 2007 :rotfl:
Ostatni termin jaki był podawany to połowa października: o ile się wyrobią :rotfl:
No i oczywiście jeśli komuś do głowy nie przyjdzie remont kolejnego odcinka :rotfl:
swoją drogą ładnie mamy rozkopane miasto.. Gliwicka, Warszawska, Mariacka, Plebiscytowa, A4 od zjazdu z mikołowskiej, Murckowska + węzeł, Powstańców, Rynek itd(?). Ciesze się, że to robią, ale czemu to tak długo trwa:)
może Uszaty chce zdążyć przed kolejną kampanią po to by móc się pochwalić, że zmodernizował infrastrukturę drogową miasta :faja:
szmajgel
10-09-2008, 13:29
Robią źle, nie robią tez źle. Polska mentalność
To dobrze, że robią to wszystko, ale tu raczej chodzi o to, ze robią to ślimaczym tempem... (Warszawska, Gliwicka...):czytaj:
szmajgel
10-09-2008, 14:41
Co do Gliwickiej to ostatnio idą z robota do przodu, tylko szkoda ze wcześniej nie zaczeli prac przy tym odcinku od Janasa bo teraz by już kończyli pewnie
Lars Ulrich
10-09-2008, 14:55
tylko szkoda ze wcześniej nie zaczelirobią źle, nie robią też źle :cham: :rotfl::rotfl:
Chopy nasze rozkopane miasto i tak jest przejezdne w porownaiu do innych.
W Krakowie bylem niedawno. Nic tam nie robia, a jest masakra.
Niech robia. Fakt, ze za wiele rzeczy zabrali sie pod koniec wakacji zamiast ciut wczesniej. Ale nie ma na co specjalnie narzekac.
Przezroczysty Zenit
http://img207.imageshack.us/img207/535/spolyk9.th.jpg (http://img207.imageshack.us/my.php?image=spolyk9.jpg)
Po 42 latach Dom Handlowy Zenit, architektoniczny relikt PRL, doczeka się porządnego remontu. Wczoraj rozpoczęły się prace przy wymianie okien w jego trzypiętrowej części handlowej. Chodzi o szklaną bryłę, która wystaje przed front budynku.
- Przy wymianie okien chcemy zastosować lepsze jakościowo materiały. To będzie dość kosztowny retusz. Chodzi o to, by uwspółcześnić ten obiekt. Zastanawiamy się przy tym, czy nie przywrócić na dachu dawnego napisu "Zenit", który miał specyficzne zawijasy - mówił nam o remoncie Wacław Słaby, prezes PSS Społem. Szyby zostaną wymienione na jasne, przezroczyste, front Zenitu przestanie więc być, jak dziś, pstrokaty i oklejony reklamami. Równocześnie remontowane jest trzecie piętro sklepu, gdzie siedzibę będzie miał bank.
PSS Społem chce zająć się remontem pozostałej części budynku w przyszłym roku. Wtedy okaże się, jak wyglądać będzie parter. Nad całością projektu odnowy pracuje Rafał Król, syn jednego z jego twórców, Mieczysława Króla.
http://www.katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/897680.html
Chodzi o to, by uwspółcześnić ten obiekt.
Mam nadzieję, że to "uwspółcześnienie" to nie będzie błękitne szkło refleksyjne
Silesian
15-09-2008, 15:44
Mam nadzieje,ze zaczerpneli rad I sugestii od projektanta koncepcji przebudowy srodmiescia Pana Koniora.Z duzymi obawami trzymam jednak kciuki za te renowacje.
Mi się zawsze marzyło by na zenicie bądź skarbku powstał taki telebim/ekran jaki jest w Londynie (ten dupny), no i oczywiście szkło lub coś podobnego. A jeszcze odnośnie naszego miasta to mam jedno pytanie odnośnie naszego ronda, a dokładniej kopuły. Czy ktoś pomyślał o tym, że dając szkło to w czasie gdy świeci słońce oślepia to kierowców?
Opłaty za wjazd do centrum jak najbardziej. Noooo ale niech zrobią coś z tymi autobusami. Mi się w głowie nie mieści to że T7 do Chorzowa jeżdzi całą noc co pół godziny. A ja od 22.38 do 04.08 nie mam jak dojechac pod dom mieszkając w Katowicach.
szmajgel
15-09-2008, 21:55
jak sie mieszka na zadupiu to tak jest:cham: zawsze mozesz sie na Załęże przeprowadzic i bedziesz miala o 2 w nocy trzy t-7 na godzine
Opłaty za wjazd do centrum jak najbardziej. Noooo ale niech zrobią coś z tymi autobusami. Mi się w głowie nie mieści to że T7 do Chorzowa jeżdzi całą noc co pół godziny. A ja od 22.38 do 04.08 nie mam jak dojechac pod dom mieszkając w Katowicach.
Mosz recht kurwa.
Czy ktoś pomyślał o tym, że dając szkło to w czasie gdy świeci słońce oślepia to kierowców?
to jest tak brudne ze ledwo co swiatlo przez to przechodzi :lol:
a tak ogolnie to jakos nie zauwazylem zeby to przeszkadzalo/oslepialo itp.
Ten cały Zenit rozebrałbym w całości do poziomu gruntu.
Czy ktoś wie, kiedy w końcu zapadną decyzje w sprawie dworca? To chyba miało być w tym roku?
Silesian
16-09-2008, 15:47
Wstepnie mialbyc to chyba wrzesien,ale ze wzgledu na protesty architektów termin został przesunięty:), wstepnie o kilka miesiecy.
Silesian
19-09-2008, 15:40
Inwestycja GTC na Mikołowskiej-
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5710588,Szklane_biurowce_stana_przy_ul__Mi kolowskiej.html
Skanska-ul .Chorzowska -nowe wizualizacje
http://www.skanska.pl/pl/Oferta/Nieruchomosci-do-wynajecia/Silesia-Business-Park/Wizualizacje/
Obie inwestcje rewelacyjne projekty,czekam z niecierpliwością.
Zakaz palenia w miejscach publicznych? http://mojekatowice.pl/index.php?s=200120&o=listing_informacji&id_kat=200274&id_informacji=312727
wreszcie...
Może nie wszedzie ten zakaz , ale na przystankach jak najbardziej !
Kattowitz
28-10-2008, 13:16
Co to za hale wybudowali na haldach na welnowcu za cynkownią ?
Co to za hale wybudowali na haldach na welnowcu za cynkownią ?
biura i chyba hale produkcyjne jakiś tam firm
Kattowitz
28-10-2008, 13:32
wlasciwie to chodzilo mi jakich firm ? :) tam juz prace sa zakonczone ?
JohnyManhattan
28-10-2008, 15:18
Czy ktoś wie, kiedy w końcu zapadną decyzje w sprawie dworca? To chyba miało być w tym roku?
http://www.mmsilesia.pl/3218/2008/10/28/kielichy-katowickiego-dworca-uratowane?districtChanged=true :czytaj:
kaos azul
04-11-2008, 21:42
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5883154,Kilka_pytan_do_prezydenta_Piotra_U szoka.html
...
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5962716,Prezydent_Katowic_chwali_sie_inwes tycjami.html
"Prezydent Katowic chwali się inwestycjami
(...)
Owszem, miejsca, które odwiedzaliśmy, robią dobre wrażenie, ale po Katowicach, które aspirują do rangi metropolii, spodziewać się bym chciała czegoś bardziej ambitnego. No bo, czy jest coś nadzwyczajnego w przejściu pod torami kolejowymi na Zadolu?
Przyznaję, ładne, czyste, oświetlone i z podjazdem dla osób na wózkach. Prezydent opowiadał o znaczeniu tej inwestycji, tak jakby to był tunel pod rondem - poprawi bezpieczeństwo. Mieszkańcy sąsiadujących z torami bloków, żeby przejść na drugą stronę, musieli nadkładać drogi ponad kilometr, więc wybierali przejście na dziko przez tory, co narażało ich na potrącenie przez pociąg - tłumaczył. Dodał też, że dyskusje, czy w tym miejscu ma być kładka czy tunel toczyły się od siedmiu lat. - Wreszcie się udało - cieszył się Uszok, zwiedzając przejście."
Jesli nad kladka lub tunelem tyle debatowali to ja nie mam slow. Ten gostek jest po prostu wielka porazka.
Edit: Miałem na myśli tunel oczywiście.
Basu oni zrobili tunel. & lat to debatowali nad tym czy ma byc kladka czy tunel.
http://www.um.katowice.pl/parkwodny/informacje.html
aqua PARK
o kurwa w szoku jestem nawet po angielsku jest
jak ktos sie nudzi to moze wyskorbac taki list w imieniu jakiejs fikcyjnej firmy np z nowego jorku i wyslac do magistratu ze jest sie zainteresowanym inwestycja i chcialoby sie jakies informacje techniczne po angielsku ciekawe czy odpowiedza ;PPPP
Inwestycja GTC na Mikołowskiej-
http://miasta.**********/katowice/1,35019,5710588,Szklane_biurowce_stana_przy_ul__Mi kolowskiej.html
Skanska-ul .Chorzowska -nowe wizualizacje
http://www.skanska.pl/pl/Oferta/Nieruchomosci-do-wynajecia/Silesia-Business-Park/Wizualizacje/
Obie inwestcje rewelacyjne projekty,czekam z niecierpliwością.
a mnie sie to srednio podoba na pewno lepsze niz kamsoft
ale do stwierdzenia rewelacyjne ??
taki prowincjonalny szanghaj a moze nawet bardziej pasuje tu okreslenie
sajgon
Od dzisiaj w sklepiku klubowym przy ul.Bukowej (1 pietro pok. 122) mozna przynosic rzeczy na Akcje Gwiazdka, w sklepiku poza kartonem na "dary" stoi butla - skarbonka do ktorej mozna wrzucac pieniazki dla dziaciakow z Domow Dziecka, ktora zostanie przekazana organizatorom na zakup... Niespodzianki, nie jest ona najtansza, wiec zachecam wszystkich, ktorzy beda robili zakupy w sklepiku zeby ta reszte wrzucili do skarbonki - ew. pytania kierowac do Marty - Prezesowej sklepiku :)
Rzeczy, ktore sa potrzebne na AG:
- slodycze
- dezodoranty
- mydla
- kremy do rak
- kremy do twarzy
To sa najwazniesze potrzeby DD, jesli ktos ma inne, niepotrzebne rzeczy w domu, jakies kosmetyki, elektronike, zabawki edukacyjne itp prosze przynosic.
Sklepik jest czynny od poniedzialku do piatku od 9:00 - 17:00.
Dary zbieramy do 12 grudnia!
To na Mikołowskiej pasuje jak kwiatek do kożucha, koszmar jakiś :xx:
Być może jeden z nowych samolotów transatlantyckich LOTu będzie nazywał się "Katowice". Oby to doszło do skutku.
http://wiadomosci.**********/Wiadomosci/1,80273,6031871,Nowy_boeing_787_moze_sie_nazywac__ Katowice_.html?skad=rss
Nie wiem czy wiecie, ale Pyrzowice miały w listopadzie więcej pasażerów niż Balice i stały się pod tym względem 2 lotniskiem w kraju :)
Od jakiegoś czasu trwa mała wojenka między tymi lotniskami, więc to nasz duży sukces.
Biorąc pod uwagę, że taki RyanAir ostatnio wycofał kilka ofert z Balic, a uzupełnił swą ofertę w Pyrzowicach, to nie ma się co dziwić :)
No i nie oszukujmy się terminale w Pyrzowicach są lepsze niż w Balicach. Jeśli kiedyś lotnisko w Pyrzowicach doczeka się połączenia kolejowego z miastami regionu to Balice dostaną jeszcze bardziej po dupie :)
GieKSiarze.pl
07-12-2008, 00:21
Zdjęcia z Parady Jeździeckiej - Spodek
Hokej HC GKS Katowice
Stadion Podlesianki Katowice
F16 nad Katowicami
Zdjęcia z koncertów
www.katowice.gieksiarze.pl
Zapraszam!
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6032454,Zobacz__dworzec_w_Katowicach_po_pr zebudowie_.html
Bedzie druga silesia, zaś jakiś szit wybudują, gdzie będzie miejsce schadzek lansujących się dzieci i niepotrzebnych goroli:cham:
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6102741,Na_Zawodziu_nie_bedzie_centrum_prz esiadkowego.html
Jestem ciekaw czy jakas obietnica zostanie wreszcie zrealizowna
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6102741,Na_Zawodziu_nie_bedzie_centrum_prz esiadkowego.html
Jestem ciekaw czy jakas obietnica zostanie wreszcie zrealizowna
Nosz kurwa brak mi słów! Rece i jaja opadają!!:kurwa: On sie w tych kłamstwach, obietnicach gubi gorzej niż nie jedna Baba!! Jak nie ma kasy, to gdzie ona w takim razie sie straciła? Co remont Mariackiej i kanalizacji był taki drogi?! A może po cichu odkłada kase na nasz stadion?! już wiem czemu nasz Szanowny "Pan Prezydent" jest po częsci łysawy, bo gdybym ja miał być tak długo na takiej głowie to tez bym spierdolił ;|
OBIECAć TO NIE SZTUKA, SZTUKą JEST DOTRZYMAć OBIETNICY
Miasto nie ma 30 mln zł na realizację tego pomysłu
a na co kurwa macie cwele? na chuj są te wszystkie dotacje unijne, stara sie ktoś o to w ogóle? Skąd Kraków, Wrocław, Warszawa itd mają pieniądze na nowe inwestycje dotyczące infrastruktury miasta?
my chyba na GieKSie mamy lepszą organizację, niż te ciule w UM
Jak to organizacje maja zajebista ;)
4 lata nic nie robia a i tak 80% katowiczan na niego glosuje.
wiesz jaka organizacje trzeba meic aby takie cos osiagnac ?
acha i dworca nowego tez nie ebdzie bo kilka metrow kwadratowych ( zapewne 2/3)
ziemi obok estakady jest w prywatnych rekach i zaloze sie ze wlasciciel nie sprzeda, a jak juz to po kosmicznej cenie
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6124488,Uszok_naprawia_blad__szkoda__ze_ta k_drogo.html
Za urzędasów Uszok nie wiele może ale to to też świadczy o poziomie pracy w UM Katowice.
Może teraz się ruszy coś z tym "centrum": z tego co słyszałem na terenach po KWK Katowice ma powstać Muzeum Śląskie, Centrum Kongresowe, jakiś "mały" hipermarket a wszystko połaczone estakadą z Spodkiem...
Przy Ucholu nie wiem czy coś z tego bedzie: inwestorów szuka juz ładnych parę lat i nic się nie dzieje.
beatdown
06-01-2009, 17:50
wiela temu burkowi łostało kadencji?
Tory pod ziemią w Katowicach?
http://www.mmsilesia.pl/3884/2009/1/6/rosna-szanse-na-tunel-kolejowy-pod-katowicami?category=gospodarka
Swoją drogą bardzo mądre postępowanie, dopóki media nie nagłośniły sprawy nawet nie raczyli zbadać sprawy i było to futurystyczne, dziwne że teraz sie stało realne...
beatdown
06-01-2009, 22:19
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=707 strona z wszelakimi inwestycjami Katowic
głównie wieżowce/biurowce/rewitalizacje
poczytejcie se jakie kabarety odpierdalo oszuk i jak blokuje rozwój miasta
jo przy wyborach nic do godki niy mom, od mieszkanców Katowiec zalezy czy zmini sie coś, co właściwie miało sie zminić jus pora lot tymu
stara ekipa
06-01-2009, 23:47
20 m-cy
Jeszcze w ciul czasu , Junior mógłbyś w tym czasie zostać dwa razy ojcem :zabki:
stara ekipa
07-01-2009, 10:25
Trzy :cham:
Co by Ci się spełniło :lol2: kto jak kto ale w Ciebie i Ultrasach nadzieja na zapełnienie stadionu młodzieżą :hihi:
To ile ta Twoja cera mo lot?? :cham:
Niech go ktoś wreszcie zapakuje na taczki i wywiezie...
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6144776,Katowice_beda_miec_drozsza_wode_i_ scieki.html
No wczorej śmigałem do kato tym nowym pociągiem. Tak szybko i w takich warunkach świetnych to jeszcze nigdy do centrum nie dojechałem :) No i co wazne to taniej niż busy. Jakby jeszcze nie ten dworzec :) pozdro.
Kolejny kwiatek:
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6193785,Katowice__Piotr_Uszok_przespal_kon iunkture.html
Albo ma beznadziejnych urzędników którzy ze wszystkim zwlekają albo sam wstrzymuje...
Może zaczniemy wyliczać błędy, niespełnione obiecanki ? ?:lajkonik:
nóż się w kieszeni otwiera po prostu:
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6350237,Katowice_juz_nie_chca_centrum_wedl ug_Koniora.html
Zamiast zmniejszać ruch w ścisłym centrum, oni go powiększają. Zresztą u nas wiecznie zawsze same projekty, konkursy ale konkretów nie widać i tak już od wielu lat. Stajemy sie jakimś zaściankowym miastem bez rynku i gdzie życie towarzysko- rozrywkowe skupia sie w galerii handlowej.... Paranoja, niech ktoś tego uszoka wywiezie stąd na taczkach. Mam nadzieję że w najbliższych wyborach już ludzie przejrzą na oczy, bo na to sie dłuzej nie da patrzeć co on z tym miastem robi.
Tommywie
06-03-2009, 18:55
niestety ludziom trzeba uswiadomic co uszok zrobil dla miasta, bo jak np. pytalem babci na kogo zaglosuje, to uslyszalem 'no chyba na tego co jest?', a ja jej wytlumaczylem, ze nie 'a ja myslalam, ze on dobry jest... ja sie tam nie interesuje, nie wiem kto inny bedzie kandydowal...'
i tak moze myslec duzo ludzi w kato
Silesian
10-03-2009, 11:51
To co wyprawia Uszok to jest dla mnie masakra.Nie ma projektu w tym mieście ani jednego przemyślanego,które nie ocierałby się o opóźnione terminy,niedopatrzenia.Czytając artykuł o odrzuceniu koncepcji przebudowy centrum wg Koniora dochodzę do wniosku ,że nie można czekać na koniec kadencji tego sołtysika tylko jak najszybciej wytargać za szmaty z Młyńskiej.Trzeba ratować te miasto przed tym człowiekiem bez jakiejkolwiek wizji,pomysłu na rozwój Katowic.Centrum dalej rozjebane jak było będzie przez kilka lat nie ruszone.I teraz nowe konkursy,warsztaty,wybory pełnomocników,przetargi.ŻENADA!!!
Rządzący "od zawsze" Marek Kopel, Zygmunt Frankiewicz czy Piotr Uszok nie mogliby być już prezydentami, gdyby w życie wszedł najnowszy pomysł Prawa i Sprawiedliwości. Partia chce ograniczyć liczbę kadencji tylko do dwóch
(...)
Błaszczak przekonuje, że pomysł PiS-u ma sens. - Jeśli ktoś jest długo na tym samym stanowisku, może się po prostu wypalić. Nowoczesne metody zarządzania mówią o konieczności zmian. Człowiek popada w rutynę, zmiany są korzystne - dodaje Błaszczak.
Sami zainteresowani są zdecydowanie przeciw propozycjom PiS-u. - Po pierwsze, nie można zmieniać reguł w trakcie gry. PiS zgłasza ten pomysł, bo inaczej nie da się zmienić władzy w wielu miastach. Zresztą ten pomysł jest sprzeczny z konstytucją - mówi Frankiewicz.
calosc artykułu: GW Katowice (http://miasta.**********/katowice/1,35019,6361773,Uszok__Frankiewicz__Kopel__Nigdy_w iecej_.html)
Z artykułu wynika, ze srodowiska maja rozne zdania nt.
Wydaje mi sie, ze wyborcy np. w takich Katowicach najzwyczajniej w swiecie przyzwyczaili do Uszoka. Pewnie w nastepnych wyborach znowu pojda i oddaja na niego glos.
Z punktu widzenia Katowic ustawa ma sens, bo kazdy widzi, ze trza zmian, a ten pan Katowicom ich napewno nie zagwarantuje.
http://www.bryla.pl/bryla/1,85301,6411799,Galeria_Poludnie____nowe_biurowce_ w_Katowicach.html
http://www.bryla.pl/bryla/1,85301,6411799,Galeria_Poludnie____nowe_biurowce_ w_Katowicach.html
Jak najwięcej takich biurowców, to nowe miejsca pracy... W naszym regionie chyba tylko w Gliwicach i Tychach coś się dzieje w tym względzie. Tychy powoli przestają być sypialnią Śląska, a boję się żeby Katowice nią nie były.
Kattowitz
25-03-2009, 14:21
te lawki z desek to przesada , tak samo na mariackiej , w zyciu nie widzialem czegos gorszego , jak na placu zabaw
Bardzo dobry felieton Smolorza:
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6442384,Granica_komizmu_w_Katowicach__nies konczonosc.html
Polecam wieczorem wybrać się na Rondo: kolorowo oświetlona kopuła:
417
Czyja to zasługa ? ? Wie ktoś ? ?
zasługa Vatenfala ktory to sponsorowal chyba. Pisali o tym w gazecie kiedys.
wie ktoś co z Jupiter Plaza? budowa miała chyba ruszyć na początku roku,a tu dalej nic.
szmajgel
01-04-2009, 17:31
18 marca 2009 Zbycie udziałów w spółkach: Auto Centrum Puławska Sp. z o.o., Jupiter Plaza Sp. z o.o. oraz Globstar Sp. z o.o. w likwidacji.
JUPITER Narodowy Fundusz Inwestycyjny S.A. z siedzibą w Warszawie (Fundusz) informuje, że w dniu 18 marca 2009 roku zawarł ze spółką HELANE LIMITED spółką prawa cypryjskiego z siedzibą w Nikozji (Cypr) umowy sprzedaży posiadanych udziałów w spółkach AUTO CENTRUM PUŁAWSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, JUPITER PLAZA Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach oraz GLOBSTAR Sp. z o.o. w likwidacji z siedzibą w Katowicach za łączną kwotę 13.952.985,10 złotych. Przeniesienie na nabywcę własności sprzedawanych udziałów nastąpi z chwilą zapłaty ceny, która winna nastąpić w terminie 5 dni od dnia zawarcia umowy.
beatdown
02-04-2009, 19:10
Polecam wieczorem wybrać się na Rondo: kolorowo oświetlona kopuła:
417
Czyja to zasługa ? ? Wie ktoś ? ?
to prawdopodobnie zasługa GKW, która dąży do tego by w Katowicach na nowo pojawiało się jak najwięcej neonów i oświetleń
IBM, jedna z największych firm informatycznych świata, chce otworzyć w Polsce centrum informatyczno-usługowe, w którym zatrudni nawet 3 tys. osób z wyższym wykształceniem - pisze "Gazeta Wyborcza".
Gorące tematy!
Kryzys w Polsce i na świecie
Ceny ropy i paliw
Polska w strefie euro
Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie
O inwestycję walczą nie tylko Katowice i Wrocław, ale też Kair i Bukareszt. Z informacji "GW" wynika jednak, że największe szanse mają polskie miasta. W środę do Katowic na ostatnie rozmowy przyjeżdża jeden z wiceprezesów koncernu IBM, w czwartek będzie we Wrocławiu.
- Również w ubiegłym tygodniu przedstawiciele władz amerykańskiego giganta wizytowali Katowice i Wrocław - mówi gazecie anonimowo pracownik IBM Polska. - Rozmawiali z prezydentami obu miast, zobaczyli prezentacje każdego ośrodka. Ogromne wrażenie na przedstawicielach IBM zrobiła prezentacja wrocławskich uczelni: Politechniki, Uniwersytetu Wrocławskiego i Uniwersytetu Ekonomicznego. Dużo gorzej wypadły Katowice.
OD dawna się tyle o u nas na Ślasku mowiło o położeniu nacisku na wyższe szkolnictwo...I jak zwykle nic...Osobiscie nei wierze aby Katoiwce wygrały wyścig z Wrocławiem...
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6702562,W_Katowicach_rynku_nie_bedzie__A_c o_bedzie_.html
Już nie mogę się doczekać tego widoku tłumu ludzi pod Spodkiem pijących tam kawę...
Nie wiem jak Wam ale mi się ten pomysł całkowicie nie podoba.
W radiu nawet słyszałem coś o Muchowcu. To dopiero jest super alternatywa.
Wiedziałem, że oszuk jest idiotą ale nie wiedziałem, ze aż takim...
beatdown
09-06-2009, 23:04
a ludzie znowu go wybiorą
Mi tylko brakuje w tym pomyśle fontanny z postacią Uszoka:cham:
Relacja ze spotkania z Oszukiem:
Prezydent Uszok: dużo emocji, ale muszę już iść
Anna Malinowska
2009-06-10, ostatnia aktualizacja 2009-06-10 01:04
Dwie godziny debatowali we wtorek mieszkańcy Katowic z prezydentem miasta Piotrem Uszokiem. Tłumów nie było - może dlatego, że o spotkaniu mało kto wiedział.
Nowy asfalt nie zmieni centrum Katowic
Spotkanie w Rondzie Sztuki zaczęło się od wystąpienia Piotra Uszoka. Przez 45 minut na tle wyświetlanych slajdów prezydent mówił o planowanych w mieście inwestycjach. Podawał kwoty i daty - co i w jakim roku powinno być ukończone.
- Miała być debata, mamy konkretne pytania - niecierpliwili się mieszkańcy. W tej sytuacji zaproszeni na spotkanie naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego - prof. Marian Mitręga, demograf, i dr Tomasz Nawrocki, socjolog - postanowili skrócić swoje wystąpienia. - Widzimy, że z utęsknieniem czekają państwo na możliwość zadania pytań, dlatego skoncentrujemy się na najważniejszych wnioskach płynących z badań - stwierdzili. Przedstawili dość gorzką wizję przyszłości Katowic.
- Za 25 lat liczba mieszkańców zmaleje o 100 tys. Najpotężniejszą aglomeracją będzie Warszawa. Stąd wyjadą ludzie młodzi. Katowice już dziś są najstarszym miastem na Śląsku. Sytuacja jest poważna. Jeśli władze nie zadbają o miejsca pracy i poziom życia, ta smutna prognoza z pewnością się sprawdzi - przestrzegał prof. Mitręga.
- Mieszkańcy postrzegają centrum Katowic jako szare, ponure skrzyżowanie torów tramwajowych. Nieprawdą jest też, że życie toczy się dziś w centrach handlowych. Ludzie chcą przyjaznego centrum, ulokowanego w przestrzeni miasta - podkreślał z kolei dr Nawrocki. Oba wystąpienia nagrodzono brawami.
Potem głos zabrali mieszkańcy:
- Panie prezydencie! Nie mamy gdzie pływać, a ścieżki rowerowe to niedoróbki - skarżyli się młodzi.
- A przepełnione przedszkola? Dlaczego nikt z nami nie rozmawia o naszych dzieciach?
Prezydent: - A konkretnie?
A konkretnie to chodzi o klasę koszykarską w Gimnazjum nr 20. - Dlaczego pan się nie zgadza zostawić nam naszą klasę? - pytały dzieci.
- Tu jest dużo emocji, są jeszcze inne pytania, a zbliża się godz. 20. Naprawdę muszę już iść - odpowiedział prezydent. W sprawie klasy sportowej obiecał się spotkać z rodzicami.
Spotkanie w Rondzie Sztuki zorganizowało katowickie stowarzyszenie Meritum. W nagłośnieniu debaty miał pomóc wydział promocji. - Informacja o spotkaniu była na stronie internetowej urzędu miasta. Wydrukowaliśmy też 50 ulotek - wyjaśniał Jakub Jarząbek z wydziału, gdy zapytaliśmy go o niską frekwencję.
http://miasta.**********/katowice/1,35019,6707121,Prezydent_Uszok__duzo_emocji__ale_ musze_juz_isc.html
Oszuk pewno zatkał sobie uszy jak mówili profesorowie z UŚ...
Tommywie
11-06-2009, 00:48
prof. Marian Mitręga, demograf
zajebisty koles :) mialem z nim demografie przez ten semestr :) oszuk musi juz isc - niech idzie w pizdu i zostawi stolek komus kompetentnemu
Wydrukowaliśmy też 50 ulotek - wyjaśniał Jakub Jarząbek z wydziału, gdy zapytaliśmy go o niską frekwencję.
kurde nie ma co promocja po ch... pewnie jeszcze ustawili w centrum informacji turystycznej na rynku aby nikt przez przypadek sie nie dowiedzial o spotkaniu..
- Tu jest dużo emocji, są jeszcze inne pytania, a zbliża się godz. 20. Naprawdę muszę już iść - odpowiedział prezydent. W sprawie klasy sportowej obiecał się spotkać z rodzicami.
Zastanawiam się po co chce się spotkać z rodzicami skoro wczoraj na TVS Silesia podali wiadomość że już zapadła decyzja o likwidacji klasy sportowej. Żeby im powiedzieć, że jej nie będzie? To już zapewne wiedzą.
jarek1983sk
15-06-2009, 18:15
jutro tj wtorek 16.06.2006 uszok będzie obecny na spotkaniu z mieszkańcami zawodzia w MDK Zawodzie o godzinie 18
MDK Zawodzie ul Marcinkowskiego 13
Co sie dzis stalo, ze miasto takie sparalizowane? :szok:
na Brynowskiej, koło skrzyżowania z Dworską przy Singrze ruch zablokowany/utrudniony.
dużo policji i ze 2 straże, ciągle myją coś na jezdni. korki się robią większe i większe, bo jak jakiś bus chce sie zatrzymać na przystanku ("Brynów-Dworska") to nie może, więc staje na środku ulicy a cała reszta musi czekać. w kierunku z centrum lepiej to już wygląda.
A Murckowska na wysokości Orlenu i Bliskiej ponownie "przyblokowana" W jedną i drugą strone puszczone po jednym pasie przez pewną odległość
kolo AWFu na A4 jest wlasnie karambol, 6aut w kierunku Krk blokuje 2 pasy...
Co się dzieje, dzisiaj w Kace wypadek za wypadkiem :szok: Na LGT to samo...
to i tak chuj, dzis byly korki na giszowcu :lol3:
wszedzie korki. na Szopienicach tez byly
lolo1989
28-09-2009, 20:48
na Zawodziu w strone Centrum to samo. Dobre 30min stałem w korku
Wzieli się za torowisko na 1-go Maja na wysokości skrzyżowania z Damrota. Korki nawet o tej porze ;)
Na Załężu jak się wraca z Makro też remont jednego pasa i zwężenie drogi. Na Dębie obok GieKSy w środku dnia remont skrzyżowania a jakiś małolat w pomarańczowej kamizelce prowadzi ruch drogowy. Ogólnie jechać teraz przez Katowice po południu to sabotaż. Jak ktoś coś załatwia blisko, to tramwaj lepsze rozwiązanie, pod warunkiem, że się nie spierdoli i nie sparaliżuje reszty tramwajów...
Yaro żona kończy robotę godzinę wcześniej niż ja, a dziś była później w chacie;) Tak wspaniale te bany dziś jeździły;)
Yaro żona kończy robotę godzinę wcześniej niż ja, a dziś była później w chacie;) Tak wspaniale te bany dziś jeździły;)
Dlatego mówię, że jak jedna się spierdoli na tych samym szynach, to kaplica :jezor: Ogólnie ta komunikacja w tym mieście, to coś strasznego i organizowanie roboty drogi w samo południe, to do nagrody Nobla się nadaje.
Tommywie
28-09-2009, 22:35
sam ostatnio bylem w szoku ile nagle remontow w Katowicach sie robi... tam droga od TV do GieKSy, na Bochenskiego, to tu, to tam... wybory idą?
komunikacja w K-ce dzisiejszego dnia to jedno słowo- korek( Centrum zawalone, trasa na Tychy zawalona, strzał też na Giszu. ogólnie to tylko w Tychach śmigało się normalnie.
Ni ma co zostaje rower
to samo dzis bylo na Rozdzienskiego - od momentu jak sie obudzilem (10) od Dabrowki Malej (!!!) korek w strone centrum, masakra
oby jutro zas tak nie bylo
Jedno jest chyba pewne-
NIKT z narzekających nie wozi się po Warszawie np 7-9 z Marek do Centrum albo w piątek od południa w każdym kierunku.
2,3 godziny żeby się wydostać na wylotówkę to standard.
Więc prosze nie narzekac:)
Obawiam się, że w najbliższych dniach, tygodniach.....miesiącach to może być standard :kac:
Całkowicie zakorkowane są Katowice. Powód to remont jednej z głównych dróg – ulicy Murckowskiej.
Ruch na drodze krajowej nr 86 odbywa się po jednym pasie zarówno w stronę Bielska Białej jak i Sosnowca. Przejazd dwukilometrowego odcinka zajmuje kilkadziesiąt minut. Kierowcy uciekając przed tym korkiem, wjeżdżają do centrum Katowic. Tam jednak też nie jest lepiej. Bocheńskiego, Warszawska, 1 Maja i Kościuszki są zupełnie zakorkowane. W dodatku w Kościelcu pod Częstochową doszło do wypadku. Tam zablokowane są dwa pasy krajowej jedynki w kierunku Warszawy.
Wszystko to będzie zależało od naszych kochanych panów w pomarańczowych koszulkach
JohnyManhattan
29-09-2009, 18:35
Na wiosne maja zmieniac nawierzchnie na Mikolowskiej, rzycze wytrwalosci kierowcom. ;)
http://www.mmsilesia.pl/blog/entry/2022/Gigantyczne+korki+w+Katowicach+28.09.2009+-+Co+si%C4%99+sta%C5%82o+.html
http://miasta.**********/katowice/1,35019,7093303,Radzimy_kierowcom__Byle_dalej_od_K atowic.html
lukasz1985
30-09-2009, 11:35
Na wiosne maja zmieniac nawierzchnie na Mikolowskiej, rzycze wytrwalosci kierowcom. ;)
Życzę
Dziś aby ominąć korek na Murckowskiej postanowiłem pojechać przez Dudy-Gracza i Warszawską. Tylu przekleństw na gościa, który ustawił częstotliwość zmiany świateł na skrzyżowaniu Francuskiej i Warszawskiej to już dawno nie powiedziałem. Kto to widział aby dla pasa do zawracania (remontowane są szyny na skrzyżowaniu z Damrota) zielone światło trwało - UWAGA - 7 sekund. Nie wiem czy gostek widział kiedykolwiek ile samochodów skręcało zawsze w Damrota, jakie tam były korki. By tego było mało to przecież jeszcze zlikwidowali po jednym pasie w obydwie strony ( trochę to rozumie, bo ludzie wysiadając z bany praktycznie wchodzili na jednie).
Krócej chyba tylko trwa zielone światło na Giszowcu Mysłowicka-Szopienicka
Jakoś do tego skrzyżowania nie mam zastrzeżeń;) Może nie trafiam tam na korki;)
Tommywie
02-10-2009, 00:33
a ja dzisiaj kolejny szok! :szok: po ul. Św. Agnieszki (od TV w kierunku GieKSy) i Bocheńskiego (od Wesołego w kierunku A4) dzisiaj zobaczylem ze zrobili ulice Krzyżową/Szczecińską (od GieKSy, za skrzyżowaniem ze Ściegiennego)... normalnie SZOK!!!
jezeli juz mowimy o remontach drog to jeszcze 3 garby ladnie sie prezentuja, tylko bywalcy pieknych panienek beda mieli problem, bo wzdluz calego odcinka od gisza do ochojca ciagla linia i pobocze krotkie :faja:
Nowy pomysł na centrum, chociaż brzmi jakby znajomo. Ciekawa jest ostatnia wypowiedź (pracownika UM)
Piotr Uszok: Wierzę w tory kolejowe w tunelu
Przemysław Jedlecki
2009-10-03, ostatnia aktualizacja 2009-10-03 23:19
Ten projekt trzeba zrealizować - mówią katowiccy radni o wizji przebudowy Katowic, którą w piątek zaprezentowała "Gazeta". Radni zapewniają, że będą do niego przekonywać prezydenta Katowic. Piotr Uszok wierzy w realizację tej wizji i podkreśla, że już dziś trzeba zacząć na ten temat rozmawiać. Chodzi o to, żeby miasto mogło się rozwijać także po 2015 roku
Tunel, w którym będą ukryte tory kolejowe, nowy dworzec kolejowy i autobusowy przy ul. Sądowej i na nowo zorganizowany ruch samochodów w śródmieściu Katowic - taki przepis na zmianę Katowic zaprezentowaliśmy wczoraj w "Gazecie".
Tory, które przez lata pozwalały rozwijać się miastu, dziś są przeszkodą. Dzielą Katowice na pół. Dlatego postanowiliśmy zaprezentować plan architektów Ewy i Henryka Piątek, Anity Langer i Magdaleny Piątek z katowickiej pracowni Archidea. To spójna wizja przyszłości Katowic i recepta na jego bolączki.
Chodzi nie tylko o budowę tunelu dla torów, ale też o precyzyjną wizję wykorzystania odzyskanych w ten sposób terenów. Architekci zaproponowali np. budowę nowego placu miejskiego pomiędzy kinem Rialto a ulicą Dworcową czy placu Muzycznego naprzeciw Akademii Muzycznej. Wskazali miejsca, gdzie mogą powstać nowe budynki czy ulice. To jednak nie koniec. By zmienić miasto, trzeba wybudować nowy dworzec kolejowy i autobusowy przy ulicy Sądowej, doprowadzić tam linię tramwajową. Pokazaliśmy też, jak zmienić sposób, w jaki dziś jeździmy po mieście. Pomiędzy autostradą A4 a DTŚ architekci wytyczyli dwa jednokierunkowe pierścienie, po których będą poruszać się samochody. Dzięki temu z centrum znikną korki.
Planu budowy tunelu nie da się zrealizować w rok. To projekt zmian, które będą kosztowne i potrwają wiele lat. Robert Konieczny, architekt i orędownik tego pomysłu, zapewnia jednak, że warto. - To ustawi Katowice na co najmniej sto lat! - mówi "Gazecie". Dlatego jeśli chcemy zmienić miasto, musimy o tunelu zacząć myśleć i rozmawiać już dziś.
DLA GAZETY
Piotr Uszok, prezydent Katowic
Poznaliśmy wspaniałe wizje, propozycje przebudowy śródmieścia Katowic. Przebudowy związanej z ukryciem torów kolejowych pod ziemią oraz zabudowy tego, co jest nad torami. To śmiała wizja i myślę, że najlepszy czas ku temu, aby rozpocząć powszechną dyskusję na ten temat..
Obecnie kończymy prace nad Studium Uwarunkowań Kierunków i Zagospodarowania Przestrzennego Miasta. Jeżeli miałoby dojść do realizacji tej wizji, a wierzę, że tak będzie, te rozwiązania powinny być zapisane w Studium. Rozmawiałem już o tym z projektantami i takie zapisy prawdopodobnie znajdą się w tym dokumencie.
Oczywiście są to wizje, których realizacja będzie mogła prawdopodobnie nastąpić po roku 2015. Wszystko w mieście musi rozwijać się harmonijnie. Obecnie została podpisana umowa na przebudowę obszaru Rondo - Rynek - trwają prace projektowe. Zaawansowane są prace związane z budową nowej siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, Międzynarodowego Centrum Kongresowego, Muzeum Śląskiego, przebudowy całego systemu komunikacyjnego na terenach po kopalni Katowice. Te inwestycje będą zakończone do 2013, najdalej 2014 roku. Dlatego już dzisiaj należy pracować nad koncepcjami, które będą pozwalały rozwijać się dynamicznie Katowicom po roku 2015.
Fantastycznie składałoby się, gdyby po zakończeniu przebudowy centrum można było rozpocząć kolejny etap ważnej przemiany naszego miasta, czyli realizację tego pomysłu.
Bartek Nawrocki, architekt z katowickiej pracowni jojko+nawrocki architekci
Przede wszystkim należy podkreślać, że jest to projekt dla naszych dzieci i wnuków, na najbliższe dziesiątki lat. Jako spójna i logiczna wizja rozwoju centrum Katowic oraz rozwiązania jego licznych problemów (komunikacyjnych, trasy szybkiej kolei, urbanistycznych, przestrzeni publicznych itd.) powinien stać się kręgosłupem poważnej strategii rozwoju miasta, niezbędnej do jego skutecznego zarządzania i rozwijania. Projekt tunelu, i w konsekwencji zagospodarowania nowych przestrzeni publicznych w centrum, to bardzo ambitny cel, ale jak najbardziej realny. Wystarczy popatrzeć na kilka miast zachodniej Europy, gdzie takie rozwiązania są aktualnie realizowane. W perspektywie kolejnych pokoleń tylko na tym zyskamy. Samą renowacją kamienic, wymianą chodników i innymi podobnymi (choć niezbędnymi) interwencjami nie uda nam się jednak stworzyć miasta przyjaznego ludziom, na miarę XXI wieku.
Andrzej Grzybowski, architekt i urbanista
Jest to bardzo ciekawy materiał pokazujący propozycję naprawienia tego, co nam wszystkich doskwiera. Bardzo realny wydaje mi się pomysł zorganizowania ruchu samochodowego w centrum, tak by poruszały się po "pierścieniach". Jeśli chodzi o wkopanie torów pod ziemię, to podstawowym pytaniem są koszty. Dziś miasta sięgają po unijne dotacje, ale nie mamy pewności, czy za kilka lat UE będzie chciało takie projekty finansować. Tym bardziej że byłaby to ogromna inwestycja, ostatnio tak wielka przebudowa odbyła się chyba w Berlinie. Ten pomysł wykracza też poza możliwości samych Katowic. Miasto ma dziś nieco ponad 300 tys. mieszkańców, realizacja tego zamierzenia może mieć szanse tylko w perspektywie całej aglomeracji. Miasta musiałyby współpracować ze sobą i zgodzić się na ogromne wydatki w centrum Katowic. Potem pojawiłoby się jeszcze pytanie o koszt metra kwadratowego tej odzyskanej przestrzeni i koszt budowy w tym miejscu nowych budynków. Sprawa będzie złożona, a więc też kosztowna. Na koniec dodam, że to, co zaprezentowała "Gazeta", udowadnia jeszcze raz, że Katowice i cała aglomeracja potrzebują biura rozwoju, które nieustannie będzie pracowało nad takimi pomysłami. To musi być praca stała i ciągła, a nie tylko od wyborów do wyborów, kiedy mieszkańcom trzeba pokazać kolejną marchewkę. Najgorszy jest bowiem brak kompleksowej wizji miasta i realizowanie tylko pojedynczych pomysłów.
Michał Buszek, przewodniczący Śląskiej Okręgowej Rady Izby Architektów
To kapitalnie, że "Gazeta" zajmuje się takimi projektami. Z drugiej jednak strony każdy architekt, który ma pomysł na miasto, powinien mieć szansę na kontakt z dobrze działającym biurem planowania i architektem miejskim. Już od wielu miesięcy wysyłamy pisma do prezydenta miasta, w których piszemy o konieczności prowadzenia świadomej polityki przestrzennej w mieście. Obecność w Urzędzie Miasta Katowic architekta miejskiego, który będzie miał znakomite kompetencje, silną pozycję i poparcie środowiska architektów, to klucz do wszystkiego. Takich pomysłów jak ten może pojawić się jeszcze wiele. Dopóki nie będzie architekta miejskiego, który się nad nimi fachowo pochyli, to nie wiem, kiedy uda nam się ruszyć z tym miastem do przodu.
Krzysztof Rogala, pełnomocnik prezydenta ds. przebudowy strefy Rondo - Rynek
Dzisiaj żywą oś śródmieścia Katowic wyznacza linia między Rynkiem i Rondem. Oś wschód - zachód jest zdominowana przez tory kolejowe i z tego powodu w większości jest martwa.
Połączenie obu części śródmieścia rozdzielonych barierą torów kolejowych po likwidacji tej bariery otworzyłoby możliwości w każdej sferze: inwestycji komercyjnych, mieszkaniowych, rozwiązań komunikacyjnych, miejsc publicznych. To jednak odległa perspektywa i wyzwanie na bardzo długi czas. Warto podkreślić rolę, jaką będą musiały odegrać PKP - nie tylko jako właściciel tych terenów, ale również jako inwestor w zakresie przebudowy swojej infrastruktury.
Michał Jędrzejek, radny ugrupowania Śląsk XXI, członek komisji rozwoju miasta
To rewelacja i rewolucja! Jest mi strasznie głupio, że tak epickie rozwiązania podają nie samorządowcy, którzy powinny tworzyć takie pomysły dla miasta. Nikt z magistratu nie powinien się jednak obrażać, że ktoś inny ma tak dobry pomysł, tylko trzeba mu za niego podziękować. Samorządowcy powinni postawić sobie za punkt honoru przestać uważać pomysły architektów i dziennikarzy za science fiction.
Zdaję sobie sprawę z tego, że koszt realizacji tego projektu będzie duży i tunel będzie długo powstawał. Żyjemy jednak w czasach i miejscu, gdzie tylko takie rozwiązania jak to, czyli spójne, duże, a jednocześnie będące jasną wizją, mają szansę na powodzenie. Plan, który pokazaliście, to szansa na obudzenie miasta z marazmu. To sposób na to, żebyśmy przestali być w drugiej lidze polskich miast, a weszli do ekstraklasy.
Ten projekt powinien się pojawić na komisji rozwoju i gospodarki komunalnej, a my jako radni musimy napisać wniosek do prezydenta, by rozpoczął konieczne przygotowania do realizacji tej wizji! To plan, który trzeba urzeczywistnić.
Witold Naturski, radny sejmiku województwa
Obawiam się, że sprawa przebudowy torów przecinających stolicę regionu utknie w martwym punkcie dopóki ministrem odpowiedzialnym za infrastrukturę ponownie nie zostanie ktoś z województwa śląskiego, najlepiej z samych Katowic. Dlaczego PKP zdecydowały się przeznaczyć miliardy złotych na kompletną reorganizację ruchu kolejowego akurat w Łodzi? Ano dlatego, że stamtąd pochodzi obecny minister infrastruktury. Kiedy resortem przez dwa lata kierował Jerzy Polaczek, zdołał wybić z inercji zaniedbaną od lat sprawę przebudowy katowickiego dworca i modernizacji kolejowego biurowca obok Spodka. Po jego odejściu, w kwestii dworca, PKP, nie mogąc się już łatwo wycofać, delikatnie umyły ręce, proponując nałożenie nań za prywatne pieniądze blaszanej czapy centrum handlowego. O biurowcu PKP ucichło zupełnie. Nie łudźmy się. Kolejom brakuje pieniędzy. Krótkiej kołdry wystarczy więc tylko dla tych, którzy w danym momencie dysponują polityczną siłą, by ją na siebie naciągnąć.
Adam Warzecha, szef klubu radnych PO w katowickiej radzie miasta, członek komisji gospodarki komunalnej
Ten projekt jest wykonalny. Dzisiejsze technologie na to pozwalają. Dzięki realizacji tego planu uzyskamy w środku Katowic przestrzeń miastotwórczą. Powstaną miejsca, w których będzie się toczyć życie. Ważny też jest aspekt ekonomiczny. Gdy ten plan zostanie zrealizowany, w środku Katowic otrzymamy jeden z najbardziej atrakcyjnych w całej Polsce terenów dla inwestorów. To jest cel, do którego powinniśmy dążyć.
Jeśli chodzi o sam tunel dla torów, to poszedłbym jeszcze dalej. Moja propozycja jest taka, żeby oprócz tunelu kolejowego równolegle do niego był też tunel drogowy, który połączy Murckowską z Grundmanna oraz Raciborską.
Nie mam wątpliwości, że ten projekt trzeba zrealizować. Jeżeli tego nie zrobimy, to stracimy ogromną szansę na rozwój Katowic. Uważam, że postawiono przed nami wyraźny cel, w którym powinno zmierzać miasto i zapewniam, że finansowo ten projekt jest do udźwignięcia. Przecież to się opłaci nie tylko miastu, ale również PKP. Liczę na to, że uda się ten pomysł wpisać do strategii rozwoju miasta. I na koniec: jeszcze niedawno nie brakowało osób, które mówiły, że nie uda się w środku Katowic wybudować DTŚ-ki i tunelu pod rondem. Jak widać, dało się, tak samo może być z tym projektem.
pracownik Urzędu Miasta Katowice (w mailu do redakcji)
Zabudujemy torowisko - otrzymamy przestrzeń, a po co nam ona? Na kolejne supermarkety, parkingi, biurowce, bo ludzi nie będzie stać na mieszkania w tak drogiej przestrzeni. Jeśli miasto zdecyduje się wydać kilkadziesiąt miliardów, to skąd je weźmie? Przeciwnicy Uszoka wykorzystają to, aby go zniszczyć w najbliższych wyborach. Wniosek: taką rewolucyjną przebudowę może wykonać tylko komercyjny inwestor!
http://miasta.**********/katowice/1,35019,7107573,Piotr_Uszok__Wierze_w_tory_kolejow e_w_tunelu.html?as=1&ias=2&startsz=x
A i znowu plany, pomysły a efektów ciągle brak...
No bo przecież wybory niedługo, więc kampania ruszyła.A dworca i przebudowy centrum jak nie było tak nie ma już x-lat. Mam nadzieję że ludzie się w końcu opamiętają i nie wybiorą znowu tego nieroba!
Tommywie
05-10-2009, 09:44
nie wiem czy pamietacie, ale z tego co wiem, to pkp wyliczylo sobie, ze zbudowanie tych 3 km torow w tunelu/pod ziemia bedzie kosztowalo bodajze 1,6 MILIARDA zlotych... to jest chore!
Przeciez za to mozna zbudowac (na moje oko) okolo 10.000 mieszkan :szok:
Tommywie
05-10-2009, 10:07
za taką kasę to można zrobić w chuj rzeczy, tylko skąd pkp wzięło taką cenę?
To ze Uszok zaczyna kampanie to jest jedno, ale akurat ten pomysł jeśli faktycznie bedzie realnie brany pod uwage to bedzie olbrzymi krok w przod dla Katowic. Temat rzeka, mozna sie rozpisywac na dziesiatki stron. Powiem na "malym przykladzie" : wyobrazcie sobie teraz, ze w Katowicach nie ma tunelu pod rondem i jezdzimy "starą" Chorzowską...
nie do pomyslenia co?
ps.moze warto sie rozpisac jednak
Przeciez za to mozna zbudowac (na moje oko) okolo 10.000 mieszkan :szok:
ale dla kogo te mieszkania?
za te pieniadze tez mozna wyzywic dzieci w bidulach, tak mozna wymieniac i wymieniać
jeśli są pięniadze na jakąs inwestycje to są, a ja nie to nie.
tak własnie myślą przeciwnicy naszego stadionu, " amoże lepiej zamiast stadionu chodniki na załęzu, albo basen na szopiekicach" etc.
dla mnie to fajny pomysł, ale jego realność to 10lat, na pewno nie szybciej.
jezeli juz mowimy o remontach drog to jeszcze 3 garby ladnie sie prezentuja, tylko bywalcy pieknych panienek beda mieli problem, bo wzdluz calego odcinka od gisza do ochojca ciagla linia i pobocze krotkie :faja:
nie na darmo są wjazdy pod wieże i do pkp :)
ale dla kogo te mieszkania?
za te pieniadze tez mozna wyzywic dzieci w bidulach, tak mozna wymieniac i wymieniać
jeśli są pięniadze na jakąs inwestycje to są, a ja nie to nie.
tak własnie myślą przeciwnicy naszego stadionu, " amoże lepiej zamiast stadionu chodniki na załęzu, albo basen na szopiekicach" etc.
dla mnie to fajny pomysł, ale jego realność to 10lat, na pewno nie szybciej.
Pomysl zajebisty, ale nie za takie pieniadze!!!
Dla kogo mieszkania? Chocby zrobic z prawdziwego zdarzenia TBS, bo teraz to nie jest TBS tylko budownictwo dla "prawie" zamoznych. Kto teraz moze sobie pozowlic na TBS? Ci, ktorzy dochodu netto maja prawie 5k, a przeciez mialo byc to tanie budownictwo o minimalnych kosztach.
takie "koszta" sa bo sie buduje za PANSTWOWE pieniadze, wiec kazdy chce wyjebac z tego jak najwiecej i dlatego tak kasa leci i sie okazuje ze zlecenia zrobienie kilku zdjec i kilkuminutowego filmiku na temat jakies tam nowej autostrady wynosi 500 tys. i nawet chuj z tym ze nikt go nie ogladał, ale najlepsze ze ten film miała wyprodukowac rodzina zleceniodawcy... takich wyjebek jest masa (ostatnio pare gazet na ten temat pisało)
Taka sama sytuacja jest ze stadionem Narodowym we Warszawie, na samym poczatku miał kosztowac 200 mln no maks 300 mln, do władzy doszła Hania i nagle stadion miał kosztowac 500mln, pozniej 700 mln, nastepnie 1 mld, a teraz jakos niedawno minister ogłosił ze ma kosztowac 2.2 mld, no kurwa bez jaj, łatwo obliczyc ze kazdy polak na ten jebany stadion daje po około 60 zł... i tak okradaja nas chuje, ale nie ma co sie martwic, we wszystkich krajach tak juz jest bo ludzie nie wierza juz w boga a jak wiadomo: "Boga niet - ojca w mordu mozna" (czy jakos tak) wiec i kilka milionów czemu nie ukraść...
Skad wy macie te koszta? przeciez nikt nawet jeszcze sie nie zabrał za jakiekolwiek kosztorysowanie a wy juz swoje. Nie wiemy na jakiej dlugosci beda tory przykryte, czy w tunelu pojawi sie rowniez miejsce na drogi ,kwestie zwiazane ze szkodami gorniczymi itp itd. Moim skromnym zdaniem ten koszt bedzie duzo wiekszy ale jak juz powiedzialem nie czas na wrozenie z fusow. Jesli chodzi o finansowanie napewno taki projekt znajdzie sie na liscie UE.(oprocz, skarb panstwa,miasto, pkp i inne jako spolki skarbu panstwa, prywatni inwestorzy). Oczywiscie jest to olbrzymia inwestycja przy której napewno dojdzie do przeroznych nagiec, walkow itp. ale dalej z uporem maniaka to bedzie fenomen na skale europejska chyba jak w stolicy tak duzej aglomeracji nagle pojawi sie tak olbrzymi wolny plac. Warunkiem podstawowym bedzie tylko jedno: PREZYDENT KATOWIC MUSI BYC PRAWDZIWYM KATOWICZANINEM!! - nie tylko z racji miejsca zamieszkania!! Naszemu Preziowi ma zalezec! On nie ma "musiec" on ma chciec zrobic dla Katowic to co najlepsze. A ten pomysł jest szansa ktorej my jako KATOWICE nie mozemy zmarnowac!!
ps.Oczywiscie zanim wszyscy zaczna sie w to angazowac trza by zlecic wykonanie ekspertyzy realizmu wykonania tego gigantycznego projektu.
Tommywie
06-10-2009, 10:06
Skad wy macie te koszta? przeciez nikt nawet jeszcze sie nie zabrał za jakiekolwiek kosztorysowanie a wy juz swoje
bo ten temat juz byl podejmowany przez pkp i miasto - i pkp wycenilo to na tyle i dlatego temat upadl
bo ten temat juz byl podejmowany przez pkp i miasto - i pkp wycenilo to na tyle i dlatego temat upadl
Tak wiem, ze temat juz byl podejmowany ale ich wyliczenie kosztow ma sie nijak do rzeczywistosci bo jak dobrze pamietam temat byl poruszany
a)jeszcze w czasach wzglednej prosperity
b)jakby byla wycena to musial by istniec jakikolwiek kosztorys a takowego nie ma.
podejrzewam ze bylo to zrobione pirazydrzwi zeby temat uciac i tyle
1,6 mld to na pewno za mało na taki projekt. Z drugiej strony to naprawdę warto jeśli rzeczywiście uwolniłoby to naprawdę dużą przestrzeń. Z samej sprzedaży działek możnaby się troche odkuć.
Tommywie
06-10-2009, 16:43
1,6 mld to na pewno za mało na taki projekt
za malo zeby bodajze 3 km torow schowac pod ziemie?! to ile bys chcial zeby to kosztowalo?
Bo to praktycznie jest to samo co budowa metra. Koszta są ogromne. Dodatkowo u góry przecież trzeba stworzyć wszystko od nowa. Koszta zależałyby od tego co by tam miało powstać ale niezależnie od tego byłaby to naprawdę duża kwota. Sam projekt to praca na kilkanaście - kilkadziesiąt miesięcy.
Trzeba na to patrzeć realnie.
Schowanie torów jest możliwe myślę, że w perspektywie 15-20 lat. Więc nie ma co teraz rysować wstępnych kosztorysów, ale według mnie ciężko byłoby się u nas zmieścić w tej kwocie.
to jest wstępny kosztorys, ale bardzo realny - dla porównania tunel który ma łączyć kościuszki z 73 pułku ma kosztować 1 mld (info pewne)
co do tematu kilka fotek z forum SSC
http://i3.photobucket.com/albums/y75/szapoklak/gwiazdy-2.jpg[
http://i5.photobucket.com/albums/y197/odbiciepalmy/panoramawrzesien-1.jpg
http://plfoto.com/zdjecia_new2/1445078.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img/vol0/44/2/download/2847284.jpg
to jest wstępny kosztorys, ale bardzo realny - dla porównania tunel który ma łączyć kościuszki z 73 pułku ma kosztować 1 mld (info pewne)
Napewno kosciuszki? a nie francuska? bo nie wiem gdzie oni by mieli ten tunel wcisnac.
kościuszki - kolejowa - 73 pułku
Tommywie
06-10-2009, 18:25
bo nie wiem gdzie oni by mieli ten tunel wcisnac.
pewnie pod ziemie :hihi:
Tunel...
Ostatnio pokazuje (choćby dziś rano), że wystarczy trochę pogiętej blachy za nim i Katowice są sparaliżowane.
Taką mamy logistykę w mieście... A kaj tam Euro.
Z Tauzena na Średnicówkę jechałem dziś niecałe 20 min. Koszmar.
nie zgodze się
tunel jest rewelacyjnym rozwiazaniem z kilku powodów:
dla bezkolizyjnego ruchu tranzytowego
dla mniejszych korków w ruchu lokalnym
dla mieszkańców: mniej hałasu, mniejsze zagrożenie dla życia
dzisiejszy dzień to sytuacja nadzwyczajna - warta poświecenia z ww. powódów
Pablo NFG
07-10-2009, 12:13
choćby dziś rano
Bo baran jeden z drugim zamiast jechać 70km/h to jedzie 110 i do tego jeszcze zachowuje odległość 1.5m... Gorolskie kurwy :foch:
a ciekawe kto wpadł na 'genialny' pomysł zwężenia do jednego pasa tylko ul.Wita Stwosza (która obecnie jest zamknięta) i Jagiellońskiej... co z tego że ładnie bedzie to wyglądało, jak w ogóle nie będzie funkcjonalne..
nie zgodze się
tunel jest rewelacyjnym rozwiazaniem z kilku powodów:
dzisiejszy dzień to sytuacja nadzwyczajna - warta poświecenia z ww. powódów
Ja nie chciałem napisać, że tunel nie jest świetnym rozwiązaniem, bo oczywiście jest natomiast chodziło mi o to, że nie jak wspomniałeś nadzwyczajna sytuacja, bo wczoraj też był zamknięty i ostatnimi czasy dzieje się to coraz częściej przez takich właśnie jak Pablo wspomniał. Naturalnie SO, SD, SBE...
Wracając do początku mojego wywodu, takie sytuacje pokazują nam, że nie mamy żadnej alternatywy na zamknięty tunel, w moment pojawia się paraliż.
Nie sztuką jest stworzyć rewelacyjne udogodnienie, a gdy z pewnych przyczyn jest zamknięty stwierdzić, że jakoś kierowcy muszą sobie poradzić.
Bo baran jeden z drugim zamiast jechać 70km/h to jedzie 110 i do tego jeszcze zachowuje odległość 1.5m... Gorolskie kurwy :foch:
Mysle ze do tego dochodzi ogólny problem kierowców, którzy po prostu nie umieja jezdzic. W tunelu sa 3 pasy a kazdy kur.a jezdzi lewym albo srodkowym. Mnie osobiscie kurwica trafia jak tam jade bo zaluje ze nie jade czolgiem i nie moge strzelac do tych wszystkich kierowców którzy zachowuja sie jakby sie normalnie bali kieujac auto.
Niestety w PL mamy kierowców którzy:
a.notorycznie jada lewym pasem
b.lusterka nie uzywaja wogole!! (najwiecej wypadków)
c.wystarczy ze spadnie troche deszczu , sniegu zachowuja sie jakby to byla dla nich jakas nowosc
d.widza znak "fotoradar" hamuja jakby mieli zaraz w sciane przypierdzilic( nie mysla jakie to moze miec konsekwencje dla tych z tylu)
ech nawet jak o tym pisze to sie wkur.iam.
A drogówka zamiast jezdzic i np. karac za notoryczna jazde na lewym pasem lub slamazarne poruszanie to sie czai kajs w krzokach...
Mysle ze do tego dochodzi ogólny problem kierowców, którzy po prostu nie umieja jezdzic. W tunelu sa 3 pasy a kazdy kur.a jezdzi lewym albo srodkowym. Mnie osobiscie kurwica trafia jak tam jade bo zaluje ze nie jade czolgiem i nie moge strzelac do tych wszystkich kierowców którzy zachowuja sie jakby sie normalnie bali kieujac auto.
Niestety w PL mamy kierowców którzy:
a.notorycznie jada lewym pasem
b.lusterka nie uzywaja wogole!! (najwiecej wypadków)
c.wystarczy ze spadnie troche deszczu , sniegu zachowuja sie jakby to byla dla nich jakas nowosc
d.widza znak "fotoradar" hamuja jakby mieli zaraz w sciane przypierdzilic( nie mysla jakie to moze miec konsekwencje dla tych z tylu)
ech nawet jak o tym pisze to sie wkur.iam.
A drogówka zamiast jezdzic i np. karac za notoryczna jazde na lewym pasem lub slamazarne poruszanie to sie czai kajs w krzokach...
Dokładnie, poruszanie się lewym pasem służy tylko i wyłącznie wyprzedzaniu innych pojazdów ale o tym juz na nauce jazdy chyba nie uczą... Trzeba przyznać, że tunel rzeczywiście rozładował ruch w Katowicach (szczególnie tranzyt) ale problem polega na tym, że w momencie gdy jest on zamknięty (z róznych przyczyn) to ulice biegnące równolegle do niego przez rondo z sygnalizacją świetlną zapychają się w momencie. Z niecierpliwością czekam na całkowite otwarcie węzła murckowskiego i raz na zawsze zakończenie tego bajzlu na wylocie na gorolowo :faja:
Wezel juz jest calkowicie otwarty, jedynie jakies poprawki kosmetyczne robia.
macie racje nie ma żadnej kultury jazdy w naszym kraju - a sprawa kozaków na lewym pasie najbardziej wkurwia
najgorsze że jest to powszechnie akceptowane przez instruktorów nauki jazdy (podczas egzaminu powinno być to wykroczenie nawet na równi z brakiem zatrzymania przed stopem) jak również przez policję która w chuju to ma
hmm a zjazd z Murskowiej od Sosnowca na Kraków? dziennie tamtędy jeżdze i na bank jeszcze wczoraj byl zamknięty. Jak bede wracał z Gliwic dzisiaj to obadam.
Czyli można już zjechać na A4 na Kraków jadąc z sosnowca w kierunku Gisza?
Yildiray
07-10-2009, 15:24
Wypadek w tunelu,pokazane kamera z monitoringu--->>http://www.tvs.pl/informacje/16737/
Tommywie
07-10-2009, 15:41
Wypadek w tunelu,pokazane kamera z monitoringu--->>http://www.tvs.pl/informacje/16737/
i z powodu jednej malej kolizji tunel zamkniety przez tyle czasu?! to jest chore! myslalem, ze tam jakis karambol byl na 20 aut... nie mam pytan
najgorsze że jest to powszechnie akceptowane przez instruktorów nauki jazdy (podczas egzaminu powinno być to wykroczenie nawet na równi z brakiem zatrzymania przed stopem) jak również przez policję która w chuju to ma
kilka lat temu jak zdawałem prawko, to właśnie musiałem poprawiać za to, że za długo jechałem lewym pasem, więc nie zgodzę się z tym,że egzaminatorzy (i instruktorzy) to olewają..
zresztą Panowie, nie ma sensu o tym znów rozmawiać, bo każdy wie jak jest i tego niestety nie zmienimy.. taka kultura jazdy i tyle.
jeden z drugim ? na filmiku widac ze kolo z kolportera wjebał na prostej drodze 2giem w dupe. ładny dym sie zrobił... korek od ronda do AUCHANA w chorzowie :o nie widziałem akurat jak sytuacja na tauzenie ale dziewczyna stała w 40 minutowym korku z górnego na dolny...
jak bylo otwarcie tunelu to mowili tak :
w razie zagrozenia mozna puscic ruch w 2 strony jednym tunelem. dlatego sa np swiatla czy pas wolny z 2 stron.
i ani razu takiego czegos nie zrobili.
raz stalem w korku na tysiacleciu bo gosc tam kolo zmienial.. i sobie stanal na 2 pasach.
a jak wiadomo zjazd z 3 pasow do 1 to dramat ;)
widac to bylo po sosnicy w gliwicach
zjazd z 2 na 1 powodowala czasami ponad 5 km korek..
wracajac do tematu dworca pkp
mysle ze "schowanie" berzy pod ziemia to zajebista okazja dla naszego miasta, otrzymamy w ten sposob w ciul placu na ktorym moglby powstac wreszcie rynek z prawdziwego zdarzenia ! w mojej wizji bylby centralnie w miejscu dworca :hihi: a wiadomo ze troche tego placu dookola (wg mnie mniejszosc) moznaby sprzedac
tak juz ktos pisal-Oszuk musialby tu pokazac ze ma jaja i zabrac sie za taka inwestycje (ale czy on je ma ?) ; tak czy siak ja jestem za tym zeby ta wizja stala sie oficjalnym projektem dworca pkp bo jak widze obecny projekt to wybaczcie ale nie chce takiego dworca... na temat wygladu nie mam zastrzezen i nie chce pisac bo sie moze nie znam ale zobaczcie jak to "zapcha" Pl Szewczyka i ogolnie okolice, poprostu masakra i jeszcze do tego,wzorem Krakowa, wyjebane centrum handlowe (wg mnie w Katowicach jest juz wystarczajaca ilosc obiektow typu SCC)
wiec trza troche odetchnac i zrobic kawalek pieknej otwartej przestrzeni :) mysle ze miasto moze na tym dobrze wyjsc
Niech chowie ten dworzec i stawia w tym miejscu zajebistyyyyyyyyyyyy stadion :)
Junior to zes tera dowalil
wierzysz ze Piotrek i Waldek daliby se zrobic 5 krokow od swoich zacisznych gabinetow stadion :rotfl: (w dodatku z Toba na gniezdzie :hihi: to dopiero po ich trupie :hihi: )
lukasz1985
08-10-2009, 14:13
Junior to zes tera dowalil
wierzysz ze Piotrek i Waldek daliby se zrobic 5 krokow od swoich zacisznych gabinetow stadion :rotfl: (w dodatku z Toba na gniezdzie :hihi: to dopiero po ich trupie :hihi: )
Hehehehe
Czyli można już zjechać na A4 na Kraków jadąc z sosnowca w kierunku Gisza?
Wszystkie prace już się skończyły, trwają odbiory. Łącznica o której piszesz (Sosnowiec -> Kraków) jako jedyna nie jest jeszcze otwarta.
http://www.mmsilesia.pl/7640/2009/10/12/?districtChanged=true
Poczatuj z prezydentem Uszokiem. Już o 14:00
http://www.mmsilesia.pl/7640/2009/10/12/?districtChanged=true
Poczatuj z prezydentem Uszokiem. Już o 14:00
Nie dziala ten link tam do czata
http://www.katowice.eu/chat/
strasznie daremny chat. Uszaty odpowiadał tylko na te pytania, które były wygodne i tyle
a posłałeś jakieś niewygodne?
strasznie daremny chat. Uszaty odpowiadał tylko na te pytania, które były wygodne i tyle
normalne ze czat jest moderowany ;)
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.